E pa sinoc mi se desilo nesto strasno evo ukratko opis pa molim vase komentare i prijedloge kako da se postavim u buduce (i kako da uopste sprijecim):
bili smo u igraonici - sve pet i R. i B. se zadovoljno igrali. dosadilo nam pa smo sjeli da se odmorimo i popijemo vodu. i dalje sve odlicno.
usli u prodavnicu djecijih igracaka. situacija i dalje pod kontrolom. igraju se, zadovoljni, mirni i nasmjeseni. (sada dolazi ono strasno)
doslo vrijeme da idemo kuci i ja kazem B. hajde idemo ostavi igracke i sjedi u kolica. a on, B., pocne da place, da se baca popodu. ne trazi on nista da mu se kupi, on jednostavno nece da ide. ja ga pokusavam dici sa poda u sred prodavnice uz mantru koju ponavljam mirnim glasom: ti si dobar djecak, sada moramo kuci, takvo ponasanje nije lijepo. scena se nastavlja. on me udara rukom po licu, lupa nogama po vazduhu, cupa me po kosi !?!?!! (necu vam spominjati da se ja crvenim jer su sve ocu uprte u nas) ja i dalje kuliram i ponavljam isto: ponasenje takvo nije primjereno djecaku kao sto si ti, to nije lijepo raditi...
stavila sam ga u kolica (moja kosa kao iz nekog horor filma), spustila se na njegov nivo (cucim onako cupava i crvena u licu i pravim se da sve one zgrozene face oko nas ne postoje) i govorim mu kako sada idemo kuci i da to nije bilo lijepo.
doslo je vrijeme da se isto ponovi i sa R. i tu je bilo otpora, ali manje. tj. sve je zgledalo malo blaze. nije me cupao ni samarao, ali je plakao i mahao nogama po zraku. no nadomjestio je to kod kuce - valjanje po podu...
dajte mi pomozite. kako sprijeciti da se ne ponovi? gdje grijesim? sta uraditi kada pocne da ne eskalira ovoliko?