Stranica 5 od 63 PrviPrvi ... 345671555 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    pa eto, ti imaš pravo reći svoje mišljenje, kao što imaju pravo i drugi. to što ti samo toleriraš homoseksualce ili uopće ljude drugačije od tebe je u suprotnosti s mojim nekim stavovima i moglo bi se reći da spada u pljuckanje po mojim stavovima i uopće humanističkim principima.
    a neee nije pljuckanje po stavovima, vec odlicna situacija da ti napises svoju: nisam homoseksualac ali ih podrzavam. nisam vjernik, ali ih toleriram, ne podrzavam.
    i meni bi takva izjava bila sasvim ok.
    svako ima pravo na SVOJ stav. iznosenjem VLASTITOG stava ne vrjedjas druge niti pljujes po tudjim stavovima.

no to je temelj za daljnju i vrlo mukotrpnu raspravu koja moze biti jako konstruktivna ako se ne svede na ad hominem.
    i lijepo se moze reci da se zalazes za ravnopravnost homoseksualaca u svakom pogledu i "nepetljanje" crkve u svakodnevni zivot nevjernika. da te smeta blagoslov ceste, misa na pocetku skolske godine, vjeronauk u skolama...i mislim da s time nisi nikog uvrijedila.
    a sad, hoce li se netko naci tvojim takvim stavom, koji je ujedno i politicki korektan :D uvrjedjen...a boze moj, neko se vrijedja i na sam krivi pogled. al takvi te ne trebaju zamarati

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    pa i tu se postavlja ono vazdaspominjano pitanje o osobnim granicama i postivanju tudjih.
    s obje strane.
    trening tolerancije :D
    samo što stalno zaboravljaš jedno: ne krećemo od istih pozicija, nemamo iste moći u durštvu, pa se treniranje tolerancije može shvatiti kao poziv na cenzuru i održavanju postojećeg stanja.

to je kao da veliš da između tajkuna i radnika treba postojati tolerancija i da radnik ne treba vrijeđati tajkuna time što mu spočitava što ovaj ima monopol. i jahtu pride.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    zar ih nije već isus oslobodio? i djecu i odrasle. ili ih je oslobodio samo ako se krste? ja sam krštena, pa to pitam za svoju djecu, just in case
    pa s krstenjem postajes katolik, tako da...
    a ako se krste i kao osobe koje su pocinile osobni grijeh, krsenjem se i njih oslobadjaju. priocekaj onda da ih prodje pubertet i adolescencija

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

samo što stalno zaboravljaš jedno: ne krećemo od istih pozicija, nemamo iste moći u durštvu, pa se treniranje tolerancije može shvatiti kao poziv na cenzuru i održavanju postojećeg stanja.

to je kao da veliš da između tajkuna i radnika treba postojati tolerancija i da radnik ne treba vrijeđati tajkuna time što mu spočitava što ovaj ima monopol. i jahtu pride.
    ne kuzim :/
    daj mi pliz objasni. jer sve sto tebe smeta u drustvu, sto sam uspjela poloviti na topicu i u razgovorima, ima nas katolika koje to isto smeta. evo i magriz ti se javila :D

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

istocni grijeh. dijete nije pocinilo osobni grijeh, no nasljedilo je adamov grijeh. zato govori i spominje zacece. krstenjem se tog grijeha oslobadjaju.

da sad ne piskaram, mislim da je tu jasno napisano:
    "Čovjek je opterećen istočnim grijehom. Istočni grijeh je pojam koji označava gubitak prvotne svetosti i pravednosti s kojima je čovjek stvoren. Još se naziva izvorni ili iskonski grijeh jer iz njega proistječu svi drugi grijesi. Isus Krist nas je svojom mukom, smrću i uskrsnućem oslobodio od istočnog grijeha, odnosno ponovno nam je ponuđeno zajedništvo s Bogom, a na nama ovisi hoćemo li to prihvatiti....Sakramentom krštenja dobivamo sljedeće milosti: postajemo kršćani, postajemo djeca Božja, tebivamo oslobođeni od istočnog grijeha. "
    Malo off, ali jel on taj grihej pocinio tako sto je vodio ljubav sa dragom? Jel to taj grijeh i ta vrazja jabuka?

Osoblje foruma BigBlue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj mlukacin prvotno napisa Vidi poruku
    Drugo, što je Vigilare toliko krivo napravio da opet drvljem i kamenjem? Jel itko pročitao članak? A komentari tipa ovog "moj mili jahač apokalipse je opet u križarskom ratu; Krešica si je nakon neslavnog završetka akcije every sperm is sacred našao novu razbibrigu" su mi stvarno too much
    Treće, uglavnom se piše samo i isključivo loše o crkvi (opet mislim na ljude a ne na isntituciju...)
    Ne želim počinjati počinjemo raspravu o MPO koja je ovdje potpuno bespredmetna, ali kad već pitaš što je Krešimir Miletić (osim svoje osobne eksponacije i zadovoljavanja političke ambicije) loše napravio, kao i crkva (ljude, a ne "samo" institucija), onda neću spominjati Jasenovac, ubojice i sl epitete, kojim su me između ostalog Miletićeve pristaše blagoslovile na jednoj tribini, samo ću ti samo priložiti Pinguičin ulet na MPO pdf i odgovor koji bi i tebi trebao dati odgovor na boldano pitanje.

Citiraj pinguica prvotno napisa Vidi poruku
    žao mi je što je ovdje javljam jer nisam u MPO i nikad neću biti, pa je moj jedini razlog javljanja demanti ovog članka

ali ako pogledate link na Slobodnu Dalmaciju odakle je izvučen taj interview http://www.slobodnadalmacija.hr/Spek...5/Default.aspx vidjet ćete da ne postoji nikakav svećenik i da su to obične novinarske patke i laži. NIKADA NITKO u Crkvi nije rekao niti će reći da su djeca u MPO manje vrijedna. Jedini koji stvaraju takvu sliku o toj djeci su novinari, a oni nasilnci koji vole omalovažavati druge će se uhvatiti tih riječi i misliti da crkva tako kaže pa zašto onda oni ne bi činili isto ili gore. Ti novinari čije vijesti prenosite i podržavate, oni su ti koji su to rekli, samo su to metnuli nekoj imaginarnoj osobi u usta da ne ispadne da je to njihova riječ. Rade vam medvjeđu uslugu, ako ne vama onda vašoj djeci, sa ovakvim člancima. Ovakav članak definitivno nije nikakva podrška, već iskorištavanje vaše boli za vlastite ciljeve.

Jedino kome je iskreno stalo do vas, bez skrivenih interesa je Crkva, ali na žalost nikada to nećete shvatiti.
    Citiraj BigBlue prvotno napisa Vidi poruku
    Ne patim od insomnije i nemam noćne more zbog svog začeća (predlažem da mi se na pp jave svi članovi foruma traumatizirani zbog svjedočanstva svog začeća i izlaganja neprimjerenom seksualnom činu u tako ranoj životnoj dobi, pa da te traume riješimo), nemam krivnje da sam za svoje postojanje pobila svoju braću i sestre. Pa kako to? Eto, jer su me roditelji začeli u nekoj motelskoj sobi usred američkog divljeg zapada, a ne u petrijevoj zdjelici nekog sterilnog laboratorija. Sve je to retorika te iste crkve koju tako zdušno braniš na račun izjave koju si, od cijelog rimokatoličkog vrha u Hrvata, jedino ti imala potrebe demantirati.

A mišljenje RKC u RH glasi ovako:

„Teološki vid i stav Crkve o ovoj temi predstavio je prof. Matulić. Čovjek nije proizvod nego je plod ljubavi. Umjetna oplodnja ima karakter proizvodnje, a ne stvaranje iz ljubavi... Iz ljubavnog zagrljaja nastaje ljudski život. A sada bi stručnjaci taj sveti čin instrumentalizirali. Jednostavni ljudski čin sjedinjenja predajemo inženjerima. Uzimamo na sebe ovlast da proizvedemo ljudski život. Dijete ne može biti učinak inženjerskog zahvata. Dijete nije proizvod, nego je dar. Cijeli proces umjetne oplodnje je instrumentalizacija ljudskog bića. Sudionici tih postupaka su odgovorni za ubojstvo tog nevinog ljudskog bića.“ (izvor: http://www.sv-antun.net).

Sukladno takvom razmišljanju, dijete stvoreno mpo postupkom je rezultat inženjeringa, proizvod, stvar, a u postupku mpo smo ubili nevino biće i zamijenili ga...čime?!!

Dodajmo tome izjavu „Desetero djece morate ubiti da bi se jedno rodilo“ (http://www.bitno.net/vijesti/hrvatsk...te-se-odluciti), koketiranje s nacizmom i fašizmom (ok, nije crkva, već hdz), eugenikom (priopćenje HBK, http://www.jutarnji.hr/hbk---zakon-o...human-/1040019, veži se na prvi navod nacizma i fašizma) i popom koji nas je u četvrtak nazvao ubojicama svoje djece (http://www.laudato.hr/Vijesti/Vijest...%93-jao-n.aspx), pa onda prodaji basne kako je crkvi stalo do mene.

Ali s kojim si motivom Pinguice daješ pravo biti (glasno)govornikom crkvenog mišljenja na ovom pdf-u, potreba koja mi je svjesno potpuno nejasna, a intuitivno je mogu protumačiti samo fanatičnom potrebom za okajavanjem vlastitih „grijeha“ kroz iskrivljenu prizmu misionarstva, zaboravljajući pritom da i ovdje ima vjernika, ljudi koji istinski i duboko vjeruju u Boga. I to u percepciju Boga sukladno Isusovim učenjem, a ne tumačenjem skupine narogušenih muškaraca koji su se, u pomanjkanju vještica, obrušili na ljude koji u činu znanosti vide čin božjeg blagoslova. Ti isti u Hrvata su si evanđeje po Mateju 16:18 protumačili Et ego dico tibi quia tu es Petrus et super hanc onyx non petram aedificabo ecclesiam meam (vulgaris - na oniksu, a ne kamenu/stijeni ćeš graditi crkvu).

Na svakom drugom pdf-u ću se truditi nikoga ne uvrijediti svojim stavovima o mpo-u, bez ikakvog nametanja svog sekularnog, ako baš hoćeš ateističkog stava, osim na ovome. Pretjerala si pinguice, žestoko si pretjerala, i molim te odi širiti demagogiju negdje drugdje, odi debatirati o ulozi crkve u razapinjanju MPO pacijenata s onima koji to žele na Filozofskom pdf-u, odi lizati oltare, a nas ostavi da u miru ližemo rane koje su nam s tih istih oltara nanijeli.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Malo off, ali jel on taj grihej pocinio tako sto je vodio ljubav sa dragom? Jel to taj grijeh i ta vrazja jabuka?
    lol ne...jabuka je u pitanju, no ona je samo simbol...simbol oholosti, neposlusnosti i teznje da budu izjednaceni s bogom. on oznacava ljudsku narav koja je svojstvena svakom ljudskom bicu samim time sto su ljudi. krstenjem se on brise.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ajme, ne pinguica...molim vas...

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ovdje se poprilično piše o katoličkoj vjeri, za jednu temu o ateizmu

ja ne znam što sam, malo previše indoktrinirana u mladosti da bi se mogla svrstati u ateiste, a nisam definitivno ni katolik, bez obzira na sakramente.
    djeca idu na vjeronauk u školi, ne žele biti jedini u razredu koji ne idu. na župni neće ići. curka nije ni krštena.
    neprihvatljivo mi je toliko uplitanje crkve na svim razinama.
    po meni vjerovanjima nije mjesto u svakodnevnom javnom životu, pa stoga ni vjerskim simbolima u državnim i javnim ustanovama, niti blagoslovima na otvorenju bilo čega, u školi bi se trebalo suzdržati od božićnih priredbi i obilježavanja ostalih katoličkih blagdana, itd.
    i taj svoj stav bez problema izričem, ne mogu baš reći da sam shvaćena, ali...
    npr. kad sam pitala zašto je u holu škole postavljeno raspelo vjeroučitelj je preneraženo zapitao: a kaj smo mi muslići? mislim, tko je tu lud?

zanimljivo mi vas je čitati, samo ne kužim upadice uvrijeđenih vjernika.
    mene ne vrijeđa što netko misli da živim u mraku i kako ću ipak jednog dana ugledati svjetlo, nije mi baš milo čitati takve stvari, pa ih preskačem. problem je jedino što se u svakodnevnom životu neke stvari vezane uz vjeru ne mogu zaobići.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

istocni grijeh. dijete nije pocinilo osobni grijeh, no nasljedilo je adamov grijeh. zato govori i spominje zacece. krstenjem se tog grijeha oslobadjaju.

da sad ne piskaram, mislim da je tu jasno napisano:
    "Čovjek je opterećen istočnim grijehom. Istočni grijeh je pojam koji označava gubitak prvotne svetosti i pravednosti s kojima je čovjek stvoren. Još se naziva izvorni ili iskonski grijeh jer iz njega proistječu svi drugi grijesi. Isus Krist nas je svojom mukom, smrću i uskrsnućem oslobodio od istočnog grijeha, odnosno ponovno nam je ponuđeno zajedništvo s Bogom, a na nama ovisi hoćemo li to prihvatiti....Sakramentom krštenja dobivamo sljedeće milosti: postajemo kršćani, postajemo djeca Božja, tebivamo oslobođeni od istočnog grijeha. "
    Evo recimo, jedno od mnostva vjerovanja zbog kojeg se meni katolicanstvo ne svidja kao religija. Znaci - cim se rodis opterecen si grijehom, no ako nemas tu srecu da si se rodio na mjestu i u vremenu kad ti je moguc pristup krstenju uopce ne mozes dobti "milost" da postanes "Bozje dijete" i oslobodjen istocnog grijeha... Svi oni rodjeni prije Krista, svi oni koji su zivjeli nakon njegovog rodjenja u podrucjima u kojima nije bilo krscanstva, svi oni su de-facto bili bez te mogucnosti dobivanja "milosti"... Moj zakljucak je oduvjek bio da ili je a) Krscanski bog jako nepravedan, nasumican i bez neke posebne ljubavi spram ljudskih stvorenja kad tolikima postavlja nemoguce ciljeve, ili b) stvari uopce ne stoje tako kako su predstavljene... ja sam oduvijek birala b)

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da je kršenje dogme (jedenje zabranjenog voća) grijeh. Sve poslije je irelevantnije, pa tako i seks.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

baš sam zbog istočnog grijeha pokušala zaustaviti krštenje starijeg, jer mi taj čin nikako nije bio logičan.
    mala beba nema veze s tim simbolima. kasnije sam popustila pred poprilično agresivnom navalom rodbine.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

ajme, ne pinguica...molim vas...
    samo sam je navela u kontekstu kako krešo&co ne rade niš lošega. btw, sad kad sam quotala sam vidjela da joj je ban istekao, tako da je možemo očekivati

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam katolik, ne podržavam homoseksulace ali ih toleriram, uostalom briga me svatko ima svoj životni put... Ja isto imam pravo reći svoje mišljenje koje bi bilo takvo i bez nauka crkve...
    ljudi se radjaju crni, bijeli ili zuti, i radjaju se homoseksualni ili heteroseksualni

vjera (i mrznja i netrpeljivost) je nesto sto je priuceno

ovakve izjave, agresivnost su samo korak od inkvizicije

neko sebi daje za pravo suditi drugima i sebe postavlja kao mjernu jedinicu za ispravno postojanje.... horor...

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni je nevjerojatno reći da druge ljude, koji mi ništa nisu napravili-toleriram
    i inače, kao što sam spomenula, imam averziju prema gledanju bilo koga s visoka, fuj
    ja njih toleriram, jer eto...
    prestrašno

zamislite samo da ja napišem: ne volim cigane, crnce, štajaznam, predane katolike, ateiste, ali eto, podnosim ih, iliti toleriram

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    ljudi se radjaju crni, bijeli ili zuti, i radjaju se homoseksualni ili heteroseksualni

vjera (i mrznja i netrpeljivost) je nesto sto je priuceno

ovakve izjave, agresivnost su samo korak od inkvizicije

neko sebi daje za pravo suditi drugima i sebe postavlja kao mjernu jedinicu za ispravno postojanje.... horor...
    Nekako sad filozofiram da se ljudi mozda radjaju vjernici i nevjernici. Netko jednostavno sve to smatra vrlo uvjerljivim i logicnim, a netko ne nalazi u tome nikakav smisao. Bez obzira na odgoj i sjecaj zivotnih okolnosti.
    Posljednje uređivanje od Rivendell : 05.09.2012. at 11:56

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

To je vrlo vjerojatno, mada, teško je ljudima ostvariti da žive s onim što osjećaju, čak i u 21.stoljeću.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

daj mi pliz objasni. jer sve sto tebe smeta u drustvu, sto sam uspjela poloviti na topicu i u razgovorima, ima nas katolika koje to isto smeta. evo i magriz ti se javila :D
    vjernice (katolkinje) i nevjernice (kako god se nazivale) u današnje vrijeme, nisu u istim pozicijama moći. gdje je naša društvena, politička moć? gdje su političari koji govore u naše ime? gdje su organizacije koje su tu za nas, koje nas okupljaju? kako se jedna udruga poput protagore (s manje od 100 članova) može mjeriti s jednom katoličkom crkvom, njenim resursima, njenom infrastrukturom i njenom političkom moći?

iz tog povlaštenog položaja, što nevjernice (ili bilo tko tko je "drugačiji") imaju od toga što neke katolkinje intimno i privatno smeta puno toga vezano za kc, što privatno izražavaju podršku MPO pacijenticama, što "toleriraju" homoseksualce, pa neće nagrnuti na njih iako su "zaslužili", kad je tu cijela mašinerija kc koja radi svoj posao i upregnut će one katolkinje koje su joj dovoljno odane da idu moliti protiv donošenja zakona o mpo i skupljati potpise za referendum?

i tu dolazimo do onog osobno je javno je političko. i mnogima je recimo i plodnost osobna i intimna stvar i ne vide razloga razglabati oko plodnih i neplodnih dana, a ljudima poput bigblue je njena neplodnost kao intimna stvar na žalost postala javna i politička.

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

neko je rekao da treba ukinuti Božićne predstave u školama, zašto? Božić je ne samo Katoliči praznik, Božić je nešto više, ionako se sve većini svodi na malo bolji ručak, poklone klincima i bor....a kršćani ga ionako slave na svoj način. ne vidim da se itko buni protiv dva neradna dana za Božić, nego samo protiv predstava...

eto ja da mogu birati ja bi birala da moje dijete ne ide na vjeronauk u školi nego isključivo u crkvi. odnosno smatram, od trenutka kad su ga uveli u škole da je to najveća glupost koju su napravili.

Odnosno smatram da je religiji mjesto u crkvi, đamiji, sinagogi....
    da neke tradicijske blagdane treba poštivati, naročito Božić
    da je totalno bez predmetno optuživati se više, i govoriti da je ovaj ili onaj u pravu....

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    zamislite samo da ja napišem: ne volim cigane, crnce, štajaznam, predane katolike, ateiste, ali eto, podnosim ih, iliti toleriram
    Meni je to teoretski OK, ne moramo svakoga voljeti, ali bismo ih trebali tolerirati, a pod tolerirati mislim davati im za pravo da budu što jesu potpuno slobodno, da nas ne moraju od toga štititi.

Ali kad netko kaže "ne volim homoseksualce, ali ih toleriram", ja ustvari čujem "ne toleriram ih, ali neću to reći jer ovako zvučim kao bolja osoba". Da riječ je ispala ko neki glatki izlaz iz situacija kad bismo ustvari radije da neki ne postoje.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne znam, meni je ne volim prejako samo po sebi, toleriram mi znači podnosim jer eto-moram, ne udaram kamenjem na njih

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Inače, netko je spominjao onu akciju prošle godine da se ljudi izjasne o vjerskoj pripadnosti prema onome kako se zbilja osjećaju, a ne po nekom automatizmu. Jako me zanimalo kakvi će biti rezultati popisa stanovništva, i dosta podataka je već objavljeno, a meni je nevjerojatno da podatak o postotku broja vjernika nije. Sad sam pregledala onu Hrvatsku u brojkama, ima svega i svačega, ali podataka o broju vjernika nigdje.
    Nazovite me paranoikom, ali ja mislim da to uopće nije slučajno. Puno se zakona i odluka poziva na taj ogromni postotak katolika.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

a propos toleriranja, prenosim dio teksta vesne kesić, koja je to po meni odlično opisala (vezano za pride):

naravno bez želje da to ode u off topic, nego više za razmišljanje... i odgoj djece u duhu... nečeg više od tolerancije

Pravo lice ovakve, silom nametnute tolerancije izrazio je doajen hrvatske književnosti i protesta, Predrag Matvejević kad je rekao: „Ne osjećam se ugodno zbog toga što nas je policija okružila sa svih strana, te nam je na taj način oduzeto pravo prosvjedovanja, odnosno pravo na rizik, koje je temelj svake borbe na pravo. Sve je vrlo lukavo i spretno izvedeno. Neće nas nitko gađati kamenjem, ali mi smo ti koji smo opkoljeni.“ I opet jednom getoizirani.

Pouka glasi da toliko zazivana tolerancije može biti tek minimalni zahtjeva, a ne poželjno stanje odnosa u društvu . Stvarna jednakost i društvena ravnopravnost zahtijevaju mnogo više od zakonske zaštite od diskriminacije i policijske zaštite od nasilja. Jedna je djevojka na Prajdu nosila transparent s natpisom „Moj se život tiče i tebe“, a prave demokratske i ljudske poruke čule su se na riječkom defileu podrške splitskom Pride i sveukupnoj LGBTQ populaciji: Mi svoje manjine volimo, prihvaćamo i odobravamo njihove izbore.

Suvremena lingvistika i psihologija od nedavno se bave jednom disciplinom koja interakciju psiholoških, socijalnih i lingvističkih fenomena koji uključuju i javni govor pokušava razumjeti kroz novi pristup. Riječ je o diskurzivnoj psihologiji. Iako se, u terapijske svrhe, za sada primjenjuje samo u bliskim zajednicama i osobnim odnosima, terapiju diskursom trebalo bi proširiti i na javne rasprave i vrednovanje njihovog učinak, jer javni govor i javne rasprave utječe i na oblikovanje vrijednosnih stavova i na prirodu neke zajednice i načine na kojoj će se u njoj participirati i odlučivati.

Odnosno, da parafraziram stih iz jedne pjesme beogradskog pjesnika Slobodana Blagojevića koja je „opjevala“ statusu seksualnih manjina još davnih osamdesetih: Uostalom, Balkanu je (čitaj: današnjoj Hrvatskoj) umjesto opštenarodne obrane (čitaj: sigurnosne prevencije) potrebna općenarodna psihoanaliza. Koja bi dovela i do promjene javnog diskursa.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

hahaha, u potpunosti se slažem za opštenarodnu psihoanalizu u to bi upalo i suočavanje s prošlošću.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je to teoretski OK, ne moramo svakoga voljeti, ali bismo ih trebali tolerirati, a pod tolerirati mislim davati im za pravo da budu što jesu potpuno slobodno, da nas ne moraju od toga štititi.

Ali kad netko kaže "ne volim homoseksualce, ali ih toleriram", ja ustvari čujem "ne toleriram ih, ali neću to reći jer ovako zvučim kao bolja osoba". Da riječ je ispala ko neki glatki izlaz iz situacija kad bismo ustvari radije da neki ne postoje.
    U svemu tome nedostaje jedan glagol: prihvaćati.
    Tolerirati znači upravo ono što krumpirić kaže, pod-nositi. "Podnosim te jer moram".
    Prihvaćanje je nešto drugo, to zapravo znači priznati drugome da bude ono što jest. Nema to veze s onim volim-ne volim, jer nisu emocije u igri.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

potpis na tanju !

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ne znam, možda nisam dovoljno pametna da shvatim....
    Koja je razlika između tolerancije i podržavanja? Nemojte to trpati u isti koš...
    I zašto se moja tolerancija navodi sa navodnicima?
    Meni je skroz ok tolerirati homo ali ih ne podržavati. Isto kako i vi sada tolerirate moje postove ali ih većinu ne podržavate... tak da???
    Gdje bi došli kada bi svi bili istomišljenici? Ili kada bi sve podržavali?

Evo, banalan primjer je da toleriram mm da ostavlja čarape po podu ali ga ne podržavam da to čini dalje... Ne kuzim kaj je tu krivo??

I nekto je dobro rekao. I ja mislim da se ljudi rađaju kao vjernici i nevjernici. Ja sam recimo rođena u totalno nevjerničkoj obitelji, mogu biti toliko slobodna i reći čak da ne poštuju ni neka moralna načela koja bi svakako kao ljudi morali poštovati no ja sam vjernik i u obitelji obilježena kao "nenormalna" ili ti izrod

Uglavnom, da skratim priču... sve ja to toleriram i pratiti ću vas dalje

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Prljave čarape tvojega muža su loša stvar, loše stvari se mogu (eventualno) tolerirati.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

I dobro je tanja rekla... Prihvaćam je možda bolje riječ od toleriranja ali isto tako prihvaćati nekoga ne mora značiti da ćeš podržavati njegove postupke...
    U globalu, da me se opet krivo ne shvati, meni su bezveze ti prideovi i ganjanje pravo na nešto... Notorna glupost je to što sam ja i vjernik i hrvatica i zaposlena i imam troje djece a imam manje nekakvih prava u vlastitoj državi nego netko tko je došao za vrijeme rata, radio ništa, sagradio kuće i živi od raznih pomoći i vozi ne znam, mercedesa... njegova djeca dobivaju knjige, hranu, besplatan vrtić i boravak... ja moram platiti sve... i nažalost u svom sam kvartu u manjini kak volim to reći "bedaka".... Zanima me da li su prajdovi urodili plodom?

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ispričavam se, počela sam OTčariti samo da povučem paralelu... Bacam se ponovno na ateizam i čitam sa zanimanjem

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa kakve veze to što si ti vjernica ima s tvojim pravima?
    ili hrvatica (tj. rođena hrvatica, ok državljanstvo)
    ili majka

To što radiš, plaćaš porez i ne koristiš beneficije namjenjene stvarno siromašnima i bolesnima -je super. To bi trebalo bit i normalna stvar, samo je kod nas definicija normalnog-nenormalna.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ne znam, možda nisam dovoljno pametna da shvatim....
    Koja je razlika između tolerancije i podržavanja? Nemojte to trpati u isti koš...
    I zašto se moja tolerancija navodi sa navodnicima?
    Meni je skroz ok tolerirati homo ali ih ne podržavati. Isto kako i vi sada tolerirate moje postove ali ih većinu ne podržavate... tak da???
    Gdje bi došli kada bi svi bili istomišljenici? Ili kada bi sve podržavali?
    nije baš tema ovog topica, ali mislim da je u tekstu lijepo navedeno:

Stvarna jednakost i društvena ravnopravnost zahtijevaju mnogo više od zakonske zaštite od diskriminacije i policijske zaštite od nasilja.
    znači, kao društvo bi trebali stremiti tome da svi pojedinci/pojedinke tog društva uživaju stvarnu i društvenu ravnopravnost. zaštita od diskriminacije i od nasilja je samo minimum minimuma, ali nikako dovoljno.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

I dobro je tanja rekla... Prihvaćam je možda bolje riječ od toleriranja ali isto tako prihvaćati nekoga ne mora značiti da ćeš podržavati njegove postupke...
    U globalu, da me se opet krivo ne shvati, meni su bezveze ti prideovi i ganjanje pravo na nešto... Notorna glupost je to što sam ja i vjernik i hrvatica i zaposlena i imam troje djece a imam manje nekakvih prava u vlastitoj državi nego netko tko je došao za vrijeme rata, radio ništa, sagradio kuće i živi od raznih pomoći i vozi ne znam, mercedesa... njegova djeca dobivaju knjige, hranu, besplatan vrtić i boravak... ja moram platiti sve... i nažalost u svom sam kvartu u manjini kak volim to reći "bedaka".... Zanima me da li su prajdovi urodili plodom?
    prihvaćanje, toleriranje ili tvoj osobni stav prema nekim ljudima ne bi trebao imati veze s društvom tj. državom i kako se društvo /država/ odnosi prema tim istim pojedincima, a najmanje sa njihovim ljudskim pravima koje bi trebali uživati svi ljudi, samim tim što su ljudi, bilo da su crnci, židovi, romi, lezbejke ili državljani druge države.

pride je samo jedan marš jednom godišnje koji traje neka 2 sata, prije prajda i poslije, pa onda i cijelu godinu traje politički aktivizam tih ljudi.

sad ću prenijeti dio teksta jednog gay novinara koji piše o prajdovima, pa možda ti bude njihov pogled na svijet jasniji:
    Kakav je to ponos u Povorci ponosa?

Dakle, zašto bi neki gej, lezbijka, biseksualac ili trans osoba bili ponosni na to? Zamislite da ste gej, a rođeni u svijetu u kojem se za svakoga podrazumijeva da je heteroseksualan. Nitko vas nikad ne pita jeste li i vi, nego vam se odmah odrede uloge koje trebate igrati, no vi se u njih ne možete uživjeti. Prepoznajete prije ili kasnije da vi niste heteroseksualni, ali vam se u međuvremenu na ovaj ili onaj naćin saopćilo da je sve drugo od toga boleština i sramota. Na TV-u i u filmovima ćete rijetko vidjeti ljude poput vas (osim kao patetične figure koje tragično skončaju ili sporedne klaune kojima se smiju), u lektiri ćete isključivo čitati ljubavne priče između muškaraca i žena, a u školi vam nitko neće spomenuti da su neki od velikana ljudske povijesti, od Aleksandra Velikog do Leonarda, bili baš kao i vi - zaljubljeni u isti spol. Dok vaši vršnjaci proživljavaju prve ljubavi, vi se pitate ima li još nekoga na svijetu tko je poput vas ili se pravite da vas zanima suprotan spol kako biste se uklopili. O odlasku na maturalnu zabavu s partnerom/icom istog spola tek sanjate, ili ni to. Često možete u obitelji i društvu, na misi i u medijima od nekog zajapurenog, čuti da ste poremećeni, iako se osjećate posve normalno.

Ako ste gej, živite u svijetu koji je koncipiran tako da vam nudi dvije opcije: glumiti nešto što niste ili biti ono što jeste. Pokoriti se ili pobuniti. (Izabrati neutralnost manje-više znači pokoriti se.) Ukoliko ste izabrali prvu opciju (iz straha, oportunizma ili čega već), onda jamačno nećete nikad biti ponosni zato što ste gej. (...)
    Ako vas užasava mogućnost da itko sazna vašu seksualnu orijentaciju, ako je krijete ili proglašavate (sebi ili drugima) nevažnom, ako je molitvom, silom i uz muku pokušavate promijeniti, pa nema šanse da ćete biti ponosni. Ako ste prihvatili ideju kako manje vrijedite od bilo koga tko je heteroseksualan, i to isključivo zato jer je heteroseksualan a vi niste, nije iznenađujuće što ponos izostaje. Ukratko, izabrali ste stid.

Ako ste pak strejt, i živite u svijetu koji je skrojen po takvoj mjeri, onda ćete uzimati zdravo za gotovo sve što drugi moraju krvavo izboriti. Sloboda je u heteroseksualnosti poklonjena, a u homoseksualnosti zasad jedino može biti izborena. Tu nastaje i svako nerazumijevanje prema svima onima koji se za slobodu i ravnopravnost moraju boriti, pa ćete od muškaraca redovito čuti da im nije jasno što te žene hoće (a i dalje, primjerice, žene imaju manje plaće za isti posao), baš kao što mnogim američkim bijelcima nije bilo jasno zbog čega crncima smeta sjediti u stražnjem dijelu autobusa. Lako je čuditi se kad sjediš u prednjem dijelu autobusa; lako je reći da se ne ponosiš time što si heteroseksualan kad te zbog toga nitko nikad nije istukao, otpustio s radnog mjesta ili tvoju ljubav proglasio nastranom.

Ali, ako se odlučite izboriti za ono što jeste, ako se odlučite ne skrivati i ne lagati, ubrzo će vam postati jasno da su vam na putu brojne prepreke, koji se ili ruše ili preskaču. Kada se izborite s internaliziranom homofobijom i sami sebi kažete da ste gej, nastaje trunka ponosa. Kada skupite hrabrost da to kažete prijatelju, evo još malo ponosa. Kada svoju seksualnost obznanite roditeljima, a niste sigurni slijedi li izbacivanje na ulicu, psihičko i/ili fizičko maltretiranje ili pak optužba da ste time uništili obitelj, vaš ponos postaje sve snažniji. Kada se s dečkom poljubite na Zrinjevcu, poput svih ostalih mladih parova, jer zaljubljenost vas je ponijela i kvragu mogući kamen u glavu, itekako ćete biti ponosni. Kada vas zaskoče homofobi (a ti hrabri dečki rijetko kada napadaju jedan na jedan!) i pretuku, no vi ne dozvoljavate da vas to pokoleba, pa još sve prijavite policiji, sigurno će se vaš ponos učvrstiti. Kada ponedjeljkom na poslu ravnopravno i bez nervoze s kolegama pričate kako ste proveli vikend – a vi ste ga proveli na izletu s istospolnim partnerom – onda ćete isto osvojiti djelić ponosa. Kada na homofobne bedastoće u društvu reagirate, kada se primitivizmu usprotivite, naravno da imate razloga za ponos na sebe. I konačno, kada odlazite jednom u godini prosvjedovati jer vas društvo diskriminira, te ste savršeno svjesni da postoji šansa, mala ali realna, da se tog popodneva nećete vratiti živi doma, onda ste toliko ponosni da se to riječima teško može izraziti. Svatko tko je u Zagrebu koračao u Povorci ponosa odlično se sjeća svojeg prvog puta, tog doista neopisivog ushita i poletnog ponosa zbog vlastite hrabrosti, ali i zajedništva i radosti kakvu nudi samo Pride. Ponos se osjeća i dok se dostojanstveno prolazi pored razularenih neoustaških homofoba, jer tada naročito znate kako sudjelujete u nečemu što će Hrvatsku učiniti boljom i ljepšom našom.

LGBT ponos nije, dakle, nešto s čime se rađa, iako homoseksualnost najvjerojatnije jest. Ponos je nešto što si svaki gej, lezbijka, biseksualna ili trans osoba moraju izboriti. S više ili manje muke ali nažalost nikako bez! Jednoga dana u budućnosti kada se homoseksualnost bude uzimala zdravo za gotovo kao i heteroseksualnost, više neće biti ponosnih pedera i lezbijki. Do tada je ponos ključan način da LGBT osoba sačuva svoju ljudskost u homofobnom društvu, te da se bori za ravnopravnost skupine ljudi kojoj pripada.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Pa krumpirić o tome i pričam... bila je to samo paralela na priču...
    MC kuzim ali eto...

Stvar je da imate nekolicinu koja gura svoje i zato dolazi do namjernog disbalansa u društvu. Nekada imam osjćeaj da se sve to radi namjerno radi razdora. Recimo iz moje perspektive i društva u kojem se krećem svi do jednog smo za to se vjeronauk izbaci iz škole i bude u crkvi... al tu ni moj glas nije bitan! Sve je to politika. Meni je samo žao što dolazi do etiketiranja, s vaše strane prema vjernicma i s naše prema nevjernicima. Novine i ostali mediji samo daju povoda tome... U zadnje vrijeme više nego ikada prije.
    Posljednje uređivanje od mlukacin : 05.09.2012. at 13:59

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Notorna glupost je to što sam ja i vjernik i hrvatica i zaposlena i imam troje djece a imam manje nekakvih prava u vlastitoj državi nego netko tko je došao za vrijeme rata, radio ništa, sagradio kuće i živi od raznih pomoći i vozi ne znam, mercedesa... njegova djeca dobivaju knjige, hranu, besplatan vrtić i boravak... ja moram platiti sve... i nažalost u svom sam kvartu u manjini kak volim to reći "bedaka".... Zanima me da li su prajdovi urodili plodom?
    Rođena i odgojena u RH, natukla 17 godina staža s plaćenim socijalnim davanjima i svim porezima iz kojih su se plaćale mirovine, socijala, vrtići, sve što nisam trebala, i meni je to normalno. Slažem se s tobom u dijelu da bi netko tko ima vlastitu kuću i vozi merđu trebao biti pod revizijom socijalnih službi (u mnogim državama je apsurdno da kao kućevlasnik imaš pravo na socijalnu pomoć). To je odraz neorganizirane i neuređene države, kakvom ju je namjerno održavala prethodna vlast jer ne možeš svirati blues mutne vode kad su stvari transparentne. Stoka sitnog zuba se okoristila mrvicama prateći put kojeg su krupna grla utrla.

Pride parade gledam ne kao demonstriranje (prikazivanje, a ne prosvjed) homoseksualnosti, već demonstraciju predrasuda, pa čak i mržnje; jednom godišnje "obični" ljudi (ljudi koji nemaju doticaja s homoseksualnim zajednicama) mogu na svoje oči i uši dobiti uvid u probleme s kojima se homoseksualaci i homoseksualni parovi svakodnevno susreću.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

samo sam je navela u kontekstu kako krešo&co ne rade niš lošega. btw, sad kad sam quotala sam vidjela da joj je ban istekao, tako da je možemo očekivati
    MORAM na ovo

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Meni je inače jako tužna pojava što, čim jedna grupa priča o svojim pravima koja su im zakinuta, drugi se javljaju "a šta je s mojim pravima?".
    Nevjerojatnom broju ljudi kod nas su različita ljudska prava zakinuta, i kao da smo izgubili empatiju jedni prema drugima, umjesto da baš zbog toga razumijemo blje jedni druge, ispada kao da se mjerimo tko je koliko diskriminiran, ili očekujemo jedni od drugih da šute i trpe (mislim na ove reakcije tipa: "a šta sad ti homići paradiraju, a ja radim a nisam dobila plaću 8 mjeseci!" onda netko drugi kaže "a ja ne mogu ni dobit posao nikako!", treći "nas nitko ne štiti od muževa koji piju i tuku nas i ubit će nas" itd itd itd)

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    U svemu tome nedostaje jedan glagol: prihvaćati.
    Tolerirati znači upravo ono što krumpirić kaže, pod-nositi. "Podnosim te jer moram".
    Prihvaćanje je nešto drugo, to zapravo znači priznati drugome da bude ono što jest. Nema to veze s onim volim-ne volim, jer nisu emocije u igri.
    meni tolerancija nema taj prizvuk. to mi ne znaci da podnosim jer moram. toleriram znaci, po meni, ne slazem se, ali prihvacam.
    kad kazem kceri da toleriram 3 crtica na dan, znaci ne da podnosim jer moram, jer ne moram, vec da se ne slazem s tolikom kolicinom crtica ali prihvacam da ih pogleda.
    to sto kazem da toleriram sto je nasao opet neki izgovor jer nije bacio smece, ne znaci da podnosim jer moram vec da se ne slazem s razlogom, ali ga prihvacam.
    meni je tolerancija prihvacanje no ne nuzno i slaganje.
    mozda sam u krivu... ak kad koristim rijec tolerancija koristim ju kao "ne slazem se, ali prihvacam".

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

vidim da je mlukacin napisala istu stvar.
    krumpiric ne moram negativne stvari tolerirati kao prihvacam ali se ne slazem.
    u mnogo rasprava dolazi do "prihvacam tvoj stav iako se s njime ne slazem" pa i ovdje na forumu. to uopce ne znaci da dajem do znanja da je tvoj stav losiji, pogresan i da ga treba ispravljati. znaci upravo napisano, da se snjime ne slazem, ali ga prihvacam. meni ne pase, ali onoj drugoj strani pase 100%. i to podrzavam.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je inače jako tužna pojava što, čim jedna grupa priča o svojim pravima koja su im zakinuta, drugi se javljaju "a šta je s mojim pravima?".
    Nevjerojatnom broju ljudi kod nas su različita ljudska prava zakinuta, i kao da smo izgubili empatiju jedni prema drugima, umjesto da baš zbog toga razumijemo blje jedni druge, ispada kao da se mjerimo tko je koliko diskriminiran, ili očekujemo jedni od drugih da šute i trpe (mislim na ove reakcije tipa: "a šta sad ti homići paradiraju, a ja radim a nisam dobila plaću 8 mjeseci!" onda netko drugi kaže "a ja ne mogu ni dobit posao nikako!", treći "nas nitko ne štiti od muževa koji piju i tuku nas i ubit će nas" itd itd itd)
    O da, veliki x na ovo. Ne samo da nema empatije, već prevladava i egoizam, potreba isticanja svojih problema koji su vrijedniji pažnje/akcije/promjene nego xyz diskriminacija. A ponekad mi se čini da smo kao narod doktorirali na nadjebavanju (sry na izrazu, ne mogu u ovom trenu naći adekvatniju riječ za glupe situacije a'la moj je veći od tvog, i sl.) u bilo čemu, pa i u problemima.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

O da, veliki x na ovo. Ne samo da nema empatije, već prevladava i egoizam, potreba isticanja svojih problema koji su vrijedniji pažnje/akcije/promjene nego xyz diskriminacija. A ponekad mi se čini da smo kao narod doktorirali na nadjebavanju (sry na izrazu, ne mogu u ovom trenu naći adekvatniju riječ za glupe situacije a'la moj je veći od tvog, i sl.) u bilo čemu, pa i u problemima.
    Velika istina. A te što vole govoriti o svojim problemima tek kad se netko drugi pokuša boriti za svoje prava pitala bih što su ikad napravili za te svoje probleme, jesu li se bunili, podržali udrugu ili inicijativu koje se bavi problemom, pisali nekome itd. Svi nesto jamraju, a zapravo isticanjem svojih problema i nedaća pokušavaju diskreditirati tuđu borbu za rješavanjem problema ili borbom za (ne nužno samo)njihova prava.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

vjernice (katolkinje) i nevjernice (kako god se nazivale) u današnje vrijeme, nisu u istim pozicijama moći. gdje je naša društvena, politička moć? gdje su političari koji govore u naše ime? gdje su organizacije koje su tu za nas, koje nas okupljaju? kako se jedna udruga poput protagore (s manje od 100 članova) može mjeriti s jednom katoličkom crkvom, njenim resursima, njenom infrastrukturom i njenom političkom moći?

iz tog povlaštenog položaja, što nevjernice (ili bilo tko tko je "drugačiji") imaju od toga što neke katolkinje intimno i privatno smeta puno toga vezano za kc, što privatno izražavaju podršku MPO pacijenticama, što "toleriraju" homoseksualce, pa neće nagrnuti na njih iako su "zaslužili", kad je tu cijela mašinerija kc koja radi svoj posao i upregnut će one katolkinje koje su joj dovoljno odane da idu moliti protiv donošenja zakona o mpo i skupljati potpise za referendum?

i tu dolazimo do onog osobno je javno je političko. i mnogima je recimo i plodnost osobna i intimna stvar i ne vide razloga razglabati oko plodnih i neplodnih dana, a ljudima poput bigblue je njena neplodnost kao intimna stvar na žalost postala javna i politička.
    pa eno predsjednik vlade koji se sprda sa vjerom (ili sta je bilo navedeno? ne pratim tv :D)

s druge strane, kad spominjes protagoru, za tako mladu udrugu to je dobra brojka. a ostalo je sve stvar aktivizma i koliko je ko spreman aktivirati se.
    kazes da pojedinci vjernici negoduju u svoje osobno ime..ne znam kako bi drugacije trebali reagirati? kao konkurenciju navodis crkvu koja je stara 2 tisuce godina. pa kako bi mogli imati isti utjecaj? kako bi mogli njoj parirati?
    s druge strane, trebala bi se osnovati udruga vjernika koji se ne slazu s postupcima crkve? koji se ne slazu s uplitanjem crkve u drzavne institucije i rad istih? trebali bi u povorke da budemo glasni?
    mene sve nabrojano jednako muci i smeta kao i tebe (a ide i dalje od cesta, MPO, vjeronauka...ide do kontracepcije i aidsa u africi), samo sto se aktivizmom bavim valjda od prve godine faksa i umorila sam se. to ne znaci da mucim i sutim, niti da prihvacam. kada god se pruzi prilika dajem na znanje svoje misljenje.
    oni koji su trazili da se ide moliti protiv zakona ili su to cinili po meni su ekstremi.
    a ne prihvacam ekstremizam ni sa jedne strane. niti ga dozivljavam relevantnim. fanatizam mi je totalno izokretanje vjere i onog za sta ona stoji.
    osobno, poludim kad krenu izbori pa se onda svecenstvo javlja da savjetuje zupljane za koga glasati. za mene je to zloupotreba polozaja.
    al ko sto rekoh nekoc nekom, ja sam apgrejdani katolik, bit ce...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

meni tolerancija nema taj prizvuk. to mi ne znaci da podnosim jer moram. toleriram znaci, po meni, ne slazem se, ali prihvacam.
    kad kazem kceri da toleriram 3 crtica na dan, znaci ne da podnosim jer moram, jer ne moram, vec da se ne slazem s tolikom kolicinom crtica ali prihvacam da ih pogleda.
    to sto kazem da toleriram sto je nasao opet neki izgovor jer nije bacio smece, ne znaci da podnosim jer moram vec da se ne slazem s razlogom, ali ga prihvacam.
    meni je tolerancija prihvacanje no ne nuzno i slaganje.
    mozda sam u krivu... ak kad koristim rijec tolerancija koristim ju kao "ne slazem se, ali prihvacam".
    E sad, o prizvucima ne bih ovom prilikom, samo o definiciji riječi. Nemam drugog izvora pri ruci, nego Wikipediju:

"Tolerancija je stav koji se događa u trenutku u kojem valja otrpjeti "štetu" što ju pojedincu ili grupi nanose drugi pojedinci/grupe svojim djelovanjem ili iskazivanjem mišljenja i time se zajedničkim životom odustaje od inače nasilnog onemogućavanja "štetočiniteljskog" mišljenja ili djelovanja."

Nekako mi ta definicija ne vuče na prihvaćanje Ali jasno mi je da ima i drugih tumačenja iste riječi, koja su joj malo promijenila kontekst.
    Posljednje uređivanje od tanja_b : 05.09.2012. at 14:57

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

inace, bas cu pitati muza, koji je zadrti ateist i pun sarkazma i gorcine (koju nece priznati lol) prema katolicima i crkvi, i osim sto znam da pizdi zbog poreza, da li se osjeca diskriminirano jer bogme ni u kojem razgovoru do sada, a imali smo ih ohoho, nije dao to niti naslutiti.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    E sad, o prizvucima ne bih ovom prilikom, samo o definiciji riječi. Nemam drugog izvora pri ruci, nego Wikipediju:

"Tolerancija je stav koji se događa u trenutku u kojem valja otrpjeti "štetu" što ju pojedincu ili grupi nanose drugi pojedinci/grupe svojim djelovanjem ili iskazivanjem mišljenja i time se zajedničkim životom odustaje od inače nasilnog onemogućavanja "štetočiniteljskog" mišljenja ili djelovanja."

Nekako mi ta definicija ne vuče na prihvaćanje Ali jasno mi je da ima i drugih tumačenja iste riječi, koja su joj malo promijenila kontekst.
    pa steta je drzat jezik za zubima

ok, onda ja mijenjam rijec tolerancija koju sam napisala bilo gdje na ovom topicu u "ne slazem se, ali prihvacam i postujem"

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa

očito nije bitno što katolike smeta, jer su u većini i prednosti. jer samim time što su odabrali biti to što jesu ne smije ih se tolerirati
    odnosno, ukoliko peroperić spali dawkinsovu knjigu i to se šera na fejsu, svi se trebaju zgražati ali kad ateist šera na istom tom fejsu sprdačinu sa slikom isusa onda su bar :lolo:ići poželjni jer je to mrak i odraz slobodoumnog razmišljanja

i onda pročitam:
    Citiraj suncokret prvotno napisa
    zanimljivo mi vas je čitati, samo ne kužim upadice uvrijeđenih vjernika.
    ne kužiš? mogu li reći da ne kužim ni ja lamentiranje uvrijeđenih ateista? bilo bi poprilično bezobrazno i netolerantno i jako ružno prokomentirano
    no ne da to neću napisati, to ni ne mislim, jer osuđujem i jednu i drugu stranu koja vrijeđa.
    i zalažem se za toleranciju s obje strane. na žalost, uvijek ima iznimaka koje strše i prekrivaju istinski dobre osobe. bez obzira skupljale one markice, salvete, razglednice ili ništa od svega toga.

moram priznati da sam zadnjih nekoliko mjeseci neugodno iznenađena netolerantnošću i isključivošću nekih dragih forumaša, koje sam cijenila i potpisivala. i sad ih potpisujem, ali se osjećam označeno i prozvano za stvari na koje ne mogu utjecati

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

problem je u tome sto si ljudi daju zeleno svjetlo da uopce sude o tome kako drugi zive. pride je zalosna balkanska potreba, u nl imamo feste na kojima se slavi razlicitost i ljudi se skupe da bi svi skupa odslusali bandove i festali. kao sto su prije 100 godina zene hodale pocesti i trazile pravo glasa. na balkanu i u jos nekim zatucanim sredinama pride je jos uvijek tu da bi se ukazalo na diskriminaciju ljudi zbog seksualnog opredjeljenja (a rodjeni su takvi, nije stvar izbora, kao ni recimo visina ili boja ociju)

osudjivanje, optuzivanje i vaganje drugih je korak od paranoje. ljudi se osjecaju ugrozeni ljudima koji ne funkciniraju na isti nacin kao i oni sami pa je to plodno tlo za paranoju. a svaka je razlicitost dobrodosla, razlicita vjere ili nevjera, razlicita boja koze, razlicito seksualno opredjeljenje. cega se uopce bijesni dio populacije boji? kako ce im bilo tko unistiti obiteljske vrijednosti ako je ta obitelj dobra i zdrava?

na forumu smo doznali da se diskriminira i napada i djecu koja su posvojena a sad po najnovijem imamo i djecu zacetu na MPO

uopce ne znam rijec kako bi opisala tu potrebu ljudi da se osjecaju pozvanim prozivati homo populaciju. postoje teorije i latentnoj homoseksualnosti, pa su po tim teorijama najveci homofobi upravo ljudi koji nisu na cisto sa vlastitom seksualnoscu...

nisu homoseksualci pripadnici neke sekte koij ce vas iz nekog razloga pokusati preobratiti. osoba koja je u takvom okruzenju sama sebi osvjestila tko je i sto je, i ima hrabrosti zivjeti to sto je definitivno nece potraziti drustvo osoba cije su glave prepune nepisanih pravila ispravnog ponasanja. znaci, sigurni ste, homoseksualci vam nece pristupiti jer ste 2 razlicite realnosti, 2 razlicita svemira

ista je prica sa vjerom, ako ste sgurni u sebe i svoju vjeru, nece vam je ukrasti ne moze vam to niko oduztei i promijeniti

(svjesna sam da je sve to skupa za ocekivati u sredini koja rastavljene zene zove polovnjacama a djecu samohranih mama kopiladi)

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pa eno predsjednik vlade koji se sprda sa vjerom (ili sta je bilo navedeno? ne pratim tv :D)
    s druge strane, kad spominjes protagoru, za tako mladu udrugu to je dobra brojka. a ostalo je sve stvar aktivizma i koliko je ko spreman aktivirati se.
    kazes da pojedinci vjernici negoduju u svoje osobno ime..ne znam kako bi drugacije trebali reagirati? kao konkurenciju navodis crkvu koja je stara 2 tisuce godina. pa kako bi mogli imati isti utjecaj? kako bi mogli njoj parirati?
    s druge strane, trebala bi se osnovati udruga vjernika koji se ne slazu s postupcima crkve? koji se ne slazu s uplitanjem crkve u drzavne institucije i rad istih? trebali bi u povorke da budemo glasni?
    mene sve nabrojano jednako muci i smeta kao i tebe (a ide i dalje od cesta, MPO, vjeronauka...ide do kontracepcije i aidsa u africi), samo sto se aktivizmom bavim valjda od prve godine faksa i umorila sam se. to ne znaci da mucim i sutim, niti da prihvacam. kada god se pruzi prilika dajem na znanje svoje misljenje.
    oni koji su trazili da se ide moliti protiv zakona ili su to cinili po meni su ekstremi.
    a ne prihvacam ekstremizam ni sa jedne strane. niti ga dozivljavam relevantnim. fanatizam mi je totalno izokretanje vjere i onog za sta ona stoji.
    osobno, poludim kad krenu izbori pa se onda svecenstvo javlja da savjetuje zupljane za koga glasati. za mene je to zloupotreba polozaja.
    al ko sto rekoh nekoc nekom, ja sam apgrejdani katolik, bit ce...
    predsjedniku vlade je svaka druga "ako bog da" i to ne iz sprdnje (što i ne bi trebao). pa svi se sprdaju s njim jer češće spomene boga nego bozanić. tako da ne spominji mi predsjednika vlade.

pitala si me da pojasnim, pa sam ti pokušala pojasniti da smatram da postoji ta (ekstremna) razlika u moći i da u kontekstu toga teško da mogu prihvatiti tvoj savjet: "trebamo svi trenirati toleranciju" ili ono što je vrijeska spomenula bitno je da se svi volimo. ja sam tu nejednakost samo konstatirala, nikog osobno ne optužujem niti prozivam, posebno ne s ovog topica, samo što smatram da je to činjenica. nikoga nisam pozivala na aktivizam.

i da, postoji udruga "david" koja okuplja kritične vjernike.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

vidim da je mlukacin napisala istu stvar.
    krumpiric ne moram negativne stvari tolerirati kao prihvacam ali se ne slazem.
    u mnogo rasprava dolazi do "prihvacam tvoj stav iako se s njime ne slazem" pa i ovdje na forumu. to uopce ne znaci da dajem do znanja da je tvoj stav losiji, pogresan i da ga treba ispravljati. znaci upravo napisano, da se snjime ne slazem, ali ga prihvacam. meni ne pase, ali onoj drugoj strani pase 100%. i to podrzavam.
    mi smo ovdje govorili o nečem drugačijem nego nečijem stavu, govorili smo u biti o ljudima (drugačije spolne orijentacije nego većina) koje se "tolerira". i o mojoj opasci da trebamo prevazići i to toleriranje. da društvo današnjice bi trebalo pružiti više od puke "tolerancije" takvim ljudima.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

misliš na ovu udrugu, jer ako da oni ne okupljaju vjernike, već sva građane kojima je "putem Udruge omogućeno da se čuje i njihovo mišljenje o raspravama koje uglavnom vode crkvene i državne institucije."

Stranica 5 od 63 PrviPrvi ... 345671555 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •