Učenje Crkve je da se homoseksualnost prihvaća kao odlika osobe, ali da su ljudi s tom odlikom pozvani na uzdržavanje od spolnih odnosa sa istim spolom. Znam da to može nekome zvučati grozno, i u tom obliku živjeti homoseksualnost ja vjerujem da je strašno odricanje i patnja i bol (kao što je puno stvari u životu bolno...), ali to ima svoje razloge i smisao. Okružena sam osobama te orijentacije od djetinjstva i volim ih kao ljude, i nemam nikakav problem s njima, niti imam problem da mi njihovi partneri dođu na ručak, sve je to ljudski, i ne osuđujem niti najmanje. No znam i dubinski razumijem zašto je važno povući ručnu u tom aspektu. Možda je ja ne bih povukla, možda ne bih znala, tko zna, samo Bog zna... zato ne osuđujem.
Marta, da, bilo je baš tako. Vjeronauk nije doduše bio u crkvi, nego u priručnoj sobici poput one koju je spominjala leonisa (isti dio grada). Sjećam se kako sam s najboljom prijateljicom hodala iz škole prema doma, a ona bi odlazila na vjeronauk.
Ili su prije škole dolazili hrpimice iz tog smjera.
i evo nešto za laku noć:
http://topdocumentaryfilms.com/four-horsemen/
Blagonaklonost da, tolerancija da, nevrijeđanje isto i sve to, ali to meni nije definicija riječi poniznost. Jer, ja nisam ni malo ponizna, da pitaš bilo koga oko mene mogao bi me opisati svakako (nadam se dobro), ali ponizno-nikako.
Zato mi nije jasno zašto bi to netko trebao biti. Ako je katolik.
Evo malo o "humility" u raznim religijama (kome se da čitati):
http://en.wikipedia.org/wiki/Humility
Poniznost je lijek za oholost, uobraženost, sebičnost,egocentrizam i ostale mane koje ni u jednom sustavu života i razmišljanja nisu na cijeni...
Hoću reći - biti ohol, bahat, uobražen, sebičan i egocentričan ne možeš biti ako si ponizan, svjestan da si samo čovjek, da si običan, grešan, da nemaš više prava od drugih, da i drugi imaju svoju istinu, i da nije svijet tu da se vrti oko tebe... To je onaj zemaljski dio; svaka vrlina ima svoj zdravorazumski, zemaljski dio, koji čini običan život ljepšim, i onaj natprirodni, pa tako poniznost znači i odluku da se izbjegne temeljni grijeh (oholost), i želju da se, čime god treba, i kako god treba, služi drugima, pokaže ljubav, unese radost i mir, sa sviješću da je opće dobro vrednije od moje ugode, neugode, jesam li u pravu ili nisam.
Ako oholu, uobraženu, sebičnu, zavidnu osobu vjera poniznošću navede da to više ne bude, onda je to dobro.
Ali ostali koji nemaju te mane, onda i ne trebaju poniznost. Ili trebaju?
Premalo znam da bih našla logiku u tome. Nisam išla na vjeronauk...
No, dobrih ljudi ima i među vjernicima i među ateistima, ne treba veliko znanje da bi se to znalo.
A ako djecu to naučimo, već smo ih dosta naučili.
edit, tek sad vidim ovaj drugi Ifin post.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 08.09.2012. at 00:15
Beti, ako je svijet kakav jest, ako ljudi ratuju, svade se, ubijaju zbog međe, ako stvari ne štimaju - očito puno ljudi nije nešto milo, spremno pomoći, uvidjeti da pola svijeta gladuje, pripaziti da li vozi prebrzo, da li svojim npr. opijanjem šteti obitelji itd... ja bih rekla da onda svijetu i ljudima globalno nedostaju određene vrline koje bi svijet učinile boljim. Nekome nedostaju više, nekome manje, netko je ponizniji, netko oholiji, ali globalno - bi li željela da tvoje dijete živi u sigurnom svijetu, naseljenom pravednim, ljubaznim, mirnim, poniznim ljudima koji neće trgati sebi štogod im se nađe na putu? Naravno, da je to moguće. To je ta utopija koje se hoćemo dohvatiti i vjernici i ateisti, svatko svojim putevima. I mislim da se globalno slažemo, samo što vjernici vide dimenziju vječnog u svemu tome, i možda imaju ta druga imena za vrline. Da su svi ponizni, rata ne bi bilo, sukoba, grabeža, svađa, otimačine, gladi...
Rekla sam da sam off s ovog topica al ifi predivno pises, a s ovim zadnjim pises upravo ono sto sam, izgleda neuspjelo jer me samo magriz razumjela :d, htjela reci.
Ja ne razumijem kako se u jednoj temi od 14 stranica uspije više puta pogrešno tumačiti hrvatske riječi.
Te poniznost, te tolerancija, te...treba pogledat riječnik. I, da, KC promovira poniznost onako kako ju doživljava beti.
Ovo što ifi romantično piše, nikako nisu stavovi KC. Pa ako je itko humanist i intelektualac u KC, to je Rebić, a dozvolio si je da u dnevnim novinama izjavi da homoseksualce treba "tolerirati"ili u prijevodu: ne udarati, ali doživljavati kao problem. Nisu to stavovi sv. Pavla iz razvratnih vremena.
Ja se ne bi složila da ne bi bilo rata da su ljudi ponizni, meni je to nelogično. Mislite da su talibani ili američki marinci bahati?
Čak i upravo suprotno.
Da, ne bi bilo rata da ljudi nisu pohlepni.
ALI, ne bi ga bilo ni da oni koji se bore za pohlepne ne vjeruju u ideale tipa vječni život, božja milost i obaveza ljubavi prema domovini
Krumpiric - bas si pogodila ono sto mene u tim dijalozima uvijek zasmeta... Hrvatski nije hrvatski, logicki zakljucci nisu logicki zakljucci nego neka druga logika vrijedi, povijest nije povijest jer ne razumijemo okolnosti itd itd itd. Paralelni svemir, tako ja na kraju uvijek sve to dozivim kad pocnem malo dublje kopati, ali u stvari moram priznati da u zivotu nisam naisla na sugovornika koji bi nakon 15 minuta htio dalje objasnjavati i argumentirati vjerske teme vec su me uvijek slali na "visu instancu". Sjecam se jednog (usputnog) razgovora u studentskoj menzi o krstenju i kad je sugovorniku i prijatelj rekao da je na kraju sam zakljucio ono sto je u pocetku tvrdio da ja krivo tumacim njegov zakljucak je otprilike bio: "odi ti sa mnom fratrima pa ce ti oni objasniti bolje od mene, mene su oni spasili od pakla droge." I sta cu dalje s takvim razgovarati... Taj je bar htio diskutirati, vecina je ionako bila neprijateljski raspolozena od samog pocetka razgovora o "svetim" temama jer kako ja to ne shvacam/ne znam...
E, i moja omiljena - nije to sto pise bas tako, treba to tumaciti ovako/onako, pa povijesne okolnosti, pa ovo pa ono... sto izvrdavanja. Ko da ja sad uzmem E=mc2 i pocnem objasnjavat da to Einstein nije bas tako mislio nego eto ovaj "c" nije to uvijek "c" nego malo vise d...
Posljednje uređivanje od sillyme : 08.09.2012. at 08:01
moja je još mala za vjeronauk i ja se iskerno nadam da će do tada ga i ukinuti
ima godinu i nismo je krstili, što zbog love što nismo vjernici , a gledam frendove sa starijom djecom pričesti i slična čuda su postala veliki tulum s puno jela i pila u novim haljinama, za mene osobno pre glupo
ajde mi, molim te, ovo boldano objasni. baš me zanima
također se moram složiti s mc da treba razlikovati osobne stavove "slobodoumnijih" katolika od stavova rkc. npr. to što dio katolika ne želi vjeronauk u školama ništa ne znači (osim ako se organiziraju i aktivistički pokušavaju to promijeniti). i naravno, razlikovati izjave javnih osoba izrečene u sklopu neke njihove funkcije (svećenik, predsjednik, voditelj na radiju...) od njihovih izjava izrečenih doma ženi za stolom![]()
možda pomogne u razumijevanju pojmova: http://www.iep.hr/iz-knjiga-3/sto-je...-skromnost-90/
Dopunjujem niz sillyme, kumpiric, summer.
To je i meni upalo u oci. To stalno nije kokos nego jaje, okolo naokolo pa na mala vrata.
I na kraju uvijek dođe jos neki magloviti koktel u kojem se sve zamota u ljubav.....
Samo ja u tome ne vidim problem za sebe. Ja te koktele dozivljavam kao izvrdavanje i u principu se ni ne upustam u te diskusije.
To eventualno moze biti problem, onih koji vjeruju, a ne slažu se sa svim doktrinama, pa si taj paradoks moraju racionalizirati. Moj dojam jest da tu uobicajna logika ne igra.
Niti je previše važna.
Ovdje postoji platforme "wir sind kirche" koja se već godinama bori za promjene u kc. Oni su mi jasni.
Imaju nabrojeni set stvari u kojima žele dijalog sa crnom u rimu, te promjene u pogledu, žena, celibata, demokratiziranja itd...
Međutim osobno ne bih željela da topik krene putem raspravljanja o pojedinim tockama vjere. Sto je kome smisleno, a sto ne.
Nema smisla, a ishod znamo.
ovako kako ifi pise tako su i mene ucili, nije da slobodno interpretira.
al i onako je tonebitno, bit ce...
kako su te učili? da je Crkva skromna, pozitivna, ponizna i nepohlepna? ne kužim koji dio ovog ifinog?
ili da je poniznost=nedostatak zloće i oholosti?
Pa kopiram sa opus deia: U velikoj suprotnosti s dubokom, unutarnjom srećom zbog poniznosti, ponos u nama stvara nemir i nezadovoljstvo
Tj. smatram da sam dobro protumačila poniznost, nedostatak ponosa i uzvišenosti.
Čovječe pazi da ideš vrlo malen ispod zvijezda
Poniznost ide u paketu sa strahopoštovanjem, skrušenošću...
kad razmislim, ni u osnovnoj ni u srednjoj me na vjeronauku nisu ucili o crkvi i kakva je crkva, a niti usmenom predajom bilo obitelj ili prijatelji. meni je nacin na kloji vi pokusavate prikazati vjernike tumacenjem stran. i debelo je off...
Kako te nisu učili o Crkvi ko zajednici vjernika, Papi i svemu? Ne kužim?
to je razlika od onog sto si gore napisala. KAKVA je crkva. od STO je crkva i crkveno vodstvo. i jos jednom, ovo nema veze s temom. ja se, iz pristojnosti, suzdrzavam dosta toga napisati jer mu nije mjesto na ovom topicu, pa se nemojmo igrat pokvarenog telefona jer ce opet ispast da stihijski repliciram.
napisala sam sto sam zeljela, da sam ucena i odgojena u duhu i smislu onog sto pise ifi i fascinirana koliko ateista bolje poznaje i tumaci ucenje u koje ne vjeruje ili ga tumaci kako njemu/njoj pase.
mislim da je totalno bespredmetno o tome raspravljati, zar ne
pozz![]()
Ja sam na vjeronauk išla 12 godina, u srednjoj i u školi i u župi.
Odgajana u katoličkom duhu, katoličkoj obitelji, nije bilo nedjelje bez mise.
I razumijem što Ifi piše. I što Leonisa želi reći.
Ali to nije učenje Katoličke crkve.
To je ono što bismo mi željeli da bude.
Ja prva.
malo me boli glava, možda od zuba, a možda on puke činjenice da ne mogu progutati da nevjernici otvore topik o odgoju djece bez vjere, i da je to onda crvena krpa za vjernike koji smatraju da odgoj bez vjere.. nema smisla? ne postoji? lažan je? na krivim pretpostavkama??? ne kužim...
leonisa, vjeronauk prije 91 i poslije nikako nisu dva ista vjeronauka.
što se tiče populariziranja kc doktrina kroz slatke riječi pojedinih forumašica, potpisujem krumpirićku.
ovo je jedan maliciozan post koji dokazuje da vidis ono sto zelis vidjeti, iz tebi/vama znanih razloga. pripisat cu to zubu.
vjeronauk nije mozda isti prije i poslije devedesetih al vjera je. iako se ne bi slozila niti s ovim prvim u potpunosti.
ako te zaista zanima sta sam zeljela reci i sta mi je namjera mozemo na nekom drugom mjestu o tome. hvala.
leonisa, mi nismo išle ni na istu misu ni na isti vjeronauk, očigledno.
ja se uopće ne osjećam razočaranom radi toga niti nazivam stvari krivim imenima
svjesna sam da KC podliježe pravilima ko i svaki veliki sustav
svak ima izbora, ili slijediti pravila ili otići-treći je pak izbor praviti se da se s pravilima slažeš, a ne slagati se, a ti si sada tu.
Ne zavidim.
u velikim sustavima nema mjesta ideji i kritici, ni don Ivanu Grubišiću, ni Koperniku, ovisno o vremenu i u skladu s načinima toga mjesta i vremena, iz velikih se sustava neisomišljenici izbacuju.
Ovisno o moći sustava, neistomišljenici se onda i kažnjavaju. Poslom, giljotinom, paljenjem, ovisno o vremenu i mjestu.
Meni je Ifin stav o homoseksualnosti i povlacenju rucne samo malo manje strasan od stava o homoseksualnosti i kamena u glavu. Cak bi rekla da je nekad i teze kad oni koji te vole i primaju na rucak, smatraju tvoje postupke grijesnima.Pa to su ljubav i seks, to je divno, a ne pogresno.
Draže mi je bacanje kamena u glavu. I inače mi je draže kad se kruška zove kruškom, a podnošenje podnošenjem. A ne tolerancijom.
(ne, nije mi draže da nekog netko ozljedi, al mi je drago kad je iskren)
Posljednje uređivanje od krumpiric : 08.09.2012. at 11:23
isto bih i ja tebi mogla reći, zgodno.
još uvijek ne shvaćam tvoje bivstvovanje na ovom topiku, stvarno. ne razumijem, a jednostavno ne stignem prečitavati sve postove, ili nemam kapaciteta, pa bahato (ne maliciozno) tražim objašnjenje, što jedna vjernica traži na topiku o odgoju bez vjere.
a naše privatno vrijeme i druženje nemam namjeru zagađivati ovim temama i raspravama koje nemaju kraja, mislim da imamo boljih i zanimljivijih tema za razgovor![]()
joe, to da pokusavam shvatiti razliku i reci da se nece tvoj odgoj L. i N. bez vjere (a ovdje se pise o crkvi ne vjeri) razlikovati od mog ucenja L. i S. odnosno da ces ti uciti da postoji samo svjetovni pogled i zivot, a ja cu ju jos uz to uciti da postoji i duhovni. ti ces je uciti da duhovni ne postoji. da postoje ljudi za koje postoje bas kako cu i ja uciti da postoje ljudi za koje ne postoji.
sve one vrednote koje ces ti uciti svoju djecu su iste one koje cu uciti i ja.
i da misli svojom glavom i da se bori protiv nepravde, neravnopravnposti, da poznaje i postuje razlicitost, od humaninistickih znanosti na dalje...da sad ne nabrajam.
ni u jednom postu nisam oduzela pravo odgoja kako si navela niti nacina drugacijeg od mog vec sam htjela reci da nije toliko razlicit koliko se implicira da je.
samo to.
sve ostalo je offtopic. bas kao i crkva kao institucija, bas kao i iskustvo, bas kao i razliciti svecenici, mise i ucenja, kako je krumpiric napisala, da smo isli na razlicite mise.
jesmo. ja sam sama rekla da sam naletila na mise i svecenike koji su, po meni, presli granicu i koji imaju radikalne stavove i koji su u svoje propovjedi uveli ono sto nisu trebali, narocito devedesetih. kada su, koliko god ne shvacali, takvim stavom, sirili mrznju. gdje su na propovjedi pricali kako se sve vise koristi viljuska, lazes me, a ne lazes mi, jer je, eto, devedesetih bio takav trend. koji su uveli politiku. po meni se to kosi s naukom i budi u meni ono sto me nauk nije ucio. niej me ucio nesnosljivosti.
pa sam promjenila zupu i naisla na divne svecenike i divne propovjedi koje su sirile ljubav, toleranciju i prihvacanje.
zaista ne znam kako da ti jednostavnije napisem, a da se opet ne izvrce i pise kako se siri slatkorjecivost.
od pocetka sam priznala da se s nekim stavovima i nacinima ne slazem i da sam potrazila i nasla ono cemu su mene ucili i kako su me odgajali. i ne zovem to slatkorjecivoscu.
mah..nemam snage niti volje. please me nemoj vise nista pitati jer zaista ne zelim vise sudjelovati jer je ono shvaceno ko zlonamjerni pokusaj neznamnijacega. a to nije bio ni jednim postom.
ja ne kužim zašto imate problema s, ne znam, tumačenjem poniznosti?
zar nije lijepo ifi opisala što poniznost za nju znači?
što znači poniznost za leonisu?
što ima loše u tome?
što ima loše u ifinom postu?
ako je to temeljna ideja, što ima loše u tome?
ponoviti ću, odrasla sam s dvije none, jedna vjernica, druga partizanka. obje su me istim životnim vrijednostima učile. dobro, to valjda svi shvaćaju. druga stvar. s prvom sam stalno, u tinejđerskom dobu naročito, ulazila u rasprave. oduvijek sam voljela filozofirati kao i ona, pa smo se u principu bolje slagale nas dvije. to je ona, koja je, pričala sam već o tome, izludila i jehovine svjedoke, bilo joj dosadno, pustila ih u kuću, i svaki tjedan dana, kad bi pozvonili na vrata, dočekala ih s novim pitanjem. a u međuvremenu je tjedan dana proučavala bibliju. pa ih zaskočila. na kraju su joj rekli, hvala lijepa gospođo, idemo mi dalje.
ova druga nije bila baš pričljiva.![]()
sto puta smo ovakve slične rasprave vodile. jedino što sam nju mogla ama baš sve pitati i ama baš sve reći, a da se ne naljuti, niti uvrijeditu bih već sto puta ban dobila radi vjerske netolerancije, pretpostavljam.
sad te razumijem, i sve ok! stvarno nisam shvaćala o čemu pišeš. žao mi je da si to protumačila kao zlu namjeru.
to što sam ja nevjernica a ti vjernica je samo jedna mala razlika, a znašda se ti i ja u mnogočemu razumijemo i slično razmišljamo.
kao što postoji odgoj u duhu vjere, tako moramo dozvoliti i odgoj bez vjere. pogotovo u današnjem društvu u kojem se nevjerovanje gleda kao anomalija,. ne od strane svih, ali ima toga, i moja ježelja da svoju djecu ojačam tako da se ne boje izražavati svoje stavove (koje su poprimili od roditelja, kao i djeca vjernika) i da si ne dozvole da ih se proglašava ovakvima ili onakvima jer nisu vjernici.
mom sinu je jedan mali u vrtiću rekao da će ga bog kazniti jer ne vjeruje u njega. ja sam mu na to rekla da bok, kad bi postojao, nije zao nego dobar i da ga neće kazniti. o tome ti ja govorim. a to je svuda oko nas.
i smeta mi da se preispituje pravo na postojanje ateističkih grupa. ateizam nije negacija vjere, jer vjera nije apsolut, bar ne u mojoj glavi. ateizam je drugačiji skup filozofija i vrijednosti, baziran na znanosti i opipljivom. i da, znam da mnogi vjernici nisu protiv znanosti, ali osnovni nauk katolčičke crkve i doslovno čitanje biblije kazuje drugačije. ali kako god, meni se ne da negirati ili oponirati stavovima kc i vjernika, opet se uplićem u tu zamku... dopustite ljudima da se nalaze i raspravljaju možda o istim stvarima o kojima ćete i vi, bez da moraju objašnjavati što ih povezuje.
joe, ok
ovom cu i ja uciti jer zelim da i ako moje dijete cuje takvu izjavu od nekog upucenu, kome god...npr. njenom tati, da zna na to replicirati.mom sinu je jedan mali u vrtiću rekao da će ga bog kazniti jer ne vjeruje u njega. ja sam mu na to rekla da bok, kad bi postojao, nije zao nego dobar i da ga neće kazniti. o tome ti ja govorim. a to je svuda oko nas.
mozda su pogresno ucili mene, al ucili su me da se biblija ne shvaca doslovno i da zbog toga postoji toliko, pa cak i razlicitog, tumacenja.
sjecam se da smo znali ici recenicu ili pasos po pasos i raspravljali sta se time zeli reci.
cvijeto, bilo je tu upada u kojima se impliciralo da vjernici ne razmisljaju vec slijepo zive zivot, ko ovce. i to na dosta posprdan nacin.
sad kad smo rijesili carrie on![]()
Da se vratim na temu...
Zemlja dozvala MM-a natrag![]()
Ima jedna dobra nakon ovog njegovog izleta... naime ja sam još proljetos govorila da ćemo napravit jedan izletić u ZG i to vlakom, u zoo ili bilo kamo. Kad sam to spomenula MM-u bilo je komentara kakav vlak, smrdi, kasni, drndaš se 2 sata ..... e a sad kad se vlakom vozio na relaciji ZG-BG i natrag izgleda mu se ipak dopalo, pa eto mi sutra idemo na izletić u ZG u zoo i to vlakom![]()
Pogledajte filmić, 4 min, inspirativno:
http://www.protagora.hr/Iz-medija-cl...od-drzave/246/
Misliš da su se mise promjenile ili vjeronauk ? Ili si se možda ti promjenila?
Ne znam, samo pitam ja nisam išla na vjeronauk i misu (osim kad sam morala sa bakom), ne zbog stava mojih roditelja nego vjerojatno zbog njihove nezainteresiranosti (i totalne zbrke u njihovim glavama pa niti sami nisu znali jesu li ili nisu vjernici , ili što god).
Posljednje uređivanje od sirius : 08.09.2012. at 14:32
jadranka, eto, čini mi se da i nas dvije imamo sličan stav oko našeg ateizma.
isvetica, jel i tvoja mučila jehovine svjedoke?![]()
Ništa se nije promijenilo, osim što sam odrasla pa su se pojavila pitanja o kojima ne razmišljaš sa 8, 14 ili 18 godina.
Masu stvari me se onda nije doticalo, za masu toga sam i mislila da su u pravu.
Na mise više ne idem, al kad vidim da su i one postale "sa predumišljajem", kad za veliki blagdan na raznim stranama države razni svećenici drže iste propovijedi, s ciljem koji nije "spasenje moje duše" nego sadržaj nečije maternice, drago mi je da ne idem.