Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Noževi i metalni pribor odjednom zahrđao u perilici - help!

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno Noževi i metalni pribor odjednom zahrđao u perilici - help!

Imam beštek od inoxa ili čega već (piše da je inox) već 8 godina, i uvijek se super prao u suđerici. Imam i lopatice od miksera već nekih 15 godina, isto nikad nikakvih problema, i odjednom su nam svi noževi zahrđali i metalni pribor tipa tih lopatica miksera, rezača za pizzu i sl. ?! Nije mi jasno što se zbiva? Iz nekih dijelova curi hrđa... a peremo ih na isti način već osam godina... Inače koristimo Lidlove tablete, sad imamo DM-ove, ali njih smo prije koristili i nije bilo problema.
    Malo me strah što je to u mojoj suđerici, prala sam više puta, i nema promjene.
    Surfala sam i našla odgovor da je to zbog kvalitete ili nekvalitete bešteka - ali to mi nema smisla - jer je u istom trenu zahrđalo sve, nije od istog proizvođača, nije iste starosti, a i prije nije hrđalo?
    Zna li itko zašto se to zbiva i što da radim?
    Hvala!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Jesi li skoro mijenjala sredstvo za pranje?

Meni su jednom zahrđali stari nonini noževi (imam samo dva) na ručkama. NIšt nisam poduzela, s vremenom je otišlo. Probaj spasiti stvar na ruke, sa sredstvom za čišćenje inoxa (Arf blic ili srodno, ima u Muelleru tih namjenskih tekućina).

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Oprala sam ja njih jednom nakon što su prvi put zahrđali, ali svako drugo pranje - novo hrđavo suđe. Ne mogu tako živjeti! Možda je promjena tog detergenta? Opet ću kupiti Lidlov, pa vidjeti...

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Meni svako malo izadje nesto s hrdjavim mrljama. Rijec je o Ikeinom besteku od inoxa, stotisucaiosamsto puta se oprao bez ikakvih problema. Nisam mijenjala tablete, nije se nista novo/cudno dogodilo sa sudjericom, voda je i dalje ista.

Odlucila sam ne zivcirati se pa onda obrisem te hrdjave dijelove onim zelenim dijelom spuzvice za sudje, operem jos jednom, i sve opet izgleda besprijekorno cisto.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

naši ikea noževi neko vrijeme su djelovali hrđavo (par mjeseci) a onda je prošlo samo od sebe.
    imamo i neki set sa plastičnim drškama koji je stvarno zarđao i onda smo teže slučajeve dali djeci za igranje u vrtu, a lakše koristimo kad dođe puno gostju i fali nam bešteka (divna sam domaćica).

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mi imamo sav beštek Tramontina i svako malo mi izađe nož s hrđavom mrljicom. Pa operem na ruke. Pa za tjedan dana opet ta hrđava mrlja. Misterija. I mi peremo sa Lidlovim W5 ili Denk mit tableticama (ove brendirane su precijenjene, a lošije su mi od Lidlovih jeftikanera).

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

meni ee tako pocelo pojavljivati na besteku isto inox i prilicno skupom. a onda jednu noc za vrijeme pranja gornja kosara je pala na donju. razbio se vise manje sve sto se moglo razbiti, a onda sam vidjela da na gornjoj kosari mi je kosara na par mjesta zahrdjala. ona bijela plastika sto ide preko svih onih pregrada.
    jednostavno je perilicu nagrizao zub vremena. kupili smo samo kosaru gornju novu, jer smo planirali seljenje, pa i kupovinu nove, nakon toga je sve opet bilo OK.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

normalno je da beštek (najčešće noževi) nakon nekog vremena (a može i odmah) pohrđavi od pranja u mašini. I nema nikakve veze koje je kvalitete. Moja mama ima Zepter koji je isto pohrđavio. Zakaj se to događa, ne zna se. Meni u mašini hrđave samo noževi. Rješenje je ili prati na ruke ili nakon pranja u mašini tu hrđu skinuti sa spužvicom.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Tnx svima! Spajalica, idem provjeriti da li je i kod mene zahrđalo nešto u suđerici... inače, oprala sam sve na višoj temperaturi, pa je malo bolje, ali i dalje su neki noževi strašno hrđavi... Idemo dalje istraživati, pa ću javiti jesmo li riješili...

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

noževe zapravo ne bi ni trebalo prati u perilici jer su dugo na visokoj temperaturi i vodi, a to navodno šteti oštrini

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mi ni ne peremo nozeve, osim onih blesavih od besteka, koji ionako nisu ostri, tj. ne sluze bas za kasapljenje necega.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    ... na gornjoj kosari mi je kosara na par mjesta zahrdjala...
    Onako kao rasnoj kemičarki, što ti se čini komadić cinka u suđerici kao žrtvena anoda? Nisam probao i nemam blage veze kako bi to šljakalo.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Namočila sam zahrđale noževe u limunsku kiselinu i oprala ih - sve je otpalo, a dalje se sve pere normalno. Nije mi jasno što je to bilo, i nadam se da se neće ponoviti.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Meni se čini da je spajalica najbliže rješenju enigme. Mislim da je problem u različitim električnim potencijalima različitih materijala i da je problem čisto galvanske prirode. Upravo zbog toga se u suđerici ne peru aluminijske stvari jer pocrne - sa željezom u galvanskoj kupelji ne prođu dobro. Mali problemčić sa spojevima željeza, pa tako i s različitim oblicima hrđe, je što svi imaju različite potencijale u odnosu ne (nezahrđalo) željezo i tu se onda može razviti nekakva nezgodna kemija. Kako iona sa željezom ima ... oko nekoliko vrsti, mislim da je sigurna opcija izbjegavati trpanje bilo kakvih hrđavih predmeta u suđericu.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

To su noževi i suđe koje je osam godina pere jedno s drugim skupa zajedno u svim kombinacijama. I ništa.
    Možda ima veze da smo prali nešto što je imalo u sebi hipermangana - prali smo zdjelice u kojima smo se igrali kućne kemije - ali nismo stavili drito u suđericu, prvo smo isprali?
    Malo smo kemijali i sa sodom-bikarbonom? Jel moguće da su tragovi tih tvari napravili hrđu?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Soda bikarbona je sasvim sigurna zamjena za uobičajeno sredstvo za pranje u suđerici. Hipermangan jako oksidira, ali nemam ni najblaže veze kako bi auzdrajsao suđe jer je topiv i ode s vodom od predpranja.
    Misterija.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •