Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
I ja sam tu. Ne vjerujem u Boga, ali niti u neke više smislove, stila "sve ima svoj zašto", mišljenje pozitivno i slično. Meni je i ta "vjera u pozitivno razmišljanje" isto... kosi mi se s "yours in free thought". U nekim trenucima krize, "mantram sama sebi" bit će sve dobro i to je to. Zasad me to dobro služi, ali, općenito, nikako nisam od onih nikad ne reci nikad. Puno mudrosti ima i onoj, koja, po meni, nailazi neku religiju "imaju mudrosti prihvatit itd.". 1. Osim toga, puno vrijednosti ima i u religioznim postavkama nekima, koje su postale opće ljudske vrijednosti (barem ove naše... jesmo mi "zapadna hemisfera")? Ne znam zašto ne vjerujem... u stvari znam, tako me odgajalo. I vjerojatno zato jer sam uvijek tražila kao neku logiku, a kod religiozne priče mi je bilo puno nelogičnosti i ograničenja, uključivo ovo s Adamom i Evom. 2. Ne osjećam da mi išta fali, tj. ne vidim se kao "ne" stvorenje ili stvorenje bez vrijednosti, ali ne moram nužno zamijeniti to nekim drugim setom vjerovanja u nešto drugo, što nije Bog. Mislim da ljudi vjeruju u razne stvari da se lakše nose sa raznim strahovima, a i zato jer ne mogu prihvatiti kaos i slučajnost i nepostojanje neke providnosti koja svim upravlja. U tom smislu se slažem s tangerinom - svijet nije niti pravedan, niti nepravedan, ono... briga ga za nas. Ljude je briga jedne za druge, u to vjerujem. Meni je važno da se ja trudim bit OK osoba i odgajat dijete u takvom orkužju i orkužit se takvima i poticat te vrijednosti. Mislim, sad ovo zvuči ono ja sam tough girl, ali imam i ja puno praznovjerja i slabosti, ali općenito... nisam religiozna, niti vjerujem u tipa majku zemlju, prirodu ili ne znam... nešto drugo, što nosi svoj sustav i ima neku pozadinsku mudrost. Ne znam kuži li se moj stav.
1. ja tu imam ponesto drukcije videnje stvari. ja mislim da su to oduvijek bile opce ljudske vrijednosti, koje su se evolucijski razvijale, a religija ih je uoblicila u set pravila, te nakon toga ili istovremeno, svejedno, kada je postala institucija instrumentirala u svrhe ucvrscivanja svoje moci i pozicije. kad bi "vrijednosti" same po sebi bile dovoljne, odnosno kada bi bile alfa i omega religije, onda ti niti ikonografija, niti institucije ovakve kakve jesu, ne bi ni trebale. kao sto je netko na prijasnjoj strani rekao:
ako je smisao dobrota, postenje, karakter, opceljudske vrijednosti, te to da ih zivis, onda je svejedno da li si vjernik ili ne. zar ne? medutim kao sto vidimo to institucijiama religije ne samo da nije svejedno, nego im je to veliki trn u oku. pa otuda i izjave (da li je to bio papa ili netko drugi) da je ateizam zlo.
da se oci svima mazu, sa tim pricama o vrijednostima je drugi par cipela.

2. nadovezujem se.
naravno da ti nista ne fali. niti trebas ista zamjenjivati. etika, humanisticki pogled na svijet, prava covjeka...itd..itd, sve su to sasvim jasne vrijednosti, koje su postojale, postoje i postojat ce i dalje.
one su fundamenti gradanske, civilne drzave, odnosno drustvenog uredenja.
to je jos jedan od meni potpuno nerazumljivh mitova o vrijednostima. koji se ocito sasvim ciljano i demagoski plasira.
kao ateisti nemaju sustav vrijednosti. mozes mislit!