Stranica 45 od 58 PrviPrvi ... 35434445464755 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,201 do 2,250 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Ljufi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

apropo emisije "Hrvatska uživo" i teme o ZO-u, plaćam ćevape i pivo onome tko mi u kraćim crtama objasni čemu se protive "Nepomireni", tj. što je glavni razlog ovolike galame od strane katoličkih udruga?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Ljufi prvotno napisa Vidi poruku
    apropo emisije "Hrvatska uživo" i teme o ZO-u, plaćam ćevape i pivo onome tko mi u kraćim crtama objasni čemu se protive "Nepomireni", tj. što je glavni razlog ovolike galame od strane katoličkih udruga?
    1. informacije se preuranjeno daju djeci (u petom masturbacija)
    2. ne temelji se na znanstvenim činjenicama
    3. program je ideološki obojen

to je ono što je rekao hrvoje vargić u studiju

onaj iz grozda je (u prilogu) spomenuo homoseksualno-feminističku propagandu.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    1. informacije se preuranjeno daju djeci (u petom masturbacija)
    2. ne temelji se na znanstvenim činjenicama
    3. program je ideološki obojen

to je ono što je rekao hrvoje vargić u studiju

onaj iz grozda je (u prilogu) spomenuo homoseksualno-feminističku propagandu.
    Ovo od 1 do 3 je PR za javnost, a ovo zadnje je zapravo ono što im stvarno smeta

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

dobro došli u hrvatski absurdistan

http://www.bika.net/posao/administra...izmu-m-z/24645

• Potrebna znanja i vještine: mlađa muška osoba fakultetski obrazovana poznavanje stranih jezika,rad na računalu komunikativnost i odgovornost obavezno Hrvat i vjernik,po mogućnosti bez obaveza

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Pa firma se zove Josip i Marija

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

je li to uopće legalno?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    je li to uopće legalno?
    nije.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Biće si to ta poslodavka želi naći muža, kad joj i obaveze smetaju? Katastrofa.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Biće si to ta poslodavka želi naći muža, kad joj i obaveze smetaju? Katastrofa.
    ovi diskriminiraju po svim osnovama, a ne samo po (ne)vjerskoj.. te mlad, te muško, te nema obitelj, te je još hrvat i vjernik (e vidiš, može bilo koje vjere, valjda... moš si mislit ), ma, ko da se netko sprda na one antidiskriminacijske reklame što ih viđam po zet-ovim tramvajima

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

U biti, dođoh prije javiti vam ovo i zaboravim:

večeras na hrt 3
    http://www.hrt.hr/index.php?id=hrt-p...anak&tx_ttnews[tt_news]=192958&tx_ttnews[backPid]=850&cHash=9694bb7945

Više o njemu:
    http://www.jutarnji.hr/djeci-dobar--...metnik/251582/

A popodne je druga epizoda o srednjem vijeku, na temu seksualnosti

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

a koga zanima, 21.12. na smak svijeta imamo i skeptike u pubu...

evo tema: http://i.imgur.com/GNPEQ.jpg

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

a koga zanima, 21.12. na smak svijeta imamo i skeptike u pubu...

evo tema: http://i.imgur.com/GNPEQ.jpg
    dolazim! koliko traje okvirno?

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    dolazim! koliko traje okvirno?
    do 9 ovaj strukturirani dio, kasnije koliko hoćeš
    struktura je 20 minuta prezentacija, pola sata rasprava, 10 minuta pauza, pa tako triput

ja neću moć doć

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj koryanshea prvotno napisa Vidi poruku
    do 9 ovaj strukturirani dio, kasnije koliko hoćeš
    struktura je 20 minuta prezentacija, pola sata rasprava, 10 minuta pauza, pa tako triput

ja neću moć doć
    hvala ti!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

sasa, nadam se da se vidimo. ja ću nastojati, ali nisam sigurna.

evo još nekoliko zanimljivih predavanja s CFI znanstvenog četvrtka (svakog čet na RBI)
    video o starenju

predavanje o evoluciji

u biti, evo vam link na sva predavanja: link

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

sasa, nadam se da se vidimo. ja ću nastojati, ali nisam sigurna.

evo još nekoliko zanimljivih predavanja s CFI znanstvenog četvrtka (svakog čet na RBI)
    video o starenju

predavanje o evoluciji

u biti, evo vam link na sva predavanja: link
    Jao, pa ti znanstveni četvrtci su 90-tih znali bit u gradu, ne mogu se sjetiti dvorane, ali oglašavali su se zajedno sa književnim petcima. Išla sam na ta predavanja četvrtkom, a odjednom su misteriozno nestali. I otada, svaki put kad sam vidjela da se književni petci oglašavaju, pomislila sam, vratite nam znanstvene četvrtke. I sad ako mi kažeš da su cijelo vrijeme bili na IRB-u, pojest ću se.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Moje srce je veće od tvoje šake

o obiteljskom nasilju.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ne mogu reći jesu li bili cijelo vrijeme, ali jesu bili ovu godinu. možeš ih pogledati preko youtubea.

evo novih vijesti... uzburkala se opozicija i jedna vjerska nedemokratska organizacija čije ime nećemo spominjati...

ah, što reći? osoba koja nosi bedž u čast osuđenom ratnom zločincu je protiv ZO. bivši ministar zdravlja (o čijoj ratnoj prošlosti ne bih na ovom forumu), za čijeg mandata je donesen vjersko obojan zakon o MPO je protiv ZO. sjećate se kad je u zakonu o MPO bio problem što neki nisu vjenčani?

tko to zaziva demokraciju? čovjek koji stoji na čelu nedemokratične organizacije u hrvata, a kojeg je bivši premijer, osuđen kriminalac ugošćivao na imanju jednog bliskog prijatelja, gdje se u žderačini dogovaralo o sadržaju zakona o MPO.

citat iz tog vremena: “U Zakon (o MPO) će se uvrstiti odredbe koje će zadovoljiti i Crkvu, koja zauzvrat neće Sanaderovoj Vladi stvarati probleme. Neće ih kritizirati”.

da, da... ali sve te pojedinosti neće zgroziti neke osobe, oni se zgražaju na riječ "džamahirija".

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

citati iz bh. školskih udžbenika I

12. „Ja sam mali prvačić, slatki mali Hrvatić.“
    (Hrvatska početnica za 1. osnovne / Navikavanje ljudi da odmalena usvajaju debilne parole i slogane)

20. „Nekad i žena nailazi na probleme rješavajući unutrašnje kućne poslove. O njima treba da govori tek kad muž bude spreman da je pažljivo sasluša i da joj pomogne.“

(Islamska vjeronauka za 6.osnovne, Mensura Ćatović / Promicanje drugorazredne uloge žene, koja ima pravo govoriti tek kad joj muž dozvoli)

drugi dio bisera

13. „Gubitak vjere je najveća nesreća za čovjeka. Taj grijeh protiv vjere zove se ateizam ili bezboštvo. Ovaj grijeh je veliki i neoprostiv a njega mogu kod čovjeka prouzrokovati razne okolnosti kao, npr., rđavo vaspitanje, zli primjeri u mladosti, jednostrana i površna učenost.“

(Pravoslavna vjeronauka za 9. osnovne, S. Vrhovac / Promicanje mržnje prema ateizmu)

14. „Židovi prakticiraju vještičarenje i čarobnjaštvo, te slijede Sotonu. (...) Pitanje poslije lekcije: navedite neke odbojne karakteristike Židova. (...) Dajte neke primjere bezvrijednih religija, kakve su judaizam i kršćanstvo.“

(Udžbenik vjeronauke u Školi kralja Fahda, London/ Bez komentara)

15. „Čovjek se spasava samo vjerom, dobra djela nisu potrebna.“

(Pravoslavna vjeronauka za 8.osnovne, V.Stojanović / Citat doista sve govori)

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

citati iz bh. školskih udžbenika I

12. „Ja sam mali prvačić, slatki mali Hrvatić.“
    (Hrvatska početnica za 1. osnovne / Navikavanje ljudi da odmalena usvajaju debilne parole i slogane)

20. „Nekad i žena nailazi na probleme rješavajući unutrašnje kućne poslove. O njima treba da govori tek kad muž bude spreman da je pažljivo sasluša i da joj pomogne.“

(Islamska vjeronauka za 6.osnovne, Mensura Ćatović / Promicanje drugorazredne uloge žene, koja ima pravo govoriti tek kad joj muž dozvoli)

drugi dio bisera

13. „Gubitak vjere je najveća nesreća za čovjeka. Taj grijeh protiv vjere zove se ateizam ili bezboštvo. Ovaj grijeh je veliki i neoprostiv a njega mogu kod čovjeka prouzrokovati razne okolnosti kao, npr., rđavo vaspitanje, zli primjeri u mladosti, jednostrana i površna učenost.“

(Pravoslavna vjeronauka za 9. osnovne, S. Vrhovac / Promicanje mržnje prema ateizmu)

14. „Židovi prakticiraju vještičarenje i čarobnjaštvo, te slijede Sotonu. (...) Pitanje poslije lekcije: navedite neke odbojne karakteristike Židova. (...) Dajte neke primjere bezvrijednih religija, kakve su judaizam i kršćanstvo.“

(Udžbenik vjeronauke u Školi kralja Fahda, London/ Bez komentara)

15. „Čovjek se spasava samo vjerom, dobra djela nisu potrebna.“

(Pravoslavna vjeronauka za 8.osnovne, V.Stojanović / Citat doista sve govori)

ovo je da ne povjeruješ!
    ne znam da li da se keljim ili da se rasplačem, majke mi

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    ovo je da ne povjeruješ!
    ne znam da li da se keljim ili da se rasplačem, majke mi
    katastrofa
    mc, kako si samo našla ove bisere?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Uspjela sam pogledati dnevnike i na Novoj i na HTV-u, čini mi se da si KC radi medvjeđu uslugu ovakvim angažmanom. Kakav je vaš dojam? Moj je da to prosječnom čovjeku ide jako na živce.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Sjajno!

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

bozanić je skroz neuvjerljiv. kako ono reče, ZO razara čovjeka. bolja je ifi od njega , ovaj se skroz nekako zbunio.
    al isto mi ide neopisivo na živce cijela ta rasprava oko 2 sata po 45 minuta. ne mogu više to slušati. nakaradno. ponavljam termin jer baš paše.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    bozanić je skroz neuvjerljiv. kako ono reče, ZO razara čovjeka. bolja je ifi od njega , ovaj se skroz nekako zbunio.
    al isto mi ide neopisivo na živce cijela ta rasprava oko 2 sata po 45 minuta. ne mogu više to slušati. nakaradno. ponavljam termin jer baš paše.
    Ja samo navratila komentirati tu izjavu (u stvari pročitala sam samo naslov - za puni tekst jednostavno nemam želuca). Ja u stvari ne znam sto bi napisala - ostavljaju me totalno bez suvislog komentara na toliku količinu gluposti s kojima nas obasipaju ovih dana. Prvo su nas prilikom one promjene MPO zakona isto tako tjednima, mjesecima maltretirali svaki dan o tome kako nastupa smak svijeta onog dana kad zločesti zatupnici dignu ruke za holokaust zakon koji sirote 4-stanične embrije (jesu li to uopće već embriji po terminologiji?) osuđuje na strašne muke smrznutosti po frižiderima i frankenštanovske eksperimente ludih amoralnih bezbožnih znanstvenika.

I taman se ta suluda "i ja sam bio embrij" kampanja stišala (pa je čovjek mogao ponekad i pogledat dnevnik a da mu se ne zgadi ili živac digne na koje gluposti se troši naše vrijeme i novci umjesto da se o nečem pametnom raspravlja) kad evo njih s novom (meni osobno imbecinlnom) kampanjom i teorijama, valjda će svaki učenik osnovne škole nakon prvog sata razredne nastave gdje će čuti riječ "masturbacija" razoren puknut ko kokica napola (u glavi mi se vrte slike iz sf filmova)... Nemrem više, stvarno nemrem ponekad podnositi tu beskrajnu količinu gluposti kojima nas obasipaju kroz informativne kanale. Prestala sam čitati vijesti i gledati televiziju (eto ipak neke koristi).

Valjda bude prošla ta histerija negdje krajem školske godine kad svi učenici nekim čudom prežive tih 2*45 minuta "nerazoreni" (štogod to značilo - valjda jedna od onih famoznih "katoličkih" riječi koja eto ne znači ono što znači svima ostalima, kao npr "poniznost" i ostale hrvatske riječi koje mi ne-katolici ne razumijemo da znače nešto drugo kad ih se izgovara s oltara a drugo kad to govornik-vulgaris hrvatskog kaže)

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam se živcirala do prošlog petka, a onda me prošlo. U principu sam skužila da je razlog cijeloj halabuci politika. Crkva vidi da ova vlast nema prave oporbe i želi mobilizirati svoje pripadnike protiv nje. Sad se može postaviti pitanje zašto baš na ovom pitanju, a ne npr. gospodarstvu, što nam definitivno više utječe na živote, ali su zapravo izabrali nešto što više odgovara medijima i jednostavno je, priznajmo, zanimljivije. Meni je to da oni rade protiv vlasti koja ne odgovara njihovom svjetonazoru sasvim OK; kad je bila prošla vlada, potpisivala se peticija protiv ZOR-a koja je više bila peticija protiv vlasti.
    Uglavnom, ne isplati se nervirat.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam se živcirala do prošlog petka, a onda me prošlo. U principu sam skužila da je razlog cijeloj halabuci politika. Crkva vidi da ova vlast nema prave oporbe i želi mobilizirati svoje pripadnike protiv nje. Sad se može postaviti pitanje zašto baš na ovom pitanju, a ne npr. gospodarstvu, što nam definitivno više utječe na živote, ali su zapravo izabrali nešto što više odgovara medijima i jednostavno je, priznajmo, zanimljivije. Meni je to da oni rade protiv vlasti koja ne odgovara njihovom svjetonazoru sasvim OK; kad je bila prošla vlada, potpisivala se peticija protiv ZOR-a koja je više bila peticija protiv vlasti.
    Uglavnom, ne isplati se nervirat.
    x

iako se ipak malo nerviram
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 12.12.2012. at 10:36

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

uz to:
    institucija religije nije ni partija, ni civilna organizacija, niti ni jedna demokratski organizirana organizacija koju su njeni pripadnici ovlastili da ih zastupa u demokratskoj gradanskoj drzavi.
    ulogu medija necu komentirati, ali za jedno dvadeset godina ljudi ce se cuditi kako je uopce takav nacin komunikacije bio moguc.

bas gledam ove signifikantne razliku u sadrzaju, nacinu, retorici, te opcenito nastupu u austriji i hrvatskoj.
    okej u austriji se radi o brosuri, ne o konceptu zdravstvenog/spolnog odgoja koji vec postoji i ne stavlja se u pitanje.
    ne trebam ni napomenuti da se naravno niti kardinal, niti visi duznosnici crkve ni ne oglasavaju. program javnioh skola nije njihova domena. i to znaju svi.

organizacije koje se oglasavaju u austriji, osim sto ne potpiruju histeriju, se bave cinjenicama, a ne izmisljanjem istih.
    oni recimo kazu, da pojedini djelovi brosure nisu po njima u skladu s krscanskim vrijednostima. sasvim ok. bez obzira sto pretpostavljam da sami vjernici se ne salzu 100% sto krscanske vrijednosti jesu ili nisu, ta izjava izrazava njihov stav i korektna je. moze biti da brosura nije u skaldu sa svim krscanskim vrijednostima, ali posto zivimo ne zivimo u teokraciji, nego u demokratskoj, gradanskoj drzavi, to je i logicno.

u hrvatskoj ne samo da (pozivam se na novine koje su mi dostupne na netu, moze biti da ne izvjestavaju korektno) je na snazi spin i manipulacija, koja je vec na granici neukusa, nego ocito crkvene vlasti valjda misle da su neka partija ili nesto slicno, pa ministra prozivaju zmijom, a bozanic se valjda smatra novim mesijom, pozvanim da sprijeci razaranje covjeka.
    naravno uz objasnjenje da nije bilo javnog konsensusa niti se pitalo gradane.

hm...hmm
    da ga netko mozda pripupita da li je bilo javnog konsensusa, referenduma, ili nekog slicno propitivanja gradana kada su se sklapali vatikanski ugovori?
    da li se pitalo roditelje kada se uvodio vjeronauk u skole. svaki tjedan skolske godina, dva puta, dugih 12 godina?

paralela ne ide u smijeru, da ako nisu jedni, da ne trebaju ni drugi.

paralela ide u smijeru:
    ako se postavljas kao moralna i eticka instanca u nekim pitanjima, onda to trebas biti i to 100% u svim pitanjima.
    ako to nisi, a nisi, onda su potrebni malo bolji argumenti.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    uz to:
    institucija religije nije ni partija, ni civilna organizacija, niti ni jedna demokratski organizirana organizacija koju su njeni pripadnici ovlastili da ih zastupa u demokratskoj gradanskoj drzavi.
    ulogu medija necu komentirati, ali za jedno dvadeset godina ljudi ce se cuditi kako je uopce takav nacin komunikacije bio moguc.

bas gledam ove signifikantne razliku u sadrzaju, nacinu, retorici, te opcenito nastupu u austriji i hrvatskoj.
    okej u austriji se radi o brosuri, ne o konceptu zdravstvenog/spolnog odgoja koji vec postoji i ne stavlja se u pitanje.
    ne trebam ni napomenuti da se naravno niti kardinal, niti visi duznosnici crkve ni ne oglasavaju. program javnioh skola nije njihova domena. i to znaju svi.

organizacije koje se oglasavaju u austriji, osim sto ne potpiruju histeriju, se bave cinjenicama, a ne izmisljanjem istih.
    oni recimo kazu, da pojedini djelovi brosure nisu po njima u skladu s krscanskim vrijednostima. sasvim ok. bez obzira sto pretpostavljam da sami vjernici se ne salzu 100% sto krscanske vrijednosti jesu ili nisu, ta izjava izrazava njihov stav i korektna je. moze biti da brosura nije u skaldu sa svim krscanskim vrijednostima, ali posto zivimo ne zivimo u teokraciji, nego u demokratskoj, gradanskoj drzavi, to je i logicno.

u hrvatskoj ne samo da (pozivam se na novine koje su mi dostupne na netu, moze biti da ne izvjestavaju korektno) je na snazi spin i manipulacija, koja je vec na granici neukusa, nego ocito crkvene vlasti valjda misle da su neka partija ili nesto slicno, pa ministra prozivaju zmijom, a bozanic se valjda smatra novim mesijom, pozvanim da sprijeci razaranje covjeka.
    naravno uz objasnjenje da nije bilo javnog konsensusa niti se pitalo gradane.

hm...hmm
    da ga netko mozda pripupita da li je bilo javnog konsensusa, referenduma, ili nekog slicno propitivanja gradana kada su se sklapali vatikanski ugovori?
    da li se pitalo roditelje kada se uvodio vjeronauk u skole. svaki tjedan skolske godina, dva puta, dugih 12 godina?

paralela ne ide u smijeru, da ako nisu jedni, da ne trebaju ni drugi.

paralela ide u smijeru:
    ako se postavljas kao moralna i eticka instanca u nekim pitanjima, onda to trebas biti i to 100% u svim pitanjima.
    ako to nisi, a nisi, onda su potrebni malo bolji argumenti.
    X

darva avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Uz dan ljudskih prava
    http://www.slobodnadalmacija.hr/Novo...4/Default.aspx

mc i seni, super ste napisale o vaznosti sekularnosti.
    Ova tema se toliko razgranala, super mi je to
    Evo i ja cekam vas datum iz sijecnja, mozda se i mi nademo u Zg pa bi se pridruzila.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

a sad sam otvorila link
    i uzrujavam se

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

samo bih napomenula:
    spin, manipulacija i iznosenje neistina nikada nije u redu.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Htjela sam reći da je u redu da im se ne sviđa vlast.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Htjela sam reći da je u redu da im se ne sviđa vlast.
    to se posve slazem. ne mora se svidati ni meni, ni tebi, ni xy-u.
    ali se zna kojim se mehanizmima u gradanskoj demokratskoj drzavi vlast mijenja, ili na nju utjece.

domena crkve je duhovni zivot njene pastve, ne poslovi sekularne drzave.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ali se zna kojim se mehanizmima u gradanskoj demokratskoj drzavi vlast mijenja, ili na nju utjece.

X. A i Gotovina je dobro poslužio kao povod da u molitvi Bozanić progovori o ZO-u. Pametan čovjek što se izmakao od svega toga.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

x

i meni je malo previše tih natpisa u novinama. te ovaj ovo rek'o, te onaj ono, zaboli glava.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

na radio 101 sad upravo tema dana o ZO

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ne znam gdje bih linkala ovaj tekst, pa ću ga staviti ovdje, mislim da paše:

http://www.banka.hr/komentari-i-anal...utro-swaziland

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam gdje bih linkala ovaj tekst, pa ću ga staviti ovdje, mislim da paše:

http://www.banka.hr/komentari-i-anal...utro-swaziland
    Slažem se s većim dijelom teksta i kamo sreće kad bismo, umjesto o ZO-u, raspravljali o dizanju kvalitete obrazovanja u javnim školama. Međutim, imam problem sa stavom autorice teksta koja s visoka gleda na raspravu oko ZO-a i docira i jednima i drugima kako se bave nebitnim stvarima.

"I upravo je to razlog zašto je rasprava o zdravstvenom odgoju i vjeronauku u školama sasvim promašena. Za neke je uvođenje zdravstvenog odgoja festival demokracije. No da bi demokracija mogla funkcionirati, potrebno je obrazovano stanovništvo. I sve se čini da će učenike u školama učiti seksolozi "da netko ima dvije mame i dvije tate“ ili vjeroučitelji "da je homoseksualizam bolest“. No zapravo bi se trebali zapitati tko će ih naučiti matematiku i fiziku."

Pa mi nije jasno kako je ona to zamislila. Da jedni viču protiv ZO-a, a drugi ih ignoriraju jer u obrazovanju ima prečih problema?
    Pa upravo oni koji brane ZO, ne brane ministra i SDP, nego znanstveni diskurs u obrazovanju.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pretpostavljam da je mislila da je i ministar morao imati prečih briga od navrat - nanos uvođenja zdravstvenog odgoja.
    Ja se ljutim pa ne ljutim (kao cvijeta), uglavnom, potpisujem seni i cvijetu i vjerojatno još ponekog.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

imam osjećaj da moja kći od devet godina bolje razumije gender theory od gospodina iz članka (prije neki dan je došla doma i rekla da je primijetila da se u sporednoj učionici - na satu biologije pretpostavljam - govorilo o ljudskom tijelu i to samo prikazujući tijelo dječaka). link

Tim biološkim određenjem čovjek je prirodno određen ili kao muškarac ili kao žena, drugim riječima: spol mu određuje i rod; ono što je po spolu, to je i po rodu. Tako u prirodi.

Gender perspektiva dokida to preklapanje spola i roda. Spol i rod treba odvojiti, jer je taj spoj, tvrde oni, društveni konstrukt.

To su za njih dvije potpuno različite stvari pa biološke razlike ne bi više imale nikakvu ulogu ni u određivanju nečijeg »roda«, kao ni njegove »spolne orijentacije«.
    možda previše brijem, pa me zanima od mojih sugovornica, kako vi doživljavate ajmo reći upravo i konkretno (da ne idemo u daljnje analize) ovaj (prvi) postulat da je spol - prirodno, a da je rod - društveni konstrukt? razumijete li što se time želi reći? što je (baš u ono vrijeme) simone de beauvoir mislila kad je rekla "ženom se ne rađa, ženom se postaje"? ne što se na osnovu toga očekuje i želi (ovo što gospodin pretpostavlja), nego što ta rečenica znači, samo kratko, u jednoj rečenici?

i je li vam ta rečenica kao takva sporna?

mislim meni je jasno, barem se nadam. ali samo malo nesigurna, jer vidim koliko se te pojmove pogrešno tumače, a vidim da i neke forumašice to tako shvaćaju kao gospodin iz linka...

dajte samo kratko, ne morate pisati elaborate
    hvala

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

što je (baš u ono vrijeme) simone de beauvoir mislila kad je rekla "ženom se ne rađa, ženom se postaje"?
    Što je ona htjela reći? A biće da se ženom postaje kao posljedica neke velike romantične ljubavi? Ako je to htjela reći, onda sam ja "žena s muškim mozgom"? Zezam se (ali malo), ja tu rečenicu, u stvari, ne kužim, ono - to što sam "žena" tj. ženstvo... ja ne kužim da me to toliko puno opisuje. Nemam pojma jesam li na tragu, ili totalno off.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Što je ona htjela reći? A biće da se ženom postaje kao posljedica neke velike romantične ljubavi? Ako je to htjela reći, onda sam ja "žena s muškim mozgom"? Zezam se (ali malo), ja tu rečenicu, u stvari, ne kužim, ono - to što sam "žena" tj. ženstvo... ja ne kužim da me to toliko puno opisuje. Nemam pojma jesam li na tragu, ili totalno off.
    uvijek kad je najinteresantnije ja moram ići raditi

ok, ajmo samo kratki crash kurs

prvi val feminizma je bio početkom 20. stoljeća, to je vrijeme sufražetkinja. kad su žene izlazile na ulice i tražile politička prava za sebe. pravo da glasaju i sl. one tada nisu propitivale svoju (žensku) "ulogu" u društvu, nisu se opirale tome što recimo ne smiju studirati, što udajom njena imovina postaje muževlja i sl. što je ženino da rađa i da ima djecu.

u drugom valu feminizma (to je ovo doba simone de beauvoir) se upravo ta "prirodna" uloga žene, da rađa, da bude majka, da brine o obitelji, a time da ne radi i da ne gradi identitet mimo ovog "obiteljskog" tj. "prirodnog" samim tim što jedino ona može roditi, pa i vjerskog, jer je tako bog odredio - propitivala. i došlo se do zaključka da se ženom (kako se tada pojmilo što je žena i što treba biti) ne rađa, tj. ulogu žene ne određuje njen spol, tj njeni reproduktivni aparat, nego društvo nameće joj tu ulogu. odmalena se djevojčice uči da je najveći fazon udati se i imati djecu (i nas su uvjeravali da je to super ).

je li to sad jasnije? nema tu nikakve ljubavi

/nastavim dalje/
    Posljednje uređivanje od mama courage : 12.12.2012. at 15:30

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

i došlo se do zaključka da se ženom (kako se tada pojmilo što je žena i što treba biti) ne rađa, tj. ulogu žene ne određuje njen spol, tj njeni reproduktivni aparat, nego društvo nameće joj tu ulogu. odmalena se djevojčice uči da je najveći fazon udati se i imati djecu (i nas su uvjeravali da je to super ).

je li to sad jasnije? nema tu nikakve ljubavi

/nastavim dalje/
    Ajde, hvala Bogu da nema ljubavi, svojedobno me umela svojim knjigama, meni se ono???, ali biće je volile ove iste koje su volile Stepskog vuka i taj stil, ja sam oduvijek bila Thomas Mann, i Huxley-kind-a-girl.

MI smo danas step2 onda - što je to, uopće, žena? .

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

što je to, uopće, žena? .
    Sve što jest i što želi biti

Ako se netko osjeća manje ženom, osjeća se tako zbog društveno nametnutih obrazaca.
    Banaliziram, žene gledaju sapunice, kuhaju i spremaju, dok muškarci gledaju nogomet, cijepaju drva i love mamute; pa se onda žena koja voli loviti mamute, a ne gleda sapunice i mrzi kuhati osjeća manje ženom, a tako je gledaju i drugi.
    Je li žena koja ne rodi manje žena? Ili žena koja svojevoljno ne želi imati djecu? Ili žena koja se nikad nije zaljubila? Ili žena koja ne voli kuhati, peći kolače, čistiti i spremati?
    Ajmo još više banalizirati - je li više žena ona koja se šminka i oblači u kostimiće ili ona koja nosi traperice i bakandže? Nama je tu svejedno, ali društvo ima odgovor

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •