Stranica 41 od 58 PrviPrvi ... 31394041424351 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,001 do 2,050 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    "Pristao bih da živim, ako mora tako biti, među divljacima, u vihoru revolucije ili u bezumnom vrtlogu rata. Na sve bih pristao, samo ne na malograđanski život koji nikad ni u čemu ne pokazuje ni veličine ni lepote ni prave radosti, jer je u njemu sve otrovano predrasudama i ukaljano računicom koja se uvlači do najskrovitijih dubina ljudskog života, do u osmejak sa kojim čovek čoveku kaže: Dobro jutro!, do u bračnu postelju, do na samrtnički log. A ta računica nije samo bezdušna nego i - potpuno pogrešna."

Ivo Andrić

Andriću, sereš.
    Pardon my french.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

. A ja bi baš - malograđanski život. Nisam poeta... do kraja sam "mali čovik". Osim toga... prvo govorite nisu dovoljno hrabri za borbu... onda "lijenost". itd. Mislim... kužim i donekle se slažem, ali samo donekle. Ne tako davno je, recimo, moju blisku osobu pitalo ide li redovito na misu, za posao u znanstvenoj instituciji. Ne tako davno su se IVF doktori naslikavali oko prezentacije od onog HDZ Goelma "Zašto laže Mirando Mrsić". Sigurno im to nije bio "highlight of their career" i nije bila inercija i lijenost i "ne bi se štel mešat" - bio je strah za licence, strah za radno mjesto, ono... gotta kids to support as well. Po meni. U ovako malom društvu sve je super premreženo i mreža te odbaci brzo, ako napraviš iskorak u krivi trenutak (poslije je bilo pozitivnih iskoraka, kad se vlast promijenila). Nadam se da neće IVF-aktivisti ovo pročitat jer će bit pjene i svađanja... i ne navlačim ih na ovaj topic, ovo mi je samo palo na pamet kao konkretna prijetnja koju sam ja mogla skužit. Tako da... nije sve to tako plošno i nisu bakrači, ako nemaš exit - tipa osiguranu egzistenciju, moš' ići vani itd.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 30.11.2012. at 10:02

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Nadam se da neće IVF-aktivisti ovo pročitat jer će bit pjene i svađanja...

mislim da je bilo "Zašto je nervozan Mirando Mrsić". ili tako nekako...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj frka prvotno napisa Vidi poruku

mislim da je bilo "Zašto je nervozan Mirando Mrsić". ili tako nekako...
    Kako god se zvalo, uf totalni, ono... umjesto na stručni skup, ispod prezentacije s takvim naslovom (mislim da je čak bio i ppt slide s tom temom), ili mi je sjećanje emotivno obojano, ko bi više znao.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim... zagrebeš malo ispod i vidiš živu pulsirajući i stvarnu mrežu, koja ima moć.

Ne da mi je to drago i simpatično, čak mi je drago američko plošno društvo zbog toga što oko svake gluposti ne moraš istraživat pozadinu, ko je čiji prijatelj, ko je čiji kum, ko je s kim na faksu dobar bio. Ali - reći da to ne postoji i da nema stvarnu moć u ovom našem malom društvancu - meni je denial.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 30.11.2012. at 10:05

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I čisto osobno, jer su ih puno osuđivali - da sam ja žena nekog od njih, pa da mi dođe s ovom poemom "pristao bih da živim" itd. pa si ugrozi r. mjesto - ja bih vjerojatno poludila na to ... frigaj ga. Nemam to u sebi, ja bih tu imala veliki problem i upitno je dal' bih ostala s tim čovjekom, ali to sam ja. I ne mislim da sam zato nešto kriva, lošija, da mi nešto fali itd. To je ta spika "samoodržanje", kako ja to vidim.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

I čisto osobno, jer su ih puno osuđivali - da sam ja žena nekog od njih, pa da mi dođe s ovom poemom "pristao bih da živim" itd. pa si ugrozi r. mjesto - ja bih vjerojatno poludila na to ... frigaj ga. Nemam to u sebi, ja bih tu imala veliki problem i upitno je dal' bih ostala s tim čovjekom, ali to sam ja. I ne mislim da sam zato nešto kriva, lošija, da mi nešto fali itd. To je ta spika "samoodržanje", kako ja to vidim.
    pa baš pokušavam(o) objasniti da što smo starije manje prosuđujemo tuđe odluke.

/da ubacim digresiju, svakako sam suglasna s vertex, ne govorimo ovdje o velikim moralnim odlukama,.. meni se oni uglavnom i upravo vežu za ratno razdoblje... ali i tu donekle mogu shvatiti da netko ispadne moralna kukavica... zapetljavam se, pa izlazim iz ove digresije, jer mi dođe da kažem da neke odluke nikad ne bih donijela, ali to bi bilo možda isuviše samodopadno/

tako da, ne mislim da je itko lošiji time što je sebi konkretno izabrao drugi put, a evo, recimo konkretno mi nismo. jer u biti nisi imao što izabrati, tj. otkaz mm-u je došao kao posljedica odluke da krene na taj svoj vlastiti "put" 15 godina prije i da neke druge odluke prije toga budu drugačije. hoću reći, ne napušta se muža zato jer je (blesavo) hrabar.

ovo bakrači se odnosilo samo na mučeništvo.

baš mi je drago da smo počele filozofirati

ekoi, evo sad ću i tebi kratko odgovoriti moje iskustvo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I da...to je moje razmišljanje šbkbb - srećom nismo bili u toj situaciji, tako da je to sve onako... moja trenutna filozofija oko mojih prioriteta.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

tesko je naci mjeru, da ne ides malen ispod zvijezda, a da cijena koju placas bude prihvatljiva. kuzim i emsu i inu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    tesko je naci mjeru, da ne ides malen ispod zvijezda, a da cijena koju placas bude prihvatljiva.
    Slažem se, ukratko i to the point, što sam ja nizala nanizanku. Ono što me "zasematalo" u postovima emse i zuske je kao da je to sve easy and simple, bez ikakve cijene, ono - bakrači. Nije. Da je - ne bi mi o tome uopće raspravljali, svi bi lijepo govorili svoja mišljenja, peace, love and harmony, i sve 5. Sve je stvar vaganja i tvoje trenutne procjene - hoće li te više u nekoj situaciji koštat "izist gxxno" ili izdat sebe.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Sve je stvar vaganja i tvoje trenutne procjene - hoće li te više u nekoj situaciji koštat "izist gxxno" ili izdat sebe.
    X

Ali ja sam svu raspravu (i Zuskinu i MC) doživljavala inividualno, kao pitanja koja svako sebi postavlja.

Mogu reći da sam neke svoje odluke (u vezi crkvenog braka, krštenja djeteta, pohađanja vjeronauka itd...) temeljila i na iskrenim prepričavanjima poslijedica onih koji su odabrali varijantu "izdat sebe" i zbog toga zažalili. Jer, prema njihovim pričama, tome nema kraja. Zato je i dobro da ovdje možemo razmijeniti iskustva (bez optuživanja i hvatanja na neke zareze u rečenicama koji su možda zaboravljeni). Kako ne bismo krivo procijenili ):
    Posljednje uređivanje od quinda : 30.11.2012. at 15:38

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj quinda prvotno napisa Vidi poruku
    X

Ali ja sam svu raspravu (i Zuskinu i MC) doživljavala inividualno, kao pitanja koja svako sebi postavlja.

Mogu reći da sam neke svoje odluke (u vezi crkvenog braka, krštenja djeteta, pohađanja vjeronauka itd...) temeljila i na iskrenim prepričavanjima poslijedica onih koji su odabrali varijantu "izdat sebe" i zbog toga zažalili. Jer, prema njihovim pričama, tome nema kraja. Zato je i dobro da ovdje možemo razmijeniti iskustva (bez optuživanja i hvatanja na neke zareze u rečenicama koji su možda zaboravljeni). Kako ne bismo krivo procijenili ):
    Yes! Individualno... do toga treba doći, tj. ja bih da ostanemo na tom doživljaju, a ne na "ask not what activism can do for you, but itd." .

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I ja kužim obje. Ali, iako je to suprotno onome što kaže ina, da kako ideš stariji, to si manje principijelan, kod sebe primjećujem baš obrnuto.
    Ustvari sam htjela potpisati ovaj Zuskin post
    Ne znam, ja prema sebi uopće nisam principijelna. I često sam neodgovorna. Prečesto.
    Ali prema drugima, prema poslu i prema društvu, trudim se ponašati principijelno, pravedno, etično, (pre)odgovorno... I to mi je ponekad izvor problema jer imam visoka očekivanja od druge strane i onda moram raditi na sebi i uvjeravati se da to što netko ne poštuje dogovore, relativizira etičnost, iskorištava druge ili svoj posao itd. je jednostavno ljudski i da to moram tako prihvatiti... I radim na sebi, pokušavam prihvaćati i shvaćati da svijet nije savršen, da nije onakakav kakvim ga ja vidim ili žeim vidjeti..i jesam napredovala, ali ono...mali dio mozga sve to i dalje bilježi...
    , prepoznala sam se posebno u boldanom.
    I to baš zato jer sam u jednoj situaciji, zbog pritiska okoline, postupila suprotno svojim uvjerenjima. I to me je i prije, i kasnije, i za vrijeme toliko grizlo da sam samu sebe iznenadila time koliko mi je stalo da ne odstupam od svojih uvjerenja.

Jako je teško naći se u okruženju u kojem su neki modusi ponašanja nepisano pravilo i pretvorili su se već u uzance, a tebi su strani i toliko odbojni da ti dođe fizički mučno.
    Ali je s druge strane vage ovo inino, gotta kids to support, pa pregrizeš govno.
    Međutim, kad shvatiš koliko te strašno opterećuje taj jedan jedini blagi iskorak iz onoga u što vjeruješ, onda se ipak nadaš da, kad sljedeći put ostaneš vjeran sebi (i još si utvaraš da je to i vjernost idealnoj slici svijeta) da će to makar sve narod pozlatiti.

Mijenjam potpis u skladu s ovim...

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja mislim da je iskorištavati druge ili nepoštivati dogovore sasvim druga kategorija od toga da netko krsti dijete radi babe, iako je ateist.
    Ovo prvo čovjek može eventualno razumjeti, ali ima razloga i osuđivati. Ovo drugo, opet, može ti se ne sviđati, ali nemaš tu što odbravati ili ne. Mislim da je rasprava krenula od takvih primjera, zato se, mislim, ina javila (a ja nisam, kad već ona jest).

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

da se nadovezem na vertex.
    moja mjera se ne odnosi na osudivanje drugih, nego na "pogodbe" sa samim sobom.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

krštenje radi babe...
    zaboravljate da je nekima motiv bila jedino - baba
    koja se toliko sekirala što dijete nije kršteno da bi taj čin imao za motiv jedino njen duševni mir. ništa drugo. no, kako sam već rekla, morala se pomiriti s činjenicom da za njen duševni mir nisam bila spremna na obnovu zavjeta (genijalan mi je taj izraz, obnova zavjeta ) u crkvi niti na izdvajanje iz kućnog budžeta. pa nije više imala vremena za razmišljanje o jadnoj sudbini nekrštene djece jer se morala svađati s kaptolom
    onda nisam bila nešto ateistički osvještena, al danas bi isto postupila.
    il bi joj pokušala dokazati da to što su kršteni im ne osigurava automatski carsko nebesko. badava ako će biti odgajani u ateističkom duhu.

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

ćao žene

čituckam vas pomalo već danima, iako nisam štreberski baš sve proučila pa mi je možda i promaknuo odgovor na pitanje koje ću sada postaviti vama čija djeca nisu primila sakramente i ne idu na vjerunauk u školi (ukoliko su već školarci), dakle;

Jeste li ikada odvele svoje dijete u Crkvu i /ili na misu? Ako da, zašto, ako ne, opet zašto?
    Jeste li dijetetu ikada čitali neke biblijske priče (namjenjene za dječji uzrast), puštali crtiće, filmove i sl.?
    Da li općenito odgajate dijete upoznajući ga sa naukom o vjeri/vjerama u kulturološkom smislu, ili ih držite podalje od bilo kakvog doticaja sa religijskim sadržajima i učenjima?

Evo, ja o ovome već neko vrijeme razmišljam jerbo imamo 5.-godišnju djevojčicu koja nije krštena, mi kao njeni roditelji vjenčani smo samo kod matičara, ne u Crkvi. Za koju godinu će škola i morati ćemo donjeti odluku što ćemo sa vjeronaukom.
    I suprug i ja smo u djetinjstvu primali sve sakramente iz "narodnih običaja" i zato što svi ostali rade to isto pa što ćemo mi glumit crnu ovcu. A da ne pričam poslijeratne godine kada je ne biti deklarirani kršćanin katolik značilo biti neprijatelj Hrvatske pa su masovna pokrštavanja, pričesti i krizme išle ko lude.
    U neko kasnije vrijeme i sama sam ko vrlo mlada djevojka "dala šansu" svojoj naučenoj vjeri, ali kasnije sam tu ideju posve napustila iz vrlo intimnih razloga.
    Uglavnom, imam svoje osobno uvjerenje koje ne propagiram i ne namećem nikome i poštujem svačije drugo ukoliko ne promiče nasilje i ne krši ljudska prava. I s tim sam u miru. Eto tek tolko da kažem nešto o sebi.
    Uglavnom sada je riječ o mom djetetu, tj.o propitivanju što je za nju najbolje i ispravno. Spomenuli ste principe. Eh....

Što biste vi napravila da vam vaše dijete jedan dan dođe i kaže; "Mama ja bih htjela ići u Crkvu, na vjeronauk i na sakramente" - unatoč svemu što ste vi iz svojih principa odlučili da je sve suprotno tome za nju najbolje?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj ekoi prvotno napisa Vidi poruku
    ćao žene
    Jeste li ikada odvele svoje dijete u Crkvu i /ili na misu? Ako da, zašto, ako ne, opet zašto?
    Jeste li dijetetu ikada čitali neke biblijske priče (namjenjene za dječji uzrast), puštali crtiće, filmove i sl.?
    Da li općenito odgajate dijete upoznajući ga sa naukom o vjeri/vjerama u kulturološkom smislu, ili ih držite podalje od bilo kakvog doticaja sa religijskim sadržajima i učenjima?
    mislim da ovo pitanje ima više veze s karakterom i osobnošću, nego s principima ili konkretno ateizmom. takvi smo roditelji da dosta poučavamo dijete u svemu što nam se čini zanimljivo i njoj bitno, što bi se reklo, davimo ju pričama tako da ujedno da, objašnjavamo joj religije svijeta. imala je prilike vidjeti ortodoksne židove, pa smo joj objasnili u što oni vjeruju, u razredu je imala muslimanku koja joj je rekla da će umrijeti ako pojede svinjetinu (toliko o tuđim odgojima ), pa smo joj i to objasnili. odlazimo u crkve kao turisti, bila je na prvoj pričesti nećakinji, ići će i na njenu krizmu (dosadno joj je bilo). ponudili smo joj čak i početkom prvog razreda, da ode na vjeronauk i posluša što se tamo govori, nije htjela. na selu zna otići na misu sa svojom frendicom (jer su oni jako religiozni). zna se tamo ponašati, ali se ne moli. u sklopu zbora pjeva crkvene pjesme, ali i to smo objasnili zašto je to ok.

Za koju godinu će škola i morati ćemo donjeti odluku što ćemo sa vjeronaukom.
    mi smo temelje za ne odlazak na vjeronauk baš stvorili u godinama prije škole. objašnjavajući joj naš svjetonazor (ali što je jako bitno - i svjetonazor ostalih građana hr i cijeli društveni kontekst). družimo se s ljudima koji slično misle, pa ona vidi da nismo jedini. osnažili smo ju u tome, propitujemo tuđe i svoje stavove i mislim da je to prvi korak k uspješnom izbjegavanju vjeronauka. dati djetetu alternativu, ne bojati se reći svoje stavove djetetu. mi smo djeci uzor i naravno da ih zanima što mislimo i sasvim je logično da će i oni misliti isto kao i roditelji (nema u tome ničeg lošeg), a da će doći i vrijeme da roditeljske odluke i svjetonazore preispitaju (i to je dio odrastanja).

Što biste vi napravila da vam vaše dijete jedan dan dođe i kaže; "Mama ja bih htjela ići u Crkvu, na vjeronauk i na sakramente" - unatoč svemu što ste vi iz svojih principa odlučili da je sve suprotno tome za nju najbolje?
    jedan dan, kad bude ... kako bih rekla... religiozno punoljetna, da. kad bude intelektualno dovoljno zrela da shvati o čemu se radi i da onda odluči. onda bih joj dozvolila. a možda tad moja dozvola i ne bude više potrebna. a lako moguće da tada ode recimo u hare krishna. nije bog ovog podneblja jedini na svijetu.

sad u prvim nižim razredima - sumnjam. tu odluku donosim kao roditelj. kao što je ne pitam želi li se cijepiti, tako ne može ona odlučiti niti želi li ili neće na vjeronauk. vjeronauk nije religija kulture. vjeronauk podučava djecu vjerovanju u katoličku vjeru. osim što mi sam koncept vjerovanja i načina kako se to (neminovno) mora prenositi djeci te rane dobi nikako ne odgovara, ne sviđaju mi se i neki postulati koji su za mene mizoginijski i homofobni, pa i licemjerni i sl. tako da ne, hvala. ali to je opet moj princip. neki drugi roditelji prepuštaju odluku djetetu. mislim da je svaki izbor legitiman.

nadam se da sam ti pomogla nekim mojim iskustvima.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

jennifer, e nek' si mu rekla

ma ove andrićeve riječi su trebale nas potaknuti na razmišljanje (i pisanje). zato sam ih i stavila. ne kao ultimativni dokaz, nego kao jedno mišljenje (kao da andrić, rahmet mu duši, s nama sada tu razgovara )
    Posljednje uređivanje od mama courage : 30.11.2012. at 18:30

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

e, ovo mi se svidjelo...

Ono što sam zapazila je da većina roditelja voli svoju djecu i istinski brine za svoju djecu. Ali također i ovo: većina roditelja su konformisti koji će odgojiti nove konformiste zbog straha u kojem su i sami odrasli, zbog, iskustvo mi govori, krivo usmjerene brige za vlastito dijete koje će možda taj isti konformizam, ili nepodnošljive konvencije okoline jednog dana stajati zdravlja, sreće, pa i života. Konvencije su te koje treba mijenjati.

link

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

e, ovo mi se svidjelo...

link
    Sjajan tekst.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

otvorit cu posebnu temu, ali da ovdje ne propustite vidjeti

Fade in snima dokumentarac o zdr. odgoju i trebaju im dvije obitelji

jedna obitelj kojoj je vrjednosno neprihvatljiv zdravstveni odgoj

a druga kojoj je ovakav prijedlog ok

snimanje bi bilo u srijedu, cetvrtak ili subotu u zg

roditelji skolske djece

film snimaju polaznici njihove radionice, a vazna je napomena da oni nece jednu ili drugu stranu izdvajati kao dobre ili lose, vec samo zele da roditelji podijele svoje bojazni ili razmisljanja o ovoj temi

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

zanimljivo i upravo za ovaj topic: link

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

zanimljivo i upravo za ovaj topic: link
    Da li sam pala s kruške ako pitam što uopće sv.Nikola ima raditi u vrtiću? Ovo s organiziranim odlaskom u crkvu uopće neću komentirati, ali meni je jednako nebulozno da neki svetac dolazi u vrtić. Ok mi je da Nikola lijepo daruje u crkvi i da tamo idu roditelji s djecom koji to žele.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sv. Nikola inače, dolazi i u Lisinski na koncert Trešnjevačkih mališana. Osobno, mislim da mi dolazak Sv. Nikole u vrtić ne bi bio big deal (jer ga gledam u tom običajnom - konzumerizam điru), ali bilo bi mi da svi vrtićarci idu u Crkvu na Sv. Nikolu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ima i jedan o networkingu i spidermenskom umreženju, vjerojatno bitno više izraženom u manjim sredinama, mene asocirao svojeodbno na vrijednosti radnog protestantizma i toplog domaćeg tuluma, a propos etike i etičkih načela koja smo gore načeli (zuska itd - nije vezano za religiju, nego općenito):

http://danas.net.hr/hrvatska/vbulic/...rodna-karijera
    Posljednje uređivanje od ina33 : 30.11.2012. at 21:45

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Da li sam pala s kruške ako pitam što uopće sv.Nikola ima raditi u vrtiću? Ovo s organiziranim odlaskom u crkvu uopće neću komentirati, ali meni je jednako nebulozno da neki svetac dolazi u vrtić. Ok mi je da Nikola lijepo daruje u crkvi i da tamo idu roditelji s djecom koji to žele.
    Ma kakva kruška??!!! U našem vrtiću ne prije 25 godina nego prije 5-6 godina dok su moji dečki još bili tamo uredno je došao Djed Mraz na njihovu božićnu priredbu. I moj mlađi je od njega naručio plišanog medvjeda (kojeg smo poslije kupili i posjeli pod naš bor doma). Ali čak i Nikola i Krampus su mi dio folklora. Ne treba pretjerivati s čistunstvom ni u jednom smjeru. Djecu to veseli.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ma kakva kruška??!!! U našem vrtiću ne prije 25 godina nego prije 5-6 godina dok su moji dečki još bili tamo uredno je došao Djed Mraz na njihovu božićnu priredbu. I moj mlađi je od njega naručio plišanog medvjeda (kojeg smo poslije kupili i posjeli pod naš bor doma). Ali čak i Nikola i Krampus su mi dio folklora. Ne treba pretjerivati s čistunstvom ni u jednom smjeru. Djecu to veseli.
    Jes, slažem se i to i ja mislim.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jen, umirem )) Evo, Andriću nikad ne bi mogla bit žena, ja nemam tankoćutnosti da se tome divim, ja bi mislila - filozofiraj ti moj, a ja da rujem po problemima svakodnevice, e, nećemo tako. Pokušavam se malo i zezati. Ali, evo, da me moj, bez konzultacija, stavi u takvu situaciju, i odabere neki princip, umjesto mene i male, i da je to kristalno svima vidljivo u smislu cause and effect, možda bih ja to osjetila kao izdaju mene i svakodnevice zbog principa. Nemam pojma, moraš bit takav čovjek, slični se privlače, meni se sviđa moj pragmatik.

Vezano za izlaganje Crkvi i religijskom učenju stila opća kultura - da, idemo u Crkvu, pokazujem joj, pričam, imamo neke religijeske slikovnice, Bibliju u stripu. Da mi kaže da hoće u vjeronauk - mislim da bih rekla - nema problema, ali kad budeš imala 18 godina, tako to djeca onih koji ne vjeruju u Boga. Ali to ja ovako... iz perspektive ZG-a i današnjeg vremena.

Da živim, primjerice, u Gospiću, pred samo 2 godine, i da mi Milinović organizira ona svoja kontra-IVF sijela s Crkvenjacima, du su se, kao po diktatu, svi morali nacrtat i slušati njegove misli o tome kako je IVF ubojstvo, a poslije sub rosa dolazili govorit svoje tužne priče - mislim da mi ne bi bili "coxxones" tako veliki kao što su sada, u ZG-u. Da budem iskrena i samokritična do kraja.... možda bi je, da se sad preselimo u Gospić, i dala u vjeronauk - nemam pojma... ne znam niti poznajem li ja Gospić, ovako... filozofiramo.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 30.11.2012. at 21:22

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ali evo... recimo... supružnike Bajs teže mogu skužit i mislim da bi tu bila moja granica - sredina je veća, ako žive u ZG-u, mogu i nešto drugo valjda radit. Ono... ne znam da sam njegova supruga bilo bi mi to velik zaloaj za progutat, to njegovo dizanje ruke za Milinovićev zakon, a netom prije sami dobili dijete iz IVF-a i garant ne bi uspjeli, toliko mogu čini mi se laički šecnut, dobit dijete oplodnjom samo 3 jajne stanice, za što je on digao ruku. Ne obrazlažem možda baš jasno, ali imam i ja neku granicu za trade off između "hodanjem malenog ispod zvijezda" i osobnu ugrozu.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Da, glupo je što se ovdje svi pilamo zbog raznih gluposti, ne znam, dojenja, dohrane, roditelja, jaslica i čuvalica, kako prepoznati osobe koje smo upoznali, što kupovati u Lidlu i koji e-reader kupiti, dok u Hrvatskoj pada BDP, a u Sloveniji ljudi na cesti.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Da, glupo je što se ovdje svi pilamo zbog raznih gluposti, ne znam, dojenja, dohrane, roditelja, jaslica i čuvalica, kako prepoznati osobe koje smo upoznali, što kupovati u Lidlu i koji e-reader kupiti, dok u Hrvatskoj pada BDP, a u Sloveniji ljudi na cesti.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

(neku) djecu veseli i vjeronauk. ili uopće ne odlazak u školu

je li stvarno pretjerivanje? dalo bi se o tome raspravljati.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

(neku) djecu veseli i vjeronauk. ili uopće ne odlazak u školu

je li stvarno pretjerivanje? dalo bi se o tome raspravljati.
    Moje dijete je upravo u vrtiću otkrilo da su neka druga djeca druge vjere (a bilo ih je raznih - dosta djece muslimanske vjeroispovijesti, jedno dijete iz židovske obitelji, dosta miješanih i vjerojatno pola neopredijeljenih). Odgajateljice su pitale za dozvolu čija djeca mogu glumiti anđele a tko ima što protiv. U školi to nisam doživjela - tamo su stvari crno-bijele i puno mi se više sviđala ova vrtićka šarolikost i učenje toleranciji.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

MC, u zemlji u kojoj je jučer objavljeno da je BDP pao 1,9%, industrijska proizvodnja koliko 5.6%, Slovenci se biju na ulicama zbog katastrofalne ekonomske situacije, imamo 400 000 nezaposlenih, dolazi ozbiljna zima u kojoj će ionako siromašni ljudi biti na hladnom, i još siromašniji... meni je nekako smiješno napadati čiče koji za honorar ili bez honorara od 200 kn pitaju djecu jesu li dobra i daju im igračku iz Offertisime i malo čokolade. Taj sv. Nikola niti će koga obratiti, niti će se dijete pitati, niti ima ikakvog utjecaja na bilo što.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

smiješna je tvoja argumentacija, ifigenija.
    prije svega nitko nikoga ne napada, razgovaramo.

no, dala si mi dobar hint... kad se sjetim prije nekoliko godina poklone roditelja koje je lafo predavao sv. nikola u maloj sceni. i koji su to ogromni pokloni bili... koliko roditelja neće biti u mogućnosti darovati svoju djecu i za sv. nikolu i za božić?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Što se tiče aktivizma...i pronalaženja mjere, u pravu ste. Gladan čovjek ne razmišlja o rodnoj ravnopranosti, siromaha ne zanimaju ispušni plinovi, potlačenog i neslobodnog ne zanimaju žvotinje u kavezima.

Naravno da postoje razne situacije zbog kojih treba promisliti, poslodavci koji samo čekaju zbog nečeg otpustiti, kolege koji će mobirati itd. I kužim kad ljudi kalkuliraju jer im se radi o plaći, egzistenciji, djeci... Apsolutno kužim.

Svjesna sam da u društvu nema mnogo hrabrosti, riječ o sićušnoj manjini, ali nisam o tome pisala, nisam uopće mislila na tu razinu aktivizma.
    Kad sam spomenula lijenost, komformizam i šutnju, govorila sam o stvarno minimalnom "aktivizmu", ako se tako uopće može nazvati npr. princip da ne šutiš na roditeljskom, već da imaš svoje mišljenje. Kako očekivati od ljudi da javno podrže neku dobru inicijativu ili osude fašizam, kad im se ne da dići ruku na roditeljskim sastancima, negdje gdje se ipak toliko javno se izlažu i negdje gdje je riječ o njihovoj djeci, a ne o, ne znam, termoelektrani u susjednoj županiji.
    Često puta je takozvani strah od osude ili odmazde (poslodavca, kolege, okoline) samo isprika da se ništa ne učini jer im je nečinjenje komotna pozicija. To je ta lijenost koju sam spominjala, tipa, znam da će netko drugi reći, pa neću ja...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

npr. princip da ne šutiš na roditeljskom, već da imaš svoje mišljenje.
    da, to bi trebalo biti minimum minimuma. jer ako ti kao roditelj nećeš zaštiti svoje dijete, a tko bi to trebao biti? neki stranac? neko tuđe dijete?

jednog dana će bajsovo dijete narasti pa se suočiti s očevim (davnim) oportunizmom.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ajmo odmah tražiti zaključavanje ovog topika.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ajmo odmah tražiti zaključavanje ovog topika.

.

A propos granice sa Sv. Nikolom i pretjerivanjem - meni on nije nikakav problem, dok je na razini "Djeda Mraza", bez religijski konotacija - ko što je ovaj Sv. Nikola u Lisinskom, ili na engleskom - dođe Nikola, dječica plješću, ode Nikola, dječica mašu. To je, de facto, onaj socijalistički Djed Mraz, nikakve razlike.

A propos toga što djeca vole - djeca vole sve, ovisno o paketu. Osobno, da me mala, a mi živimo u tom nekom imaginarnom Gospiću, pili ja bi na vjerojonauk, ja stvarno bi - dala bi je. U ZG-u bi ja bila malo upornija.

U krajnjoj liniji, u kontekstu BDP-a, što je jedan vjeronauk... ili spolni odgoj (anđeo-smajlić).

Inače, iz našeg kruga poznanika, ateisti dali malu koja je molila za ić na vjeronauk iz motiva "neka malo vidi što to je", a mi ćemo doma blago radit undo, da ne bi po efektu "zabranjenog voća" zabrazdila u neki religijski žar u 18.-toj - i dobro ih strategija poslužila.

Tako da, ako bi iz nekog razloa, moje dijete bilo ono silno za i to bi trajalo i trajalo i trajalo - onda bi vidila.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 01.12.2012. at 11:09

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

mama c, hvala na iscrpnom obrazloženju, jesi, pomogla si.

a propos minimalnog aktivizma i zauzimanja za dobrobit i prava svog djeteta, i ja bih voljela shvatiti što je potrebno da se dogodi da se ljudi trgnu iz letargije, pasivnosti, komfora i sveopće nezainteresiranosti. zašto se sve nekako prepušta nekoj struji mase - pa šta bude, bit će.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

kad sam sad malo razmišljala o toj temi... i prelistala knjigu vjeronauka moje nećakinje (mislim da se radilo o 7. razredu), ne bih voljela recimo da moje dijete poželi pohađati vjeronauk kad je starije i u 7. osnovne od vjeroučiteljice/vjeroučitelja čuje da onaj tko koristi kondom ide u pakao (što je jedna vjeroučiteljica izjavila u jednoj zagrebačkoj oš).

ma, uopće da recimo sluša da je npr. masturbacija grijeh. za mene masturbacija nije grijeh i nikad neću dijete podučiti da se to ne smije. dapače. neka upozna sebe i svoje tijelo, neka ga zna cijeniti i zna što voli i neka ona bude ta koja će odlučivati koga će voljeti. neka ona ta bude koja bira

teško da bih joj u 7. ili osmom mogla zabraniti, ali vjerujem da kad bi otišla, da bi jako brzo (brže nego kad je bila manja) shvatila da se ono što se tamo podučava kosi sa svime što ona zna i kako ju se učilo.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

meni on nije nikakav problem, dok je na razini "Djeda Mraza", bez religijski konotacija
    ovako smo mi, dok sam bila manja, slavili božić i u školi. bez religijskih konotacija. i možda će sad netko reći, ajme, pa to je smiješno. onda ok, slavili smo na protestantski način, ako već, jer smo živjeli u protestantskom okruženju, dok su ostali živjeli u sfrj i isticali da su ateisti onda su veliki ateisti prekonoći postali veliki vjernici... ali to je već druga priča...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

na fb sam vidjela sliku marka twaina, a u pozadini, nikola tesla... i tekst:

Raise a glass in honor of Mark Twain's birthday! "It ain't those parts of the Bible that I can't understand that bother me, it is the parts that I do understand." Atheist Ernest Hemingway said, "All modern American literature comes from one book by Mark Twain called Huckleberry Finn." Here Twain is pictured with his friend Nikola Tesla

slika

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nižem, nižem....

danas...01.12. se treba i ovog prisjetiti. umjesto bajke o pepeljuzi, ljepše i poučnije djetetu ispričati ovu priču:

ujedno objasnite kakav je bio položaj crnaca (možete povezati s današnjim statusom homoseksualaca u društvu), što je većina bijelaca mislila o crncima, koja su bila crnačka prava tj. koja nisu bila i onda hrabar potez ove mlade žene. i to žene i koje su bile posljedice... još pokažete koji filmčić na youtubeu o njoj i voila! predavanje o ljudskim pravima

On 1 Dec, 1955, Rosa Parks (February 4, 1913 – October 24, 2005) in Montgomery, Alabama, refused to obey bus driver James F. Blake's order that she give up her seat in the colored section to a white passenger, after the white section was filled.
    Parks' act of defiance and the Montgomery Bus Boycott became important symbols of the modern Civil Rights Movement. She became an international icon of resistance to racial segregation. She organized and collaborated with civil rights leaders, including Edgar Nixon, president of the local chapter of the NAACP; and Dr. Martin Luther King, Jr., a new minister in town who gained national prominence in the civil rights movement.
    link video
    Posljednje uređivanje od mama courage : 01.12.2012. at 15:24

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim da se ljudi koji uče da je mastrubacija grijeh... velika većina... ipak nekako odlijepe od te teze i žive nekako u toj svojoj nekoj dihotomiji, koju ja.. a kao sva sam ponosna što razumijem sve nijanse sive, i nikako ne bi 0-1, teško mogu razumit, ali nije da baš nešto čačkam ili da mi je to sad goruće pitanje da ulažem napore u razumijevanje toga, i brojnih drugih teško održivih teza (predbračni seks, no kondomi itd.).

Puno bi meni toga bilo problem - em slike (navodno su knjige takve) di je obitelj prikazana mama pegla ili kuha, tata čita novine - ko crtić iz 50-tih godina, preko mastrubacije itd, ali to su samo sitnice, ja se teško mirim s dogmama općenito.

Pretpostavljam da, u stvari, ako budem iskrena do kraja žive na isti ovaj način u nekom pomirbenom modu između načela u koja vjeruju i onoga kako nastupaju u RL-u, baš kao i ovih tipa 90% ljudi za sebe misli da je principijelno, ali ipak kiksa kad je stani pani i nije dovoljno hrabro, ali tu nehrabrost kod drugih vidi, ali kod sebe.. nekako nađe razloge zato jer je čovjek najbliži sam sebi i svojim razlozima (evo... primjer MPO-a, jer mi je to blisko - svi su bili grozno ljuti na doktore što su se naslikali ispod "stručnih slideova" što misli Mirando Mrsić i lijepo ih za HTV uslikalo, ali jako mali broj ljudi je bio spreman napravit slično ono zbog čega su njih kritizirali - izać' iz ormara i direktno se suprostavit moćniku, slijedit MPO doktorsko sijelo po kongresima i ić' u direktnu kontru (jer sve je to spika moćnikom na moćnika - pacijentima je doktorski establishment moćnik, doktorskom establishmentu je ravnatelj moćnik, ravnatelju je ministar moćnik, ministru je premijer moćnik i ode sve kvragu). Iako, taj mali broj ljudi ipak je uspio bit dovoljno aktivan i opet vratit sve na relativnu normalu.

Vezano za aktivizam i ljudska prava, čak i mojoj maloj od 4,5 godine bila je turbo zanimljiva izložba fotki od Stevea McCurryja, ako sam dobro napisala, onaj NG fotograf koji je uslikao onu Afganistanku - mislim da je još u Umjetničkom paviljonu. Ima cijeli filmić kako ju je tražio nakon xy godina da je opet uslika, i kroz taj filmić je dana slika svijeta koja je nama naprosto strašna - da žena mora u zatvor ako radi, ako vozi, ako izađe iz kuća bez muškarca itd. Opet... kad makneš moćnike, jedna prosječna obitelj, koliko se uspijeva uopće skužit od tog straha, želi što žele sve na svijetu - mir i prosperitet za svoju djecu i obrazovanje za svoju djecu (i mušku i žensku). A i lijepe su fotke . Moju malu se skroz dojmilo, čak me žica kad prođemom pored Paviljona da opet idemo. Mi smo primarno ošli pogledat fotke, a ovo je bio zgodan dodatak.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

vijesti

hns za ukidanje vatikanskih ugovora

Mislim da se ljudi koji uče da je mastrubacija grijeh... velika većina... ipak nekako odlijepe od te teze i žive nekako u toj svojoj nekoj dihotomiji, koju ja.. a kao sva sam ponosna što razumijem sve nijanse sive, i nikako ne bi 0-1, teško mogu razumit, ali nije da baš nešto čačkam ili da mi je to sad goruće pitanje da ulažem napore u razumijevanje toga, i brojnih drugih teško održivih teza (predbračni seks, no kondomi itd.).
    dihotomija? to je eufemizam za što?

Puno bi meni toga bilo problem - em slike (navodno su knjige takve) di je obitelj prikazana mama pegla ili kuha, tata čita novine - ko crtić iz 50-tih godina, preko mastrubacije itd, ali to su samo sitnice, ja se teško mirim s dogmama općenito.
    x

mi smo nedavno gledali dokumentarac o malali. sniman negdje 2009. i o njenoj borbi da ide u školu. što je mojoj stvarno neshvatljivo - čuj, bori se da IDE u školu?! opet dobar povod da djetetu objasnimo kako djevojčice u drugim zemljama žive i što prolaze i koliko je bitno ići u školu

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

upravo smo filip i ja učili pjesmicu za glazbeni o rođenju djetešceta, i svaki put kad bi došli do dijela "isuse mileni moj.." mene bi spopao smjeh. kad me pitao o čemu se u stvariradi u toj pjesmi, jako teškoj za naučiti napamet, totalno sam se zbunila.
    netko je pitao, jel bi pustili djecu na vjeronauk da su poželjeli? ne znam, mislim da bi ja prvo upisala sebe na neki skraćeni vjeronauk gdje bi dobila objašnjenje događaja iz biblije i mogla se nositi s gradivom osnovne škole. glazbeni mi predstavlja problem, a kakao bi onda npr. znala jel mi djete dobro nacrtalo raj i pakao.
    zašto je bog dao ime isusu baš isus?
    zašto se isus žrtvovao za ljude?
    na pitanje: zašto je djeva čista, jel to ima veze s kupanjem- bilo mi je već dosta petljati pa sam rekla da ću mu sve objasniti kad proučim to na internetu.
    ustvari, pokušati ću na "odgoju u duhu vjere"

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    na pitanje: zašto je djeva čista, jel to ima veze s kupanjem- bilo mi je već dosta petljati pa sam rekla da ću mu sve objasniti kad
    :lool, jao, nisu oni baš tamo u toj pustinji imali previše vode da bi bili toliko čisti od kupanja, možeš mu reći da je bila čista od grijeha, nije radila loše stvari, nije se rugala drugoj djeci i sl..
    Prekomplicirano je i za kršćane, a kamoli za ostale, shvatiti da je bila čista od istočnoga grijeha, to je onaj prvi grijeh, prvi neposluh Bogu, kad su ljudi već u rajskom vrtu htjeli biti veći, jači i pametniji od Boga, a ništa im nije falilo u životu.
    Inače, glede kupanja i pranja aktera iz tog doba, na jako puno mjesta u Bibliji navodi se pranje ruku i nogu pri ulasku u kuću i prije jela naročito, stekla sam dojam da su držali do toga, unatoč nestašici vode (bilo je izvora, naravno, ali je i topla klima). Još sam se čudila zašto stalno peru noge, a onda se sjetih otvorenih sandala i pješčanog tla na području današnjeg Izraela i okolnih krajeva, i bi mi jasno.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

da, reci mu da ima veze s kupanjem
    sad kad u ovo predbožićno doba krenu filmovi...ne moraš na tečaj, zabavnije ti je pogledati koji holivudski spektakl na tu temu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •