Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 67

Thread: cherry rajčice i svašta nešto u ulju/iz ulja

  1. #1
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default cherry rajčice i svašta nešto u ulju/iz ulja

    ako netko ima PROVJERENI recept za ostavljanje rajčica u malinovom ulju please neka ga podijeli ovdje
    imam valjda tonu tih malih rajčica i žarko ih želim iskoristiti za zimnicu jer ih obožavamo

  2. #2
    dunja&vita:-)))'s Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,891

    Default

    Rajčice operi, obriši i sipaj na papir za pečenje kako se ne bi zalijepile.
    Na svakoj napravi rez, prekriješ sa dosta soli i stavi na sunce. Ovaj tjedan će navodno biti jako vruće i to ti je idealno za osušiti rajčice.
    Vjerojatno će ti 2-3 dana na suncu biti dovoljna. Nakon toga s njima u maslinovo ulje.

    Mi smo već napravili par staklenki jer ih obožavamo.

    U slučaju da ih ne uspiješ dovoljno osušiti na suncu, spasi stvar sa pećnicom. Nekih 50 C, suši pomoću ventilatora na vrući zrak.

  3. #3
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    ovo mi zvuči dobro osim što me brinu ptice
    oko mene ih je more
    jedino da prekrijem nekom mrežom

    čuvaš ih u frizu ili mogu i u špajizi biti preko zime?
    hvala

  4. #4
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ja rajčice sušim pa stavljam u maslinovo ulje
    ali ne cherry
    ne znam što bi od njih ostalo da se osuše

  5. #5
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    pa ostalo bi
    nešto
    a kako ti sušiš, na vani ili u pećnici?
    koliko dugo?

  6. #6
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ja u pećnici
    na 100°C
    5-6 sati

    prepolovim, stavim na masni papir i sušim
    ja kupim ono bikovo srce (one duguljaste) jer imaju više mesa u odnosu na sjemenke

  7. #7
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    Ja ih isto susim u pecnici, kao apricot. Koristim sljivare jer su najmesnatiji.
    Meni se boljim pokazalo osusene rajcice drzati u skartocu, papirnoj vrecici i onda koristiti za zvakeljanje (njam, skoro ko prsut!) i sve i svasta, a ove malobrojne koji se slabije osuse uvalim u masl. ulje, ali su mi tako premasni za vecinu stvari.

  8. #8
    Manuela.'s Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    638

    Default

    Jel baš mora bit maslinovo ili prolazi i suncokretovo?

  9. #9
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    ok. cure nešto ću isprobati ovako nešto onako pa ću vidjeti
    imam skroz skroz male, kao bobe grožđa
    stvarno ih je more a budući su iz mog vrta i nisu ničim tretirane jako su mi dragocjene

  10. #10
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Frendica se udala u Italiju, sveki joj bila Sicilijanka, sušila je rajčice na suncu, ne znam kako ni koje, ali cherry nisu, neke malo veće od cherry a manje od našeg šljivara, pa u teglu s maslinovim uljem, češnjakom i suhim origanom. Mljac!

  11. #11
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    http://www.pomodorisecchi.com/ na ovim fotkama se vidi veličina...
    Last edited by Mojca; 19.08.2012 at 16:40.

  12. #12
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    http://www.pomodorisecchi.com/it/gallery.php a evo tu među fotkama se vi da tako suše i cherry.

  13. #13
    susmiga's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    PGŽ
    Posts
    330

    Default

    ovo je recept od ane ugarković: očistiti od sjemenki i kožica, sušiti u pećnici na 120 dva sata, nakon toga u maslinovo

  14. #14
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by Manuela. View Post
    Jel baš mora bit maslinovo ili prolazi i suncokretovo?
    a ne znam što bih ti rekla
    otprilike kao da pitaš može li crno vino s mineralnom

    a može, ljudi svašta piju
    i jedu

  15. #15
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Quote Originally Posted by Manuela. View Post
    Jel baš mora bit maslinovo ili prolazi i suncokretovo?
    Ne mora maslinovo. Kome je bolje suncokretovo, taj će staviti suncokretovo. Meni je maslinovo vrlo rijetko u upotrebi, nitko mi u obitelji ne voli, a ja ga ubacim samo kad je riba, u svoj pijat.

  16. #16
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,297

    Default

    mojca kolkoo ta sušiona ima hektara

  17. #17
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    ne mora maslinovo, ništa ne mora
    ali u suncokretovom to nije to
    maslinovo daje štih, rajčice i maslinovo su kao ne znam, nokat i prst
    pašu, ljube se, nadopunjuju
    u tome je bit

  18. #18
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    ja rajčice sušim pa stavljam u maslinovo ulje
    ali ne cherry
    ne znam što bi od njih ostalo da se osuše
    Identično.

    Najbolje su mi se pokazale one dugoljaste (pelati), ne prevelike, optimalno zrele. To mi je omiljena zimnica.

  19. #19
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    pa te duguljaste su bikovo/volovo srce

    flopice, ono o sljubljivanju si napisala da ni Barbieri ne bi znao bolje!

  20. #20
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Ne, volovsko srce su one nepravilne, koje imaju ljubičasti štih. Premokre su, a i šteta ih je sušiti. Nisam zapravo ni probala. Evo to je srce: http://m.njuskalo.hr/sjeme-sadnice/o...-oglas-2811993

    Ja najviše volim sušiti šljivare, ovakve http://www.njuskalo.hr/sjeme-sadnice...-oglas-4671624

    jer mi se čini da imaju najmanje vlage.
    Last edited by Peterlin; 19.08.2012 at 21:48.

  21. #21
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ja te zovem volom
    ej, dobro, to su onda šljivari
    dakle, i ja koristim šljivare jer je najbolji omjer mesa i sjemena, u korist mesa

  22. #22
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    apricot hvala
    ta kombinacija jednostavno zaslužuje da se opjeva

  23. #23
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Mene su Ameri naucili da su te duguljaste rajcice - roma tomato.

  24. #24
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,988

    Default

    Imam brdo tih sljivara koje bi rado osusila. E sad, kako ih susiti vani? Jel da budu sto vise na suncu ili je dovoljno da du vani? Svakako ih Moram pokriti nekom gazom zbog muha, jel to problem?

  25. #25
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Kosjenka View Post
    Imam brdo tih sljivara koje bi rado osusila. E sad, kako ih susiti vani? Jel da budu sto vise na suncu ili je dovoljno da du vani? Svakako ih Moram pokriti nekom gazom zbog muha, jel to problem?
    Mogu biti na suncu, ali ne moraju, bitno je da su vani na zraku. Na suncu proces ide brze, ali ako ti to nije bitno, mogu i u hladu. Ja ih narezem na ploske od cca 5-7 mm, poredam u pleh (protvan) u kojem je papir za pecenje da mi se ne zalijepe, malo lagano posolim da se oslobodi voda, a pokrit se moze gazom. Zato je dobro da su u dubljem plehu jer gazu stavis tako da ne dodiruje povrce. Ovisno o uvjetima, treba im 3-4 dana da se osuse. Mozda ti nece svi bit suhi istovremeno, pa one koji su suhi (lagani, ali ne tvrdi) spremas u papirnatu vrecicu dok svi ne budu kako treba.

    Susim ja njih i u pecnici (na 50-75oC ako je takva godina da se ne moze susiti vani) i isti je postupak. Traje dosta dugo ali se isplati. Bolje je susiti vani, ne trosis struju i samo provjeravas je li gotovo. Ja imam zapadni balkon na kojem popodne przi sunce, bas bih mogla do placa, sad im je sezona...

  26. #26
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,988

    Default

    Peterlin hvala na brzom odgovoru. Prosle godine sam chewy Sheila U pecnici, Ali sad mi je steta ne iskoristiti sunce I ovu vrelinu vani.

  27. #27

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    Ja svoje upravo sušim, jedino što me nije dopala baš neka količina nakon što sam se vratila s mora, a svekrva je pobrala paradajz za kuhanje. Ostavila mi je sve što je bilo manjeg formata, ali nije bilo više od nekih 2 kg.
    Sad to sušim na crnim tacnama na južnom balkonu i odlično se suše. Počela sam jučer i mislim da će sutra biti gotovo. Suzdržavam se, pa sam do sad pojela samo dva komadića (onak, mora se probat ) Kukci ne napadaju, pa nisam ničim pokrila. Možda im smeta što su posoljeni. Jedino je tlaka što ih stalno moram pomicati kako sunce ide prema zapadu. Puno je jednostavnije to obaviti u pećnici, preko noći kad je jeftinija struja. Kad peglam jednom mjesečno, kaj nebi sušila paradajze jednom godišnje!

  28. #28

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    ovo su te što upravo sušim http://public.fotki.com/marijanada/s...rajica-na.html
    a ovo su osušene prošle godine u pećnici http://public.fotki.com/marijanada/s...ni-rajice.html

  29. #29
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    obozavam susene rajcice u ulju, a rijetko kupujem jer su tako skupe
    mogla bih ove godine sama pokusati
    gdje ih cuvate? u frizideru?

  30. #30
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Baš bih mogla probati, imam paradajza viška, a i sunca.

  31. #31
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    obozavam susene rajcice u ulju, a rijetko kupujem jer su tako skupe
    mogla bih ove godine sama pokusati
    gdje ih cuvate? u frizideru?
    Ne, u običnoj špajzi. Jednom sam frknula u frižider ne rajčice nego patlidžane i tikvice u maslinovom ulju i pretvorilo mi se u maslinovu mast !

    Stavljam rajčice u male staklenke pa kad ih otvorimo, obično ih odmah i pojedemo. Od maslinovog ulja znaju potamniti ako dulje stoje, ali i za to ima lijeka (kažu, nisam probala) - čuvaš ih suhe u škrniclu, a kad ti zatrebaju, 2-3 dana prije zaliješ uljem.

  32. #32
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,297

    Default

    čekaj su tikvice sušene ili friške ili kuhane ( dal mogu i druge tikvulje), narezane, patliđani odgorčeni, hajde malo više o tome!

  33. #33
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Sad ste me zaintrigirale....imam i rajčice i sunce i masl.ulje ali nikad iskreno nisam jela sušene rajčice hm... Za što ih sve koristite osim što ih jedete suhe ili iz ulja? Kao prilog uz nareske npr. i u variva ubacite?

  34. #34
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    čekaj su tikvice sušene ili friške ili kuhane ( dal mogu i druge tikvulje), narezane, patliđani odgorčeni, hajde malo više o tome!
    Mislim da se to zove povrće na provansalski način, našla davno negdje na netu. Vjerojatno mogu i druge vrste tikvi, ja sam koristila zucchino ili obične bijele duge tikve dok su mlade (ne dulje od pedlja) da ne moram micati koštice.

    Tikvice nisu sušene nego narezane na ploške i spečene na grill tavi, pa zalivene maslinovim uljem. Patlidžani se pripremaju na isti način, ali nikad nisam radila mješavinu, nego svako posebno.

    Tikvice (bilo kakve) narežem na ploške i prepržim na grill tavi da omekšaju, pa redam na slojeve u posudu, dodajući sol i svježe začinsko bilje (češnjak, bosiljak, ružmarin, papar...) i na kraju zalijem maslinovim uljem. Kažu da može stajati u frižideru, ali meni se ulje steglo u mast, pa sad radim manje količine koje pojedemo isti ili drugi dan. Po želji se može zakiseliti vinskim octom ili limunovim sokom.

  35. #35
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by mašnica View Post
    Sad ste me zaintrigirale....imam i rajčice i sunce i masl.ulje ali nikad iskreno nisam jela sušene rajčice hm... Za što ih sve koristite osim što ih jedete suhe ili iz ulja? Kao prilog uz nareske npr. i u variva ubacite?
    Samo ih jedemo kao prilog ili salatu uz nareske, tjesteninu i drugo. Šteta božja to uvaliti u bilo kakvo varivo... Možeš si to uvaliti u sendvič među 2 šnite integralnog kruha i imaš savršen gablec! MM bi dodao i šnitu sira, ali meni ne treba ništa. Mljac!

  36. #36
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,988

    Default

    Ima par recepata za pogace i sl.Ali nisam probala. Ja ih obozavam sa fetom i pecenim paprikama, na bruscetama ili damp sa kruhom svejedno kojim...

  37. #37
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ma domaći kruh, maslinovo ulje u kojem su stajale i suhe rajčice
    ništa čovjeku više ne treba
    osim vina, naravno

    ali, focaccia sa pomidori secchi je super

  38. #38
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    I koja kockica Grane... i mrvu pesta.

    Kad dođem u Italiju kod frendice, prvo odem u jedan mali dućan s delikatesama, kupim pomodori secchi, Grana Padano i Provalone, friški pesto genovese i domaću tjesteninu. I onda se vratim u stan u ubijem u svemu tome.

  39. #39
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    nis` ti ni luda!

  40. #40
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,297

    Default

    i meni se masline u maslinovu ulju prebacile u maslinovu mast, ali je tak lakše namazat na kruh ili nekaj slično.

    Peterlin, a kak dugo bi to moglo inače stajati, ja bi znekaj za zimu takvo.

  41. #41
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    i meni se masline u maslinovu ulju prebacile u maslinovu mast, ali je tak lakše namazat na kruh ili nekaj slično.

    Peterlin, a kak dugo bi to moglo inače stajati, ja bi znekaj za zimu takvo.
    Pa ne znam, mi to uvijek brzo pojedemo. Jednom mi je staklenka sušenih paradajza (zaboravljena) ostala do druge godine i ništa joj nije bilo osim što je ulje mrvicu potamnilo, pa valjda tak može i ovo stajati. Ja bih za zimnicu dodala i neku kiselinu.

    Našla sam na brzinu ovo:http://www.recepti.com/kuvar/zimnica...lidzani-u-ulju

    Nemam nikakvog iskustva s tim. Možda se javi netko tko ima.Moje tikvice su završile u škrinji (i u trbušinama, u vidu bučnice sa sirom, makom i drugih jela), ubrali smo valjda 40 kg do sada.

    Dosta offtopičarenja - dobila jučer 6 kg običnih okruglih paradajza, a budući da se poklonjenom konju ne gledaju zubi, budem ja probala bar 2 pleha osušiti takve kakvi jesu. Ako ne uspije, za vikend odoh u lov na šljivare, jer s tim imam dobra iskustva.

  42. #42
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Peterlin, aj možda ćeš ti znati.

    Ja sam prošle godine stavila jedno 5-6 tegli gaude narezane na kockice, u ulje.
    I ja sad ne znam smije li se to jesti.
    Sir je imao onaj gorkasti štih i prije, kad je bilo skroz friško.
    stoji u hladnjaku.

  43. #43
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Samo da dodam na temu, nisu baš rajčice, ali su domaće kobasice.:zagorje:
    Ove godine smo ih prvi put nakon što su se posušile dio stavili u velike staklenke i zalijali uljem. Izdrže dugo, a uopće nisu presuhe za konzumaciju. Meni se jako svidjelo.

  44. #44
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,297

    Default

    to je isto kak se prije zaljevalo s mašću pa si jela meso iz banjice

  45. #45
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    Peterlin, aj možda ćeš ti znati.

    Ja sam prošle godine stavila jedno 5-6 tegli gaude narezane na kockice, u ulje.
    I ja sad ne znam smije li se to jesti.
    Sir je imao onaj gorkasti štih i prije, kad je bilo skroz friško.
    stoji u hladnjaku.
    Pa ne vidim nikakvog razloga zašto to ne bi valjalo. U hladnjaku je, dakle ulje se nije užeglo. A ulje čuva sir od kvarenja pa je i sir ok.

    Pitanje - kako ti je uspjelo sir pod uljem sačuvati tako dugo od kućnih termita? Kod nas se pojede u roku odmah čim se napadne staklenka.

    Vjerojatno se dogodilo isto kao i nama sušene rajčice (bile su iza nekakvih pekmeza, pa smo ih previdjeli).

  46. #46
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    nije
    ja stalno ponavljam kako mi nismo požderuhi
    u prvom je redu čak

  47. #47
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    apri, ajd malo objasni taj sir u ulju, please

  48. #48
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    pa ja kupim bilo koji kačkavalj (žuti sir): gauda, podravec... ono što je na akciji

    narežeš na kockice, cca 1x1x1 cm
    i staviš u ulje
    s obzirom da ja imam puno kvalitetnog ulja, napravila sam u 5-6 staklenki i stavljala u svaku drugačiji začin: bosiljak, ružmarin, majčina dušica, čili, prazno...
    kada vadiš sir, ostaje ti ulje na kojem uredno možeš kuhati ili polijevati salate

  49. #49
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    a može li se npr. staviti i maozzarelle uz rajčice?
    naravno to bih potrošila prije, ne mislil baš da prezimi...

  50. #50
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Koliko soli stavljate na te rajčice, i je li sol obavezna ili samo zbog gušta? Da li bi se moglo posipati i neko začinsko bilje po njima?
    Koliko sam vidjela s onog talijanskog linka, one se mogu čuvati i bez ulja?

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •