Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam, seni, mislim da nije tako. Ja sam D. sa velikom i apsolutnom sigurnošću prenosila poruku da u mraku u sobi nema ništa strašno, a on i danas želi svjetlo u hodniku..
    Isto tako, smrti se praktički ne bojim, više mi je intrigantna. Ok, imam malo tremu.
    Ma nema tu nekog rješenja. To je njegov strah iz kojeg će on morati izrasti. Jedina sigurnost koju imam je da nas ne čeka ništa loše kad umremo. On, nažalost, želi dokaze za tu tvrdnju.
    vertex, pa ne mislim ja da to ide tako da ti njemu kazes svoje i on sav sretan odleprsa. djeca su prepametna za tako nesto.
    kad je moja cura bila u toj fazi to je trajalo, te smo puno, puno puta o tome razgovarali. svrha razgovora nije da dijete preuzme tvoj stav 100%, nego da se nauci s strahom
    suociti i nositi.

s druge strane svaki covjek je specifican i ima neke svoje strahove, kao npr. mrak u sobi, koji naprosto ostane.

Ma nema tu nekog rješenja. To je njegov strah iz kojeg će on morati izrasti. Jedina sigurnost koju imam je da nas ne čeka ništa loše kad umremo. On, nažalost, želi dokaze za tu tvrdnju.
    s ovim se slazem. to je naprosto to. zivot. rast. razvoj. niti mi mozemo umjesto njih izrasti, niti bi bilo dobro da to radimo, cak kad bi i mogli.
    Posljednje uređivanje od seni : 14.09.2012. at 10:55

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    svrha razgovora nije da dijete preuzme tvoj stav 100%, nego da se nauci s strahom
    suociti i nositi.
    Ma da, u pravu si, a i iz prvog posta se moglo skužit da to želiš reći, nego sam ja koncentrirana na njegovu akutnu muku, a evo i sama sebi odgovaram da će to biti stvar na duge staze. Ali bilo bi lijepo moći dijete utješiti, eto to bi ja, a ne mere.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Meni uopće nije jasan problem. Što "nevjernice" (kako ružno etiketiranje!) žele? Kako bi se formulirao zahtjev? Da nema vjeronauka u školama?

...

Meni je Pčelica još najjasnija i posve poštujem njezinu odluku. Ima svoj stav, ali ne želi djetetu stvarati neki pritisak, pa prihvaća uzuse sredine, dijete se neće izdvajati, dobiti će neku informaciju o kulturi koja je dominantna u našoj zemlji, a doma će dobiti roditeljski stav o tome.

Evo, ja ću ti formulirati koji bi bio moj zahtjev: izbor.
    Voljela bi da postoji alternativa vjeronauku, pa da moje dijete ide na recimo etiku ili nekim sličan predmet.
    A ne da preko vjeronauka, ali doslovno, luta sama po školi.

I meni je jasno zašto ti je jasan (i prihvatljiv) moj stav - šuti i trpi.
    No, je li to u redu prema meni i mom djetetu?
    Kad me već tako dobro razumiješ, jesi li u mojim postovima primjetila i nezadovoljstvo i tugu zbog toga jer ću morati donijeti neke, meni teške, odluke.
    Jesi li to komentirala? Jesi li pokušala shvatiti kako bi se ti osjećala u nekoj slilčnoj situaciji, da si prisiljena ići protiv svojih uvjerenja samo zato da bi zaštitila svoje dijete?
    Ili te moja poniznost pred većinom tako ganula da ništa drugo nije važno?

Imam i pitanje za ireligiozne, imate li koje dijete koje se boje smrti?
    Da, već sam to spomenula.
    I ja sam mojoj pričala o nebu, zatekla me. U tom trenutku mi je samo bilo važno utješiti je i uvjeriti da ne postoji razlog za strah od smrti.
    A iskreno, niti ne znam bolji odgovor

Citiraj anin prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da svi ireligiozni koji upisuju svoje dijete na vjeronauk svojom odlukom baziranom na strahu, nemaju pravo ništa reći protiv ukidanja školskog vjeronauka i sl jer to svojim postupkom podržavaju, a u najmanju ruku bi htjeli da taj težak posao neko drugi obavi, što je u osnovi licemjerno.
    Zašto ne bi imali pravo nešto reći?
    Ja ni od koga ne tražim da obavi za mene težak posao, ja sam samo svjesna da moja kćer i ja same ne možemo ništa promijeniti.
    Ili misliš da bi se vjeronauk stvarno vratio u crkvu (gdje mu je po mom mišljenju mjesto) da ja odbijem upisati svoje dijete i svakodnevno prosvjedujem pred školom ili šta već?
    Ne znam gdje ti živiš, ali ja sam u maloj sredini gdje nemam ama baš nijednu drugu mamu s kojom bi se mogla dogovoriti da nam se djeca druže dok nisu na vjeronauku. Ili gdje bi mogla u školi tražiti, moliti ili pomoći da se organizira neka alternativa u vrijeme sata vjeronauka, jer bi ta alternativa bila samo za moje dijete.
    Ali evo, ako imaš ikakav prijedlog ili rješenje za mene, kako da budem hrabrija (preko leđa svog djeteta) bit ću ti zahvalna.

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku

Zašto ne bi imali pravo nešto reći?
    Ja ni od koga ne tražim da obavi za mene težak posao, ja sam samo svjesna da moja kćer i ja same ne možemo ništa promijeniti.
    Ili misliš da bi se vjeronauk stvarno vratio u crkvu (gdje mu je po mom mišljenju mjesto) da ja odbijem upisati svoje dijete i svakodnevno prosvjedujem pred školom ili šta već?
    Ne znam gdje ti živiš, ali ja sam u maloj sredini gdje nemam ama baš nijednu drugu mamu s kojom bi se mogla dogovoriti da nam se djeca druže dok nisu na vjeronauku. Ili gdje bi mogla u školi tražiti, moliti ili pomoći da se organizira neka alternativa u vrijeme sata vjeronauka, jer bi ta alternativa bila samo za moje dijete.
    Ali evo, ako imaš ikakav prijedlog ili rješenje za mene, kako da budem hrabrija (preko leđa svog djeteta) bit ću ti zahvalna.

Oprosti, tvoj stav ne mogu podržati.Razumijem te, ali te ne podržavam.kakva je to izjava "ja i moja kćer same ništa ne možemo promijeniti"??Kako bi bilo da svi to kažemo??Zato sam i rekla da se takvi roditelji koji upisuju djecu na vjeronauk iz straha, iz linije manjeg otpora il čega već, i nemaju pravo žalit!
    Vjeronauk nije obavezan!Prisutna je SLOBODA IZBORA!Zašto sami sebe cenzuriramo??Zašto ne iskoristimo tu slobodu?Shvaćaš?

Da smo se svi kroz povijes ponašali na način kud svi tud i mali Mujo, ljudi bi još živjeli u špiljama...

Neznam kako da te ohrabrim, reći ću samo da moja djeca sjeda SAMA u knjižnici...eto u kakvoj sredini živim..To je u redu, jer one to prihvaćaju kao svoju odluku (nisam ja rekla "ne ideš!"), tamo napišu zadaću, i tako..
    Možda ima u razredu još neka mama kao ti,da se ohrabrila, moje dijete ne bi bilo jedino...a ni njezino...u knjižnici...Nažalost, možda se ta mama samo žali po forumima
    Nemoj ovo shvatit uvredljivo, molim te, nije mi to bila namjera, i razumijem tvoje strahove u potpunosti...htjela bi zaštititi svoje dijete od, neznam, svega, jasno mi je...nadam se da ćeš u tome i uspjeti!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj anin prvotno napisa Vidi poruku
    Oprosti, tvoj stav ne mogu podržati.Razumijem te, ali te ne podržavam.kakva je to izjava "ja i moja kćer same ništa ne možemo promijeniti"??Kako bi bilo da svi to kažemo??Zato sam i rekla da se takvi roditelji koji upisuju djecu na vjeronauk iz straha, iz linije manjeg otpora il čega već, i nemaju pravo žalit!
    Vjeronauk nije obavezan!Prisutna je SLOBODA IZBORA!Zašto sami sebe cenzuriramo??Zašto ne iskoristimo tu slobodu?Shvaćaš?
    Evo da i direktno odgovorim - znaš zašto? Zato jer netko nije spreman platiti tu cijenu jer je za njegove okolnosti previsoka. Kako u trgovini sami odlučujemo što hoćemo, što nećemo, tako i u životu.

Apsolutno se ima pravo žaliti, po meni. Uvijek. Ma što god bilo.

Ko god se stavlja u ulogu žrtve ili aktivista, ili čega god... može i neaktivista, radi to zbog sebe i po svom izboru - zato jer je tako odlučio i to je njegovo legitimno pravo, kao i ovoga drugoga koji je odlučio da to neće, da to još neće, da neće bit ice-breaker itd..
    Posljednje uređivanje od ina33 : 14.09.2012. at 16:53

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Moja djeca jos ne idu u skolu, i nece jos neko vrijeme, no svejedno da budem iskrena jos i prije nego se rodila starija me mucilo to pitanje vjeronauka u skoli i njenog (potencijalnog) izdvajanja. Znam da sva djeca diskriminiraju po raznim kriterijima (naocale, marka tenisica itd) ali jedno je kad ti se netko ruga jer nemas AllStar vec neku kopiju (to ipak lako objasnim djetetu) a drugo je kad mu govore da ce npr. mama zavrsiti u paklu. Jer emocije i strah djeteta nisu isti, ni blizu, i ako ce biti taj tip maltretiranja naravno da cu dati sve od sebe da zastitim dijete.

Tako da iskreno ni sama nisam na cisto i dalje sto ce biti moja odluka. Najvjerojatnije necu upisati u vjeronauk pa cemo vidjeti kako ide, ako ce biti ok onda dobro a ako vidim velike problema onda cu zbog srece djece prezivjeti tih par godina dok ne sazriju dovoljno da samostalno shvate kako stvari stoje (ja recimo iskreno ne vjerujem uopce u mogucnost obracenja i ostanka pri vjerovanju, narocito kad cujem kako taj vjeronauk de-facto funkcionira u stvarnosti - nema tu nikakvog poticaja na istinsku vjeru, samo ucenja kojcega i podizanja prosjeka).

A ne svidja mi se ideja da idu na vjeronauk, nimalo. Smatram da ih u toj ranjivoj djecijoj dobi kad se formiraju stavovi koji ce ih pratiti cijeli zivot uce neke stvari koje su meni osobno totalno neprihvatljive, i koje ipak ostave makar podsvjesni neizbrisivi trag u pojedincima. Npr. postojanje svevideceg boga koji onda vidi sve sto rade i zna sve sto misle - koji bigbrother horor, da nemas sekunde privatnosti sam sa sobom, ili koncept grijeha - to mi je isto posve strano, za mene ne postoji grijeh pa onda iskupljenje - postoje samo dobre i lose zivotne odluke, a ponekad i ne znamo kakva je koja bila dok ne prodje ohoho godina, no u svakom slucaju zelja mi je da svoje odluke procjenjuju po svojoj savjeti a ne po nametnutim kanonima itd... Uglavnom, puno je toga na vjeronauku sto ne smatram dobrim i nikako se ne slazem s onom famoznom floskulom da "nece nista loseg nauciti" - jer po meni itekako hoce. Onda ja moram doma ispravljati krive Drine (i to jos diplomatski - jer znamo kako zavrse sva iskrena propitkivanja tih "neupitnih istina" na satu vjeronauka) i na neki nacin objasniti djetetu da kad uciteljica kaze da je 1+1=2 da je to tocno no kad kaze da "svemoguci svevideci sveznajuci bog kaze da ce mama zavrsiti u paklu jer ne ide u crkvu" onda je to totalna deb*lana.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Potpis na Sillyme. Ni ja ne zelim da mu te nazovi vrijednosti ulaze u glavu, ni podsvijesno ni svijesno, a opet, ako on izrazi zelju da bi isao, ah! Morat cu mu nac bolju alternativu, nekog da ga cuva i skace s njim po parku sat vremena, vec vidim da ce to obozavat pa neka ga ovi s vjeronauka gledaju kroz prozor kako igra nogomet

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ma da, u pravu si, a i iz prvog posta se moglo skužit da to želiš reći, nego sam ja koncentrirana na njegovu akutnu muku, a evo i sama sebi odgovaram da će to biti stvar na duge staze. Ali bilo bi lijepo moći dijete utješiti, eto to bi ja, a ne mere.
    vertx. pa šta se sekiraš. ako baš s tim muku muči (moji npr ne, za sada, predaleko im sve to izgleda), pa reci malome da ćete se srest negdje među zvijezdama

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    vertx. pa šta se sekiraš. ako baš s tim muku muči (moji npr ne, za sada, predaleko im sve to izgleda), pa reci malome da ćete se srest negdje među zvijezdama
    To ti onda povlači novi niz pitanja
    Od naše nebeske kuće i ukućana do pitanja kako će ona izgledati kad umre, hoće li biti stara baba ili ovako mala ko sad?

Ovo stara baba jer sam i ja mojoj objašnjavala da po nekom "redu" prvo umiru stariji ljudi i da ne brine jer ona ima još puno puno godina za živjeti.
    Na što se naravno nadovezalo pitanje zašto je umro moj tata ako on nije bio star...

I tako, nisu ta mala djeca nimalo jednostavna

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •