Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: izvanbracna zajednica i kupnja stana

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno izvanbracna zajednica i kupnja stana

situacija je sljedeca:

ja imam stan od 25 kvadrata u svojem vlasnistvu, u njemu trenutno zivimo moj nevjencani suprug, klinac i ja... i sad krecemo naravno u kupnju veceg stana (nesto oko 60 kvadrata)

u banci su nam rekli da ako dizemo kredit zajedno (sto je bolje jer imamo vecu kreditnu sposobnost) moramo donijet potvrdu da smo u vanbracnoj zajednici. prvo pitanje je dakle: gdje i kako se dize ta potvrda?

druga stvar je oslobodenje od placanja poreza:
    muz (dakle nevjencani ali ajmo podjednostavnit) nema nekretninu i na osnovu toga bi trazili oslobodenje ali sam negdje procitala da bi oboje trebali bit na kupoprodajnom ugovoru zbog vece kvadrature... za 3 osobe je 80 kvadrata ali je to za clanove uze obitelji (sto su dakle djeca i bracni drugovi - sto opet dakle nismo)

sto napraviti? oboje na ugovor ili samo muz pa uz potvrdu?

ako netko ima slicno iskustvo bila bih zahvalna

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

druga stvar je oslobodenje od placanja poreza:
    muz (dakle nevjencani ali ajmo podjednostavnit) nema nekretninu i na osnovu toga bi trazili oslobodenje
    mislilm da ovo ne igra
    mi smo morali vaditi potvrdu za svo cetvero da nemamo nikakvu nekretninu, kako bi bili oslobodjeni placanja poreza za prvu nekretninu

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ali meni nije prva... nego rjesavamo stambeno pitanje sto znaci da se valjda gleda na nas troje 80 kvadrata

dakle kupujemo skupa, 60 kvadrata plus ovih 25 pa platimo porez na razliku?

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ja necu tih 25 kvadrata prodavat nego iznajmljivat

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za kupovinu prve nekretnine mozes biti oslobodjena poreza na promet, mislim da je 5% na vrijednost
    a tebi (vama) nije prva, ako vec imas stanu vlasnistvu, bez obzira sto ces s njim dalje raditi, rentati, prodati....

ne znam kako to ide s razlikom kvadrata, tu cete vjerojatno imati neku olaksicu
    najbolje pitati u poreznoj upravi, a sigurna sam da ces i ovdje dobiti neku korisnu info

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

pošto ideš na foru nedovoljno stambenog prostora trebala bi bit izuzeta od plačanja poreza. neovisno kaj delaš s starim stanom, osim ako ga pokloniš meni onda će oni po tablicama ocerapit porez.
    Sad kak je to s izvanbračnom zajednicom ne znam.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ja i MM nevjenčani smo lani dizali kredit za kupnju stana i sve ti je isto kao da ste vjenčani, samo što prilažeš potvrdu o izvanbračnoj zajednici ovjerenu kod javnog bilježnika. Sretno!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

A naravno,mozete se vjencati i smanjiti si dio problema...

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

e to me zanimalo! ako je tako onda super jer druga opcija koju sam proucavala je ono preko suda sto trajeeeeee...
    nazvat cu danas javnog biljeznika pa pitat dal se to i dalje moze kod njih i sto treba napisat u izjavi... i dal trebaju svjedoci...
    hvala ti
    e a da pitam onda i za tu poreznu: jeste oboje na ugovoru? jesu vas tamo trazili tu potvrdu?
    hvala jos jednom

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Ja i MM nevjenčani smo lani dizali kredit za kupnju stana i sve ti je isto kao da ste vjenčani, samo što prilažeš potvrdu o izvanbračnoj zajednici ovjerenu kod javnog bilježnika. Sretno!

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    ma ne dolazi u obzir
    sad je to vec stvar principa

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

na imovinskopravne odnose izvanbračnih drugova primjenju se ista pravila koja vrijede za bračne, što u načelu znači da je samo pitanje dokazivanja izvanbračne zajednice mogući "problem", ali svakako nije moguće "zeznuti" poreznu (pa kad nam odgovara biti, a kad nam ne odgovara, kao kod obveze plaćanja poreza, ne biti izjednačen s bračnim drugovima). nisam te razumjela, zašto misliš da se td ne bi smatrao članom domaćinstva, za računanje potrebnih kvadrata? mislim da tome nije tako, ako ste u izvb z što bi on bio nego član domaćinstva? svugdje gdje piše bračni - treba čitati bračni i izvanbračni) i jedan praktičan savjet - iako izgleda samo kao tehnički detalj - oboje u ugovor, oboje uknjiženi - iako ste po samom zakonu suvlasnici 1/2:1/2, ako kupujete na kredit, pretpostavljam da stječete sredstvima iz rada. dok su odnosi dobri, sve je ok, a kad zagusti... ovaj tvoj stan od 25 je, ako si ga naslijedila (pretpostavljam) ili kupila prije izvb z samo tvoje vlasništvo, ako ga prodaš i novce uložiš u veći - utopit će se u bračnu stečevinu, zato ako možete - ne prodaj, već novi sav na kredit i oboje u ugovor (čist račun-duga ljubav) (nadam se da si shvatila, malo zbrkano pišem jer naravno radim još dvije stvari istovremeno).

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj lukab prvotno napisa Vidi poruku
    e to me zanimalo! ako je tako onda super jer druga opcija koju sam proucavala je ono preko suda sto trajeeeeee...
    nazvat cu danas javnog biljeznika pa pitat dal se to i dalje moze kod njih i sto treba napisat u izjavi... i dal trebaju svjedoci...
    hvala ti
    e a da pitam onda i za tu poreznu: jeste oboje na ugovoru? jesu vas tamo trazili tu potvrdu?
    hvala jos jednom
    Samo smo u banci trebali dati tu potvrdu od javnog b., ne trebaju svjedoci.
    Da, oboje smo na ugovoru, a porezna je poslala svakom od nas po rješenje da smo oslobođeni tog nekog poreza (prva neketnina i to). Dakle, od banke na dalje, sve ti je isto kao da ste vjenčani, nas nitko živ ništa nije pitao.
    Ali dizanje stambenog kredita i kupnja stana je samo po sebi komplicirano, trebalo nam je mjesec i pol do dva administracije i birokracije otkad smo odlučili koji stan želimo.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

ma ne dolazi u obzir
    Tako je
    Inače, oko nas više novopečenih roditelja i parova nevjenčanih, nego vjenčanih. To mi je baš super.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

ma ne dolazi u obzir
    x

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

ovako je postupila moja kolegica s posla prije kupnje stana....nakon 9g veze su se civilno vjencali,otisli na rucak sa familijom,opalili koju fotku i to je to...
    i da,dobila je slobodne dane na poslu radi vjencanja....

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

ma ne dolazi u obzir
    Čijeg principa? Uvijek me je zanimalo zašto parovi žive zajedno i imaju djecu, a nisu se vjenčali. Moja logika mi govori da u tom slučaju jedno u toj vezi nije baš zadovoljno postojećim stanjem.

Poželim otvoriti temu, ali ja sam u jako dugom braku, pa možda nisam prava osoba za to

rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kojih točno troškova imamo kod kupnje stana, tj. dolaze li neki procjenitelji, bankari, poreznici na uvid?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Možeš li objasniti kakve veze ima obred vjenčanja, odnosno forma, sa zadovoljstvom zajedničkim životom ili količinom ljubavi u vezi? Da to ima ikakve veze, vjenčani se parovi ne bi nikad rastajali.
    Mi sebe smatramo vjenčanima i ne treba nam nikakva država, institucija ili, još gore, pop, da nam potvrdi naču namjeru na ostarimo zajedno. Naša ljubav, odanost i slaganje vrijede više od bilo kojeg potpisa ili svjedoka. Rituali nas ne zanimaju. Kao što me ne bi spriječili da odem od vjenčanog supruga kad ljubavi ili slaganja više ne bi bilo, odnosno, kad bi zajednički život postao težak i nemoguć.
    Zapravo, danas smatram izlišnim uopće voditi ovakve rasprave - kome se ženi, neka se ženi, kome ne, neka ostane izvan braka. Napokon imamo slobodu da odlučujemo što želimo i na kakvu formu pristajemo, naši preci je nisu imali.

Inače, u bližoj familiji upravo se pripremaju svatovi. Mlada mi neki dan kaže da nije trudna, već bi ga ostavila. I žali se kako se on promijenio unazad dvije godine.
    Zašto su išli raditi dijete? Zašto uopće planiraju vjenčanje kad je izgledno da neće potrajati. Jedva komuniciraju. Grozim se odlaska na tu ceremoniju, žao mi ih je, ali žao mi je i vremena i para koje se troši za taj obred - jer, naravno, ulica će donijeti poklone, prijatelji i rodbina će glumiti sreću i biti pripiti i veseli, a sutradan će mladenci ponovo u svađu, durenje ili plakanje. Ali ona je htjela obred, starci hoće obred...ma ono, licemjerje samo takvo.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja bas ne bih bila 100% sigurna da je bracni=izvanbracni u poreznoj upravi. U svakom slucaju treba provjeriti tamo (imaju standardizirane postupke).

Vrlo je bitno sto tocno pise u zakonu, kako je definirana uza obitelj i provjeriti sto praksa kaze kako to oni tumace.

Moj primjer (samo za ilustraciju koliko su bitni detalji): kupovina stana koji nije prva nekretnina ali isto premali - dobivam uredno rjesenje da sam oslobodjenja placanja poreza na promet nekretnina... ALI kad sam pokusala dobiti poreznu olaksicu na kamatu nisam je dobila jer u zakonu za oslobodjenje poreza prilikom kupovine pise to o stanu koji zadovoljava potrebe (i oni propisani kvadrati) dok je u zakonu o poreznim olaksicama pisalo samo kamata za prvu nekretninu > meni nije bila prva > ergo, nema oslobodjenja.

(PS - ove olaksice naravno vise nema... thx kradeze za to i jos puno puno toga...)

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj rayna prvotno napisa Vidi poruku
    kojih točno troškova imamo kod kupnje stana, tj. dolaze li neki procjenitelji, bankari, poreznici na uvid?
    ne razumijem, kamo na uvid? U stan koji želite kupiti? Ne.
    Koliko se sjećam redosljeda (ali, srećom, zaboravila sam sve detalje), mi smo sa vlasnikom stana najprije sklopili neki predugovor ili tako nešto (tamo piše cijena) pa onda smo tražili kredit kod banke pa smo sklapali ugovor s bankom, pa s vlasnikom stana... Sto nekih papira i nekoliko odlazaka kod javnog bilježnika. Porezna je tek kasnije, kad je sve gotovo s kupnjom.
    Mi smo išli preko onih vladinih kredita pa nam je žena u banci koja nam je vodila predmet sve lijepo govorila što trebamo i kad, tj. vodila nas kroz birokraciju. Znam da nismo posjetili samo porezni ured, nego i katastar (nova zgrada), trgovački sud....a na kraju i MUP zbog promjene osobne.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Čijeg principa? Uvijek me je zanimalo zašto parovi žive zajedno i imaju djecu, a nisu se vjenčali. Moja logika mi govori da u tom slučaju jedno u toj vezi nije baš zadovoljno postojećim stanjem.

Poželim otvoriti temu, ali ja sam u jako dugom braku, pa možda nisam prava osoba za to
    upravo suprotno - oboje smo vrlo zadovoljni postojećim stanjem i ne želimo ga mijenjati osim imati još djece
    ne treba meni ceremonija, papir ili nesto slicno da bi se obvezala voljet ga do kraja života... nikome to ne trebam obecat javno nego njemu privatno i to kroz svoje postupke svaki dan a ne kroz rijeci

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

u pravu si, sillyme, nije sigurno da je izv=br za poreznu, tj. ne u svim situacijama jer ih tumače kako im se svidi. htjela sam reći da bi trebalo biti, barem u ovom konkretnom slučaju. inače bi ispalo da izv dr gubi pravo na oslobođenje od poreza pri kupnji prve nekretnine zauvijek, za 0 m2 životnog prostora (jer se njegovu partneru ne računa kao član domaćinstva) - on dakle više ne bi mogao koristiti to pravo, a kod obračuna kvadrata ne bi bio priznat za člana domaćinstva (a što je onda, kućni ljubimac?). mislim, kod nas je sve moguće, ali ... trebalo bi već jednom uskladiti sve propise sa onim osnovnim (obiteljskim zakonom) koji definira izv zajednicu i to na način ako jesi u toj zajednici, onda jesi, za sve situacije, a ako nisi - nisi. ne možeš malo biti, malo ne. možeš naslijediti kao i bračni, ali eto, za poreznu nekad jesi izjednačen (kad gubiš pravo za iskoristiti) ali nekad i ne (kad bi trebao neko pravo iskoristiti). o mirovinskom i zdravstvenom da ne pričamo...

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

samo da znate....kupili smo stan,kredit na supruga, svi papiri na njega 1/1, ja samo u banci prijavljena kao sudužnik, on i mali imaju prijavljeno prebivalište na toj adresi, ne prelazimo kvadraturu stana do 65 za dvije osobe za oslobađanje od plaćanja, ja zbog posla prijavljana na drugoj adresi drugi grad, nitko od nas nema ništa na sebi, osim sad tog stana...ODBILI SU NAM ZAHTJEV ZA OSOBAĐANJE OD PLAĆANJA POREZA ZA PRVU NEKRETNINU...

ZNA LI NEKO KOLIKI JE POREZ ZA NEKRETNINU OD 53 M2

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj kata.klik prvotno napisa Vidi poruku
    samo da znate....kupili smo stan,kredit na supruga, svi papiri na njega 1/1, ja samo u banci prijavljena kao sudužnik, on i mali imaju prijavljeno prebivalište na toj adresi, ne prelazimo kvadraturu stana do 65 za dvije osobe za oslobađanje od plaćanja, ja zbog posla prijavljana na drugoj adresi drugi grad, nitko od nas nema ništa na sebi, osim sad tog stana...ODBILI SU NAM ZAHTJEV ZA OSOBAĐANJE OD PLAĆANJA POREZA ZA PRVU NEKRETNINU...

ZNA LI NEKO KOLIKI JE POREZ ZA NEKRETNINU OD 53 M2
    Da li ste dobili objasnjenje odbijanja? Da li ima uputa o pravnom lijeku? Ako cete se zaliti pazi da postujes rokove. I saznaj da li zalba odgadja izvrsenje ili ne.
    A porez ti je 5% i ako je kupovina kreditom preko banke obicno priznaju vrijednost iz ugovora.
    Mozes traziti na rate.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ne razumijem o čemu ovdje pričate. Ja i moj nevječani suprug lani smo kupili svoju prvu nekretninu zajedno (72 kvadrata) i oslobođeni smo plaćanja poreza. I jedan i drugi. Izvanbračna zajednica ima ista prava kao bračna, čak i u poreznoj.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Kata.klik, pa odgovor je jednostavan - nemate zajedničko prebivalište. Kako inače dokazuješ da živite zajedno, odnosno da ste u (izvan)bračnoj zajednici u tom stanu?

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Kata.klik, pa odgovor je jednostavan - nemate zajedničko prebivalište. Kako inače dokazuješ da živite zajedno, odnosno da ste u (izvan)bračnoj zajednici u tom stanu?
    mislim da izvanbracna zajednica s ovim rjesenjem nema veze jer je tamo prijavljeno dvoje ljudi (muz i klinac) kolko sam shvatila... trebali bi bit oslobodeni...
    a izvanbracnu zajednicu mogu i pomocu djeteta dokazivat...
    mi smo zvali banku (zagrebacku konkretno) i rekli su nam da nam treba ovjerena izjava kod javnog biljeznika, dali nam cak i šprancu koju trebamo popuniti. i to je sve sto se njih tice...

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Vjerovatno ce vam naplatiti porez na visak kvadrata posto je prijavljeno samo dvoje na adresi.
    Pitaj mozes li se prijaviti pa da vam priznaju zalbu.
    Zasto ti poslodavac brani promjenu prebivalista kad si se preselila?

centar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

vjerojatno joj poslodavac ne brani (kako moze?) promjenu prebivalista, nego se radi o stopi prireza koju npr. placa zagreb, a koju placa sv. nedilja. (to sam izmislila naravno, nemam pojma o stopama prireza izvan zagreba)

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ma mi smo u braku, problem je u tome što sam ja prijavljena u drugom gradu u kojem i radim, udaljenom poprilično od Zagreba 15 dana radim tamo 10 dana sam u glavnom uredu u Zagrebu, situacija malo komplicirana, naime ja ako promjenim prebivalište, mogu praktiički i bez posla ostati, jer zbog nekih stvari moja prijava prebivališta i posao su vezani jedno zadrugo, ako se odjavim sa tog prebivališta, poslodavac gubi određene reference bitne za posao, to je uostalom bio kompromis, meni je to odgovaralo, imam posao u današnjoj situaciji najbitnije i sad ovo....

stvar je u tome što suprug na mene nije tražio ništa, jedino je predao dokumente da smo u braku, da nemam nikakvih nekretnina ni ništa na sebi, i potvrdu o prebicvalištu koja nije bila na adresi stana....

eto ti apsurd...da smo u izvanbračnoj zajednici nikom ništa, on jednostavno napravi sve bez mene, on i sin imaju apsolutno sve uvjete za biti oslobođeni od plaćanja poreza na prvu nekretninu....

jednostavno mi nije jasno kakvo prebivalište u ovom slučaju ima veze sa ičim, ako mi ne tražimo nikakve benificije na račun mene

riješenje još nije stiglo doma, suprug je bio poslom u poreznoj pa je usput pitao i službenica mu je rekla da mu je zahtjev odbijen i zašto....

znam da nisam upravu po zakonu, ali do 26.02.2012. je stajalo "podnositelj zahtjeva" ne kao sad "i svi članovi už obitelji"

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj centar prvotno napisa Vidi poruku
    vjerojatno joj poslodavac ne brani (kako moze?) promjenu prebivalista, nego se radi o stopi prireza koju npr. placa zagreb, a koju placa sv. nedilja. (to sam izmislila naravno, nemam pojma o stopama prireza izvan zagreba)
    stvar je u tome što ja u tom mjestu radim, ne radim u Zagrebu pa onda još izbjegavam plaćanje prireza, nego plaćam porez u tom gradu....

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

gle onda uopće nije tebe ni trebo spominjati, ako je tak i tak mislio tražit olakšicu za sebe i klinca,
    a gdi ti stanuješ, tu ili tam, imaš li tam možda nekaj na sebe, tam si prijavljena kod svojih, ili nekih trećih.
    a koja je ono fora s boravištem, mislim da to nema veze s poreznom, ali može bit kao neki dokaz. ( puno je tak studenata imalo tu boravišta, a tam prebivališta)

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

suprug u zahtjevu nije mene ni spominjao za olakšicu jer su on i klinac dovoljni, ali smo morali predati vjenčani list, dokaze da ni jedno od nas nema ništa na sebi i da nam je ovo prva nekretnina, ja sam tamo službeno podstanar, firma mi je omogućila smještaj, ona ga plaća, odnosno zgrada je un njenom vlasništvu pa mi je i smještaj po tom besplatan, na mene je jedino prijavljen auto koji nema nikakve veze s porezom na nekretnine...

ma ljuta sam jer imamo apsolutno sve uvjete za oslobađanje, ali ćemo ga morati platiti jer ja nisam prijavljena na isti. Bezobrazluk i lomljenje zakona na malim, sirotinjom i onima koji riješavaju osnovna pitanja.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •