Stranica 17 od 63 PrviPrvi ... 7151617181927 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 801 do 850 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Meni uopće nije jasan problem. Što "nevjernice" (kako ružno etiketiranje!) žele? Kako bi se formulirao zahtjev? Da nema vjeronauka u školama? Hm, ako to većina želi - kako onda s većinom i njihovim zahtjevom? Jer ajmo reći da veći dio... ili idemo reći da pol ljudi želi vjeronauk, pol ne želi, hipotetski. Što onda? Tko ima pravo? Zar nije izbornost najbolja moguća opcija? Ispovijedanje vjere je ljudsko pravo, dakle i ispovijedanje vjere u školi bi trebalo biti ljudsko pravo.

Ako je čovjek manjina, onda je manjina, i to je u redu.

Čini mi se kao da bi ljudi koji ne vjeruju željeli da nisu manjina, pa da se time liše svega onoga što ide uz iskakanje od većinskih uvjerenja i ponašanja? Zar to nije apsurdan zahtjev? Da se većina promijeni, pa da onda ja budem većina, da drugima bude neugodno, a ne meni i mojoj djeci u određenim situacijama?

Meni je Pčelica još najjasnija i posve poštujem njezinu odluku. Ima svoj stav, ali ne želi djetetu stvarati neki pritisak, pa prihvaća uzuse sredine, dijete se neće izdvajati, dobiti će neku informaciju o kulturi koja je dominantna u našoj zemlji, a doma će dobiti roditeljski stav o tome. Nijedan normalan vjeroučitelj neće maltretirati djecu i prozivati po vjerskoj osnovi, oni znaju koji im je posao u školi. A da ih ima možda lošijih i boljih, to je jednako istina kao za matematiku, pa opet ne ispisujemo dijete s matematike jer učitelj lupi tu i tamo koju neprimjerenu?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Pa valjda su bitni i osjećaji vjernica, ipak smo u suživotu, a i to je i ono na čemu se cijeli topic manje/više temelji.
    pa svrha topica nisu osjećaji vjernika. i to je ono možda što najviše pogađa vjernice i što ovako rečeno zvuči grubo i opet se može shvatiti potpuno pogrešno. to ne znači da je dozvoljeno vjernike vrijeđati i da u kontekstu suživota ljudski osjećaji nisu bitni, nego samo da je svrha topica takva da traži razumijevanje i podršku, a to znači i izbacivanje sebe i svojih osjećaja u drugi plan, koncentriranje na osjećaje i osobe o kojima se govori.

Ja pak tebe ne razumijem: cvijete su sinonim za sve one koje smeta odlazak na tu misu, a ne bune se protiv toga, nisu nikom
    pisale, obratile se ravnatelju, novinama itd. (cvijeta, sori, nećeš mi zamjerit, jelda?)
    Ja neću pokretati "pobunu", ali ću je podržati, jer isto smatram da to nije u redu.

Ili mislite da bih ja kao vjernica trebala pokretati pobunu?
    ma ne, oprosti. ovaj posljednji dio smo se potpuno pogrešno razumijele. moja krivica.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Htjela sam reći da ton MC nije ton slobodne misli, nego ograničene misli u strogu opoziciju, ono, akcija reakcija. Meni se ne čini da se priča o slobodi misli, nego o slobodi od KC. To je bitna razlika.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ifi, kao prvo nema ničega ružnog u riječi - nevjernica.
    kao drugo.
    nemam ja

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Meni uopće nije jasan problem.
    pa da. TI ne vidiš, pa ti nije ni jasno. kao što drugima na ovom topicu nije bilo jasno čemu nekakvi pandani, čemu nekakvi drugačiji odgoji, čemu uopće ovaj topic...

Što "nevjernice" (kako ružno etiketiranje!) žele?

Kako bi se formulirao zahtjev? Da nema vjeronauka u školama? Hm, ako to većina želi - kako onda s većinom i njihovim zahtjevom? Jer ajmo reći da veći dio... ili idemo reći da pol ljudi želi vjeronauk, pol ne želi, hipotetski. Što onda? Tko ima pravo? Zar nije izbornost najbolja moguća opcija? Ispovijedanje vjere je ljudsko pravo, dakle i ispovijedanje vjere u školi bi trebalo biti ljudsko pravo.

Ako je čovjek manjina, onda je manjina, i to je u redu.

Čini mi se kao da bi ljudi koji ne vjeruju željeli da nisu manjina, pa da se time liše svega onoga što ide uz iskakanje od većinskih uvjerenja i ponašanja? Zar to nije apsurdan zahtjev? Da se većina promijeni, pa da onda ja budem većina, da drugima bude neugodno, a ne meni i mojoj djeci u određenim situacijama?
    ne razumiješ, ne moraš razumijeti. pitanje je želiš li razumijeti. sve pet. neka ti netko drugi objašnjava. ne mislim gubiti vrijeme, barem ne na ovom topicu.

Meni je Pčelica još najjasnija i posve poštujem njezinu odluku. Ima svoj stav, ali ne želi djetetu stvarati neki pritisak, pa prihvaća uzuse sredine, dijete se neće izdvajati, dobiti će neku informaciju o kulturi koja je dominantna u našoj zemlji, a doma će dobiti roditeljski stav o tome. Nijedan normalan vjeroučitelj neće maltretirati djecu i prozivati po vjerskoj osnovi, oni znaju koji im je posao u školi. A da ih ima možda lošijih i boljih, to je jednako istina kao za matematiku, pa opet ne ispisujemo dijete s matematike jer učitelj lupi tu i tamo koju neprimjerenu?
    pa sasvim je jasno da pčeličin stav poštuješ. jer odgovara onome što bi trebala manjina činiti - prihvaćati uzuse sredine.

usporedba vjeronauka i matematike govori da se opet vrtimo u krug.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja teško mogu cijeli ovaj topic shvatiti kao konstruktivan, jer baš gradi razliku- mi i oni, ono totalna segregacija.
    Topic nije čak niti pandan "Odgoju u duhu Vjere"- tamo se vjernici bave sobom. I ovdje se kao bave sobom, ali
    samo u opoziciji na one druge..
    cvijeta: Ne znam, ovo su npr. svakako lijepe misl:
    I
    slušam danas razgovor u parku... dvije mame pričaju o odnosu djece i pasa koje sreću u prolazu i jedna mama će: bolje da ima strah nego da ga nema. Srce me zaboljelo. Pa zar nije lakše objasniti, naučiti, pokazati primjerom nego razvijati strahove, možda i na razini života.
    I druga mama u parku neki dan, ima curicu par tjedana stariju, diže ju da puzi po drvenoj kućici, ne da joj da mrdne dalje od njenih ruku i kaže mi: vi svoju puštate, ja svojoj ne vjerujem! Kakav temelj odnosa!
    Pa teta čuvalica jednog dečka iz susjedstva: vidi, vidi, počeli su i Cigani svoju djecu voditi u parkove. Pa ne'k ih vode što više, nek' se što više, što bolje i što prije asimiliraju (iako ne volim taj izraz, ali ne nalazim drugi), to će i njima s nama i nama s njima biti lakše i ugodnije, odvratim. A ne, kaže, oni nek' idu negdje drugdje.
    Pa jedan tata od pred par tjedana, mali sjedi na toboganu, ima 3-4 godine i recitira Oče naš. A tata puca od ponosa, druga mama sluša i plješće kako on to tako mali a već zna molitvu. A mene tuga hvata od silne forme bez sadržaja koja je prožela tu molitvu.

I dok se nas dvoje jako trudimo uvažiti sve signale koja nam Smjehuljica šalje, ne bi li ta njena čistoća, spontanost i otvorenost što dulje bili dio nje, svaki put se rastužim kad čujem neku negativno afirmiranu rečenicu, neku zabranu bez pojašnjenja, nepoticanje, pa čak i prekomjernu pohvalu i svo vrijeme se pitam, koliko na ovaj svijet dolazimo "predefinirani", a koliko nas oblikuje obitelj, okolina, škola, posao, tv, religiozni klub čiji je netko član. I kakav bi svijet bio bez tih "ograničenja".
    Ali dajte mi recime, kako je sve ovo povlastica ateista? Vjernici ne razmišljaju tako? Odnosno neki sigurno da, neki ne, ali jednako kao i ateisti.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Htjela sam reći da ton MC nije ton slobodne misli, nego ograničene misli u strogu opoziciju, ono, akcija reakcija. Meni se ne čini da se priča o slobodi misli, nego o slobodi od KC. To je bitna razlika.
    ne razumijem, što je pogrešno u "slobodi od KC"?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa jedan tata od pred par tjedana, mali sjedi na toboganu, ima 3-4 godine i recitira Oče naš. A tata puca od ponosa, druga mama sluša i plješće kako on to tako mali a već zna molitvu. A mene tuga hvata od silne forme bez sadržaja koja je prožela tu molitvu
    Dobro, ovo mi nije baš lijepo. Nadam se da se Mojca nije previše rastužila "zbog forme bez sadržaja", jer ona nikako nije mogla znati ima li ona za to dijete sadržaja ili nema.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku

Ali dajte mi recime, kako je sve ovo povlastica ateista? Vjernici ne razmišljaju tako? Odnosno neki sigurno da, neki ne, ali jednako kao i ateisti.
    pa nije nitko rekao da je povlastica ateista. nas nekoliko se skupilo ovdje, pišemo, trkeljamo, ako tako hoćete, pronalazimo se, preispitujemo sebe, svoj odgoj, svoja razmišljanja, učimo jedna od druge... a nekako ipak imamo zajednički nazivnik - da smo (manje više) ireligiozne. malo zalazimo u sve sfere života koje nas muče, o kojima razmišljamo, ponekad se tu nađe i neka izrečena glupost, so what? neka frustracija biva ispaljena, možda i bespotrebna, neki off topic... so what?

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

eh, koliko je puta 'odgoj u duhu vjere' povrijedio moje osjetljive ateisticke osjecaje
    i so what? nisam pisala upadice koje treba zanemariti
    lijepo stoji - ireligiozni topic
    ne vidim zasto se sad mora objasnjavati njegov smisao

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

a meni nije jasno ko je emsa?

bodulice, rasplace me.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

nekako ipak imamo zajednički nazivnik - da smo (manje više) ireligiozne
    A meni je taj nazivnik u komunikaciji i suživotu s ljudima potpuno nebitan.

Ali dobro, u biti razumijem što si htjela reći. Otprilike da ovo bude kutak nevjernika.
    Meni je ta segregacija onak, malo žalosna, ali ok.

Cvijeta, što se tiče toga da nevjernik nije ružan izraz, i nije, isto znači kao i ateist, ali ateist je stranjska
    riječ pa valjda bolje zvuči. Inače i naši političari u svojim govorima, tankoćutni kakvi već jesu koriste izraz "vjernici i oni koji to nisu".
    Posljednje uređivanje od Dijana : 13.09.2012. at 14:24

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj summer prvotno napisa Vidi poruku
    eh, koliko je puta 'odgoj u duhu vjere' povrijedio moje osjetljive ateisticke osjecaje
    i so what? nisam pisala upadice koje treba zanemariti
    lijepo stoji - ireligiozni topic
    ne vidim zasto se sad mora objasnjavati njegov smisao
    Hm, nisi pisala ti, ali zato brojni drugi jesu.

Ne mora se ništa, može se baš onako kako sam i napisala - zanemariti.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    TI ne vidiš, pa ti nije ni jasno. kao što drugima na ovom topicu nije bilo jasno čemu nekakvi pandani, čemu nekakvi drugačiji odgoji, čemu uopće ovaj topic...
    emso (ovo je dakle mc - em sii - emsa), šta ti ovo znači? Meni ovo zvuči kao da je ovo tema ipak najviše za one ireligiozne koji misle baš kao ti. Kako su svi drugi postali "neki" koji misle ovako ili onako, ali ne baš "ispravno"? I zato je meni kao i Ifi, nije mi ovo baš neki topic slobodne misli, dok se ti postavljaš k'o domaćica koja određuje pravila.

Dijana, ti si jednom napisala da žališ ateiste, moram priznati da si me bila prenerazila (što si to upravo ti napisala). Mislim da je to bilo u nekoj od žučnijih svađa pa valjda nisi uspjela ostat cool, ali znači li to da ti ipak taj nazivnik nije nebitan kako si napisala?

Imam i pitanje za ireligiozne, imate li koje dijete koje se boje smrti? D. mi se boji smrti, naše i svoje, ja se sjećam slične tjeskobe iz svog djetinjstva. Uh, da su mi na raspolaganju kakve utješne riječi za to dijete. Zapravo, imam ih: što god da jest poslije smrti, sigurno nije ništa loše. I ja to stvarno mislim, vjerujem, zapravo, ne može se to zvati znanjem, a sigurna sam da je tako. Ali njemu to nije dosta, on želi znati što će biti.
    Posljednje uređivanje od vertex : 13.09.2012. at 14:32

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

A meni je taj nazivnik u komunikaciji i suživotu s ljudima potpuno nebitan.

Meni je ta segregacija onak, malo žalosna, ali ok.
    naravno da je TEBI nebitan. kao što ti je nebitno i to što si heteroseksualka i to što si bijelkinja i to što si hrvatica (pod pretpostavkom da to sve jesi), pa i to što si vjernica.

bitno je da si ti (i ne samo ti) ovdje na ovom topicu rekla da ti je nebitno. istovremeno spominješ suživot - a nekakav mogući dijalog, razgovor, razumijevanje druge strane započinješ time da je tebi to nebitno. pa kako onda očekivati da ćeš razumijeti lezbejku, romkinju, srpkinju ili nevjernicu, kad ti ona govori o svom identitetu i kroz nedaće koje prolazi.

a segregacija jest žalosna, no, jesi li se žalostila kad je otvoren topic u duhu vjere?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    emso (ovo je dakle mc - em sii - emsa), šta ti ovo znači? Meni ovo zvuči kao da je ovo tema ipak najviše za one ireligiozne koji misle baš kao ti. Kako su svi drugi postali "neki" koji misle ovako ili onako, ali ne baš "ispravno"? I zato je meni kao i Ifi, nije mi ovo baš neki topic slobodne misli, dok se ti postavljaš k'o domaćica koja određuje pravila.
    ifi je mene prozvala (na prijašnjoj stranici), samo sam joj odgovorala. možda joj ti možeš bolje objasniti, slobodno to učini.

da, postavljačica sam ovog topica pa se osjećam odgovornom da se nekakva suvisla raprava vodi, da ne idemo previše u offtopice (jer kad smo u njih krenule prije nekoliko dana sve ostale cure su se povukle). ne postavljam pravila, ništa ne određujem, dapače, kao što vidim nisam jedina koja tako misli.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Je, Ifi je pitala, ali ti si dodala ove "neke" kojima nije jasno ovo i ono, to te nije pitala.
    I meni je njena primjedba ok i za razmisliti: sloboda misli i sloboba od KC nije isto. Pritom, kao ireligiozna osoba, naravno da ne mislim da je sloboda od KC nešto loše, a ni ona to nije napisala (iako to možda misli )
    Posljednje uređivanje od vertex : 13.09.2012. at 14:44

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

vertex, nebitan mi je, neću čovjeka gledati kroz ključ religiozna/nereligiozan, ide/ne ide u crkvu, no neminovno
    ću se u nekim stvarima bolje složiti s onima koji vjeruju u Boga, ne nužno katolicima, niti nužno onima
    koji redovito idu na misu.
    U nekim drugim stvarima ću se bolje složiti s ljudima koji su ateisti. Hoću reći, ne određuje
    čovjeka vjera, vjera/nevjera je samo jedan aspekt života.
    Svidio mi se jako post od litale na početku topica gdje je napisala nešto u stilu "samo živim bez -izama".
    Ne živim u opoziciji nečega, nego svoje autentično ja, tako sam ja to shvatila, i to mi se sviđa.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

[QUOTE]
    naravno da je TEBI nebitan. kao što ti je nebitno i to što si heteroseksualka i to što si bijelkinja i to što si hrvatica (pod pretpostavkom da to sve jesi), pa i to što si vjernica.

bitno je da si ti (i ne samo ti) ovdje na ovom topicu rekla da ti je nebitno. istovremeno spominješ suživot - a nekakav mogući dijalog, razgovor, razumijevanje druge strane započinješ time da je tebi to nebitno. pa kako onda očekivati da ćeš razumijeti lezbejku, romkinju, srpkinju ili nevjernicu, kad ti ona govori o svom identitetu i kroz nedaće koje prolazi.
    Ja mislim da ti umjetno stvaraš razlike tamo gdje ih nema, ajde razumijem da je priča o lezbijkama itd. ali ti pišeš kao da se kod vjernik/nevjernik radi maltene
    o drugoj ljudskoj vrsti.

a segregacija jest žalosna, no, jesi li se žalostila kad je otvoren topic u duhu vjere?[/QUOTE
    ]

A zašto je taj topic segregacija, tamo se piše o vjerskim temama, kao što se na porodu piše o porodu?
    Ali ovdje se uglavnom piše mi vs oni, i to ja doživljavam segregacijom.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

[QUOTE=Dijana;2221825]

A zašto je taj topic segregacija, tamo se piše o vjerskim temama, kao što se na porodu piše o porodu?
    Ali ovdje se uglavnom piše mi vs oni, i to ja doživljavam segregacijom.
    ajd, ćirnula sam i vidjela da je i pikula malo oplela linkom po dawkinsu i ateistima prije par dana

uglavnom, u načelu, ja se slažem s tobom. to je tako.

ja sam to već negdje objasnila, što za mene znači ovaj topik. o čemu ja imam potrebu raspravljati na ovom topiku. u 90% slučajeva to će se odnositi na - opoziciju. na kritiku KC. onih 10% se odnosi na pitanja koje vertex raspravlja. na pitanja koje postavlja pčelica, al to je opet ovaj dio vezan uz opoziciju.
    za mene. ponavljam.
    ne mora biti za emsu, ne mora biti za mojcu il we.
    mene s ljudima na ovom topiku ne spaja način odgoja djece, ne spaja me način života. s nekima da, s nekima ne.
    spaja me to da smo manjina u današnjem društvu.
    to ti je kao da homoseksualne osobe otvore svoj topik, npr.
    o čemu će raspravljati?
    zašto ne bi o odgoju djece raspravljali sa mnom, heteroseksualnom osobom?
    ne, raspravljati će u devedeset posto slučajeva o tome na kakve probleme nailaze zato što su u manjini.
    možda nije najsretnija usporedba, al nemam sad vremena o tome mozgati, da ne pošaljem ko prošli put post na pol
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 13.09.2012. at 15:02

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

dobra ti je usporedba, cvijeto. homoseksualci otvore topic. i raspravljaju, upoznavaju se, govore o tome kako je živjeti u svijetu koji je heteronormativan. ne koji je heteroseksualan, nego heteronormativan. onda govore recimo o tome hoće li se skupiti na gay prideu ili ne. i uopće ne mogu o tome raspravljati i doći do nekakvih zaključaka jer svatko malo ulijeću ne-homoseksualci koji govore nešto poput ovog: "a zašto je spolna orijentacija bitna?", "ne dijelim ljude po spolnoj orijentaciji.", "čemu se vi to imate ponositi i zašto izlazite na ulice? meni je to bezveze. je li izlazimo mi heteroseksualci na ulice? ne izlazimo. eto." "vi ovim topicom pravite podjele između nas hetero i homo".

a nitko od tih koji to izjavljuju da dođe i da upita: "a što TI, kao homo, misliš o tome, daj mi reci, kako je tebi u ovom društvu, poslušat ću te. ti pričaj - ja ću slušati."

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    MC, prekrasno je to kako vi svojoj curi objašnjavate različitosti, koje onda doživljava i u svojoj okolini.

Ali, što je s ljudima kod kojih nema tih različitosti?
    Moje dijete može upoznati samo manje ili više zadrte (ispričavam se, ali stvarno ne znam bolji izraz) katolike

Oni koji su "drugačiji" su tihi, ne ističu se i nastoje se uklopiti (kao mi npr. ).
    Nema kod nas nejedenja šunke, barem ja nisam to doživjela. Ali sam doživjela da musliman krsti dijete u katoličkoj crkvi.

Kako usmjeravati dijete u takvoj okolini?
    Ne odgovaram PM, nego dodajem nešto priči o različitosti o kojoj su pisale ona, Mojca i Bodulica.
    Prošle godine je u razredu moga sina jedan dječak Bošnjak častio djecu u povodu Kurban Bajrama. Rekao im je da je Bošnjak i ukratko o tom blagdanu i podijelio bombone. Moj sin misli da je Kurban Bajram super.
    I ja sam se baš razveselila tom njegovom novom znanju.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ako se u topicu referirate na neke druge, a činite to, prihvatite da će vam ti drugi možda nekada na nešto odgovoriti.
    Nećemo se valjda samo busati otvorenošću, valja je nekad i pokazati/dokazati.
    Posljednje uređivanje od Dijana : 13.09.2012. at 15:14

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ali ti pišeš kao da se kod vjernik/nevjernik radi maltene o drugoj ljudskoj vrsti.
    ne radi se o drugoj ljudskoj vrsti, nego o istom principu. kao što je meni heteroseksualnost normalna i (u biti) nije mi bitna, jer toliko mi je "normalna" i dio mene da to i ne doživljavam kao dio svog identiteta i nikad nisam osjetila potrebu nekome reći da sam heteroseksualna, tako sam kroz priču sa lezbejkama (u nekoj radionici) naučila da je njima jako bitno reći da su lezbejke. i ja sam ih saslušala i shvatila zašto im je bitno, a nisam im govorila da je to nebitno i da ja ne dijelim ljude na lezbijke i hetero (jer ne dijele ni one) i da im je to bezveze što toliko potenciraju to lezbejstvo i da kad bi prihvatili uzuse sredine da bi ih ljudi prije prihvatili.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Vjerojatno i nije svim lezbijkama bitno reći da su lezbijke, kao što ni sigurno svim homos. nije bitno da svima
    objave da su homos. Ali im je sigurno bitno da ih nitko ne ugnjetava, i tu se slažem s njima.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nećemo se valjda samo busati otvorenošću, valja je nekad i pokazati/dokazati.
    naravno da će na topicu o homoseksualnosti, homoseksualci morati dokazivati svoj otvorenost prema heteroseksualcima.
    naravno da će na topicu o protjerivanju roma iz škabrnje, romkinja koja je ogorčena na takav potez morati dokazivati svoju otvorenost prema ne-romima.

pa je tako sasvim jasno da će na ireligioznom topicu, nevjernice morati pokazati svoju otvorenost prema vjernicama koje ih prozivaju zbog segregacije.

vjernice neće morati ništa. samo biti svoje.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

odustajem.
    sve sto mogu napisati bi vjerojatno bilo podlozno banu.

a za jos jedan turn over naprosto nemam volje.
    MC, hvala ti puno na pokusaju otvaranja ovakvog topika. dao mi je nekoliko vidika koje sam do sada zanemarivala u osobnom rastu i razvoju, pa smo ipak na dobitku i premda sad vec ozbiljno mislim da nema buducnosti za sam topik. steta i zapravo tuzno i strasno.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kao što rekoh, cijeli ovaj topic se temelji na razlici mi/oni. Vjerski topic fura svoje, ne izvlači ateiste
    da bi potvrdio sebe.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Možda je bilo podložno banu napisati da je Hrvatska jedna "katolička džamahirija", pa ga anledo nije dobila.
    Ne bi bilo vjerojatno ni što bi sad napisala.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pa nije nitko rekao da je povlastica ateista. nas nekoliko se skupilo ovdje, pišemo, trkeljamo, ako tako hoćete, pronalazimo se, preispitujemo sebe, svoj odgoj, svoja razmišljanja, učimo jedna od druge... a nekako ipak imamo zajednički nazivnik - da smo (manje više) ireligiozne. malo zalazimo u sve sfere života koje nas muče, o kojima razmišljamo, ponekad se tu nađe i neka izrečena glupost, so what? neka frustracija biva ispaljena, možda i bespotrebna, neki off topic... so what?
    Pa ovo mi baš OK. Ali ono... žalošćenje oko ovoga i onoga.... get over it and continue, bi bio neki moj moto, ono kad rasprava krene sad me ovo tako rastužilo, ma... u tim emotivnim registrima se meni osobno ne da, ali ako je to većini OK, ionako će to radit. Tj. let's keep the topic open, pa će svako pabirčit što mu paše, u kojem trenu. Ziher će se iskristalizirat uporni, meni je već bio koristan u raznim segmentima..

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Vjerojatno i nije svim lezbijkama bitno reći da su lezbijke, kao što ni sigurno svim homos. nije bitno da svima
    objave da su homos. Ali im je sigurno bitno da ih nitko ne ugnjetava, i tu se slažem s njima.
    reći znači živjeti svoj identitet. počev od toga da na forumu ne napišeš "mm" nego "mz".

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kao što rekoh, cijeli ovaj topic se temelji na razlici mi/oni. Vjerski topic fura svoje, ne izvlači ateiste
    da bi potvrdio sebe.
    Ne temelji se na razlici, nego na specifičnostima (anđeo smajlić ). A specifičnosti - ima.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

nisam bila na forumima, a sad ovo malo ću pročitati pa se javim.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Možda je bilo podložno banu napisati da je Hrvatska jedna "katolička džamahirija", pa ga anledo nije dobila.
    Ne bi bilo vjerojatno ni što bi sad napisala.
    bojim se i zamisliti sto bi ti napravila uvazenom novinaru koji je upotrijebio isti izraz, za istu ovu drzavu, a kojeg sam citirala ali bez navodnika jer se s njim slazem.
    banirala bi ga, pretpostavljam, iz javnog zivota?

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

s topica o odgoju u vjeri

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    http://verbum.hr/knjige/kako-odgajati-volju-4751/ je li itko pročitao ovu knjigu i može li je preporučiti -Kako odgajati volju
    je li ova knjiga vjerski obojana?
    ako nije, zasto se tamo pise o tome?
    smatrate li da ateisti ne odgajaju volju, ne vjeruju u pozitivnu motivaciju?

shvacate li?

i drugo, Dijana
    ja ne negiram nikog, ovdje pokusavam nikog izvlacit da bi potvrdila sebe
    zelim citati i pisati o iskustvima u svijetu u kojem smo, u nekom pogledu, manjina
    uostalom, bas se trenutno na odgoju u vjeri komentira clanak o ateistima i glavnim ateistickim piscima, pa tvoj argument uopce ne stoji

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

da odgovorim vertex
    K. povremeno uhvati razmisljanje o smrti, zna plakati prije spavanja i tako
    zasad se zadovolji objasnjenjima da cemo najvjerojatnije umrijeti kad budemo jako stari, bolesni i umorni od zivota
    i da je to kao kad zaspes, ne osjecas nista
    a o tome smo pricali i nakon kralja lavova, mislim
    the circle of life
    kako antilopa jede travu, lav antilopu, pa lav umre, pa njegovo tijelo nahrani travu i tako sve ide ukrug

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj anledo prvotno napisa Vidi poruku
    odustajem.
    sve sto mogu napisati bi vjerojatno bilo podlozno banu.

a za jos jedan turn over naprosto nemam volje.
    MC, hvala ti puno na pokusaju otvaranja ovakvog topika. dao mi je nekoliko vidika koje sam do sada zanemarivala u osobnom rastu i razvoju, pa smo ipak na dobitku i premda sad vec ozbiljno mislim da nema buducnosti za sam topik. steta i zapravo tuzno i strasno.
    Ajme, vratim se nakon par sati, a tu opet isto ko neki dan.
    Anledo i ostali, molim vas, nemojte ići.
    Mislim da se razbijačice topica treba ignorirati. Već je bilo rečeno da oni kojima smeta ovaj topic imaju stotine drugih tema, a uvijek mogu otvoriti novu.

Ljudi, zar je doista nemoguće imati kutak na forumu na kojem se ireligiozna osoba može naći s drugim ireligioznim, pa i religioznim, osobama kako bi raspravljali o ireligioznosti bez da upada uvrijeđena i iznenađena religiozna osoba koja skreće temu?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku

Ljudi, zar je doista nemoguće imati kutak na forumu na kojem se ireligiozna osoba može naći s drugim ireligioznim, pa i religioznim, osobama kako bi raspravljali o ireligioznosti bez da upada uvrijeđena i iznenađena religiozna osoba koja skreće temu?
    je
    al nije to jedina tema. takve su sve s imalo kontroverze u sebi. get over it to je u principu i - dobro. možeš pročitati i vidjeti jel možda nešto ima smisla. onda - možeš na dva načina reagirati - ući u raspravu. ili ignorirati i nastaviti po svom.
    meni se inače ne sviđa ovo tjeranje ljudi s topika. niti forumskim pravilima zaštićeni topici.

summer je dobro primijetila ovu knjigu o volji. nadam se da je sad ipak jasnije.

pa jel svim katolicima bitno da objave da su katolici? ne kužim ovo. ili im je bitno samo da ih neko ne ugnjetava
    a upravo onda kad se osjete "ugroženima" objava postaje bitna.
    kao i kritika.
    da je bilo foruma pedeset i šeste, al bi opleli po KPJ, samo tako
    sad su i vremena drugačija, pa smo i na manje stvari osjetljiviji. iako, zabrana najbolje moguće liječničke skrbi radi nečije ideje da nekakve stanice zove djetetom, nikako nije mala stvar, npr.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj summer prvotno napisa Vidi poruku
    da odgovorim vertex
    K. povremeno uhvati razmisljanje o smrti, zna plakati prije spavanja i tako
    zasad se zadovolji objasnjenjima da cemo najvjerojatnije umrijeti kad budemo jako stari, bolesni i umorni od zivota
    i da je to kao kad zaspes, ne osjecas nista
    a o tome smo pricali i nakon kralja lavova, mislim
    the circle of life
    kako antilopa jede travu, lav antilopu, pa lav umre, pa njegovo tijelo nahrani travu i tako sve ide ukrug
    Ovako smo vrlo slično i mi odgovarali na njihova pitanja o smrtnosti. Sjećam se da je bilo i plakanja s napomenom da oni ne žele da itko umre, ali smo ih u tim trenutcima umirivali da će se to dogoditi za jako puno godina i da ćemo još puno živjet pa smo im u šali znali reći da ćemo im vjerojatno do tada i dosaditi.

Kći je imala faze plakanja i kad je shvatila da moja mama koja je umrla 2 god. prije njenog rođenja jedino nju od unučadi nije vidjela ni upoznala, a ostalih troje je, iako je sestrina cura imala svega mjesec dana kad je umrla. Ova moja je znala biti neutješna pa bi onda slijedila pitanja: "Mama, a bi li mene nana K. voljela kao L., T., i A. ?", "A što ako joj se ja ne bi svidjela?". Sjećam se da su me ta pitanja izluđivala i nemalo puta mi je došlo da se poslužim vjerničkom terminologijom pa da joj kažem da je nana K. gleda s neba i tako to, ali nisam to mogla prevaliti preko usta pa smo onda smirivali situaciju govoreći joj kako je ona prekrasna curica i kako bi ju njena nana sigurno puno voljela i bila ponosna na nju, ali je bila jako bolesna pa nije mogla dočekati da se i ona rodi.

Uglavnom, bilo je puno takvih "škakljivih" situacija, ali kako su odrastali sve je došlo na svoje iako se moja L. ni dan danas nije do kraja pomirila da jedina nije upoznala moju mamu pa mi zna često spočitnuti kako joj malo o njoj pričam. No, to su već neke moje traume koje nisam sama sa sobom riješila iako se trudim već skoro 19 godina.
    Posljednje uređivanje od Bodulica : 13.09.2012. at 16:39

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni je žalosno da nitko od vjernica nije osjetio potrebu učestvovati na ovom topicu iz nesebičnih i prije svega solidarnih pobuda, stavljajući u fokus svog posta ono što nas tišti i o čemu govorimo ovdje. sigurno je koja riječ ili mišljenje napisano i s predrasudom ili čak netočno, pa donekle mogu i razumijeti potrebu da se neka netočnost želi ispraviti, ali zar je to jedino što može nagnati nekog da se javi na ovaj topic?
    emso ne znam jel to uopće moguće, svjetonazorski gledano, jer su polazišta u toj mjeri drugačija da je poštenije ne sudjelovati u vašem topicu.Ako se krene hvatati za svaku riječ,pojašnjavti ili objašnjavati je, nužno dolazi do rasprave ili razbijanja topica ili skretanja u smjeru u kojem kada ste ga osnivale niste željele.

ja mogu ljudski gledano imati suosjećanja za probleme s kojima se susrećete i od srca zaželjeti da pronađete način na koji ćete vi,a prvenstveno vaša djeca funkcionirati u ovom našem društvu kao samostalne i neovisne individue svjesne i ponosne na svoje stavove, ali ići korak dalje i odstupati od svojih najdubljih uvjerenja bilo bi krajnje licemjerno, kako s moje strane tako i s vaše kad bi proces bio suprotan.

zato ne mislim sudjelovati na ovom topicu jer u biti nemam što tražiti na njemu.savjetujte se, izražavajte i međusobno pronalazite svoj identitet na način na koji vam to već najbolje odgovara. kažem, polazište i uvjerenja su nam dijametralno suprotni, ako krenem izražavati svoja ispašće da patroniziram s visoka što mi je krivo jer iskrenost i izražavanje vlastitog stava nije nikakva povlastica već pravo.

inače, kao religiozna osoba najbliži su mi i najshvatljiviji ovdje bili postovi od vertex. eto toliko.
    Posljednje uređivanje od ronin : 13.09.2012. at 16:46 Razlog: lapsus

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ronin, hvala ti na javljanju. potpuno razumijem i poštujem.
    (drago mi je prije svega što si shvatila što sam željela reći)

p.s. moja opaska se nije odnosila na sve vjernice, nego samo one koje su se ovdje javile.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

meni je žalosno da nitko od vjernica nije osjetio potrebu učestvovati na ovom topicu iz nesebičnih i prije svega solidarnih pobuda, stavljajući u fokus svog posta ono što nas tišti i o čemu govorimo ovdje. sigurno je koja riječ ili mišljenje napisano i s predrasudom ili čak netočno, pa donekle mogu i razumijeti potrebu da se neka netočnost želi ispraviti, ali zar je to jedino što može nagnati nekog da se javi na ovaj topic?

p.s. moja opaska se nije odnosila na sve vjernice, nego samo one koje su se ovdje javile.
    javila sam se ovdje, ali nakon svega, mogu potpisati prva dva pasusa iz ronininog posta i povući se

ustvari, mogu dati svoj glas za micanje vjeronauka iz škole, odvajanje crkve od države i mnoge druge stvari koje nas mnoge smetaju a tiču se uplitanja crkve u svjetovni život. i tu sam uvjek spremna podržati zdravi razum i izaći na cestu

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Mene zanima koliko ste tradicijskog ipak prihvatili?
    Evo, meni nije problem reći da sam s djecom bojala jaja i da za Uskrs ipak napravim nešto obilniji i svečaniji ručak. Za Božić se također okupimo sa sestrinom obitelji, a pridruži nam se nekad i mm mama i njegov brat, a svi smo ireligiozni. Prihvatili smo taj datum jer na taj dan nitko ne radi pa je i najlakše nas okupiti, a iskreno smo započeli s tim običajem dok su djeca bila mala jer nismo htjeli da se osijećaju zakinutim u odnosu na vršnjake. Podsjećam, sestrin i moj sin su 91. godište i ne moram vas podsijećati na prilike tog doba.

Međutim, ta naša okupljanja nemaju vjersku konotaciju, ne molimo se, ne prihvaćamo te datume kao nekakve povijesne činjenice, ali nas veseli to zajedništvo, taj dašak tradicije naših starih i nisam do sada nalazila ništa lošeg u tome. Više sam puta čula od nekih vjernika kako smo licemjerni zbog toga, no ne osjećam ni ne prihvaćam to tako.

Više mi je to u stilu ove scene iz Malog mista http://www.youtube.com/watch?v=E8O2WoUBIec

Kako je to kod vas?

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

molim vas zanemarite oe moje pravopisne greške...pogotovo na "osijećati" i "podsijećati" jer iako znam kako se te riječi pišu ruka poleti na onako kako ja izgovaram Sad me bodu u oči, ali edit je stvarno prekratak.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U cijelom ovom natezanju na zadnjoj stranici potpisala bih cvijetu i summer. Meni je i normalno i poželjno da svi na ovom topiku imaju svoja i ne ista mišljenja. Mislim da razumijem sto vertex kaže o esmi. Ja ne bih potpisala svaki njen post na ovoj temi, ali je ne dozivljavam kao redaricu na ovom topiku.
    Za mene ovaj topik ni je ni odgoj u ateizmu (već sam o odgoju napisala sto mislim) niti mi/ oni.

Već sam to napisala a i cvijeta i summer su to jos jednom rekli.
    Topik je hvala bogu otvoren svima, Pa i upadima koji niti se na bilo kakvu rečenicu referiraju, niti predlažu rješenje za neke konkretne situacije, nego se globalno nalaze uvrijedenima, i u svemu vide mi/oni, a bar je 10 ljudi dosada na topiku pisalo, da ljude cijeni ili ne cijeni po karakteru, a ne po ateizmu ili vjeri.

I izraz katolička damahirija ili ateisticka damahirija ili neka druga damahirija sigurno nije razlog za ban.

Baniraju se ljudi koji sustavno i namjerno trolaju, ili oni kojima nedostaje elementarna pristojnosti i sposobnost kultivirane rasprave.
    I na srecu živimo u društvu u kojem nema svetih krava sto se tiče slobode govora.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Vidiš, ja mislila da je ovo ipak nešto više ograničeno na "jugoistočnu Hrvatsku", ovo što su pričali blagoslovi torba prvašića i takve stvari.... iako i naša ZG škola koju smo vidili samo kod izbora ima uz zastavu i križ, tako da možda i tamo blagosiljaju prvašiće... vidjet ću relativno uskoro.
    ne znam jel nam to u genima, podrijetlu ili navika, ali mi se stalno nekome moramo klanjati i ko ovčice za nekim ići. zadnjih 50 godina je to bio tito i pioniri, zadnjih 15, ustvari zapravo zadnjih 5-10 godina, najviše valjda zadnjih 5 križ i obavezno kršteni prvašići. i uvijek si obilježen, ili ako nemaš crvenu knjižicu ili ako ne nosiš križ...ja to tako vidim, uopće mi je u čitavoj toj priči manje bitno i manje nekako upada u oči priča vjernik-nevjernik, nego više me bode taj sljedbenički mentalitet..tu se bome uopće ne razlikujemo od njemaca.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    osobno uopće mama courage nisam tako doživjela, a pratim baš ovaj topic od samog početkaa. i inače mislim da je veliki dio ekipe na ovom forumu, uključujuči i osoblje vrlo sujetno što govori samo za sebe. meni je mc baš ugodno čitati, i mislim da je prilično jasna i konzistentna u iznošenju svojih stavova što je u biti prilična rijetkost.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Svidio mi se jako post od litale na početku topica gdje je napisala nešto u stilu "samo živim bez -izama".
    Ne živim u opoziciji nečega, nego svoje autentično ja, tako sam ja to shvatila, i to mi se sviđa.
    dubokofilozofski (ali i offtopično) bi se mogle zapitati koliko je moguće da se to autentično ja uopće oblikovalo bez uticaja različitih -izama, jer jedno je sigurno u vakuumu to ja nije nastalo. a i koliko bi takvo ja uopće moglo opstati takvo autentično bez nekih -izama i koliko se istovremeno nalazi u opoziciji prema nekim drugim -izmima, samim tim što ih ne slijedi. tako da bih rekla da je to sve prilično smjela izjava.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bodulice, i ja farbam jaja i kitim jelku, i to svake godine sve vecu i vecu... Kakve to veze ima s vjerom? Pa ni jaja ni bor nisu dio krscanske tradicije nego nasljedje prijasnjih vjerovanja. A da i jesu, ko mi to moze zabraniti? Osim toga dubim bundeve, palim svijece na Ivanje i sl. I bas mi je to sve skupa zajedno dobro.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pročitah prvi i zadnju stranicu bez namjere da se oglasim, ali sad sam vidjela da je ronin citira post od MC u kojem ako sam dobro shvatila poziva "vjernike" u nekom kontekstu na ovaj topic. Zašto?

i ako se dosta ateista javljalo na topic Odgoj u duhu vjer i mnogo nas je upravo zbog toga dobilo ban, meni ne pada na pamet nešto takvo učiniti ovdje. Nisam ni imala namjeru uopće čitati ovaj topic, ali eto svidjela mi se prva stranica gdje se predstavljate.

Žao mi je samo što se pod pojam "vjernik" većinom misli samo na katolike, a puno je vjerski zajednica i sekti u Hrvatskoj.

Svaki normalan čovjek pa tako i vjernik svoje djete sigurno uči toleranciji i poštivanju različitosti, ne nasilju, poštenju i da ako nekome ne možeš pomoć, nemoj mu ni odmoć. Sve je to stvar odgoja, karaktera i zdravog razuma a ne ateizma ili religije, uvjernja. Loše stvari doživljavamo od ljudi, ne od vjernika, ateista, crnaca, heterosekualaca , desničara ili ljevičara....

Osobno nemam problema s ateistima, vjernicima općenito ljudskim različitostima na bilo kojoj razini.
    Imam problema s bahatim, licemjernim, taštim ljudima te ljudima koji traže neka prava za sebe a drugima ga ne bi dali a sve pod krinkom ravnopravnosti i tolerancije.

Uživaj te cure,( nešto bih Vas pitala ali strah me da ne otvorim raspravu pa je bolje da odem).

summer onu knjigu nisam pročitala već sam vidjela reklamu za nju pa sam pitala jel ju je tko pročitao, pošto je imala zanimljiv naziv

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •