Problem se svaki, načelno uzevši, tiče svih, po onoj hemingvejeoj nobody's an island. Trebalo se i u komunizmu ticat to što šefovi pile po mozgu ako je neko došao šarenih ruku za Usrks. A nije. Tako bi se i ovaj trebao ticati svih, ali nije "priodno" da se tiče - ljudi imaju hijerarhiju "ticanja", inače bi bili stalno u emotivno povišenom stanju alert, alert, alert, za svaku svjetsku nepravdu. Tako je, ajmo reći, razumljivo da su taj problem istaknuli prvo ateisti i pripadnici drugih konfesija, a ne sami vjernici, svaka čast don Grubilišiću koji je... jedini? Tj.... prirodno bi to bilo u nekom ipak malo "demokratičnijem" društvu, di mi tek moramo.. aktivizmom doći. Pretpostavljam da je to neka logika.
To ne znači nužno da žele formirat "ateističku religiju" (pa to bi tek bila vrhunska ironija), to je ipak samo jedno čitanje toga, i subjektivno je (hoću reći - ti to tako percipiraš, ali to je tvoja percepcija).
A ovo za vikanjem u masi, pa to i ja imam općeniti problem, i za prosvjede oko MPO-a uvijek će se naći neki užešćeni koji će nekog najbezazlenijeg koji će reći "umjetna" ono pjenušavo "centrirat" da mi je neugodno. Ali to se rijetko izbjegava, i to ono ide s time, na žalost. Pa je i meni neugodno, ali.. ovo je stvarno stav iz luksuza, jer, za konkretno pitanje, ja sam osobno mogla napravit "workaround" i otić' vani i platit normalni IVF - tako da ja govorim iz puno ležernijih pozicija od nekog ko nije mogao.