Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
seni, ali ostaje jedna činjenica. većini ljudi na kugli zemaljskoj je religija - potrebna. zašto? ajde prije, dok nisu postojala znanstvena objašnjenja koja danas postoje. ali danas? to je jedno pitanje na koje mi ni dawkins nije znao odgovoriti. a njegova knjiga mi je super sjela. no, pitanje zašto većina ljudi vjeruje u boga, zašto ima potrebu vjerovati u vrhonaravno biće, stvoritelja - mi je ostalo neodgovoreno. naravno, ovdje morate uzeti osnovnu premisu - da bog ne postoji

silly me, ma meni čak i nije zato.
nego, što ćeš reći djeci prezentirajući im tih 10 pravila/savjeta/preporuka?
ako ih se držite ćete...umrijeti.
ako ne...isto ćete umrijeti
cvijeta, ne znam. cinjenica je i da u zapadnom svijetu npr. 60% (bubam na pamet) pije coca colu. i kaze da im treba, da im je fina...
meni ne treba. dakle mozda si ni ne moram objasnjavati tu cinjenicu, zasto nekom religija treba.

ja o potrebi i smislu govorim iz svojih cipela. to je moj osobni stav.

zasto neki ljudi trebaju religiju, ne znam, ali netko tko se tim bavi, bi vjerojatno mogao nesto vise reci. ono sto je takoder cinjenica, je da broj deklariranih vjernika (prakticnih je puno manje) stalno pada. u austriji je momentalno oko 64%.

ovako na prvu loptu, ja bih rekla:
dio ljudi treba religiju.
dio ljudi se zbog tradicije deklarira kao vjernik, a religiju niti treba, niti prakticira (vrlo cesto ovdje, gdje zivim)
dio ljudi zivi u okruzenju u kojem je religija neizbjezna
dio ljudi i drustvenih zajednica ni nema nikakav dodir sa znanoscu, niti onim sto ovdje zovu "aufklärung"....
itd.