Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
trenutno je zakljucak da je svaka razlicitost od vecine dobrodosao razlog za upiranje prstom i diskriminaciju

nas ove godine ceka objasnjavanje nasem autisticnom djetetu od 8 i pol godina da u biti poklone daju mama i tata a ne djed mraz i sveti nikola. isli smo linijom manjeg otpora, samljeveni pritiskom reklama i jednostavno smo isli uz struju i stavljali poklone u cizmu i pod bor, pisao je pisma i tako

e sad djeca njegove dobi vec naveliko znaju da je sve laz pa je ideja da je bolje da cuje od nas nego da ga neko istramira van kuce (savijeti su dobrodosli)

kad me pitao prije par godina sto je to bog ja sam se izvukla pricom da neki ljudi vjeruju da postoji tip koji je stvorio zivot na zemlji. dalje od toga nije trazio. ide u drzavnu skolu, vjerske nam nikad nisu padale na pamet pa je postedjen cijelog folklora. mislim, kako da mu objasnim da ljudi vjeruju u nekog nevidljivog tko sjedi na nebu i non stop gleda sto svi ljudi rade. usput je napisao 10 pravila pa tko ih ne slijedi zavrsit ce u paklu i tamo ce goriti do vjecnosti. a taj isti nevidljivi neko voli te iste ljude?!? i da, naravno, treba njiov novac....

sto u biti sa cinjenicom da postoje i druge vjere, i sto sa cinjenicom da se ljudi i dalje ubijaju u ime boga koji je u tim istim pravilima napisao "ne ubij" i ne postoji nikakav p.s. ne postoji da to vrijedi samo za ljude a da se zivotnje moze ubijti i ne stoji pod tim istim p.s.-om da je prihvatljivo ubiti neistomisljenike? kako objasniti prihvatljivost inkvizicije ili recimo krizarske ratove? robove? kolonije? kako mu objasniti da blagi i milosrdni nevidljivi covjek ne vidi kako ljudi umiru od gladi ili zedji?
Znas kako ces rijesiti dilemu poklona? Kad budes pakirala stvari za pod bor drugim ljudima, pokazi mu to i reci da cete ove godine vi biti djed Mraz za tu i tu obitelj, za tu i tu djecu... Ti najbolje znas svoje dijete, pa ces vidjeti sama kako dalje. Nek vidi kako se pokloni pripremaju nekom drugom. Ako shvati da tako ide i za njega - ok, ako ne... nema veze. Djeca se razlikuju. Moj stariji je dugo vjerovao (mislim da mu se to jednostavno svidjalo), a mladji je rano prokuzio kako to ide jer voli propitivati stvari...

Sto se tice prica o religijama ovim i onim, nabavi neku knjigu tipa "Religije svijeta". Nek bude u kuci. Pa kad dijete postavi pitanje, ti odgovoris kao i do sada. Nekako mi se cini da razgovor tipa "sad sjedni da ti objasnim neke stvari" ne daje rezultate, a vjerujem da to ionako nisi ni planirala. Dopada mi se kako unaprijed pripremas sebe za trenutak kad stignu pitanja. Bog s bradom koji je napisao 10 zapovijedi i koji je stoljecima sluzio za zastrasivanje raje mi je smijesna kategorija, pa sam rekla djeci da su ljudi osmislili sva ta vjerovanja zato jer nisu znali (a ni danas ne znaju) objasniti neke stvari koje se ljudima dogadjaju, narocito lose.

Meni je najteze ne opteretiti djecu svojim stavovima (ako je to uopce moguce) i ostaviti im dovoljno prostora da smisle nesto svoje. Znam da nije ista kategorija s religijom ali ovo mi je palo na pamet - moji decki crne macke ne smatraju nesrecom, jer obozavaju susjedovog crnog macka... S druge strane, izmisljaju neke svoje stvari koje im nitko nije rekao (he he he): hodaju po plocniku i izbjegavaju kocke s pukotinama jer su "nesretne". Bas sam komentirala da to moze stvarno i biti tocno, jer ako je ispod voda, moze te uredno poprskati blatom, a ako nije u ravnini s ostalima, mozes se popknuti. Tako da je puknuta kocka na plocniku stvarno potencijalna nevolja!