Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: uspavljivanje na ramenu-odvikavanje prije jaslica-kako?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno uspavljivanje na ramenu-odvikavanje prije jaslica-kako?

Naš ljepotan će uskoro imati 13 mj i navikli smo ga da se uspavljuje na ramenu, tj. on odmah čim dotakne rame (lijevo molim lijepo) u roku minute ili dvije zaspi. Nama doma je to bilo praktično s njih dvoje malih, tako da je F. postao ovisnik o ramenu a ne o cici ili ljuljanju ha,ha,..

ne znam jesmo li mi jedini ili ne, al bliži nam se polazak u jaslice za 10-ak dana i sad bi voljela da ga nekako drugačije probamo uspavat a ni sama ne znam kako. Znači on zaspe osim ramena (bilo čijeg) u autu, kolicima, na cici (još malo cikimo 1-2 dnevno ujutro i naveče), ... al ne mogu zamislit da ga se stavi u krevet i on fino leži i zaspe, uz to spava na trbuhu.

E sad i L. smo doma ljuljuškali, nosali pa je u vrtići bez problema spavala u krevetiću bez ikakvih procedura ali ona je imala dudu a F. nema ni dudu ni prijelazni objekt.

što mislite? da mu uvedem neku gazu,...ili da jednosatvno pričekam poč. jaslica pa pitam tete, možda se ugodno izenandim kao i sa kćerkicom pa on sam prihvati ponašanej grupe, što je znatno drugačioje nego kad je doma, pravila grupe se poštuju i to je to.

i još jedna razliak ona je imala 15 mj, kad je krenula a on će imat 13 mj. i još ne hodamo samostalno.

Separacijski strah nema i toga se uopće ne bojim, voli papat, veseljak je, nije plačljiv, jedino stalno razmišljam o tom ramenu. ajd da čujem koju pametnu mame moje.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mislim da oni jako dobro kuze vrtic-dom.
    koliko djece se uspavljuje dojeci, pa u vrticu spavaju, s nekom novom rutinom svojstvenom za vrtic. doma i dalje uz dojenje.
    ja ne bi nista mijenjala na tvom mjestu.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

leonisa, hvala ti i ja tako nekako mislim, al bi mi bilo nekako lakše da bar ima neku utjehu dudu ili neku tješilicu.

a on se ko mali priljepak zaljepi i uživa,a što kažeš ako mogu ovisnici o cici a onda valjda može i on.

nevenera avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

moj je dojio i imao dudu i tješilicu. u jaslicama mu ništa nije trebalo. samo bi zaspao. ja sam bila u čudu. vjerujem da će se prilagoditi bez problema
    sve dok nije napunio 2,5 godine. ali to je druga priča

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Moja curica je krenula u jaslice s netom navršenom godinom, još uvijek sam je dojila i tako se uspavljivala. Prvi tjedan nije ostajala na spavanju, sljedeća 2 tjedna su je tete uspavljivale na rukama i polako je privikavale na krevetić. Od tada bez problema sama zaspe na krevetiću, a doma još uvijek mi ležimo s njom dok ne zaspe. Ono što je meni bilo najvažnije - nisu je puštale da plače sama u krevetiću.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

moj se takodje nosio na ramenu ili sisao, ali u vrticu druga pesma. ne brini, snadju se tamo i vaspitacice i oni

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Joj curke moje utjesile ste me, nadam se da cemo dobit super tete

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Janis i lady.x jesu i vasi bili bez dude? to bi mi bio savrsen scenarij da ga tete malo nose i polako priviknu.

Nevenera to je stvarno nevjerojatno da je tako spavao bez icega, mrak!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

i moj još uvijek zaspi na cici, nebum ga ničem odvikavala.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Mislim da ako ga kreneš navikavat na neki drugi način uspavljivanja samo ćeš se namučiti jer on od tebe očekuje RAME a ništa nećeš postići. Lakše će tetama u vrtiću biti jer djeca brzo shvate da su na drugom terenu gdje vladaju druga pravila. A lako moguće da će mu teta ponudit i svoje rame na početku ako prilagodba bude teška. Ali bez obzira na to, mi mame naravno moramo brinuti, jer zato i jesmo mame.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Kako sam ja radila tako su malog tete cuvale, sa svakom je imao neku rutinu, sa tatom opet neku trecu, tako da i ja mislim da dijete brzo skonta kako s kim moze. Nas isto ceka vrtic kroz koji dan, al necu ga nista ni ucit ni navikavat, osim da malo ranije ide u krevet uvecer.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ma šta reći volim vas, najbolje ste, hvala puno na savjtima, javim se s novostima kad počnu jaslice, jedva čekam.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

E još samo nešto, nije loše prilagoditi rutinu koju ima sada rutini koju će imati u jaslicama. Mi smo uveli npr spavanje u 8 navečer i popodnevno spavanje oko podne. Jer ako je naviknut spavat tek u dva popodne, a u jaslicama spavaju u podne, bit će mu dodatno teže zaspati tamo. Eto toliko i sretno!

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Thanx vec smo to uhodali ide spat bas u podne tako da to nece bit problem cak mu je to njegov prirodni ritam.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

zar ne kazu da prije polaska u jaslice/vrtic ne treba mijenjati nista? zar nije to jedna od glavnih naputaka?

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ne treba skidati pelene, odvikavati se od dojenja i sl.

Prilagodjavanje obroka i spavanja je pozeljno.

Nije bas neka fora pustati dijete da spava do 10 pa ga jedan dan dici u 7 i ostaviti izbezumljenog i premorenog u vrticu.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pa ne ostavljas, prolazi adaptaciju s tobom. i ne ostaje sam. niti dolazi u 7.
    vecina roditelja ne dovede dijete i ostavi ga prvi dan samog. cijeli dan. pa tako i sutra. i sve do skole.
    mi smo dolazili oko 9.
    isto tako dijete koje spava do 10 sigurno ne ide u 12 opet na spavanje, tako da kad ga se digne u 7, taman ce biti "premoreno" u podne.
    kako preko vikenda spava do 10 i normalno se preko tjedna dize u 7? kako preko tjedna ima rucak u 12, a preko vikenda14-15...kako koja obitelj. nisam vidjela da i jedno ima problem radi toga.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Meni "premoreno dijete" ne znači dijete koje zaspe za čas nego dijete koje je nervozno pa ga je teže nahranit/uspavat/ili što god već. A to je otegotna okolnost u privikavanju na jaslice. Mi od kad smo krenuli u jaslice držimo ritam koji nam uvjetuju jaslice a to je ručak i spavanje oko podne. To radimo i vikendom i kad dijete ostane doma preko tjedna jer ga netko čuva. Primjetila sam da je i meni tako lakše jer cijeli dan imam (uglavnom ) veselo dijete koje za čas zaspe. Ako se pomakne ritam sve mi bude teže. Ali tako nama paše, nekima možda to nije potrebno. Ovisi o djetetu/obitelji.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    pa ne ostavljas, prolazi adaptaciju s tobom. i ne ostaje sam. niti dolazi u 7.
    vecina roditelja ne dovede dijete i ostavi ga prvi dan samog. cijeli dan. pa tako i sutra. i sve do skole.
    mi smo dolazili oko 9.
    isto tako dijete koje spava do 10 sigurno ne ide u 12 opet na spavanje, tako da kad ga se digne u 7, taman ce biti "premoreno" u podne.
    kako preko vikenda spava do 10 i normalno se preko tjedna dize u 7? kako preko tjedna ima rucak u 12, a preko vikenda14-15...kako koja obitelj. nisam vidjela da i jedno ima problem radi toga.

leonisa, Marija P je u pravu, upute vrtića su ne skidati pelene, ne odvikavati se od dojenja i sl., a prilagodjavanje obroka i spavanja je pozeljno, pogotovo spavanja.

kako misliš dijete ne prolazi adaptaciju samo i ne ostavljaš ga u vrtiću, kod nas npr. samo si prvi dan s djetetom pola sata zajedno i otad do kraja adaptacije je dijete samo s tetama, zašto ne olakšat i djetetu i tetama da npr. dijete ide spavat u svoje uobičajeno doba, tako će lakše zaspat i sve će proći bez traume.

Iako naravno dijete može imat jedan ritam preko tjedna drugi preko vikenda, ja osobno sam malenoj imala isti ritam što se tiče spavanja (a nekad i ručka) dok je bila mlađi jasličar jer znam koliko je rutina bitna tako maloj djeci. Kad su stariji od 2,5-3 godine nadalje, to više nije toliko bitno (barem bilo mojoj Leoni). Sad ćemo vidjet kako će bit s Frankom

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pl, kod nas je trajalo tjedan dana, ne jedan dan.
    tocan odgovor je zapravo pratiti dijete. moja je i onako imala spavanje okp 1 i tih sat ranije joj nije bio problem, bas kao sto je i vikendom isla spavat i jest kasnoje. nije bila premorena.
    htjela sam reci da ako se dijete budi u 9, a popodnevno spavanje ima u 14 da ce biti jednako umorno u 12 ako ga se probudi u 7.
    al djeca su razlicita, vrtici su razliciti. sretno!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

da Lili kolko se sječam kod nas je adaptacija najmanje tjedan dana,s time da je dijete najmanje 2-3 dana postupno s roditeljima, tek se onda malo pomalo ostavlja duže.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

kaj se tiče odvikavanja od pelena ja sam svoju klinku namjerno naučila na Wc s 17 mjeseci, krenula s 19, jer sam znala da ponekad tete ne stignu na sve strane i deca ostanu posrana ( što sam na kraju i vidjela sama).

Mali moj isto nema pelene.

Kaj se tiče klope nama je ona oduvijek oko podne, čak i kad sam ja bila doma, otac bi mi zasjeo za stol 5 do 12 i tad smo svi išli jest.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Radila sam u smjenama i dolazila u svako doba. Vidjela sam puno izbezumljen djece. Čitaj nenaspavane i premorene. Manje - više dudaju dude ili navlače "prijelazni objekt" dok stenju i bauljaju okolo. S njima se ne može raditi, ne može ih se uvestu i neku zajedničku aktivnost. Tete ne mogu samo oko njih pa.....

Svatko zna kad će voditi dijete u vrtić i prema tome treba prilagoditi obroke i spavanje.

Često ovdje čitam kako će djeca shvatiti ovo i ono. Djete zna da teta ne doji, ali dijete od godinu dana ne može samo shvatiti da je ručak tek za 2 h, da je užina to pola čaše "limunade" što su mu servirali i da treba sudjelovati u zajedničkoj igri ako je naviklo spavati do 10 h, a odjednom ga se diže u 6 i istovaruje u dežurstvo.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

tako je Mare, jelena_o mislim da si malo zaboravila ,ako pričamo o našem kvartovskom vrtiću, isključivo prvi dan pola sata zajedno a posliej bez roditelja, mislim to je kod 99% djece e sad ako se netko nije htio odvojit od mame ni tih pola sata dok je s njim/njom onda sigurno da tete drugačije postupaju, al to su ipak iznimke. Dijete se treba u svakom slučaju pratiti, i to se slažem.

a ove užine od limunade su mi isto ajme meni, neš' ti užine! da je bar neka voćka.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

moj je dojio i uspavljivao se na rukama. krenuo sa 14 mjeseci i tete su s njim našle svoj model. sjedile su kraj njega i držale ga za ruku ili mazile prvih par tjedana i onda se uspavljivao kao i svi drugi. ja sam im rekla kakva je situacija, one od toga nisu radile problem, rekle su da je malo 'specijalac', ali čini mi se da je sve prošlo bezbolno za svih. mali ljudi su kao male životinjice - znaju oni s kim i šta mogu postići

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •