Stranica 4 od 58 PrviPrvi ... 234561454 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam kao Lutonjičina kći
    eto takav je i moj bog
    zato mi je teško sebe pronaći tamo gdje je sve determinirani i imenovano
    i ja sam

iliti, ja ne pripadam na ovaj topik, vjerujem da postoji neko dobro u svima nama koje stvara dobru i pozitivnu energiju koja čuva svijet od potpune propasti. To dobro kojem se obraćam da zahvalim na činjenici da su mi djeca zdrava i da imam normalnog partnera i posao-mogu nazvati Bog. I ne moram. Ali ne vjerujem, opet, da niti to dobro, niti samo ja, upravljam svojom sudbinom, vjerujem da je ona "half chance"-rezultat čistog kaosa.
    Vjerujem da je Isus i svaki prorok pokušao naći u ljudima i potaknuti tu pozitivu, vjerujem da smrću ne nestajemo, ne nestaje naša energija, ali ne vjerujem u pakao i raj.
    Ne vjerujem u ispovijed, općenito ne vjerujem u katoličke vrednote (pozitivu siromaštva niti oprost grijeha, oprost grijeha i nadanje da je to riješenje me čak i vrijeđa na ljudskoj osnovi)
    Prema Crkvi imam jako negativne porive, poznajem povijest dovoljno da me samo može rastužiti. Inače prema velikim koorporacijama s izrazitom segregacijom prema važnosti (i spolu) imam problema.
    Imam problema s Papinim cipelama, obnovom crkava, a ne škola, ma svime, od materijalnog do ljudskog.
    Imam jako negativno mišljenje o onima koji osjećaju superiornost nad drugima, onima koji misle da znaju rješenje.
    Smatram da je Biblija zanimljiva knjiga iskustava jednog vremena, kao i svaka njoj slična.
    Vjerujem da većina ljudi vjeruje u Boga zbog straha. Žao mi je radi toga.

Imam potrebu povremeno posjetit crkvu, idem i na svete mise, jer je to oblik duhovnosti na koju sam navikla, jer nekad tu pronalazim mir, jer je to tradicionalno bio oblik pripadanja zajednici.
    Čitam djeci dječju Bibliju, ali i blagoslove svih religija. Učim ih zahvalnosti. Mada ih učim da stvari u životu treba odraditi sam.
    Nisam uvijek bila tako daleko od katoličanstva.
    Udala sam se u crkvi, jer sam imala potrebu dati našoj zajednici takvo značenje. Teško mi je i objasniti zašto.
    Djeca su krštena, neće ići na vjeronauk, a ostale sakramente će primiti po vlastitoj želji u dobi kada budu mogli o tome odlučivati. Nedavno sam mislila da ću ih ja odvesti, probati mimo vjeronauka, ali sam odlučila da to nije fer prema njima. Ili vjerojatnije neće. Ko zna.

Mislim da više nisam ni vjernik ni nevjernik, ne znam. Zapravo znam da vjerujem, ali ne kako se očekuje da bi pripadao.

Ovo je vrlo intimna izjava, na javnom forumu, možda kad se razbudim bolje postanem toga svjesna.
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 05.09.2012. at 08:45

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    Udala sam se u crkvi, jer sam imala potrebu dati našoj zajednici takvo značenje. Teško mi je i objasniti zašto.
    Razumijem te, ja nekad osjecam potrebu za tim, vise u smislu nekog duhovnog zavjetovanja jedno drugom, sto mislim da ne bi dobila na gradjanskom obredu. Zato se izmedju ostalog i nisam udala.
    Ista stvar mi je i sa krsenjem, zato i razmisljam intenzivno o baby blessingu. Htjela bih neku duhovnu dobrodoslicu za dijete, bas osjecam da mi fali. Nekad kad pomislim da bi ga krstila, samo se sjetim onih rijeci koje izgovaraju tipa odricete li se sotone (ne vjerujem u to, i da znam da krscani misle da negiranje sotone znaci njegovu pobjedu ) ili kad na kraju kazu krscanska te zajednica prima...
    Bas se nekad osjecam ograniceno u tom smislu, zelim neki obred, ali ne krscanski ili bilo koje druge religije. Iako mi budizam nije mrzak

E i slazem se s ovim o Isusu kao proroku i ispovjedanju. Imaju oni jos bisera s grijesima i oprostom. Svakih 100 god se na crkvu sv Petra u Rimu otvaraju jedna sporedna vrata koja su inace zakljucana i ako tada prodjes kroz njih svi grijesi ti se brisu. Ja sam isla 2000.te god. Milijun ljudi koji vjeruju u to dolazi.
    To mi je ono bas... Ajmo, akcija ljudi! Brisanje svih grijeha! Jos malo pa neeestalooo!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Mislim da više nisam ni vjernik ni nevjernik, ne znam. Zapravo znam da vjerujem, ali ne kako se očekuje da bi pripadao.
    Cijelo vrijeme mislim kako da kažem ono što sam i onda nađem ovu izvrsnu rečenicu.

Mene none nisu mogle naučiti molitve, jer ni same ih nisu molile. Roditelji još i manje.
    Ali, kad god uđem u crkvu, osjetim mir i pripadnost. Da li je ta pripadnost u genima (onim od stoljeća sedmog) ili je to ipak nešto jače, ne znam.

Djeca su krštena. Nekako želimo da pripadaju katoličkoj zajednici, bar dok su pod našom odgovornošću.

Na vjeronauk su išli, dobrovoljno. Kad su odlučili da im je dosta, potpisali smo dečkima da ne moraju više.
    Moj odgoj je ionako tolerantan, osim na područjima koje mi roditelji smatramo da nema tolerancije. Vjera nije to područje.

Svečano smo proslavili svaki sakrament. Bilo mi je drago gledati ih ispred oltara.

Znam da to sve nije po pravilima, ali zašto trebam biti ili vjernik kako spada ili ateist kako spada. Želim najbolje od obojega. Neskromno? Mislim da dobrota čovjeka može biti dovoljna. Ili ne?
    A zlom čovjeku neće pomoći ni redovna nedjeljna misa. U to sam uvjerena.

Bibliju imamo, i dječju, i znaju priče, ali imaju pravo preispitivati, jer i ja preispitujem. Sve što se protivi logici.
    Da, i ja poželim dignuti ruku na misi i reći što mislim, ali pristojnost mi brani, pa se onda nečujno objašnjavam sa svećenikom u mislima Ili kad se sretnemo na cesti. S njim se može lijepo pričati.

Još bih ja pisala, ali treba malo speći, pa reći.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 05.09.2012. at 17:40

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

jutros me u kaslicu docekala knjizica o Isusu i flayer udruge grozd. frknula sam ih u kutiju za stari papir (odmah ispod kaslica), a sad mi je malo zao jer sam si mogla tlak dici onda i bez prve jutarnje kave. pretpostavljam da je u jeku zestoka kampanja protiv zdravstvenog odgoja?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mene ne zanima i nikad me nije zanimalo što tko intimno misli i u koga/što vjeruje.

Mene smeta što se u državi (u čijem ustavu piše da je sekularna) većinska vjera sustavno nameće svima na način koji mi se čini neprimjerenim za sve - vjernike, nevjernike, neopredijeljene... Tu mislim u prvom redu na školski sustav (joj, dosadna sam ko papiga). Prema mojim spoznajama, ima dosta vjernika ili bar ljudi koji drže do vjerske tradicije u svom doma, a koji bi radije slali djecu na vjeronauk gdje mu je mjesto - u crkvu. Isto tak mi se nije dopadalo vidjeti svećenike npr. na blagoslovu pri otvaranju cesta (kao da se njima voze samo dobri katolici). Politikantske cirkusarije! I to nema veze s nikakvim misijskim djelovanjem, ima veze isključivo i jedino s vlašću. Država je Levijatan.

Ali ovo je topic o odgoju djece. Kako god bilo, teško možemo mijenjati uvjete u kojima ih odgajamo. Radimo najbolje što znamo u okviru ZADANIH okolnosti. Tumačimo doma svoje mišljenje, a na kraju djeca će ipak formirati neko svoje... Ja se uvijek pitam je li to možda baš dobro da nam se neke stvari ne sviđaju. Tangerina je napisala nešto slično. Ako se ne možemo izboriti protiv vjetrenjača, možemo djeci objasniti što MI mislimo o njima. Danas-sutra oni će ionako misliti svoje.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ostala sam dužna odgovor leo.
    Pa, eto, ako živiš u državi u kojoj se velika većina ljudi deklarira vjernicima-katolicima, onda je nekako u glavama te većine samorazumljivo da i ti prakticiraš isto. Počevši od pitanja "kad ćeš krstiti dijete?" (a ne "hoćeš li?"), već spominjanih križeva u vrtićima, blagoslovima prvog dana škole, blagoslov nove ceste, šoping centra, bilo čega. Nije li to prilagođenost vjernicima?
    Samo to sam mislila, ništa drugo.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Ostala sam dužna odgovor leo.
    Pa, eto, ako živiš u državi u kojoj se velika većina ljudi deklarira vjernicima-katolicima, onda je nekako u glavama te većine samorazumljivo da i ti prakticiraš isto. Počevši od pitanja "kad ćeš krstiti dijete?" (a ne "hoćeš li?"), već spominjanih križeva u vrtićima, blagoslovima prvog dana škole, blagoslov nove ceste, šoping centra, bilo čega. Nije li to prilagođenost vjernicima?
    Samo to sam mislila, ništa drugo.
    dok sam ja natipkala s moba...pisala sam re sillyme.
    ja ne znam s kim se vi druzite, lol. mene katolika nikad nisu pitali kada cubkrstiti cure :/
    jabsam ti duzna odgovor na onaj jucerasnji dio da je i u komunizmu svatk ko je htio mogao prakticirati vjeru. nije. moji su radili u drzavnim sluzbama i bilo im je zabranjeno, pod prijetnjom otkaza. jednom su vidjeli mene kako idem u crkvu i mama je imala sranja na poslu. tako da sam na mise isla obicno s bakom ili s mamom na mirogoj. nas kvart je izgradjen nakon ww2 i shodno k tome, crkve nije imao. crkva je bila u jednoj maloj garsonjeri ubprizemlju zgrade.
    ja.ne znam s kim se vi druzite, lol.vmene katolikab

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ajmo onda do kraja, nesportasica, rokerica, mesozderka, dekoncentrirana, brzopleta, emocionalna, vozacica, blablabla.
    meni je jasno da nekom nije intimno nesto u sta ne vjeruje, mislim logicno je. s druge strane ima nas onih kohima je to sve dio intime i jed ostavno i naprosto jesu ja, leonisa. cijeli ormar, ne ladica po ladica.

netko je napisao kako ga smeta ili vrijedja cestitanje bozica na fb...kako te vrijedja cestitanje neceg u sta ne vjerujes? kako mene moze uvrijediti cestitka dsna dobrih vila? moze mi biti samo zabavno s druge strane taj isti fb je prepun stranica koje na vrlo ruzan nacin ismijavaju, sprdaju i omalovazavaju vjeru, boga i isusa, stranice koje su na granici dobrog ukusa ili su ga presle i to se shera. pa sad, bacat govno po onom u sta netko vjeruje ili cestitati ono sto netko ne vjeruje, zanima me, onako iskreno s zdravom pameti, sta vise vrijedja ili smeta?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    netko je napisao kako ga smeta ili vrijedja cestitanje bozica na fb...kako te vrijedja cestitanje neceg u sta ne vjerujes? kako mene moze uvrijediti cestitka dsna dobrih vila? moze mi biti samo zabavno s druge strane taj isti fb je prepun stranica koje na vrlo ruzan nacin ismijavaju, sprdaju i omalovazavaju vjeru, boga i isusa, stranice koje su na granici dobrog ukusa ili su ga presle i to se shera. pa sad, bacat govno po onom u sta netko vjeruje ili cestitati ono sto netko ne vjeruje, zanima me, onako iskreno s zdravom pameti, sta vise vrijedja ili smeta?
    Leonisa, molim te da pažljivije čitaš postove i ne iskrivljavaš napisano. Mislim da se nadovezuješ na moj post s prve ili druge strane pa te molim da ga još jednom pročitaš i nađeš gdje to točno piše da me smeta čestitanje bilo kojeg praznika na FB-u? Smetaju me druge stvari, jasno sam napisala koje.

Mislila sam da će ovo biti topic, kako je netko napisao, teraputske naravi, gdje će ljudi koji ne vjeruju u boga i ne idu u crkvu, kao i svi ostali kojima smeta kršenje principa sekularnosti, a neovisno o vjeri, razmjenjivati vlastita iskustva u odnosu na (ne)vjeru, kao i iskustva, strahove i probleme u odgoju djece. Međutim, a nadam se da se varam, ovo malo počinje ličiti na jedan od onih topica "kokoš ili jaje", bilo je - nije bilo u komunizmu, što fali (ne)vjernicima itd. Ako ima interesa, neka se otvori i takav topic, ali ne bih voljela da se ovaj pretvori u to.
    Ne znam, nikad mi ko ateistkinji nije palo na pamet diskutirati na topicu gdje majke raspravljaju o odgoju djece u vjeri. Zavirila jesam, priznajem, malo se iščuđavala, ali ... ima nas svakakvih, a Internet je dovoljno velik za sve te različitosti.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Leonisa, molim te da pažljivije čitaš postove i ne iskrivljavaš napisano. Mislim da se nadovezuješ na moj post s prve ili druge strane pa te molim da ga još jednom pročitaš i nađeš gdje to točno piše da me smeta čestitanje bilo kojeg praznika na FB-u? Smetaju me druge stvari, jasno sam napisala koje.

Mislila sam da će ovo biti topic, kako je netko napisao, teraputske naravi, gdje će ljudi koji ne vjeruju u boga i ne idu u crkvu, kao i svi ostali kojima smeta kršenje principa sekularnosti, a neovisno o vjeri, razmjenjivati vlastita iskustva u odnosu na (ne)vjeru, kao i iskustva, strahove i probleme u odgoju djece. Međutim, a nadam se da se varam, ovo malo počinje ličiti na jedan od onih topica "kokoš ili jaje", bilo je - nije bilo u komunizmu, što fali (ne)vjernicima itd. Ako ima interesa, neka se otvori i takav topic, ali ne bih voljela da se ovaj pretvori u to.
    Ne znam, nikad mi ko ateistkinji nije palo na pamet diskutirati na topicu gdje majke raspravljaju o odgoju djece u vjeri. Zavirila jesam, priznajem, malo se iščuđavala, ali ... ima nas svakakvih, a Internet je dovoljno velik za sve te različitosti.
    nisam se uopce nadovezala na tebe. nisi ti jedina koja spominje fb. dapace, na samom fb se moze procitati nekolicina takvih izjava.
    a sad idem procitati sta tebe smeta

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

neko je rekao da treba ukinuti Božićne predstave u školama, zašto? Božić je ne samo Katoliči praznik, Božić je nešto više, ionako se sve većini svodi na malo bolji ručak, poklone klincima i bor....a kršćani ga ionako slave na svoj način. ne vidim da se itko buni protiv dva neradna dana za Božić, nego samo protiv predstava...

eto ja da mogu birati ja bi birala da moje dijete ne ide na vjeronauk u školi nego isključivo u crkvi. odnosno smatram, od trenutka kad su ga uveli u škole da je to najveća glupost koju su napravili.

Odnosno smatram da je religiji mjesto u crkvi, đamiji, sinagogi....
    da neke tradicijske blagdane treba poštivati, naročito Božić
    da je totalno bez predmetno optuživati se više, i govoriti da je ovaj ili onaj u pravu....

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Potpis na Peterlin.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

i jos me nesto kopka: zasto vjernici cesto a-teizam konstantno dozivljavaju kao anti-teizam

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i ja se slazem s petrlin.
    no ja takodjer dozivljavam crkvu kao instituciju sacinjenu od ljudi koji su po difoltu gresnici.

krumpiric, oblik istine za one koji vjeruju. za druge je lijepa, ili ne, prica.
    bas kao ijedan film o vanzemaljcima, nekima je dobar SF, nekima koji vjeruju da postoji i zivot van zemlje, istina.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

i ja se slazem s petrlin.
    no ja takodjer dozivljavam crkvu kao instituciju sacinjenu od ljudi koji su po difoltu gresnici.

krumpiric, oblik istine za one koji vjeruju. za druge je lijepa, ili ne, prica.
    bas kao ijedan film o vanzemaljcima, nekima je dobar SF, nekima koji vjeruju da postoji i zivot van zemlje, istina.
    leonisa, poprilično pojednostavljuješ stvari. taj "oblik istine" je oslobođen poreza i u ovoj recesiji nije doživio smanjivanje svog budžeta. taj "oblik istine" ima 4 međunarodna ugovora potpisana sa hrvatskom državom o podučavanju te istine u školskim klupama. ne znam da li igdje u hr postoji nastava na klingonskom za prvašiće?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

al to nema veze s (ne)vjerovanjem. to ima s institucijom.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Leo, znam o kojoj sobici govoriš jer sam bila u njoj, tada.
    I to zato jer me je odvela tatina rođakinja kod koje sam bila na sleep overu, dok su moji bili na putu.
    Odvela me je protiv volje mojih roditelja, jer joj je bilo grozno i strašno da me oni ne odgajaju u vjeri, jer "tako rade svi fini ljudi".
    Godina-pa otprilike ta već spominjana '85.
    Ne kažem da su tvoja ili magrizina iskustva izmišljena, samo kažem da su moja drugačija.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ajmo onda do kraja, nesportasica, rokerica, mesozderka, dekoncentrirana, brzopleta, emocionalna, vozacica, blablabla.
    meni je jasno da nekom nije intimno nesto u sta ne vjeruje, mislim logicno je. s druge strane ima nas onih kohima je to sve dio intime i jed ostavno i naprosto jesu ja, leonisa. cijeli ormar, ne ladica po ladica.
    pa to što ne vjerujem u neku nadnaravnu silu ne znači da je moje vjerovanje manje intimno od tvojeg i da sam ... ladičarka a a ne ormar.

malo mi je bespredmetno potezati ateizam iz komunističkog vremena, jer današnji ateizam ima jako malo dodirnih točaka s ateizmom tog vremena, koji je, po mom sudu, bio velikom broju ljudi čisto konformistički i nepromišljen kao što je to vjera danas. u današnje vrijeme 2012. valjda smijemo kao društvo očekivati malo veću svijest o ljudskim pravima i slobodama nego što je to bilo tamo nekih šezdesetih godina prošlog stoljeća.

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

I ja se prijavljujem, ne stignem vas ni pročitati, kamoli nešto napisati.. još lutam, to znaju i cure sa Odgoja u duhu vjere, tražim se, zasada se još nisam našla ali debelo naginjem agnosticizmu, čak i ateizmu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne bi se složila
    kad se za Božić gleda film o rođenju malog Isusa
    gleda se kao oblik istine, zapravo kao dominantna istina, zbog koje se slavi taj dan.
    Što je meni OSOBNO ok, jerbo ja vjerujem da se dijete Isus rodilo i da je ok da simbolizira novi pozitivan život, veselje...rađanje u ljubavi. Štagod.
    Kad se gleda lord of the ring, gleda se ko Tolkienova fantazija. Mogu ja vjerovat da je to istina, ali nitko me neće podržat. Prije će me institucionalizirat :D
    al dobro, ok je da mislimo različito

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

cek cek cek...mi pricamo o crkvi ili quo vadis?

ja se s ovim crkva gura nos gdje mu nije mjesto i ne placa porez dijelom slazem s tobom.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ali upravo ta institucija propagira quo vadis i vjerovanje u tu priču. između "pasije" i "matrix" ta institucija će izabrati prvo.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

meni se sviđa ovo s markicama. i, u principu, najbolje opisuje moj stav. ne-skupljač markica sam postala upisom j u školu. tek tad sam osjetila potrebu da se javno, glasno deklariram kao ne-skupljač, kao ateist. tad je to prestala biti intimna stvar, tražili su od mene da se deklariram, da se potpišem, i to u ime mog djeteta. na papir. crno na bijelo.
    uostalom, kakva intimna stvar, predsjednik, premijer države se mora deklarirati - jel ateist, agnostik, katolik, we. ne?
    pitanje na popisu stanovništva isto postoji. uz potpuno neintimna pitanja oko toga koliko imaš soba u stanu i koza u dvorištu, stoji i pitanje - koje si vjere.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    tad je to prestala biti intimna stvar, tražili su od mene da se deklariram, da se potpišem, i to u ime mog djeteta. na papir. crno na bijelo.
    točno. i nama su tražili da se deklariramo. ne (samo) po pitanju pohađanja vjeronauka ili ne, nego što smo po vjeroispovijesti.

osobno je javno. je političko. feministička maksima.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ovo je bilo za litalu.

a sad malo o mom autu.

Ista stvar mi je i sa krsenjem, zato i razmisljam intenzivno o baby blessingu. Htjela bih neku duhovnu dobrodoslicu za dijete
    meni je ovo totalno strano. više nego krštenje u crkvi, npr. zašto? zato što apsolutno nemam potrebe za tim duhovnim a s druge strane volim tradiciju. u mojoj mjeri, nekoj ajmo reći nostalgičnoj mjeri. u kojoj mise, crkvu doživljavam kao smoje u malom mistu, ljude koji žive kako žive, najbolje što mogu, sa svim svojim slabostima, ali opet dobre duše, gdje je misa mjesto okupljanja, druženja, mira. gdje je pop simpa tip koji voli te iste ljude i koji živi život s njima.
    nikad, ni u doba najžešćeg puberteta me ništa od tog duhovnog nije privlačilo. nisam se nalazila u tome, nisam razmišljala o tome.
    u osnovnoj školi mi je jedino bilo krivo što ne idem na vjeronauk, jer je dosta njih iz razreda išlo, uključujući moju najbolju frendicu, i to su bile priče kao ove kaaine, stolni nogomet, zafrkancija, zgodni dečki
    kad je riječ o tim pitanjima, imala sam ajmo reć sreću da me nitko nije ugnjetavao, na ništa tjerao. osim none, jedinog vjernika u cijeloj familiji partizana koja se trudila i trudila, vodila mene i sestru na mise, al nas se nije primilo to mi je sve bilo - zabava. jedno vrijeme sam, početkom devedesetih, išla i na polnoćke. pa poslije van, u život. da ne propustim jel, nekog vjernika, slučajno.

u principu, kad vas čitam, iako djeluje kao neka fraza, čini mi se da je ipak dosta do sredine, do rijeke koja je valjda tolerantan grad i gotovo. iako, vidim, magriz se vjerojatno neće složiti s time.

Osoblje foruma BigBlue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj anledo prvotno napisa Vidi poruku
    jutros me u kaslicu docekala knjizica o Isusu i flayer udruge grozd. frknula sam ih u kutiju za stari papir (odmah ispod kaslica), a sad mi je malo zao jer sam si mogla tlak dici onda i bez prve jutarnje kave. pretpostavljam da je u jeku zestoka kampanja protiv zdravstvenog odgoja?
    moj mili jahač apokalipse je opet u križarskom ratu; Krešica si je nakon neslavnog završetka akcije every sperm is sacred našao novu razbibrigu http://www.vigilare.org/akcija/pranj...i-pranje-mozga

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    jedno vrijeme sam, početkom devedesetih, išla i na polnoćke. pa poslije van, u život. da ne propustim jel, nekog vjernika, slučajno.

hvala ti za dobru rundu smijeha uz kavu

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj BigBlue prvotno napisa Vidi poruku
    moj mili jahač apokalipse je opet u križarskom ratu; Krešica si je nakon neslavnog završetka akcije every sperm is sacred našao novu razbibrigu [url]http://www.vigilare.org/akcija/pranje-zubica-ili-pranje-mozga
    Super mi je kako im je zdravstveni odgoj svjetonazorsko pranje mozga, a vjeronauk nije.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku
    Super mi je kako im je zdravstveni odgoj svjetonazorsko pranje mozga, a vjeronauk nije.
    Kako je to Carlin sjajno rekao:
    "Milijuni mrtvih jer su dali krivi odgovor na pitanje o Bogu:
    Vjeruješ u Boga? Ne. Buuum! Mrtav.
    Vjeruješ u Boga? Da. Vjeruješ li u mog Boga? Ne. Buuum! Mrtav."

Ovo je link na cijeli nastup http://www.youtube.com/watch?v=AvF1Q3UidWM
    Smatram da bi moglo biti uvredljivo za vjernike, pa ih molim da preskoče.

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Nemam ti što zamjeriti, i ja tako mislim, ali onda se nije obnavljalo ni crkve, ni kapelice, koliko god stare bile, a ova je baš bila ohoho stara( nisam ljubitelj povijesti kao moja stara), sad je zaštićena kao kulturno-povijesni spomenik. U malim mjestima život teće nešto drugačije nego u gradu

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kako je taj lik zabavan

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

kako je taj lik zabavan

da, al ga i jovanović bome lupa

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja ne znam kako vi naletavate na te likove, sajtove i kak vam se to da citati. meni je to u rangu vidovitog milana...kad sam vidjela stop krscanofobiji, rekoh, odi ti fino gore desno i stisni onaj mali iks.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

da se nadovežem na cvijetu i taj duhovni doček bebe na svijet. ni meni ne nedostaje, nemam potrebe za tim.

u jednoj mi je prilici draga prijateljica, vjernica, na lijepi način pokušala dokazati da sam duhovno inferiorna prema vjernicima.
    jer nemam, je li, duhovni život.

ok, izgladili smo tu konstataciju kasnije u razgovoru, ali mi je dala misliti - da li je i koliko je važna ta duhovna komponenta u svakodnevnom životu.
    u ovih 42 godine nisam osjetila potrebu obratiti se nekoj onozemaljskoj instanci, i tome učim djecu.
    da sve svoje probleme i dileme rješavaju s nama, sami (koliko mogu) ili s prijateljima i tetama u vrtiću.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj la_mama prvotno napisa Vidi poruku
    ...
    da li je i koliko je važna ta duhovna komponenta u svakodnevnom životu.
    u ovih 42 godine nisam osjetila potrebu obratiti se nekoj onozemaljskoj instanci, i tome učim djecu.
    da sve svoje probleme i dileme rješavaju s nama, sami (koliko mogu) ili s prijateljima i tetama u vrtiću.
    Eto, ovo i mene povremeno smeta... Kad se naglasava vjera/duhovnost kao vrlina samo po sebi, a one koji to ne osjecaju na neki nacin omalovazava jer smo maltene "niza bica" kojima fali neka kljucna komponenta zivota... Meni ta nekakva duhovnost nimalo ne fali u zivotu, i ne osjecam se zakinuto zbog toga... U stvari ponekad imam zloceste misli pa si mislim kako se ne osjecam zakinuto ni za to sto "ne cujem glasove" ko sizofrenicari a oni ih cuju - znaci li to da je njihov zivot bolji i bogatiji jer imaju i tu dimenziju svog postojanja? (Ne usporedjujem vjernike tu sa sizofrenicima nego ih koristim kao ilustraciju stava da zato sto netko nema nesto sto netko drugi ima je sad taj prvi na naki nacin inferioran ili u najmanju ruku zakinut spram ovog drugog, kako se to obicno tumaci nama "zakinutima" )

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mene samo smeta što ne stignem odgovoriti svima kojima bih htjela...

Citiraj la_mama prvotno napisa Vidi poruku
    da se nadovežem na cvijetu i taj duhovni doček bebe na svijet. ni meni ne nedostaje, nemam potrebe za tim.

u jednoj mi je prilici draga prijateljica, vjernica, na lijepi način pokušala dokazati da sam duhovno inferiorna prema vjernicima.
    jer nemam, je li, duhovni život.

ok, izgladili smo tu konstataciju kasnije u razgovoru, ali mi je dala misliti - da li je i koliko je važna ta duhovna komponenta u svakodnevnom životu.
    ni ja nisam neka duhovna... čovječica (mada se ti raznorazni obredi mogu svakojako shvatiti i manje i više duhovni, ne bih ja to gledala tako kruto), ali jesam socijalna. shvatila sam da mi je jako bitno da se osim s mojim prijateljicama različite vjere i vjerovanja i u različitih biti priča (tj. odakle se poznajemo), intenzivno družim i s istomišljenicima na ovu temu. to je jedna vrsta "duhovne", rekla bih prije "intelektualne" hrane koja mi je jako draga. posebice mi je drago što nam je svima i feminizam jako bitan, pa se lijepo udopunjujemo kao žene slobodne misliteljice i feministkinje. i drago mi je što nam se djeca međusobno druže.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    ni ja nisam neka duhovna... čovječica (mada se ti raznorazni obredi mogu svakojako shvatiti i manje i više duhovni, ne bih ja to gledala tako kruto), ali jesam socijalna. shvatila sam da mi je jako bitno da se osim s mojim prijateljicama različite vjere i vjerovanja i u različitih biti priča (tj. odakle se poznajemo), intenzivno družim i s istomišljenicima na ovu temu. to je jedna vrsta "duhovne", rekla bih prije "intelektualne" hrane koja mi je jako draga. posebice mi je drago što nam je svima i feminizam jako bitan, pa se lijepo udopunjujemo kao žene slobodne misliteljice i feministkinje. i drago mi je što nam se djeca međusobno druže.
    ovo je jako korisno, i lijepo
    što se feminističkih diskusija tiče, tu se najbolje nalazim s mojom kumom, da ju pohvalim, ponosnom vlasnicom radija u Mostaru
    baš smo nedavno pričale o vjeronauku u bošnjačkim školama, gdje roditelji koji ne žele djecu davati na vjeronauk također muku muče sa satnicom, šetnjom po hodnicima, ...
    vrlo slični problemi kao i ovdje.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Mene zivcira cestitanje bilo cega na fb. Zato sam i skinula datum rodjenja. Ako ti je toliko stalo digni slusalicu i nazovi, ili barem posalji pm, ne pisi zato sto svi pisu, ali to ne neka druga tema.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ne mogu da se ne oglasim ovdje iako ne bi htijela da nastane još jedna rasprava... pa vas molim za toleranciju

Prvo, ova tema je prepuna ponižavanja za katolike... Ne da mi se citirati ali "homoseksulaci će gorijeti u paklu" " to mi je isto kao vidoviti Milan".... i još puno takvih sličnih rečenica zaista nisu primjerene.
    Krenula sam čitati ovu temu sa zanimanjem, kako je MC na prvom postu i rekla, vaša opažanja i način odgoja a iz posta u post samo vrijeđanje za katolike....
    Drugo, što je Vigilare toliko krivo napravio da opet drvljem i kamenjem? Jel itko pročitao članak? A komentari tipa ovog "moj mili jahač apokalipse je opet u križarskom ratu; Krešica si je nakon neslavnog završetka akcije every sperm is sacred našao novu razbibrigu" su mi stvarno too much
    Treće, uglavnom se piše samo i isključivo loše o crkvi (opet mislim na ljude a ne na isntituciju...), dobrog a ima ga, nema nigdje... zašto? Zato što lijepe vijesti nitko ne želi čitati...
    Četvrto, mislite da je i meni lako što se recimo Milanović sprda s Duhom Svetim, sa vjeronaukom, crkvom... Mislite da su meni ok konstantna prepucavanja, kalupi (kao svi su katolici takvi i takvi)... Mislite da je meni ok reći da sam katolik, da idem redovito na misu, da idem na hodočašća, da sam član neke zajednice... Uglavnom budu komentari "ma da, pa izgledaš normalno??!!!"
    Peto, zapamtite da ima katolika i katolika.
    Ja sam katolik, ne podržavam homoseksulace ali ih toleriram, uostalom briga me svatko ima svoj životni put... Ja isto imam pravo reći svoje mišljenje koje bi bilo takvo i bez nauka crkve...

Govorite cijelo vrijeme da smo u sekularnoj državi... da jesmo gdje se više katoličanstvo zbog određenih stvari ne cijeni, gdje nas se skoro pa progoni i gjde se po medijima pišu samo ružne stvari!
    Oprostite još jednom, zašto ste onda vi tako povrijeđeni i zašto ova tema nije tema kakva je trebala bitei već se bavi samo pljuckanjem okolo naokolo i zašto se tema ne ključa kao i sve druge ako se izgubio smisao toga?

Mir s vama

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj mlukacin prvotno napisa Vidi poruku
    .
    Četvrto, mislite da je i meni lako što se recimo Milanović sprda s Duhom Svetim, sa vjeronaukom, crkvom... Mislite da su meni ok konstantna prepucavanja, kalupi (kao svi su katolici takvi i takvi)... Mislite da je meni ok reći da sam katolik, da idem redovito na misu, da idem na hodočašća, da sam član neke zajednice... Uglavnom budu komentari "ma da, pa izgledaš normalno??!!!"
    meni nije jasno čemu spominjanje milanovića? on nam je kao neka moralna vertikala, on je kakti neki ateist, agnostik, što li već?

sve probleme koje te kao vjernicu muče možeš slobodno podjeliti na topicu o odgoju u duhu vjere ne banaliziram tvoje probleme i stavove, ali imamo dovoljno svojih problema da o njima sada ovdje raspravljamo. za neke je upravo vigilare i krešo veliki problem.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Drugo, što je Vigilare toliko krivo napravio da opet drvljem i kamenjem? Jel itko pročitao članak? A komentari tipa ovog "moj mili jahač apokalipse je opet u križarskom ratu; Krešica si je nakon neslavnog završetka akcije every sperm is sacred našao novu razbibrigu" su mi stvarno too much
    Treće, uglavnom se piše samo i isključivo loše o crkvi (opet mislim na ljude a ne na isntituciju...)
    Ne želim počinjati počinjemo raspravu o MPO koja je ovdje potpuno bespredmetna, ali kad već pitaš što je Krešimir Miletić (osim svoje osobne eksponacije i zadovoljavanja političke ambicije) loše napravio, kao i crkva (ljude, a ne "samo" institucija), onda neću spominjati Jasenovac, ubojice i sl epitete, kojim su me između ostalog Miletićeve pristaše blagoslovile na jednoj tribini, samo ću ti samo priložiti Pinguičin ulet na MPO pdf i odgovor koji bi i tebi trebao dati odgovor na boldano pitanje.

Citiraj pinguica prvotno napisa Vidi poruku
    žao mi je što je ovdje javljam jer nisam u MPO i nikad neću biti, pa je moj jedini razlog javljanja demanti ovog članka

ali ako pogledate link na Slobodnu Dalmaciju odakle je izvučen taj interview http://www.slobodnadalmacija.hr/Spek...5/Default.aspx vidjet ćete da ne postoji nikakav svećenik i da su to obične novinarske patke i laži. NIKADA NITKO u Crkvi nije rekao niti će reći da su djeca u MPO manje vrijedna. Jedini koji stvaraju takvu sliku o toj djeci su novinari, a oni nasilnci koji vole omalovažavati druge će se uhvatiti tih riječi i misliti da crkva tako kaže pa zašto onda oni ne bi činili isto ili gore. Ti novinari čije vijesti prenosite i podržavate, oni su ti koji su to rekli, samo su to metnuli nekoj imaginarnoj osobi u usta da ne ispadne da je to njihova riječ. Rade vam medvjeđu uslugu, ako ne vama onda vašoj djeci, sa ovakvim člancima. Ovakav članak definitivno nije nikakva podrška, već iskorištavanje vaše boli za vlastite ciljeve.

Jedino kome je iskreno stalo do vas, bez skrivenih interesa je Crkva, ali na žalost nikada to nećete shvatiti.
    Citiraj BigBlue prvotno napisa Vidi poruku
    Ne patim od insomnije i nemam noćne more zbog svog začeća (predlažem da mi se na pp jave svi članovi foruma traumatizirani zbog svjedočanstva svog začeća i izlaganja neprimjerenom seksualnom činu u tako ranoj životnoj dobi, pa da te traume riješimo), nemam krivnje da sam za svoje postojanje pobila svoju braću i sestre. Pa kako to? Eto, jer su me roditelji začeli u nekoj motelskoj sobi usred američkog divljeg zapada, a ne u petrijevoj zdjelici nekog sterilnog laboratorija. Sve je to retorika te iste crkve koju tako zdušno braniš na račun izjave koju si, od cijelog rimokatoličkog vrha u Hrvata, jedino ti imala potrebe demantirati.

A mišljenje RKC u RH glasi ovako:

„Teološki vid i stav Crkve o ovoj temi predstavio je prof. Matulić. Čovjek nije proizvod nego je plod ljubavi. Umjetna oplodnja ima karakter proizvodnje, a ne stvaranje iz ljubavi... Iz ljubavnog zagrljaja nastaje ljudski život. A sada bi stručnjaci taj sveti čin instrumentalizirali. Jednostavni ljudski čin sjedinjenja predajemo inženjerima. Uzimamo na sebe ovlast da proizvedemo ljudski život. Dijete ne može biti učinak inženjerskog zahvata. Dijete nije proizvod, nego je dar. Cijeli proces umjetne oplodnje je instrumentalizacija ljudskog bića. Sudionici tih postupaka su odgovorni za ubojstvo tog nevinog ljudskog bića.“ (izvor: http://www.sv-antun.net).

Sukladno takvom razmišljanju, dijete stvoreno mpo postupkom je rezultat inženjeringa, proizvod, stvar, a u postupku mpo smo ubili nevino biće i zamijenili ga...čime?!!

Dodajmo tome izjavu „Desetero djece morate ubiti da bi se jedno rodilo“ (http://www.bitno.net/vijesti/hrvatsk...te-se-odluciti), koketiranje s nacizmom i fašizmom (ok, nije crkva, već hdz), eugenikom (priopćenje HBK, http://www.jutarnji.hr/hbk---zakon-o...human-/1040019, veži se na prvi navod nacizma i fašizma) i popom koji nas je u četvrtak nazvao ubojicama svoje djece (http://www.laudato.hr/Vijesti/Vijest...%93-jao-n.aspx), pa onda prodaji basne kako je crkvi stalo do mene.

Ali s kojim si motivom Pinguice daješ pravo biti (glasno)govornikom crkvenog mišljenja na ovom pdf-u, potreba koja mi je svjesno potpuno nejasna, a intuitivno je mogu protumačiti samo fanatičnom potrebom za okajavanjem vlastitih „grijeha“ kroz iskrivljenu prizmu misionarstva, zaboravljajući pritom da i ovdje ima vjernika, ljudi koji istinski i duboko vjeruju u Boga. I to u percepciju Boga sukladno Isusovim učenjem, a ne tumačenjem skupine narogušenih muškaraca koji su se, u pomanjkanju vještica, obrušili na ljude koji u činu znanosti vide čin božjeg blagoslova. Ti isti u Hrvata su si evanđeje po Mateju 16:18 protumačili Et ego dico tibi quia tu es Petrus et super hanc onyx non petram aedificabo ecclesiam meam (vulgaris - na oniksu, a ne kamenu/stijeni ćeš graditi crkvu).

Na svakom drugom pdf-u ću se truditi nikoga ne uvrijediti svojim stavovima o mpo-u, bez ikakvog nametanja svog sekularnog, ako baš hoćeš ateističkog stava, osim na ovome. Pretjerala si pinguice, žestoko si pretjerala, i molim te odi širiti demagogiju negdje drugdje, odi debatirati o ulozi crkve u razapinjanju MPO pacijenata s onima koji to žele na Filozofskom pdf-u, odi lizati oltare, a nas ostavi da u miru ližemo rane koje su nam s tih istih oltara nanijeli.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Prošle godine bila sam prvi put na nekom krštenju, krstilo se malog nećaka i kad smo došli u crkvu, tamo je već sjedila jedna grupica ljudi koja je trebala krstiti curicu. I tako sjede naše dvije grupice, svaka na svojoj strani u crkvi, a svećenik započinje s krštenjem, je li nećaka. Pitam ja ove svoje, zašto je počeo s našimm, kad su oni došli prije? Odgovor je bio, pa zato što je muško. Ne znam je li to stvarno tako ili se ljudima koji su mi to rekli to učinilo kao najprikladniji odgovor jer su si oni tako protumačili, ali oboje mi je bljak. A zatim sam se trudila ne slušati strašne riječi o odricanju Sotone i slično upućene petomjesečnom djetetu.
    Ne znam, meni u tim rijetkim situacijama kad moram biti na misi ili dijelu mise dođe da dignem ruku i kažem, oprostite, ne slažem se s vama, ili da makar postavim par pitanja. Znam da je to identično odlasku na topic o odgoju djece u vjeri i da nije kulturno i da me nitko ne sili slušati misu, ali... meni je to san napraviti ...što ne znači da hoću... Ako budem, javim se ))

Nego, meni jedan od najboljih članaka na temu nevjerovanja: Uvređeni ateista - uživajte
    http://www.velikiprasak.com/2011/04/uvredjeni-ateista/

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Prošle godine bila sam prvi put na nekom krštenju, krstilo se malog nećaka i kad smo došli u crkvu, tamo je već sjedila jedna grupica ljudi koja je trebala krstiti curicu. I tako sjede naše dvije grupice, svaka na svojoj strani u crkvi, a svećenik započinje s krštenjem, je li nećaka. Pitam ja ove svoje, zašto je počeo s našimm, kad su oni došli prije? Odgovor je bio, pa zato što je muško. Ne znam je li to stvarno tako ili se ljudima koji su mi to rekli to učinilo kao najprikladniji odgovor jer su si oni tako protumačili, ali oboje mi je bljak. A zatim sam se trudila ne slušati strašne riječi o odricanju Sotone i slično upućene petomjesečnom djetetu.
    Ne znam, meni u tim rijetkim situacijama kad moram biti na misi ili dijelu mise dođe da dignem ruku i kažem, oprostite, ne slažem se s vama, ili da makar postavim par pitanja. Znam da je to identično odlasku na topic o odgoju djece u vjeri i da nije kulturno i da me nitko ne sili slušati misu, ali... meni je to san napraviti ...što ne znači da hoću... Ako budem, javim se ))

Nego, meni jedan od najboljih članaka na temu nevjerovanja: Uvređeni ateista - uživajte
    http://www.velikiprasak.com/2011/04/uvredjeni-ateista/
    ovo za prvo pa musko, prvi put cujem.
    a odricanje od sotone...da bi to shvatila moras shvatiti sta znaci krstenje i sta je istocni grijeh.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

za nas, koji iz "duhovne garsonjere ne vidimo više sfere", treba poseban topik
    i ovaj je preduhovan za moj ukus

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

i kao što Zuska kaže nitko me nije tjerao čitatio ovo ali sam krenula čitati sa dobrom namjerom jer sam mislila da će ići u pravom smijeru....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i kao što Zuska kaže nitko me nije tjerao čitatio ovo ali sam krenula čitati sa dobrom namjerom jer sam mislila da će ići u pravom smijeru....
    a sto bi po tebi trebao biti dobar smjer na topicu o roditeljima koji nisu vjernici.

mi smo ekipa koja ne vjeruje da bog postoji i ta prica koja tebi nesto znaci ima vecu tezinu od prica o patuljcima i vilama. to ne znaci da ti nemas pravo vjerovati i osjecati drugacije

zbog toga je pokrenut topic koji ne nosi naslov "odgoj u duhu vjere"

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

onda sve 5.
    procitala sam link i slazem se osim s dijelom da se od ateista trazi da se suti ili laze.
    ja to ne trazim, niti sam ikad trazila.
    cak ni ne trazim da ateisticki dio moje obitelji mom djetetu ne govori da ono u sta ona vjeruje da ne postoji. kao sto rekoh na pocetku, ucim ju da svatko vjeruje ili ne vjeruje u sta zeli i da ima pravo na to i da to treba postovati.
    mozda zato sto sam i sama odrasla u takvoj sredini u kojoj me jedna baka ucila ocenas, a druga govorila da su to nebuloze i debilane.
    ni jednu nisam dozivjela da mi ispire mozak vec da mi daje do znanja njihove stavove, pogled na zivot etc. bas kao i sto drugih stvari u kojima su im stavovi dijametralno suprotni.
    i ja ne nijecem zlocine crkve, kako u proslosti tako i u sadasnjosti i strasno ih osudjujem. i bas s toga sto su te zlocine pocinili ljudi radim veliku razliku izmedju vjere i institucije. jer nema covjeka koji nije bez grijeha i koji ne grjesi. da postoji bio bi izjednacen s bogom, a to nije moguce :D

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Mene na necakinjinom krstenju upravo sokiralo spominjanje grijeha, to da dijete treba ocistiti od grijeha kojim je zaceto (ja sam to tako dozivjela - mozda je svecenik pricao nesto drugo - to mi je bilo jedino krstenje na kojem sam bila), meni je to bilo nevjerojatno. Kakav grijeh kod takvog malog djeteta? Kakve su to price?

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Mene na necakinjinom krstenju upravo sokiralo spominjanje grijeha, to da dijete treba ocistiti od grijeha kojim je zaceto (ja sam to tako dozivjela - mozda je svecenik pricao nesto drugo - to mi je bilo jedino krstenje na kojem sam bila), meni je to bilo nevjerojatno. Kakav grijeh kod takvog malog djeteta? Kakve su to price?
    To je i mog muža uvrijedilo: kao, ti ćeš mojoj bebi govoriti da je grešan?!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    istocni grijeh. dijete nije pocinilo osobni grijeh, no nasljedilo je adamov grijeh. zato govori i spominje zacece. krstenjem se tog grijeha oslobadjaju.

da sad ne piskaram, mislim da je tu jasno napisano:
    "Čovjek je opterećen istočnim grijehom. Istočni grijeh je pojam koji označava gubitak prvotne svetosti i pravednosti s kojima je čovjek stvoren. Još se naziva izvorni ili iskonski grijeh jer iz njega proistječu svi drugi grijesi. Isus Krist nas je svojom mukom, smrću i uskrsnućem oslobodio od istočnog grijeha, odnosno ponovno nam je ponuđeno zajedništvo s Bogom, a na nama ovisi hoćemo li to prihvatiti....Sakramentom krštenja dobivamo sljedeće milosti: postajemo kršćani, postajemo djeca Božja, tebivamo oslobođeni od istočnog grijeha. "

Stranica 4 od 58 PrviPrvi ... 234561454 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •