Molim savjet, pomoć - već danima beba mi poslije svakog obroka ( dojimo ) pojačano bljucka ili povrati obrok, pogotovo ako počne štucati, onda u mlazovima ide van..i onda naravno traži opet pa plače i tako ukrug...sa lječničke strane savjetovali izdajanje uz zgušnjavanje rižinim pahuljicama ali beba je premala za to i zaštopa joj probavu...Već smo na izmaku sa živcima, bradavice mi raskrvarene i užasno me bole od neprestanog dojenja - a uzalud... toliko smo dugo pokušavali dojiti i sad kad smo napokon uspjeli - novi problemi..prirast težine 50gr tjedno..
Nisi napisala kolika je beba, ali jako mala, zar ne? Preporučili su ti rižine pahuljice prije bar 4 mjeseca? Ne bih rekla da je to pametan savjet.
Da li digneš bebu da podrigne na pola sisanja ili još i češće? Da li beba dobro obuhvati bradavicu? Pogledaj tu: http://www.roda.hr/article/read/ispr...aj-pri-dojenju
Možda ne plače jer je gladna (gladan) nego ju muči zrak u želučiću. Probaj dojiti da joj je glavica povišena.
A da dodaš adaptiranog mlijeka ako smatraš da ćeš biti mirnija? Nakon obroka dojenja. AD nije bauk, bebu treba nahraniti.
No, prije toga nazovi popodne poslije 3 sata SOS telefon:
Moj mališa je od početka pojačano bljucao i povraćao nakon dojenja, pa čak i dok je dojio, povrati po meni, al siku ne pušta i samo nastavi sisat, mene je isto bilo plašilo to u mlazovima, jer ja sam sebi zamislila da je bljuckanje samo ono malo što izađe u kutu usnica, zvala sam patronažnu bezbroj puta..... naša pedica mi je to objasnila tako da se vjerojatno naguta zraka tokom podoja i onda ti mjehurići zraka tjeraju mlijeko van ( tako nekako ), s podrigivanjem smo se mučili, znalo je proći i po 45 minuta dok ne podrigne...ali uz sve to on je odlično dobivao na kilaži ( prvi mjesec 1300g ) i to je s vremenom ( nakon nekih 2 mjeseca ) prestalo..... Kao što Beti kaže, probaj nazvati SOS telefon
Dok ti se ne jave savjetnice ili dok ne dobiješ SOS, probaj prekidati podoj i dizati bebu da se podrigne više puta tijekom jednog podoja.
Moji su se isto nagutavali zraka, posebno u toj dobi kada traže više, i sve bi ispovraćali....
Nadam se da će ići nabolje.
Od kada računate taj prirast? Je li to samo zadnji tjedan ili od rođenja?
Franka, nemoj joj ništa davati, to je normalno. Moji su svi puno bljuckali a najmanja najviše, bljucala je stalno, odmah iza podoja pa bi nastavljala još sto puta do sljedećeg hranjenja. Koliko dobiva na težini? Ako dobro dobiva, nemoj se ni brinuti. Ma kakve rižine pahuljice, to ti stvarno nema smisla, isto kao ni adaptirano.
I moja curka je bljucala do svojih 7 mjeseci pod obavezno i to u vecim kolicinama, imala je period sa tako negdje mjesec do dva kada bi se cijeli dan nacicavala i bljucala u veeelikim kolicinama, a nama je bilo pod normalno mjesecima da su nam podovi puni mrlja od bljucanja jer bi uvijek izaslo preko ramena a i nju je trebalo presvlacit po xy puta dnevno jer je sebe stalno zabljucavala unatoc tome je dobivala na tezini i vise nego dovoljno(poduplala tezinu sa nekih 4 mjeseca). I danas se zna podrignut nakon sisanja i da joj malo izade... Po meni vise problem neurednosti nego nesto ozbiljno...
Zbog preranog poroda dijete mi je hranjeno na bočicu i nije ni znalo dojiti, prošli smo put s trnjem prepun plačem i bolovima do konačnog uspjeha, doista ne bih se vraćali na AD ako ima ikakvo drukčije rješenje...Brine me to da povraća kad ga dignemo podrignuti, s tim zrakom mu i mlijeko ide van..Vidjet ćemo na slijedećem vaganju kako je, ali do sada smo bili u plusu s težinom..
Daj napisi sve ono standardno sto pitamo svaku zenu.
Broj mokrih i pokakanih pelena? Kakva mu je kakica - boja, konzistencija (npr. je li zelenkasta i pjenasta ili kremasta, senfasta)?
Tezina s kojom se rodio (daj i datum rodjenja), otpusna (ako si rodila u rodilistu), zadnja tezina kad se vagao (i datum kad se vagao ili koliko je tada bio star). Kad je poceo tako jako bljuckati?
Koliko cesto dojis, osjecas li da imas prezestok mlaz mlijeka?
Za pocetak, ja bih ga probala dojiti u skroz okomitom polozaju (pa makar da stojis ili sjedis skroz uspravno, a on naslonjen na tebe) i radila bih pauze za podrigivanje, kako su ti vec savjetovale cure.
I nazovi svakako SOS.
Posljednje uređivanje od BusyBee : 14.08.2012. at 16:33
Nikako se stići javiti jer dojimo gotovo cjelodnevno, samo želim reći da je povišen položaj pri dojenju u kombinaciji s češćim podrigivanjem i povišenim položajem pri nošenju 1h nakon podoja rezultirao uspjehom - bljucne tu i tamo ali malo, zanemarivo..I uredno dobiva na težini..Samo su mu kakice i dalje svaka 4 dana i to ga muči..Hvala svima na savjetima!
Imam curicu staru 3 mjeseca, rođena s 3260, otpusna 3080, sad ima oko 6 kg
Nakon muka s ragadama i soorom, početnog nenapredovanja na težini i uvođenja ad-a, uspjele smo uspostaviti isključivo dojenje i bez bočice smo već više od mjesec dana.
Zadnja 3 dana beba je počela pojačano bljuckati, svaki put kad je podignem ona bljucne, i to dosta.
Nakon podoja mi podrigne na ramenu i malo bljucne, ali onda nastavi bljuckati u većim količinama svaki put kad je podignem ili kad je presvlačim.
Nekad joj ide i na nos. Jučer sam je podojila, ona je podrignula dva puta, malo bljucnula, ja sam je presvukla i otišle smo u šetnju kolicima. Bila je mirna i dobar dio šetnje prespavala.
Kad smo se vratile doma i kad sam je uzela iz kolica, ona je puno bljucnula, imalo je karakteristični kiselkasti miris povraćanja, a to je bilo oko 2 sata nakon zadnjeg podoja.
Evo sad isto, krenula sam je podojiti, uzela je iz krevetića i ona je bljucnula, a prethodni podoj je bio prije 5 sati. Tekstura je onako gusto slinava.
Mislim da do tog bljuckanja dolazi jer se naguta zraka jer je zadnjih par dana postala jako nemirna na dojci. Odguruje se od dojke, želi sisati s jako odmaknutom glavicom, stalno se izvija i dlan gornje rukice snažno povlači preko glavice i lica. Nemirna je na obje dojke, i u sjedećem i u ležećem položaju, i tako skoro svaki podoj zadnja 3 dana.
Inače je dobro raspoložena i vesela, samo je na podoju tako nemirna.
Negdje sam pročitala da se bebe tako ponašaju kad ih se stavi na dojku, a one nisu gladne. Istina je da ne čekam da zaplače, ali sad je prošlo već pet sati od zadnjeg podoja (a to je bio noćni podoj na kojem je prvo bila jako nemirna, a onda ubrzo zaspala i jedva da je išta posisala) i ja sam je stavila na dojku bez da je ona to tražila. Koliko beba od 3 mjeseca mora imati obroka? Mi imamo 7 - 10, kako koji dan.
Evo sad je nakon početnog izvijanja i odgurivanja pala u polusan i siše polako, tu i tamo koji gutljaj.
Inače, nama podoji traju oko sat vremena jer mi uglavnom zaspe minutu nakon što je stavim na dojku pa je moram cijelo vrijeme razbuđivati i poticati da jede.
Ne znam što se dogodilo da je zadnja 3 dana tako nemirna i jako me brine to obilno bljuckanje.
Da napišem svoje iskustvo na ovoj temi, možda nekome pomogne.
Moja curka je s dva tjedna počela jako bljucati i povraćati, a vrlo često joj se dizao sadržaj zeluca ali ga ne bi izbacila već progutala nazad. Onda je počela zbog toga sve više plakati i izvijati se prema natrag. Mislili smo da pati o bolesti zelučanog refluksa (GERD).
Uglavnom, pročitala sam da kofein kod neke djece može pojačavati vraćanje hrane, jer opušta sfinkter na ulazu želuca, koji je kod male djece ionako slab. Ima i smisla, jer i sami osjećamo utjecaj kofeina na probavu.
Tako da sam izbacila kofein u svim oblicima (kava, čaj, čokolada) i sad je mnogo bolje.
Inače, novorođenčad vrlo loše metabolizira kofein, treba im 3 - 5 dana da ga izbace iz tijela tako da im se nakuplja u organizmu. Od trećeg mjeseca već normalno izbacuju kofein kao i odrasli.
Naravno da kofein nije problem kod sve male djece koja pojačano bljuckaju, ali vrijedi pokušati izbaciti iz prehrane na tjedan - dva vidjeti hoće li pomoći. I treba pričekati bar tjedan dana da bi se vidjelo ima li učinka.