Stranica 16 od 63 PrviPrvi ... 6141516171826 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 751 do 800 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

val, moraš objasniti cijelu društvenu realnost. mi smo objasnili da većina u hr vjeruje u boga (ili smo dodali: da misle da vjeruje), pa smo objasnili i da ima različitih bogova, tj. religija (da bi malo relativizirali taj kršćanski normativ). recimo uzeli smoj knjigu iz prirode i društva i pokazali kako se u njoj spominje samo božić, a da ima i drugih religija, pa i da ima onih koji ne vjeruju (a nisu spomenuti). znamo i objasniti što je može očekivati, i one ružnije stvari i uopće kako ljudi razmišljaju. nekako da se ne iznenadi ako doživi mišljenja koja su dijametralno suprotna s njenim tj. njenih roditelja.

u vrtiću/školi smo suptilno dali do znanja što smo i da nekakve obrede do izvjesne granice možemo tolerirati. u našoj školi slave halloween, ali eto, jedna curica, čiji su roditelji vjernici joj brane da se taj dan preoblači, dok drugi roditelji, također vjernici, dozvoljavaju svojoj djeci. našoj je bilo zanimljivo vidjeti da različiti roditelji imaju različite poglede i neka "pravila", kao što dijete muslimanskih roditelja ne smije jesti svinjetinu. svaki put kad bi mala bila kod nas doma, ponavljala je: molim pizzu bez šunke! istovremeno je ta curica učestvovala u halloweenu.
    Posljednje uređivanje od mama courage : 12.09.2012. at 13:38

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

MC, prekrasno je to kako vi svojoj curi objašnjavate različitosti, koje onda doživljava i u svojoj okolini.

Ali, što je s ljudima kod kojih nema tih različitosti?
    Moje dijete može upoznati samo manje ili više zadrte (ispričavam se, ali stvarno ne znam bolji izraz) katolike

Oni koji su "drugačiji" su tihi, ne ističu se i nastoje se uklopiti (kao mi npr. ).
    Nema kod nas nejedenja šunke, barem ja nisam to doživjela. Ali sam doživjela da musliman krsti dijete u katoličkoj crkvi.

Kako usmjeravati dijete u takvoj okolini?

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Totalno offtopic- ne znam jeste li pohvatale vijest o ubojstvu USA veleposlanika u Libiji, u raketnom napadu na konzulat u Benghaziju.
    Navodno zbog projekcije filma u kojem se portretira proroka Muhameda na uvredljiv način.

Pčeličine dvojbe su mi u ovom trenutku pretežak zalogaj.
    Izuzev onog što je napisano "be true to yourself", ali tvoj je problem upravo u tome specifičan, jer ti niti ne znaš što je tvoj true self.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

kao posljedica tog napda, channel 4 je prekinuo prikazivanje nekog dokumentarca (mislim da se ne radi o dotičnom filmu, a možda i griješim), pa su se oglasili tzv. ex-muslims iz velike britanije (tj. m. namazie):

I have just posted a statement by the Council of Ex-Muslims of Britain in support of Tom Holland’s documentary “Islam: The Untold Story”. Channel 4 has just cancelled a repeat screening due to threats.

Here’s my question to Channel 4: what about the threats to our lives for being apostates, ex-Muslims, atheists, freethinkers, secularists, 21st century human beings? What part of our thoughts, lives, bodies do you recommend we cancel to appease the Islamists?

If only there was such an ’easy’ ‘solution’ for those who are languishing under Islam’s rules – like Afghan actors facing death threats or the 16 year old girl waiting to be flogged in the Maldives?

You may accept censorship and cowardly silence in the face of Islamist threats and intimidation but we cannot afford to do so.

And we never will.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pcelica, naprosto objasni djetetu situaciju. ni vise, ni manje.
    djeca su u globalu puno pametnija, nego sto mi to ponekad mislimo.
    jer biti to sto jesi ne znaci biti a, biti b, biti c, u konkretnom slucaju ateist, vjernik.
    to znaci biti to sto jesi. a ti si netko, ako sam dobro razumjela, tko stoji izmedu.
    zasto ne?

dakle ti mozes izmedu ostalog reci djetetu, da recimo prihvacas boga ili na neki nacin vjerujes, a da ne prihvacas crkvu kao insituciju. odnosno to sto tebe i tvoj stav najbolje opisuje.

sto se tice toga da dijete u svojoj okolini moze upoznati samo "manje ili vise zadrte", sama si dala najbolji odgovor. pa dijete poznaje vas! dakle moze upoznati druge. vas!

ja mislim da djeca sve razumiju, i sve svaruju, osim roditelja koji im zapravo salju zbunjujuce poruke i na neki se nacin "stide" (nije bas najbolji izraz, ali mi momentalno bolji ne pada na pamet) toga sto jesu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Bas me zanima u koju vrstu ce se svi skupa izroditi s takvim debelim odmakom od dosljednosti i jednog puta.
    Ako mene pitaš - u najbolju .

Ono što je meni, nevezano za ove rasprave, osobno visoko na listi odgojnih prioriteta je... da joj usadim nepostojanje "jednog puta", da nije u dosljednosti sve (tj... dosljednost treba shvatiti kao kontinuum različitih snapshotova - stila ina33 nizanje - dozvoljena je promjena stava/nadopunjavanje... u svakom trenutku nastojat što više bit dosljedan, ako je dosljednost neooportuna stila izlaže te prevelikom riziku, navuć' masku da te ne "zatuku", ne daj bože (govorim o nekim ekstremima i slično), ali znat intimno di si ti i zašto).

Ono što nije moj osobni cilj je ginjenje za ideal i dosljednost bez mm pomaka, tj. ne želim da moje dijete to radi, to mi je preveliki cost-benefit u mojim očima... osim u slučaju stani-pani situacija kad baš moraš reagirat tj. to traži baš osobna sreća i integritet.

Nekako vjerujem da će imat socijalnih kompetencija da pomiri stvari, da ne vidi sve super dosljedno, da živi u kompromisima raznih tipova (uz nadu da ih neće bit previše) i da bude sretna u svemu tome. Ako će joj baš sreća bit da bude nešto skroz suprotno meni, a prihvatit ću svaki njen "cause"... ali tu ću morat' protiv sebe dobrim dijelom... i ići onim ako je ona sretna, sretna sam i ja.

To ne znači da mislim odgojiti... kako se ono kaže... mekokušca kičmenog, ali ni onog... uspravno, pa kud puklo.

Nemam pojma je li jasno, a imam vremena samo za brzinske prelijećuće ulete.

U tom smislu mi nije čak niti ključno hoće/neće na vjeronauk, definitivno će od nas doma dobivat svoj stav. Iako, mislim da neće ići, živimo u sredini di je razumno očekivati da 2-3 po razredu ne idu, da nije ono jedna jedina Pale sam na svijetu/takvih nema.

A opet da se ne udalji od neke vrijednosti na način puna mi usta tolerancije i poštovanja, a ono... katastrofa, čega isto puno ima, nevezano uopće za religiju-nereligiju, to fakat ovisi o karakteru.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Htjela sam samo još nadodati kako smatram da je djecu najbolje odmalena upoznavati sa različitostima te je to gotovo siguran put da razviju empatiju i razumijevanje svijeta oko sebe.
    Konkretan primjer smo davali svojima odmalena te su osim KC kojoj smo tradicijski okrenuti upoznali običaje i ljude drugih vjerskih i seksualnih opredjeljenja.
    Imamo prijatelje gotovo svih vjeroispovjesti te su nazočili pravoslavnim obredima i običajima, suprug moje najbolje prijateljice je Iračanin muslimanske vjere te smo kod njih u Njemačkoj upoznali i puno osoba s različitih strana svijeta i djeca mogu samo vidjeti da su ljudi zapravo u suštini svi isti i da se veselimo i tugujemo zbog sličnih stvari te da se ne trebaju bojati nečega samo zato što je drugačije boje, vjere, nacije...Naučili su se poštivati tuđe običaje te znaju da se kod M. i S. ne jede svinjetina i da se M. klanja, da se u Srbiji gdje smo ih također vodili ljudi ljube 3 puta i još puno takvih primjera u svakodnevnom životu gdje su uvidjeli da čovjeka čini čovjekom upravo to poštivanje drugih i nenametanje svojih uvjerenja kao jedine apsolutne istine.
    Posljednje uređivanje od Bodulica : 12.09.2012. at 20:02

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Bodulice, bas lijepo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Bodulica prvotno napisa Vidi poruku
    Htjela sam samo još nadodati kako smatram da je djecu najbolje odmalena upoznavati sa različitostima te je to gotovo siguran put da razviju empatiju i razumijevanje svijeta oko sebe.
    Konkretan primjer smo davali svojima odmalena te su osim KC kojoj smo tradicijski okrenuti upoznali običaje i ljude drugih vjerskih i seksualnih opredjeljenja.
    Imamo prijatelje gotovo svih vjeroispovjesti te su nazočili pravoslavnim obredima i običajima, suprug moje najbolje prijateljice je Iračanin muslimanske vjere te smo kod njih u Njemačkoj upoznali i puno osoba s različitih strana svijeta i djeca mogu samo vidjeti da su ljudi zapravo u suštini svi isti i da se veselimo i tugujemo zbog sličnih stvari te da se ne trebaju bojati nečega samo zato što je drugačije boje, vjere, nacije...Naučili su se poštivati tuđe običaje te znaju da se kod M. i S. ne jede svinjetina i da se M. klanja, da se u Srbiji gdje smo ih također vodili ljudi ljube 3 puta i još puno takvih primjera u svakodnevnom životu gdje su uvidjeli da čovjeka čini čovjekom upravo to poštivanje drugih i nenametanje svojih uvjerenja kao jedine apsolutne istine.
    ljudi u nizozemskoj se 3 put ljube. kako smo mi tu naviknuti onda se refleksno krenem u zg ljubiti sa ekipom 3 puta pa me cudno gledaju

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    ...i da smatraš da onaj koji tvrdi da bog postoji mora dokazati njegovu opstojnost (a ne ti), a da ti kao ateist sebi uzimaš za pravo da ne vjeruješ u to što netko tvrdi bez dokaza, jer u suprotnom bi mogao vjerovati u postojanje svačeg nečeg što netko tvrdi (pa i zelenih guštera)...
    Samo bih se osvrnula na ovaj boldani dio, ako u nesto vjerujes tebi ne treba dokaz.
    Kada imas crvrsti dokaz ti ne vjerujes nego znas
    Uzmi za usporedbu atom, ne mozemo reci da vjerujemo da atom postoji kada znamo da atom postoji, ne vidimo ga golim okom, ali dokazano je da postoji.
    Dakle nemas u sto vjerovati kada nesto ima materijalne i opipljive dokaze

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa Vidi poruku
    Samo bih se osvrnula na ovaj boldani dio, ako u nesto vjerujes tebi ne treba dokaz.
    Uzmi za usporedbu atom, ne mozemo reci da vjerujemo da atom postoji kada znamo da atom postoji, ne vidimo ga golim okom, ali dokazano je da postoji.
    jedina je razlika sto se nevdljivom atomu ne obracas, ne ubijas i ne prozivas neistomisljenike u ime nevidljivog atoma. nitko te u ime navidljivog atoma ne trazi novac. sljedbenici nevidljivog atoma se ne okupljaju i nemaju svoje crkve koje se recimo placaju i iz poreza nesljedbenika atoma

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Bodulice, post s prethone stranice u kojem opisuješ kći i njene stavove je jednostavno divan. Nadam se da će i moje malo biće jednog dana biti takvo... a gornja rečenica je divan "recept".

Promatram Smjehuljicu, tek 10 i pol mjeseci ima, a čudesno je to koliko je otvorena, kako bez straha prima nova iskustva i kako joj je sve prihvatljivo, sve zanimljivo, sve prihvaća i ništa ne odbacuje iskusiti.
    I nameće mi se pitanje o ljudskoj taštini (valjda), vlastitom strahu, sputanosti i ostalim "bugovima" koji nas sve, na ovaj ili onaj način tjeraju da tako savršena mala bića oblikujemo po svojoj mjeri, ukalupimo, zarobimo, pokvarimo...

I slušam danas razgovor u parku... dvije mame pričaju o odnosu djece i pasa koje sreću u prolazu i jedna mama će: bolje da ima strah nego da ga nema. Srce me zaboljelo. Pa zar nije lakše objasniti, naučiti, pokazati primjerom nego razvijati strahove, možda i na razini života.
    I druga mama u parku neki dan, ima curicu par tjedana stariju, diže ju da puzi po drvenoj kućici, ne da joj da mrdne dalje od njenih ruku i kaže mi: vi svoju puštate, ja svojoj ne vjerujem! Kakav temelj odnosa!
    Pa teta čuvalica jednog dečka iz susjedstva: vidi, vidi, počeli su i Cigani svoju djecu voditi u parkove. Pa ne'k ih vode što više, nek' se što više, što bolje i što prije asimiliraju (iako ne volim taj izraz, ali ne nalazim drugi), to će i njima s nama i nama s njima biti lakše i ugodnije, odvratim. A ne, kaže, oni nek' idu negdje drugdje.
    Pa jedan tata od pred par tjedana, mali sjedi na toboganu, ima 3-4 godine i recitira Oče naš. A tata puca od ponosa, druga mama sluša i plješće kako on to tako mali a već zna molitvu. A mene tuga hvata od silne forme bez sadržaja koja je prožela tu molitvu.

I dok se nas dvoje jako trudimo uvažiti sve signale koja nam Smjehuljica šalje, ne bi li ta njena čistoća, spontanost i otvorenost što dulje bili dio nje, svaki put se rastužim kad čujem neku negativno afirmiranu rečenicu, neku zabranu bez pojašnjenja, nepoticanje, pa čak i prekomjernu pohvalu i svo vrijeme se pitam, koliko na ovaj svijet dolazimo "predefinirani", a koliko nas oblikuje obitelj, okolina, škola, posao, tv, religiozni klub čiji je netko član. I kakav bi svijet bio bez tih "ograničenja".

Vjerujem u mudrost koju bebe donose sa sobom, u dječju maštu i kreativnost... naravno treba postaviti granice, ali one trebaju doći zajedno s objašnjenjem i služiti da dijete zaštite od opasnosti, a ne u obliku zabrane da ga sputaju.

Želim reći, ona je malo biće s temeljnim ljudskim pravom na izbor (bar si ja utvaram ja je to temeljno pravo ) i moja dužnost, kao roditelja je da joj pomognem da spozna svoje preferncije, svoje mogućnosti, sposobnosti, da bi jednom kad ju "život napadne" sa svih strana znala osjetiti što je za nju ispravno. Pa makar to bude i ono što je meni strano. Ali mi je bitno da bude svoja. Da čuje samu sebe. Da čuje svoje srce, jer ono zna što je najbolje za nju.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Mudro zboriš Mojca, sva djeca se rađaju otvorena prema svijetu oko sebe i na nama je da se potrudimo da to sačuvamo u što je moguće većoj mjeri.

Sjećam se jedne epizode iz mog ranog djetinjstva i kad god se putem negdje pogubim pokušam se prisjetiti te djevojčice kakva sam nekoć bila.
    Bilo je to sredinom 70-ih i možda sam imala oko 4 godine, a živjeli smo u jednom malom mjestu gdje su moji radili u tamošnjoj OŠ. U park iza našeg tadašnjeg stana je došla jedna Romska obitelj s curicom mojih godina, razvili su šator i otac te djevojčice je nudio brušenje noževa i neke ostale popravke. Sjećam se samo kroz maglu da nisam znala što su to Romi i zašto neki ljudi negoduju zbog njihovog boravka tamo, ali se vrlo jasno sjećam te tamnopute curice s kojom sam se odmah sprijateljila i s kojom sam se po čitave dane igrala u tom parku, a kad bi me moji zvali na ručak i večeru ona je obavezno morala doći sa mnom i jesti sa nama. Dobro pamtim kako su je moji roditelji primali otvorenog srca kao i svu ostalu djecu s kojom sam se družila i ne sjećam se da su mi ičim dali do znanja da su oni drugačiji od nas.

Još jasnije mi je ostala scena kad su odlazili i ukrcavali se u auto koliko sam bila tužna i plakala i sjećam se da sam otrčala u kuću i uzela nove papuče koje mi je mama kupila i dala sam toj svojoj prijateljici.
    Nažalost, zaboravila sam njezino ime, a roditelji su mi tek puno godina kasnije rekli da im je tata te curice iz zahvalnosti izbrusio sve noževe u kući i popravio kišobrane.

Međutim, kako je vrijeme prolazilo počele su stizati do mojih ušiju priče nekih ljudi kako cigani kradu djecu i prave sapun od njih, kako su svi lažljivi i lopovi i sve je to dovelo do toga da sam počela panično bježati kao i ostala djeca kad bi začuli glas iz daljine kako viče: "Pooopravljamo kišobrane." Postala sam i ja žrtva predrasuda i dan danas me zaboli oko srca jer imam osjećaj da sam izdala i onu curicu koju sam bila tako zavoljela, a i ono dijete u sebi koje je vjerovalo da smo svi na ovoj planeti isti.

Priznajem, nekih predrasuda se nisam nikad do kraja riješila, neke sam uspješno odagnala, ali me ta neka moja sjećanja podsjećaju da svojoj djeci ne smijem stavljati na leđa teret kojeg sam pokupila negdje tko zna uz put i kako se iskreno nadam da će njihov svijet biti još bolji i ravnopravniji od moga.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku

Promatram Smjehuljicu, tek 10 i pol mjeseci ima, a čudesno je to koliko je otvorena, kako bez straha prima nova iskustva i kako joj je sve prihvatljivo, sve zanimljivo, sve prihvaća i ništa ne odbacuje iskusiti.
    i onda kad malo porastu, roditelji, okolina i društvo krenu u akciju razvijanja predrasuda, zabrana, strahova...

naravno da nećeš pustiti da ti dijete odleti svakom psu kojeg vidi i naravno da je to vrlo opasno, ali kako si lijepo napisala zar nije lakše objasniti, pokazati, naučiti. nije, mnogima na žalost nije, previše košta vremena i energije, čučnuti pored psa i djeteta (uz dopuštenje vlasnika), i potrošiti čitave 2 minute života i vlastite komocije za pomaziti psa i objasniti djetetu ophođenje sa životinjom, kao i da relgija, sexualana orijentacija ili boja kože ne govore ništa o tome tko je kakav čovjek.

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ne pratim previše temu ali bacila sam oko i moram reći - Bodulica i Mojca, lijepi, lijepi postovi. Razmišljam na isti način!

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

x

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj enchi prvotno napisa Vidi poruku
    Ne pratim previše temu ali bacila sam oko i moram reći - Bodulica i Mojca, lijepi, lijepi postovi. Razmišljam na isti način!
    Također, uživam vas čitati, jako slično mislimo i imamo slična iskustva.

Btw, naučila sam se što manje slušati ekipu u parku, kao što sam naučila ne čitati komentare ispod tekstova na portalima. Jedno i drugo me iznervira.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Apsolutno, mislim da je to pravo obogaćenje... uz istovremeno svijesnost di se živi i kako je moguće da će neki reagirati na to to i to... da ono ne dođe stila waldrofska škola u naše škole pa totalni šok i ono ????.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

val, moraš objasniti cijelu društvenu realnost. mi smo objasnili da većina u hr vjeruje u boga (ili smo dodali: da misle da vjeruje), pa smo objasnili i da ima različitih bogova, tj. religija (da bi malo relativizirali taj kršćanski normativ).
    Znam, ovo je samo par riječi u tvom postu, ali ljudi koji vjeruju u Boga zaista vjeruju. Oni ne misle da vjeruju. Ako prihvaćamo različitosti, onda treba i to prihvatiti, tj. one koji zaista vjeruju.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa Vidi poruku

znači a contrario vjerovanje u boga po definiciji znači da nema materijalnih i pipljivih dokaza da on postoji. niti da tih dokaza može i treba biti, jer čim ih bude, onda to više nije vjerovanje nego znanje? a znanje se kosi s vjerom? znači treba živjeti u neznanju?

postavlja se pitanje zašto bi između znanja i neznanja trebali izabrati neznanje. zašto je razumno vjerovati? i to na način na koji se vjeruje u boga, a to znači ne samo vjerovati u njegovu opstojnost, nego se njemu moliti, njegovih se zapovjedi pridržavati i sl.

jer u suprotnom možemo u svašta nešto vjerovati što netko tvrdi, a bez dokaza. kako bi se ljudski rod razvio da smo se držali toga da ne saznajemo i da ustrajemo u svoj neznanju i vjerovanju?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Znam, ovo je samo par riječi u tvom postu, ali ljudi koji vjeruju u Boga zaista vjeruju. Oni ne misle da vjeruju. Ako prihvaćamo različitosti, onda treba i to prihvatiti, tj. one koji zaista vjeruju.
    ovo da misle da vjeruju je bio moj pokušaj (možda i ne uspjeli) da pokažem sraz između broja ljudi koji su se izjasnili kao katolici i koji žive vjeru.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Apsolutno, mislim da je to pravo obogaćenje... uz istovremeno svijesnost di se živi i kako je moguće da će neki reagirati na to to i to... da ono ne dođe stila waldrofska škola u naše škole pa totalni šok i ono ????.
    pa u tome je i pravi izazov takve vrste odgoja. mi smo njoj u priči oko gay pride više potrošili vremena objašnjavajući različite homofobne stavove naših sugrađana, nego naše vlastite stavove. nismo htjeli da dijete doživi šok ako joj netko osjeti potrebu reći da su gay ljudi - bolesnici. u biti je tako i sa svim drugim stvarima koje činimo "mimo naroda", bilo da koristimo AS ili da ne idemo u crkvu ili da ne zagovaramo naciju i ne vijemo barjacima.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

naravno, ali ima i onih koji misle da vjeruju. a ne vjeruju.

no, nisam to došla napisati. prvo, lijepi postovi se naredali ovdje
    drugo, kad je riječ o pčelici, potpisujem seni sve što je napisala.
    ne bih ja rekla da ti ne znaš tko si (u smislu vjere).
    znaš vrlo dobro, a i da ne znaš - i to je legitimno, ne?
    ko da moraš o svemu u životu imati čvrst stav, ajd molim te.
    kad je riječ o pohađanju vjeronauka - kako god napraviš, nećeš pogriješiti.
    ako baš svi idu, nek ide i ona. čak nije niti problem u svima koji idu, nego u njihovoj toleranciji. oko toga da li će se od neodlaska napraviti big deal, ili neće.
    pusti prvi razred tako, poslije se to može skroz izokrenuti.
    ako doma čuje kako komentirate nastup jezerinca, il bozanića u mariji bistrici, npr. mislim da će vrlo brzo i sama izgraditi stav oko onoga što misliš da nije dobro da čuje na vjeronauku.

još sam nešto htjela napisati. ovo ide pod rubriku - monitoring, kršitelji koda
    dakle, danas j ima prva dva sata, nakon toga cijela škola ide na...tatatam, pogađate - misu. za početak školske godine. organizirano idu, prati ih razrednik.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

To emsa misli da oni misle da vjeruju.
    U ovom topicu je izneseno brrdo predrasuda (da se najblaže izrazim) o vjernicima, ali te su valjda dozvoljene, za razliku
    od nekih drugih. Zanemarite upadicu.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

cvijeta, da se malo nasalim i da te utjesim:
    mislim da ce djeci te mise postati kao i nama oni sletovi i stafete: super da imas sat slobodan, ali inace vrtis ocima, i mislis si svoje.

doduse ne bi bilo zgorega da poneki roditelj priupita i razrednika i rukovodstvo skole o tome od kada je misa sastavni dio satnice javne skole?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    još sam nešto htjela napisati. ovo ide pod rubriku - monitoring, kršitelji koda
    dakle, danas j ima prva dva sata, nakon toga cijela škola ide na...tatatam, pogađate - misu. za početak školske godine. organizirano idu, prati ih razrednik.
    Vidiš, ja mislila da je ovo ipak nešto više ograničeno na "jugoistočnu Hrvatsku", ovo što su pričali blagoslovi torba prvašića i takve stvari.... iako i naša ZG škola koju smo vidili samo kod izbora ima uz zastavu i križ, tako da možda i tamo blagosiljaju prvašiće... vidjet ću relativno uskoro.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    U ovom topicu je izneseno brrdo predrasuda (da se najblaže izrazim) o vjernicima, ali te su valjda dozvoljene, za razliku
    ne bi ti nju pisala, da si htjela da ju zanemarimo.

a mene bi baš zanimalo što imaš za reći na ovo što je cvijeta sad posljednje napisala. da cijela škola ide na misu. i učitelji i djeca. ili nije bitno trošiti riječi na naše probleme?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Vidiš, ja mislila da je ovo ipak nešto više ograničeno na "jugoistočnu Hrvatsku", ovo što su pričali blagoslovi torba prvašića i takve stvari....
    u centru zg se također blagoslove torbe.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ovo da misle da vjeruju je bio moj pokušaj (možda i ne uspjeli) da pokažem sraz između broja ljudi koji su se izjasnili kao katolici i koji žive vjeru.
    Možda je ipak malo fulano ovo "misle da vjeruju", onda isto možeš reći "većina ateista u stvari misli da su ateisti, ali vidi kad dođe stani-pani ili kad se približi starost svi su oni odbjegle ovčice". U ostalom, nebitno je što će biti kad bude, niti jel' sad kao varijanta a), b), c)... meni je baš fora u tome nekako.. U stvari... ta stvar može pružiti priliku baš o mojoj "omiljenoj lekciji" tj. da nije sve u dosljednosti - jedni ovako, jedni onako, ali to ne znači to to i to i slično. Ja se dosljednosti... uzene ekstremno pa pretvorene u rigidnost i najviše bojim i najviše mi smeta kad me netko želi "svrstavati". Iako ću je upozoriti i na neke... koji put očekivane "pravilnosti" i vjerojatnije kombinacije vrijednosti. U stvari... meni se čini da odrastanje uključuje baš to iskustvo višeznačja, nedosljednosti, tu neku "dijalektiku" da se pravila slijede, mijenjaju i formiraju nekim tvoji tempom.... i svijest o tome da je moguć istovremeni odmak od pravila, ali slijeđenje istog principa koje je pravilom zadano.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 13.09.2012. at 12:50

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

u centru zg se također blagoslove torbe.
    OK, hvala, good to know. Nije good da se to događa (iz moje perspektive), ali nosit ćemo se s tim.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 13.09.2012. at 12:49

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pa upadicu cu morati zanemariti, jer ne razumijm na sto ciljas.
    i bilo bi puno svrsishodnije da napises sto tocno mislis.

a ovaj sarkazam o "to je valjda dozvoljeno" mi uopce ne sjedi. i mislim da je forumsko osoblje vise nego strpljivo i sirokrudno globalno receno.
    dovoljno je samo da sjetim pinguice, te njenog upadanja na maltene svako temu, koju bi na kraju i uspjela razbucati.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo, znam da su se u Slobodnoj neki Muslimani bunili na taj blagoslov torba... ateisti se, koliko su mi pričali, nisu outali... valjda zato jer je "legitimnije" bit Musliman od ateista, stila teže zamisliv religion-free život... a da sredina misli da si ipak OK i da znaš razliku "zla i dobra", ali TBF radi puno na tom polju.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Blagoslov školskih torbi se radi u crkvi na misi u više od 99% slučajeva. Za iznimke sam čula samo ovdje i na index.hr isl. To ne znači da ne postoje, ali niti da ih je više od manje od 1%

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    MC, prekrasno je to kako vi svojoj curi objašnjavate različitosti, koje onda doživljava i u svojoj okolini.

Ali, što je s ljudima kod kojih nema tih različitosti?
    Moje dijete može upoznati samo manje ili više zadrte (ispričavam se, ali stvarno ne znam bolji izraz) katolike

Oni koji su "drugačiji" su tihi, ne ističu se i nastoje se uklopiti (kao mi npr. ).
    Nema kod nas nejedenja šunke, barem ja nisam to doživjela. Ali sam doživjela da musliman krsti dijete u katoličkoj crkvi.

Kako usmjeravati dijete u takvoj okolini?

Pčelice, opisala si moje nedoumice

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

val, moraš objasniti cijelu društvenu realnost. mi smo objasnili da većina u hr vjeruje u boga (ili smo dodali: da misle da vjeruje), .
    seni: Pa evo, na ovo sam mislila. Zato kažem, emsa misli da mi (vjernici) mislimo da vjerujemo. Lijepo je to pojasnila Ina. Bilo bi lijepo
    ne ulaziti u tuđe misli.
    Što se tiče predrasuda: najreligioznija djeca su najokrutnija- dočekano s aplauzom. A kako uopće dijete ateist može procijeniti
    tko je najreligiozniji? Ja nikad ne razmišljam kakva su djeca iz ateističkih obitelji, niti njihova ponašanja kakva god da jesu povezujem s ateizmom, ali dobro.
    Ima ih još, ovo pišem iz glave, ako vas baš zanima potražit ću, kad nađem vremena.

A što se tiče ovog što je cvijeta napisala, kad se Cvijete pobune protiv toga, ja ću ih podržati. Ali izgleda da se
    prvo moram pobuniti ja.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja se dosljednosti... uzene ekstremno pa pretvorene u rigidnost i najviše bojim i najviše mi smeta kad me netko želi "svrstavati". Iako ću je upozoriti i na neke... koji put očekivane "pravilnosti" i vjerojatnije kombinacije vrijednosti. U stvari... meni se čini da odrastanje uključuje baš to iskustvo višeznačja, nedosljednosti, tu neku "dijalektiku" da se pravila slijede, mijenjaju i formiraju nekim tvoji tempom.... i svijest o tome da je moguć istovremeni odmak od pravila, ali slijeđenje istog principa koje je pravilom zadano.
    pa teško da je moguće u jednoj rečenici izreći sve što sam razgovarala i što razgovaram sa svojim djetetom. dobronamjerne čitateljice će moći pretpostaviti da sam pokušala nekako obuhvatiti sve "nijanse", od vjernika, do onih koji sumnjaju, ali će se i dalje izjasniti kao katolici, oni koji nisu sigurni što su, ali se također dalje izjašnjavaju kao katolici itd.

u ovoj državi mi se dosljednost, pa i ta "dijalektika" čini manji problem od uopće ne promišljanja, i još gore - iskorištavanja vjere u vlastite svrhe.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Blagoslov školskih torbi se radi u crkvi na misi u više od 99% slučajeva. Za iznimke sam čula samo ovdje i na index.hr isl. To ne znači da ne postoje, ali niti da ih je više od manje od 1%
    Super, znači po školama se radi u manje od 1% slučajeva? To mi je ful OK, pa nećemo valjda baš bit "te sreće" da upadnemo u taj postotak... a ako i budemo, imam spreman undo/udaljavajući "ideološki razgovor" (samo ZEZANCIJA, ovo s ideološkim, ali sigurno ću joj prenijet doma drugačije vrijednosti, pa ćemo vidjet što će bit... u krajnjoj liniji nije mi bitno toliko "koje će pobijediti", nego da ispadne dobar i nerigorozan čovjek, koji poznaje svoje stavove (u svakom trenutku jer će se vjerojatno mijenjati).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pa teško da je moguće u jednoj rečenici izreći sve što sam razgovarala i što razgovaram sa svojim djetetom. dobronamjerne čitateljice će moći pretpostaviti da sam pokušala nekako obuhvatiti sve "nijanse", od vjernika, do onih koji sumnjaju, ali će se i dalje izjasniti kao katolici, oni koji nisu sigurni što su, ali se također dalje izjašnjavaju kao katolici itd.

u ovoj državi mi se dosljednost, pa i ta "dijalektika" čini manji problem od uopće ne promišljanja, i još gore - iskorištavanja vjere u vlastite svrhe.
    U što mene brojiš - dobronamjerne I guess? Pokušavam ubaciti malo ipak... smanjenja tenzija oko ovog pitanja i nelovanja oko svake riječi...unatoč onome da nemaš za drugo što uloviti... . Ali, evo, meni je bitno to nelovanje tj. smanjenje tenzija, iako poštujem i da je bitno i fajt za aktivizam, ali nekako... to u ovom trenu nije moja borba pa ću malo stajat sa strane i moje će antene lovat ono što me u ovom trenu zanima - ove zanimljive knjige i kako djeci predstavit ateizam.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

seni: Pa evo, na ovo sam mislila. Zato kažem, emsa misli da mi (vjernici) mislimo da vjerujemo. Lijepo je to pojasnila Ina. Bilo bi lijepo
    ne ulaziti u tuđe misli.
    Što se tiče predrasuda: najreligioznija djeca su najokrutnija- dočekano s aplauzom. A kako uopće dijete ateist može procijeniti
    tko je najreligiozniji? Ja nikad ne razmišljam kakva su djeca iz ateističkih obitelji, niti njihova ponašanja kakva god da jesu povezujem s ateizmom, ali dobro.
    Ima ih još, ovo pišem iz glave, ako vas baš zanima potražit ću, kad nađem vremena.

A što se tiče ovog što je cvijeta napisala, kad se Cvijete pobune protiv toga, ja ću ih podržati. Ali izgleda da se
    prvo moram pobuniti ja.
    razumijem.
    i tako se vec mozemo razgovarati.
    pa eto na ovom konkretnom pasusu od emse se slazem s tobom.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tj., vjerojatno je to zbog perspektive i čim se suočimo sa školom možda će mi puno toga više smetati, ali eto... zasad zadržavam pravo ovakvog stava, pa ću ga mijenjat, ako i kad osjetim da treba.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

prvo moram pobuniti ja.
    uvatilo me nespremnu
    da, obavezno je bilo samo za one koje idu na vjeronauk, za ostale - kako žele.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ne ulaziti u tuđe misli.
    emsa je dva puta lijepo objasnila što je htjela reći, ali to nije bitno. nije bitna ti tema ni svrha ovog topica. bitni su osjećaji vjernica.

prvo moram pobuniti ja.
    ne razumijem? kad se cvijete za zaštitu cvijetine djece pobune, podržat ćeš ih. a zaštita emsinog djeteta nije vrijedna tvoje podrške? ok, ajd da smo i to riješile.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ne razumijem? kad se cvijete za zaštitu cvijetine djece pobune, podržat ćeš ih. a zaštita emsinog djeteta nije vrijedna tvoje podrške? ok, ajd da smo i to riješile.
    pa nisam ja to tako shvatila. nego da se oni kojima to smeta, trebaju pobuniti. kao npr neplodni parovi za mpo zakon se prvi trebaju pobuniti. ne?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    no, nisam to došla napisati. prvo, lijepi postovi se naredali ovdje
    drugo, kad je riječ o pčelici, potpisujem seni sve što je napisala.
    ne bih ja rekla da ti ne znaš tko si (u smislu vjere).
    znaš vrlo dobro, a i da ne znaš - i to je legitimno, ne?
    Da, baš ima lijepih postova, a bodulicu je pravi gušt čitati

Ma da, mislim da ja znam tko sam ()
    Više me brine to što ću djetetu vjerojatno osobnim primjerom pokazati nedosljednost i beskičmenjaštvo u punom sjaju.
    Imat ću stavove kakve imam, ali ću je svejedno slati na vjeronauk i u crkvu...
    Ali ajde, pametna je to mala glavica, nadam se da će shvatiti da je sve to radi njenog dobra i neiskakanja iz zajednice (nesklone iskakanjima).
    Eto baš sam jučer gledala raspored jedne učenice u našoj školi, vjeronauk imaju jedan dan 3. a drugi dan 4. sat (i moram, moram ovdje spomenuti kako sam primjetila da joj je matematika dva dana zaredom 5. odnosno 6. sat... kad djeci već opasno padne koncentracija). I svi idu, cijeli razred osim jednog učenika koji za to vrijeme bude u knjižnici.
    Dakle, preostaje mi samo molit Boga da ukinu vjeronauk u školama tijekom slijedeće 2 godine
    Jer nikako ne želim da moje dijete bude to jedino u knjižnici, toliko hrabra nisam

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

MC, sloboda, prava sloboda bi trebala ili jest lišena - straha. Ili barem tjeskobnog straha.
    Ako pričamo o slobodi, i slobodnoj misli, to je divno. Ali, grčevita opozicija puna straha nije sloboda da se kreće, misli i uzme u cijelom dijapazonu mogućnosti, nego jedna druga, oponirana, kontra-ideologija, formirana na "protiv". Ako nešto razara društva i ljudske odnose, mislim da je to ta podjela na vas i nas, naše i njihove, crne i bijele, vjernike i nevjernike.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

U što mene brojiš - dobronamjerne I guess? Pokušavam ubaciti malo ipak... smanjenja tenzija oko ovog pitanja i nelovanja oko svake riječi...unatoč onome da nemaš za drugo što uloviti... . Ali, evo, meni je bitno to nelovanje tj. smanjenje tenzija, iako poštujem i da je bitno i fajt za aktivizam, ali nekako... to u ovom trenu nije moja borba pa ću malo stajat sa strane i moje će antene lovat ono što me u ovom trenu zanima - ove zanimljive knjige i kako djeci predstavit ateizam.
    nije mi jasno je li meni spočitavaš podizanje tenzije ili lovenja oko svake riječi? nije mi ni jasno što to sve ima veze s aktivizmom i borbom.

meni je žalosno da nitko od vjernica nije osjetio potrebu učestvovati na ovom topicu iz nesebičnih i prije svega solidarnih pobuda, stavljajući u fokus svog posta ono što nas tišti i o čemu govorimo ovdje. sigurno je koja riječ ili mišljenje napisano i s predrasudom ili čak netočno, pa donekle mogu i razumijeti potrebu da se neka netočnost želi ispraviti, ali zar je to jedino što može nagnati nekog da se javi na ovaj topic?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

emsa je dva puta lijepo objasnila što je htjela reći, ali to nije bitno. nije bitna ti tema ni svrha ovog topica.
    Emsa je to objasnila dok sam ja bila zauzeta odgovaranjem na post od seni, pa to nisam vidjela. Ok, prihvaćam tvoje
    objašnjenje, ali inače, ja čitam onako kako piše, a ne ono što si ti mislila dok si pisala. Dakle, ne čitam misli, već napisano.:mrgreen:
    bitni su osjećaji vjernica
    Pa valjda su bitni i osjećaji vjernica, ipak smo u suživotu, a i to je i ono na čemu se cijeli topic manje/više temelji.

Ja pak tebe ne razumijem: cvijete su sinonim za sve one koje smeta odlazak na tu misu, a ne bune se protiv toga, nisu nikom
    pisale, obratile se ravnatelju, novinama itd. (cvijeta, sori, nećeš mi zamjerit, jelda?:mrgreen:)
    Ja neću pokretati "pobunu", ali ću je podržati, jer isto smatram da to nije u redu.

Ili mislite da bih ja kao vjernica trebala pokretati pobunu?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    MC, sloboda, prava sloboda bi trebala ili jest lišena - straha. Ili barem tjeskobnog straha.
    Ako pričamo o slobodi, i slobodnoj misli, to je divno. Ali, grčevita opozicija puna straha nije sloboda da se kreće, misli i uzme u cijelom dijapazonu mogućnosti, nego jedna druga, oponirana, kontra-ideologija, formirana na "protiv". Ako nešto razara društva i ljudske odnose, mislim da je to ta podjela na vas i nas, naše i njihove, crne i bijele, vjernike i nevjernike.
    nije mi jasno na što se odnosi ovaj citat. molim te, pojasni.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    ovu opasku ne razumijem baš i tko se koga boji.
    ali, opet smo se počeli raspravljati.

mene interesira zašto se ne osvrćete na postove od bodulice ili sl, na lijepe misli izrečene ovdje, nego tražite dlaku u jajetu.
    mislim, znam, to i ja činim, ali da je produktivno i nije baš.
    produktivno je jedino za raspravu. fine with me

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

meni je žalosno da nitko od vjernica nije osjetio potrebu učestvovati na ovom topicu iz nesebičnih i prije svega solidarnih pobuda, stavljajući u fokus svog posta ono što nas tišti i o čemu govorimo ovdje
    Da baš

Citiraj Ifigenija prvotno napisa

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •