Htjela sam novorođenu bebu naručiti na pregled UZV kukova, naš pedijatar šalje na to sve curice, znam da neki ne šalju uopće ako nije posebna potreba, ali, eto kod njega je to još uvijek običaj.
Uputio nas je da to napravimo negdje do dva-tri mjeseca starosti djeteta.
E, sada, u Zagrebu, osim privatnika, to se radi u Klaićevoj i na Šalati.
Nazovem jučer Klaićevu i medicinska sestra mi kaže- gospođo, primamo naružbe za prosinac i dalje.
Ja, ono, šok, nasmijem se - nemojte me zezati, mi bi to trebali obaviti do kraja rujna (beba rođena početkom srpnja), što će mi prvi pregled u 2013. godini? Nisam bila uopće ljuta, smiješno mi je bilo, apsurdno.
Ona se na to lecnula i uvrijedila pa počela - gospođo, to je tako, nama tu dolaze iz cijele Hrvatske pacijenti, nije to samo pregled kukova, svi najkompliciraniji slučajavi su tu kod nas na ortopediji, to je ogromna gužva, ovo, ono....razverglala se...
- Ok, dobro, dobro, nema problema, kažem - u redu, shvaćam, zaboravite da sam zvala, snaći ću se. Stvarno nisam mogla zvati za termin prije nego li se beba uopće rodila, no sve je ok, probat ću drugdje - odgovorim.
Onda proguglam ortopedija Šalata, KBC Zagreb i nađem predbilježbe e-mailom, upišem podatke djeteta i zatražim termin,
jučer popodne to pošaljem.
Danas ujutro zove me na telefon sestra sa Šalate, javi se muž i skužim kako mu govori da također imaju termin u prosincu.
Signaliziram mu da kaže - hvala, ne treba, sve je u redu, otići ćemo drugdje, ali ona hoće mene na telefon.
Lijepo se predstavi imenom i ljubazno kaže - "Gospođo, na žalost, to su nam redovni termini za pregled, ali ako mislite da imate ikakvih problema, ako je dijete rođeno na zadak, carskim rezom, ako vam je pozitivna obiljeska anamneza, ako ste vi ili vaše neko drugo dijete nosili remenčiće ili nešto drugo što vaš pedijatar ocijeni bitnim, neka vam na uputnicu napiše - Hitno i možete nam se javiti odmah, bilo koji dan ujutro ćemo vas primiti... "
Vjerojatno i u Klaićevoj primaju hitne, ali lijepo je da ti to netko kaže, ljubazno i bez ljutnje, a i da znaš jesi li uopće hitan ili ne,
kod kojih poroda je taj pregled bitan, da netko to sve uzima u obzir i o tome te obavijesti.
Morala sam napisati tu pohvalu, važno mi je to danas kad su redovi za preglede svugdje.
Dakle, pohvala susretljivosti i ljubaznosti medicinske sestre ambulante (ili naručivanja) dječje ortopedije Šalata.![]()