Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se dosljednosti... uzene ekstremno pa pretvorene u rigidnost i najviše bojim i najviše mi smeta kad me netko želi "svrstavati". Iako ću je upozoriti i na neke... koji put očekivane "pravilnosti" i vjerojatnije kombinacije vrijednosti. U stvari... meni se čini da odrastanje uključuje baš to iskustvo višeznačja, nedosljednosti, tu neku "dijalektiku" da se pravila slijede, mijenjaju i formiraju nekim tvoji tempom.... i svijest o tome da je moguć istovremeni odmak od pravila, ali slijeđenje istog principa koje je pravilom zadano.
    pa teško da je moguće u jednoj rečenici izreći sve što sam razgovarala i što razgovaram sa svojim djetetom. dobronamjerne čitateljice će moći pretpostaviti da sam pokušala nekako obuhvatiti sve "nijanse", od vjernika, do onih koji sumnjaju, ali će se i dalje izjasniti kao katolici, oni koji nisu sigurni što su, ali se također dalje izjašnjavaju kao katolici itd.

u ovoj državi mi se dosljednost, pa i ta "dijalektika" čini manji problem od uopće ne promišljanja, i još gore - iskorištavanja vjere u vlastite svrhe.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    pa teško da je moguće u jednoj rečenici izreći sve što sam razgovarala i što razgovaram sa svojim djetetom. dobronamjerne čitateljice će moći pretpostaviti da sam pokušala nekako obuhvatiti sve "nijanse", od vjernika, do onih koji sumnjaju, ali će se i dalje izjasniti kao katolici, oni koji nisu sigurni što su, ali se također dalje izjašnjavaju kao katolici itd.

u ovoj državi mi se dosljednost, pa i ta "dijalektika" čini manji problem od uopće ne promišljanja, i još gore - iskorištavanja vjere u vlastite svrhe.
    U što mene brojiš - dobronamjerne I guess? Pokušavam ubaciti malo ipak... smanjenja tenzija oko ovog pitanja i nelovanja oko svake riječi...unatoč onome da nemaš za drugo što uloviti... . Ali, evo, meni je bitno to nelovanje tj. smanjenje tenzija, iako poštujem i da je bitno i fajt za aktivizam, ali nekako... to u ovom trenu nije moja borba pa ću malo stajat sa strane i moje će antene lovat ono što me u ovom trenu zanima - ove zanimljive knjige i kako djeci predstavit ateizam.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    U što mene brojiš - dobronamjerne I guess? Pokušavam ubaciti malo ipak... smanjenja tenzija oko ovog pitanja i nelovanja oko svake riječi...unatoč onome da nemaš za drugo što uloviti... . Ali, evo, meni je bitno to nelovanje tj. smanjenje tenzija, iako poštujem i da je bitno i fajt za aktivizam, ali nekako... to u ovom trenu nije moja borba pa ću malo stajat sa strane i moje će antene lovat ono što me u ovom trenu zanima - ove zanimljive knjige i kako djeci predstavit ateizam.
    nije mi jasno je li meni spočitavaš podizanje tenzije ili lovenja oko svake riječi? nije mi ni jasno što to sve ima veze s aktivizmom i borbom.

meni je žalosno da nitko od vjernica nije osjetio potrebu učestvovati na ovom topicu iz nesebičnih i prije svega solidarnih pobuda, stavljajući u fokus svog posta ono što nas tišti i o čemu govorimo ovdje. sigurno je koja riječ ili mišljenje napisano i s predrasudom ili čak netočno, pa donekle mogu i razumijeti potrebu da se neka netočnost želi ispraviti, ali zar je to jedino što može nagnati nekog da se javi na ovaj topic?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

meni je žalosno da nitko od vjernica nije osjetio potrebu učestvovati na ovom topicu iz nesebičnih i prije svega solidarnih pobuda, stavljajući u fokus svog posta ono što nas tišti i o čemu govorimo ovdje
    Da baš

Citiraj Ifigenija prvotno napisa
    MC, sloboda, prava sloboda bi trebala ili jest lišena - straha. Ili barem tjeskobnog straha.
    Ako pričamo o slobodi, i slobodnoj misli, to je divno. Ali, grčevita opozicija puna straha nije sloboda da se kreće, misli i uzme u cijelom dijapazonu mogućnosti, nego jedna druga, oponirana, kontra-ideologija, formirana na "protiv". Ako nešto razara društva i ljudske odnose, mislim da je to ta podjela na vas i nas, naše i njihove, crne i bijele, vjernike i nevjernike.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni je žalosno da nitko od vjernica nije osjetio potrebu učestvovati na ovom topicu iz nesebičnih i prije svega solidarnih pobuda, stavljajući u fokus svog posta ono što nas tišti i o čemu govorimo ovdje. sigurno je koja riječ ili mišljenje napisano i s predrasudom ili čak netočno, pa donekle mogu i razumijeti potrebu da se neka netočnost želi ispraviti, ali zar je to jedino što može nagnati nekog da se javi na ovaj topic?
    emso ne znam jel to uopće moguće, svjetonazorski gledano, jer su polazišta u toj mjeri drugačija da je poštenije ne sudjelovati u vašem topicu.Ako se krene hvatati za svaku riječ,pojašnjavti ili objašnjavati je, nužno dolazi do rasprave ili razbijanja topica ili skretanja u smjeru u kojem kada ste ga osnivale niste željele.

ja mogu ljudski gledano imati suosjećanja za probleme s kojima se susrećete i od srca zaželjeti da pronađete način na koji ćete vi,a prvenstveno vaša djeca funkcionirati u ovom našem društvu kao samostalne i neovisne individue svjesne i ponosne na svoje stavove, ali ići korak dalje i odstupati od svojih najdubljih uvjerenja bilo bi krajnje licemjerno, kako s moje strane tako i s vaše kad bi proces bio suprotan.

zato ne mislim sudjelovati na ovom topicu jer u biti nemam što tražiti na njemu.savjetujte se, izražavajte i međusobno pronalazite svoj identitet na način na koji vam to već najbolje odgovara. kažem, polazište i uvjerenja su nam dijametralno suprotni, ako krenem izražavati svoja ispašće da patroniziram s visoka što mi je krivo jer iskrenost i izražavanje vlastitog stava nije nikakva povlastica već pravo.

inače, kao religiozna osoba najbliži su mi i najshvatljiviji ovdje bili postovi od vertex. eto toliko.
    Posljednje uređivanje od ronin : 13.09.2012. at 16:46 Razlog: lapsus

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

p.s. moja opaska se nije odnosila na sve vjernice, nego samo one koje su se ovdje javile.
    javila sam se ovdje, ali nakon svega, mogu potpisati prva dva pasusa iz ronininog posta i povući se

ustvari, mogu dati svoj glas za micanje vjeronauka iz škole, odvajanje crkve od države i mnoge druge stvari koje nas mnoge smetaju a tiču se uplitanja crkve u svjetovni život. i tu sam uvjek spremna podržati zdravi razum i izaći na cestu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •