Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
namjerno nisam koristila naša imena i nas dovodila u kontekst, nego sam govorila uopćeno. i u tom smislu za mene postoji ta društveno-politička realnost (da, politička, imaš potpuno pravo) gdje je društveni normativ biti vjernik (i muškarac, plodan, hrvat, bijelac, heteroseksualac, zdrav itd.). svatko tko odstupa od tog normativa u nekom segmentu je tu u podređenijem položaju i na marginama moći. u političkom diskursu oko vjere/religije ja krećem iz pozicije marginalca, u diskursu oko seksualnog opredjeljenja sam u "povlaštenom" položaju heteroseksualne većine, iako se i sama u tom položaju koprcam jer mi se ne sviđa njegov patrijarhalni naboj.

sad, ako ti meni osobno i mom statusu nevjernika uopćeno, neovisno o tome što ti za sebe misliš, ne možeš priznati moju poziciju (ne)moći, onda teško da ćemo se razumijeti u ovakvim raspravama (što ne znači naravno da se na ljudskoj razini nećemo i ne razumijemo već).
ma ja sam to pojednostavila da bolje shvatim. ti si pisala o katolkinjama i ateistkinjama, ja sam ti ja, cisto da si bolje predocim.
ovo sto ti pises stoji. stoji takodjer da je prije 20 godina situacija bila obrnuta (sto se teizma tice) i da su u privilegiranom polozaju bili ateisti, dok su vjernici bili diskriminirani. i iskreno mislim da je tada postojala puno veca diskriminacija. i u potpunosti se slazem da niti jedan normativ nije pozeljan. ne podrzavam ga i na svakom mogucem planu se borim na svoj nacin. stim da zaista ne mislim da ce izmedju vjernika i nevjernika posao dobiti prije vjernik, no mislim da ce u vecini slucajeva izmedju muskarca i zene dobiti zena.
isto tako sam svjesna da je borba protiv normativa borba s vjetrenjacama jer izgleda da svijet bez njih ne moze funkcionirati. cim se dijete rodi, svrstava ga se u tablicu i gleda da li odstupa iz tablice po duzini, tezini, apgaru, nacinu poroda, prehrane blablabla...to je onaj "red" kojeg se drze da ne nastane kaos. srecom normativi se mijenjaju. no uvijek ce postojati. oni su nuzno zlo.

ja u ovakvim raspravama pokusavam razumjeti, zato i jesam tu. jer zelim razumjeti.
mene svaka nepravda dira, ko trn u noznom prstu, samo da bi trn mogla izvaditi moram znati u kojem je prstu