sillyme prvotno napisa
Ja na "crni fond" gledam iskljucivo kao nacin da prezivis neke kratkotrajne financijski nepovoljne periode zivota...
Koncept uzgajanja vlastite hrane, skupljanja drva u sumi za ogrijev i sl jednostavno spada u sasvim drugu kategoriju - organizacije nacina zivota - i navedeno jednostavno po meni nije crni fond jer zahtjeva pocetnu investiciju i pokrivanje ulaznih troskova, a to je upravo ono cega u situaciji nagle financijske oskudice nemas. Crni fond bi trebao primarno biti u cashu ili drugoj imovini visoke likvidnosti - zlato, fondovi i sl.
Mi smo kupili nas "grunt" (kako ga Peterlin zove) iz gusta i to je iskreno vreca bez dna i financijski iscrpljuje neusporedivo vise nego sto se isplati uzgojem par kila paradajza, proizvodnjom vlastite rakije (koju ionako ne konzumiramo) i sto sam npr ove godine dobila "velicanstevnih" 500kn za pokoseno sijeno... Samo kad zbrojim koliko me kosta benzin za otici tamo...
Da bi zemljiste bilo iskoristivo kao "crni fond" treba sve unaprijed pripremiti - ja kad gledam koliko bi me vise kostalo da svaki dan putujem iz nekog predgradja u Zagreb gdje radim, razvozenje djece, manjak baka-servisa za pokupiti djecu iz vrtica (opet trosak da nekom placam), trosak vremena i novaca za pripremu vrta - ne isplati mi se, nikako. Drugo je kad netko tako nesto naslijedi, pa mu je zivot vec ionako tako poslozen, a ne mi djeca asfalta kojima bi takva radikalna promjena zivotnog stila bila definitivno i veliki financijski izdatak, uz upitnu dugorocnu isplativost (pogledajte samo cijenu goriva! )