Evo, ogolit ću se ja malo, pa me pratite
Ja imam traume (doduše, jako rijetko o njima razmišljam), ali mislim da me nisu blokirale, dapače, mislim da su mi bile poticaj.
I ne, nisam imala loše roditelje niti nesretno djetinjstvo. Moje djetinjstvo je bilo divno, s puno prijatelja, uvijek vanka u igri, imala sam sigurnost doma, krasne roditelje, baku koju sam obožavala, i koja je obožavala mene...
A moja trauma je da sam sve to izgubila u doslovno dvije godine, prvo mi je umrla baka, pa sam izgubila tatu, i ostali smo sami mama, brat i ja usred rata, morali smo napustiti svoj dom, prijatelji su se raselili okolo, nikad se više nismo skupili svi zajedno.
Morala sam odjednom odrasti.
Možda me baš to odredilo, možda nije, ali eto, kao da me oduvijek (ili otad?) prati taj osjećaj (pretjerane) odgovornosti.
Npr. kad sam upisala fakultet položila sam sve ispite iz prve, ne zato jer sam bila nešto strašno pametna, nego zato jer nisam željela razočarati mamu. Iako sam znala da mi ne bi ništa rekla niti zamjerila, sam taj osjećaj da joj moram priopćiti neki svoj neuspjeh je bio strašan i tjerao me naprijed.
I kao da trošim puno enerije da ne razočaram mamu, a da ona to od mene uopće niti ne traži. Ako me razumijete

Kao da nakon svega što smo proživjeli ne želim ja biti ta koja bi mogla rastužiti mamu nekim neuspjehom.
Kao da su neke, ajmo reć', vanjske traume odredile moj odnos prema roditeljima