Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: Zamrznuta hrana?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Zamrznuta hrana?

Kupujete li zamrznute namirnice? Ako da, zasto, ako ne, zasto? Posebno me zanima zamrznuto povrce. Ok, okus definitivno nije isti ko svjeze povrce. Al sta da radim kad npr. nema svjezeg povrca? Nego ono, dodjem u ducan i sve vidljivo staro. jel bolje uzeti to "svjeze, starije" ili zamrznuto?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa ja kupim smrznuto.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da je zamrznuto povrce definitivno bolji izbor od svega osim svjezeg, a ja bih rekla cesto i od svjezeg, ovisno o tome koliko je proslo vremena od branja 'svjezeg' do trenutka kad se konzumira. Proizvodjacima smrznutog povrca se najvise isplati odmah zamrznuti, vrlo cesto je to samo par sati nakon branja, a tesko da ces naci u ducanu nesto tako svjeze. Vlastiti vrt naravno ne racunam.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kupujem zamrznuto npr. zimi kad nema svjezeg. nemoram nista rezuckati, cistiti, samo izvadim iz skrinje i ubacim u npr. wok

kad je doba lijepog izbora svjezeg povrca (jesen, proljece) onda preferiram svjeze

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A energija i te stvari? Ja od povrca ustvari kupujem jedino zamrznuti spinat. Ostalo rijetko. Al stvarno poludim kad dodjem npr. krajem tjedna u ducan i onda moram probirati medju polutrulim stvarima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zorana, nemas u blizini nikakvu trznicu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma imam, ne bas u blizini, al nije ni daleko. Al nekako mi se ne svidja to povrce i voce. Sumnjivo porijeklo, sve izgleda ko plasticno itd.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

smrznute kupujem samo sladolede i okruglice sa sljivama

ivory avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja smrznuto skoro uopće ne kupujem, ali doma imamo smrznuto povrće iz našeg vrta. Mama sadi sve živo i nešto od toga zamrznemo za zimu (grašak, povrće za juhu, kelj, tikvice).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    A energija i te stvari?
    Ako mislis na pranu (chi), zamrznute stvari nisu poseban problem (nisu dobre kao svjeze, ali su bitno bolje od konzerviranih npr), naravno kad su svjeze svjeze a ne ubrane prosli mjesec.
    Osim toga, na pranu konacnog jela utjece i osoba koja hranu priprema, pa moze popraviti izvornu losu pranu, ali i pokvariti izvorno dobru ako ima mracne misli (i osjecaje).
    Isto tako, hranu je najbolje konzumirati svjeze pripremljenu, sto duze stoji, to ima manje prane (par sati je recimo ok, ali drugi dan obicno ne valja).

Ja to sve govorim iz iskustva jer se bavim yogom, (da ne mislis da se koristim nekakvim pravilima kaka imaju npr makrobioticari, i inace su mi pravila odbojna i kontraproduktivna). Vrlo cesto kupujem nesto tako da uzmem u ruku i osjetim pranu (doduse to zna biti tesko u 'zazujanim' ducanima), na isti nacin se moze skuziti i je li otrovna (u smislu spricana), ili za neke druge stvari (npr kremu za lice) pase li mi ili ne.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Meni nikad nije palo napamet kupiti nikakvo smrznuto povrće. osim špinata i to nakon što sam mislim ovdje pročitala kako proizvođači koji drže do sebe zamrzavaju odmah nakon branja i da se dosta kvalitete očuva. jednom sam kupila smrznuto povržće za juhu.
    E da, grašak kupujem smrznut.

Hmm, možda onda ipak kupujem

Ali npr. brokulu, cvjetaču i sl. ne. Iako možda imate pravo kad kažete da je kvalitetnije, nego kad stoji kao svježe par dana u dućanu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Branka, par dana je mila majka.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj emily prvotno napisa
    kupujem zamrznuto npr. zimi kad nema svjezeg. nemoram nista rezuckati, cistiti, samo izvadim iz skrinje i ubacim u npr. wok

kad je doba lijepog izbora svjezeg povrca (jesen, proljece) onda preferiram svjeze
    Isto tak!

Mada, ne volim smrznutu mrkvu, smrznuti krumpir i smrznuti kukuruz pa to preferiram svježe (odn. kukuruz iz staklenke).

S obzirom da je po kvartovskim dućanima očajan izbor 'svježe' brokule, karfiola i prokulica, često i njih zimi kupim smrznute, mada mi je bolje svježe.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Čak je i ajurvedski po zimi OK koristiti smrznuto Uostalom, pogledaj oko sebe.
    Smrznute namirnice postaju smrznute u financijski najpovoljnijem trenutku - dakle u špici sezone kada je kvaliteta najbolja. Niska cijena se dodatno osigurava minimalnim tretiranjem kemijom i biologijom (svinjski B12 i slično) i općenito sve 5.
    Kako lijepo violet primjećuje, čak je i energetski sve OK s takvom hranom.
    Ljudi često prigovaraju industrijskoj hrani da je tretirana, modificirana... mene je više strah malih proizvođača koje nitko ne nadzire. Ključna je isplativost, a u našim tragikomičnim uvjetima uzgoja hrane je još uvijek svako tretiranje hrane u masovnom uzgoju skupo. Kod uzgoja u plastenicima je priča sasvim drukčija.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam probala smrzavati npr. mrkvu i mahune, pa je to bilo bljak
    i inace ne volim smrznute mahune

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U makrobiotici se smrznuta hrana ne preporučuje.
    Ja ne volim smrznuto povrće, ne radi makrobiotike i chi-ja nego zato što mi jednostavno nije ukusno, nema mi isto okus kao svježe.
    Radije kupim npr. konzervirani grašak nego smrznuti, ali to samo za neke izuzetne prilike (npr. radim lazanje u koje ide grašak a nije sezona), inače jedem samo ono čega ima svježega - opet zato što tako volim, nije mi nikakav gušt sada jesti grašak ili mahune.
    Inače nemam ništa protiv smrznute hrane - npr. njoke i štrukle su mi skroz dobre

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

u jednoj kuharici sam pročitala da je poriluk čak finiji kad se zamrzne, i da su tu znale i naše bake(ne znam samo di su one smrzavale) koje bi ga nakratko smrznule pa onda priređivale 8)

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj kovke prvotno napisa
    naše bake(ne znam samo di su one smrzavale)
    U bunaru.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj sabaleta prvotno napisa
    Citiraj kovke prvotno napisa
    naše bake(ne znam samo di su one smrzavale)
    U bunaru.
    Takvo nešto mi nikad ne bi palo na pamet, sramim se

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ljudi često prigovaraju industrijskoj hrani da je tretirana, modificirana... mene je više strah malih proizvođača koje nitko ne nadzire
    E to je i mene strah. Nekako si mislim da Todorić ima neke agronome koji nadziru to umjetno gnojenje (iako, onda mi netko kaže da nitko ne nadzire dok se to proizvodi, on samo dođe tamo tamo kad je zrelo i kupi urod cijele njiva, tako da je i to :/ )

ali, kolegica mi jednom pričala kako je vidjela susjedu (to su one kumice s placa) koja je na 3 kvadrata vrta znala šiknut šakom toliko tog umjetnog gnojiva da ova nije mogla vjerovati.

Pa sad ti kupi na placu prirodno i domaće od kumica

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, violet. Na to sam u biti mislila. hvala

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se stalno ljutim što je kod nas tako teško doći do malo većeg izbora organske hrane s certifikatom.
    zamrznuto tu i tamo.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ne volim smrzunto povrće. Kupujem jedino smrznuti grašak. Obično subotom odemo na plac, najčešće na Dolac i tamo ima stvarno svega. Grinceka ima uvijek za kupiti, a od povrća kupujem ono što ima, pa prema tome i kuham kaj ima!

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Slično kao ivory - ne kupujem smrznuto jer imam svekije koji imaju vrt pa svo povrće (i voće) dobivamo od njih što je apsoultna divota. Naravno, nešto od toga imam smrznuto, ali i takvo smrznuto ima apsolutno drugačiji okus od "domaćeg" s placa.
    Ja sam naprosto pretužna :/ u ovim zimskim mjesecima kada smo primorani kupovati povrće...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mi smo zato kupili sušilicu povrća (i voća i začina), ali dvojim da ću tako dobiti išta bolju hranu. Svježe je, da prostiš - svježe.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Ključna je isplativost, a u našim tragikomičnim uvjetima uzgoja hrane je još uvijek svako tretiranje hrane u masovnom uzgoju skupo. Kod uzgoja u plastenicima je priča sasvim drukčija.
    E ovo je kljucno. Tip koji tu u selu ima plastenik je nedavno zavrsio u bolnici zbog trovanja pesticidima. Ako je sebe uspio otrovat, zamislite samo kakvo mu je povrce.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ali, kolegica mi jednom pričala kako je vidjela susjedu (to su one kumice s placa) koja je na 3 kvadrata vrta znala šiknut šakom toliko tog umjetnog gnojiva da ova nije mogla vjerovati.
    Da, to sam i ja jednom već napisala na forumu, jer mi je to isto rekla sestra (živi "na selu"); tamo se "kumice" služe isključivo odokativnom metodom kad je gnojenje i špricanje u pitanju. Neki dan sam u prolazu bacila oko na "mjenjačnicu" pa čula kad je ona baka rekla (ak' sam dobro razumila) da njene krave nisu izašle 8 GODINA VAN IZ ŠTALE :shock:, toliko o sireku i vrhnju s placa i domaćem mesu od malih proizvođača. Veterinar je komentirao u stilu da to više nisu krave, nego tvornice mlijeka. Blago rečeno bilo mi je mučno nakon tih par rečenica. Ne mogu vjerovati do kud je "civilizacija" dogurala
    Naravno, ne želim reći da su sve kumice grozne, nego samo da treba biti oprezan i da to što je netko sa sela došao na plac i nema hrpu voća i povrća ne znači da je super zdravo i nešpricano.

Inače, ja sam bila zamrznula malo prokulice, mrkve i poriluka (dok je sve još bilo u početku) i jesam se napatila (blanširanje), ali je dobrog okusa. Ja sam si to samo za slučaj da ne bi bilo na placu pa da se nađe!

Mima, zašto ne zamrznuto, prema makrobiotičarima?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zato što makrobiotičari smatraju da je zamrznuta hrana mrtva te da se iz nje izgubila vitalnost (energija, chi, prana ??)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja cu potpisati Davora.

Ja kupujem recimo samo zamrznuti grasak. Djeca ga obozavaju ali ga nema kroz cjelu godinu svjezeg. Kad dodje svjez ja ga i sama zamrznem.

Zorana, ja opet bjezim od zamrznutog spinata. Nemam pojma zasto.

Sve ostalo imamo kroz cijelu godinu ali to me jos vise brine

hildegard avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja ipak rađe jedem smrznutu hranu iz maminog vrta nego "svježu" hranu iz dućana

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mi zamrznuto jedemo samo ponekad. ponekad zamrznem svjeze meso jer ga u bio ducanu dobivaju jednom tjedno.
    za minestrone juhu stavim grasak i mladi grah koji sam zamrzla u ljeto. i ponekad okruglice ili nesto slicno.
    kad smo u totalnoj guzvi znam skuhati duplo pa zamrznuti. ( otkad imam vacsy to sve manje radim)
    ali u principu izbjegavam zamrznutu hranu jer vjerujem (ne mogu vam sada podastrijeti znanstvene dokaze) da joj fali chi, energija, ili kako to vec netko zove.
    u principu isto sto tvrdi makrobiotika o tom nedostatku energije, tvrdi i sistem kineske ptrehrane 5 elemenata, koji meni izgleda jako smislen.

u jednoj od tih knjiga naisla sa i na istrazivanja koja su provodili na populaciji vrticke i skolske djece koja su se pretezno (jako pretezno) u skoli i inace hranila smrznutom hranom (vecina skola i vrtica i ovdje u becu dobivaju jednom tjedno posiljke zamrznutih obroka za djecu) i ustanovili su losije zdravstveno stanje i slicno.
    eksperimenti na misevima i stakorima su dali porazne rezultate tipa ugibanja i slicno.
    zao mi je sada sto nemam nikakve linkove, jer nutricionizam nije moje zanimanje, nego hobi, pa ja puno toga citam i onda mi se takve stvari usjeku u pamcenje u simplificiranom obliku.
    ali ja se u tom segmentu vec jako oslanjam na svoju intuiciju (mada nisam na tom stupnju kao violet) i ona mi kaze: zamrznuto tu i tamo (jer je ponekad puno jednostavnije), ali ne previse.
    sad mozete misliti da sam malo caknuta, ali ja recimo tocno primjecujem reakcije moje kceri. nakon dva ljetna mjeseca koja provede na moru i jede dakle, ne samo puno sezonskog svjezeg voca i povrca, nego je i svaki dan sve svjeze skuhano, vratimo se u bec u vrtic, gdje je pola obroka zamrznuto.
    ona prvih 3-4 tjedna jede, prije i nakon vrtica kada je podignem, kao sumanuta, kao da joj tijelo trazi onu isto kvalitetu svjeze spremljene hrane, koju ima na ljeto. nakon mjesec dana se to opet uravnotezi.
    eto zvuci ezotericno, bez nekih znanstvenih linkova, ali ja o temi tako mislim.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj seni prvotno napisa
    ...ali u principu izbjegavam zamrznutu hranu jer vjerujem (ne mogu vam sada podastrijeti znanstvene dokaze) da joj fali chi, energija, ili kako to vec netko zove...
    Ajd ne kompliciraj, to ti se osjeti ili ne osjeti. Ako ne osjetiš, ne može ti ni naškoditi i smatraj se sretnom. (stari Jurdana je znao padati u nesvjest kada je bio izložen nečemu nepovoljnom)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Davor, nisu svi ljudi jednako osjetljivi, niti su isti ljudi uvijek jednako osjetljivi. Doduse, prana je svima u dosegu, samo je pitanje koliko je njihov sistem prociscen/osjetljiv, te koliko su u dobrom odnosno zazujanom stanju. .Iako, mislim da zamrznuta hrana (ali ne vec pripremljena, nego smrznute namirnice) nije takav problem. Jos je najgori problem osoba koja hranu priprema ako 'mrakuje' moze i najbolje namirnice unistiti, i obrnuto, moze poboljsati nesto sto izvorno nije bilo bas savrseno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali, ako se nesto ne osjeti, onda nema niti doprinos ili?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Violet, sta onda radis kad si pozvana na rucak kod nekoga tko ti bas i nije naj?
    Ja sam znala jednu curu iz Splita. I mamu joj. I one su prije svakog rucka (u gostima ili restoranu) izgovarale nekakvu mantru, eventualno simbolicno poskropile hranu sa kapljicu-dvije vode. Kao, da se hrana procisti od negativne energije. Naravno, to sve jako diskretno da ih domacini kod kojih idu ne bi smatrali ludjacima. 8)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

lipo su naši stari govorili-jedi samo voće i povrće od stađuna
    tako mi i radimo
    imamo domaći kumpir, voće većinom domaće (al ne ono za pazar , oću reć da stvarno "kumice" odvajaju za svoju rodbinu nepolivano i ono za pazar)
    kupujemo naranče i banane iz uvoza, eventualno nešto svježe u konzuma jer imaju kontolirane nasade u vrgoračkom kraju
    jedino zamrznuto vrlo rijetko kupujemo grašak odnosno biži

što se tiče feelinga, ponekad mi je dovoljan pogled na onu "plastiku", a kamoli miris ili opip da je ne uzmem
    čitala sam negdje nedavno da povrće u velikim supermarketima putuje nekoliko tisuća km, a staro je čak po 2 godine :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali, ako se nesto ne osjeti, onda nema niti doprinos ili?
    Ako te nesto posebno ne ubada u oci vezano za neku hranu, onda se ne bi trebala posebno njome ni zamarati. Naravno, ocigledno povenulo i trulo ce svako razuman izbjegavati.
    Mozda se bolje skoncentrirati na to da rucak bude skuhan s paznjom i ljubavlju, jer ce i sama teznja boljemu donijeti poboljsanje, a mozda i nuspojava bude veca osjetljivost na pranu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Violet, sta onda radis kad si pozvana na rucak kod nekoga tko ti bas i nije naj?
    Ja sam znala jednu curu iz Splita. I mamu joj. I one su prije svakog rucka (u gostima ili restoranu) izgovarale nekakvu mantru, eventualno simbolicno poskropile hranu sa kapljicu-dvije vode. Kao, da se hrana procisti od negativne energije. Naravno, to sve jako diskretno da ih domacini kod kojih idu ne bi smatrali ludjacima. 8)
    Vrlo rijetko idem na rucak kod 'nenaj' osoba, a ako sam tamo, bolje mi je da ju probam energetski sebi prilagoditi, inace sve njihove misli itd koje su utkane u hranu ulaze u moj sistem i postaju moje misli, naravno ako nemam distancu i znanje o tome sto se dogadja. To se svima dogadja, samo je opet pitanje koliko su ljudi osjetljivi na takve stvari. Recimo, probaj pojesti nesto sto su kuhali clanovi Hare Krishna pokreta, pa pogledaj sto ti se vrti po glavi nakon toga Zatim probaj pojesti nesto sto ti je skuhao netko s ljubavlju (recimo muz romanticnu veceru) pa gledaj kako djeluje. Pa netko tko te bas i ne voli i o tome razmislja dok kuha :>

MM je imao baku koja je bila jako stara i bolesna i dok je kuhala, 'ugradjivala' je ta svoja stanja u hranu. Onda mu je ponudila rucak, on je to pogledao i pitao: Baka, volis ti mene?
    Baka: naravno!!!!
    On: Onda me molim te nemoj tjerati da ovo pojedem!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Danas sam čula (neprovjereno) da vitamini pokrepaju u voću 3 dana nakon branja, što bi reklo da većina toga što pojedemo pod svježe bude bez njih.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj hildegard prvotno napisa
    ja ipak rađe jedem smrznutu hranu iz maminog vrta nego "svježu" hranu iz dućana
    eto i mene opet na mukama. drugi tjedan idemo na more i ne znam koliko ću tamo moći nabaviti hrane kontrolirang porijekla, barem za Lanu
    Pa sam danas nabavila nešto organskog, valjda :/ , pa sam mislila prvo vakumirati da imam bar za par dana dok dođemo tamo, ali sad si mislim i da zamrznem. Imam cvjetaču, brokulu, tikvice, mrkvu, korabicu, kelj, mahune, krumpir. Grašak i meso od normalno zamrznem.
    Što mislite, jel to ok za malo dijete? Kaj nije bolje od tko zna kakvog povrća sa štanda ili dućana?

I, pliz savjet, kako je najblje to zanrznuti? Svježe, blanširano, kako?

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja koristim zamrznuto (sve što se može zamrznuti), ali samo ako sam ja zamrznula. Imamo veliku ledenicu i kad je sezona kojeg povrća, očistim ga, stavim u manje vrećice (koliko je potrebno za jedno pripremanje obroka) i u zeleđivač. Svkako sam prije za zamrznuto nego za "svježe" koje van sezone možda i nije baš tako svježe :/ . Poprilično sam skeptična prema povrću koje se i van sezone može kupiti kao "svježe" :/ .

zelimo_bebu avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Potpisujem Dream! A i Davora!
    Ionako kažu da u požeštini voda ne valja.. da ima na Papuku nukl otpada - imai azbestne cijevi za kanalizaciju tako da...ako su sve namirnice svježe...kuham ih u otrovnoj vodi i opet ne valja....više nisi pametan što je ok što ne..

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Joooj, draga moja, i ja sam se naslušala svakakvih priča o toj našoj vodi s papučkih izvora. Već godinama za kuhanje i piće koristim flaširanu vodu :/ . Ono, u krajnjoj liniji, tko zna otkuda je zapravo i ta voda i kakva je, ali nekako, za čistu savjest, danas-sutra mogu reći da sam dala sve od sebe i učinila sve što sam mogla za svoje zdravlje... :/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •