Stranica 8 od 58 PrviPrvi ... 67891018 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 351 do 400 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

oke....
    očito nismo na istoj valu...

medicinska sestra radi u bolnici, ambulanti... časna/medicinska sestra isto tako radi ubolnici, ambulanti i nosi bijelu odoru na radnom mjestu u bolnici, ambulanti ...

dakle, tebe bi smetala i odora časne/medicinske sestre u bolnici, ambulanti...
    i toj istoj časnoj/medicinskoj sestri bi rekla da ne želiš da te ona njeguje nego bi tražila drugu medicinsku sestru koja nije časna sestra?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    oke....
    očito nismo na istoj valu...

medicinska sestra radi u bolnici, ambulanti... časna/medicinska sestra isto tako radi ubolnici, ambulanti i nosi bijelu odoru na radnom mjestu u bolnici, ambulanti ...

dakle, tebe bi smetala i odora časne/medicinske sestre u bolnici, ambulanti...
    i toj istoj časnoj/medicinskoj sestri bi rekla da ne želiš da te ona njeguje nego bi tražila drugu medicinsku sestru koja nije časna sestra?
    ne bi mi smetalo da medicinska sestra dođe u svojoj medicinskoj odori.

smetalo bi me da dođe časna u svojoj odori.

ne bi me smetalo da časna sestra obuče medicinsku odoru.

(iako iskreno rečeno nikad nisam razmišljala o tome kako se časne sestre educiraju)

ne znam ti reći što bi učinila, nisam nikad bila u takvoj poziciji. no, što ti misliš? i to iz pozicije da meni pomogneš da se ja u državnoj bolnici osjećam dobro, ne iz pozicije sebe kao vjernice niti te časne sestre.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

zuska, hvala ti za ovo. jako zanimljivo. potvrđuje moja neka razmišljanja...

I moram im dokazivati da ovi što ne idu nisu odmetnici od ljudskog roda.
    da, ovo je problem. ali tome nije doprinio vjeronauk, vjeronauk je samo jedan od oruđa.

i ovo za čitanke je također točno... da, i mi smo imali tako jednu pjesmicu o baki i umrlom didi koji je s anđelima.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

moram priznati da nisam previše informirana o časnim sestrama... kako se uopće postaje časna sestra?

i onda poslije toga mogu studirati što god hoće i tim zanimanje se baviti? /a zašto onda uopće postaju časne sestre?/

recimo mogu li raditi kao zaposlenice u banci? ili recimo da rade u upravi... agrokora kao ekonomistice?

moraju li one uvijek nositi odoru časne sestre? ili je mogu skinuti?

moraju li u crkvi nositi odoru?

pitanja možda zvuče provokativna, ali nisu. samo me zanimaju činjenice, prije nego što donesem zaključak.

zamišljam časnu na misi s majicom na kojoj piše "born to be wild"

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

peterlin, istočni grijeh je seks.

eva, adam i jabuka je simbolika za isti.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    peterlin, istočni grijeh je seks.

eva, adam i jabuka je simbolika za isti.
    nije. na trecoj stranis am napisala sta je kad se postavilo pitanje o krstenju, odrcanju od sotone i djeci koja "nose" grijeh, a nisu grijesila...
    Posljednje uređivanje od leonisa : 06.09.2012. at 12:11

centar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

moje dijete nije krsteno, ne ide na vjeronauk. nasa je skola stvar rijesila jednostavno poslavsi "takvu" djecu u knjiznicu. meni ne smeta, njoj je super i jedva ceka taj sat da moze crtati, citati i igrati se s prijateljicom.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

sviđa mi se jako što piše učiteljica s nickom aurora.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ali ako otpada casna sestra u haljini, onda otpada i muslimanka u marami? ona nikako ne bi mogla raditi u odgojno-obrazovnoj ustanovi? susjeda u starom kvartu je uvijek imala maramu, a i u ovom kvartu vidim kucu preko puta sebe i zene su uvijek u marami. njima je onda zabranjeno odredjeno zanimanje? zar to nije onda protuustavno?

ja ne bi imala nista protiv. bas kako je krumpiric napisala. s druge strane time bi i djetetu mogla na primjeru dati ono sto uci i sto ce uciti. koliko je svijet raznolik i sarolik i koliko religija postoji. jedna od vrlodragih knjiga ko mala bila mi je sve religije svijeta. pa da monk dodje i predaje, ne bi imala problema s time. to je odabir tog covjeka. i to je svijet. ne zelim ju zastititi od svijeta i realnosti.
    bas kao i onog koji ce obuci haljinu. nisam mislila na svecenika.
    a s njim emsa ne bi imala problema, stoga mi je to malo...licemjerno.

sto se tice kada i da li mogu nositi odoru, ovisi o redu u kojem su zaredjene.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    ali ako otpada casna sestra u haljini, onda otpada i muslimanka u marami? ona nikako ne bi mogla raditi u odgojno-obrazovnoj ustanovi? susjeda u starom kvartu je uvijek imala maramu, a i u ovom kvartu vidim kucu preko puta sebe i zene su uvijek u marami. njima je onda zabranjeno odredjeno zanimanje? zar to nije onda protuustavno?

ja ne bi imala nista protiv. bas kako je krumpiric napisala. s druge strane time bi i djetetu mogla na primjeru dati ono sto uci i sto ce uciti. koliko je svijet raznolik i sarolik i koliko religija postoji. jedna od vrlodragih knjiga ko mala bila mi je sve religije svijeta. pa da monk dodje i predaje, ne bi imala problema s time. to je odabir tog covjeka. i to je svijet. ne zelim ju zastititi od svijeta i realnosti.
    bas kao i onog koji ce obuci haljinu. nisam mislila na svecenika.
    a s njim emsa ne bi imala problema, stoga mi je to malo...licemjerno.

sto se tice kada i da li mogu nositi odoru, ovisi o redu u kojem su zaredjene.
    ne znam jesam li jasna, ali haljina časne sestre je meni njena "radna odjeća", a ne (samo) izraz njene vjere. jer u suprotnom bi sve katolkinje hodale kao časne sestre. tako da to meni nije isto kao marama kod muslimanke.

uostalom, da, pravim distinkciju između odjeće koja ima vjersko obilježje kao i one koje ima rodno obilježje.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I meni se sviđa Aurorino pisanje.
    Zasad nemam što dodati ovoj diskusiji.

rutvica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

trebalo mi je neko vrijeme da sve pročitam, par puta sam poželjela nešto odgovoriti, ali previše je stranica već prošlo

onda sam se vratila na prvu da se sjetim koja je bila ideja teme:

namjeravamo raspravljati o našem ireligioznom poimanju svijeta, našim moralnim vrijednostima, životu i odgoju djece. razmjenjivati ćemo iskustva, mišljenja i pružati si uzajamnu podršku.

a uglavnom raspravljamo o katolicizmu. slažem se, ništa čudno da smo tu zaglibili jer živimo u katoličkoj državi (teško je to osporiti, sve dok je vjeronak u školi, dok su nam blagdani za svih neradni dani i dok svi građani iz svog džepa plaćaju crkvu dvaput - kad joj ide lova iz proračuna i kad ona ne puni natrag taj proračun). ne kažem da je ova rasprava koja se razvila loša, iako mi se čini da je tendencija da ide u onom smijeru vječnih. gdje se svi ponavljaju i stare izjave se prežvakavaju i zapravo sve to nikamo ne vodi, dok ljudi polako ne odustanu i tema nakon nekog vremena zamre... mogla bih napisati sad gomilu stvari zbog kojih mi se katolička crkva zamjerila, pa onda neka lijepa iskustva iz crkve, bla, bla...ali za to sigurno postoje neke druge teme.

ovdje sam se nadala pisati/čitati o svojim promišljanjima o svijetu, odgojnim pitanjima itd. da, sigurno bi se tu nekad javilo i pitanje kako se nositi s tim da ti dijete u školi ne ide na vjeronauk, pa sjedi na hodniku, ali kao praktično pitanje (što napraviti, kako org. neko bolje rješenje za njega...), a ne kao poticaj na tisućitu raspravu treba li vjeronauk biti u školi ili ne. očito svi imamo mišljenje o tome, koje je već 1000 puta na drugim temama izrečeno i super, ajmo sada nešto drugačije...

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj rutvica prvotno napisa Vidi poruku
    ovdje sam se nadala pisati/čitati o svojim promišljanjima o svijetu, odgojnim pitanjima itd. da, sigurno bi se tu nekad javilo i pitanje kako se nositi s tim da ti dijete u školi ne ide na vjeronauk, pa sjedi na hodniku, ali kao praktično pitanje (što napraviti, kako org. neko bolje rješenje za njega...), a ne kao poticaj na tisućitu raspravu treba li vjeronauk biti u školi ili ne. očito svi imamo mišljenje o tome, koje je već 1000 puta na drugim temama izrečeno i super, ajmo sada nešto drugačije...
    I ja već neko vrijeme razmišljam da napišem slično. Nije ova diskusija sasvim nezanimljiva i pokazuje da ima potrebe za nekim topicom na kojem će religiozne i ireligiozne osobe raspravljati o zajedničkim temama, mada, iskreno, ne znam koliko bi bila konstruktivna. Ali u svakom slučaju, bilo bi mi drago da postoji da se dio rasprave preseli tamo.
    Nakon otvaranja ove teme poveselila sam se da ću napokon imati mjesto gdje ću razgovarati s istomišljenicama po pitanju ireligioznosti, ireligioznog odgoja, osjećaja spram vjere i sl.
    Razlikujemo se po pitanju religioznosti pa tako i po stavovima, ali smatram da treba dozvoliti prostor za kojim određena grupa ima potrebu.
    Ne bih voljela da ova tema na način na koji se sada razvija umori nas koji smo htjeli razgovarato o nečem drugom, niti bih htjela da stalno moramo braniti svoje ireligiozne stavove ili posipati se pepelom jer se netko našao uvrijeđenim. Koga vrijeđa, neka ne čita ili neka otvori novi topic na kojem će raspravljati o tome pa koga takve rasprave zanimaju, neka ode tamo. Zapravo, ne znam je li naslov ovog topica dovoljno jasan..?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj rutvica prvotno napisa Vidi poruku
    [I]
    a uglavnom raspravljamo o katolicizmu. ovdje sam se nadala pisati/čitati o svojim promišljanjima o svijetu, odgojnim pitanjima itd. da, sigurno bi se tu nekad javilo i pitanje kako se nositi s tim da ti dijete u školi ne ide na vjeronauk, pa sjedi na hodniku, ali kao praktično pitanje (što napraviti, kako org. neko bolje rješenje za njega...), a ne kao poticaj na tisućitu raspravu treba li vjeronauk biti u školi ili ne. očito svi imamo mišljenje o tome, koje je već 1000 puta na drugim temama izrečeno i super, ajmo sada nešto drugačije...

osim o katolicizmu, ja ne znam o čemu bi mi ovdje trebali raspravljati?
    o odgoju djece?
    pa imamo pdf za to.
    uostalom o odgoju djece ću raspravljati s vjernicama, neke od njih su mi puno bliže nego nevjernice. ajde, možemo malo o tome kako djeci predstavljate - smrt. ne vidim neku drugu temu trenutno, al me možete prosvijetliti
    ako ćemo razgovarati o "ateističkom" odgoju djece, to se svodi na jednu rečenicu - nije vjerski. ne skupljamo marke. odgoj u duhu vjere je drugo, sakupljači maraka raspravljaju o markama, ima tu sto i jedna tema. mi imamo, ovako odvojeno, samo jednu - kako nas nervira sveprisutna pošta
    o moralnim vrijednostima i životu?
    opet isto. kud ću raspravljati o moralnim vrijednostima i životu bez AM npr

ne, ovakvi topici su potrebni, po meni, kao podrška na probleme koje nailazimo zato što smo ateisti ili we. a svi ti problemi vezani su uz - crkvu. dakle, tema vjeronauka je neizbježna. tema - kako djetetu reći da u trećem razredu neće dobiti princezastu haljinu i najljepše cipele na svijetu kao ostale cure iz razreda. ili sl.
    možda sam u krivu, al ateistički/ireligiozni topik bez kritiziranja crkve, bez razgovora o katoličanstvu, po meni je jednostavno - nemoguć.

dojmile su me se te marke kako vidite
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 06.09.2012. at 12:39

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ne, ovakvi topici su potrebni, po meni, kao podrška na probleme koje nailazimo zato što smo ateisti ili we. a svi ti problemi vezani su uz - crkvu. dakle, tema vjeronauka je neizbježna. tema - kako djetetu reći da u trećem razredu neće dobiti princezastu haljinu i najljepše cipele na svijetu kao ostale cure iz razreda. ili sl.
    možda sam u krivu, al ateistički/ireligiozni topik bez kritiziranja crkve, bez razgovora o katoličanstvu, po meni je jednostavno - nemoguć.
    X

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

o odgoju djece?
    pa imamo pdf za to.
    uostalom o odgoju djece ću raspravljati s vjernicama, neke od njih su mi puno bliže nego nevjernice. ajde, možemo malo o tome kako djeci predstavljate - smrt. ne vidim neku drugu temu trenutno, al me možete prosvijetliti
    ako ćemo razgovarati o "ateističkom" odgoju djece, to se svodi na jednu rečenicu - nije vjerski. ne skupljamo marke. odgoj u duhu vjere je drugo, sakupljači maraka raspravljaju o markama, ima tu sto i jedna tema. mi imamo, ovako odvojeno, samo jednu - kako nas nervira sveprisutna pošta

ajme, kojim vi tempom grabite! kad cu ja to sve stici procitati?
    nemam sad vremena citati od 2-9, pa se mozda ponavljam, ali bih potpisala cvijetu, mada ne kuzim sasvim sto bi bile te markice.

ja smisao ove teme, vidim kao i cvijeta u podrsci rjesavanju problema zbog crkvenog uplitanja u sve sfere sekularne drzave. ne kao "odgoj u duhu ateizma". sto bi to uopce bilo? jednako tako "odgoj u duhu vjere".
    niti ateizam, niti katolicizam, ne daju per se odgoju kvalitetu.

sto se tice odgoja samog, (ok, moze biti da su razlike prisutne, jer ja zivim u drzavi koja i jest sekularna, te je religijau globalu tretirana kao privatna stvar pojedinca, sto ona u sekularnoj drzavi i treba biti)
    zabrinula bi se za sebe kao roditelja, kada bi mi odgoj bio prvenstveno definiram -izmom, pri cemu mislim i na ateizam, i na bilo koji religijski izam.
    za mene osobno ateizam nije uopce ni izam, niti vrijednosni sustav, ni svjetonazor. on naprosto znaci da mi je i intelektualno i emocionalno postojanje nekog bica, kojeg razlicite religijske koorporacije upotrebljavaju kao kamen temeljac njihovih piramida moci i utjecaja, prilicno strano.

za rasprave o odgoju na forumu, kao sto kaze cvijeta, imamo pdf o odgoju djece.
    Posljednje uređivanje od seni : 06.09.2012. at 13:25

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    za mene osobno ateizam nije uopce ni izam, niti vrijednosni sustav, ni svjetonazor. on naprosto znaci da mi je i intelektualno i emocionalno postojanje nekog bica, kojeg razlicite religijske koorporacije upotrebljavaju kao kamen temeljac njihovih piramida moci i utjecaja, prilicno strano.
    Ovako i ja vidim ateizam.

A ne vidim ga nikako na nacin na koji mi se cini da ga prezentira, recimo, emsa. Pandan deset zapovijedi, na primjer? Cemu? Takve me stvari samo asociraju na religiju pa onda automatski ateizam, zapravo, postaje nekakav novi teizam, tj. religija. Ok, ateisti ne vjeruju u Alaha, Krishnu, Budhu ili Isusa Krista i oca mu, ali recimo vjeruju u nepostojanje boga i usput propisuju zapovijedi, ili njihove pandane.

Pa me onda asociraju i na organiziranu skupinu. Treba li se uclaniti? Kad su okupljanja? Postoji li ritual na pocetku tog druzenja? Pretpostavljam da nece kleknuti prema istoku, ili pozdraviti sunce, ili se prekriziti jednom od ruku, no ima li neka recitacija? Zasto ne napraviti pandan Zdravo Marijo i zamijeniti Mariju s necim drugim? Ili prepisati Tibetansku knjigu mrtvih, na primjer, ali malo promijeniti sadrzaj da pase onima koji ne vjeruju ni u sto duhovno.

Tu se gubim, kad krene takva prica. Sve mi prerasta u neki aktivizam, u nekakvu organiziranu religiju... ili antireligiju. I onda jednostavno zakljucim da ateist nikako ne mogu biti jer ne zelim pripadati necemu sto ce se priklanjati pravilima i dogmama neke 'nove' vrste.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Ovako i ja vidim ateizam.

A ne vidim ga nikako na nacin na koji mi se cini da ga prezentira, recimo, emsa. Pandan deset zapovijedi, na primjer? Cemu? Takve me stvari samo asociraju na religiju pa onda automatski ateizam, zapravo, postaje nekakav novi teizam, tj. religija. Ok, ateisti ne vjeruju u Alaha, Krishnu, Budhu ili Isusa Krista i oca mu, ali recimo vjeruju u nepostojanje boga i usput propisuju zapovijedi, ili njihove pandane.

Pa me onda asociraju i na organiziranu skupinu. Treba li se uclaniti? Kad su okupljanja? Postoji li ritual na pocetku tog druzenja? Pretpostavljam da nece kleknuti prema istoku, ili pozdraviti sunce, ili se prekriziti jednom od ruku, no ima li neka recitacija? Zasto ne napraviti pandan Zdravo Marijo i zamijeniti Mariju s necim drugim? Ili prepisati Tibetansku knjigu mrtvih, na primjer, ali malo promijeniti sadrzaj da pase onima koji ne vjeruju ni u sto duhovno.

Tu se gubim, kad krene takva prica. Sve mi prerasta u neki aktivizam, u nekakvu organiziranu religiju... ili antireligiju. I onda jednostavno zakljucim da ateist nikako ne mogu biti jer ne zelim pripadati necemu sto ce se priklanjati pravilima i dogmama neke 'nove' vrste.
    ne mogu se skroz složiti s tobom, osim u dijelu u kojem se slažeš sa seni.
    mislim da je aktivizam, kad je riječ o ateizmu - potreban.

ne aktivizam u smislu pandana religiji, dogmama i sl, iako kužim što je emsa htjela postići s onih deset zapovjedi koje nam nisu legle
    htjela je odgovoriti na vrlo čest argument, možda ne od vas ovdje na ovom topiku, ali vrlo čest - kako možeš živjeti ako život baziraš na negaciji, ako vjeruješ u ništavilo itd.

živimo na svijetu, u društvu, gdje je religija sveprisutna. ne govorim samo u hrvatskoj. tu se 80% građana izjašnjava katolicima. pa kako ne bi bilo potrebno imati neki organizirani oblik koji će s jedne strane štititi prava nevjernicima, protestirati protiv blagoslova u satnici i sl, a s druge strane jasno i javno reći - eto, ima i nas. ne vjerujemo u niti jednog boga. i živimo. a malo marketinga - ne škodi. nek se čuje malo i taj glas.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Sve mi prerasta u neki aktivizam, u nekakvu organiziranu religiju... ili antireligiju. I onda jednostavno zakljucim da ateist nikako ne mogu biti jer ne zelim pripadati necemu sto ce se priklanjati pravilima i dogmama neke 'nove' vrste.
    Tako nekako i ja razmišljam.

rutvica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

o odgoju djece?
    pa imamo pdf za to.

pa ne znam, ja tek trebam rodit pa mi se već javlja 100 tema u glavi.
    npr. jedna od praktičnih stvari kod organizirane religije jesu jednostavni setovi pravila kojih se trebaš držati zato jer ti je bog tako zapovijedio. dakle, ne ubij - to je božja zapovjed. ako nemaš tih zapovijedi onda moraš djetetu dati neki razlog zašto je loše ubijati. ili možda točnije, kada je nije opravdano ubijati, a kada ipak je. recimo mogla bi se na temi javiti takva pitanja. smrt je također dobra tema. samo zato jer ne skupljamo markice ne znači da nemamo o čemu razgovarati jer u okolo, u šarenom svijetu oko nas ima puno, puno stvari koje nisu markice, a vrijedne su rasprave.

no dobro, slažem se da možda stvarno sve te stvari već i jesu obuhvaćene drugim temama o odgoju i sl. u kojem slučaju bi ova tema mogla eventualno poslužiti kao uvid kakvih sve mentalnih sklopova ima oko nas. dakle, u što svašta vjeruju ljudi koji nisu religiozni, kako su sami oblikovali svoje moralne vrijednosti i kako ih prenose na svoju djecu (u nedostatku dogmi koje se prenose prilično jednostavno). no to opet ni to ne bi bila tema zacrtana na početku.

čini mi se da bi točniji opis ove teme trenutno bio: nisam katolkinja u katoličkoj državi. što mi ta činjenica u životu donosi i kako se nosim s tim. isto zanimljiva tema definitvno, ali onda treba mijenjati naslov. jer ova tema je zapravo religiozna, u smislu da se raspravlja o većinskoj religiji u našoj državi, samo sa strane onih koji u nju ne spadaju.

centar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

mene samo zanima, jesu li u skoli na kraju morali maknuti krizeve ili ne? ne sjecam se je li ta rasprava imala kraj, hm..

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

leonisa, njihova neposlušnost i jest bila takva, prepoznali su se tjelesno
    možda sam u krivu.

Ali zašto onda postoji ona da je Marija jedina osoba rođena bez istočnog grijeha?

Koji promašaj teme

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

možda sam u krivu.

Ali zašto onda postoji ona da je Marija jedina osoba rođena bez istočnog grijeha?

Koji promašaj teme
    ma ukratko...zivjeli su u raju sve je bilo divno krasno, al dosla je sotona i rekla im da mogu biti bolji, mogu biti ko bog, mogu dobit vise i jace. (zmija, jabuka je ta bolje vise jace, bit ce izjednaceni s bogom).
    pa su nasjeli i pojeli.
    izbaceni.
    istocni grijeh je ta ljudska narav...tam kaj cam c/pala. da ne oftopicarimo.
    za mariju ne znam. niti za sve ljude prije krstenja (ivan krstitelj je krstio i isus se krstio). toliko proucavala bibliju nisam :D

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

možda sam u krivu.

Koji promašaj teme
    E, fakat mi nije jasno... nisam slušala na satu kad se Biblija obrađivala u srednjoj školi ...

Ako je po tvome, bilo bi da je Marija jedina osoba koja je RODILA bez istočnog grijeha...

Ne da mi se sad o tome. Ipak mi se čini da je istočni grijeh neposluh i nepovjerenje u božju dobrotu (ne da mi se surfati, ne stignem). Ako je Marija jedina osoba bez istočnog grijeha, valjda bi značilo da je ona imala povjerenja u božju dobrotu. Možda bi trebalo otvoriti novi topic za ovakve rasprave.

Ont. moja djeca doma na isti način postavljaju pitanja o Adamu i Evi kao i o npr. Herkulu i 12 zadataka (za 12 zadataka doznali su iz Asterixa, he he he, tek sam im ja rekla odakle dolazi tih 12 zadataka pa ih je zainteresiralo i ovo drugo), grčkim i rimskim bogovima kao i o ovim biblijskim temama. Njima je sve to jednako zanimljivo. Ono što mene smeta (po ne znam koji put na ovoj temi vraćam se na udžbenike) je primjer biblijske priče u knjizi iz povijesti napisane u maniri povijesne istine. Baš ću to potražiti da ne trabunjam bez dokaza i da sama provjerim je li mi ostalo u dobrom sjećanju.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nego, da se vratimo temi... sad ću nešto prevesti iz njemačkog, možda vas bude zanimalo.... pandan 10 božijih zapovjedi. ali ovo nisu zapovjedi (nitko ne zapovjeda) nego prijedlozi.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

e, ovako... ovo bi bili tzv. PRIJEDLOZI koje je napisala Giordano Bruno zaklada iz njemačke. pa ajmo malo o tome prodiskutirati, tj. dati možda neke svoje prijedloge, pa na taj način napisati naše savjete/prijedloge djeci:

ako netko zna bolji izraz, neka slobodno kaže (prevodim brzo, jer moram ići)

1. nemoj biti sluga inozemnim i tuzemnim (tuđim i vlastitim) bogovima, nego velikom idealu etike, da smanjiš patnju u svijetu.
    tko posjeduje znanost, filozofiju i umjetnost - njemu nije potrebna religija!

2. ponašaj se fer prema svome bližnjem i daljnjem

3. nemoj se bojati autoriteta, imaj hrabrosti poslužiti se vlastitim razumom!

4. nemoj lagati, krasti, varati i ubijati - osim u slučaju nužde, ako ne postoji drugi način sprovesti ideale humanizma
    ponašanje u skladu s etikom ne znači slijepo pridržavanje zapovjedi ili zabrana, nego u određenoj situaciji odlučiti, s kojim pozitivnim i negativnim konzekvencama je povezana tvoja odluka

(npr. smiješ lagati nacisti da kod sebe u kući ne držiš sakrivene židove)

5. riješi se potrebe da moraliziraš!

6. nemoj biti imuna na kritiku!

7. nemoj biti previše sigurna u to što tvrdiš. sumnjaj i u svoju sumnju!

8. pokušaj se riješiti slijepila koje gajiš prema tradicijama, informiraj se o svemu!

9. uživaj u život, jer je najvjerojatnije to jedini tvoj život koji ti je dan.
    budi sretna! ako danas uživaš u slobodi koju imaš, na taj način daješ priznanje svima onima u prošlosti koji su se borili za tu slobodu, pa dali i svoj život za nju!

10. svoj život posveti "nečem većem", postani dio pokreta koji svijet žele učiniti boljim svijetom. osjetit ćeš intuitivno da ne živiš bezrazložno!

(iz knjige "manifest evolucijskog humanizma")

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja samo poznam lilith. i da je šutirala adama. i samog boga i otišla iz raja. i neka je.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    ja samo poznam lilith. i da je šutirala adama. i samog boga i otišla iz raja. i neka je.
    jel to lilith vampirica? :trueblood: onda je bill novi adam?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

jel to lilith vampirica? :trueblood: onda je bill novi adam?
    lilith je prva žena adamova. po židovskoj mitologiji. navodno se spominje u bibliji. skroz na početku se spominje da je bog stvorio i muško i žensko. e to je ona... onda kasnije se spominje da je bog stvorio evu. eh, ta na početku to je jelte dobra stara lilith. koja se nije htjela povinuti muškarcu (nije htjela da u seksu onda uvijek mora ležati), pa ni bogu i zdimila je iz raja i postala poprilična vještica u pustinjama (ima i tu neki biblijski tekst).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Marija je bezgrešno začeta

Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije je katolička dogma, koja tumači da je jedinstvenom Božjom povlasticom, Blažena Djevica Marija očuvana od svake mrlje istočnoga grijeha od trenutka svoga začeća. Također, Marija nije bila lišena milosti posvetne, već je bila puna milosti dobivenih od Boga i živjela je život posve bez grijeha.
    Često se zamjenjuje s doktrinom, kada je Marija začela Isusa, radi se o dvije različite pojave. Prema dogmi, Marija je začeta na normalni biološki način, ali njenu dušu je stvorio Bog u vrijeme njenog začeća. Blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, slavi se 8. prosinca. Utemeljio ga je papa Siksto IV. 1476. g. Dogmu je svečano proglasio, papa Pio IX. u poslanici "Ineffabilis Deus", 8. prosinca 1854. g. Katolička Crkva vjeruje da dogma ima potporu u Bibliji. Arkanđeo Gabrijel nazvao je Mariju kao "punu milosti", a crkveni oci nazivali su Mariju - Blaženom Djevicom. Prema katoličkoj teologiji, Marija je morala biti posve bez grijeha, da bi mogla začeti Isusa

Da, moguće da sam počela lupetat u sred dana.

UGlavnom,ja si nakon 100godina i dalje tumačim da je istočni grijeh neposluh baš toga vida
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 06.09.2012. at 12:39

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

I mene muči isto pitanje kao i Rutvicu...

A opet smo na istim temama, milion puta prežvakavanim, pitam se samo kako bi bilo da recimo Rivendell i ja upadnemo na Odgoj u duhu vjere i počnemo pričati o baby blessings-u... ili da kažem da su mi krštenja (čast iznimkama) čiste parade kiča itd...

Osobno, niti ne gledam taj topic, jer ga doživljavam kao "vaše mjesto" i time pokazujem poštovanje prema njemu i vašem načinu. I unatoč tome što je dobra rasprava, osjećam se bez veze... elan koji sam imala na prvoj stranici, je nestao i mislim se čemu išta pisati.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    I mene muči isto pitanje kao i Rutvicu...

A opet smo na istim temama, milion puta prežvakavanim, pitam se samo kako bi bilo da recimo Rivendell i ja upadnemo na Odgoj u duhu vjere i počnemo pričati o baby blessings-u... ili da kažem da su mi krštenja (čast iznimkama) čiste parade kiča itd...

Osobno, niti ne gledam taj topic, jer ga doživljavam kao "vaše mjesto" i time pokazujem poštovanje prema njemu i vašem načinu. I unatoč tome što je dobra rasprava, osjećam se bez veze... elan koji sam imala na prvoj stranici, je nestao i mislim se čemu išta pisati.
    ali, mojca, meni je baby blessing ista stvar kao krštenje. za to otvoriš svoj topik. ne kažem da ovdje nije mjesto toj temi, nego to nije nešto što nas spaja i o čemu imamo isto mišljenje (kao vjernici o krštenju, npr). kužiš što želim reći?
    mc, ni meni se ne sviđa ta lista. zašto ih je baš 10? dosta je ona jedna, kršćanska - ne čini drugome ono što ne želiš da drugi čine tebi.
    iako je i to upitno.
    možda taj drugi voli stvari koje ti ne voliš, npr.
    hm.
    odo ja u kupus.

potpisujem leo i silly me.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 06.09.2012. at 13:02

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja cu se upucat ako ce za tri godine imat princezastu haljinu i najljepse cipele, osim ako ne ide u maskare

cvijeta jako mi se svidja tvoj post.

ovo o 10 zapovjedi...tekst mi se svidja ali mi je totalno bezveze da je to pandam 10BZ. vise bi ga respektirala da nije postavljen kao takav.
    s druge strane, osim prve zapovjedi :D ne vidim kako se tekst kosi s ucenjem etike, a bogme i vjere. ne trazi se od vjernika da ko ovce idu kroz zivot i svijet :/
    vjerujem da svaki roditelj uci svoje dijete 2-10.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ovo o 10 zapovjedi...tekst mi se svidja ali mi je totalno bezveze da je to pandam 10BZ. vise bi ga respektirala da nije postavljen kao takav.
    s druge strane, osim prve zapovjedi :D ne vidim kako se tekst kosi s ucenjem etike, a bogme i vjere. ne trazi se od vjernika da ko ovce idu kroz zivot i svijet :/
    vjerujem da svaki roditelj uci svoje dijete 2-10.
    meni nije bezveze što se to navodi kao "pandan". u biti to su smjernice, a šaljivo se navode kao pandan, jer jako puno ateista/agnostika još uvijek upada u tu klopku da misli da je religija jedini monopolist moralnosti, pa često imamo priliku čuti da će ateist/agnostik reći: "ali, držim se 10 božijih zapovjedi." a u biti ih se ne drži, ne drži se prve, najbitnije zapovjedi o tome da se štuje boga. niti se u biti uopće mora pozivati na te božje zapovjedi da se bude moralan čovjek.

često se vjerovanje navodi kao vrlina. a u biti se može sasvim legitimno smatrati da vjerovanje nije vrlina, dapače.

eh, to je osviješćivanje na kojem mi nevjernici moramo radit - moramo neke mitove rušiti u svojim vlastitim glavama.

s toga, da stoji ova cvijetina:

tako da opet dajem savjet svim vjernicama, koje su osjetljivije, da preskoče ovaj topic. ili da nas jednostavno prijave moderatorici, pa nek ona odluči.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

meni nije bezveze što se to navodi kao "pandan". u biti to su smjernice, a šaljivo se navode kao pandan,
    Eto, meni to nije privlacno, ti (makar navodno saljivi) pokusaji stvaranja pandana religijskim sustavima. Meni je smisao ateizma sloboda od (apsolutnih) autoriteta u promisljanju smisla zivota, pa cak (ili mozda pogotovo) na simbolicnom nivou, bilo stvaranjem nekakvih "10 zapovjedi ateizma/humanizma/whatever" ili kreiranjem "Ateisticke Biblije" i slicnih oksimorona... Sve sto ukljucuje bilo kakvu ideju zadatosti ili aksioma mi se ne svidja, pa cak i naizgled sveprihvaceni "ne cini drugima... " mislim da ima uvijek u sebi neki "osim..."

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Eto, meni to nije privlacno, ti (makar navodno saljivi) pokusaji stvaranja pandana religijskim sustavima. Meni je smisao ateizma sloboda od (apsolutnih) autoriteta u promisljanju smisla zivota, pa cak (ili mozda pogotovo) na simbolicnom nivou, bilo stvaranjem nekakvih "10 zapovjedi ateizma/humanizma/whatever" ili kreiranjem "Ateisticke Biblije" i slicnih oksimorona... Sve sto ukljucuje bilo kakvu ideju zadatosti ili aksioma mi se ne svidja, pa cak i naizgled sveprihvaceni "ne cini drugima... " mislim da ima uvijek u sebi neki "osim..."
    ovo nisu zapovjedi, nego prijedlozi (angebote). znači prijedlozi koji

prevodim (parafraziram) dio koji piše iznad tih zapovjedi:

"nisu uklesani u kamen i koje nije nikakav bog stvorio. svatko može slobodno i bez straha, racionalno ih provjeriti, prihvatiti i modificirati ili potpuno odbaciti."

mislim da nitko nikad nije pomislio da se trebamo toga slijepo pridržavati, ja sam ih navela više kao podsticaj raspravi.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ja osobno niti trebam, niti trazim nekakv pandan, niti mislim da je globalno potreban.
    zapravo, kada bolje promislim, ne vidim nikakav benefit u postojanju religije kao takve.
    sto se tice religijskih koorporacija, ne vidim niti benefit, niti smisao njihove egzistencije, zapravo mislim da covjecanstvu donose globalano gledajuci vise stete, nego koristi.

prakticno gledajuci, sam prema religiji indiferentna, dok ne zadire u prava covjeka, te se zeli mjesati u ingerencije sekularne drzave. sto je u hrvatskoj slucaj.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ma znam, salila sam se.
    osim ako ti je post edukativne namjere i za one koji nisu znali.

ona je stvorena kao i adam iz zemlje, kao i adam na sliku i priliku. pa se povlaci pitanje o jednom ili vise bogova, ukredanost iz babilonske i sumeranske mitologije itd itd. totalno nebitno za raspravu.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Cvijeta, topic postoji... http://forum.roda.hr/threads/72383-B...=baby+blessing
    Ali nije zaživio, pa rekoh da tu probam... ali eto nadglasalo me.

Po meni nije isto kao krštenje, jer nećemo dijete upisati u nikakvu organiziranu grupu, samo ćemo na simboličan način staviti na hrpu prijatelje koje volimo, koji vole nas i na neki način reći "imate posebno mjesto u našim srcima, divne ste osobe i želimo da budete Smjehuljicini pomagaći kroz život. Jer vjerujemo u vas i vaše izbore..." Tako nekako.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Cvijeta, topic postoji... http://forum.roda.hr/threads/72383-B...=baby+blessing
    Ali nije zaživio, pa rekoh da tu probam... ali eto nadglasalo me.

Po meni nije isto kao krštenje, jer nećemo dijete upisati u nikakvu organiziranu grupu, samo ćemo na simboličan način staviti na hrpu prijatelje koje volimo, koji vole nas i na neki način reći "imate posebno mjesto u našim srcima, divne ste osobe i želimo da budete Smjehuljicini pomagaći kroz život. Jer vjerujemo u vas i vaše izbore..." Tako nekako.
    mislim da se ne moramo pravdati. mojca, slobodno dalje govori o babyblessingu. ne daj se obeshrabriti. jer možda može poslužiti i drugim curama.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

idemo dalje... nađoh još nekoliko dobrih sekularnih savjeta:

1. reason, not superstition
    2. ethics not dogma
    3. respect not worship
    4. courage not fear
    5. fact not myth
    6. morality not religion
    7. clarity not delusion
    8. good not god
    9. skeptic not cynic
    10. rationality, not ideology

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

idemo dalje... nađoh još nekoliko dobrih sekularnih savjeta:
    Evo - opet tih "carobnih" 10 komada... zasto ne 7? Zasto ne 3? Zasto ne 137?
    Odnosno - zasto (samo)definiranje spram krscanstva u tom natjecateljskom tonu... meni tih 10 uvijek ostavlja dojam nategnutosti, pitanje da li je nesto "uslo" sto je moglo biti izostavljeno ili "ispalo" a trebalo ostati samo zato sto onda ne bi bilo "carobnh deset".

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Odnosno - zasto (samo)definiranje spram krscanstva u tom natjecateljskom tonu... meni tih 10 uvijek ostavlja dojam nategnutosti, pitanje da li je nesto "uslo" sto je moglo biti izostavljeno ili "ispalo" a trebalo ostati samo zato sto onda ne bi bilo "carobnh deset".
    Zasto ne 12, kao 12 koraka, he he he...

10 zato jer koristimo dekadski sustav. Valjda.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nisam jaka u numerologiji, ali iskreno rečeno ne vjerujem da je broj 10 čisto kršćanska furka.

možemo mi slobodno dodati još stopedeset razmišljanja i savjeta.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

MC, nisam ti ja baš od monologa

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

MC, nisam ti ja baš od monologa
    jesam ja

Baby Namings or Welcomings

A new baby in the family is a joyful and serious occasion, a time to
    celebrate the arrival of a new human being and for commitment to its
    welfare. Choosing a name and introducing this new person to the circle of
    family and friends are important, but christenings and other religious
    rituals are unsuitable and hypocritical for parents who do not believe in
    any god.

It is possible to organise your own welcoming ceremony or to
    plan one with a humanist celebrant. Humanist parents sometimes choose
    guardians or mentors to act as supporting adults who will take a special
    interest in the child. The ceremony can take place anywhere, and is often
    held in the family home.

In it, parents and others can express their hopes and promises in words they have chosen:
    "We all have a part to play in her growth and development, in her
    happiness and welfare. Let us each accept our share of the responsibility
    and provide her with the respect, warmth, honesty and love that she will
    need."

Older brothers and sisters can also be involved in the ceremony. When a
    child is adopted, it is possible to have a special ceremony welcoming the
    child into its new family. Sometimes when families come together in a
    second marriage, the step-children can be involved in a humanist wedding
    ceremony. That way, they too are welcomed into the new family.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

etika je autonomna od religije, te nije produkt religije.
    ona je imanentna covjeku kao misaonom i slobodno odlucujucem bicu.
    u smislu prava covjeka i humanistickih ideala je etika naprednija od religijskog morala.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

rutvice, ja se toplo nadam da su ljudi u stanju objasniti djetetu zasto je lose ubijait, bez da se moraju pozivati na 10 zapovjedi.
    a ako se moraju na njih pozivati, neka bog pomogne i toj djeci i tim roditeljima.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    rutvice, ja se toplo nadam da su ljudi u stanju objasniti djetetu zasto je lose ubijait, bez da se moraju pozivati na 10 zapovjedi.
    a ako se moraju na njih pozivati, neka bog pomogne i toj djeci i tim roditeljima.
    naravno. iskreno se nadam da rutvica ne misli ono sto je napisala. vjernici su misaona bica bas kao i ti. nisu ovce i ne bekecu jer je tako bog rekao. i uce djecu i etici i moralnim vrijednostima i svemu onome cemu ces ga uciti i ti.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

naravno. iskreno se nadam da rutvica ne misli ono sto je napisala. vjernici su misaona bica bas kao i ti. nisu ovce i ne bekecu jer je tako bog rekao. i uce djecu i etici i moralnim vrijednostima i svemu onome cemu ces ga uciti i ti.
    slazem se.
    negdje sam napisala drugacije? ako je ovo ti, bilo upuceno meni.

Stranica 8 od 58 PrviPrvi ... 67891018 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •