Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Knjiga recepata dohrane!

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Knjiga recepata dohrane!

Zanima me imate li za preporučiti neku knjigu s receptićima za dohranu jer ju namjeravam poklonit a ima ih dosta na tržištu. Kod sestre sam vidjela jednu, ali kad sam pročitala da preporuča dohranu od 4mjeseca, odustala sam od nje(što ne znači da nema dobrih recepata).

Koja vam je knjiga najviše pomogla, koja ima po vama najbolje, najraznovrsnije recepte, te recepte prilagođene našem podneblju, namirnicama koje mi ovdje jedemo (a ne negdje u J.Americi), prilagođeno tablici dohrane i sezoni, ljeto/zima?

Zašto udruga Roda ne izda jednu knjigu s svim provjernim receptićima s portala i to po mjesecima sukladno tablici dohrane i hrane koju tamo preporučate po mjesecima.?Hvala.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Mi smo imali "za bebe i djecu" od jadranke boban pejic. Ima dobrih recepata do 2.-3. godine. Jedino sto je veganska.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    Zanima me imate li za preporučiti neku knjigu s receptićima za dohranu jer ju namjeravam poklonit a ima ih dosta na tržištu. Kod sestre sam vidjela jednu, ali kad sam pročitala da preporuča dohranu od 4mjeseca, odustala sam od nje(što ne znači da nema dobrih recepata).

Koja vam je knjiga najviše pomogla, koja ima po vama najbolje, najraznovrsnije recepte, te recepte prilagođene našem podneblju, namirnicama koje mi ovdje jedemo (a ne negdje u J.Americi), prilagođeno tablici dohrane i sezoni, ljeto/zima?

Zašto udruga Roda ne izda jednu knjigu s svim provjernim receptićima s portala i to po mjesecima sukladno tablici dohrane i hrane koju tamo preporučate po mjesecima.?Hvala.
    vrticka kuharica,ne znam autora,sorry.spiralni uvez
    receptici napisani u kolicini za jedno dijete,nekako naj prikladnija.naravno da ce svaka mama zamijeniti namirnicu u receptu ako joj se ne slaze s pristupom prehrani-npr umjesto gotovih zitnih pahuljica koristi prave,i slicno/vrste povrca,mesa i voca se mogu kombinirati- recepti su samo ideje/okvir.bar bih ja tak da imam malu bebu
    pisana za dob od 6 mj do predskolaca

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mi jos uvijek koristimo recpte iz te kuharice JB Pejic. a pise na knjizi od trudnoce do skolske dobi...a tablicu sam koristila Rodinu
    Posljednje uređivanje od MoMo : 23.08.2012. at 22:08

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj MoMo prvotno napisa Vidi poruku
    Mi jos uvijek koristimo recpte iz te kuharice JB Pejic. a pise na knjizi od trudnoce do skolske dobi...a tablicu sam koristila Rodinu
    Super je, samo se tablica ne slaze s Rodinom.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Meni se te makrobioticke nimalo ne svidjaju i da je dobijem ne bih znala sto s njom - nit jedemo alge nit kuhamo integralnu rizu dva sata a s bebom nemam ni vremena za takve egzibicije.

Nisam proucavala sto ima u knjzarama ali se sjecam da mi se ova cinila ok:
    http://www.udruga-izvor.hr/izvor/tis...%20ljubavi.pdf

Ovo ti je vec pripremljeno za tisak, mozes dat u neku kopiraonu koja radi i print u boji, zamoliti ih da isprintaju u boji (ili ako doma ili netko poznati ima laser-printer u boji) i dat na uvez. Naravno, ako se slazes s receptima...

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ja sam pročitala sve i svašta, nisam našla niti jednu kojoj ne bih prigovorila, ali za sada top 1. na mojoj ljestvici je knjiga "Dječja hrana iz mamine kuhinje (i tatine)" od autora Kimmel i Goldenson, u izdanju Mozaik knjige.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo imali "za bebe i djecu" od jadranke boban pejic. Ima dobrih recepata do 2.-3. godine. Jedino sto je veganska.
    da, i to što ukoliko dijete nije dojeno preporuča da se dijete hrani rižinom sluzi, a ne adaptiranim mlijekom
    toliko debilan savjet da bolje da ga ni ne komentiram
    ili početak dohrane s integralnim žitaricama
    to je jedan od razloga zašto mislim da je ova knjiga bezveze

vrtićka kuharica je u principu ok, ima svega, svašta nešto što u vrtićima nikad nećete naći Ali nema baš dobro izbalansirane obroke

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da ja poklanjam nešto na tu temu, poklonila bih ovo:
    http://harfa.hr/knjiga.asp?n=BEBA%20...0hrani&id=3186

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    da, i to što ukoliko dijete nije dojeno preporuča da se dijete hrani rižinom sluzi, a ne adaptiranim mlijekom
    toliko debilan savjet da bolje da ga ni ne komentiram
    ili početak dohrane s integralnim žitaricama
    to je jedan od razloga zašto mislim da je ova knjiga bezveze

vrtićka kuharica je u principu ok, ima svega, svašta nešto što u vrtićima nikad nećete naći Ali nema baš dobro izbalansirane obroke
    U knjizi koju ja imam zena ne pise nista o rizinoj sluzi, nego lijepo pise da dijete treba doniti ili piti adaptirano.
    Nisam davala integralne zitarice jos, ali kako ja jedem iskljucivo njih mislim da ce uskoro.
    Mislim da u obzir treba uzeti i kako se inace u obitelji jede, naravno da mi nece dijete biti makrobioticar ako ja nisam, ali necu ga ni sopat jajima i mlijekom kad ih ni ja ne konzumiram.

Vidim da ni ta vrticka nije sasvim ok, sto mi potvrdjuje moju tezu da ni jednoj ne treba 100% vjerovati.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa Vidi poruku
    i ja

Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam davala integralne zitarice jos, ali kako ja jedem iskljucivo njih mislim da ce uskoro.
    Mislim da u obzir treba uzeti i kako se inace u obitelji jede, naravno da mi nece dijete biti makrobioticar ako ja nisam, ali necu ga ni sopat jajima i mlijekom kad ih ni ja ne konzumiram.
    ovisi o tome ali ovisi i o tome što je za tebe DOhrana.
    Ja mislim da je dohrana (dakle od 6-12 mjeseci) DOhrana, znači dodatak dojenju, razdoblje kad se dijete uči na krutu hranu, kad se cijeli organizam privikava na nov način prehrane. Ne mislim da svaki obrok u tih 6 mjeseci mora biti ne znam kako hranjiv, jer većinu potreba dijete dobiva iz dojenja. Zato, npr. ne bih dala integralne žitarice, jer su one teže za probavu, i zato što tako malo dijete ne može ih njih iskoristiti sve ono što mogu odrasli. ne bih dala ni jaje, ni mlijeko ni puno drugih stvari.
    kad se organizam navikne na hranu, i kad su mu potrebne veće količine, onda bih uvodila i neke druge stvari...

to je jedna od teorija o dohrani

knjige koje sam čitala sve kreću od pretpostavke da dijete treba od prvoga dana (6 mjeseci ili ranije) NAHRANITI, a po meni to ne da nema smisla, nego je totalna bedastoća. Baš će se dijete najesti od malo mrkvice, pa puno mu je zasitnije i hranjivije dojenje?!?! većina tih dječjih kuharica ko da hoće reć: ajmo sad dojenje baj baj, dohrana dobrodošla. bar ja imam taj dojam.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Iako sam i sama pobornik blw pristupa moram priznat da kad bi mi netko preporucio ovu knjigu, i kad bi procitala sta o njoj pise na toj stranici - pobjegla bih glavom bez obzira... Knjiga o dohrani a oni o funkcionalnom znanju azijskih zemalja i razvoju sinapsi

A ovisi i o mami - majke koje vole red, raspored i urednost definitivno nece biti impresionirane ovom knjigom
    Pa ak ce vec miksat da bar miksa zdravo, a ne secer i instant pahuljice

Uostalom netko se mora i zaliti na temama "Moje dvogodisnje dijete zeli samo smiksano, na komadice se davi"
    Posljednje uređivanje od sillyme : 25.08.2012. at 06:55

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Puntica, slazem se, dohrana je od 6-12 mj, ali vecina knjiga ima recepte za debelo iza tog perioda.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

vrtička kuharica se može pročitati ovdje http://www.scribd.com/doc/48325059/V...%8Dka-kuharica

U masi svakojakih gluposti, ta je knjižica dosta ok, ako izuzmemo rižine pahuljice u svakom receptu. Kao da se ne može riža vulgaris skuhati, kad se već sve drugo kuha, a ne ubacivati uništenu rižu u obliku pahuljica.

Ova knjiga koju sam prethodno preporučila http://www.knjiga.ba/media/catalog/p...ne_kuhinje.jpg je stvarno vrijedna pažnje, prepuna je prijedloga i kreativnih recepata, podataka o namirnicama, načinima spremanja i serviranja da djeci bude ukusno i privlačno, sve podijeljeno po dobi djeteta, od primarnih pirea do hrane za djecu školske dobi. Također ima i savjeta o prepznavanju alergija na hranu.
    Meni je korisna i danas, kada mi dijete ima skoro 5 godina. Istina, ima dosta mojih opaski i zabilješki na marginama, jer sam si dodavala podatke iz vlastitih saznanja koje se kose sa nekim stvarima u knjizi, ali mi je stvarno od pomoći kad mi ponestane ideja što zanimljivo staviti djetetu u tanjur.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

zaboravila sam napisati da je na 21. stranici i Rodin logotip ispod kojeg su upute za žene koje imaju teškoća sa dojenjem i Rodin besplatni info telefon za pomoć Jel to dobra preporuka?

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

evo poskenirala sam par stranica: sadržaj, popis recepata i par recepata, možda pomogne u odabiru.

http://public.fotki.com/marijanada/

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

cure najbolje ste sigurno ću nešto odabrati od ovoga....znam da je dohrana od 6-12 mjeseci a pošto beba ima 9mj. nemam ništa ni protiv knjiga s receptićima za stariju djecu..što se tiče vrtičke kuharice imala sam je priliku pročitati jer mi ujna radi u vrtičkoj kuhinji ali sam je morala vratiti jer ona kaže da ju ne smiju baš posuđivati i zato puno hvala na linku!!!! Imam i ovo od udruge Izvor i neke recepte s Rode itd. no kako je šogorica tek krenula s dohranom ponestaje joj inspiracije. Našla sam ja na dosta knjiga stranih nagrađivanih autorica, ali svi ti recepti su mi "vanzemaljski".

Inaće stvarno mislim da je prehrana važna i da bi od promocije dojenja do ponovnog uvođenja domaćinstva u program osnovnih i srednjih škola, stvarno mogli djelovati na razmišljanje ljudi o prehrani i kuhanju kao najvećem prijatelju zdravlja i sprećavanju pretilosti ( a ni koji sat poljoprivrede o sadnji povrća u svome vrtu ne bi bio naodmet, jer iskreno čim se god bavili u životu i kakve titule imali, svi ovisimo o hrani, vodi i zraku koji udišemo-bez toga bi umrli)... stvarno mi se sviđa ideja o Ministarstvu prehrane

Želim rodi da uz sve brošure što je izdala izda i jednu s receptićima za dohranu.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj marijanada prvotno napisa Vidi poruku
    evo poskenirala sam par stranica: sadržaj, popis recepata i par recepata, možda pomogne u odabiru.

http://public.fotki.com/marijanada/
    Lijepi su ti kolači. Može recept za kako biskvit sa kremama od vrhnja? Ili link na njega...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    i ja

ovisi o tome ali ovisi i o tome što je za tebe DOhrana.
    Ja mislim da je dohrana (dakle od 6-12 mjeseci) DOhrana, znači dodatak dojenju, razdoblje kad se dijete uči na krutu hranu, kad se cijeli organizam privikava na nov način prehrane. Ne mislim da svaki obrok u tih 6 mjeseci mora biti ne znam kako hranjiv, jer većinu potreba dijete dobiva iz dojenja. Zato, npr. ne bih dala integralne žitarice, jer su one teže za probavu, i zato što tako malo dijete ne može ih njih iskoristiti sve ono što mogu odrasli. ne bih dala ni jaje, ni mlijeko ni puno drugih stvari.
    kad se organizam navikne na hranu, i kad su mu potrebne veće količine, onda bih uvodila i neke druge stvari...

to je jedna od teorija o dohrani

knjige koje sam čitala sve kreću od pretpostavke da dijete treba od prvoga dana (6 mjeseci ili ranije) NAHRANITI, a po meni to ne da nema smisla, nego je totalna bedastoća. Baš će se dijete najesti od malo mrkvice, pa puno mu je zasitnije i hranjivije dojenje?!?! većina tih dječjih kuharica ko da hoće reć: ajmo sad dojenje baj baj, dohrana dobrodošla. bar ja imam taj dojam.
    Upravo tako i ja razmišljam o DOhrani.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

no kako je šogorica tek krenula s dohranom ponestaje joj inspiracije
    pa šta će ti inspiracija za dohranu, nema jednostavnijeg od toga.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pa šta će ti inspiracija za dohranu, nema jednostavnijeg od toga.
    Upravo zato što je ispucala sve ideje od npr. kuhana blitva s krumpirom, mrkvom, bijelim pilećim mesom ili s palentom ili s cvjetaćom, rižom itd. ona sve mixa ja nisam nikad miksala već sam gnjećila vilicom (osim poriluka) a i mala mi je kasnije krenula s dohranom jednostavno ju je odbijala (dojila je do 2,5g) tako da je meso poćela jest kad je imala već podosta zubića pa miksanje nije bilo ni potrebno.

Šogorica želi neke nove konbinacije, možda i s žitaricama (naravno u skladu s kalendarom dohrane) tj. htijela bi djetetu dati da proba i neku hranu koju ona inače ne priprema ili nezna pripremiti, pa na taj način vjerujem proširiti i svoj i djetetov jelovnik- inspiracije nikad dosta- ne želi da djetetu svaki dan bude isti jelovnik, kuhano povrće u konbinaciji s ovim ili onim....beba jede i voće ali kašice- i super jede pa zašto joj ne obogatiti jelovnik, ako ne sad ona kroz par mjeseci kad malo poraste.

o.t. naišla sam na kuharicu za djecu- podućava djecu kuhanju

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Lijepi su ti kolači. Može recept za kakao biskvit sa kremama od vrhnja? Ili link na njega...

može, može
    pošaljem na pp kad ga skockam za koji dan, jer je to mix od više recepata, onak odokativno.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Lijepi su ti kolači. Može recept za kako biskvit sa kremama od vrhnja? Ili link na njega...
    može i za zlevanku

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •