Stranica 6 od 63 PrviPrvi ... 456781656 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    mi smo ovdje govorili o nečem drugačijem nego nečijem stavu, govorili smo u biti o ljudima (drugačije spolne orijentacije nego većina) koje se "tolerira". i o mojoj opasci da trebamo prevazići i to toleriranje. da društvo današnjice bi trebalo pružiti više od puke "tolerancije" takvim ljudima.
    ne nismo, ona se kasnije pojavila i nakon toga se definirao pojam tolerancije. a ja sam napisala kako ucim kcer toleranciji kad razgovara sa svojim vrsnjacima postojili li bog, isus, vile, patuljci ili apsolutno nista. jos na prvom svom upisu. i pri tome definitivno nisam mislila da ucim dijete da podnosi razlicitos jer mora.

ja i dalje ne vidim u drustveno-politickom smislu gdje sam ja u boljoj poziciji od tebe. i tko se to za mene "zalaze". :/
    i sad ako kazes crkva, reci cu ti da onda ponovo podjes sve upise i uocis da svako uplitanje crkve u drustveno-politicki zivot ne podrzavam i da mi sve odluke temeljene na izgovoru koliko je katolika u drzavi uopce ne odgovaraju, da se s njima ne slazem i da ih zelim mijenjati.
    a inace mislim da se tu radi o cistoj politici. bas kako se 50g crkva nije nista pitala jer je tako odgovaralo politickoj vlasti, sada ju se i previse pita.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    misliš na ovu udrugu, jer ako da oni ne okupljaju vjernike, već sva građane kojima je "putem Udruge omogućeno da se čuje i njihovo mišljenje o raspravama koje uglavnom vode crkvene i državne institucije."
    slušala sam njihovog predsjednika na jednoj tribini. on se izjasnio kao vjernik.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    a ja sam napisala kako ucim kcer toleranciji kad razgovara sa svojim vrsnjacima postojili li bog, isus, vile, patuljci ili apsolutno nista. jos na prvom svom upisu. i pri tome definitivno nisam mislila da ucim dijete da podnosi razlicitos jer mora.
    Ovo mi je ok, jer je ti ucis da prihvaca druge i da ne osudjuje njihova vjerovanja, cak i ako su joj strana. Medjutim rec "toleriram homoseksualce" (i misliti to, i postupati tako) mi je jako uvredljivo jer za razliku od toga sto ti kazes kceri ova druga izjava zvuci kao da su homoseksualci losi, ali ih se eto moze tolerirat, iz vlastite dobrote, valjda.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Svašta se tu napisalo od danas 2 ujutro .
    Neka je, dobro je tako.

Svoju djecu želim poučiti kako postoji mnogi načina i još više putova kako bi se razmatralo o nečem višem od nas samih, o dobrome...Želim da poznaju sve glavne religije, da upoznaju i učenja raznih ideologija. Jer koja je razlika između začetnog zrna komunizma, francuske revolucije ili kršćanstva? Pamfleti, dogme i pravila najčešće razruše i daju sasvim krivu sliku , dođu kao ona Platonova sjena...

Želim da svemu pristupe kritički, da sami eklektički skupe najbolje od svega...Da nikada ne postanu radikalni u ničemu, da prihvaćaju različitosti, da budu svijet, svemir u samima sebi, da budu sami za sebe, i da uživaju u interakciji sa drugima, sve istodobno. Na manje ne pristajem , više od toga ne treba.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo mi je ok, jer je ti ucis da prihvaca druge i da ne osudjuje njihova vjerovanja, cak i ako su joj strana. Medjutim rec "toleriram homoseksualce" (i misliti to, i postupati tako) mi je jako uvredljivo jer za razliku od toga sto ti kazes kceri ova druga izjava zvuci kao da su homoseksualci losi, ali ih se eto moze tolerirat, iz vlastite dobrote, valjda.
    U potpunosti se slazem, zato sam i imala repliku i pojasnjenje.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    potpis. sad sam shvatila i na što se leonisa referirala i vidim da smo riješile taj nesporazum

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja i dalje ne vidim u drustveno-politickom smislu gdje sam ja u boljoj poziciji od tebe. i tko se to za mene "zalaze". :/
    i sad ako kazes crkva, reci cu ti da onda ponovo podjes sve upise i uocis da svako uplitanje crkve u drustveno-politicki zivot ne podrzavam i da mi sve odluke temeljene na izgovoru koliko je katolika u drzavi uopce ne odgovaraju, da se s njima ne slazem i da ih zelim mijenjati.
    a inace mislim da se tu radi o cistoj politici. bas kako se 50g crkva nije nista pitala jer je tako odgovaralo politickoj vlasti, sada ju se i previse pita.
    namjerno nisam koristila naša imena i nas dovodila u kontekst, nego sam govorila uopćeno. i u tom smislu za mene postoji ta društveno-politička realnost (da, politička, imaš potpuno pravo) gdje je društveni normativ biti vjernik (i muškarac, plodan, hrvat, bijelac, heteroseksualac, zdrav itd.). svatko tko odstupa od tog normativa u nekom segmentu je tu u podređenijem položaju i na marginama moći. u političkom diskursu oko vjere/religije ja krećem iz pozicije marginalca, u diskursu oko seksualnog opredjeljenja sam u "povlaštenom" položaju heteroseksualne većine, iako se i sama u tom položaju koprcam jer mi se ne sviđa njegov patrijarhalni naboj.

sad, ako ti meni osobno i mom statusu nevjernika uopćeno, neovisno o tome što ti za sebe misliš, ne možeš priznati moju poziciju (ne)moći, onda teško da ćemo se razumijeti u ovakvim raspravama (što ne znači naravno da se na ljudskoj razini nećemo i ne razumijemo već).

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

očito nije bitno što katolike smeta, jer su u većini i prednosti. jer samim time što su odabrali biti to što jesu ne smije ih se tolerirati
    očito nisi shvatila o čemu sam govorila.

odnosno, ukoliko peroperić spali dawkinsovu knjigu i to se šera na fejsu, svi se trebaju zgražati ali kad ateist šera na istom tom fejsu sprdačinu sa slikom isusa onda su bar :lolo:ići poželjni jer je to mrak i odraz slobodoumnog razmišljanja
    banaliziranje problema.

ne kužiš? mogu li reći da ne kužim ni ja lamentiranje uvrijeđenih ateista? bilo bi poprilično bezobrazno i netolerantno i jako ružno prokomentirano
    no ne da to neću napisati, to ni ne mislim, jer osuđujem i jednu i drugu stranu koja vrijeđa.
    ne kužiš, pa nije kraj svijeta. niti će se itko uvrijediti ako ne kužiš o čemu razgovaramo na ovom topicu. čak bih se usudila reći da je uvrijeđenost nevjernika jedno od najnebitnijih osjećaja na ovom topicu, tj. ne dozvoljavamo da nas taj osjećaj vodi... toliko toga imamo o čemu trebamo razgovarati i razmijeniti mišljenja.

moram priznati da sam zadnjih nekoliko mjeseci neugodno iznenađena netolerantnošću i isključivošću nekih dragih forumaša, koje sam cijenila i potpisivala. i sad ih potpisujem, ali se osjećam označeno i prozvano za stvari na koje ne mogu utjecati.
    ovo mi je najmanje jasno, tko je konkretno tebe i gdje prozivao?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

očito nije bitno što katolike smeta, jer su u većini i prednosti. jer samim time što su odabrali biti to što jesu ne smije ih se tolerirati
    očito nisi shvatila o čemu sam govorila.
    ne, očito ti nisi shvatila. ili, ako tebe boli zub, nije bitno što i mene boli?

odnosno, ukoliko peroperić spali dawkinsovu knjigu i to se šera na fejsu, svi se trebaju zgražati ali kad ateist šera na istom tom fejsu sprdačinu sa slikom isusa onda su bar :lolo:ići poželjni jer je to mrak i odraz slobodoumnog razmišljanja
    banaliziranje problema.
    nije, samo slikovito pojašnjeno

ne kužiš? mogu li reći da ne kužim ni ja lamentiranje uvrijeđenih ateista? bilo bi poprilično bezobrazno i netolerantno i jako ružno prokomentirano
    no ne da to neću napisati, to ni ne mislim, jer osuđujem i jednu i drugu stranu koja vrijeđa.
    ne kužiš, pa nije kraj svijeta. niti će se itko uvrijediti ako ne kužiš o čemu razgovaramo na ovom topicu. čak bih se usudila reći da je uvrijeđenost nevjernika jedno od najnebitnijih osjećaja na ovom topicu, tj. ne dozvoljavamo da nas taj osjećaj vodi... toliko toga imamo o čemu trebamo razgovarati i razmijeniti mišljenja.
    patroniziraš

moram priznati da sam zadnjih nekoliko mjeseci neugodno iznenađena netolerantnošću i isključivošću nekih dragih forumaša, koje sam cijenila i potpisivala. i sad ih potpisujem, ali se osjećam označeno i prozvano za stvari na koje ne mogu utjecati.
    ovo mi je najmanje jasno, tko je konkretno tebe i gdje prozivao?
    napisala sam da se OSJEĆAM, a ne da me netko konkretno prozvao. pročitaj još jednom

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku

Mislim da više nisam ni vjernik ni nevjernik, ne znam. Zapravo znam da vjerujem, ali ne kako se očekuje da bi pripadao.
    Cijelo vrijeme mislim kako da kažem ono što sam i onda nađem ovu izvrsnu rečenicu.

Mene none nisu mogle naučiti molitve, jer ni same ih nisu molile. Roditelji još i manje.
    Ali, kad god uđem u crkvu, osjetim mir i pripadnost. Da li je ta pripadnost u genima (onim od stoljeća sedmog) ili je to ipak nešto jače, ne znam.

Djeca su krštena. Nekako želimo da pripadaju katoličkoj zajednici, bar dok su pod našom odgovornošću.

Na vjeronauk su išli, dobrovoljno. Kad su odlučili da im je dosta, potpisali smo dečkima da ne moraju više.
    Moj odgoj je ionako tolerantan, osim na područjima koje mi roditelji smatramo da nema tolerancije. Vjera nije to područje.

Svečano smo proslavili svaki sakrament. Bilo mi je drago gledati ih ispred oltara.

Znam da to sve nije po pravilima, ali zašto trebam biti ili vjernik kako spada ili ateist kako spada. Želim najbolje od obojega. Neskromno? Mislim da dobrota čovjeka može biti dovoljna. Ili ne?
    A zlom čovjeku neće pomoći ni redovna nedjeljna misa. U to sam uvjerena.

Bibliju imamo, i dječju, i znaju priče, ali imaju pravo preispitivati, jer i ja preispitujem. Sve što se protivi logici.
    Da, i ja poželim dignuti ruku na misi i reći što mislim, ali pristojnost mi brani, pa se onda nečujno objašnjavam sa svećenikom u mislima Ili kad se sretnemo na cesti. S njim se može lijepo pričati.

Još bih ja pisala, ali treba malo speći, pa reći.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 05.09.2012. at 17:40

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

namjerno nisam koristila naša imena i nas dovodila u kontekst, nego sam govorila uopćeno. i u tom smislu za mene postoji ta društveno-politička realnost (da, politička, imaš potpuno pravo) gdje je društveni normativ biti vjernik (i muškarac, plodan, hrvat, bijelac, heteroseksualac, zdrav itd.). svatko tko odstupa od tog normativa u nekom segmentu je tu u podređenijem položaju i na marginama moći. u političkom diskursu oko vjere/religije ja krećem iz pozicije marginalca, u diskursu oko seksualnog opredjeljenja sam u "povlaštenom" položaju heteroseksualne većine, iako se i sama u tom položaju koprcam jer mi se ne sviđa njegov patrijarhalni naboj.

sad, ako ti meni osobno i mom statusu nevjernika uopćeno, neovisno o tome što ti za sebe misliš, ne možeš priznati moju poziciju (ne)moći, onda teško da ćemo se razumijeti u ovakvim raspravama (što ne znači naravno da se na ljudskoj razini nećemo i ne razumijemo već).
    ma ja sam to pojednostavila da bolje shvatim. ti si pisala o katolkinjama i ateistkinjama, ja sam ti ja, cisto da si bolje predocim.
    ovo sto ti pises stoji. stoji takodjer da je prije 20 godina situacija bila obrnuta (sto se teizma tice) i da su u privilegiranom polozaju bili ateisti, dok su vjernici bili diskriminirani. i iskreno mislim da je tada postojala puno veca diskriminacija. i u potpunosti se slazem da niti jedan normativ nije pozeljan. ne podrzavam ga i na svakom mogucem planu se borim na svoj nacin. stim da zaista ne mislim da ce izmedju vjernika i nevjernika posao dobiti prije vjernik, no mislim da ce u vecini slucajeva izmedju muskarca i zene dobiti zena.
    isto tako sam svjesna da je borba protiv normativa borba s vjetrenjacama jer izgleda da svijet bez njih ne moze funkcionirati. cim se dijete rodi, svrstava ga se u tablicu i gleda da li odstupa iz tablice po duzini, tezini, apgaru, nacinu poroda, prehrane blablabla...to je onaj "red" kojeg se drze da ne nastane kaos. srecom normativi se mijenjaju. no uvijek ce postojati. oni su nuzno zlo.

ja u ovakvim raspravama pokusavam razumjeti, zato i jesam tu. jer zelim razumjeti.
    mene svaka nepravda dira, ko trn u noznom prstu, samo da bi trn mogla izvaditi moram znati u kojem je prstu

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Nije mi baš isto spaliti knjigu kao simbol, i šprdati se s istom...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

stim da zaista ne mislim da ce izmedju vjernika i nevjernika posao dobiti prije vjernik, no mislim da ce u vecini slucajeva izmedju muskarca i zene dobiti zena.....odnosno da u danasnje doba je vjera odnosno nevjera najmanje bitna. isteko mi je edit.
    za vecinu ljudi s kojima imam interakciju ne znam jesu li ili nisu vjernici. za one koje znam, znam jer ih znam jos iz djetinjstva ili jer smo usli u ovakve rasprave.
    taj aspekt necijeg zivota mi je toliko marginalan u zivljenju zivota. i najmanje utjece u zivljenju.
    s tim da one koje je "zakinuo" (mpo, homoseksualni parovi...) smatram da ih je zakinula politika i da ih je drzava iznevjerila. jer je drzava, odnosno drzavno vodstvo, iznevjerila svoje gradjane dopustivsi da se zakoni i time krsenje ljudskih prava, temelje na nekim normativima ili vrijednostima koji za taj zakon apsolutno nisu bitni.
    koliko god bila ljuta na instituciju crkve koja se gura u politicke vode, jos vise sam ljuta na drzavu koja to dopusta i potice, iz sebi znanih razloga. mi ih mozemo samo nagadjati. a da u drzavi prevladavaju katolici je izgovor kojeg, naprosto, ne pusim.
    sad sam se zapetljala..
    Posljednje uređivanje od leonisa : 05.09.2012. at 17:51

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

osim što najčešće posao dobije muškarac, sve drugo potpisujem

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kako će žena češće dobiti posao od muškarca, u kojoj struci?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

o moj boze...jos gledam zasto pises osim kad sam napisala da posao dobija muskarac...of kors, muskarac. tipfeler. :rastresena:

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

joj, leonisa, kako dogovor može bit jednostran, Crkva je inzistirala na pravima koja su neustavna i koja joj ne pripadaju, negirajući državu i bližnjeg odlutalu ovčicu MPOvca koji ne živi po pravilima Crkve, Crkva je ušla u ugovor s kakosezoveonajbezobrva u vidu "vi nama date birače, mi vama damo pare", kupila je prilagodbu funkcioniranja države sebi.
    Valjda je u mojem svijetu moral bratemili malo uži pojam.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

o moj boze...jos gledam zasto pises osim kad sam napisala da posao dobija muskarac...of kors, muskarac. tipfeler. :rastresena:
    znam da si se zezla, pa te malo zezamo

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

kako će žena češće dobiti posao od muškarca, u kojoj struci?
    ma ni u jednoj. tipfeler. osim mozda kao egzoticna plesacica

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

znam da si se zezla, pa te malo zezamo
    :ppppp

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

joj, leonisa, kako dogovor može bit jednostran, Crkva je inzistirala na pravima koja su neustavna i koja joj ne pripadaju, negirajući državu i bližnjeg odlutalu ovčicu MPOvca koji ne živi po pravilima Crkve, Crkva je ušla u ugovor s kakosezoveonajbezobrva u vidu "vi nama date birače, mi vama damo pare", kupila je prilagodbu funkcioniranja države sebi.
    Valjda je u mojem svijetu moral bratemili malo uži pojam.
    nisam ni rekla da je jednostran. samo je netko iskoristio priliku da pojede fini kolac torte (crkva), a netko je dopustio da se u torti prezderava (drzava). i sudim oboje, al drzavu jos vise jer crkva je tu da siri svoj nauk. drzava je tu radi gradjana i stiti njihova prava. stim mogu razumjeti pokusaj crkve da se ugura gdje joj nije mjesto (to ne znaci da opravdavam!) ali drzavu koja okrece ledja svojim gradjanima za jos jedan mandat, e to ne mogu. zbog toga me drzava vise razocarala i zbog toga sam na nju jos vise ljuta nego na instituciju crkve.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da, tu si u pravu, da Crkva nema nikakvu obavezu štititi prava onih koji nisu njeni članovi šireći svoja uvjerenja.
    To nikad nije niti jedna Crkva ni radila.
    Ali to i dalje ne znači (a vidim da se slažemo) da je taj čin moralan.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ma ni u jednoj. tipfeler. osim mozda kao egzoticna plesacica
    Paaaaa..... Baš sam danas razgovarala s prijateljem koji razmišlja o podnošenju tužbe zbog diskriminacije, jer se natjecao za posao, nije primljen, a unazad 4,5 puta posao je uvijek dobila žena.
    Specifičnost je ove tužbe, inače, što je na tuženome teret dokazivanja .
    Moram priznati da sam se prilično začudila, valjda je to ona poslovična iznimka koja potvrđuje pravilo.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

i iskreno mislim da je tada postojala puno veca diskriminacija.
    sigurno da jest, samo se svijest društva o ljudskim pravima od tada razvila (zanemarimo pojedine backlashove), pa bi i aršini trebali biti strožiji u slučajevima diskriminacija ili drugih negativnih pojava.

a da u drzavi prevladavaju katolici je izgovor kojeg, naprosto, ne pusim.
    slažem se da odgovornost treba tražiti u državi. pitanje vjeronauka u školama ne treba riješavati sa crkvom, nego s državom i određenim ministarstvima. u biti građanka ništa ne treba riješavati niti očekivati od crkve. to naravno ne znači da treba šutjeti na izjave od strane klera.

p.s. ne smatram da je broj katolika (jedino) to što čini nesrazmjer između nas, to crkvi daje samo (lažni) legitimitet.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ajd ovo drugo sam donekle razumijela.

ali ovo mi je i dalje nejasno, pa ako imaš želju, pojasni:

ne, očito ti nisi shvatila. ili, ako tebe boli zub, nije bitno što i mene boli?
    jer ovo:

posebice sa zadnjim dijelom nije ono o čemu sam govorila, pa mi nije jasno otkud ovakav zaključak donosiš?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

hoce reci, ili to cijelo vrijeme ocu reci ja da u toj diskriminaciji ateistkinje nisu diskriminirane. da medju zenama s MPO ima dosta i katolkinja. da medju homoseksualcima ima katolika. da medju katolicima ima onih koji smatraju da je vjeronauku mjesto u crkvi, a ne u skoli. da ima katolkinja koje su imale AB. itd itd.
    da nema diskriminacije na "temelju" (ne)vjere jer ovo kaci SVE. i samim time sto je netko katolik ne znaci da se slaze sa zakonima-pod-utjecajem. da ta ljudska prava nisu samo prava ateista, vec svih ljudi, pa tako i katolika. i kada se zakidaju zakidaju se i njima. i njih boli zub.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    ja duboko poštujem one roditelje koji su se izjasnili da ne žele katolički vjeronauk u školi jer su ateisti ili su neke druge vjere - one koji idu linijom manjeg otpora -"pa nek ide kad svi idu" smatram licemjernima
    Najs.
    Fora mi je to uzvišeno osuđivanje.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

hoce reci, ili to cijelo vrijeme ocu reci ja da u toj diskriminaciji ateistkinje nisu diskriminirane. da medju zenama s MPO ima dosta i katolkinja. da medju homoseksualcima ima katolika. da medju katolicima ima onih koji smatraju da je vjeronauku mjesto u crkvi, a ne u skoli. da ima katolkinja koje su imale AB. itd itd.
    da nema diskriminacije na "temelju" (ne)vjere jer ovo kaci SVE. i samim time sto je netko katolik ne znaci da se slaze sa zakonima-pod-utjecajem. da ta ljudska prava nisu samo prava ateista, vec svih ljudi, pa tako i katolika. i kada se zakidaju zakidaju se i njima. i njih boli zub.
    ovo sad razumijem. a to što na ovom topicu pričam o svojoj zubobolji, ne znači da vašu niječem. no, ipak si me "natjerala" da se vratim unazad, jer mi je bilo nejasno otkud uopće potreba za ovakvim zaključkom. ovo što navodiš nikad nisam dovodila u pitanje, dapače, to mogu i posvjedočiti cure s MPO. negdje od quo vadisa i onog pojma "pljuvanja" smo očigledno krenule pričati o različitim stvarima tj. nekim činjenicama davati drugačiji smisao i težinu i bojim se da ćemo se teško razumijeti (iako smo se na kratko ponekad susrele u stavovima). samo što ovo nije opći topic o vjeri, kakvih je bilo stotinu, gdje bi se mogle do prekosutra prepucavati (sa zadovoljstvom ), nego podrškasti topic ( ne mogu vjerovati da sam izvukla ovaj as iz rukava ) pa je njegova svrha drugačija, terapeutska, kao što je već netko spomenuo, pa mi se (inače potpuno validni) zahtjevi za "obostranom tolerancijom" i neke druge kritike ovdje činili malo deplasirani. nisu zabranjeni (nikakvu cenzuru ne zazivam), ali razumijet ćeš ako ne budem više imala snage i volje odgovarati na njih (barem ne naveliko, nešto kratko objasniti svakako).

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

e baš to

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Napokon sam sve pročitala.
    Ja nemam problem s vjerom, imam s Katoličkom Crkvom.
    I inače mislim da su Isus, Muhamed, Buda... dio istoga Boga, djeca božja, kao i ja i svi mi ostali. Oni su toga eventualno bili malo svjesniji. Svaki na svoj način, u svom podneblju i očekivanjima okoline.
    A Bog, bio on izvan ili unutar nas, nešto nadnaravno, viša sila ili unutarnji mir... nevažno. Sve, dok ga se ne institucionalizira, ne monopolizira i njime ne ucjenjuje.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

I baš mi to rođenje "s grijehom", iskupljenje kršćanstvom, bude simbol monopoliziranja i ucjene.
    Kupi, plati, il ćeš gorit u paklu. Nema veze kako živio.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ma ja ne idem na vjerske topice niti mi se razglaba o vjeri. ono sto tebe smeta dobrim dijelom se poklapa i s onim sto smeta mene iako se ne mogu postrojiti :lunarocco: na ovaj topic kao osoba koja nije religijozna. sva moja pitanja su bila s ciljem da vidim koliko se poklapa, gdje se poklapa, gdje se ne poklapa i da li i ja mogu potraziti ili pruziti podrsku

ja sam opala proljetos na dupe kad sam ispunjavala upitnik za upis u skolu i uz pitanje da li je vase dijete ljevoruko i da li ce ici na boravak i pitanje da li ce pohadjati vjeronauk. to mi je u rangu da me se pitalo na koji nacin je rodjena. naprosto neprimjereno i za njih, po mom misljenju, nebitno.

edit: odgovarala sam emsi.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 05.09.2012. at 21:14

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ponavljam ono što sam već bila jednom stavila:

divna knjiga za osnovnoškolce... richard dawkins: čarolija stvarnosti

link (može se pogledati kako knjiga izgleda)

link na hr

I to je glavna poruka knjige: priroda je očaravajuća. Neusporedivo je čarobnija od najmaštovitijih priča o natprirodnom koje su ljudi u stanju smisliti. Priroda je poetska čarolija.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja sam opala proljetos na dupe kad sam ispunjavala upitnik za upis u skolu i uz pitanje da li je vase dijete ljevoruko i da li ce ici na boravak i pitanje da li ce pohadjati vjeronauk. to mi je u rangu da me se pitalo na koji nacin je rodjena. naprosto neprimjereno i za njih, po mom misljenju, nebitno.

edit: odgovarala sam emsi.
    nije mi jasno koje ti se pitanje činilo neprimjereno? ovo o ljevorukosti? ili o pohađanju vjeronauka?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

salis se, ne?
    pa o vjeronauku. ovo jel ljevoruko mi ima smisla, mozda kod slaganja djece gdje ce sjediti :/

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ali što je tu neprimjereno? To je pitanje ondje iz organizacijskih razloga - da znaju hoćeš li upisati dijete na izborni predmet sa specijalnim tretmanom ili nećeš, jer i po tome vjerojatno slažu razrede. Nisu te pitali u što dijete ili ti vjerujete, jer ih to na kraju krajeva i ne zanima (kao što, imam dojam, nikog zapravo ni ne zanima - samo ovaj čas ne znam je li to dobro ili loše).

Ja bih se zabrinula da me nisu ništa pitali na tu temu. Ovako, kako god bilo, u generaciji mojeg djeteta tri su razreda, i ona manjina koja ne ide na vjeronauk, svi su u istom razredu. Pa bar nije sam za vrijeme pauze u rasporedu.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

neprimjereno mi je jer mi je vjeronauk u skoli neprimjeren.
    jer su u skoli djeca, ucenici, nisu vjernici.
    jer su tamo svi isti, samo skolarci.
    poslje skole, netko ide na gimnastiku, netko na judo, netko francuski, netko vjeronauk.
    u skoli su svi ucenici.

a sto se tice izbornog predmeta, u skoli ih ima nekoliko, pa me nisu pitali ocu li je upisat u dramsku ili male astrofizicare.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

neprimjereno mi je jer mi je vjeronauk u skoli neprimjeren.
    jer su u skoli djeca, ucenici, nisu vjernici.
    jer su tamo svi isti, samo skolarci.
    poslje skole, netko ide na gimnastiku, netko na judo, netko francuski, netko vjeronauk.
    u skoli su svi ucenici.

a sto se tice izbornog predmeta, u skoli ih ima nekoliko, pa me nisu pitali ocu li je upisat u dramsku ili male astrofizicare.
    Je, istina. Ali nemojmo se zavaravati - vjeronauk jest u školi, o njegovu ukidanju još nema govora, (iako mnogi govore da mu nije mjesto u školi, nitko izgleda nema petlje ili vremena ili energije ozbiljno se pozabaviti tim problemom). Ima specijalan status unutar satnice - dakle, nije kao gimnastika, judo ili francuski poslije škole - nego mora biti uklopljen u redovnu satnicu, i o tome se već puno raspravljalo. Kad je već tako, bolje da pitaju, nego da ništa ne pitaju. Inače bi se valjda podrazumijevalo da ga svi pohađaju - meni bi to bilo puno gore.
    (kad se moje dijete upisivalo u školu, ja sam bila spremna potegnuti to pitanje za slučaj da me nitko ništa ne pita - da ga ne bi slučajno upisali po defaultu )

A dramska ili mali astrofizičari spadaju u izvannastavne aktivnosti, a ne u izborne predmete

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

ponavljam ono što sam već bila jednom stavila:

divna knjiga za osnovnoškolce... richard dawkins: čarolija stvarnosti

link (može se pogledati kako knjiga izgleda)
    link na hr
    Super, hvala!

A na ovom linku je nešto za ateiste tinejdžere:

http://www.scribd.com/doc/71481652/100-Cinjenica

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Zamisli onda moje zbunjenosti kad mi je neki dan stigla anketa o pruzenoj usluzi u bolnici Mayo, Rochester. Bila sam tamo jednom, zavirili su UZV-om pod haubu (a i kroz haubu) dok su mjerili nuhalni nabor, plus sto su mi izvadili krv. Imala sam savjetovanje s geneticarkom, nista duhovno i uzviseno, samo me pitala zelim li jos neke testove ili je to to.

I onda stize anketa, a na njoj me, izmedju ostalog, pitaju i koje sam vjere. Nista o primanjima, strucnoj spremi, klasicnim statistickim podacima, jok. Vjera i onda zadovoljstvo pruzenom uslugom. I rasa, ajde, to im je bilo bitno.

!??!
    Posljednje uređivanje od Kaae : 05.09.2012. at 21:59

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

evo još malo edukativnog...

grayling o "the unconsidered life": http://www.youtube.com/watch?v=aY5FcCQ8BIg
    (prelijepo rečeno)

i još nešto: teach the controversy: http://www.youtube.com/watch?v=S6oOL...feature=relmfu

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Kaee, mene su u bolnici u Austriji di sam rodila pitali koje sam vjere, i to tri puta: kad su mi uzimali obiteljsku anamnezu, kad su me upućivali u "tajne" anestezije i na kraju je došao i matičar (tamo matičar dođe u bolnicu dan nakon poroda, uzme sve podatke, pa drugi dan donese rodni list) i pitao isto.
    Nemam pojma zašto im to treba, liječnicima i anestiziologu možda da znaju kojeg svećenika zvati ako im odapnem na stolu... ali matičaru?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    (svjesna sam da je sve to skupa za ocekivati u sredini koja rastavljene zene zove polovnjacama a djecu samohranih mama kopiladi)
    ja stvarno ne znam odakle ti ovo izvlačiš ... očito se krećeš u nekom čudnovatom društvu kada dođeš u Hrvatsku

mislim da svuda u svijetu pa i u savršenoj Nizozemskoj (ili gdje si već...) postoje istoznačni izrazi koje koriste ljudi koji su za mene dno svakoga društva

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Zamisli onda moje zbunjenosti kad mi je neki dan stigla anketa o pruzenoj usluzi u bolnici Mayo, Rochester. Bila sam tamo jednom, zavirili su UZV-om pod haubu (a i kroz haubu) dok su mjerili nuhalni nabor, plus sto su mi izvadili krv. Imala sam savjetovanje s geneticarkom, nista duhovno i uzviseno, samo me pitala zelim li jos neke testove ili je to to.

I onda stize anketa, a na njoj me, izmedju ostalog, pitaju i koje sam vjere. Nista o primanjima, strucnoj spremi, klasicnim statistickim podacima, jok. Vjera i onda zadovoljstvo pruzenom uslugom. I rasa, ajde, to im je bilo bitno.

!??!
    Pa sto se cudis, Mayo, Rorchester je jos uvijek u Americi
    Kad/ako im sljedeci put dodjes, zele znati mogu li ti, u slucaju potrebe, npr. dati transfuziju.
    Da ih ne bi tuzila. To ti je najuzviseniji oblik tolerancije tj. prihvacanja

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

bas sam to krenula napisati. kod njih se dobi puno para u slucaju uspjele tuzbe :D

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    ja stvarno ne znam odakle ti ovo izvlačiš ... očito se krećeš u nekom čudnovatom društvu kada dođeš u Hrvatsku

mislim da svuda u svijetu pa i u savršenoj Nizozemskoj (ili gdje si već...) postoje istoznačni izrazi koje koriste ljudi koji su za mene dno svakoga društva
    Nije Nizozemska savršena, tamo pedofili osnivaju svoje stranke, kurabe u izlozi sedu, u kafanu pušu marihuanu ili neku drogu piju s nogu

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja mislim da je Amerika (ili točnije neki dijelovi) radikalnija od Hrvatske u ovoj problematici.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    Nije Nizozemska savršena, tamo pedofili osnivaju svoje stranke, kurabe u izlozi sedu, u kafanu pušu marihuanu ili neku drogu piju s nogu
    Pa meni to ne zvuči loše. Odmah znaš tko je tko... a ne kao kod nas, svi fini, a doma žene mlate.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

taj dio amerike se zove bible belt

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

salis se, ne?
    pa o vjeronauku. ovo jel ljevoruko mi ima smisla, mozda kod slaganja djece gdje ce sjediti :/
    I ja sam mislila da te muci ljevoroko pitanje

Stranica 6 od 63 PrviPrvi ... 456781656 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •