Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
seni, ali ostaje jedna činjenica. većini ljudi na kugli zemaljskoj je religija - potrebna. zašto? ajde prije, dok nisu postojala znanstvena objašnjenja koja danas postoje. ali danas? to je jedno pitanje na koje mi ni dawkins nije znao odgovoriti. a njegova knjiga mi je super sjela. no, pitanje zašto većina ljudi vjeruje u boga, zašto ima potrebu vjerovati u vrhonaravno biće, stvoritelja - mi je ostalo neodgovoreno. naravno, ovdje morate uzeti osnovnu premisu - da bog ne postoji
ovo je zanimljivo pitanje. do sada su mi se javila dva moguća odgovora:

1. koliko god napredovali u spoznaji svijeta u kojem živimo uvijek ima još neodgovorenih pitanja. neodgovorena pitanja uzrokuju anksioznost i prirodno je da se smirujemo izmišljajući neki moguć odgovor na ta pitanja (većina ljudi koji nisu religiozni svejedno ima neku svoju verziju vjerovanja o smrti, smislu postojanja itd). ja sam recimo u vrtičkoj dobi neko vrijeme imala teoriju da smo svi mi lutkice i s nama se igraju ogromni svemirci koje mi ne možemo percipirati
2. to vjerovanje o vrhovnom biću kroz nebrojene generacije se urezalo duboko u našu podsvjest i nesvjesno ga (ili svjesno, naravno) prenosimo na svoju mladunčad.

s tim da bih odvojila te dvije stvari: ovo što sam gore napisala odnosilo bi se na ljudsku potrebu da vjeruje u boga, neko nadnaravno vrhovno biće, možda bi tu spadalo i vjerovanje u "energiju", sudbinu i sl.

a to da je ljudima potrebna religija je po meni druga stvar - jedna bitna stvar koju su religije donjele ljudskom društvu su ogranizacija i povezanost. religije su prilično praktične, ne poželi tuđeg bračnog druga (ili kako već ide) je korisno pravilo za jedno društvo. pravilo desne ruke je isto vrlo korisno za higijenu, pogotovo ako jedeš s rukama iz iste zdjele i danas će religijske zajednice uvijek lakše i dulje opstati od nereligijskih (mislim tu na alternatvine životne zajednice). jasni setovi pravila olakšavaju soc interakciju i, iz nekog razloga zakopanog duboko u ljudskoj podsvjesti (...hm, možda potreba za osjećajem sigurnosti?...) umiruju ljude. naravno da uvijek postoje buntovnici koji sve propitkuju i oni su najčešće ti koji mijenjaju svijet oko sebe, ali kad bi svi bili buntovnici pitanje je koliko bi stabilno bilo to društvo...