Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: neobičan i ne tako strašan problem?

kukunka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno neobičan i ne tako strašan problem?

dojim već 5mj,ali ne na zahtjev.. dakle,imamo raspored svaka 3 -3.30h, 5x dnevno, spava od
    21-22h do 6-7h i nismo imali nikakvih problema... maleni je dosad dobivao kg mjesečno i stvarno je sretno i zadovoljno dijete...
    evo mog problema: izgleda da mu više ne treba toliko obroka.. počne cikiti i nakon par minuta stane.. dojke su mi stalno pune.. dajen mu jesti na svaki znak grintanja jer više ne znam je li gladan ili nije! a samim time mi se i proizvodnja mlijeka povećala! provala sam produžiti između dojenja da bude 4h, međutim ni to ne pali. onda mu se preklopi sa spavanjem pa bude ljut i tako...
    ja sam rob navike i volim da mi je sve organizirano.. naravno s malim djetetom to nije moguće, ali i on voli svoju rutinu i bez obzira na to šta nije gladan vidim da ga sve to nervira... vjerojatno cijeli tekst glupo zvuči,ali ga ja ipak najbolje poznajem...
    molim vas neki savjet!!

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Oni ti oko 5 mjeseci malo mijenjaju red, jer se spremaju na dohranu mlijeko je jače i drugačije, možda mu zubi rastu, možda je zainteresiraniji za svijet oko sebe, pa ćeš se morati sakriti od podražaja da se ne zabavi nečim i ne prekine dojenje. Probaj se prvo maknuti negdje na tamno i tiho kad dojiš, zatim pogledaj zubiće, da li mu rastu, a onda hm... možda mu je vruće - moji su se ljutili na dojenje kad je bilo jako vruće; probaj ga držati malo dalje od tijela, ili u ohlađenoj plahtici, da mu okšaš. Možeš dojiti i u kadi, u mlakoj vodi - ako to upali, onda znaš da mu treba malo ugodnija temperatura.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Kad počne sisati ima li period kada i guta?
    Kada prestane sa sisanjem da li tad već počne nervoza?
    Ima li barem 6 popišanih pelena dnevno?

Neke bebe kako rastu tako skraćuju trajanje podoja i produžuju vrijeme između podoja, a nervozan može biti iz xy razloga.
    Ifgenija je nabrojala već metodekoje bi mogle pomoći.

kukunka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

[QUOTE=(maša);2202480]Kad počne sisati ima li period kada i guta?
    Kada prestane sa sisanjem da li tad već počne nervoza?
    Ima li barem 6 popišanih pelena dnevno?
    guta pa stane,gleda malo okolo pa nastavi par gutljaja i onda iznova.. dakle to je baš znatiželja! međutim nakon par minuta ne želi uopće više jesti. s tim da i to što je jeo nije jako vukao i rekla bi da je samo "juhu" popio. nervoze nema dok sisa nego kasnije tipa jedan obrok bi mu uvijek bio u 17h-17.30h, a sad u to vrijeme spava jer je jeo u 15h pa se probudi ljut i zbunjen )) ma zapravo je cila situacija glupasta..
    nisan sigurna da bude 6 popišanih pelena ili barem ne svaki dan. je li to neki znak, treban li se briniti?

IFIgenija - zubi ne rastu,ali ću svako probati dojiti negdi di neće vrzmati okolo. vidim da je dosta zainteresiran za našu hranu, žlicu, pije iz čaše... možda da mu počnen s kašicama?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

I moj je htio jesti s 5 mjeseci, ma već s četiri, i ja sam probala, dijete je jelo sve u 16, dala sam mu rižine pahuljice, jabuku, bananu... imao je malo više od 5 mjeseci i pedijatrica je rekla da je za njega vrijeme. Ali sam išla polako, i nisam mu davala neprimjerene namirnice Bio je sretan što jede

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

nije bas skroz vezanu uz temu, no kako dijete nauciti jesti svakih 3 sata? Moj se hrani svakih sati i pol do dva?

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Problem koji imas vrlo je vjerojatno povezan s promjenama koje se dogadjaju kod djeteta; ono sve vise primjecuje svijet oko sebe, zanima se za okolinu koja mu cesto odvlaci paznju i od dojenja, organizam se sprema za nove motoricke poduhvate, mozda dijete vec pokusava puzati, odizati se u sjedeci polozaj.. sve to remeti rutinu i na neki nacin "uznemirava" dijete, sto moze dovesti do manje zainteresiranosti za dojenje (tu dobro dodju vec napisani savjeti o dojenju u mirnoj, zamracenoj prostoriji, pred spavanje ili pred budjenje i sl.).
    To je jedna od zamki dojenja prema rasporedu (ne kritiziram, odlicno je da vam dojenje ide tako dobro do sada, unatoc nametanju rasporeda) - u zivotu se dogadja toliko nepredvidivih stvari, osobito u tom periodu intenzivnog rasta i razvoja, koje remete raspored i nametnute ritmove (one koje diktiraju roditelji, koji nisu diktirani djetetom). Prati dijete, mozda mu je 5 dnevnih spavanja sada vec previse, mozda mu treba vise budnih razdoblja ili razdoblja budnosti koja dulje traju, mozda mu treba malo prerostati raspored. Uz to, osiguraj mu smirenu, nezanimljivu okolinu dok dojis ili promijeni nacin (polozaj, doji u hodu) na koji ga dojis.. mozda pomogne.

dajen mu jesti na svaki znak grintanja jer više ne znam je li gladan ili nije!
    Moguce je da je zedan. Ili mu treba utjeha jer mozda osjeca nelagodu od izbijanja zubica (sto moze trajati dugo prije izbijanja).
    Sto se tice toga da su ti sad dojke stalno pune, uz malo strpljenja, izregulirat ce se, ako mu ne dajes da svaki put kad zagrinta, isprazni svaku dojku.
    Ako ih bude praznio, dojke ce rado udovoljiti i dojenju na zahtjev, ali onda ce dijete urediti svoj ritam cicanja (i opet ce se kroz neko vrijeme regulirati produkcija).

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja ću se samo malo nadovezati na raspored. Moje dijete je bilo beba po rasporedu, ali svojom voljom. Mi smo ga samo pratili.

Želim reči da su neminovno došla razdoblja kad se mijenjao raspored (najčešće je ukidao jedno spavanje), pa smu obično imali težih tjedan dana, dok je trajala prilagodba. Dalje je opet bilo sve super.

Pokušaj malo pratiti kako i Busy Bee spominje, možda stvarno ukida jedno spavanje.

kukunka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

evo danas je mislin 4-5 dan i izgleda da je sve to samo faza... jede u različite sate,ali svakih 4-4.30h... dajen mu između obroka da se napije vode, soka ili cike ako tako želi...malo jedne malo druge da se brže ispraznu uvatiti ćemo novi ritam, kako ti kažeš anemona malo ću ga bolje pratiti iako se nisan ja držala toliko strogo rasporeda da mu ne bi dala jesti ako bi vidila da traži.. a on je jako aktivna beba i spava samo 2x u toku dana, jedno kraće spavanje i jedno duže u popodnevnim satima. kažem glupa je tema i zahvalna sam na savjetima, a moja luda glava će morati naučiti ne analizirati svaku promjenu!
    josipal - on od samog početka vuče jako i spavao bi po 2 i po sata poslije obroka.. ja sam se toga držala jer sam i sama hranjena na taj način. neki kažu da se bebi daje voda ili čaj da zavara... nama to nije bilo potrebno, ali što je više rastao to bi mu ja dala za žeđ malo vode iz čaše ili kamilice ako bi imao problema sa grčevima!

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Od kad mu dajes dohranu, mozda je sok nesto poremetio?

kukunka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Citiraj S2000 prvotno napisa Vidi poruku
    Od kad mu dajes dohranu, mozda je sok nesto poremetio?
    ne dohranjujem ga, a soka ulijem 60 i onda vode do 340ml tako da ne vjerujem da je to puno utjecalo. a on ionako od cijele te boce popije max 1dcl... izgleda da baš nije gladan jer evo jutros se jako kasno probudia pa je pojeo dvije cike,nakon čega nije htio apsolutno ništa slijedećih 5h... a vjerujte nudila san mu!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kukunka, dodavanje soka, razrijedjenog ili ne, pocetak je dohrane. Tako da, da, dohranjujes dijete.
    Buduci da i sama voda moze poremetiti dojenje (u smislu da napuni zeludac vodom pa dijete kasnije trazi sisati mlijeko), o utjecaju na ispiranje zastitnog filma sa stijenki crijeva necu jer nije tema, ali dodavanje bilo cega dojenom djetetu je stetno i nepotrebno.

Ako on uz dojenje popije i 340ml tekucine druge (sok ipak ima i neke kalorije), nije ni cudo da manje sise. Ako nista, zedj utazuje bocom, a ne dojenjem, onda kad prihvati bocu.
    Ali, ta dodavanja tekucina sasvim sigurno remete dojenje. Moguce je da je i na vase dojenje to utjecalo. Bez obzira sto danas nije pio nista dodatno.
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 14.08.2012. at 15:19

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Htjela sam napisati da se nekad dohrana zapocinjala upravo vocnim sokovima, a ne kasicama.
    Davne 2001. je vecina pedijatara preporucivala uvodjenje sokica prije kasica.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Bas sam to htjela napisati, dohrana je sve sto nije mlijeko (osim ljekova i npr kapi protiv grceva).

Moj prijedlog ti je da do 6 mj iskljucivo dojis, tek onda mozes eliminirati ostale faktore koje utjecu na dojenje, razmak izmedju dojenja i sl.

Mozda taj visak mlijeka koji imas je upravo ono sto dijete nije popilo jer pije sok ili caj.

Al s vremenom bi se i to trebalo stabilizirati, ako ste tek nedavno prekinuli iskljucivo dojenje).
    Posljednje uređivanje od S2000 : 14.08.2012. at 16:05

kukunka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
    Kukunka, dodavanje soka, razrijedjenog ili ne, pocetak je dohrane. Tako da, da, dohranjujes dijete.
    Buduci da i sama voda moze poremetiti dojenje (u smislu da napuni zeludac vodom pa dijete kasnije trazi sisati mlijeko), o utjecaju na ispiranje zastitnog filma sa stijenki crijeva necu jer nije tema, ali dodavanje bilo cega dojenom djetetu je stetno i nepotrebno.

Ako on uz dojenje popije i 340ml tekucine druge (sok ipak ima i neke kalorije), nije ni cudo da manje sise. Ako nista, zedj utazuje bocom, a ne dojenjem, onda kad prihvati bocu.
    Ali, ta dodavanja tekucina sasvim sigurno remete dojenje. Moguce je da je i na vase dojenje to utjecalo. Bez obzira sto danas nije pio nista dodatno.
    nikad nisam razmišljala o tome da ako dam svom djetetu malo kamilice da mu ublaži grčeve ili vode po ovoj vrućini da dohranjujem dijete ili da sam loša majka koja šteti svome djetetu. dakle, sok sam tek počela davati i to ponavljam on popije max 1dcl. slažem se da je mlijeko najbolje za bebu i sama sam veliki zagovornik toga, svaka čast svima ovdje na rodi.. ALi ponašati se ko muha bez glave i slipo pratiti samo upute iz priručnika isto nije logično za jedan forum gdje se htjeli vi to ili ne nalazi jako puno majki koje uopće ne doje svoju djecu ili koje kombiniraju ili pak nešto treće---

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Kukunka, mislim da busybee nije mislila nista lose, vec da je mozda to razlog duzeg razmaka izmedju dojenja.

No sikiriki, na ovom forumu ce te savjetnice za dojenje uputiti na ono sto se smatra najbolje, a ti sama odlucis kako dalje s informacijama i sto ces primjenjivati u zivotu.

Nema tu savrsenih i nesavrsenih majki. Ne znam, mozda i bolje da dajes djetetu dodatne tekucine jer ne dojis na zahtjev, pa moguce da je beba zedna izmedju podija ( u ovo nisam sigurna al mi je logicno). Mozda bi voda bila dovoljna, a ako bas hoces sokice onda bi se ja tu drzala pravila kao s kasastom dohranom- znaci 3-5 dana ista namirnica/ sok, da se vidi moguca reakcija ukoliko je bude.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ili da sam loša majka koja šteti svome djetetu
    Nisam ti nigdje napisala da si losa majka.
    Cak i da si znala unaprijed informaciju da se dodavanje tekucine (cak i vode) iskljucivo dojenom djetetu ne preporucuje jer ima stetan ucinak na zastitni film koji majcino mlijeko stvara na stijenkama crijeva, i dala vode djetetu, ja ne bih mislila i osobito ti ne bih napisala da si losa majka.

Kad pisem na ovom pdf-u, pokusavam pomoci majci koja je upitala za savjet, ali uvijek se vodim time da ta majka nije jedina koja cita odgovor i da se druge zene educiraju i tako sto citaju nas forum. Zbog svih njih zelim uvijek napisati sve cinjenice vezane uz ono o cemu pricamo. Zao mi je ako te to pogodilo.

Vezano uz tvoj problem, da, dodavanje vode i soka je moglo poremetiti ritam dojenja i smanjiti djetetovu potrebu za dojenjem i majcinim mlijekom. Velike su vrucine i iskljucivo dojena djeca cesce i krace sisu, ne bi li utazila zedj vodenastijim, prvim mlijekom. Kada imaju na raspolaganju veliku kolicinu dodatne tekucine, a k tome jos i tekucinu koja ipak donosi i nekakve kalorije (sok), onda se dodatno samnjuje potreba za majcinim mlijekom.
    Ako popije 100ml vode i soka, to je jako puno u odnosu na velicinu djetetovog zeluca i vrlo je moguce da mu to odgadja glad (a djetetu je vaznije da sise i dobije tekucinu iz majcinog mlijeka).

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Kukunka, pa ako mu daješ tekučinu, normalno da manje doji - jer dijete (dok je isključivo dojeno) traži sisu i kad je žedno. Po ovim vrućinama još i češće nego inače, baš zbog žeđi.

Moram se osvrnuti i na princip "malo jedna, malo druga" - to može dovesti do slabijeg prirasta na težini (pogotovo u kombinaciji s rjeđim sisanjem).

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Stvaranje mlijeka je teško izmjeriti.... iz mojeg iskustva: beba što je veća bolje vuče tako da joj treba manje vremena da pocica potrebno (mojoj od 3 mjeseca svega 5 min) zbog čega sam i ja bila zabrinuta te sam joj nudila sve češće i češće, NABILA SAM SI PROIZVODNJU- U međuvremenu je ona PRODUŽILA RAZMAK ponekad i NA 4 SATA I JEDNOSTAVNO NIJE HTJELA ČESTO, pogotova nakon navršenih 5 mjeseci, a ja sa PREPUNJENIM CICAMA zbog prečestog nuđenja u prethodnom mjesecu NA MUKAMA SAM BILA JOŠ DUGO NAKON TOGA........MOJ SAVJET, vjeruj bebi... ako je zadovoljna . ne traži cicat, dobiva na kilaži i piški...nemoj se zabrinjavat kao što samja i nemoj se izdajat kao što sam ja!!!! VJERUJ BEBI NEĆE ONA OSTAT GLADNA, KADA PLAĆE PONUDI, TO TI JE JEDINA OBAVEZA, AKO OĆE OĆE AKO NEĆE NEĆE, meni je trebalo dugo da to skužim... a tako je jednostavno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •