Stranica 6 od 6 PrviPrvi ... 456
Pokazuje rezultate 251 do 271 od 271

Tema: jedan tata i vjerski odgoj u australskim skolama

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Znam ja da toga ima, i to puno.. Ali mi se iz ifigenijinog posta činilo da je njoj to nekako fora
    Meni je najgore kaj pamtim od stvari koje su ucenici radili ucenicima, šlatanje! To mi je bilo katastrofa

naniluc avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Nazalost, i ja se sjecam istih stvari iz osnovne skole... i to mi je uvijek bilo vrhunac uzasa, nekom izmaknuti stolac, podmetnuti nogu i slicno. Stalno si na oprezu da ti netko ne skoci za vrat (a bilo nas je 38 u razredu - provincija). Nikad mi nije bilo fora, kao ni zimsko "sopanje" snijegom, otimanje torbi i drugo. Nije nasilje novotvorevina 21. stoljeca. Osjetila sam ja to dobro i na svojoj kozi, kao i hrpa drugih ljudi. Cim nisi s takvima, onda si protiv njih i samim tim potencijalna zrtva.

Dobro mi je bilo samo u glazbenoj skoli jer tamo su bila normalna djeca i nikome to nije padalo na pamet. U osnovnoj sam 80% vremena i snage trosila na obranu od idiota.
    I ja imam slične traume iz školskih dana

naniluc avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Citiraj LolaMo prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je najgore kaj pamtim od stvari koje su ucenici radili ucenicima, šlatanje! To mi je bilo katastrofa
    Da, i to , a budući da se nisam mogla obraniti, počela bih plakati- to bi ih odbilo, ajme, a nikome od profesora tada nije palo na pamet da kontroliraju kaj učenici pod odmorom rade

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ni sad ne kontroliraju, ne brini. Sve je samo gore.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    i ja se slažem u jednoj stvari s tobom-da je to sad već sve skupa strašno.

i u ime nas koji nismo evoluirali tj ostali smo na stupnju amebe koje si ti tako prosvijećena spomenula, htjela bih pojasniti jednu stvar.

rogoborilo se, i te kako se rogoborilo protiv dolaska svećenika u školu i blagoslivljanja škole i učenika jer to smeta i vrijeđa one učenike koji nisu religiozni.
    i sam premijer zabranio je takve ceremonije, u najboljoj maniri nekadašnjih postupanja(ne tako davnih, a pod izlikom fraza ponešto promijenjenih-sekularnost, poštivanja prava manjina, umotanih u mašnicu i celofan kao najfinijih slatkiš)

ravnateljica dotične škole je, ZAMISLITE, ostavila izbor većini učenika svoje škole koji su katolici da otiđu u crkvu na blagoslov, tj da ni početak ove školske godine ne prođe bez njega onima kojima je to važno.sad ni to ne valja!zaključak je jasan.

u onoj gunguli prvog školskog dana, neka djeca dobila su izbor s roditeljima otići u crkvu, a neka, koja nisu vjernici, imaju izbor otići kući, na sladoled, ili gdje im srce poželi, bez da itko u njih upire prstom, bez da im narastu rogovi ili rep ili bez da budu predmet sprdnje.

crkva smeta, vjera smeta, čak je žigošu usudila bih se reći na neke načine gore nego u doba komunizma.

jadna je ta vaša tolerancija i pravičnost kad branite drugiam njihova uvjerenja. pa makar se radilo i o amebama.

X potpis

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Isto iskustvo kao Ifi i Peterlin.

Evo, neću se pravdati, osjetila sam se jadno da sam to napisala, rekla sam si - bolje šuti. Ali, ovo mi je barem utjeha... da nisam jedina. Tko kuži kuži, tko ne - ne kužim ni ja svih, pa dobro. Peace!

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

abcdef sve ti postove potpisujem X ..a što se tiče domaćinstva baš sam ga nedavno spomenula u završnoj rječi svoga diplomskog....mislim da je hrana jako bitna, bez nje čovjek nemože, ona uvjetuje ne samo njegovo zdravlje već i izgled....malo ću se našalit; istina je da svi srednjoškolci ne konzumiraju sex ali je zato istina da svi 100% jedu a koliko malo znaju o hrani (da ne ulazimo u probleme prehrane od debljine, anoreksije, zdravlja)...kad gledam onog J.Olivera i one Engleze..mislim da bi u RH itekako trebalo jedno Ministarstvo prehrane počevši ne od vrtića nego od dojenja.
    Posljednje uređivanje od ivana zg : 10.09.2012. at 18:09

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Čestitam ivana zg na diplomi!

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala Beti3

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Nazalost, i ja se sjecam istih stvari iz osnovne skole... i to mi je uvijek bilo vrhunac uzasa, nekom izmaknuti stolac, podmetnuti nogu i slicno. Stalno si na oprezu da ti netko ne skoci za vrat (a bilo nas je 38 u razredu - provincija). Nikad mi nije bilo fora, kao ni zimsko "sopanje" snijegom, otimanje torbi i drugo. Nije nasilje novotvorevina 21. stoljeca. Osjetila sam ja to dobro i na svojoj kozi, kao i hrpa drugih ljudi. Cim nisi s takvima, onda si protiv njih i samim tim potencijalna zrtva.

Dobro mi je bilo samo u glazbenoj skoli jer tamo su bila normalna djeca i nikome to nije padalo na pamet. U osnovnoj sam 80% vremena i snage trosila na obranu od idiota. Nazalost, moj mladji sin i dan danas dozivljava neke elemente toga.

djeca su nam danas zaista bolja, kakvi su im (bili) starci

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    i ja se slažem u jednoj stvari s tobom-da je to sad već sve skupa strašno.

i u ime nas koji nismo evoluirali tj ostali smo na stupnju amebe koje si ti tako prosvijećena spomenula, htjela bih pojasniti jednu stvar.

rogoborilo se, i te kako se rogoborilo protiv dolaska svećenika u školu i blagoslivljanja škole i učenika jer to smeta i vrijeđa one učenike koji nisu religiozni.
    i sam premijer zabranio je takve ceremonije, u najboljoj maniri nekadašnjih postupanja(ne tako davnih, a pod izlikom fraza ponešto promijenjenih-sekularnost, poštivanja prava manjina, umotanih u mašnicu i celofan kao najfinijih slatkiš)

ravnateljica dotične škole je, ZAMISLITE, ostavila izbor većini učenika svoje škole koji su katolici da otiđu u crkvu na blagoslov, tj da ni početak ove školske godine ne prođe bez njega onima kojima je to važno.sad ni to ne valja!zaključak je jasan.

u onoj gunguli prvog školskog dana, neka djeca dobila su izbor s roditeljima otići u crkvu, a neka, koja nisu vjernici, imaju izbor otići kući, na sladoled, ili gdje im srce poželi, bez da itko u njih upire prstom, bez da im narastu rogovi ili rep ili bez da budu predmet sprdnje.

crkva smeta, vjera smeta, čak je žigošu usudila bih se reći na neke načine gore nego u doba komunizma.

jadna je ta vaša tolerancija i pravičnost kad branite drugiam njihova uvjerenja. pa makar se radilo i o amebama.
    da li je rijec o drzavnoj ili o vjerskoj skoli?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jel tebi jasno da diskriminiras neistomisljenike ako je rijec o drzavnoj skoli i da prozivas sasvim komotno sve sto nije isto kao tvoj sustav vrijednosti i ispravnog zivljenja

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja ne znam u kakve ste vi škole išli, ali a se ne sjećam ničeg takvog.
    Lako za domaćinstvo, ali kako ste kemiju imali?
    Čudo da ste preživjeli.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne znam u kakve ste vi škole išli, ali a se ne sjećam ničeg takvog.
    Lako za domaćinstvo, ali kako ste kemiju imali?
    Čudo da ste preživjeli.
    Kod nas je također sve bilo također prilično benigno.Čak i na domaćinstvu:sjećam se da smo pekli palačinke i pomfrit,a dan danas su mi ostale slike u glavi iz udžbenika kako se ispravno pere suđe.To mi je bilo baš zanimljivo.

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    abcdf... zaista je užitak čitati te. Slažem se u svemu što se tiče seksualnog odgoja u školama, sa svim dvojbama i pitanjima.
    Što se tiče tog građanskog odgoja meni se ideja sviđa no za kvalitetnu realizaciju smatram da nema uvijeta. Bilo bi odlično kada bi djeca imala nekakvu kuhinjicu pa sami spravljali zdrave obroke (no naravno sve bi se to trebalo dobro isplanirati i iskombinirati tako da djeca odrade samo dio tog posla), učili o pravilnoj prehrani kroz praksu, osobnoj higijeni, važnosti tjelovježbe, odgovornosti prema svome zdravlju idt. Šivanje gumba bi isto svakako bilo poželjno, a i sve ostale vrste znanja koje djetetu trebaju u praktičnom životu, a nisu pokrivena gradivom. Koliko se samo puta iznenadim kada vidim kakve "banalne" stvari djeca ne znaju, a roditelji možda toga nisu svjesni ili su i sami iz neznanja propustili ih educirati o tome. Sigurno je da bi kroz jednu takvu edukaciju i roditelji puno toga naučili pa bi se možda i više pazilo na prehrambene navike u našoj naciji. Ja nisam u doticaju s tim predmetom (ne radim u općeobrazovnoj školi niti još imam školarca) pa ne znam što se s tim trenutno događa, ali mislim da se malo ishitreno izašlo s tom idejom. Upravo zbog tih organizacijskih problema npr. sa četkicama, a ni nastavnicima nije baš previše jasno što bi oni trebali raditi
    Već danima se planiram nadovezati na ovo, no nikako da ulovim vremena da objasnim što mi je osobno i dalje problematično u ideji doručka u školi, pa se nadam da sad nije kasno (vidim da su ribe otišle na novu temu, a ovo isto baš nema veze s vjerom, nadam se da smijem napraviti jednu takvu digresiju?).

Pretpostavimo da *postoje* materijalni uvjeti za provedbu programa (a u mnogim školama ne postoje). Ako je doručak u školi, to znači da obitelj u kojoj se ujutro doručkuje i peru zubi - radi protiv škole! Ako će poslati nahranjeno i umiveno dijete u školu, što će dijete raditi prvi sat? Gledati drugu djecu kako jedu? Ili jesti, premda nije gladno i to će mu biti previše, te premda je niti sat vremena ranije opralo zube? Znači, roditeljski odgovorna stvar u toj situaciji bila bi da, taj dan u tjednu kad dijete ima doručak prvi sat, dijete pošalju od kuće gladno i napola umiveno!
    Pretpostavimo da smo to učinili. Problem tu ne nestaje: tada dijete dolazi u školu i nalazi se u situaciji da možda jede doručak koji njegovi roditelji ne odobravaju. To nije nešto što se radi za vrijeme odmora u školskoj kantini, po izboru roditelja - to je *redovni nastavni sat* i dijete ne može ne biti dio toga. Ako roditelj i liječnik smatraju da bi dijete trebalo konzumirati proteinski doručak, a u školi mu uvale nešto šećeno od čega će prvo "podivljati", a onda naglo doživjeti pad energije i koncentracije (ima djece na koju jutarnja šećerna bomba djeluje upravo tako jer su osjetljivija na njen mehanizam) - nema veze, škola zna bolje? S druge strane ima djece u čijim obiteljima se ne konzumiraju namirnice životinjskog porijekla, pa ako doručak budu i jaja (što je u redu ovom prvom djetetu), opet nisu svi zadovoljeni - a to je *redovni sat* i djeca ne mogu ne biti dio, barem pri sudjelovanju u pripremi (što se može kositi s etičkim principima nekih obitelji, ako bi djeca trebala praviti obroke od životinjskih namirnica, a obitelj se tog užasava). Zatim, ima djece s raznim netolerancijama na hranu. *Organizacijski*, čak i ako postoje *materijalni* uvjeti za takav doručak, to se sve dodatno komplicira. Roditeljski odgovorna stvar bi valjda tada bila "ne komplicirati" i neka dijete jede što se radi taj sat, osim u slučaju da bi se od toga baš ugušilo? Ako roditelj ne inzistira i "ne komplicira", sugerira li time djetetu da je škola veći autoritet i da bez obzira na to što roditelj kod kuće ne dozvoljava šećerne bombe za doručak, u školi je to u redu?

Pretpostavimo da smo nekako i završili s tim doručkom, tada dolazi famozno pranje zubića. No, ovdje govorimo u pravilu o maloj djeci (doručkovanje et al. se planira uvesti u niže razrede, zar ne?), koja često još nisu sasvim vješta u tom poslu, a i dob je nezgodna jer se taman tad poklopi i zamjena mliječnih zubiju trajnima. To pranje zubiju, budući da je malo složenije, ili se može napraviti ofrlje (2-3 simbolična poteza s prednje strane i po gornjim plohama zubiju, tj. samo odokativno razbacivanje tih istih bacila po usnoj šupljini i to je to - kako to djeca najradije zgotove) ili učiteljica mora paziti da djeca pravilno peru zube. U tome vidim barem dva problema. Prvi je što kod mlađe djece, koja često još nemaju razvijen *kvalitetan* automatizam pri pranju zubića treba ipak nešto budnije oko starije osobe koja će pregledati i po potrebi "popraviti" ono što dijete zabrlja / zanemari. Meni je neukusno, čak i ako savršeno higijenski izvedeno, da učiteljica viri djeci u zube, da ne govorim o nekakvom "popravljanju" postupka. Drugi je problem u tome što učiteljica nema jedno, već dvadesetak djece u razredu. Čak i ako su materijalni uvjeti super, samo pravilno pranje i nadziranje tog procesa bi trajalo cijeli sat, s tim brojem djece. I to govorim o "četkanju vulgaris", a ako uzmemo u obzir da je to i negdje dob gdje treba početi sa samostalnim baratanjem zubnim koncem... kaos na pomolu.

I što na kraju dobivamo? Nešto ovakvo:
    Sažetak, verzija A: roditelj je poslao dijete gladno i napola umiveno u školu, gdje su ga nahranili nekom šećernom bombom koju on ne odobrava za glavni dnevni obrok, a onda se pod krinikom pranja zubiju samo malo preraspodijelio raspored bacila u ustima (da ne spominjemo da se zubi ne bi trebali četkati *neposredno* nakon šećernog obroka, pa je efekt te simbolične geste ne neutralan, već dapače mrvicu štetan) - i svi su si pljeskali kako stvaraju uredno građanstvo.
    Sažetak, verzija B: roditelj je odlučio poslati takav građanski i "zdravstveni odgoj" na određeno mjesto, uredno nahranio dijete kod kuće i pazio da se zubi operu kako treba, dijete je u školi prvi sat prodavalo zjake, a učiteljica se privatno žalila roditelju da joj je teško provoditi program ako neka djeca u razredu "kontriraju" na taj način, pa ne bi li roditelj ipak mogao taj dan u tjednu ili te dane u tjednu zanemariti sitnice poput adekvatnog doručka koji odgovara funkcioniranju i potrebama tog djeteta, pravilnog pranja zubiju i sl.
    Niti u jednom slučaju nije postignuto ama baš ništa.

Ja ne negiram problem djece kojoj je ovako nešto potrebno jer su im roditelji prezaposleni, nezainteresirani (ima i toga, nažalost) ili jednostavno ne znaju što i kako učiniti, no pitam se je li *optimalan* model riješavanja toga umetanje obveznog sadržaja ovog tipa u redovni nastavni program. Čak i kad bi postojali uvjeti za toj, za moj senzibilitet tu škola previše ulazi u neku "kućnu" sferu, tj. gotovo da riječ o selidbi nečega iz obiteljskog života (doručka i jutarnje higijene) u instituciju, što je po meni potencijalno *kontra*produktivno po taj obiteljski život. U prvom redu sumnjam u učinkovitost takvog programa kod one djece za koju je pisan (koja to, pretpostavljamo, nemaju kod kuće?), jer mi se čini da je za stvaranje kvalitetnih *navika* potrebna potpora obitelji, a za ovu drugu djecu sumnjam u moralnu legitimnost da im škola preuzima djelić obiteljskog života koji im roditelji sasvim u redu pruže kod kuće.

Zato se slažem s tobom - s time se išlo jako bombastično i jako ishitreno, no u pozadini su ostali mnogi problemi čak i ako zanemarimo materijalne uvjete.

Ispričavam se na ponovnom skretanju teme s vjere na hranu, ali zaista nisam stigla odgovoriti prethodnih dana kad je to još bilo aktualno.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

abcdefgh u prvom redu želim istaknuti da te lijepo čitati

željela bih ti na našem primjeru objasniti kako ipak doručak u školi može funkcionirati.

moji su dečki tip koji kad otvore oči moraju nešto ubaciti ili ih inače "boli drob"
    kako ih za sat vremena u školi čeka doručak, popiju ili čašu mlijeka i čaja s čajnim kolutićem ili zobenim keksom, ili pak zdjelicu mlijeka s pahuljicama. ali ne previše.to im dođe kao zajutrak.jutarnju higijenu obavljamo normalno

u školi doručkuju kruh s nekim namazom , dakle med, mliječni namaz, pekmez i jednom tjedno nutela, uz napitak.

poslije doručka peru zube.učiteljica je s njima , ne zaviruje im u zubeali pazi da ih peru pristojan vremenski period.

to im je dovoljno do lagane marende u 10(jogurt ili voće),a u 12 je već ručak.

znači, može funkcionirati.
    Posljednje uređivanje od ronin : 11.09.2012. at 16:46

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

zvuči divno, ali mi nemamo niti dovoljan broj sanitarnih čvorova, niti ih ima na svakom katu, nema tople vode, papira, sapuna...Pošteno pranje ruku je SF, a o zubima da ne pričamo.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a znam . to je hrvatska realnost.

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ronin, drago mi je što si zadovoljna zdravim navikama i higijenom u školi svoje djece. Ja bih voljela da se roditelje i njihovu djecu ne *tjera* na doručkovanje i (često upitnu) higijenu u školi u redovnim državnim školama. Tako nešto može funkcionirati ako se poklope dobri uvjeti i *želja* roditelja za takvim programom. Meni je drago ako je kod tebe posrijedi takva win-win kombinacija; samo bih voljela da se uzme u obzir da postoje roditelji koji čak i uz dobre uvjete ne bi *željeli* takav program, već bi doručkovanje i pranje zubića htjeli obaviti kod kuće, a imam dojam da neki ljudi koji pišu ili predlažu takav program na državnoj razini to ne uzimaju u obzir.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pardon na dizanje teme
    jednostavno sam ostala WOW upisima abcdefgh
    s takvom bih na kavu

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa Vidi poruku
    jednostavno sam ostala WOW upisima abcdefgh
    Slažem se, skroz naskroz, to su toliko zanimljive i logične analize i svaka je stvarno na svom mjestu
    da se ovako "površan" čovjek kao ja, mislim, površan u zapažanju i seciranju tih stvari, zaprepasti kako svaki banalni korak ima svoj nastavak i svoju posljedicu.
    Kao npr., površno pranje zubi koje samo "dodatno porazbaca bacile po ustima" :LOL:... i dalje sve redom.

Opet, da ja tako svakodnevno razmišljam i analiziram svaki njihov korak i postupak, i koje štete ili benefiti će se postići, kad upućujem ovu moju dječurliju u školu, za par dana bih poludilaaa i izbezumila se totalno.

Stranica 6 od 6 PrviPrvi ... 456

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •