Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
Imam i ja zemljiste - ali sto mi vrijedi kad banka zeli novce a ne poljoprivredne plodove za otplatu kredita... A ako ne platim sjela bi mi uredno na svu imovinu dok se ne naplati...
A i ne vidim neke koristi od vrta usred recimo zime - kako se onda prehraniti? Odakle sjeme u proljece i Gnojivo? Itd... samodostatnost je jedan jako tesko ostvariv cilj, narocito s djecom koja trebaju u skolu i sl..
Samodostatnost ne treba biti 100% ali ako npr. možeš sam uzgojiti samo 20% potrebne hrane u godini, uz činjenicu koliko primanja prosječne obitelji ode na hranu to je velika ušteda, i automatski ostaje više novca za kredite, režije i sl.
U Dalmaciji i toplijim krajevima napravi se mali plastenik i povrća može biti cijelu godinu, nešto se osuši preko sezone, napravi zimnica i sl. Višak voća i povrća u sezoni se ne mora prodati, može se naraviti mreža pa mijenjati za npr. dječiju robicu, knjige za školu i sl.

U situaciji da netko ima svoju kuću i vrt i nema kredite čovjek skromnih prohtjeva može pristojno preživjeti i s jednom prosječnom plaćom a drugi patner se više posvetiti polovima oko uzgoja i brige o obitelj, ako to naravno želi, ili raditi neke povremene honorarne poslove.

Postoji neka uvriježena šema da se čovjek treba zaposliti, imati stan i auto, za to najčešće dignuti kredite i biti rob do kraja života. Ja vjerujem i uvjerena sam da ne mora biti tako i tako i živim, usprkos kreditu