Pitam, jer sam ja mislila da su u vrtićima koje imaju takve grupe, djeca do treće god. starosti u jasličkim grupama...
Naime, moja ima 3 god. i 4. mjeseca i stavili su je u mješovitu jasličku grupu, čime ja baš i nisam zadovoljna... znam da to mlađoj djeci odgovara, jer uče od starije djece...
Ali, moja nema od koga učiti, jer je ona najstarija u grupi. Samo je jedno dijete mlađe od nje mjesec dana, 4-5 djece je mlađe od nje za pola godine, a ostala djeca su mlađa godinu do godinu i pol...
Mi smo se veselili vrtiću, jer je ona željela ples, folklor i dr., a to sada ne može jer je u jasličkoj grupi...
Ne želim ispasti zanovijetalo i gunđalo...
ne znam da li se već netko našao u sličnoj situaciji, i što mi je napraviti, ako uopće ima smisla šta poduzimati...?
od tri, ili koji mjesec prije tri godine ako je dijete samostalno (hranjenje, pelene i sl.) , barem je u našem vrtiću tako. Možda nemaju mjesta u vrtiću, pa su vas zato u jaslice stavili.
Posljednje uređivanje od sirius : 02.09.2012. at 19:39
T. je imao 3,5 godine kad je sa svojom jasličkom grupom prešao u veliku grupu. Isto je najstariji u grupi i to s dosta razlike
Možda bi ga i išli prebacivati prije u veliku grupu, ali ja sam zamolila da ostane sa svojim tetama i poznatom ekipom, to mi je bilo puno važnije.
doduše u našem vrtiću tek sa 4 godine kreću neke dodatne aktivnosti, no ni zbog njih ga ne bi micala od poznatog društva i teta kojima smo svi prezadovoljni (iste su od početka do odlaska u školu )
ja sam nedavno pitala o tome, moja će za 2 tj. 3 godine i inzistirala sam na preseljenju u vrtičku grupu: uvijeti su bili , potpuna samostalnost, wc, neimanje duda flašica i sl, što su mnogi imali, psihofizička spremnost i naravno slobono mjesto u grupi!
Upalilo mi je,ali sam se borila s tim 2 mj.
moja m sad ima 5.5 i njena mješovita grupa je do sada bila jaslička, a od sutra su ona i još par predškolaca iz grupe prebačeni u najstariju skupinu. dakle, jučer jasličarka, danas predškolarka.
nemam pojma što da mislim. iako je bila među najstarijima u mješovitoj grupi, puno je naučila i profitirala i ni najmanje mi nije smetalo što je najstarija (isto je imala 3.5 kad je upisala vrtić, neki u grupi su tad bili 1.5 godinu stari). ja bih radije da je i ovu zadnju godinu sa svojima, nego s vršnjacima u novoj grupi i s novim tetama.
i moji nikad nisu imali ni pelene, ni flašice ni dude, i uvijek su upali u jasličke grupe.
Ali kaj me muči opet se povijest ponavlja,kad je klinka bila u starijoj jasličkoj, u grupi je bilo puno djece mlađe od nje po godinu dana, sad i kod klinca , on je najstariji, prvo dete do njega je mlađe samo 3 mjeseca od njega, a najmlađe cijelu godinu.
Nakon dna dana privikavanja, ono što sam uspjela vidjeti je to da se baš vidi da dosta odudara u smislu da se želi družiti i provoditi vrijeme s nekim, a kad su svi malecki i svi u svom svijetu...
više joj je stalo do društva, nego da solira, a ostatak grupe je takav da su ugl. okrenuti prema sebi...što je i razumljivo jer su još mali...
...vidjet ćemo kako će biti kada će cijela grupa biti na okupu...
Sta se tice aktivnosti, folklora i dr., u nasem vrticu mogu ici djeca od 4g, a za neke aktivnosti cak i od 5g, nema to veze s grupom, nego sa dobi djeteta.
anka,
upravo zbog istog razloga gubim zivce bas sam postao isto maločas- mislim da nam je jos gora situacija, u grupi su 4:1 decki, vecina puno,puno mladja i brine me sto nema vrsnjaka, oism jednog decka 4 mj mladjeg..:evo da samog sebe copy/pasteam-
kćer nam je krenula u vrtić prije par dana pa smo saznali da je najstarija u mješovitoj grupi. budući da se naravno nedovoljno razumijem u dječju psihologiju, brine me kako će ovakva situacija utjecati na samu adaptaciju i daljni razvoj djeteta. razgovarao sam sa stručnim timom dječjeg vrtića koji mi je savjetovao da pricekamo par tjedana pa da će poduzeti "nešto" ako primjete nazadovanje!. Sada je ne mogu prebaciti zato što su sve ostale grupe popunjene i preko normativa (ne znam zasto onda ne prerasposdjele djecu iz tih prevelikih grupa (28) u ovu manju (20)? da detaljnije opisem, kćer mi je rodjena u 1.mj. 2009, jedan decko je mladji 4 mj (takodjer su roditelji nezadovoljni) i ima jos 8-9 rodjenih krajem 2009. a ostali su dvogodisnjaci, mnogi jos u pelenama i naravno ocekivno s obzirom na dob- slabijih komunikcijskih vjestina. Citajuci misljenja roditelja, mješovite grupe mi se čine kao dobra ideja, naravno većinom roditelji komentiraju kako mladji nauce puno od odraslih.
tesko mogu smatrati grupu moje kćeri mješovitom kad ih je samo dvoje vršnjaka i to sam rekao timu kao glavni problem, jedan oo odgovora, više u šali, da će kćer postati šefica- to je sasivm suprotno od onoga što ja želim