pogledaj kak bi mogla rješiti pitanje vani početka školske godine, svakako malca sama učiti naše predmete i čitanje( najbolje uzeti knjige koji klinci imaju u toj školi), kad se vračaš treba tražiti točno kaj su tam radili.

Inače kad sam ja išla u školu jedan cura ( mulatkinja) se često selila prvo je išla tu u školu 2 razreda, pa u Liberiju 4 razreda, pa se opet vratila i nastavila do kraja srednje škole. Sječam se da kad je došla dole, morala je ispisat 2 pune bilježnice svoje ime na engleskom ( Elitabeth), sad dal se i ona prije zvala tak nisam ziher, ali kasnije je. Znam da mi je rekla da joj je to bolo nagori početak. Kad se vratila kod nas ( u moj razred) nije bilo problema, i brzo je ( kolko se moglo) savladala ostatak. S menom je išla i u srednju.

Slučaj br. 2. cura s faksa se udala za Libanovca, ostala dole rodila 2 dečka, oni idu u "školu" s 4 godine, prvo da nauče pisat, pa čitat arapski, tek prava škola počne s 5-6 godina. Doma svi pričaju hrvatski. Pred jedno 5 godina u došla simo na praznime i kak je dole bila neka frka odlučili su ostat tu u školi, klince uredno upisala u razred više ( radi njihovog pređenog gradiva), bili su tu onda još 2-3 mjeseca i kak se stvar malo stabilizirala, ošli su dolje. Ponovo su se vratili pred 3 godine , sad za stalno ( ili dok dečki ne završe školu). Dečki su i tu odlični đaci, znaju arapski, engleski, francuski i hrvatski podjednako, jošuvijek doma priučaju hrvatski. Inače ona ih je učila čitat i pisat po naški.