Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
Imam brdo tih sljivara koje bi rado osusila. E sad, kako ih susiti vani? Jel da budu sto vise na suncu ili je dovoljno da du vani? Svakako ih Moram pokriti nekom gazom zbog muha, jel to problem?
Mogu biti na suncu, ali ne moraju, bitno je da su vani na zraku. Na suncu proces ide brze, ali ako ti to nije bitno, mogu i u hladu. Ja ih narezem na ploske od cca 5-7 mm, poredam u pleh (protvan) u kojem je papir za pecenje da mi se ne zalijepe, malo lagano posolim da se oslobodi voda, a pokrit se moze gazom. Zato je dobro da su u dubljem plehu jer gazu stavis tako da ne dodiruje povrce. Ovisno o uvjetima, treba im 3-4 dana da se osuse. Mozda ti nece svi bit suhi istovremeno, pa one koji su suhi (lagani, ali ne tvrdi) spremas u papirnatu vrecicu dok svi ne budu kako treba.

Susim ja njih i u pecnici (na 50-75oC ako je takva godina da se ne moze susiti vani) i isti je postupak. Traje dosta dugo ali se isplati. Bolje je susiti vani, ne trosis struju i samo provjeravas je li gotovo. Ja imam zapadni balkon na kojem popodne przi sunce, bas bih mogla do placa, sad im je sezona...