Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 53

Tema: što spakovati u torbu za dojenje po porodu u bolnici :)

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno što spakovati u torbu za dojenje po porodu u bolnici :)

S obzirom da se termin bliži, 4-5tj, ja sam već otvorena i pročitala sam loša iskustva za Pulsku bolnicu, pakujem torbu i ne znam što ponjeti. Postoji mogućnost da me hospitaliziraju do poroda pa neću stići skupiti informacije.
    Ne želim da me ništa iznenadi, s obzirom da prvo dijete nisam dojila, nisam znala, nit me tko znao uputiti a beba je bila odvojena od mene na neonatologiji želim biti 99% spremna.

Treba mi jedan peškirić za tople obloge prsa.
    Oksitocin sprej.
    Silikonski dodaci za bradavice.
    Ručna izdajalica.
    Čaj za dojilje nekakav .... btw. na dijabetičnoj prehrani sam, ne znam što smijem.
    Nekakav letak, ništa u bolnici nisam našla.

Nešto još? Ili nešto od tog ne treba?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam savjetnica tako da ovo nije savjet već samo moje osobno mišljenje
    ništa od toga ti ne treba, bar ne trebaš pripremati unaprijed

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ja ti ne bi ništa od tog preporučila da sad kupuješ i nosiš sa sobom.

Jedino što ti treba je da se sad prije poroda dobro informiraš o dojenju, da u mobitel memoriraš Rodin SOS telefon za dojenje i kad zagusti zovi! To je sve što ti treba.

Tople obloge za prsa ako ti budu trebali možeš napravit sa tetra pelenom ili malim ručnikom pa recimo da to možeš staviti u torbu al taj ručnik ili pelena će ti ionako bit od koristi. Oksitocinski sprej ti nije potreban. Silikonski šeširići također nisu potrebni. Ručna izdajalica isto, možeš se rukom izdojit ako bude trebalo, marmet tehnikom, ali ako beba bude uz tebe neće ti to bit potrebno. Čaj za dojilje, to je u principu mit, prehrana i unos hrane i tekućine generalno govoreći ne utječu na dojenje, samo sustav ponude i potražnje je odgovoran za količinu mlijeka, što više dojiš više mlijeka imaš.

Kad je porod u redu i ti i beba ste dobro nakon poroda ništa od navedenog ti ne treba. Važno je da ste ti i beba zajedno i da uspostavite dojenje.

U slučaju da ti eventualno zatreba pomoć nazvat ćeš SOS i zamolit ćeš nekog svog da ti donese što bude potrebno, nema smisla ništa od navedenog unaprijed kupovati jer ćeš vrlo vjerovatno samo baciti novac koji možeš korisnije iskoristiti.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj zhabica prvotno napisa Vidi poruku
    Važno je da ste ti i beba zajedno
    ja bih istakla ovo kao najvaznije. ne daj da odnose bebu od tebe, od poroda nadalje, i strogo zabrani nadohranu. dojenje bi bilo dobro uspostaviti vec u rodilistu.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

čitam sve ove letke upravo, pokušat cu isprintati kod nekog...izdajalicu imam od prve bebe.... za slučaj nedaoBog da nas opet odvoje iz zdravstvenih razloga.
    što se tiče da će mi itko brže od par sati moci doći ako mi što zatreba sumnjam, u drugom sam gradu di nikog ne znam, a kad rodim MM iz rodilišta ide na oporavak

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Meni je jedino trebao grudnjak za dojenje i jastucici za mlijeko. Osim cica za dojenje bas nista drugo nisak koristila.

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja sam, poučena iskustvom od predhodna dva poroda uzela; grudnjak, jastucice, lanolin, izdajalicu i šeširiće....
    Sve od nabrojenog me spasilo...
    Svi smo drugačiji...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Meni ništa nije trebalo, jer bi mlijeko došlo tek kad sam stigla doma. U rodilištu su vukli po koju kap.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

OK, razumijem da se brineš da ti možda neće imat tko priskočiti, ali ove stvari koje si nabrojala ti neće bitno pomoć, možeš sve probleme kod koji one kao pomažu riješiti i bez njih, da ne kažem da ti neke od navedenih mogu stvorit dodatne probleme. Znači, zaista ništa ključno nećeš propustit ako ništa ne poneseš.

Razumijem da se brineš za slučaj da budete razdvojeni i kad već imaš izdajalicu doma ponesi ju ako ćeš se tako osijećat sigurnije, mada, kad je beba uz tebe nema frke, beba je najbolja moguća izdajalica koja ti treba, no ajmo pretpostavit da se može dogodit izdvojenost, pa ponesi, al opet ponavljam, možeš to sve rukom i manje ćeš si ošteti bradavice nego sa izdajalicom, ali razumijem da se s njom u torbi osijećaš sigurnije.

Ovo sto cherilee kaze za lanolin, to ako imas doma isto stavi, moze ti olaksati, ali umjesto njega isto bradavice mozes mazati svojim mlijekom, sto je jos efikasnije od lanolina, no ako ga imas doma stavi ga, ne bi ti preporucila da ga sad kupujes.

Jastucici za dojenje ti mogu bit korisni pa spremi paketic i grudnjak za dojenje ako ga namjeravas koristiti.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    U rodilištu su vukli po koju kap.
    Što je sasvim normalno i u redu.
    Mlijeko u većoj količini nadođe koji dan nakon poroda, nine, samo da se ne uplašiš.
    Ovo prvo što je u prsima je kolostrum i jako je jako važan i koristan za dijete pa bebu stavljaj na prsi od rođenja, čim prije.

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Moji su bili uz mene, 24sata, al su imali žuticu pa su samo spavali,
    a mlijeko nadošlo odmah par sati po porodu tak da nisu baš bili "od pomoći"

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Nosila sam samo broj SOS telefona i knjigu o dojenju.
    Uzorak lanolina i jastučiće sam dobila u rodilištu. Ništa drugo nisam imala, a ni ovo što sam imala nisam koristila.
    Istina, jednom je dojka bila tolika da ju malena nije mogla obuhvatiti, nisam se znala izdojiti ručno... bila je noć, ja pospana, pa sam posegnula za bolničkom izdajalicom, za nekih 10 ml, dok se dojka malo smanjila.

Dojim od prvog dana, od sat i pol po rođenju, unatoč carskom u općoj.

I slažem se, neodvajanje je ključno.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ok, imam sve gore nabrojeno, osim spreja i jastuka za dojenje, to mi nije ni bitno... i moram ne zaboravit bon za mob i punjač

za malu se i ne sjećam kada sam dobila mlijeko, znam da su cure u sobi već pošteno dojile...čak mi se čini tek 4-5 dan kući par kapi, a dojila nisam, sestra je budila, kapala joj mlijeko po usnama, ona je spavala, žutica + slab refleks sisanja, samo je jednom podojila 5ml u bolnici u 14 dana i neko vrijeme sam izdajala 20ml iz obe dojke, ništa se ne sjećam više, poprilično sam zbunjena sa svim

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ideš roditi u Split ili pulu, nisam skužila

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

oksitocinski sprej nikako nemoj koristiti po svojem nahođenju
    ako se koristi bez indikacija, može više odmoći nego pomoći

silikonski dodaci za bradavice ("šeširići") isto tako. s njima se bradavica ne podražava na odgovarajući način pa može doći do problema s proizvodnjom mlijeka.
    kad je položaj djeteta na dojci dobar, ne dolazi do oštećenja bradavica pa nema potrebe za šeširićima.

svakako ponesi jastučiće za upijanje viška mlijeka i Purelan kremu.

nadam se da će ti početak dojenja biti lagan i bez problema! a ako ne bude tako, ovdje smo.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ono što ti najviše treba da bi uspostavila dojenje u rodilištu u Puli su čelični živci. I propuh među ušima. Sestre na odjelu su bezobrazne do krajnjih granica, nesklone pokazati i pomoći (čast izuzecima, ali u pravilu je tako). Moju djecu su nadohranjivali iako sam dojila čim su me smjestili u sobu (dakle 6 sati nakon poroda). Pedica je dva dana nakon poroda naložila da im uvedu AD, pa je meni treći dan navrlo mlijeko i uzrokovalo porast grudi sa skromne trojke na bogatu četvorku. Izdajale su me kao da sam krava, bolilo je toliko da sam se u jednom navratu onesvjestila. I prigovarale su zbog toga. Dok nije došla moja liječnica u smjenu nisam dobila ni oksitocin, ni objašnjenje da se unatoč tome što sam ispraznila dojke, one ponovo pune.
    Imala sam rodinu brošuru i knjigu od La Leache League (Mothering multiples) i ismijavale su me da mi sada ni jedna knjiga ne može pomoći. Zvala sam i SOS telefon za dojenje. 31.12.2011. predvečer. Bilo mi je neugodno zvat kasnije i za Novu Godinu. Ugl. - katastrofa.
    Nine - želim ti da budeš uz svoju bebu i da te smjeste u sobu daleko od njihove sobe za kafenisanje (ja sam bila vrata do - pa znam zašto ti to želim). Vjeruj u sebe - meni je vjere u sebe najviše nedostajalo i zato je sve ispalo kako je ispalo.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nine, jesi u Puli?
    U sljedeca 2 tjedna bi trebala biti organizirana Mala skola dojenja u Puli pa obavezno odi (stavit cemo ovdje obavijest).
    Tamo ces dobiti ono sto ti treba za pocetak dojenja.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj Sumskovoce prvotno napisa Vidi poruku
    pa je meni treći dan navrlo mlijeko i uzrokovalo porast grudi sa skromne trojke na bogatu četvorku. Izdajale su me kao da sam krava, bolilo je toliko da sam se u jednom navratu onesvjestila. I prigovarale su zbog toga. Dok nije došla moja liječnica u smjenu nisam dobila ni oksitocin, ni objašnjenje da se unatoč tome što sam ispraznila dojke, one ponovo pune.
    .
    Ajme, Šumsko voće - ISTO! Samo sam ja to prošla nekih mjesec dana prije tebe. I nisu mi grudi došle na 4, nego sam dobila zastojne dojke (stavila priču s poroda pod pulsko r.)

lasta avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Pulska bolnica-malo cu ispraviti cure ali sve ti treba.
    Za bebu
    vlazne maramice ,pelene,krema za guzu,tyrosur(ajme nemam pojma kako se pise prasak za pupak)
    Za tebe
    ulosci,voda(ne treba ti caj bar to nose po sobama),ako hoces jednokratne gace,peskir za brisanje,uzmi si i tablete protiv bolova(meni je sestra po sobama trazila tabletu),krema za bradavice,mozes i kremu za hemeroide ako imas problema sa time,ogrtac(ako mislis da ce ti beba biti na 5-om katu)
    Meni nije trebao grudnjak (citaj-male cike),niti jastucici za dojilje.Izdajalicu su mi donjeli kada mi je trebalo.
    Zao mi je ali bolnica je malo u krizi....

lasta avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Draga sumsko a ja znam tri cure kojima su djeca dehidrirala jer mame nisu imale dovoljno mlijeka i/ili nisu bile upucene u dojenje -kako,kada,koliko-a od sestra nitkakve pomoci.
    Meni je pomogla RADIONICA O DOJENJU-HVALA RODAMA
    znala sam sta trebam raditi u određenom trenutku i kako rijesiti problem

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

lasta je u pravu, u Puli ne daju baš ništa. mene su špotale jer sam bebama presvukla pelenu nakon kakanja - kao da nije potrebno i da ih one ne presvlače baš tako često jer bi potrošile nebrojeno pelena Nema WC papira, moraš si sama donijeti. Da li je to dovoljno objašnjenje?
    Meni djeca nisu mogla dehidrirati, jer smo dojili lijepo i obojica su svladala hvat bradavice i vidjelo se po pokretima čeljusti, brade i slijepoočnica da efikasno doje. Ali pedica je ustvrdila da dojenje nije dovoljno i naložila sestrama da ih nadohrane. I to je nastala katastrofa. Ne ponovilo se. Ako ikad budem ponovo rodila (nadam se da ću rodit jednu bebu) siktat ću i založit se za nas. Nakon poroda sam bila tako izgubljena, plačljiva, smušena i prestrašena da su radili iz nas što su htjeli. A naša nesuđena doula je bila na drugom kontinentu....

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Zuska - pogledat ću priču. Inače meni su dojke bile kockaste. Kako su sestre dolazile u smjene, kad bi ih prvi put vidjele - hvatale su se za glavu. Ne ponovilo se. To je sve što imam za reć...

lasta avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Srecom kada su se meni ucvorile dojke bila sam na petom katu-e tu su sestre za pozeljeti-odmah savjet izdajanje dok se ne opuste-
    e to su sestre zlatnih ruku

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj lasta prvotno napisa Vidi poruku
    Srecom kada su se meni ucvorile dojke bila sam na petom katu-e tu su sestre za pozeljeti-odmah savjet izdajanje dok se ne opuste-
    e to su sestre zlatnih ruku
    Sestre s petog kata Divne žene, meni su dolazile kad sam rodila - samo pogledat bebe. Pa su nosale dečke dok sam se ja otuširala. Da su sve kao one, Pulsko rodilište bi bilo sjajno mjesto.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zene drage, nine pita sto treba ponijeti za dojenje.
    Ne trebaju joj ni vlazne maramice ni kreme za to.

Sumskovoce, kad citam o prigovaranjima, ismijavanjima i slicnim postupcima, srce me boli za svaku od nas koja je to prosla. Zali boze svih titula koje dobivaju rodilista ako se svijest o tome sto je djetetu i majci potrebno nakon poroda i sto je za dijete najbolje, ne prizove svima u glavu. I strasno je da se majke moraju boriti za normalan, ljudski tretman.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
    Sumskovoce, kad citam o prigovaranjima, ismijavanjima i slicnim postupcima, srce me boli za svaku od nas koja je to prosla. Zali boze svih titula koje dobivaju rodilista ako se svijest o tome sto je djetetu i majci potrebno nakon poroda i sto je za dijete najbolje, ne prizove svima u glavu. I strasno je da se majke moraju boriti za normalan, ljudski tretman.
    x

srce mi se steglo kad citam vase postove, sumskovoce, zuska :hug:

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    I slažem se, neodvajanje je ključno.
    samo bih htjela nadodati, ako dijete i bude odvojeno, i dalje je dojenje moguće. da ne odustaneš ako bude takva situacija.
    moja m je bila par dana na neonatologiji, odvojena od mene.
    tražila sam samo od sestara da me pozovu svaki put kad se probudi.
    a ne svaka tri sata.
    njihov prijedlog je bio i da noć odspavam, da se odmorim pa će me zvati ujutro na podoj.
    ja sam ih zamolila da me i po noći probude.
    i jesu.
    bilo je super sestara, al bilo je i nekih nađrkanih koje bi nakon što je prošlo 15 minuta na cici, tražile da ju skinem i odem. al nekako sam uvijek uspjevala ostati puno puno duže. zaboravile bi na mene
    moje mišljenje je, već sam tu pisala o tome, da nije trebala biti odvojena. bezveze. ionako sam praktički stalno bila tamo, gobile se obje na stolici, umjesto da budemo zajedno. al dobro.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sestre s petog kata.. ja imam drugacije iskustvo s njima. Osobito s glavnom sestrom.

lasta avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

[QUOTE=BusyBee;2238085]Zene drage, nine pita sto treba ponijeti za dojenje.
    Ne trebaju joj ni vlazne maramice ni kreme za to.

malo sam se zaletila

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Sestre s petog kata.. ja imam drugacije iskustvo s njima. Osobito s glavnom sestrom.
    Meni je jedino ona na CTGu uspjevala pronaći Palčića. Mislim da su me na 5. katu malo žalili (bila sam skoro nepokretna, morali su mi ugraditi onu špagu iznad kreveta da bih se uspjela ustat, imala sam toliko vode u sebi da su mi noge bile kao dva stupa) i da su zato bili tako dobri prema meni. Prema ostalim pacijenticama nisu bile tako ljubazne.

BusyBee i Zhabica - thanks na suosjećanju, s ovim odmakom od 9 mjeseci mislim da sam si sama kriva - što sam dopustila da stvari odu tako nizbrdo. Sama nisam bila u stanju boriti se za nas 3, ali sam bar muža trebala poslati da im objasni naša stajališta i malo pokaže zube. Jer njima je svejedno dojimo li mi ili ne, a meni idu suze na oči svaki put kad umjesto da zagrlim svoje dijete i podojim ga, ja odem zamutit AD. To je moj najveći osobni poraz i nekoliko sam se puta pitala što li radim na ovom forumu kad nisam dojila duže od mjesec dana

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

BusyBee i Zhabica - thanks na suosjećanju, s ovim odmakom od 9 mjeseci mislim da sam si sama kriva - što sam dopustila da stvari odu tako nizbrdo. Sama nisam bila u stanju boriti se za nas 3, ali sam bar muža trebala poslati da im objasni naša stajališta i malo pokaže zube. Jer njima je svejedno dojimo li mi ili ne, a meni idu suze na oči svaki put kad umjesto da zagrlim svoje dijete i podojim ga, ja odem zamutit AD. To je moj najveći osobni poraz i nekoliko sam se puta pitala što li radim na ovom forumu kad nisam dojila duže od mjesec dana
    Draga moja, duboko suosijecam s tobom i znam da ti je tesko, ali zaista se nema smisla okrivljavati.

Stvari u zivotu ne ispadnu uvijek onako kako zelmo.

Napravila si sve sto si mogla u tom trenutku, u tim okolnostima, sa informacijama koje si tada imala i rezultat je splet okolnosti jer naprosto iz xyz razloga postupimo tako kako smo postupili.

Lako je sad bit general poslije bitke i sebe uvjeravat da si mogla i ovo i ono, ali od toga nema koristi, samo se mucis i nabijas si bespotreban osjecaj krivnje.

Budi blaga prema sebi. Ti to zasluzujes.

Nakon poroda smo sve osjetljive, uplasene, placljive, neke manje neke vise, al svima je zajednicka briga i strah za dijete, i to je sasvim normalno. U tom strahu i zelji da napravimo sve najbolje za dijete radimo SVE sto smatramo najbolji da to malo bice bude dobro, a kod tebe sve to jos i puta dva.

Kad pedijatar kaze da bebi treba dodati dohranu tome se jako tesko oduprijeti u trenutcima u kojima smo uplaseni i ranjivi i vjerujemo autoritetu, to je jako tesko, vjeruj mi i sama znas koliko tesko. Ti si se namucila za ta dva mala cuda, lijecnici ti predstavljaju autoritet i meni je sasvim logicno da kad ti pedijatrica kaze da im treba dat dohranu da se tome tesko oduprijet, a jos ih pri tom imas i dvoje pa je i birga i strah duplo veci.

Nemoj se krivit jer stvarno od toga nema koristi. Vjerujem da sad znas puno vise toga i situaciju gledas s odmakom i sa puno vise informacija pa imas osjecaj da si trebala ovako ili onako, to ti moze bit od koristi samo za ubuduce, nema se smisla vracati nazad i mucit se. Budi blaga prema sebi.

Žao mi je da nisi dobila potrebnu podrsku u rodilistu, stvarno nije u redu sto su te obeshrabrivali, zaista mi je zao zbog toga.

Drugi put ce bit bolje jer sad puno toga vise znas i imas vise iskustva, neka te to hrabri i tjesi, nemoj se unistavat krivnjom.
    Posljednje uređivanje od zhabica : 03.10.2012. at 10:17

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nine, jesi u Puli?
    U sljedeca 2 tjedna bi trebala biti organizirana Mala skola dojenja u Puli pa obavezno odi (stavit cemo ovdje obavijest).
    Tamo ces dobiti ono sto ti treba za pocetak dojenja.
    Baš sam to htjela napisati. Biti će vjerojatno pred kraj sljedećeg tjedna, srijeda-četvrtak-petak. Nosim letke o dojenju za dijeliti i DVD Mliječna staza.

Što se tiće izdajalica, to u rodilištu imaju ali u principu ti ne treba. Ostala oprema za dojenje ne treba; ono što je rekla Šumskovoće je to, velika volja i želja pitanje pomoć u svakom trenutku, i priručnik (kojeg ćeš dobit na MŠD) za nedoumice i u slučaju da dobiješ kontradiktorne savjete.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ajme, Šumskovoće :hug:

Potpisujem Žhabicu. Žao mi je što nisam bila bliže da ti pomognem

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajme, sumskovoce, strasno mi je zao sto si imala tako ruzno iskustvo.

Slazem se sa zhabicom, budi blaga prema sebi.
    Ono sto je bilo, pokusaj ostaviti iza sebe. Danas, ovaj tren, ti dajes svojoj djeci sve sto mozes i najbolje sto znas. Misli na to.
    Inace, ja sam uvjerenja kako je sustav taj koji bi trebao stvoriti uvjete i okolinu podrske i prakticne pomoci u takvim vanrednim situacijama kakva je bila tvoja (i u onim uobicajenim cesto vise odmazu nego pomazu, na zalost).
    BTW, iz ovakvih se iskustava radjaju aktivistice.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Amen sistah. Da nije bilo mog ružnog iskustva ja ne bi (vjerojatno) bila danas aktivistica

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Da, ja sam dobila volju sudjelovati u psihološkim pripremama novih trudnica za pulsko rodilište Btw, kad će neki sastanak istarskih roda i wannabe roda?

I samo da napomenem - meni u pulskom rodilištu skoro ništa nije trebalo za bebu (a uzela sam sve), kad su presvlačili bebu koristili su sve svoje (ne kužim, tad su valjda imali, 11 mjesec 2011)... Davali su mi stalno nove plahte i spavaćice, bilo je i wc papira...
    Dobro, da idem opet roditi, opet bih uzela sve i ja bih presvlačila bebu kad ću ja i beba bi STALNO bila sa mnom.
    I komunikaciju sa sestrama bih svela na minimum, štoviše, ignorirala bih ih.
    I bila bih JAKO oštra kad bi trebalo.
    Joj, da sam jedne noći kad sam mislila da ću poluditi ako ostanem još jedan dan imala neku psihološku liniju, jako bi mi pomoglo. Ja sam stvarno mislila da ću skrenuti (nakon 6 ili 8 sati, ne sjećam se više, pokušaja izdajanja zastojnih dojki)...

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Sjajne ste
    Mislim da su me i malo posprdno gledale i iz razloga što su druge rodilje imale na noćnim ormarićima Gloriju ili križaljke, a ja stručnu literaturu o dojenju. Čak je i moja doktorica Gattoni (za koju imam samo riječi hvale) rekla da smo "mi intelektualke" najgore u tim situacijama. Jer smo si stvorile scenarij u glavi, pa kad se odmakne od očekivanja, postajemo izgubljene i razočarane. Recimo - cijelu sam trudnoću doktoricu molila da pokušamo prirodni porod, radila sam vježbice i pričala s bebama da se okrenu na glavicu, i zaista se Dobrica (kao prva beba) okrenuo kako spada. Ali je onda buknula preeklampsija (i došlo je vrijeme masovnih godišnjih) i u sat vremena je sav moj trud i moljakanje palo u vodu. Carski je obavljen "na hladno", nisam ni jedan trud iskusila. Ne znam kako izgleda ni početak prirodnog poroda. Kad sam pogledala filmić na you tube-u o tome kako izgleda kirurški porod (jer je to po meni realan naziv za porod carskim rezom) sledila sam se.

Srećom da djeca rastu, i da svakodnevno imam priliku investirati u njihovu dobrobit - odlučiti kako je najbolje dohraniti ih, učiti ljubavi i roditeljskoj privrženosti, poticati njihov motorički i intelektualni razvoj... Malci mi svakog dana daju novu priliku koju nastojim objeručke prihvatiti. I zaista su veliki, dobri, veseli, Palčić hoda (a ima 9 mjeseci) a Dobrica ima 6 zubića i jako je pametan malac - iznad svakog očekivanja su - pa si mislim da sam ipak, unatoč neispunjenim željama o dojenju i prirodnom porodu ponešto dobro napravila.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    I komunikaciju sa sestrama bih svela na minimum, štoviše, ignorirala bih ih.
    I bila bih JAKO oštra kad bi trebalo.
    Joj, da sam jedne noći kad sam mislila da ću poluditi ako ostanem još jedan dan imala neku psihološku liniju, jako bi mi pomoglo. Ja sam stvarno mislila da ću skrenuti (nakon 6 ili 8 sati, ne sjećam se više, pokušaja izdajanja zastojnih dojki)...
    Veliki potpis! Kod mene je stvar išla tako daleko da sam 5. dan nakon poroda otpuštena na vlastitu odgovornost. Dr koji je bio u viziti me pitao zašto toliko inzistiram - pa sam mu rukom pokazala prema krevetu i dva mala krevetića i pitala ga misli li on da je nama udobnije doma ili tu. A doma suprug, moji roditelji, muževi, naš stan, naš krevet - nema cimerice koja mi je pila krv na tanku slamku s "neda maaaaaaaaaaaaaajkaaaaaa"
    Ali da opet rodim, opet bih rodila u Puli, i opet bih tražila dr. Gattoni.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

nema cimerice koja mi je pila krv na tanku slamku s "neda maaaaaaaaaaaaaajkaaaaaa"
    Ali da opet rodim, opet bih rodila u Puli, i opet bih tražila dr. Gattoni.
    Joj, i tu te moram potpisati! Cimericu namjerno nisam opisivala da izvještaj s poroda ne svedem na tračanje, ali me je cimerstvo s njom definitivno uvelo u neki novi svijet. Joj, ne želim se ni sjetiti.

Plus, dr. Gattoni me nije porodila, ali sam kod nje išla na pregled par dana prije poroda i bila mi je sjajna. Osim toga, ona me i otpustila doma kad je shvatila da sam na rubu živaca i da me nikakve zastojne dojke u tome neće spriječiti, bila je vrlo empatična. Za razliku od većine sestara (iako ne svih, ajde).

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Sjajne ste
    Mislim da su me i malo posprdno gledale i iz razloga što su druge rodilje imale na noćnim ormarićima Gloriju ili križaljke, a ja stručnu literaturu o dojenju. Čak je i moja doktorica Gattoni (za koju imam samo riječi hvale) rekla da smo "mi intelektualke" najgore u tim situacijama. Jer smo si stvorile scenarij u glavi, pa kad se odmakne od očekivanja, postajemo izgubljene i razočarane. Recimo - cijelu sam trudnoću doktoricu molila da pokušamo prirodni porod, radila sam vježbice i pričala s bebama da se okrenu na glavicu, i zaista se Dobrica (kao prva beba) okrenuo kako spada. Ali je onda buknula preeklampsija (i došlo je vrijeme masovnih godišnjih) i u sat vremena je sav moj trud i moljakanje palo u vodu. Carski je obavljen "na hladno", nisam ni jedan trud iskusila. Ne znam kako izgleda ni početak prirodnog poroda. Kad sam pogledala filmić na you tube-u o tome kako izgleda kirurški porod (jer je to po meni realan naziv za porod carskim rezom) sledila sam se.
    "intelektualke" razmišljaju svojom glavom i žele donjeti svoje odluke - to nije loše uopće, nego je za naš sustav neobično. I druge žene isto imaju želje, samo što ih ne iskomuniciraju, Ja mislim da je važno da ti znaš da ono što si iskusila je bilo zbog početka preeklampsije i masovnih godišnjih odmora, ne zbog nedostatka svog tijela. I mislim da je važno da ćeš pričati svojoj djeci kako si ih mazila u trbuhu, i kako su se lijepo spremili za izlazak, ali eto kako su okolnosti bile takve da su stvari išle drugim putem, i da si odlučila što je u tom trenutku, sa tim okolnosima, bilo najbolje za njih.

Sigurna sam, da kako budu rasli tvoji dečki da ćeš i dalje im takve stvari pričati i da ćeš ih poučiti da posežu za zvijezde ali da budu spremni se prilagoditi okolnostima u svakom trenutku. Razoračanja će uvijek biti, važno je kako se (pomalo) nosimo sa njima.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nadam se da je dr. G. i sebe tu ubrojila

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čak je i moja doktorica Gattoni (za koju imam samo riječi hvale) rekla da smo "mi intelektualke" najgore u tim situacijama. Jer smo si stvorile scenarij u glavi, pa kad se odmakne od očekivanja, postajemo izgubljene i razočarane.
    Ja bih se ipak malu mrvicu slozila s njom u ovom boldanom. I iskusila sam i sudjelujem upravo kao promatracica.
    S druge strane, mislim da se treba imati neki minimum znanja i dobra podrska sa strane, osobito danas kad vecina nas nema iskustvo dojenja u obitelji (nema nam tko pokazati vjestinu) i nije odrastala medju zenama koje su dojile.
    A da je onima koji ne znaju lakse i ljepse u zivotu, mislim da je.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Za dojenje ti treba puno znanja i cice. Iskoristi ovih par tjedana za čitanje, tu po forumu imaš milijun i jednu priču, upijaj to, čitaj i uči. A u rodilištu ti trebaju samo cice. Eventualno kakva mast za bradavice i jastučići za dojenje (da ne budeš sva mokra od mlijeka).

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja se slažem s bb. al to ovisi o tipu osobe.
    vjerojatno je i dr G naš tip

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Šumskice

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Dio topica se pretvorio u iznošenje iskustva iz pulskog rodilišta pa možda ne bi bilo loše da se dio ove teme prebaci pod topic o pulskom rodilištu, čisto da cure koje budu tražile informacije za Pulu ne budu uskraćene...

Što mislite, čitaju li ginekolozi i sestre ovaj forum?
    A što kažu Danči i BusyBee, jel bi se mogla organizirati kakva rasprava o pulskom rodilištu na koju bi došli nadležni iz rodilišta pokupiti iskustva, mišljenja i htijenja nas bivčih i budućih rodilja? Pa da se neke stvari ipak unaprijede? Recimo, za početak, ljudski pristup sestara?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ja se slažem s bb. al to ovisi o tipu osobe.
    vjerojatno je i dr G naš tip
    Dr. G. je definitivno naš tip, a nije joj lako u, na žalost, još uvijek primarno muškom svijetu. Sad se bojim da će netko čitati kako je hvalimo pa će zbog toga imati frke

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

dr. G je naša - žena je obrazovana, odrješita i stručna. Čita ovaj forum. Nisam joj rekla svoj nick (rekla sam joj da ću otkrit svoj nick samo ako se i ona registrira i kaže mi svoj nick - na što se samo nasmijala)
    Tijekom trudnoće sam tražila samo nju, nisam pristala da me pregleda njezin šef, nego sam čekala na hodniku njezinu smjenu. Toliko je drugačija. I mislim da neće imati problema ako ju se hvali.
    Inače sam čula dosta negativnih komentara za nju - a sve je redom došlo od trudnica pušačica, trudnica s komplikacijama koje se ne drže preporuka/terapije; ugl. ako netko ugrožava svoju trudnoću i nerođenu bebu, ona postane zmaj. Rekla mi je da je ona neonatolog, da ću ja trudnoću sigurno preživjeti, a na nama je da i bebe prežive i budu što veće i zdravije. I tu je kliknulo među nama. I njezine su me riječi ponekad znale malo pogoditi, ali s malo odmaka sam shavtila da sve što je rekla stoji, te da joj je stalo - pa zbog toga govori. Da joj je svejedno šutjela bi kao muški kolege.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Meni je jedino ona na CTGu uspjevala pronaći Palčića. Mislim da su me na 5. katu malo žalili (bila sam skoro nepokretna, morali su mi ugraditi onu špagu iznad kreveta da bih se uspjela ustat, imala sam toliko vode u sebi da su mi noge bile kao dva stupa) i da su zato bili tako dobri prema meni. Prema ostalim pacijenticama nisu bile tako ljubazne.

ajme, nemoj ovako
    vjerujem da ti je teško i žao mi je zbog tvojeg lošeg iskustva
    ali majčinstvo je puno, puno više od dojenja. vjerujem da si toga svjesna i sama.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ajme, sumskovoce, strasno mi je zao sto si imala tako ruzno iskustvo.

Slazem se sa zhabicom, budi blaga prema sebi.
    Ono sto je bilo, pokusaj ostaviti iza sebe. Danas, ovaj tren, ti dajes svojoj djeci sve sto mozes i najbolje sto znas. Misli na to.
    Inace, ja sam uvjerenja kako je sustav taj koji bi trebao stvoriti uvjete i okolinu podrske i prakticne pomoci u takvim vanrednim situacijama kakva je bila tvoja (i u onim uobicajenim cesto vise odmazu nego pomazu, na zalost).
    potpisujem cijeli post, naročito boldani dio

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •