Ovak, ja bih samo pitala, pošto stvarno ne znam i nikad nisam bila na takvoj sahrani- Kakav pogreb imaju ateisti- stvarno me zanima- budući da nema svećenika- tko ispraća pokojnika?
Ovak, ja bih samo pitala, pošto stvarno ne znam i nikad nisam bila na takvoj sahrani- Kakav pogreb imaju ateisti- stvarno me zanima- budući da nema svećenika- tko ispraća pokojnika?
pa nije rečeno da nema svećenika. čini mi se da je previše često svećenik ipak prisutan. i to ne zato jer su ti ljudi licemjerni (da sad opet ne etiketiramo ikoga), nego jer u tom trenutku im nije ni do čega, većina ne razmišlja o takvim stvarima unaprijed, neki su i sami vjernici (iako možda umrli to nije bio), a nekako je najlakše ipak pozvati svećenika koji barem ima već ustaljen govor, nego moliti nekoga da preuzme na sebe tu obavezu, jer onaj najbliži koji bi to i mogao preuzeti često je i sam shrvan u boli.
u švicarskoj postoji ... pandan(sad kad opet neki skoče) svećeniku. tj. osoba koja nudi pogrebne govore (i "program" ili kako to nazvati) za nevjernike. često takvo što nude i udruge svojim članovima. i u protagori razmišljaju o tome. ja sam razgovarala s takvim jednim gospodinom koji se time bavi u švicarskoj. svakako ne bih voljela da na mojoj sahrani bude pristan svećenik (sad kad uslijedi pitanje a zašto ne, šta fali njima, mrzim li ih, baš sam militantna, jer ako si mrtav ionako ti je svejedno)
Posljednje uređivanje od mama courage : 07.09.2012. at 15:36
Ja sam bila na samo jednom, super je bio. Kao i u vjerničkom, uvijek ispraćaju isti - tugujća rodbina. U ovome, s obzirom da nije bilo "sadržaja" od strane svećenika, rodbina se toga prihvatila i organizirali su 3 govornika u kojem se pričalo o životu osobe, njenoj ljubavi i brzi pruženoj drugima, kroz lijepe crtice iz njenog života, njenim interesima, načinu odlaska, na kraju je bila jedna predivna pjesma, u trenutku ukopa. Meni predirljivo, puno osobnije, jer 50% sadržaja ovih drugih pogreba, ako i ima govora, popuni svećeinkov govor. Ali, ono, de gustibus... mene šokiralo, u stvari, kako je lijepo i dirljivo jer sam očekivala da će bit "prazno", a bilo je "prepouno".
Posljednje uređivanje od ina33 : 07.09.2012. at 15:51
U mojoj obitelji su svi pogrebi bez svecenika, stovise, sve ove bake i dede naglasavaju, da vam slucajno nije palo na pamet. A pogreb ko pogreb, tuzan do bola, ljudi placu. Ljudi placu, lijes se spusta, baca se zemlja, zasvira truba, bratu od moje bake je pivala i klapa. Nekad ima govora, nekad nema. Meni je i ljepse kad se sve odvija u tisini.