nisam znala kakav da naslov stavim za ova dva dosta hranjiva i zdrava kolaca koji mogu biti odlican medjuobrok za klince ili dorucak ako ste u zurbi

keksi od oraha

220 gr integralnog brasna
100 gr mljevenih oraha
100 ml meda (ili slada)
100 ml ulja (najbolje orahovo ulje, ali moze i obicno)
1 zlicica praska za pecivo

umijesiti tjesto. napraviti male kuglice, poslagati ih na namascen pleh (ili foliju) i pritisnuti svaki vilicom da se malo izravna. peci 5 min. na 200 stupnjeva, ne duze, kao i drugi keksi jako brzo pregore. ostaviti da se ohladi u pecnici (nek vas ne zbuni dok su vruci toliko se mrve da ih ne mozes primiti u ruku, ali kad se ohlade stvrdnu se). keksi su najbolji kad odstoje barem preko noci

muesli bars

150 gr zobenog brasna (ako ga nema za kupiti sameljem zobene pahuljice i mlincu za kavu)
150 gr integralnog brasna
125 gr oraha, badema ili ljesnjaka (ili pomijesano, a moze i bundevinih i suncokretovih sjemenki)
2 velike zlice fruktoze (slada ili meda)
1 velika zlica melase (moze i ne mora)
1 velika zlica lanenih sjemenki
125 gr grozdjica
175 ml tople prokuhane vode
75 ml orahovog ulja ili obicnog ulja
malo cimeta

sve promijesati drvenom kuhacom i uliti u manji namasceni pleh. izravnati smjesu (dosta je cvrsta) i staviti peci 40-45 min na 180 stupnjeva dok lagano ne dobije boju. rezati na cetverokute dok je jos vruce.

oba kolaca se odlicno drze u limenoj posudi u frizideru.