Stranica 8 od 63 PrviPrvi ... 6789101858 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 351 do 400 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    onda neka ostane u službi onoga čiju odoru nosi.

osim ako se naravno ne radi o katoličkoj ili nekoj privatnoj školi.

Hoćeš li to reći onda i za medicinske sestre jer i one imaju odoru na radnom mjestu?

Takvo razmišljanje meni govori da bi ti onda smetali i križevi oko vrata koje možebitno nose kolegice s posla, ili hidžab, ili Austrijanka u svojoj narodnoj nošnji dođe predavati njemački...ili bilo koji drugi način izražavanja određene pripadnosti ...

Što se tiče obrade Biblije na satu (mislim da je 1. srednje u pitanju) - postoji plan i program po kojemu se obrađuje.
    Ja bih isto tako mogla reći da mi je neprihvatljivo da nastavni sat koji obrađuje Bibliju održi osoba koja ima potpuno drugačije shvaćanje toga djela od mene (na forumu su se spominjale i uvredljive riječi za ovo djelo).

I što nam je činiti?! Gdje je kraj cijeloj raspravi i razdvajanju?! Daljnjim seciranjem dolazimo do Rozinog razmišljanja o potpunom isključivanju i nekontaktiranju različitih zajednica što je potpuno suprotno bilo kojoj vrsti tolerancije kojoj svi težimo, kojoj podučavamo našu djecu (bilo mi vjernici uz pomoć vjerskih načela, bilo atesiti prema svojim osobnim uvjerenjima).

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

zašto ne bi časne sestre radile bilo koji posao za kojeg su osposobljene ?
    nemam problema s time, odora je najmanji problem.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    časne sestre se imaju pravo školovati za bilo koje zanimanje i raditi na bilo kojem radnom mjestu za koji prođu natječaj, te redovno zarađivati plaću koju im isplaćuje poslodavac (ima časnih sestara koje rade u školama i predaju predmente koji nisu vjeronauk)

baš me zenima - kako razmišljate o mogućoj situaciji da časna sestra predaje hrvatski jezik vašem djetetu?
    mene ne bi smetalo pod uvjetom da je dobra nastavnica i da se ne dotiče vjere dok predaje djeci

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ovdje sam s Vrijeskom.
    Nit mi smetaju križevi nit mi smeta učenje Biblije, nužno je, to je vrlo vrlo važna povijesna knjiga. I Talmud. I Kuran. Sve se obrađuje u gimnaziji zajedno.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

U stvari, ja s casnima imam samo "problema" u ulozi predavaca hrvatskog, povijesti ili biologije... Fiziku, kemiju, matematiku i zemljopis mogu predavati mom djetetu bilo kad i bilo kako obucene, pod uvjetom da se drze teme. Ova tri gore navedena su mi problematicna jer ih vjera uci drugacije od znanosti, znaci to su podrucja gdje njihova vjera dolazi u koliziju sa znanoscu i ne vjerujem u njihovu mogucnost da se iz "vjerskog" prebace u "svjetovni" mod misljenja.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne povijesna nego povijesno važna. zez.
    sillyme, onda ti nikakav vjernik ne bi mogao to djeetu predavati.
    normalni ljudi svoj posao rade objektivno.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    ne povijesna nego povijesno važna. zez.
    sillyme, onda ti nikakav vjernik ne bi mogao to djeetu predavati.
    normalni ljudi svoj posao rade objektivno.
    Ma znam ja to... samo pisem sto bih htjela. Koliko shvacam Peterlin ni pisci udzbenika nisu postedjeni manjka znanstvene objektivnosti na tim temama

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Hoćeš li to reći onda i za medicinske sestre jer i one imaju odoru na radnom mjestu?

Takvo razmišljanje meni govori da bi ti onda smetali i križevi oko vrata koje možebitno nose kolegice s posla, ili hidžab, ili Austrijanka u svojoj narodnoj nošnji dođe predavati njemački...ili bilo koji drugi način izražavanja određene pripadnosti ...

Što se tiče obrade Biblije na satu (mislim da je 1. srednje u pitanju) - postoji plan i program po kojemu se obrađuje.
    Ja bih isto tako mogla reći da mi je neprihvatljivo da nastavni sat koji obrađuje Bibliju održi osoba koja ima potpuno drugačije shvaćanje toga djela od mene (na forumu su se spominjale i uvredljive riječi za ovo djelo).

I što nam je činiti?! Gdje je kraj cijeloj raspravi i razdvajanju?! Daljnjim seciranjem dolazimo do Rozinog razmišljanja o potpunom isključivanju i nekontaktiranju različitih zajednica što je potpuno suprotno bilo kojoj vrsti tolerancije kojoj svi težimo, kojoj podučavamo našu djecu (bilo mi vjernici uz pomoć vjerskih načela, bilo atesiti prema svojim osobnim uvjerenjima).
    pa ne vidim ni razloga zašto bi medicinska sestra nosila svoju medicinsku odoru na satu hrvatskog. ti vidiš?

meni je odora časne sestre - odora, nekako "radno odijelo", više od križa oko vrata.

državna škola treba biti vjerski neutralna, pa je jako lako voditi se tim principom.

nisam spominjala obradu biblije, ali ako se ona stvarno podučava u 1. razredu srednje, u toku hrvatskog jezika, ne znam kakva bi to trebala biti obrada ako ne kao svakog drugog književnog djela?

i nikad ne zaboravi što je svrha ovog topica. svrha nije ova rasprava koju sada vodimo i odgovaranje na tvoja pitanja, to je više ono razbibriga dok se ponovno ne vratimo na prvobitnu temu, tako da mislim nemaš pravo na nikakve konačne zaključke i sudove.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

da dodam, ne samo vjerski nego i... "korporacijski" neutralna... znači nema razloga da u školi učitelji nose bilo kakve odore ili obilježja itd.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ne vidim ni razloga zašto bi medicinska sestra nosila svoju medicinsku odoru na satu hrvatskog. ti vidiš?

ovo je primjer kako se odlično izvrću riječi na forumu i vadi iz konteksta

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Meni je zanimljivo čitati što o svemu kažu nastavnici. Evo dijela foruma s nastavnici.org u kojem se debatira upravo o vjeronauku:
    Re: Vjeronauk (odvojeno iz "Polazne platforme...")
    by sole » ned tra 04, 2010 11:34 am

U mojoj školi vjeronauk predaje časna. Donedavno je predavao i lokalni župnik koji se nije snašao i sam je tražio od nadbiskupije da ga se smjeni s tog radnog mjesta. Sada imamo katehetkinju (valjda se tako zove ženski kateheta).

Kad smo već kod toga tko predaje - mene zanima zašto se vjeroučitelji ne zapošljavaju preko natječaja, već ih raspoređuje nadbiskupija?
    A teacher is a very special person who uses his or her creativity and loving, inquiring mind to develop the rare talent of encouraging others to think, to dream, to learn, to try, to do!

sole
    Mentor

Has thanked: 1 time
    Have thanks: 4 time
    Struka: strani jezici
    by some1 » ned tra 04, 2010 12:20 pm

Mislim da je tako definirano u Ugovoru sa Vatikanom. Raspoređuje ih Nadbiskupija, ali plaća im ide kao i nama - iz proračuna.
    ...to boldly go where no man has gone before...
    some1
    Site Admin

Has thanked: 0 time
    Have thanks: 0 time
    Struka: matematika i informatika
    by Koka » ned tra 04, 2010 12:49 pm

ja ne podržavam vjeronauk u školi, ali ako već treba biti neka bude u suprotnoj smjeni. bilo bi mi draže da se uvese predmet "religije svijeta" u kojima ćemo djeci usaditi široko znanje, ali i prihvaćanje različitosti među ljudima.
    Koka
    Pripravnik

by aurora » ned tra 04, 2010 4:03 pm

Pitanje : Što mislimo je li vjeronauku mjesto u školi.
    Moj stav: NE
    Obrazloženje:
    Kao dijete pohađala sam vjeronauk. Dva puta tjedno poslije škole. U prosotorijama župnog dvora. Uopće mi kao djetetu to nije bilo teško, ne vidim nikakve praktične koristi od vjeronauka unutar školskog raspreda sati. Ali. to vrijeme vjera je bila vjera, državna pučka škola-škola svekolikog pučanstva, a politika - politika. I na tome je trebalo ostati.

Kao učiteljica, vidim da je vjeronauk u školi promašaj. Ovisno o predavaču, često vjeronauk više potiče djecu da se svrstavaju na 'naše i vaše' nego što uči djecu kako vjerovati. Često moram intervenirati u odnose između učenika kad se oni počnu svađati potaknuti potrebom da razumiju zašto neki idu na vjeronauk a neki ne idu. I potaknuti nesretnim izjavama vjeroučitelja. I moram im dokazivati da ovi što ne idu nisu odmetnici od ljudskog roda. I kad je u udžebniku lekcija o Božići ili Uskrsu, moram pronaći način da u lekciju uključim i muslimane, židove, agnostike, pravoslavce...jer i njima sam učiteljica, i oni su moji đaci i na njihove osjećaje moram paziti. Moji đaci imaju samo 7, 8, 9 ili 10 godina. Mnogo toga im je nejasno.
    Sadržaji o vjerskim blagdanima jedne konfesije- a drugih ne, u udžbenicima iz prirode i društva? To nije u duhu vjere ni vjeronauka. Niti pučke škole za svakoliko pučanstvo.
    I u 'stara vremena' se znalo tko kamo pripada, ali to je bilo izvan školskih zidova, nije bilo bitno mojoj učiteljici niti ostaloj djeci u razredu. To se u školi nije spominjalo. Danas je bitno.
    Mnogi od roditelja koji upiši diejte na školski vjeronauk čine to samo zato da netko ne bi prstom pokazivao na nihovo dijete, i jer znaju da je nepohađanje vjeronauka ometajući faktor. Organizacijski. Roditelji psotavljau ovakva pitanja: Gdje će dijete koje ne ide na vjeronauk u dobi od 7-8 godina boraviti dok je ostatak razreda na vjeronauku? Na hladnom hodniku? /U našoj školi su hodnici ne hladni nego ledeni./ Što će raditi učenici viših razreda dok traje vjeronauk? Muvati se po školskim nužnicima i dolaziti u napast da šaraju po zidovima, ili će se motati iza škole po grmlju i doći u napast da čine ono što bi roditelj volio da ne učine nikada? Kad zbroje, sigurnije im je da je diejte na satu vjeronauka. A kad je već u školskom, nek obavi i župni, pa smo na miru. Ima 'papir'.
    Kad bi se vjernauk maknuo iz školskih klupa, naša bi vjera zbilja bila na kušnji.. .Pitanje je koliiko bi djece odlazilo u župu na vjeronauk...

Vjernauk predaju neobični ljudi. Neki od njih odgajaju dobre ljude, razumiju što znači deset zapovijedi i 'ljubi bližnjega svoga', a neki uspijevaju djecu podijeliti na tabore. 'Naše i vaše'. I propovijedaju neki čudan oblik vjere, borbeni, nametljiv, glamurozan..Pompozno obilježavaju vjerske blagdane, često ne razumiju narodne običaje pa ubacuju svašta što tu ne spada. Prostituiraju vjeru. I priradnost vjerskoj zajednici izjednačavaju s partijskom pripadnošću. Ne razumijem kako je to crkveni vrh uspio previdjeti i zašto dozvoljava. To je negacija osnovne ideje.

Isto mislim o vjerskim obilježjima u prostorijama državnih ustanova. Nije im tamo mjesto. U državnoj ustanovi - državna obilježja.

U trećem razredu djeca se pričešćuju. Neke od učiteljica misle da je njihova dužnost tome prisustvovati. Ja se s time odlučno ne slažem.
    Ako djelatnici škole kao prestavnici institucije prisustvuju vjesrkim običajima, to znači da moraju prisitvovati jednako na blagdanima svih religija, sekti, zajednica. Ako prisustvuju na jednom a na drugom ne, to je nepedagoški, neetično i nemoralno. Nedemokratično.

U školi je mjesto za odgojni predmet koji bi poučavao moral , etiku, poučavao djecu socijalnim vještinama, odgajao poštene građane, poučavao djecu vještinama potrebnima za snalaženje u društvu, na radnom mjestu i u osobnim odnosima. To je djelomično ukopljeno u 1sat tjedno kroz sat razredne zajednice-što je ovsino o programu škole nije propisano na razini države, što je nedovoljno i nesustavno, nerganizirano. Umjesto vjeronauka trebalo bi uvesti takav sat ogoja.
    aurora
    Mentor

Has thanked: 2 time
    Have thanks: 12 time
    Struka: razredna nastava
    by labos » ned tra 04, 2010 4:31 pm

aurora je napisao/la:
    U školi je mjesto za odgojni predmet koji bi poučavao moral , etiku, poučavao djecu socijalnim vještinama, odgajao poštene građane, poučavao djecu vještinama potrebnima za snalaženje u društvu, na radnom mjestu i u osobnim odnosima. To je djelomično ukopljeno u 1sat tjedno kroz sat razredne zajednice-to ovsino o programu škole nije propisano na razini države, što je nedovoljno i nesustavno, nerganizirano. Umjesto vjeronauka trebalo bi uvesti takav sat ogodja.

Sve to poučavaju ostali, tradicionalni predmeti, ako se rade kako valja, pa poseban predmet nije ni potreban. Tim više što je kao školski predmet učenicima odbojan, a troši i satnicu koje je učenicima preko glave.
    labos
    Nastavnik/Učitelj

Struka: fizika
    by elarac » ned tra 04, 2010 7:57 pm

Bravo aurora, ovo ti je jako dobro napisano i solidno argumentirano. A vrijedi više od lamentiranja nas koji ne radimo s malom djecom.

elarac
    Savjetnik

Has thanked: 10 time
    Have thanks: 7 time
    Struka: matematika
    by aurora » pon tra 05, 2010 1:38 am

Hvala, Ela..
    Ima još tih detalja oko vjerskog odgoja koji se uspio nekako uvući i u ostale predmete u razrednoj nastavi. Nekako "ispod pulta" uvukli su se u čitanke tekstovi koji na neki tihi način propagiraju katoličanstvo i oblježavanje katoličkih vjerskih blagdana kao nešto što je maltene zadano. Ne samo u čitanke nego i u udžbenike prirode i društva, glazbenu kluturu, likovnu kulturu..Jedino matematika odolijeva ubacivanju vjerskih sadržaja, ali i tu se nađe koji problemski zadatak s uskršnjim zekom i pisanicama..

Ima u čitankama tekstova s tematikom vjerskih blagdana koji su više nego neprilični. Odobreni su od strane ministarstva, ali se ozbiljno pitam jesu li ljudi koji sjede u komisiji dobro promislilii o tome kakav psihološki i emocionalni učinak imaju pojedini tekstovi.

Na primjer,
    u jednoj od čitanki za drugi razred je pričica o tome kako neka obitelj provodi Badnje veče. Mama uredila kuću, sve miriše po vaniliji. Baka je donijela brdo poklona i sad pomaže mami spremati pečenku za večeru. Tata je donio jelku i sad djeca na nju stavljaju ukrase. Djed se također bavio nekim zgodnim zadatkom pridoneseći idiličnoj atmosferi. Prvo su svi pjevali božićne pjesme pa su zatim svi zajedno išli na polnoćku. I djeca. Ujutro su otvarali polkone ispod bora. Svi su bili sretni.
    Kao na filmu. Američkom
    Sve bi to još i moglo proći da ispod teksta nije zadatak za domaću zadaću: Opiši kako u tvojoj obitelji slavite Božić.
    Dijete koje piše sastavak prema poticaju ovakvog teksta ima potrebu opisati sličnu idiličnu situaciju. Velik broj djece nama "kršćansku" obiteljsku idilu u svojim domovima. Potaknuti ovakvim tekstovima postaju toga još dublje svjesni i ...možete zamisliti kakvi se sve osjećaji prlamaju u tim malim dječjim srcima.
    Osim toga, djeca te dobi su premala rastom i nisu dovoljno spretna da bi sama okitila bor, obično to rade roditelji. Mnoge mame rade do kasno na badnju večer i nemaju volju pjevati božićne pjesme, padaju s nogui i ne idu na polnoćku, mnoge kuće ne mirišu na vaniliju, mnoge bake ne razgovaraju sa svojim nevjestama a kamo još da zajedno prtljaju po kuhinji.Mala djeca ne idu na polnoćku jer je u crkvama hladno i prehladila bi se i jer je kasno i vrijeme je da su u krevetu. Ne treba ni spominati da mnogima nedostaju detalji kao što je pečenka, bogati pokloni, djedovi koji se igraju s djecom i veselo, gotovo histerično blagdansko ozračje...Još samo fali da plešu kolo oko jelke
    Dijete koje napiše takvu zadaću i odgovori na zadatak prinuđeno je lagati. Pri tome se neće osjećati dobro bude li zadaću moralo čitati pred razredom.

Ima takvih bisera u čitankama koliko hoćeš. Od načina kako se prezentiraju dječja prava, sladunjavih pjesmuljaka o danu kad se svi grle i ljube - povodom Valentinova, do načina na kojeg su prikazane klišeji o spolnim ulogama (mama kuha i nema pojma o tehničkim napravama, tata čita novine...), U interpretaciji tekstova se nespretno postavljaju zadaci koji kao da su namijenjeni isključivo idealnim obiteljima u kojima vladaju idealni i skladni odnosi. Svi ostali koji ne žive u idili, prinuđeni su lagati za domaću zadaću kako bi pred razredom ispali 'normalni', ili dolaze u opasnost da se zamjere roditeljima ako iskreno napišu satavak.
    aurora
    Mentor

Has thanked: 2 time
    Have thanks: 12 time
    Struka: razredna nastava
    by aurora » pon tra 05, 2010 2:03 am

Tim više što je kao školski predmet učenicima odbojan,

Iskustva iz moje škole govore protiv ovakve konstatacije. Programi koje već godinama provodimo u sklopu sata razrednog odjela su deci veoma zanimljivi i privlačni. Problem je što jedan sat tjedno nije dovoljan da se obrade sve teme koje su djeci krisne i koje nih zanimaju.
    Radi se o razrađenim programima, radionicama za djecu, projektnima i raznim akcijama. Na te teme snimali su se dječji filmovi, publicirale slikovnice, igrale dramske igre, koristile tehnike forum teatra, održavale radioncie za roditelje, održavale diskusije po uzoru na emisiju "Parlaonica"...Nije riječ o premetu koji bi se bavio suhoparnim propvijedanjem o tome što je moralno a što nije.
    Uostalom, kad bi se vjernauk maknuo iz škola, ostao bi slobodan taj jedan sat potreban za takav odgojni predmet.

Priče o prematrpanoj satnici za djecu ne drže baš vodu.
    Djeca u osnovnoj školi borave najviše 6 školskih sati.Od toga je jedan broj sati rasterećujućih sadržaja.
    Rodiltejima se u odnosu na doba kad je školska satnica bila veća, prije petnaestak godina- radno vrijeme pomjerilo na kasnije, nekima se povećalo a ne smanjilo. Prešlo se na europsko radno vrijeme, umjesto ranijih 'od 6 do 14' ili od ' 7 do 15' prešlo se na radno vrijeme od '8 do 16' , a djeca su gotova s nastavom u 13 sati. Djeca idu ranije kućama, ali roditelji kućama dolaze kasnije.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i nikad ne zaboravi što je svrha ovog topica. svrha nije ova rasprava koju sada vodimo i odgovaranje na tvoja pitanja, to je više ono razbibriga dok se ponovno ne vratimo na prvobitnu temu, tako da mislim nemaš pravo na nikakve konačne zaključke i sudove.
    Obećajem, neću NIKADA zaboraviti svrhu ovoga topica
    o pravima ćemo drugom prilikom - ja sam već davno izvela svoj zaključak i sud o ovoj tematici

Ne vidim razlog zašto ne bismo i mi vjernici mogli sudjelovati u razgovoru?! Zar ćemo se sada podijeliti na podobne i nepodobne za određene teme pa ću tako dobiti packe primejrice prilikom postanja na Potpomognutoj iako sam djecu začela prirodnim putem?!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ovo je primjer kako se odlično izvrću riječi na forumu i vadi iz konteksta
    meni nije jasno što ti od mene želiš čuti.

pitala si: "Hoćeš li to reći onda i za medicinske sestre jer i one imaju odoru na radnom mjestu?"

radno mjesto medicinske sestre je medicinska ustanova. ako bi to već bila škola, a ne bi se radilo o nekakvom zdravstvenom odgoju, nego (hipotetski) o hrvatskom jeziku - osim što bih te prvo pitala čemu uopće da medicinska sestra predaje hrvatski, zar nemamo prof. hrvatskog, drugo pitanje bi bilo zašto bi njoj trebali dozvoliti da predaje u medicinskoj odori?

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam odgojena u katolickoj obitelji, ali ovo je stvar opce kulture. Nije istocni grijeh vodjenje ljubavi, nego neposlusnost - covjek je jeo sa stabla spoznaje dobra i zla iako mu je to bilo zabranjeno. Seks nije grijeh, uostalom Adamu i Evi je bilo receno "plodite se, mnozite se"...
    To sam i ja isprva tako shvatila (osim tog dijela sa plodite se i razmnazajte koji priznajm nisam nikad cula, jednom sam ja krenula citati Bibliju iz nekog razloga, ali mi se nije svidjela pretjerano pa sam odustala). Al onda mi je pred par godina palo na pamet da ta jabuka (ili zabranjeno voce s drva dobra i zla) mora simbolizirati i nesto vise (osim same neposlusnosti), odnosno da je seks nacin otkrivanje razlike dobra i zla (tj. sazrijevanja, prijelaza iz djetinjstva u odraslu dob). Cuj, mozda je Eva dobila mengu. I za to je simbol zmija. Eva je postala zena pa je morao i Adam. Uglavnom, pitala sam prijateljicu koja je katolkinja, jel ta jabuka (ili ti zabranjeno voce) seks, a ona mi je rekla, pa naravno da je. I onda sam pomislila da to je to. A evo gooogle kaze da jos njih po internetu smatra isto. Narocito sto mi se cini da je katolicima puno toga u vezi spolnosti grijesno, a i Isusovo zacece se zove bezgresnim, a zasto, ako ne zbog nedostatka seksa. Meni je to samo prica i tako sam je protumacila. Moguce da je to sasvim pogresno. Al ja mislim da ima bar malo istine u tome.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

oke....
    očito nismo na istoj valu...

medicinska sestra radi u bolnici, ambulanti... časna/medicinska sestra isto tako radi ubolnici, ambulanti i nosi bijelu odoru na radnom mjestu u bolnici, ambulanti ...

dakle, tebe bi smetala i odora časne/medicinske sestre u bolnici, ambulanti...
    i toj istoj časnoj/medicinskoj sestri bi rekla da ne želiš da te ona njeguje nego bi tražila drugu medicinsku sestru koja nije časna sestra?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Obećajem, neću NIKADA zaboraviti svrhu ovoga topica
    o pravima ćemo drugom prilikom - ja sam već davno izvela svoj zaključak i sud o ovoj tematici

Ne vidim razlog zašto ne bismo i mi vjernici mogli sudjelovati u razgovoru?! Zar ćemo se sada podijeliti na podobne i nepodobne za određene teme pa ću tako dobiti packe primejrice prilikom postanja na Potpomognutoj iako sam djecu začela prirodnim putem?!

nigdje nisam rekla da vjernice ne smiju sudjelovati na ovom topicu (dapače, vidi prvi post), čak mi je potpuno jasno da na početku postojanja ovog topica vjernice moraju "protutnjati" ovim topicom, valjda će se vremenom situacija smiriti i topic krenuti putem kojim je zamišljen (tako je bilo i sa vjerskim topicom), samo bih voljela da dolazeći na ovaj topic, a to se posebno odnosi na vjernice - ne stavljaju sebe u centar rasprave. ne djelimo se na podobne ili nepodobne, samo vjernice, njihova iskustva i njihova osjećanja nisu ovdje bit rasprave, posebice ako ne mogu pridonijeti onome što je svrha topica - a to je pomoć i podrška nevjernicama.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Moguce da je to sasvim pogresno.
    Pogrešno je.

Po ovakvom tumačenju ispada da je sex okosnica svega, pa i cijeloga postanka svijeta ...

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

ja bi
    časna
    umotana muslimanka

čovjek u haljini ko princeza

boli me đon.

ako tijekom nastave hrvatskog jezika priča o hrvatskom jeziku
    i ako to radi kako treba.
    Ja bi se u teoriji s ovim slozila (ostaje da vidimo bi li me u prkasi smetalo). Ako bi poducavala hrvatski, sto smeta sto nosi halju. Meni je u najboljem sjecanju ostao profesor koji je unosio svoju osobnost u satove hrvatskog (i odijevanjem), makar mi je odrzao samo jedan sat na zamjeni u osmom osnovne, ali jos ga vidim, oslonjnog ledjima i jednom nogom na zid, kako govori Simicevu Opomenu.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Po ovakvom tumačenju ispada da je sex okosnica svega, pa i cijeloga postanka svijeta ...
    Pa seks definitivno je okosnica postanka (i opstanka) svijeta... osim za vrste koje se razmnozavaju dijeljenjem

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

posebice ako ne mogu pridonijeti onome što je svrha topica - a to je pomoć i podrška nevjernicama.
    mislim da sam ja i još nas nekoliko koje smo se pridružile topicu došle djelomično iz ovog razloga
    ne mogu sada listati postove unazad, ali već smo na nekoliko mjesta rekle i iskazale svoje i žaljenje i zabrinutost zbog infiltracije vjere i korištenje vjere na mjesta gdje smatramo da tonije primjerene - ovdje smo se posebno OPET dotakli pitanja vjeronauka u školama jer nas dosta ima djecu školske dobi

i opet ću ponoviti - kako ovakva situacija ne odgovara vama, tako ne dogovara niti jednom dijelu nas vjernika

Osoblje foruma BigBlue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Normalno da je jabuka simbolizam, međutim istočni grijeh (koji se "pere" kršenjem) nije seks nego neposluh, kršenje dogme. Ima prekrasnih debata oko tog drveta (i zmije, i Eve, i jabuke), ali to je za drugi topic

Ups, pa i je

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Pa seks definitivno je okosnica postanka (i opstanka) svijeta... osim za vrste koje se razmnozavaju dijeljenjem
    mislim da griješiš. a u ostalom... da je seks u pitanju, manja bi bila muka... no radi se o, citiram: "covjek je jeo sa stabla spoznaje dobra i zla iako mu je to bilo zabranjeno." - o spoznaji. o tome u biti da je bog htio da adam i eva ostanu neuki i da spoznaju samo ono što je njemu odgovaralo, to je najgore u cijeloj priči.

(ko da vidim sad će doći objašnjenje da ima razloga zašto je on to tako htio).

idemo previše u offtopic.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj BigBlue prvotno napisa Vidi poruku

Ups, pa i je

Pretpostavila sam da ćemo doći do ovog ...

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

idemo previše u offtopic.
    Slazem se. To cemo na nekoj drugoj temi

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

oke....
    očito nismo na istoj valu...

medicinska sestra radi u bolnici, ambulanti... časna/medicinska sestra isto tako radi ubolnici, ambulanti i nosi bijelu odoru na radnom mjestu u bolnici, ambulanti ...

dakle, tebe bi smetala i odora časne/medicinske sestre u bolnici, ambulanti...
    i toj istoj časnoj/medicinskoj sestri bi rekla da ne želiš da te ona njeguje nego bi tražila drugu medicinsku sestru koja nije časna sestra?
    ne bi mi smetalo da medicinska sestra dođe u svojoj medicinskoj odori.

smetalo bi me da dođe časna u svojoj odori.

ne bi me smetalo da časna sestra obuče medicinsku odoru.

(iako iskreno rečeno nikad nisam razmišljala o tome kako se časne sestre educiraju)

ne znam ti reći što bi učinila, nisam nikad bila u takvoj poziciji. no, što ti misliš? i to iz pozicije da meni pomogneš da se ja u državnoj bolnici osjećam dobro, ne iz pozicije sebe kao vjernice niti te časne sestre.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

zuska, hvala ti za ovo. jako zanimljivo. potvrđuje moja neka razmišljanja...

I moram im dokazivati da ovi što ne idu nisu odmetnici od ljudskog roda.
    da, ovo je problem. ali tome nije doprinio vjeronauk, vjeronauk je samo jedan od oruđa.

i ovo za čitanke je također točno... da, i mi smo imali tako jednu pjesmicu o baki i umrlom didi koji je s anđelima.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

onda neka ostane u službi onoga čiju odoru nosi.

osim ako se naravno ne radi o katoličkoj ili nekoj privatnoj školi.
    jel bi te smetao ucitelj u haljini?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da dodam, ne samo vjerski nego i... "korporacijski" neutralna... znači nema razloga da u školi učitelji nose bilo kakve odore ili obilježja itd.
    onda otpadaju che majice, anarhija majice, majica s bilo kakvim logom? zapravo bi djeca trebala nositi kute, a prifesori unimorme, ko npr. u bankama...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    onda otpadaju che majice, anarhija majice, majica s bilo kakvim logom? zapravo bi djeca trebala nositi kute, a prifesori unimorme, ko npr. u bankama...
    samo da se ubacim - sve ovo otpada. kad sam počela raditi u školi, odmah nam je ravnatelj dao do znanja da odjeća nastavnika treba biti neutralna, bez ikakvih obilježja.
    slično je vrijedilo i za djecu. ne znam kakva su sada pravila

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

jel bi te smetao ucitelj u haljini?
    misliš svećenik?

pretpostavljam da ne bi.

u ovih nekoliko godina što promatram učitelje naše škole, iako imaju različite stilove oblačenja (jedna se fura i na vintage), nitko nije obukao che majicu niti bilo kakvu majicu s nekim političkim/vjerskim natpisom, tako da nema potrebe za uniformama.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

moram priznati da nisam previše informirana o časnim sestrama... kako se uopće postaje časna sestra?

i onda poslije toga mogu studirati što god hoće i tim zanimanje se baviti? /a zašto onda uopće postaju časne sestre?/

recimo mogu li raditi kao zaposlenice u banci? ili recimo da rade u upravi... agrokora kao ekonomistice?

moraju li one uvijek nositi odoru časne sestre? ili je mogu skinuti?

moraju li u crkvi nositi odoru?

pitanja možda zvuče provokativna, ali nisu. samo me zanimaju činjenice, prije nego što donesem zaključak.

zamišljam časnu na misi s majicom na kojoj piše "born to be wild"

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

sviđa mi se jako što piše učiteljica s nickom aurora.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

peterlin, istočni grijeh je seks.

eva, adam i jabuka je simbolika za isti.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ali ako otpada casna sestra u haljini, onda otpada i muslimanka u marami? ona nikako ne bi mogla raditi u odgojno-obrazovnoj ustanovi? susjeda u starom kvartu je uvijek imala maramu, a i u ovom kvartu vidim kucu preko puta sebe i zene su uvijek u marami. njima je onda zabranjeno odredjeno zanimanje? zar to nije onda protuustavno?

ja ne bi imala nista protiv. bas kako je krumpiric napisala. s druge strane time bi i djetetu mogla na primjeru dati ono sto uci i sto ce uciti. koliko je svijet raznolik i sarolik i koliko religija postoji. jedna od vrlodragih knjiga ko mala bila mi je sve religije svijeta. pa da monk dodje i predaje, ne bi imala problema s time. to je odabir tog covjeka. i to je svijet. ne zelim ju zastititi od svijeta i realnosti.
    bas kao i onog koji ce obuci haljinu. nisam mislila na svecenika.
    a s njim emsa ne bi imala problema, stoga mi je to malo...licemjerno.

sto se tice kada i da li mogu nositi odoru, ovisi o redu u kojem su zaredjene.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I meni se sviđa Aurorino pisanje.
    Zasad nemam što dodati ovoj diskusiji.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

peterlin, istočni grijeh je seks.

eva, adam i jabuka je simbolika za isti.
    nije. na trecoj stranis am napisala sta je kad se postavilo pitanje o krstenju, odrcanju od sotone i djeci koja "nose" grijeh, a nisu grijesila...
    Posljednje uređivanje od leonisa : 06.09.2012. at 12:11

rutvica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

trebalo mi je neko vrijeme da sve pročitam, par puta sam poželjela nešto odgovoriti, ali previše je stranica već prošlo

onda sam se vratila na prvu da se sjetim koja je bila ideja teme:

namjeravamo raspravljati o našem ireligioznom poimanju svijeta, našim moralnim vrijednostima, životu i odgoju djece. razmjenjivati ćemo iskustva, mišljenja i pružati si uzajamnu podršku.

a uglavnom raspravljamo o katolicizmu. slažem se, ništa čudno da smo tu zaglibili jer živimo u katoličkoj državi (teško je to osporiti, sve dok je vjeronak u školi, dok su nam blagdani za svih neradni dani i dok svi građani iz svog džepa plaćaju crkvu dvaput - kad joj ide lova iz proračuna i kad ona ne puni natrag taj proračun). ne kažem da je ova rasprava koja se razvila loša, iako mi se čini da je tendencija da ide u onom smijeru vječnih. gdje se svi ponavljaju i stare izjave se prežvakavaju i zapravo sve to nikamo ne vodi, dok ljudi polako ne odustanu i tema nakon nekog vremena zamre... mogla bih napisati sad gomilu stvari zbog kojih mi se katolička crkva zamjerila, pa onda neka lijepa iskustva iz crkve, bla, bla...ali za to sigurno postoje neke druge teme.

ovdje sam se nadala pisati/čitati o svojim promišljanjima o svijetu, odgojnim pitanjima itd. da, sigurno bi se tu nekad javilo i pitanje kako se nositi s tim da ti dijete u školi ne ide na vjeronauk, pa sjedi na hodniku, ali kao praktično pitanje (što napraviti, kako org. neko bolje rješenje za njega...), a ne kao poticaj na tisućitu raspravu treba li vjeronauk biti u školi ili ne. očito svi imamo mišljenje o tome, koje je već 1000 puta na drugim temama izrečeno i super, ajmo sada nešto drugačije...

centar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

mene samo zanima, jesu li u skoli na kraju morali maknuti krizeve ili ne? ne sjecam se je li ta rasprava imala kraj, hm..

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

leonisa, njihova neposlušnost i jest bila takva, prepoznali su se tjelesno
    možda sam u krivu.

Ali zašto onda postoji ona da je Marija jedina osoba rođena bez istočnog grijeha?

Koji promašaj teme

centar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

moje dijete nije krsteno, ne ide na vjeronauk. nasa je skola stvar rijesila jednostavno poslavsi "takvu" djecu u knjiznicu. meni ne smeta, njoj je super i jedva ceka taj sat da moze crtati, citati i igrati se s prijateljicom.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ali ako otpada casna sestra u haljini, onda otpada i muslimanka u marami? ona nikako ne bi mogla raditi u odgojno-obrazovnoj ustanovi? susjeda u starom kvartu je uvijek imala maramu, a i u ovom kvartu vidim kucu preko puta sebe i zene su uvijek u marami. njima je onda zabranjeno odredjeno zanimanje? zar to nije onda protuustavno?

ja ne bi imala nista protiv. bas kako je krumpiric napisala. s druge strane time bi i djetetu mogla na primjeru dati ono sto uci i sto ce uciti. koliko je svijet raznolik i sarolik i koliko religija postoji. jedna od vrlodragih knjiga ko mala bila mi je sve religije svijeta. pa da monk dodje i predaje, ne bi imala problema s time. to je odabir tog covjeka. i to je svijet. ne zelim ju zastititi od svijeta i realnosti.
    bas kao i onog koji ce obuci haljinu. nisam mislila na svecenika.
    a s njim emsa ne bi imala problema, stoga mi je to malo...licemjerno.

sto se tice kada i da li mogu nositi odoru, ovisi o redu u kojem su zaredjene.
    ne znam jesam li jasna, ali haljina časne sestre je meni njena "radna odjeća", a ne (samo) izraz njene vjere. jer u suprotnom bi sve katolkinje hodale kao časne sestre. tako da to meni nije isto kao marama kod muslimanke.

uostalom, da, pravim distinkciju između odjeće koja ima vjersko obilježje kao i one koje ima rodno obilježje.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

možda sam u krivu.

Ali zašto onda postoji ona da je Marija jedina osoba rođena bez istočnog grijeha?

Koji promašaj teme
    ma ukratko...zivjeli su u raju sve je bilo divno krasno, al dosla je sotona i rekla im da mogu biti bolji, mogu biti ko bog, mogu dobit vise i jace. (zmija, jabuka je ta bolje vise jace, bit ce izjednaceni s bogom).
    pa su nasjeli i pojeli.
    izbaceni.
    istocni grijeh je ta ljudska narav...tam kaj cam c/pala. da ne oftopicarimo.
    za mariju ne znam. niti za sve ljude prije krstenja (ivan krstitelj je krstio i isus se krstio). toliko proucavala bibliju nisam :D

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nego, da se vratimo temi... sad ću nešto prevesti iz njemačkog, možda vas bude zanimalo.... pandan 10 božijih zapovjedi. ali ovo nisu zapovjedi (nitko ne zapovjeda) nego prijedlozi.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja samo poznam lilith. i da je šutirala adama. i samog boga i otišla iz raja. i neka je.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja samo poznam lilith. i da je šutirala adama. i samog boga i otišla iz raja. i neka je.
    jel to lilith vampirica? :trueblood: onda je bill novi adam?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

možda sam u krivu.

Koji promašaj teme
    E, fakat mi nije jasno... nisam slušala na satu kad se Biblija obrađivala u srednjoj školi ...

Ako je po tvome, bilo bi da je Marija jedina osoba koja je RODILA bez istočnog grijeha...

Ne da mi se sad o tome. Ipak mi se čini da je istočni grijeh neposluh i nepovjerenje u božju dobrotu (ne da mi se surfati, ne stignem). Ako je Marija jedina osoba bez istočnog grijeha, valjda bi značilo da je ona imala povjerenja u božju dobrotu. Možda bi trebalo otvoriti novi topic za ovakve rasprave.

Ont. moja djeca doma na isti način postavljaju pitanja o Adamu i Evi kao i o npr. Herkulu i 12 zadataka (za 12 zadataka doznali su iz Asterixa, he he he, tek sam im ja rekla odakle dolazi tih 12 zadataka pa ih je zainteresiralo i ovo drugo), grčkim i rimskim bogovima kao i o ovim biblijskim temama. Njima je sve to jednako zanimljivo. Ono što mene smeta (po ne znam koji put na ovoj temi vraćam se na udžbenike) je primjer biblijske priče u knjizi iz povijesti napisane u maniri povijesne istine. Baš ću to potražiti da ne trabunjam bez dokaza i da sama provjerim je li mi ostalo u dobrom sjećanju.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Marija je bezgrešno začeta

Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije je katolička dogma, koja tumači da je jedinstvenom Božjom povlasticom, Blažena Djevica Marija očuvana od svake mrlje istočnoga grijeha od trenutka svoga začeća. Također, Marija nije bila lišena milosti posvetne, već je bila puna milosti dobivenih od Boga i živjela je život posve bez grijeha.
    Često se zamjenjuje s doktrinom, kada je Marija začela Isusa, radi se o dvije različite pojave. Prema dogmi, Marija je začeta na normalni biološki način, ali njenu dušu je stvorio Bog u vrijeme njenog začeća. Blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, slavi se 8. prosinca. Utemeljio ga je papa Siksto IV. 1476. g. Dogmu je svečano proglasio, papa Pio IX. u poslanici "Ineffabilis Deus", 8. prosinca 1854. g. Katolička Crkva vjeruje da dogma ima potporu u Bibliji. Arkanđeo Gabrijel nazvao je Mariju kao "punu milosti", a crkveni oci nazivali su Mariju - Blaženom Djevicom. Prema katoličkoj teologiji, Marija je morala biti posve bez grijeha, da bi mogla začeti Isusa

Da, moguće da sam počela lupetat u sred dana.

UGlavnom,ja si nakon 100godina i dalje tumačim da je istočni grijeh neposluh baš toga vida
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 06.09.2012. at 12:39

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj rutvica prvotno napisa Vidi poruku
    ovdje sam se nadala pisati/čitati o svojim promišljanjima o svijetu, odgojnim pitanjima itd. da, sigurno bi se tu nekad javilo i pitanje kako se nositi s tim da ti dijete u školi ne ide na vjeronauk, pa sjedi na hodniku, ali kao praktično pitanje (što napraviti, kako org. neko bolje rješenje za njega...), a ne kao poticaj na tisućitu raspravu treba li vjeronauk biti u školi ili ne. očito svi imamo mišljenje o tome, koje je već 1000 puta na drugim temama izrečeno i super, ajmo sada nešto drugačije...
    I ja već neko vrijeme razmišljam da napišem slično. Nije ova diskusija sasvim nezanimljiva i pokazuje da ima potrebe za nekim topicom na kojem će religiozne i ireligiozne osobe raspravljati o zajedničkim temama, mada, iskreno, ne znam koliko bi bila konstruktivna. Ali u svakom slučaju, bilo bi mi drago da postoji da se dio rasprave preseli tamo.
    Nakon otvaranja ove teme poveselila sam se da ću napokon imati mjesto gdje ću razgovarati s istomišljenicama po pitanju ireligioznosti, ireligioznog odgoja, osjećaja spram vjere i sl.
    Razlikujemo se po pitanju religioznosti pa tako i po stavovima, ali smatram da treba dozvoliti prostor za kojim određena grupa ima potrebu.
    Ne bih voljela da ova tema na način na koji se sada razvija umori nas koji smo htjeli razgovarato o nečem drugom, niti bih htjela da stalno moramo braniti svoje ireligiozne stavove ili posipati se pepelom jer se netko našao uvrijeđenim. Koga vrijeđa, neka ne čita ili neka otvori novi topic na kojem će raspravljati o tome pa koga takve rasprave zanimaju, neka ode tamo. Zapravo, ne znam je li naslov ovog topica dovoljno jasan..?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

e, ovako... ovo bi bili tzv. PRIJEDLOZI koje je napisala Giordano Bruno zaklada iz njemačke. pa ajmo malo o tome prodiskutirati, tj. dati možda neke svoje prijedloge, pa na taj način napisati naše savjete/prijedloge djeci:

ako netko zna bolji izraz, neka slobodno kaže (prevodim brzo, jer moram ići)

1. nemoj biti sluga inozemnim i tuzemnim (tuđim i vlastitim) bogovima, nego velikom idealu etike, da smanjiš patnju u svijetu.
    tko posjeduje znanost, filozofiju i umjetnost - njemu nije potrebna religija!

2. ponašaj se fer prema svome bližnjem i daljnjem

3. nemoj se bojati autoriteta, imaj hrabrosti poslužiti se vlastitim razumom!

4. nemoj lagati, krasti, varati i ubijati - osim u slučaju nužde, ako ne postoji drugi način sprovesti ideale humanizma
    ponašanje u skladu s etikom ne znači slijepo pridržavanje zapovjedi ili zabrana, nego u određenoj situaciji odlučiti, s kojim pozitivnim i negativnim konzekvencama je povezana tvoja odluka

(npr. smiješ lagati nacisti da kod sebe u kući ne držiš sakrivene židove)

5. riješi se potrebe da moraliziraš!

6. nemoj biti imuna na kritiku!

7. nemoj biti previše sigurna u to što tvrdiš. sumnjaj i u svoju sumnju!

8. pokušaj se riješiti slijepila koje gajiš prema tradicijama, informiraj se o svemu!

9. uživaj u život, jer je najvjerojatnije to jedini tvoj život koji ti je dan.
    budi sretna! ako danas uživaš u slobodi koju imaš, na taj način daješ priznanje svima onima u prošlosti koji su se borili za tu slobodu, pa dali i svoj život za nju!

10. svoj život posveti "nečem većem", postani dio pokreta koji svijet žele učiniti boljim svijetom. osjetit ćeš intuitivno da ne živiš bezrazložno!

(iz knjige "manifest evolucijskog humanizma")

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj rutvica prvotno napisa Vidi poruku
    [I]
    a uglavnom raspravljamo o katolicizmu. ovdje sam se nadala pisati/čitati o svojim promišljanjima o svijetu, odgojnim pitanjima itd. da, sigurno bi se tu nekad javilo i pitanje kako se nositi s tim da ti dijete u školi ne ide na vjeronauk, pa sjedi na hodniku, ali kao praktično pitanje (što napraviti, kako org. neko bolje rješenje za njega...), a ne kao poticaj na tisućitu raspravu treba li vjeronauk biti u školi ili ne. očito svi imamo mišljenje o tome, koje je već 1000 puta na drugim temama izrečeno i super, ajmo sada nešto drugačije...

osim o katolicizmu, ja ne znam o čemu bi mi ovdje trebali raspravljati?
    o odgoju djece?
    pa imamo pdf za to.
    uostalom o odgoju djece ću raspravljati s vjernicama, neke od njih su mi puno bliže nego nevjernice. ajde, možemo malo o tome kako djeci predstavljate - smrt. ne vidim neku drugu temu trenutno, al me možete prosvijetliti
    ako ćemo razgovarati o "ateističkom" odgoju djece, to se svodi na jednu rečenicu - nije vjerski. ne skupljamo marke. odgoj u duhu vjere je drugo, sakupljači maraka raspravljaju o markama, ima tu sto i jedna tema. mi imamo, ovako odvojeno, samo jednu - kako nas nervira sveprisutna pošta
    o moralnim vrijednostima i životu?
    opet isto. kud ću raspravljati o moralnim vrijednostima i životu bez AM npr

ne, ovakvi topici su potrebni, po meni, kao podrška na probleme koje nailazimo zato što smo ateisti ili we. a svi ti problemi vezani su uz - crkvu. dakle, tema vjeronauka je neizbježna. tema - kako djetetu reći da u trećem razredu neće dobiti princezastu haljinu i najljepše cipele na svijetu kao ostale cure iz razreda. ili sl.
    možda sam u krivu, al ateistički/ireligiozni topik bez kritiziranja crkve, bez razgovora o katoličanstvu, po meni je jednostavno - nemoguć.

dojmile su me se te marke kako vidite
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 06.09.2012. at 12:39

Stranica 8 od 63 PrviPrvi ... 6789101858 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •