Stranica 29 od 63 PrviPrvi ... 19272829303139 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,401 do 1,450 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ako od svega što sam napisala imate samo odgovor na tu rečenicu, ok. i ne, nisam mislila tako kako ste shvatile. cijeli topic se javljaju žene, majke koje imaju problem, nelagodu kako izraziti svoj način života među vjernicama koji ih često osuđuju. zato sam tako napisala. isto kao što ja moram pronaći svoje mjesto i među ateistima i vjernicima. jer živim s njima i jer me muče iste dvojbe kao jedne i druge.

a ova tema mi se učinila izvrstan način da svoj način življenja približite i vjernicima...koji će onda manje osuđivati. niti sam rekla da je itko od vas bezbožnik niti da se morate učtivo i pristojno ponašati zato mi nemoj stavljati riječi u usta. sama si, MC, u svom početnom postu pozvala na poštivanje osnovnih forumskih neutiqetta. to svodiš na učtivo i pristojno ponašanje iako sam više puta ponovila konstruktivna kritika.

i nakon svega što sam napisala za tebe sam, Zuska, samo uvrijeđeni teist.

neću više pisati. izgleda da stvarno živimo u dva potpuno suprotna svijeta. možda mi nešto bude jasnije nakon tribine u utorak. pozdrav!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj zeljka231 prvotno napisa Vidi poruku

ako od svega što sam napisala imate samo odgovor na tu rečenicu, ok. i ne, nisam mislila tako kako ste shvatile. cijeli topic se javljaju žene, majke koje imaju problem, nelagodu kako izraziti svoj način života među vjernicama koji ih često osuđuju. zato sam tako napisala. isto kao što ja moram pronaći svoje mjesto i među ateistima i vjernicima. jer živim s njima i jer me muče iste dvojbe kao jedne i druge.
    ok, nepotrebno su se digle tenzije na ovom topicu. ne želim da se itko osjeća loše. prihvatit ću tvoje pojašnjenje, jasnije mi je sad. nije mi želja prepirati se u nedogled.

sama si, MC, u svom početnom postu pozvala na poštivanje osnovnih forumskih neutiqetta.

možda mi nešto bude jasnije nakon tribine u utorak. pozdrav!
    pozivala sam na netiquettu, ali ne na cenzuru misli. no, vrtimo se u krug. ajmo se zaustaviti i pomirljivijim tonom krenuti dalje.

btw, zanima me o kakvoj je to tribini riječ?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a ova tema mi se učinila izvrstan način da svoj način življenja približite i vjernicima...!
    zeljka, kakav način života?
    kako se moj način života, točno, razlikuje od tvog? ili, kako se način života ateista razlikuje od načina života vjernika?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    kako se moj način života, točno, razlikuje od tvog? ili, kako se način života ateista razlikuje od načina života vjernika?
    i sto, ako bismo uopce utvrdili razliku u nacinu zivota, ako meni, recimo, ne bi padalo na pamet priblizavati svoj nacin zivota teistima? jer me ne zanimaju. jer zelim biti okruzena samo sebi slicnima (cemu i teisti teze).
    izvrsno se reagirale cure na prethodnoj strani, rijec je o nesvjesnom prikazivanju osjecaja superiornosti jer se vjeruje, a mi endemicni edelweissi bi trebali priblizavati svoje nacine zivota?
    malo morgen.
    ne znam kako ostali, ali uopce ne ocekujem i ne prizeljkujem razumijevanje od vjernika. samo od sebi slicnih. kao sto ne razumijem vjernike i ne mislim da je njima bas nesto posebno stalno do mog razumijevanja. unatoc tome, ne dodjem im na topic i uvjeravam ih da im je ovo izvrsna prilika da svoj nacin zivota priblize onim tamo nevjernicima. kajgodizam.

i ta silna potreba za politickom korektnoscu jest takodjer - mana. i floskula.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ne znam jesam li stavljala već ovaj link, radi se o filmu AGORA: trailer

o Hypatiji

i believe in philosophy

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Na Agoru sam se jednostavno morala osvrnuti...pa eto, dozvolite pogled iz drugog kuta

http://www.bitno.net/kultura/film-ag...amentalistima/

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    Na Agoru sam se jednostavno morala osvrnuti...pa eto, dozvolite pogled iz drugog kuta

http://www.bitno.net/kultura/film-ag...amentalistima/
    hvala na linku. mada, drugi kut postoji u mom drugom linku.

Također, film očito implicira da je Hipatija bila posve nereligiozna ili čak ateistkinja – opet nešto što nema temelja niti u jednom od izvora. Suočena sa optužbama da nema religije(“netko tko, po svom priznanju, vjeruje u apsolutno ništa”) Hipatija odgovara, poprilično nejasno, “Vjerujem u filozofiju”. Poslije je Ćiril opisuje riječima “žena koja je izjavila javno svoju bezbožnost.” Još jednom, Amenabar izmišlja nešto što nema temelja u nijednom izvoru, ali odgovara propovijedi koju njegov film propovijeda.

od početka do kraja ovog igranog (a ne dokumentarnog) filma je jasno da je ona - vjernica. paganska. ako se ne varam, to je i sama rekla na početku filma. također je potpuno jasno, onima koji su čitali njenu biografiju, da je hypatia imala preko 60 godina kad je ubijena, znači nije bila tako seksi mlada kao rachel , a i nije ubijena na tako "human" način kao što se prikazuje u filmu. :/

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nađoh zanimljiv tekst neke ireligiozne majke koja živi u teksasu:

What does it mean to raise kids without religion? It means that, when a kid asks why they shouldn’t lie or why they should talk to the kid who is being bullied, that you tell them “because it’s the right thing to do, because you make the world a better place by doing the right thing.” When you take god and religion out of the picture, you place responsibility onto the shoulders of your children. No, you tell your kids, you won’t go to heaven, but you can sleep better at night. You will make your family proud. You will feel better about who you are. When we help others “because god wants us to,” we do not necessarily do it because we want to. Rather, we have a prize in mind: god’s approval, which translates into life ever-lasting. I suppose that morality backed by god is not a bad thing, but it can be a weak system–take as an example all the corruption and abuse in the Catholic church over the centuries.
    If you need proof that religion doesn’t produce moral followers, just look to the many churches caught up in scandals.

When you raise your children without religion, you don’t tell them, “This was god’s plan for you.” I think that telling children the big guy in the sky has a special path for them makes children narcissistic; it makes them think the world is at their disposal and that, no matter what happens, it doesn’t really matter because god is in control. That gives kids a sense of false security and creates selfishness. “No matter what I do god loves me and forgives me.”

When you raise kids without religion, you tell them the truth–you are not special. You are just a very, very small part of a big machine–whether that machine is nature or society–the influence you have is minute. No matter how important you think you are, the truth is, you’re not. In the bigger picture, no one is important. The realization of our insignificance gives one a true sense of humbleness.

When you tell your children there is no god, they begin to understand that the family and friends around them are all they have, so they better treat them well. People depend on them.

When you tell your children there is no god, they get a sense of immediacy, of how important and precious their time on this planet is. Yes, life is truly a gift. “Blessed” and “lucky” are interchangeable. They mean the same thing. You were damn lucky to be born and to be healthy and to have a life full of people who love and care for you.

When you tell your children there is no god, and something bad happens, they don’t ask why god let this happen to them (after all, god loves them and how could HE hurt them like this?). They understand that bad shit happens and there is no reason. Tough luck. A bad break. Or, perhaps, if they are bright, they see some sort of connection. X happened because I did Y. But sometimes things just happen.

When your children grow up without religion, they are not told that god has a plan for them, so they have to make their own. They are the captain of their fate and the masters of their own souls, to borrow a line from William Ernest Henley.

When you raise your kids without religion, your children learn that one religion is not any better or worse than another. They all have their strengths and their weaknesses, that includes religions that do not believe in Christ.

When you raise your kids without religion, they understand that babies are not “gifts” from god but a product of a relationship. Their bodies are temples, and they are temporary, so treat them with respect. They don’t picket Planned Parenthood because aborting a fetus is not their choice to make.

When you raise kids without religion, they learn that they are both fragile and strong. Fragile because circumstances in life can come in and take them out at time; strong because, in spite of many adversities, humans can still survive and thrive.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

jako lijepo

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

sad me zainteresirala povijest Aleksandrijske biblioteke
    gledala sam Agoru, prekrasan je film.
    prema ovom izvoru zadnji ostaci biblioteke nestali su 391. godine, dakle dok je Hypatia još bila živa.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sviđa mi se tekst, vrlo jednostavno napisano, ali pogođena je bit.

inače, meni nije bitno jel' netko od meni bližnjih atesit ili pripadnik neke vjere. polazim od toga da su mi bitni kao ljudi, a ostalo je dio njihove osobnosti.
    kako sam se opekla u razmjeni razmišljanja, oko nekih vjerskih stajališta, više o vjeri ili ateizmu ne pričam iako imam strašnu potrebu govorit o tome kako
    bih i sama sebi neke stvari pojasnila i prihvatila.

božić slavimo, ali u nekom svom aranžmanu-ne mogu se toga odreći jer mi je to predivan blagdan jer je obitelj skupa, ne radi se i baš mi paše gungula oko njega.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Val prvotno napisa Vidi poruku
    kako sam se opekla u razmjeni razmišljanja, oko nekih vjerskih stajališta, više o vjeri ili ateizmu ne pričam iako imam strašnu potrebu govorit o tome kako
    bih i sama sebi neke stvari pojasnila i prihvatila.
    ovaj topic je odlično mjesto da o tim stvarima pišemo. samo se trebamo malo osloboditi

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Prijavljujem, kao bivša studentica prof. Polića, da sam uživala na svakom satu filozofije odgoja !
    Istodobno, brojnim kolegicama su ti sati bili prava tlaka, svaku njegovu riječ su shvaćale (kad se o religijama radilo) kao osobnu uvredu..Te vrijeđa se vjeru, te njih kao vjernice....a prof. Polić ni jednom jedinom riječju nije uvrijedio nikog i ništa, ali da, propagirao je slobodu mišljenja, nazvala bih to, slobodu naših umova, naše pravo da mislimo, propitujemo, pitamo, sumnjamo...da ništa ne prihvaćamo apriori kao takvo i da na sve slobodno postavimo pitanje "zašto?"..Pa ako je to uvreda, onda...eto..

Osobno, smeta me što vjernici daju sebi za pravo svoju vjeru nametati svima.Nikad mi nije bilo jasno odkud im ta potreba??Zašto??Da li se radi o isticanju sebe, nekoj vrsti samoaktualizacije??Jesu li u nekoj pravedničkoj misiji spašavanja nas, zabludjelih ovčica??Neznam..
    I smeta me taj stav koji unaprijed doživljava samo svoju istinu kao istinu, ne puštajući mjesta drugim mogućnostima.Ja to ne razumijem..Općenito, ne razumijem kako si ljudi daju za pravo nametati drugima svoju istinu.

Svojim ireligioznim uvjerenjima nikad nisam gnjavila nikog, samo jako bliski ljudi, koji su pitale, znaju moje stavove..Dopuštam mogućnost promjene mojih stavova, u bilo kojem smjeru, spremna sam na izazove..Ne razumijem kako naša ireligiozna mišljenja mogu biti uvreda vjernicima??Ostajem zbunjena pri razmišljanju o tome..

jedna prigodna

www.youtube.com/watch?v=MqPeldrmBtQ

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ovo je najnovija dawkinsonova emisija:

Sex, Death And The Meaning Of Life Episode 1

zanimljivi su razgovori vjernika i dawkinsa. uživajte!

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Samo mali update slučaja Lustig u Kninu.
    Pričam večeras s kumom koji tamo živi i djeca mu idu tamo u školu. Roditelji i djeca kaže nisu imali blage veze da se prikazuje ikakav film, a o cijeloj gunguli su doznali iz medija.
    Inače, ravnatelj te škole čija su djeca trebala prisustvovati gledanju filma i predavanju je vjeroučitelj. Malo simptomatično, zar ne? :/

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    za par godina kad moje dijete krene u školu, neću morati razmišljati o tome što će raditi za vrijeme vjeronauka jer će ići na vjeronauk (ako ga još bude), ateisti o tome razmišljaju.

nitko nije radio nikakav pritisak na mene da ga moram krstiti jer smo to ionako planirali, a i ovdje sam čitala da se mnoge mame moraju s tim nositi.

navečer se molimo i zahvaljujemo Bogu na ljudima u našim životima, ateisti vjerojatno imaju drugačiji način završavanja dana.

kad se nađem pred nekom velikom odlukom, pokušavam što više moliti kako bi moja odluka bila ispravna, ateisti sigurno imaju drugačiji način promišljanja.

sigurno je razlika i u promišljanju o smislu života..

mama courage, ona tribina koju si nedavno linkala; tribine u godini vjere gdje će sudjelovati dr.sc. Pavel Gregorić i dr. sc. Ivica Raguž.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pa ovo prvo se bas ne bi slozila jer ja silno ne zelim da mi dijete ide u skolu na vjeronauk vec u crkvi.

pa i drugo je diskutabilno, niko nikad nije radio pritisak na nas i pitao nas kada cemo krstiti djecu. mislim da je to vise do okoline.

sto se tice odluka, o njima takodjer promisljam, molila se za konkretni problem/nedoumicu/odluku koju imam. jako vazem sve u zivotu.

navecer spremim dijete za spavanje, nekad pogleda crtic, nekad joj se cita knjiga, pomazimo se i pomolimo prije spavanja.

osim mise i molitve ne vidim razliku u danu koju imamo cvijeta i ja koju ne bi imale samim time sto smo drugacije osobe. ne bi to bas nazvala nacinom zivota koji se razlikuje iskljucivo jer je neko vjernik, a netko je ateist.
    i tvoj zivot se razlikuje od tebi bliske osobe. pa i od tvojih roditelja, zar ne?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj anledo prvotno napisa Vidi poruku
    i sto, ako bismo uopce utvrdili razliku u nacinu zivota, ako meni, recimo, ne bi padalo na pamet priblizavati svoj nacin zivota teistima? jer me ne zanimaju. jer zelim biti okruzena samo sebi slicnima (cemu i teisti teze).
    Možda ti težiš, ali to nije pravilo da se ljudi na taj način dijele.
    Ljudi vjerojatno teže biti okruženi sebi sličnima, ljudima sa sličnim stilom života, ali da bi to podrazumijevalo da je netko iste vjere... ne znam baš. Meni se to konkretno nije uopće poklopilo u životu, to "stil života" znači mi i slične interese, knjige, filmove, glazbu, sličan pristup odgoju djece, mjesta za izlaske, humor, neku zajedničku "mladenačku povijest", političke stavove (e, to mi je bitno, ne bih se mogla aktivno duržiti ni razumjeti s nekim desničarem, pa makar najsvetiji katolik bio), .., ne znam sad kako to baš objasniti, ali molitva i odlazak na misu su jedan dio života, ali ostalo "po stilu" može biti vrlo slično, ako ne i isto, vjerniku i ateistu, ako su se kliknuli.

inače, meni nije bitno jel' netko od meni bližnjih atesit ili pripadnik neke vjere. polazim od toga da su mi bitni kao ljudi, a ostalo je dio njihove osobnosti.
    U mom stvarnom životu nisam primijetila razliku u "ljudskosti" između vjernika i ateista. Po samoj biti vjere to bi se trebalo odmah uočiti, ali najčešće nije tako (čast iznimkama). Tko je đubrence, takav je, u vjeri i nevjeri, tko ima moralni zakon duboko usađen u sebi, drži ga se, prakticirao neku religiju ili ne. I ovdje na forumu, ima ljudi kod kojih osjetim srce veliko ko kuća, čitam drugdje na forumu - ateist, ili pak vjernik popuje, doda tu i tamo koju frazu koja bi trebala navesti na to da je otvoren, a osjetiš da nije. Ne znam jel' vi svi to osjećate, ali ja da, neovisno o riječima, iz nekoga izbija tolika količina zloće da te prolaze srsi, bez obzira na mazne riječi, ili obrnuto, netko nastupi drsko, a opet vidiš malog pesa. Potpuno nevezano o teizmu/ateizmu.
    Tu bih stala u obranu zeljke 231. Nju samveć prije snimila kao jednu od najstrpljivijih i svakako dobronamjenih sugovornika.

Moram dodati i to da ovaj topic ne služi raspravi teista i ateista, to je već rečeno nekoliko puta (kao i to da se takav topic može otvoriti pa neka tamo raspravljaju oni koji to žele), već je otvoren kao mjesto gdje bi ateisti međusobno razgovarali i razmjenjivali iskustva, strahove, frustracije, linkove...pa, ako je nekome do toga, i kolutanja očima, viceve na račun pape i sl. U čemu je problem?
    Tako sam ga i ja shvatila, zato nisam ni čitala valjda prve 23 strane, tek sam kasnije bacila oko usput, pišući druge teme, i reagirala na par činjenica. Bilo bi dobro da može zaživjeti ikakva tema gdje se može raspravljati, ali očito ne može. Zato nam trebaju oaze. Inače bih se ja, sklona filozofiranju na dugo i na široko već upustila u teorije razuma i nerazuma, ali ovako, nemam kad, a i bolje da nisam svakom loncu poklopac

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

željka, meni se baš sviđa što pišeš i kako pišeš.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

U mom stvarnom životu nisam primijetila razliku u "ljudskosti" između vjernika i ateista. Po samoj biti vjere to bi se trebalo odmah uočiti, ali najčešće nije tako (čast iznimkama). Tko je đubrence, takav je, u vjeri i nevjeri, tko ima moralni zakon duboko usađen u sebi, drži ga se, prakticirao neku religiju ili ne.
    usudila bih se reći, da ovako ne misle mnogi drugi vjernici, pa i visoki crkveni dužnosnici, pa da to nije ni u duhu kršćanske (katoličke) vjere (nauka) i sl.

jer čemu onda vjera ako ostaješ "đubrence"?

što bi značilo da si bez vjere svakako đubre.

također ovim se potkopava jedna od teističkih predrasuda, da su ateisti ljudi bez morala (tj. postavlja se pitanje kako oni uopće razlikuju dobro od lošeg), i da je bez boga (u ateističkom svijetu) sve dozvoljeno. citiram samo neke izjave što pročitah na katoličkim forumima.

http://www.katolicki.info/forum/view...hp?f=17&t=1002
    http://www.bitno.net/forum/index.php...sg2399#msg2399
    http://www.katolicki.info/forum/view...t=1391&start=0

zeljka, hvala. zaboravila sam bila na tribinu

iskreno rečeno, ne nadam se nešto puno toj tribini, ali eto, vidjet ćemo što će biti.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    usudila bih se reći, da ovako ne misle mnogi drugi vjernici, pa i visoki crkveni dužnosnici, pa da to nije ni u duhu kršćanske (katoličke) vjere (nauka) i sl.

također ovim se potkopava jedna od teističkih predrasuda, da su ateisti ljudi bez morala (tj. postavlja se pitanje kako oni uopće razlikuju dobro od lošeg), i da je bez boga (u ateističkom svijetu) sve dozvoljeno. citiram samo neke izjave što pročitah na katoličkim forumima.

.
    Šta, ja potkopavam nešto? :LOL:Kako nije u duhu vjere? Upoznaš čovjeka, vidiš je li dobar ili nije, ne pitaš ga koje je vjere i nacije, nije to ni Isus pitao. Ako ti se poklopi da je netko dobar, a ispadne i da je vjernik, dobro je, ako ne, isto dobro. Nekad je to u vezi, nekad nije, što ja mogu kad je tako.
    da su ateisti ljudi bez morala (tj. postavlja se pitanje kako oni uopće razlikuju dobro od lošeg
    Ajde, molim te, pa svakom je vjerniku jasno otkud je ateistima usađen moral. Od Boga, naravno. Samo oni to ne znaju

(morat ću malo pročitati te linkove kasnije, sad sam baš u završnici ručka)

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Ljudi vjerojatno teže biti okruženi sebi sličnima, ljudima sa sličnim stilom života, ali da bi to podrazumijevalo da je netko iste vjere... ne znam baš. Meni se to konkretno nije uopće poklopilo u životu, to "stil života" znači mi i slične interese, knjige, filmove, glazbu, sličan pristup odgoju djece, mjesta za izlaske, humor, neku zajedničku "mladenačku povijest", političke stavove (e, to mi je bitno, ne bih se mogla aktivno duržiti ni razumjeti s nekim desničarem, pa makar najsvetiji katolik bio), .., ne znam sad kako to baš objasniti, ali molitva i odlazak na misu su jedan dio života, ali ostalo "po stilu" može biti vrlo slično, ako ne i isto, vjerniku i ateistu, ako su se kliknuli.
    Tu se slažem s tobom, Nena. Osobno mi je politička i vrijednosna orijentacija jedna od najvažnijih odrednica po kojima biram društvo, dok mi nečije vjerovanje ili nevjerovanje tu nije važno. Ali mislim da velika većina ljudi tako razmišlja.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i ja mislim.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ajde, molim te, pa svakom je vjerniku jasno otkud je ateistima usađen moral. Od Boga, naravno. Samo oni to ne znaju

(morat ću malo pročitati te linkove kasnije, sad sam baš u završnici ručka)
    ma ne moraš čitati, to sam više navela kao dokaz, a ne kao štivo za raspravu. ali na ovo sam se nasmijala fakat od koga će drugo biti nego od boga?

eto, od političkih (i vjerskih) orijentacija meni je često bitnije ako ta osoba ima zdrav smisao za humor.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

eto, od političkih (i vjerskih) orijentacija meni je često bitnije ako ta osoba ima zdrav smisao za humor.
    o da!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Bacila sam samo letimičan pogled na te linkove, forume, nisam ni znala za njih, hvala ti što si mi ih otkrila, ti si veći katolik od mene.
    Ne vidim nešto sporno u onima na koje sam prve nabasala, vjerojatno ima svega, kao i na svakom forumu, čitat ću...
    Pa da sad ne duljim, jer ovo je topic gdje bi ljudi koji nemaju veze s vjerom trebali slobodno izraziti svoje mišljenje, frustracije, pa i pljucnuti, a ukoliko to mene zaboli, zatvorit ću oči, samo,
    u najkraće, tko je bolji kao čovjek, a tko gori, izvući ću samo citat od jednog sudionika foruma:

Po logici stvari, ako mi katolici vjerujemo u Boga stvoritelja, bolje rečeno, Boga ljubavi, i susrećemo se s Njim u euharistiji,.... trebali bi biti "bolji" nego ostali.
    Takav stav je logičan iako postoji mala greška u logici.
    Ja bih rekao za sebe da sam ono što se naziva praktični vjernik, odnosno da mi je stalo do odnosa s mojim Bogom i da pokušavam implementirati katolički nauk u svom svakodnevnom životu.
    Greška u logici je ta što ja ne tvrdim da sam bolji od tebe, ali tvrdim da sam bolji od samog sebe (od mene kakav bih bio da se ne molim, da ne sudjelujem u misnim slavljima itd..

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ali tvrdim da sam bolji od samog sebe (od mene kakav bih bio da se ne molim, da ne sudjelujem u misnim slavljima itd..
    one koje o ovome kritički i osviješteno razmišljaju, reći će isto. a svaka od nas ima svoj način osviješćivanja i unapređivanja prije svega sebe.

no, mene zanima, što biblija, crkveni nauk i sl. vele o bezbožnicima? (postoji li neki citat?) priznaje li se da postoje ljudi koji ne vjeruju u boga? ne da su izgubili vjeru, nego da je nikad nisu imali ili što je još bitnije da je svjesno ne žele/ne priznaju i sl.? ajd, ako mi netko može napisati konkretno i kratko. neću se uvrijediti jer nekako pretpostavljam, ali ne želim prejudicirati, da nije sve tako idilično...

po islamskom vjerovanju se zna što se događa s onima koji odbiju boga. ali što i kako je konkretno u kršćanstvu tj. katoličanstvu?

zašto pitam... ne želim prepucavanje, nego želim iskrenost. jer s iskrenošću mogu živjeti, kakva god da je (mene osobno neće povrijediti). hoću reći, postoji razlog zašto vjernici vjeruju, zašto je dobro biti katolik (kao što naslovi sugeriraju), kao što pretpostavljam je dobro biti i mormon ili musliman...

evo recimo ovo:
    "Isusov govor mnogima se učinio neprihvatljivim i tvrdim. Isus se činio zahtjevnim učiteljem. Otišli su. Okrenuli su Isusu leđa. Izabrali su zlo. Vrlo znakovita je činjenica da se izviješće o odlasku učenika i ostalih slušatelja nalazi u najdužem Ivanovom šestom poglavlju i to u šezdeset šestom retku. To me osobno podsjeća na biblijsku brojku, koja simbolizira sotonu. Prema tome, čovjek koji odlazi od Isusa, odbija njegovo tijelo kao hranu, usmjerava svoje korake k zlu, k propasti."

ili ovo:
    http://www.hrvatski-vojnik.hr/hrvats.../duhovnost.asp

ili
    Bog nudi svoje spasenje čovjeku, poziva ga, stavlja pred odluku, ali ga ne prisiljava, nego očekuje od čovjeka slobodan pristanak i odgovor. Dakle, iako je Božja ponuda spasenja upravljena svakom čovjeku i svim ljudima, pojedinac se može oglušiti na taj poziv, zatvoriti u sebe, zaveden i zaslijepljen od zloga može uskratiti svoj pristanak Bogu u vjeri i tako se zatvoriti Božjemu planu da ga privede u svoje zajedništvo tj. spasi. Mogućnost vječne odbačenosti i prokletstva leži u čovjekovoj slobodi da se može zatvoriti Bogu, a ne u nekom manjku Božjega milosrđa i ljubavi. Tako čovjek koji ne traži Boga, prema kojemu je svim svojim bićem usmjeren ili koji ga, dapače, svjesno odbacuje, sam sebi zatvara mogućnost vječnoga spasenja. To je pak odbačenost od Boga ili pakao.
    znači... ili... ili? nema ničeg trećeg?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

no, mene zanima, što biblija, crkveni nauk i sl. vele o bezbožnicima? (postoji li neki citat?) priznaje li se da postoje ljudi koji ne vjeruju u boga? ne da su izgubili vjeru, nego da je nikad nisu imali ili što je još bitnije da je svjesno ne žele/ne priznaju i sl.? ajd, ako mi netko može napisati konkretno i kratko. neću se uvrijediti jer nekako pretpostavljam, ali ne želim prejudicirati, da nije sve tako idilično...

po islamskom vjerovanju se zna što se događa s onima koji odbiju boga. ali što i kako je konkretno u kršćanstvu tj. katoličanstvu?
    Potražit ću ima li što konkretno (ili će me netko prestići), sada uopće ne znam. Zapravo, u crkvenom nauku sigurno ima konkretno, no ne znam što je izvorno, iz Biblijskog doba. Pretpostavljam da ateizam kao takav nije nigdje postojao.
    Da su bili vjernici mnogobošci, pogani, i zatim jednobošci, a svi su sebe, naravno, proglašavali pravovjernima.
    Da je vjera u nadnaravno, Boga, ili bogove, oduvijek postojala, a da je ateizam iz novijeg doba. Pretpostavljam.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

danas smo imali roditeljski, završio je, odnosno ja sam otišla s njega prije cca 2 sata a još se tresem od nervoze u sebi, da nisam žurila po Šeficu na engleski, mislim da bih bila rekla puno previše i ne bih više birala riječi. dakle, ukratko, jedna majka zbog nedavne osobne tragedije ne želi da joj dijete za par dana ide s razredom na groblje paliti svijeće. druga, nakon što se samoprozvala zastupnicom svih drugih ("ja sam glasna pa sam zato u pravu" tip) bezobrazno joj kaže da dobro, ako će to njeno dijete povrijediti neka sva druga ne idu, ali ...bla bla. treća se javlja da ona ne radi pa može pričuvati dijete čija majka ne želi da ono ide, tu ja uletim s primjedbom da problem nije tehničke naravi, tko će čuvati dijete, ali mislim da učiteljica iako kao pokušava pomoći, lagano i na finjaka pritišće ovu prvu da da pristanak, no ona pokušava objasniti da ne želi da zbog njenog djeteta svi drugi ne idu, ali ne želi ni da bude izdvojeno...uleti učiteljica sa primjedbom u vezi obilježavanja dana kruha ("da, rekla mi je da ne smije jesti blagoslovljeni kruh"... meni se pali lampica, to je jedna od dvije hrabre majke koje nisu upisale dijete na vjeronauk, koja se bori za svoje dijete, a učiteljica ju je "izložila" da je većina pravovjernih razapne i označi, da je uvjeri da to što ona ne želi nema nikakve snage i nije važno, jer svi ostali žele, jednostavno umiru od želje da im djeca s učiteljicom pale svijeće pod križem...) žena na rubu suza objašnjava da je upisala dijete u državnu, a ne katoličku školu i odlazi iz razreda, ja se osjećam strašno, kažem učiteljici da to nije trebala tako, ona pita a kako je mogla - kažem da je mogla poslati obavijest i tražiti suglasnost pisanim putem, a ne da se tu nadglasavamo i ženu stavljamo u takav položaj. onda se javi jedna uvrijeđena koja kaže da ova "nas" vrijeđa, pa naša djeca idu na vjeronauk, pa očito ova mrzi crkvu...bla... bljuč. većina nešto mumlja sebi u bradu ili šuti, ja se okrećem i pitam je kako to nju vrijeđa što netko želi odgajati svoje dijete drugačije? ova ušuti, pa učiteljica kaže da u školi ima raznih vjera, pa ja kažem da ima ali ima i ateista, da ljudi imaju pravo i ne vjerovati...sve u svemu, tada shvaćam da moram krenuti, a to je bila zadnja točka dnevnog reda, ali i zadnja točka do koje sam se uspjela kontrolirati...oprostite, mm je na putu, trenutno u avionu, nemam kome ispričati taj događaj i opisati taj osjećaj da se topim u moru primitivizma...malo mi je sad lakše, osim što me opet pere osjećaj da sam pogriješila što sam zaokružila da na anketi za vjeronauk (u uvjerenju da će ta prva godina brzo i bezbolno proći)...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Riječanka prvotno napisa Vidi poruku
    ja se okrećem i pitam je kako to nju vrijeđa što netko želi odgajati svoje dijete drugačije? ova ušuti, pa učiteljica kaže da u školi ima raznih vjera, pa ja kažem da ima ali ima i ateista, da ljudi imaju pravo i ne vjerovati...sve u svemu, tada shvaćam da moram krenuti, a to je bila zadnja točka dnevnog reda, ali i zadnja točka do koje sam se uspjela kontrolirati...oprostite, mm je na putu, trenutno u avionu, nemam kome ispričati taj događaj i opisati taj osjećaj da se topim u moru primitivizma...malo mi je sad lakše, osim što me opet pere osjećaj da sam pogriješila što sam zaokružila da na anketi za vjeronauk (u uvjerenju da će ta prva godina brzo i bezbolno proći)...
    možda s te strane (jer si dijete upisala na vjeronauk) tvoje riječi će za njih imati ipak veću težinu. i neka si rekla. svaka čast! mi se uvijek uljuljkavamo u privid neke tolerancije i poštivanja jer kao mjerilo uzimamo majke s ovog foruma, uzimamo zdravo za gotovo što se mi ovdje (manje više uspješno) međusobno educiramo i proširujemo svoje vidike i osviješćujemo (iako ponekad izbiju i uvrijeđenost i grube i teške riječi na površinu), a u biti ovakvi trenuci su ono što je realnost i svakodnevica nas, drugačijih roditelja. ne znam koliko je roditelja u razredu, ali da nitko nije osjetio potrebu pored tebe na tren razumijeti ovu majku. nego, a što će drugo, odmah se ide iz "ja" pozicije. naravno i taj blagdan svih svetih se ne dovodi u pitanje jer postoji ta spona između nacionalnog i vjerskog identiteta (čak kod tog blagdana najjače). to "građenje" kolektivnog identiteta, to da si ili "in" ili si "out". ta podjela na "mi" i "oni". s te strane mi ona "vjera je osobna stvar pojedinca" ponekad zazvuči kao podhebavanje.

mi smo prošle godine nešto slično imali za dan pada vukovara, ali o tome ćemo pričati kad taj dan bude blizu. sad nam slijede svi svete.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

evo nešto što s tribine: "dokad vjeronauk u javnim školama?"

Fra Josip Zrnčić smatra da je vjeronauk u školama potreban radi prenošenja vjerskih i općedruštvenih vrednota. Demokratska država može biti neutralna u pitanjima svjetonazora, ali ne kad su u pitanju temeljne vrednote nad kojima je crkva oduvijek imala primat te dodao da je odgoj zajednička zadaća države i crkve.

Zaključio je da su državu u kojoj će vjera biti isključivo privatna stvar zagovarali najprije nacistri, potom komunisti i socijalisti.
    dok je fra Nedjeljko Jukić ustvrdio da će vjeronauka u javnim školama biti sve dok to bude odgovaralo velikoj većini.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ja sam kasnila na roditeljski i sjedila u 1. klupi, nisam baš dobro mogla vidjeti i osjetiti reakcije svih prisutnih (čuo se samo neki žamor), nadam se da su barem malo razmislili o onome što sam rekla. možda je dio njih bio i zatečen i šokiran, ne vjerujem da su se baš svi slagali s onom "našom" zastupnicom. U svakom slučaju, takvu nelagodu i bijes i čitav spektar loših osjećaja nisam već dugo osjetila. Drago mi je da sam reagirala, i iako sam bila odlučila da će roditeljski Šefice biti u MM-ovoj nadležnosti, sad sam sigurna da ću nastojati ja ih odrađivati...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

riječanka

ja bih tu rekla da je jedno što u okviru teološke literature (onaj tekst koji sam citirala prije 2-3 stranice, kao osvrt na lustiga) postoje rasprave na tu temu, jedno je što je postojao taj talijanski kardinal koji je imao rasprave s umbertom ecom. što ih sigurno ima još.
    a drugo je svakidašnji život.
    i prosječan svećenik.
    evo primjera od neki dan.
    bila sam na sprovodu u jednom malom prigradskom mjestu.
    ne znam jel to uobičajeno, pretpostavljam da nije, al svećenik koji je vodio sprovod...umjesto da pruži utjehu bližnjima, on se većinu vremena - prijetio. čak ga je u jednom trenu toliko uzelo da je rekao da je 80% svih ovih na groblju bilo za života posvađano s bogom i bližnjima. dakle, uvrijedio je 80% prisutnih (cijelo selo je bilo na sprovodu), pretpostavljam vjernika. skoro pa je rekao da baš ne zna što će bit i s pokojnikom, nije baš tako rekao, al iz njegovog govora se moglo iščitati da nije baš siguran u to jel i ovaj zaslužio taj raj.
    a onaj ko za života zaniječe isusa, majko mila, što im je sve priheftao, zlo, zlo i samo zlo. da nije bio sprovod meni drage stare osobe, mislim da bi mi bilo smiješno.
    vjerojatno mu je crkva prazna pa svaku priliku iskoristi za malo uplašit ljude da ih u nedjelju prićera na misu.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Draga Riječanka, potpuno te razumijem, i ja bih tako reagirala na roditeljskom, iznerviralo bi me, joj točno se vidim...
    ž
    Mene je i ovo oneraspoložilo, pogledajte argumentaciju u tekstu, svaka čast Barkoviću što je otišao tamo, ma dobro, lako otići, ali treba to podnijeti slušati: http://www.slobodnadalmacija.hr/Spli...0/Default.aspx

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

jer čemu onda vjera ako ostaješ "đubrence"?

što bi značilo da si bez vjere svakako đubre.

Što je to "duh vjere", u stvari? Službeni neki stav? Ono što misli prosječni vjernik? Meni se čini da jako puno ljudi, u "mirnodopsko vrijeme", ovako misli - dobar si ili si loš, ne čini te time religija ili ireligija. U zaoštrenim vremenima, ionako ljudi svijet percipiraju crno-bijelo, vaši-naši, po sto parametara i jako jako zaoštreno, pa ono.... eventualno prihvate nekog "poštenog nevjernika" , ali im ostaje do kraja sumnjiv(ubaci koju god kategoriju, ne mora se o vjeri raditi.. može i "pošteni Nijemac", kako jučer je bio film neki o nekoj Nijemici koja je napisala svoj dnevnik o II. svjetskom i padu Berlina pa se spanđala s nekim Rusom, i nikako joj berlinsko okružje nije to moglo oprostititi... tako da je još uvijek anonimna, a ono nama je sada Berlin melting pot i multi kulti dabili multi kulti, pretpostavljam. Zaoštrena i mirnodopska vremena smjenjuju se u nekim pravilnim razmacima.

"Službeno" je... vjerojatno ili-ili - s Bogom je dobro, bez Boga je zlo, opet... vjerojatno je Biblija jedna široka knjiga i našlo bi se tumačenja i tumačenja i ono... skoro pa za sve tu možeš naći citat, ako jako tražiš, pretpostavljam.

Mislim... i za zakone, koji bi trebali biti 0 ili 1 imaš tomove tumačenja.

Tj. - što je tebi službeno? Papa Ivan Pavao II? Papa Ratzinger? Don Grubišić? I bet you da bi se od ta 3 dobila 3 stava na te teme, za neke bi se ziher svi držali kontra (MPO, abortus), ali za neke "blaže" bi se vjerojatno razilazili (tipa ovo... može li osoba bit dobra i ne vjerovati, za to sam skoro pa onako... ne bi dala ruku u vatru, ali, evo, ovo bi don Grubišić vjerojatno pozitivno odgovorio).

I "službeno" je ipak podložno promjeni, ma kako teško i ma kako sporo.

Riječanka, hvala ti na tvome iskustvu i šaljem ti veliki zagrljaj.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 23.10.2012. at 10:27

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Draga Riječanka, zapravo mislim da si napravila nešto jako važno i vrijedno, reagirala si. Možda si time dala primjer nekom drugom roditelju koji nema toliko hrabrosti i ne želi se izlagati. Kad se borimo za svoje dijete, to je majčinski instinkt, poriv, prirodna potreba. Kad se borimo za druge, to je građanska hrabrost, tada rastemo još više, a i društvo raste, nebitno da li u tom trenutku imamo podršku ili ne. Važno je tu energiju brige za druge osloboditi i poslati u svijet (da ne kažem svemir).

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Draga Riječanka, zapravo mislim da si napravila nešto jako važno i vrijedno, reagirala si. Možda si time dala primjer nekom drugom roditelju koji nema toliko hrabrosti i ne želi se izlagati. Kad se borimo za svoje dijete, to je majčinski instinkt, poriv, prirodna potreba. Kad se borimo za druge, to je građanska hrabrost, tada rastemo još više, a i društvo raste, nebitno da li u tom trenutku imamo podršku ili ne. Važno je tu energiju brige za druge osloboditi i poslati u svijet (da ne kažem svemir).
    X

baš svaka čast!

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

baš mi se nekako nameće slijedeće razmišljanje:

Nije li vjerska (ne)pripadnost osoban podatak? I kao takvom, osobnim podatkom, ustavom RH (čl.37) zajamčeno nam je pravo na njegovu sigurnost i tajnost (u skladu s time ni u popisu se ne moramo izjašnjavati)... A što je onda odluka u pohađanju/nepohađanju vjeronauka u školi? Netko će reći kako to nije isto (kao što nije isto tv pretplata i tv pristojba), vjeronauk pohađaju i „nevjernici“, baš kao što i neki vjernici odbijaju pohađati vjeronauk, ali u osnovi riječ je o suptilno skrivenoj prisili izražavanja, što je po meni dovoljno za propitivanje ustavnosti ugovora s Vatikanom (vezanih za vjeronauk i škole).

deedee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Evo malog priloga za odgoj malih ateista.
    Ovaj tekst cuvam isprintani u ladici vec nekoliko godina, a tek sam ga nedavno dala mojoj kceri da ga procita:
    http://www.zamirzine.net/IMG/pdf/dawkins-zamir.pdf
    Ispricavam se ako se ponavljam, nisam bas detaljno sve citala.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

hvala vam puno svima, mene je, moram priznati, prilično iznenadio takav način razmišljanja i izražavanja (razmažena sam, cijeli život uvjerena da živim u tolerantnom gradu i u RL i ovdje okružena više-manje tolerantnim ljudima...).

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

deedee, ne ponavljaš se. hvala ti za ovo pismo.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Što je to "duh vjere", u stvari? Službeni neki stav? Ono što misli prosječni vjernik?

"Službeno" je... vjerojatno ili-ili - s Bogom je dobro, bez Boga je zlo, opet... vjerojatno je Biblija jedna široka knjiga i našlo bi se tumačenja i tumačenja i ono... skoro pa za sve tu možeš naći citat, ako jako tražiš, pretpostavljam.

Mislim... i za zakone, koji bi trebali biti 0 ili 1 imaš tomove tumačenja.

Tj. - što je tebi službeno? Papa Ivan Pavao II? Papa Ratzinger? Don Grubišić? I bet you da bi se od ta 3 dobila 3 stava na te teme, za neke bi se ziher svi držali kontra (MPO, abortus), ali za neke "blaže" bi se vjerojatno razilazili (tipa ovo... može li osoba bit dobra i ne vjerovati, za to sam skoro pa onako... ne bi dala ruku u vatru, ali, evo, ovo bi don Grubišić vjerojatno pozitivno odgovorio).

I "službeno" je ipak podložno promjeni, ma kako teško i ma kako sporo.

možda najbolje da majke koje odgajaju svoju djecu "u duhu vjere" odgovore na to pitanje, što je to duh vjere.

usudit ću se reći da nekako mislim da papinska riječ, barem po pitanju katoličanstva, ima veću težinu nego leonisina (koliko bi god voljela da je obrnuto ). znam da unutar kršćanstva postoje raznorazne interpretacije božje riječi tj. raznoraznih pravaca (i crkava), svjesna sam i da jako puno vjernika smatra da ima svoju osobnu povezanost s bogom (koja se u nekim situacijama često ne podudara s onima što veli kler ili crkveni nauk ili biblija ili što god je nekom vjerniku, konkretno katoliku temeljni izvor). ne smatram mojom zadaćom, a niti to želim, dijeliti vjernike na prave ili ne (ako netko za sebe kaže da je vjernica - poštujem njen osobni odabir svog identiteta), ali nekako neki osnovni koncept, neki osnovni postulati moraju postojati da bi netko rekao da je vjernica?! u bibliji se stvarno može naći svačeg napisanog, možda da u to i ne ulazimo. u biti, ne tražim ni neki odgovor, koliko želim reći da ne bi trebalo relativizirati vjeru (ajme, kako to zvuči iz mojih usta ) ako si katolik osnova je da vjeruješ u boga (takvog kakvog ga prikazuje biblija, katolička crkva?), ne vjeruješ u krishnu (prema njemu si ateist tj. akrisnovac ), osnovno je da prihvatiš svrhu isusovog rođenja i smrti, dogmu svetog trojstva i sl. svoje potomke tome učiš... učiš ga božjoj ljubavi, poniznosti i sl. sad mogu ja reći da je meni koncept te poniznosti stran, da me čak odbija sama ta riječ, pa će se naći već netko da mi objasni da to nije takva poniznost niti je robovanje (u islamu) takvo robovanje kakvo sama riječ pejorativno sugerira, i ajd de, mogu prihvatit takvo objašnjenje, ali ajmo na nešto konkretnije. sigurno nikad neću reći svom djetetu, niti živimo tako da smatramo da je isus umro za iskupljenje grijeha niti smatram da je istinito da je maria bezgrešno začeta, ma da je uopće postojala. sad sam naravno izgubila nit... ajmo gledati ovu tribinu, možda bude tamo nekih odgovora (sad će mi se imputirati da ja prikriveno i duboko u duši želim biti vjernica )

eh, da... to s tumačenjima u pravu nije baš isto tumačenjima svetih knjiga; analogija je izričito zabranjena u kaznenom zakonu.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

evo live streaming s tribine: http://mod.carnet.hr/index.php?q=watch&id=1979

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    pa ovo prvo se bas ne bi slozila jer ja silno ne zelim da mi dijete ide u skolu na vjeronauk vec u crkvi.

pa i drugo je diskutabilno, niko nikad nije radio pritisak na nas i pitao nas kada cemo krstiti djecu. mislim da je to vise do okoline.

sto se tice odluka, o njima takodjer promisljam, molila se za konkretni problem/nedoumicu/odluku koju imam. jako vazem sve u zivotu.

navecer spremim dijete za spavanje, nekad pogleda crtic, nekad joj se cita knjiga, pomazimo se i pomolimo prije spavanja.

osim mise i molitve ne vidim razliku u danu koju imamo cvijeta i ja koju ne bi imale samim time sto smo drugacije osobe. ne bi to bas nazvala nacinom zivota koji se razlikuje iskljucivo jer je neko vjernik, a netko je ateist.
    i tvoj zivot se razlikuje od tebi bliske osobe. pa i od tvojih roditelja, zar ne?
    naravno da se razlikuje. pisala sam o svom osobnom iskustvu. možda bi bolje da sam napisala način promišljanja života, a ne način življenja.

moram priznati da kad pišem uopće ne razmišljam o ljudima s kojima se družim (kod prijatelja niti ne gledam jesu li vjernici ili nisu već kakvi su ljudi) već uvijek pred očima imam djecu kojoj predajem. i iskustva ateista koja ovdje pročitam pomažu mi u radu i još više zahtijevam međusobno poštovanje...jer imam i djecu ateiste i vjernike koji idu u crkvu i vjernike koji ne žele imati ništa s Crkvom, ali i muslimane i Židove. u 8.razredu baš puno razgovaramo o vjeri i ateizmu. i ne dopuštam da se bilo koga vrijeđa. to je razlog zašto čitam ovu temu. a i tjera me na promišljanje vlastitog života i vjere.

zato me i sram kad pročitam iskustva kao što je riječankino...i drago mi je da je progovorila. treba prodrmati kršćane da počnemo stvarno svjedočiti Isusa Krista. počinjem prvenstveno od sebe.

mc, kako ti se svidjela tribina? ja sam se lagano pogubila u njihovim monolozima. nekako su govorili općepoznate stvari. i raguž mi je malo presporo govorio pa se gubila dinamika rasprave. trebali su odmah skočiti na pitanja koja su bila puno izazovnija i konkretnija.

neno, vertex...hvala...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

u 8.razredu baš puno razgovaramo o vjeri i ateizmu. i ne dopuštam da se bilo koga vrijeđa. to je razlog zašto čitam ovu temu. a i tjera me na promišljanje vlastitog života i vjere.
    nadam se da je ipak ok da mi na ovom topicu koristimo ipak malo konkretniji (pa ponekad i direktniji) riječnik nego što ti učiš svoje osmaše. no, ovo što je riječanka napisala je i mene navelo na razmišljanje. prošle godine se u našoj školi slavio halloween i jedna curica se iz razreda moje male nije preobukla, roditelji joj nisu dozvolili, jer su vjernici. roditelji druge djece su također uglavnom svi vjernici, ali njima nije smetalo da njihova djeca dođu namaškarena. čak je i muslimanka došla obučena kao princeza. meni je to bio odličan primjer da pokažem svojoj da i drugi roditelji drže do određenih principa. a sad evo kad razmišljam, pitam se, zar je taj halloween uopće potreban pod ovakvim uvjetima? (na stranu što načelno uopće nije potreban, kao ni valentinovo).

mc, kako ti se svidjela tribina? ja sam se lagano pogubila u njihovim monolozima. nekako su govorili općepoznate stvari. i raguž mi je malo presporo govorio pa se gubila dinamika rasprave. trebali su odmah skočiti na pitanja koja su bila puno izazovnija i konkretnija.
    tribinu sam pratila preko live streama koji je točno počeo zezati i prekidati kad su krenula pitanja. da, obojica su bila malo ono... staloženi i smireni (previše za moj ukus ) ali kao prva tribina i "upoznavanje" gledatelja s dva stava (jer obojica se međusobno već poznaju, koliko sam shvatila) mi se ne čini loše.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Emso, bojim se da nećeš na ovom topicu naći što je to "duh vjere", a i da zatražiš službena stajališta službenih osoba, vjerojatno bi se razlikovala, ko što o istoj stvari možeš dobit 2 pravna mišljenja, od odvjetnika, na isti zakon, iako je zabranjeno ovo, propisano ono itd. Gledaj trgovačko ili bilo koje sofisticirano pravo, ne ono - jesi ubio ili ukrao.

Tj. možeš dobiti ono što je to "duh vjere" za osobu x ili y. Pa gledaj samo ustezanje od predbračnog seksa - koji posto katolika se toga pridržava? Ono... vjerojatno, u Hrvatskoj, minoran, tipa da novine pišu o njima. I što sad - ovi drugi su svi "nepošteni katolici"? Nema šanse. Nije to tako "0-1-nasto", pa niti oko najjednostavnijeg postulata di nema puno što se kao filozofirat.

Meni osobno baš nije išlo u vjeri to što ja imam potrebu za "0-1-stim". Ja čak mislim da i većina stvarnih ateista upravo s tim ima problem (upravo zato jer pita zašto, traži dokaze, nije im logično - ili je ovako - dokazljivo, ili je onako - područje vjerovanja i proizvoljnosti). Prihvaćanje religije zahtijeva "ne 0-1-sti" mentalni sklop, tj. ne traženje dokaza, ne traženje crno-bijelog, prihvaćanje nekih logičkih proturječnosti, ako se mogu tako izraziti, ne znam bolje.

I meni se čini pretjerano da moj "način života" je neki spešl u odnosu na prosječnog vjernika. Najviše je tu trvenja oko vjeronauka u školi, tj. mjestima di se religija čini "službenodržavnom". Da nije toga, puno manje bi trzavica bilo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Super je tekst ove mame - baš ti hvala na njemu . Super su mi sve ove pisane stvari, ove streaminge nemam ja to živaca gledat, tako da to ne komentiram.

Tekst te mame se, kako ja to vidim, dira tog 0-1-nastog, tj. tog osjećaja da odgovornost staje s tobom, ovdje i sada, da nema transfera na neku drugu osobu.

Meni je to nekako oduvijek bilo neprihvatljivo - da neko drugi zna plan za tebe, da neko drugi razumije "the big thing", da treba nešto raditi zato jer je netko drugi to rekao (iako, vjerujem da je to samo način sistematizacije vrijednosti, i da to i vjernici i nevjernici rade zato jer tako osjećaju i tako žele - samo kao obrazloženje mi ovo još u djetinjstvu nije fitalo, a tako mi je bilo dano - to da Bog nešto želi, a mi kao želimo drugo, pa se zato treba ponašat tako i tako jer će Bog kazniti... to mi se činilo nekako... dječje... ali to mi se činilo tako jer pretpostavljam da nisam imala potrebu upoznavati dubine vjere, nego su ta obrazloženja obrazloženja koja sam slušala u dječjoj dobi, prilagođena djeci).

Koliko god mi je super i onaj tekst ono kako je Bog nosio čovjeka u trenucima kad mu je bilo teško, pa zato baš stope na pijesku u trenucima muke za čovjeka samo jedne, a ne dvije stope, kao u ostalim trenucima čovjekovim... To mi je lijepo kao poetska slika, ali nekako... nije moja istina.

Ne znam je li se kuži... ali ono... za prihvatit vjeru moraš bit iznad 0-1, kako ja to vidim, tj. ići beyond evidence (ko u onom filmu Contact s Jodie Foster), a ja to nemam potrebu/ne želim, meni je evidence jedino uporište i želim da to ostane jedino uporište, inače ode sve, kako ja to vidim u kaos, pa na svaku temu imaš "ja vjerujem o cjepivu ovo, a ja ono, ja vjerujem da crni kim liječi, ja vjerujem ono itd. itd. itd.", ma kako god znanstvenici danas tvrdili jedno, sutra drugo - ja prihvaćam svim srcem taj "relativizam" da ništa nije stalno, sve je podložno promjeni... i živa mi je muka kad mi neko tvrdi "to je tako i tako" kao neka trajna vrijednost, od odgoja, do jela, do attachment parentinga, do ovoga ili onoga - kad je stvarno sve promjenjivo, barem kako ja to vidim, i možemo govoriti samo o "za trenutnu generaciju prevladavajućoj "istini"".

I unatoč tome, toj kao "nesigurnosti"... it's OK, može se živjeti sretno i bit dobar čovjek. Ne znam je li bleblećem i je li iko razumije što pokušavam reći. Meni je taj "relativizam" moje živo blago, jako mi je dobar, dobro me služi, čini mi se.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 24.10.2012. at 09:29

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tj. emso, mislim da ti pokušavaš na način mentalni sklop ateista (0-1, dokazi) shvatiti religiju (pa onako "pravnički" tragaš za nekim citatom... nekim dokazom), a bit religije je, kako se to meni čini, da ide beyond dokaza, i naći ćeš milijun tumačenja u milijun povijesnih konteksta - sve da pitaš teologe - tj. dobit ćeš maksimalno "snapshot" nekog vremena u povijesti religije. Ne znam - ako nađeš nešto, javi .

Datum pristupanja
    Jan 2009

Citiraj deedee prvotno napisa Vidi poruku
    Evo malog priloga za odgoj malih ateista.
    Ovaj tekst cuvam isprintani u ladici vec nekoliko godina, a tek sam ga nedavno dala mojoj kceri da ga procita:
    http://www.zamirzine.net/IMG/pdf/dawkins-zamir.pdf
    Ispricavam se ako se ponavljam, nisam bas detaljno sve citala.

Bacila sam letimičan pogled na štivo (kao i obično), mislim da je odlično koncipirano, da sam ateist i želim da to isto bude moje dijete, to bih mu dala na čitanje. Za ljude koji poimanje svijeta temelje na dokazima, opipljivim materijalnim dokazima, vidljivima oku ili sofisticiranom uređaju, mjerenju i zapažanju znanstvenika, mislim da je jako dobro napisano.

(naravno, moje je osobno poimanje svijeta svjetlosnim godinama udaljeno od ateizma, tako da to promatram čisto na razini argumenata)

Emso, bojim se da nećeš na ovom topicu naći što je to "duh vjere", a i da zatražiš službena stajališta službenih osoba, vjerojatno bi se razlikovala, ko što o istoj stvari možeš dobit 2 pravna mišljenja, od odvjetnika, na isti zakon, iako je zabranjeno ovo, propisano ono itd.
    Ono što na ovom forumu znači duh vjere bilo bi u užem smislu pokušaj da se živi život po riječima i uputama Evanđelja. U širem smislu nešto kao topic s receptima, savjeti, orijentiri, elementi za razmišljanje, svatko iznosi vlastita iskustva za inspiraciju i podsjetnik sebi i drugima kako bi se to kršćanstvo i taj duh vjere, koji podrazumijeva življenje osnovnih vrijednosti kršćanstva, što više implementirao u život.
    zeljka231 prvotno napisa možda bi bolje da sam napisala način promišljanja života, a ne način življenja.
    to sigurno.pretpostavljala sam da si to i mislila.

no, mene zanima, što biblija, crkveni nauk i sl. vele o bezbožnicima? (postoji li neki citat?) priznaje li se da postoje ljudi koji ne vjeruju u boga? ne da su izgubili vjeru, nego da je nikad nisu imali ili što je još bitnije da je svjesno ne žele/ne priznaju i sl.?
    Ovo sam tražila i tražila po Katekizmu, ali nisam sigurna kako to protumačiti pa ne znam što bih citirala, i katekizam se poziva na neke druge izvore, koje ne mogu naći.
    Na jednom mjestu gdje piše o sudnjem danu piše da će se suditi po djelima ljubavi, što bi bilo po djelima koje je čovjek počinio. E, sad, ne znam odnosi li se to samo na one koji iz objektivnih razloga, rođenjem u nekoj drugoj civilizaciji, nisu imali prilike upoznati se s Isusovim učenjem ili na sve ljude. Po drugim izvatcima iz Evanđelja, Isus je jasan - "Nitko ne dolazi Ocu osim po meni" . Misli li se to izravno baš na njega kao osobu ili se može šire protumačiti, kao življenje po moralnim principima koje je propovijedao, a koje su zajedničke i drugim vjerama, a kasnije i nekim humanističkim principima.
    No, ima još niz stvari koje upućuje da nema spasa onome tko ima priliku upoznati njegovu riječ, u nju povjerovati i po njoj živjeti, a to svjesno, slobodnom voljom, odbija.
    Po tome si ti totalni pušioničar, ne samo da ne želiš, odbijaš, već si i aktivna u odvraćanju drugih od te riječi, pa sad, čuj, sorry..

Sad, šta ti ja o tome mislim, što je logičnije, nemam pojma, ja ionako ne znam šta koga čeka, uglavnom se bavim samom sobom, i tu imam previše posla, a ostali, svatko po svojoj želji i nahođenju.

Jedino, ovo što ti vadiš citate o ateizmu kao jednoznačnici za zlo, meni se čini (osobno promišljanje) da je to opet u onom najnajužem smislu, po jednadžbi -
    Bog jednako dobro, veći otklon od Boga je veće priklanjanje drugoj krajnosti, Zlom.
    Na ukupnoj svemirskoj vagi to bi i bilo tako, za one koji Boga poistovjećuju sa svim najvećim i najplemenitijim dobrima i apsolutnoj ljubavi prema ljudima.

No, po tome bi svi koji su ateisti bili automatski i psihopati, tako meni taj opis deluje, baš psihopatski, čovjek koji nema savjesti, nema nikakva morala, nikakvih granica.
    U teoriji vjere to bi tako moglo stajati, no u praksi nema veze sa stvarnošću jer, to je sad posve suvišno i govoriti, ima psihopata i koji kažu da su vjernici (to je ekipa koja kaže šta god ju je volja, to nema veze s vjerom) i ateista koji itetako drže do najplemenitijih ljudskih i moralnih vrednota.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Po tome si ti totalni pušioničar, ne samo da ne želiš, odbijaš, već si i aktivna u odvraćanju drugih od te riječi, pa sad, čuj, sorry..
    Dva zagrljena smajlića.

Vidiš, emso, da se to može rastezat ili skupljat... osivno o tome ko tumači.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •