Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
osim o katolicizmu, ja ne znam o čemu bi mi ovdje trebali raspravljati?
o odgoju djece?
pa imamo pdf za to.
uostalom o odgoju djece ću raspravljati s vjernicama, neke od njih su mi puno bliže nego nevjernice. ajde, možemo malo o tome kako djeci predstavljate - smrt. ne vidim neku drugu temu trenutno, al me možete prosvijetliti
ako ćemo razgovarati o "ateističkom" odgoju djece, to se svodi na jednu rečenicu - nije vjerski. ne skupljamo marke. odgoj u duhu vjere je drugo, sakupljači maraka raspravljaju o markama, ima tu sto i jedna tema. mi imamo, ovako odvojeno, samo jednu - kako nas nervira sveprisutna pošta
o moralnim vrijednostima i životu?
opet isto. kud ću raspravljati o moralnim vrijednostima i životu bez AM npr

ne, ovakvi topici su potrebni, po meni, kao podrška na probleme koje nailazimo zato što smo ateisti ili we. a svi ti problemi vezani su uz - crkvu. dakle, tema vjeronauka je neizbježna. tema - kako djetetu reći da u trećem razredu neće dobiti princezastu haljinu i najljepše cipele na svijetu kao ostale cure iz razreda. ili sl.
možda sam u krivu, al ateistički/ireligiozni topik bez kritiziranja crkve, bez razgovora o katoličanstvu, po meni je jednostavno - nemoguć.

dojmile su me se te marke kako vidite
pa ne znam, ja tek trebam rodit pa mi se već javlja 100 tema u glavi.
npr. jedna od praktičnih stvari kod organizirane religije jesu jednostavni setovi pravila kojih se trebaš držati zato jer ti je bog tako zapovijedio. dakle, ne ubij - to je božja zapovjed. ako nemaš tih zapovijedi onda moraš djetetu dati neki razlog zašto je loše ubijati. ili možda točnije, kada je nije opravdano ubijati, a kada ipak je. recimo mogla bi se na temi javiti takva pitanja. smrt je također dobra tema. samo zato jer ne skupljamo markice ne znači da nemamo o čemu razgovarati jer u okolo, u šarenom svijetu oko nas ima puno, puno stvari koje nisu markice, a vrijedne su rasprave.

no dobro, slažem se da možda stvarno sve te stvari već i jesu obuhvaćene drugim temama o odgoju i sl. u kojem slučaju bi ova tema mogla eventualno poslužiti kao uvid kakvih sve mentalnih sklopova ima oko nas. dakle, u što svašta vjeruju ljudi koji nisu religiozni, kako su sami oblikovali svoje moralne vrijednosti i kako ih prenose na svoju djecu (u nedostatku dogmi koje se prenose prilično jednostavno). no to opet ni to ne bi bila tema zacrtana na početku.

čini mi se da bi točniji opis ove teme trenutno bio: nisam katolkinja u katoličkoj državi. što mi ta činjenica u životu donosi i kako se nosim s tim. isto zanimljiva tema definitvno, ali onda treba mijenjati naslov. jer ova tema je zapravo religiozna, u smislu da se raspravlja o većinskoj religiji u našoj državi, samo sa strane onih koji u nju ne spadaju.