U prilog temi, sjetila sam se i našla svoj stari post iz 2007:
Nije bilo posljedica, ni kratkog ni dugog dosegaD. jutros otišao u vrtić s kikicama...![]()
U prilog temi, sjetila sam se i našla svoj stari post iz 2007:
Nije bilo posljedica, ni kratkog ni dugog dosegaD. jutros otišao u vrtić s kikicama...![]()
hahahahahahahaha
moj dvogodišnji sin obožavao je bagere, gradilišta i teletibbies-e. obzirom da sam uspjela kupiti samo rozu majicu s po i ljubičaste tajice sa sitnim teletabijima, on bi ih obukao i pravac na gradilište. par puta je shvatio da ga bagerist zove: kakva si ti slatka curica! dođi malena, hoćeš se popesti u kabinu (svi su nas upoznali jer smo dolazili svakodnevno po par sat)i ali to ga nije uopće zbunilo. nekad bi rekao da je dečko a nekad bi se samo sramio.
te dvije strasti odavno je zaboravio, sad ima nove.
mogu reći da se i dečki i cure vole maskirati u nekoj dobi kao dio svakodnevne igre koju u toj dobi uopće ne razlikuju od ostatka života, baš kako piše mamitzi išli bi i u vrtić i zubaru i u kupaćima i kao spidermen i kao balerina i kao mačka, što god im se igra u toj fazi. Tek kad se socijaliziraju unutar grupe vršnjaka a to se tvarno ne događa prije treće, četvrte godine, počnu misliti o tome što drugi nose i pokušavaj uoponašati grupicu, pa su svi dečki gormiti ili ben ten, ali te ks 5, 6 to zauzme glavno mjesto. Dakle uživajte dok su djeca male individue i nije ih briga tuđe mišljenje,vrlo brzo to prođe.
Meni je danas prijateljica rekla da je jucer rekla necaku (3 godine) da ne vristi ko curica. Ako vec hoce, neka vikne ko musko, a ne tako piskutavo :O
Cuj, pitanje je da li je zena uopce bila svjesna toga sto govori... naime, ti spolni stereotipi su nam toliko dio svakodnevice da i ne primijetimo da ih koristimo. Mene su moja djeca dobrim dijelom izlijecila od toga... Vozim ja njih nekamo i komentiram drugu vozacicu "gle kak se baba ne zna parkirati" a moj klinac meni kaze "Mama, da li si i ti baba?" Aha!!!! Nije mi vise palo na pamet, ili barem puno rjedje... To je kao da sam si pljunula u tanjur!
ja mislila su roza,ljubicasta i ine ˝zenske˝ boje odjece odavno prestale biti nesto sto se istice kao neuobicajeno da muskarac nosi....
nije mi to (jos) u rangu sa haljinama.....
MM je prozvan metroseksualcem jer pored gore navedenih boja u ormaru nosi prstenje (ne samo vjencani naravno),ima probusene usi (a ja nemam), ima pramenove (e to imam i ja....potrosi bocu laka u 2 tjedna (meni traje 2mj)....
....
ja to vise ni ne primjecujem kao nesto cudno i neuobicajeno a vidim da kad to spomenem da me neki malo cudno gledaju....
i ja ga jucer pitala bi li 2godisnjeg sina pustio van u kotulici....kaze:da ako ide u maskare....![]()
Moj frend s "moj" otoka je kao 15-godišnjak izlazio navečer van u dedinoj pidžami i izazivao sablazan... zanimljivo je da je od sve te ekipe jedino on sad ima sređen život, svi ostali su otišli u alkohol, u samosažaljenje, u loše brakove...
danas je na fejsu osvanuo nečiji super status: ne možeš biti mudar i zreo, ako nisi bio mlad i lud. (tako nekako)
i, prelistavajući po mojim prijateljima i poznanicima, ispada da to doista i jest tako.
Upravo tako, odmah ću mu c/p to, jer ga sjajno opisuje.![]()
e, da. Trina 5.
Ja stvarno ne razlikujem toliko taj vrtić od kuće. mislim tako malo djecu 2godišnjake baš briga i nema šanse da prije 3 il i4 godine uopće primjete išta što nije u njihovom najužem vidokrugu čitaj interesu. Dakle S dvije godine mi je sve to totalno ok, ali do škole sve bi to trebalo doći na svoje mjesto.,
e, moj nema nijednu košulju
nikakvu
ne znoji se i ne pleše po svatovima
a za navedenu pjesmu sigurno nije ni čuo
totalno dosadan tip
ali dosadan u roza majicama
... šta god ti to značilo.
Ono, kao, mačoi. Samo vojno i to. Ne da se ja kurim na to, nego oni briju obojica na te neke fore...
meni su baš seksi tipovi u rozim majicama ili u majicama s nekakvim likovima iz crtića. To su mi pravi muškarci, sigurni u sebe i u svoju muškost i to mi je super. Moj nebi to nikad obukao
ali ti to imenuješ muškim, ne oni.
njima je to možda iskonsko, ali definicija mačizma i maskirne uniforme je tvoja.
kao da ja kažem da su pravi muškarci oni koji brzo trče.
a moj zbog fizionomije sigurno trči brže nego tvoj.
ono, bezveze mi je to, skroz.
Deaedi, onda ja stanem u 14-15?
pa staneš u 170, stanem i ja u neke stvari, di ne bi ti.
Kod mene je drugi problem - curica mi je malo precurkasta, a dečko premuškast za moj ukus.
Sin silno želi trenirati nogomet, a meni je to BAŠ ono što nikada nisam željela za sina (ja sam zamišljala nešto malo više fensi) i stalno sam se tome protivila ali eto, dala sam svoj blagoslov da proba jer što sam više ja bila protiv to je on bio zagrijaniji.
Što se tiče curice, kad bi ona barem željela oponašati brata, prepolovila bih troškove dječje odjeće.
Nema šanse da bi ona obukla njegovu odjeću ni po kući. Užas. Kad joj oblačim plave čarape vrišti kao da joj noge stavljaš u žeravicu.
Ja sam bila uvjerena da se ti streotipi stvaraju isključivo pod utjecajem okoline ali uvjerila sam se da očito ima nešto u djetetu.
Što se tiče oblačenja kostima, haljinica od tila i tijara s tim nemam problema jer sam preškrta za stvari koje nisu konkretna odjeća![]()
Veliki x.
Mnoge stvari koje sam smatrala stereotipom su me zapljusnule u mojoj djeci, bez upozorenja.
Najnovije - kćer mi se ponaša kao Scarlet O'Hara, ćudljiva, odlučna, borbena, mušičava... a sin - upozorava me da jednu rečenicu kad ja pričam on čuje, a ostalo ne zna kako, ali se isključi... i tako...
kad je f. pozelio da mu nalakiram nokte md se usprotivio bas tim rijecima, "to je za curice". ja sam rekla da ne dijelim stvari na "za curice" i "za decke" i da cu mu nalakirat ako hoce, s tim da ga upozoravam da ce ga zezat tata, deda i mozda jos neki ljudi, da ce mu govoriti da je curica. a on mi veli "pa ionako misle da sam curica jer imam dugu kosu", riknula sam od smijeha. mali je genijalac.
meni je ustvari svejedno jel se djeca igraju suprotnog spola ili rata, dok je sve igra nemam problema ni sa cim, ne zelim tome davati previse paznje jer oni uopce nisu svjesni sta to znaci
Ja ću isto reći da sam jedna konzerva.
Nebi nikako dopustila da mi se dečko šeće po gradu u haljinicama.
Ma dajte haljinice su za cure uvijek bile i bit će.
Neka proba obući doma to mi je ok, ali van ne,ne.
A netko se pohvalio da muž ima roze košulje u kojima ide u svatove. Tu je riječ o BOJAMA! A zašto taj muž nebi išao u svatove u haljini ili suknji PLAVE BOJE. pa to je muška boja.
I ja sam ih htjela kupiti kćeri, ali su joj preširoke, baš mi je bilo žao jer su super.
Ali ženske su, definitivno, i bile su na ženskom odjelu.
zakaj bi haljinice uvijek bile za cure, eno popovi u haljama hodaju, a i skoti kiltove nose. meni je to stvarno velika fama ni oko cega. haljina vise manje, kaj ce se dogodit, ne kuzim.
pa ništa se neće dogoditi, ili si konzerva ili ne
super da ti nisi, ja jesam, da imam sina, ne bih ga vodila van u haljinama
ali su mi zato kćeri najčešće u hlačama![]()
Šta li je odlučila otvaračica teme?![]()
Teta u vrticu mom malom od 3 g brani da se sa curama igra princeza. Svi decki u grupi su bebasti (1-2 god), a cure su oko 3 pa mu je drazi igrati se s njima. Za dva tjedna ide u drugu, stariju grupu, ne znam da li da reagiram i pricam s tetom da jadno dijete nema traume jos dva tjedna. Zar ona ne bi trebala znati sto i kako u ovakvim slucajevima? Sumnjam da curama brani da vozaju autice. Nije mi sjela, ocito.
Ufff... Vrijeme ti je za informacije, individualne. Da teti objasniš neke bitne stvari. Koje sa spolnim stereotipima imaju neke dodirne točke, ali čini se da je u pitanju šira priča... Pregrizi i nemoj odgađati. Počni s ručkom (iako je redoslijed nebitan) pa istresi i sve ostalo čega se sjetiš...
Ont. moj mlađi je puno profitirao uz dragu tetu Romanu koja je rušila spolne stereotipe u grupi izrazito mačistički orijentiranoj grupi s nekoliko izrazitih nasilnika. Nije uspijevala sve riješiti, ali je dosta pomoglo to što su npr. svi zajedno sjeckali voće za voćnu salatu i slično - nije bilo traga "muškim" i "ženskim" igrama. Na sreću.
- Moj neki dan prestao s roza i ljubicastim. Preko noci! Samo je dosao i rekao da ne zeli nositi te boje. I onda jucer obuo nove roza kroksice koje smo mu kupili prije dva mjeseca.
muz i dalje nosi gotovo iskljucivo roza, narancasto, crveno i ljubicasto... Paja patke i miki mause
Ja nemam problema s bojama, imamo i ljubičastih i roza majica, pa neću samo plavo kupovati. Igra se s autićima i bagerima, ali obožava i kuhinju i kuhanje i poigra se i s bebama kod sestrine curice. Ja kad nokte lakiram obavezno jedan nokat moram nalakirati i njemu. U suknjici ili haljini ga ne bi pustila van, ali u kući nek nosa. Nemamo curicu, ali često se druži sa sekinom malom, pa ima utjecaja, i on bi narukvice, ogrlice, prstenje i sl. Dok smo kod kuće ili kod njih nek nosi. Prave si frizure, dođe mi pun mašnica, oblači njene sandalice, a ona ga najavljuje kao "njegovo visočanstvo" pa onda kaže u kojim cipelama dolazi![]()
Mi danas bili na nekoj proslavi, tko ga je god pitao kako se zove, on bi odgovorio- princeza. Vecina ih je kolutala ocima
Reci cu sutra teti da mu dopusti da se igra princeza, da ja nemam nista protiv (i da ga ne strasi hranjenjem).
Mislim da je to samo prolazna faza u djece.Kad se sebe sjetim samo autiči,pištolji i nogomet su me držali kao dijete jedno vrijeme.Ako si se htio igrat s dečkima to si sve morao imat(a cure su u kvartu bilo rijetkost)....čak sam sastavak pisala u osnovnoj "Da sam dečko",jer smo morali nešto napisat što bi htjeli bit,a ja puna mašte napisala što se meni dopalo,naravno ismijali me,al sam dobila 5 pa me baš nije bilo briga![]()
Ja se za stariju sjecam da je za izlazak iz rodilista mm pitao sto da donese, a ja rekla da donese i odjelce 56 i 62 jer mi se beba cini velikom - uglavnom, na slikama ima sve podvrnuto koliko joj je prevelik br 56 (rodjena s 50 cm) i za sam izlazak prevelik skafander (br 62)
Za sina nemam pojma sto je imao obuceno, znam samo da sam se zacudila da je opeglano (jer nisam opeglala nista od robice sto sam dobila za njega), i da je to jedina opeglana stvar koju je obukao iducih 6 mjeseciZa njega imam samo fotku u kosari, u pamucnom (prevelikom naravno) skafanderu.
Je li tko oblačio dječačića u odjeću za djevojčice, do neke druge godine, čisto iz praktičnosti?
Već sam počela planirati kako sve što sam maloj kupila mogu ostaviti za drugo dijete, ali sada sam se sjetila da ima i par rozih, za djevojčice stvari. Sada ću kupovati uniseks, ali koliko to može potrajati? Dok krenu u školu? Tokom škole? Je li strašno ako djevojčice nose uniseks, ili ako dječaci nose pomalo opuštenije boje: žuta, roza, lila?
Ma ja sve njeno oblačim njemu, sve osim haljina. Ima najčešće roza Maša i medvjed čarape, crvene majice ,tajice zimske s cvjetovima. Ja to ne gledam. Ja gledam da mnoge trenerkice nisu gore dobre, hlače u kući ne dolazeee u obzir radi komocije. A da mi u štrampllama hoda, prehladno je. Pa onda biram tajice jer i ja ih smatram za drugu kožu! Ako imaju plave, naravno da ću ih obući, ali ako nema, samo čapim prve pod rukom. Ista su mi veličinna iako su godina i pol razlike. I da, voli se igrati s autima, ali obožava premmetati njene plastične setove za čajanke i nožiće i kašikice i sve. Voli plesati i maza je veća od nje. Meni je jasno da će uz nju pokupiti mnogo toga od nje, a među ostalim i robe! Najljepše mu stoje cvjetne tajice i žuta majicaMico mali, hahahaha, bitno je da mu je čisto, mekano i brojem dobro. Sve ostalo se prilagođavva u hodu.