Stranica 11 od 58 PrviPrvi ... 91011121321 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 501 do 550 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nastavno na što je leonisa rekla, kužim taj dio "nepotrebe" definiranja sebe u odnosu na stav o Bogu, tako niti ja nisam proučavala ono na popisu što točno znači agnostik/gnostik itd. Ono, ne vjerujem, nisam religiozna i to je to.

Ali, kad me sprega crkvene politike pikne u nešto što mi je važno, onda me to više "boli", od apstraktnog stvrstavanja sebe u odnosu na stav o vjerovanju. Jer se to vrlo konkretno "terminira" u zabranu pobačaja/zabranu IVF-a. A sve oko IVF-a mi je upclose and personal na način, pretpostavljam, koji, primjerice samo, leonesin muž ne može tako doživjeti.

U tome je razlika aktivizam-neaktivizam. Radi se o reperkusijama vjerovanja ako su izraženi u zakonodavstvo... a vrlo često jesu, svugdje, samo ovisi u kojoj mjeri, pa se više treba aktivirati kad je mjera veća, a manje kad je manja, pretpostavljam. Odnosno, kad se "vjera" marketira bez onog indirektnog govora - neki ljudi vjeruju. Nego - to je tako.

Uostalom, apsolutno me jako pika i sve oko pseudoznanosti, recimo. Zato jer sam dugo bila po doktorima, previše, da bi me neko, po mojo percepciji, "preletio" jednom frazom oko pozitive, "vjere u tijelo" ili tako nečeg.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 07.09.2012. at 11:26

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A taj neko je najčešće zdrav/ili ima benignije zdrav. probleme.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ina niže. Ono što htjedoh reći je da ne izaziva aktivizam vjera kao takva, naravno. Sigurno ga ne izaziva vjera moje pokojne bake, koja mi je ostala nešto tako lijepo i toplo, podsjeća me na onu pjesmu Arsenovu, nešto ovako "Drveno raspelo i klecalo, ovdje se moli za nešto malo, samo se vjetar kroz borove šulja, i to se doima poput orgulja". Izaziva ga ovo "ako ste katolik, vi ne možete glasovati za ovakav zakon protivan čovjeku" i slično. Ako se taj zakon tebe tiče, of kors, i to ne mislim uopće pejorativno, jer ko bi se aktivirao na milijun tema, bolnih, strašnih, sve ono iz linkova stray, tipa djevočjice po zatvorima itd.... tj. većini za aktivaciju treba da ga intimno pikne, njega ili u njegovu blisku okolinu.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 07.09.2012. at 11:47

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Medicinske sestre se zovu sestre jer je to bilo izvorno radno mjesto časnih sestara, a ne obrnuto. cijeli koncept javnog zdravstva je počeo na njihovm leđima pa i uvjerenjima tako da mi je malo tužno čitati to protjerivanje njih iz profesionalnog okruženja ako se ne oodreknu svojih obilježja.
    A i to drage moje, kako ponekad izlgedaju bolničke uniforme moglo bi se prozvati svjetonazorskim obilježjima, mene je oba puta porađala babica s dugim nalakiranim noktima, naušnicama 15 cm, fen frizurom i mrežastim čarapama, minjava da se ne može sagnut, e pa ovaj njezin stil nju direktno ometa u poslu, da ne velim da si ja tako kostimiranu osobu nikad svojom voljom ne bih odabrala za prizor rođenja djetata. Ono MM i Fufa drže moje dijete LOL pa se nisam bunila i tražila da obilježja svojeg hobija ostavi u garderobi.
    Posljednje uređivanje od pikula : 07.09.2012. at 13:22

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Medicinske sestre se zovu sestre jer je to bilo izvorno radno mjesto časnih sestara, a ne obrnuto. cijeli koncept javnog zdravstva je počeo na njihovm leđima pa i uvjerenjima tako da mi je malo tužno čitati to protjerivanje njih iz profesionalnog okruženja ako se ne oodreknu svojih obilježja.
    A i to drage moje, kako ponekad izlgedaju bolničke uniforme moglo bi se prozvati svjetonazorskim obilježjima, mene je oba puta porađala babica s dugim nalakiranim noktima, naušnicama 15 cm, fen frizurom i mrežastim čarapama, minjava da se ne može sagnut, e pa ovaj njezin stil nju direktno ometa u poslu, da ne velim da si ja tako kostimiranu osobu nikad svojom voljom ne bih odabrala za prizor rođenja djetata. Ono MM i Fufa drže moje dijete LOL pa se nisam bunila i tražila da obilježja svojeg hobija ostavi u garderobi.
    Izvorno je i papir bio za pisanje religioznih tekstova... nema to "izvorno" puno značenja danas, svako doba stvari redefinira, danas je papir u velikoj mjeri ekran zamijenio itd.

Uniforma časne nosi svoje značenje, za mene preveliko ako će predavati biologiju, konkretno baš taj predmet, recimo (Darwin, spolnost itd.)

Ovo s med. sestrom - svaki posao ima svoje neke kodove pristojnog i nepristojnog, nije u tome stvar... toliko. Stvar je značenje jednog simbola... koji nije "hobi" i nosi određeni set vrijednosti sa sobom koje se meni kose sa "sekularnom biologijom".
    Posljednje uređivanje od ina33 : 07.09.2012. at 13:35

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Isto tako, časna koja je med. sestra u bolnici me ne bi smetala, osim na gini i reproduktivnoj gini, prestostavljam da je jasno zašto.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 07.09.2012. at 13:37

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pa ovo zadnje je, kao sto sam rekla, i ne samo ja, problem svih gradjana ove drzave, ne samo ateista jer se dotice svih. a kako se u hrvatskoj tretira posljedica je nasih politicara koji bi prodali i zadnji bubreg za jos jedan mandat i naravi nasih biraca. spomenula bi koliko ih je nakon svega i dalje glasalo za idemo dalje, al zapravo, niti nemas bas neki izbor, svi su oni, manje vise, oni koji idu dalje, ako me kuzis.

u nekoliko navrata se pisalo zasto je aktivizam potreban jer, izmedju ostalih razloga, mozda jos netko uvidi istinu. a to mi je nekako poznato

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    pa ovo zadnje je, kao sto sam rekla, i ne samo ja, problem svih gradjana ove drzave, ne samo ateista jer se dotice svih. a kako se u hrvatskoj tretira posljedica je nasih politicara koji bi prodali i zadnji bubreg za jos jedan mandat i naravi nasih biraca. spomenula bi koliko ih je nakon svega i dalje glasalo za idemo dalje, al zapravo, niti nemas bas neki izbor, svi su oni, manje vise, oni koji idu dalje, ako me kuzis.

u nekoliko navrata se pisalo zasto je aktivizam potreban jer, izmedju ostalih razloga, mozda jos netko uvidi istinu. a to mi je nekako poznato
    Problem se svaki, načelno uzevši, tiče svih, po onoj hemingvejeoj nobody's an island. Trebalo se i u komunizmu ticat to što šefovi pile po mozgu ako je neko došao šarenih ruku za Usrks. A nije. Tako bi se i ovaj trebao ticati svih, ali nije "priodno" da se tiče - ljudi imaju hijerarhiju "ticanja", inače bi bili stalno u emotivno povišenom stanju alert, alert, alert, za svaku svjetsku nepravdu. Tako je, ajmo reći, razumljivo da su taj problem istaknuli prvo ateisti i pripadnici drugih konfesija, a ne sami vjernici, svaka čast don Grubilišiću koji je... jedini? Tj.... prirodno bi to bilo u nekom ipak malo "demokratičnijem" društvu, di mi tek moramo.. aktivizmom doći. Pretpostavljam da je to neka logika.

To ne znači nužno da žele formirat "ateističku religiju" (pa to bi tek bila vrhunska ironija), to je ipak samo jedno čitanje toga, i subjektivno je (hoću reći - ti to tako percipiraš, ali to je tvoja percepcija).

A ovo za vikanjem u masi, pa to i ja imam općeniti problem, i za prosvjede oko MPO-a uvijek će se naći neki užešćeni koji će nekog najbezazlenijeg koji će reći "umjetna" ono pjenušavo "centrirat" da mi je neugodno. Ali to se rijetko izbjegava, i to ono ide s time, na žalost. Pa je i meni neugodno, ali.. ovo je stvarno stav iz luksuza, jer, za konkretno pitanje, ja sam osobno mogla napravit "workaround" i otić' vani i platit normalni IVF - tako da ja govorim iz puno ležernijih pozicija od nekog ko nije mogao.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 07.09.2012. at 14:14

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ni mene ne zanima rasprava ima-nema Boga, niti sebe nekako... definiram u odnosu na Boga i stav o Bogu.. ali me država definira, dijelom, u odnosu na Boga, da sam sad u IVF-ovima, recimo (a s tim se identificiram), braneći IVF i stavljajući neke šije-šete granice oplodnje, tipa može 3-8-12 stanica, ali ne sve što se prije moglo itd. Taj dio mene "pika" (samo kao primjer navodim ovo što mi je blisko). I ovo, što ne znam je li tako, ali čujem, tipa blagoslov školskih torbi za sve prvašiće i slično.

Uvjerena sam da neki etički sustav osobe... čak i ne ovisi toliko o činjenici vjernik/ne vjernik. Tako da mi u tom smislu nije toliko bitno, bitno mi je jedino kad je državno i institucionalno.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

kuzim te.
    nisam bas sustavno procitala sve stranice (11 ).

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ovo je islo leonisi.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Po toj istoj logici, problem pseudoznanosti će prvi vidjeti znanstvenici, problem nadriliječništa liječnici, problem farme pacijenti, problem medicine isto, ženska prava - žene, i slično. Postoji skupina koja ga više "vidi" i ona ga onda preuzme.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 07.09.2012. at 14:19

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

na pasemo janje vec ga spasavamo :disgrafija:
    ...spasimo jos jedno janje...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Po toj istoj logici, problem pseudoznanosti će prvi vidjeti znanstvenici, problem nadriliječništa liječnici, problem farme pacijenti, problem medicine isto, ženska prava - žene, i slično. Postoji skupina koja ga više "vidi" i ona ga onda preuzme.
    ina to tako lijepo i razumljivo piše da se moram nadovezati na nju.

tako i među homoseksualcima postoje ljudi koji niječu da su homoseksualci, koji čak imaju partnere suprotnog spola (i koji nikad sebi ni drugima neće priznati ono što duboko u sebi osjećaju, neki od njih idu u ekstrem pa postanu izraziti autohomofobi, možda i najglasniji u osuđivanju homoseksualnosti), onda su tu homoseksualci koji će reći da njima njihova seksualna orijentacija nije bitna, da oni zbog toga nikad nisu imali problema (možda i nisu, a možda i nisu zato jer se nikad nisu otvoreno outali ili ne "odskaču" od hetero prosjeka), često takvi nisu za neki aktivizam po tom pitanju, čak ih ima dosta koji ne razumiju čemu uopće aktivizam i čemu uopće parade, kad je to eto intimna stvar. onda su tu homoseksualci kojima su parade i politički aktivizam bitni, a često ti isti drže radionice (tzv. prajdonice) na kojima se osviješćuje problem homoseksualaca u heteroseksualnom svijetu. pa onda postoje i filozofi koji o tome pišu o rodnim i kvir teorijama...

evo, zakon o životnim partnerstvima kreće u zakonsku proceduru i na kraju, ako se i donese, to će u biti biti zasluga nekolicine ljudi, čak bih se usudila reći u vrh glave 10 ljudi u cijeloj hrvatskoj, 10 onih koji svoje slobodno vrijeme žrtvuju da sjednu i isčitavaju zakone drugih zemalja, naprave prijedlog zakona, odlaze na odbore, radne timove i razgovaraju, objašnjavaju sab. zastupnicima, ministarstvima i sl.

a time nitko ne stvara "antihetero" normativ niti išta slično.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

problem MPO je problem zena (parova) prvenstveno, a ne ateista.

ja nisam ni rekla da je namjera formirat ateisticku religiju vec da nacin na koji se radi percipiram kao takvu bas zbog nacina i nekih djelovanja: "propovjed" iliti siriti istinu o nepostojanju boga, "bejbiblesing" gdje i sama rijec blagoslov u ateistickom svijetu mi je paradoks, "preobracanje" mozda ima netko tko ce uz pomoc nas otkriti istinu pa "pasimo" jos jedno "janje", "prosvjetljenje", zapovjedi/smjernice kojih je, eto bas, 10...itd.
    da, to je moje vidjenje. nije istina niti zelim uvjeriti ikog da je to istina. samo uvidjam paradoks.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

problem MPO je problem zena (parova) prvenstveno, a ne ateista.

ja nisam ni rekla da je namjera formirat ateisticku religiju vec da nacin na koji se radi percipiram kao takvu bas zbog nacina i nekih djelovanja: "propovjed" iliti siriti istinu o nepostojanju boga, "bejbiblesing" gdje i sama rijec blagoslov u ateistickom svijetu mi je paradoks, "preobracanje" mozda ima netko tko ce uz pomoc nas otkriti istinu pa "pasimo" jos jedno "janje", "prosvjetljenje", zapovjedi/smjernice kojih je, eto bas, 10...itd.
    da, to je moje vidjenje. nije istina niti zelim uvjeriti ikog da je to istina. samo uvidjam paradoks.
    nije to paradoks. to je (ljudska) potreba.

i to što tvoj muž ne osjeća tu potrebu i ne vidi joj smisao ne znači da (neki) drugi nevjernici (kako god se zvali) ne osjećaju potrebu da se recimo sastanu i razmjene iskustva. pa da se sastanu i prodiskutiraju o nekim zanimljivim humanističkim knjigama što su pročitali, pa da se sastanu i poslušaju pametnije od sebe što imaju za reći. meni su ovo sve užasno bitne potrebe, prije 7 godina su se ticale feminizma, a sad se tiču... ateizma/humanizma. obožavam slušati pametne filozofe, učene ljude, obožavam biti u društvu ljudi kojima ne moram objašnjavati da zato što sam feministkinja ne znači da mrzim muškarce i da želim da sve žene budu kao muškarci (kao što to na forumima uvijek moram objašnjavati).

u realnom svijetu gdje pojam ateizam (pa i feminizam) ima toliko negativnih konotacija (i sad nemoj opet sebe vaditi kao primjer, jer ti nisi prosjek) postoji ogromna ljudska potreba objasniti i sebi (a i drugima) da ateizam nije zlo (koje je krivo za ratove), da ljudi koji vjeruju nisu nemoralni, da postoji ljepota izvan vjerovanja, postoji ljudska potreba i svom djetetu objasniti da nije loše biće samim tim što ne ide na vjeronauk na koji svi ostali idu ili što ne vjeruje u boga iako svi drugi ga uvjeravaju da mora vjerovati i sl.

postoji na kraju i potreba da ti svećenik ne dođe na sahranu.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    nije to paradoks. to je (ljudska) potreba.

i to što tvoj muž ne osjeća tu potrebu i ne vidi joj smisao ne znači da (neki) drugi nevjernici (kako god se zvali) ne osjećaju potrebu da se recimo sastanu i razmjene iskustva. pa da se sastanu i prodiskutiraju o nekim zanimljivim humanističkim knjigama što su pročitali, pa da se sastanu i poslušaju pametnije od sebe što imaju za reći. meni su ovo sve užasno bitne potrebe, prije 7 godina su se ticale feminizma, a sad se tiču... ateizma/humanizma. obožavam slušati pametne filozofe, učene ljude, obožavam biti u društvu ljudi kojima ne moram objašnjavati da zato što sam feministkinja ne znači da mrzim muškarce i da želim da sve žene budu kao muškarci (kao što to na forumima uvijek moram objašnjavati).
    MM nije sveopce mjerilo. no na pocetku se navelo kako su ateisti diskriminirani u ovom drustvu. koliko god sam se trudila nisam mogla uvidjeti po cemu su to, zato sto su ateisti i samo zato sto su ateisti, diskriminirani. diskriminaciju sam vidjela i vidjim ju, no ona "kaci" gradjane, bilo da su vjernici ili ne. i ako jesu, koje god vjere da jesu.
    a ovo drugo...zasto moras biti ateist da bi mogla diskutirati o humanistickim knjigama, slusati zanimljive filozofe ili sudjelovati u debatama ili zar se samo vjernicima trebas objasnjavati da to sto si feministica ne znaci da mrzis muskarce.
    sve sto si navela ne vidim cemu uplitati ne-religiju.
    gledam i citam i trudim se i ne ide.
    fak.

u realnom svijetu gdje pojam ateizam (pa i feminizam) ima toliko negativnih konotacija (i sad nemoj opet sebe vaditi kao primjer, jer ti nisi prosjek) postoji ogromna ljudska potreba objasniti i sebi (a i drugima) da ateizam nije zlo (koje je krivo za ratove), da ljudi koji vjeruju nisu nemoralni, da postoji ljepota izvan vjerovanja, postoji ljudska potreba i svom djetetu objasniti da nije loše biće samim tim što ne ide na vjeronauk na koji svi ostali idu ili što ne vjeruje u boga iako svi drugi ga uvjeravaju da mora vjerovati i sl.

postoji na kraju i potreba da ti svećenik ne dođe na sahranu.
    ratovi pocinju ili zbog vjere ili lijepe zene.
    barem su u povijesti.
    tako da ne znam tko to misli da su za njih krivi ateisti.
    krizarski ratovi su vrh svega.

isto tako mislim kako se smatra da vjernici ne zive svjetovan zivot. da totalno nevezano uz religiju vide i zive i moral i pravednost i pravicnost i ljubav i ljepotu i od kud to misljenje da ne mogu pojmiti da ateisti to isto cine.
    oni koji zaista ne mogu, ne mogu, ne zato jer su vjernici ili jer doslovno shvacaju svaku rijec i zarez u bibliji (da se doslovno shvaca, ne bi se tumacila) vec zato sto su zatucani i neobrazovani. ili im je ispran mozak.
    a mozak moze biti ispran nevezano uz ne-vjeru. i tih primjera imamo dovoljno u povijesti.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 07.09.2012. at 15:03

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

i od kud to misljenje da ne mogu pojmiti da ateisti to isto cine.
    misljenje vjerojatno dolazi od cestog ponavljanja tog stava na slicnim topikima.
    ne naravno s tvoje strane.
    na svakom od ateizam vjera topiku se to barem par puta napisalo.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jel si ti to upravo na primjeru spolne orjentacije objasnila djelovanje pojedinih ateista?
    zar nisi rekla da ti to dvoje nije za usporedbu u primjeru podobnosti pojedinih predavaca i obiljezja koja ih definiraju?

ili te uopce ne mogu shvatiti sta si ovim postom htjela reci.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ili te uopce ne mogu shvatiti sta si ovim postom htjela reci.
    meni nije jasno zašto si ti uopće navela svog supruga kao argument, inače i moja sestra kao ateistkinja bi se pretpostavljam složila s njegovim stavom, ali to moj aktivizam (i aktivizam drugih, poput skeptika u pubu) po tom pitanju ne čini manje legitimnim. to što ti, tvoj muž, moja sestra ne razumijete čemu to (kao što ne razumiju i neki homoseksualci čemu pride, pa ih se uvijek izvlači kao argument) ne znači da je taj aktivizam nepotreban i nelegitiman.

po toj logici postoje i majke koje ne vide uopće nikakav razlog za postojanje udruge roda, bolje reći za roditeljski aktivizam. čemu pričati o kršitelju koda? čemu pričati o bolnicama i doktorima?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

meni nije jasno zašto si ti uopće navela svog supruga kao argument, inače i moja sestra kao ateistkinja bi se pretpostavljam složila s njegovim stavom, ali to moj aktivizam (i aktivizam drugih, poput skeptika u pubu) po tom pitanju ne čini manje legitimnim. to što ti, tvoj muž, moja sestra ne razumijete čemu to (kao što ne razumiju i neki homoseksualci čemu pride, pa ih se uvijek izvlači kao argument) ne znači da je taj aktivizam nepotreban i nelegitiman.

po toj logici postoje i majke koje ne vide uopće nikakav razlog za postojanje udruge roda, bolje reći za roditeljski aktivizam. čemu pričati o kršitelju koda? čemu pričati o bolnicama i doktorima?
    kao sto sam vec rekla, ponavljam se, jer je receno kako su ateisti diskriminirani.
    pa sam isla provjeriti zaista jesu li.
    provela vecer u razgovoru i postavljala pitanja koja se postavljaju tu da vidim osjeca li se diskriminirano jer je ateist.
    da je pisalo neki ateisti su diskriminirani ne bi ga pitala. no niej pisalo.
    nitko tebi ne umanjuje potrebu niti omalovazava tvoj aktivizam. niti ga cini nelegitimnim.
    ne znam gdje si to procitala jer nije nigdje takvo nesto pisalo.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mc, malo skrecem s teme:
    ali stvarno me zanima, kako ide objasnjenje da je ateizam kriv za ratove.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    mc, malo skrecem s teme:
    ali stvarno me zanima, kako ide objasnjenje da je ateizam kriv za ratove.
    http://www.vecernji.hr/vijesti/jezer...-clanak-366110

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ako je doslo do toga da se izjave pojedinaca uzimaju kao cinjenica onda stvarno...
    zbog takve izjave jednog svecenika napisat da su ateisti krivi za ratove je jednako napuhano kao i sama ta izjava!

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ako je doslo do toga da se izjave pojedinaca uzimaju kao cinjenica onda stvarno...
    zbog takve izjave jednog svecenika napisat da su ateisti krivi za ratove je jednako napuhano kao i sama ta izjava!
    Hbg, a koga onda uzeti mjerodavnim?
    Biskup, vojni ordinarij nije.
    Nisu ni oni koji su ugurali vjeronauk u škole.
    Nisu ni oni koji po crkvama popisuju protiv MPO...
    Kakva je to organizirana religija gdje vodstvo nije mjerodavno članovima?
    Jel bi se to članstvo onda trebalo drugačije organizirati?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

i ne radi se o tome da je to činjenica, naravno da nije. radi se o tome da se (sve) ateiste opet napalo i to na jako prljav način. što je tu nejasno? netko tko to sluša će tu izjavu možda i prihvatiti kao istinitu.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

meni je jako teško s tobom razgovarati, leonisa. stvarno. ajmo ovako, ti možeš osobno biti apgrejdani katolik koliko hoćeš, nas dvije se privatno možemo družiti i razumijeti koliko hoćemo (i poštivati i podržavati), ali da - ti kao pojedinka nemaš nikakvu moć. ovaj pojedinac ima moć i zato njegova izjava za vrijeme mise je bitna. jer šalje poruku svima, ne samo katolicima. i kad se donose zakoni i kad se traži nekoga tko će predstaviti mišljenje katolika nitko neće pozvati tebe kao apgrejdanog katolika, nego jednog svećenika poput jezerinca.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

meni je jako teško s tobom razgovarati, leonisa. stvarno. ajmo ovako, ti možeš osobno biti apgrejdani katolik koliko hoćeš, nas dvije se privatno možemo družiti i razumijeti koliko hoćemo (i poštivati i podržavati), ali da - ti kao pojedinka nemaš nikakvu moć. ovaj pojedinac ima moć i zato njegova izjava za vrijeme mise je bitna. jer šalje poruku svima, ne samo katolicima. i kad se donose zakoni i kad se traži nekoga tko će predstaviti mišljenje katolika nitko neće pozvati tebe kao apgrejdanog katolika, nego jednog svećenika poput jezerinca.
    da kuzim.
    isto tako vjerujem da vecina vjernika u hrvatskoj nisu kao npr. pinguica. zapravo, znam.
    i razumjem cak i "napuhivanje" pa da se od izjave da su ateisti krivi za domovinski rat doslo do toga da su ateisti krivi za ratove. ma koliko i to senzacionalisticki bilo.

a to, sto je izjavio za vrijeme mise je jos jedna stvar koja meni smeta, a nisam ateist. ono sto se pocelo dogadjati devedesetih, da se drzala propovjed o srbizmu u hrvata, da bi se u ispovjedaonici vodila debata jel se nekome laze ili se nekoga laze i sta je hrvatsko.
    takvi svecenici su skrenuli s puta.
    a ko sto rekoh, crkva je institucija sacinjena od ljudi i samim time po difoltu gresna jer je svaki covjek gresan.
    i mi se ovdje raspravljamo oko postupaka crkve.
    religije smo se jedva dotakli.
    sto na kraju dovodi do zakljucka da se ateisti "bore" protiv djelovanja crkve van sfere koje bi trebali djelovati. ne protiv katolicanstva i katolika.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Samo da vam mahnem
    Zanimljiva tema.
    Ako ikad više nađem vremena za išta osim djece i posla nadam se da ću vas stići pročitati i štogod napisati.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ne kužim? RAtovi počinju isključivo zbog para, a mase se navodi na ratovanje-svjetonazorskim temama.
    NIt vjera nit lijepa žena nisu uzrok.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

leonisa, samo što to nije pojedinac.
    nije ni neki svećenik u župi koja broji 50 župljanja.
    nego biskup, vojni oridnarij, il kako već. a vojni ordinarijat institucija koja brine o duhovnom životu vojnika i policajaca, ako se ne varam isto nastala radi famoznog ugovora.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    leonisa, samo što to nije pojedinac.
    nije ni neki svećenik u župi koja broji 50 župljanja.
    nego biskup, vojni oridnarij, il kako već. a vojni ordinarijat institucija koja brine o duhovnom životu vojnika i policajaca, ako se ne varam isto nastala radi famoznog ugovora.
    tocno tako.
    i prvenstveno on nije nastupio kao pojedinac, ono u kaficu na popodnevnoj kavi sa prijateljima,
    nego je nastupio kao predstavnik institucije crkve.

i u novinama nije objavljen kao xy pojedinac, nego kao predstavnik crkve.
    i ne sjecam se da se neki visi predstavnik crkve od tog misljenja opet javno i kroz medije ogradio.
    Posljednje uređivanje od seni : 07.09.2012. at 15:21

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ma i da uzmes rekao je ovaj rat. a ne ratove kako je emsa napisala.

kao i svaka ostala. bas kao i drzava.
    jel vodstvo nase drzave mjerodavno drzavljanima?
    vodstvo koje je donjelo zakon o MPO?
    kakvo je to pitanje?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

kakvo je to pitanje?
    Pa logično. Bar meni.
    Mjerodavno je, donosi zakone koje moramo poštovati.
    Ili smo loši članovi društva i za to plaćamo kaznu ili čak idemo u zatvor.
    Ako nam ne odgovara, organiziramo se u skupove, stranke, udruge kojima izražavamo neslaganje s vodstvom.
    Mada usporedba sa državom i nije najsretnija jer država se teško može zamijeniti (nažalost).
    Ali sa političkom strankom, udrugom npr, se može.
    Ne moš bit Roda i reći da je njen statut glupost i da Apri trkelja i nije mjerodavna. (isprike precjednici na poredbi).

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Ne moš bit Roda i reći da je njen statut glupost i da Apri trkelja i nije mjerodavna. (isprike precjednici na poredbi).
    Kad govori u ime Udruge, inače je valjda to nekažnjivo

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Pa logično. Bar meni.
    Mjerodavno je, donosi zakone koje moramo poštovati.
    Ili smo loši članovi društva i za to plaćamo kaznu ili čak idemo u zatvor.
    Ako nam ne odgovara, organiziramo se u skupove, stranke, udruge kojima izražavamo neslaganje s vodstvom.
    Mada usporedba sa državom i nije najsretnija jer država se teško može zamijeniti (nažalost).
    Ali sa političkom strankom, udrugom npr, se može.
    statut nije glupost no ne moram se sloziti sa svakom izjavom koju apri napravi kao predsjednica rode, bas kao sto ne moras niti ti sa izjavom predsjednika kojeg si izabrala, zar ne?
    i da je ona odraz svih u vladi.
    ili nedajboze gradjana.

naniluc avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Ovak, ja bih samo pitala, pošto stvarno ne znam i nikad nisam bila na takvoj sahrani- Kakav pogreb imaju ateisti- stvarno me zanima- budući da nema svećenika- tko ispraća pokojnika?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj naniluc prvotno napisa Vidi poruku
    Ovak, ja bih samo pitala, pošto stvarno ne znam i nikad nisam bila na takvoj sahrani- Kakav pogreb imaju ateisti- stvarno me zanima- budući da nema svećenika- tko ispraća pokojnika?
    pa nije rečeno da nema svećenika. čini mi se da je previše često svećenik ipak prisutan. i to ne zato jer su ti ljudi licemjerni (da sad opet ne etiketiramo ikoga), nego jer u tom trenutku im nije ni do čega, većina ne razmišlja o takvim stvarima unaprijed, neki su i sami vjernici (iako možda umrli to nije bio), a nekako je najlakše ipak pozvati svećenika koji barem ima već ustaljen govor, nego moliti nekoga da preuzme na sebe tu obavezu, jer onaj najbliži koji bi to i mogao preuzeti često je i sam shrvan u boli.

u švicarskoj postoji ... pandan (sad kad opet neki skoče) svećeniku. tj. osoba koja nudi pogrebne govore (i "program" ili kako to nazvati) za nevjernike. često takvo što nude i udruge svojim članovima. i u protagori razmišljaju o tome. ja sam razgovarala s takvim jednim gospodinom koji se time bavi u švicarskoj. svakako ne bih voljela da na mojoj sahrani bude pristan svećenik (sad kad uslijedi pitanje a zašto ne, šta fali njima, mrzim li ih, baš sam militantna, jer ako si mrtav ionako ti je svejedno)
    Posljednje uređivanje od mama courage : 07.09.2012. at 15:36

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja sam bila na samo jednom, super je bio. Kao i u vjerničkom, uvijek ispraćaju isti - tugujća rodbina. U ovome, s obzirom da nije bilo "sadržaja" od strane svećenika, rodbina se toga prihvatila i organizirali su 3 govornika u kojem se pričalo o životu osobe, njenoj ljubavi i brzi pruženoj drugima, kroz lijepe crtice iz njenog života, njenim interesima, načinu odlaska, na kraju je bila jedna predivna pjesma, u trenutku ukopa. Meni predirljivo, puno osobnije, jer 50% sadržaja ovih drugih pogreba, ako i ima govora, popuni svećeinkov govor. Ali, ono, de gustibus... mene šokiralo, u stvari, kako je lijepo i dirljivo jer sam očekivala da će bit "prazno", a bilo je "prepouno".
    Posljednje uređivanje od ina33 : 07.09.2012. at 15:51

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

U mojoj obitelji su svi pogrebi bez svecenika, stovise, sve ove bake i dede naglasavaju, da vam slucajno nije palo na pamet. A pogreb ko pogreb, tuzan do bola, ljudi placu. Ljudi placu, lijes se spusta, baca se zemlja, zasvira truba, bratu od moje bake je pivala i klapa. Nekad ima govora, nekad nema. Meni je i ljepse kad se sve odvija u tisini.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

naniluc, moja nona (ona partizanka ) je imala sprovod tako da je bila truba, i da je naša susjeda čitala pjesmu, pjesmu pjesnika kojeg je najviše voljela - mate balote.
    pjesmu koja je, na neki način, pogađala i njen život, bar onaj prvi, mladenački dio.

Moja mati je bila velika sirota,
    tuju je zemlju kopala, tuje pode je prala.
    Sva svoja lita otkidala je od svoga života,
    i malo po malo sve je drugin razdavala.
    Od vrha do dna su noj dani bili puni rabote,
    noći je živila u strahu i škrbi za druge.
    Svako je brime nosila sama od svoje dobrote,
    prez plaće je služila svima, bolje od najbolje sluge.

Ona je ovce čuvala, drugi su vunu strigli,
    ona je prasce hranila, drugi su jili pršute.
    Sve ča je s mukon prikupila, drugi su lako digli:
    od mrsa, vina i smokav, od sira i skute.
    I meni je čuda dala, a ja san njoj malo vrnuja,
    daleko je ona od mene , sama prez ninega svoga.
    Da prosi ča od bližnjega, ki zna ko ki bi je čuja,
    i kad bi Boga molila, Bog bi druge pomoga
    sad sam se rasplakala

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Leonisa, kako su "svećenici" skrenuli s puta, Crkva ima stav o MPO, homoseksualcima i svim spornim temama, koji se ni tebi (očito) ne sviđa.
    To nije skretanje s puta, samo je pitanje kakav koji svećenik ima izražaj.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja isto to ne kužim, ako su s krenuli s puta, tko će ih vratiti na pravi put?
    a i ne čini mi se da su skrenuli s puta, ne znam jel ih za koji rat optužio, al papa ima priličnu oštru retoriku u odnosu na ateizam. ne?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

a i ne čini mi se da su skrenuli s puta, ne znam jel ih za koji rat optužio, al papa ima priličnu oštru retoriku u odnosu na ateizam. ne?
    rekla bih da nema možda oštru retoriku (jer uvijek su tu te lingvističke i filozofske smicalice poput: "nismo protiv ateista, ali jesmo protiv ateizma"), znači, to se sve uvijek fino zakukulji u neke fraze i nije to tako kako je izrečeno, to treba drugačije razumijeti (dozvoljavam da u tome možda ima i istine).

ali da, crkva i papa imaju prilično jasan stav o ateizmu. i meni je to sasvim jasno. ( imam i ja sasvim jasan stav o crkvi i papi )

evo jedan link na tu temu:
    http://www.jutarnji.hr/papa-nije-kri...teizam/169082/

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

rekla bih da nema možda oštru retoriku (jer uvijek su tu te lingvističke i filozofske smicalice poput: "nismo protiv ateista, ali jesmo protiv ateizma"), znači, to se sve uvijek fino zakukulji u neke fraze i nije to tako kako je izrečeno, to treba drugačije razumijeti (dozvoljavam da u tome možda ima i istine).

ali da, crkva i papa imaju prilično jasan stav o ateizmu. i meni je to sasvim jasno. ( imam i ja sasvim jasan stav o crkvi i papi )

evo jedan link na tu temu:
    http://www.jutarnji.hr/papa-nije-kri...teizam/169082/
    jasno, nije pala kiša, nego je mokro, tako otprilike se kc razgovara.

samo doista ne moraš biti niti načitan niti posebno kompetentan da bi uvidio te smicalice koje su doista uvreda ljudskoj inteligenciji. ali eto, mnogo ljudi voli ne vidjeti i ne čuti.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jedno je imati stav prema ateizmu a drugo optuzit ateiste za domovinski rat.
    sto se tice MPO i homoseksualizma ne mislim da je crkva skrenula s puta, to je kao sto je vec receno jasan stav crkve. i ok. no isto tako je pitanje retorike i nacina. a i kako dobar krscanin nesto radi, odnosno na koji nacin. i kako ne radi.

a to da ne skrecu s puta, onda ne bi priznali sve zlocine koje su pojedini svecenici ili sama crkva u odredjenom povijesnom razdoblju napravili.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 07.09.2012. at 16:04

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja bih ovdje stavila jedan link koji mi je super, a nekako me strah leonisinog komentara.
    Ali riskirat ću

http://theoatmeal.com/comics/religion

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Čitam (nisam sve jer nemam vremena) i sve mislim da li reagirat: kao prvo meni uopće nije jasna prepiska s Leonisom, koji je smisao njenog pisanja ovdje (nemoj se L. uvrijediti ali tako je)!? Jel lijepo piše da je tema za one koji su ateisti i za razmjenu njihovih životnih iskustava, svakodnevice, filozofije i sl.? Osim toga draga L. nije ovdje navela niti pola točnih činjenica vezano uz vjeru (ukoliko ista pripada RKC), tako da ovdje još širi dezinformacije. A s druge strane, da oni koji ovdje pišu žele znati o vjeri u doba satelita i interneta bi sigurno to našli i bez nje.
    Da se razumijemo; ne pišem ja ovo zlonamjerno; vjernica sam, bila sam s obje strane zida (i ateizam i religija), nakon 20 g. ateizma ja osjećam sreću u svom životu zbog toga što sam našla vjeru. Ne nalazim smisla niti pišem na temi o vjernicima, tako niti ovdje, međutim morala sam jednokratno intervenirat. Nije mene povela tamo neka Leonisa, niti nitko drugi nego Bog. Tako i ovdje; ukoliko netko želi znati nešto o religijskim pitanjima uvijek odgovore može i treba naći sam.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

moram priznati da ni ja ne kužim leonisu. leo, možeš li sažeti svoj stav u jednu rečenicu, jer ja stvarno ne pratim? imam dojam da stihijski repliciraš, ali ne shvaćam koja je teza koju braniš.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

https://www.youtube.com/watch?v=7Nx7eb82n_o

dawkins spominje zlatno pravilo i dobro postavlja pitanje onom vjerskom vođi.

obožavam maryam namazie (ovdje je imate prilike čuti)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •