Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
ne znam jel nam to u genima, podrijetlu ili navika, ali mi se stalno nekome moramo klanjati i ko ovčice za nekim ići. zadnjih 50 godina je to bio tito i pioniri, zadnjih 15, ustvari zapravo zadnjih 5-10 godina, najviše valjda zadnjih 5 križ i obavezno kršteni prvašići. i uvijek si obilježen, ili ako nemaš crvenu knjižicu ili ako ne nosiš križ...ja to tako vidim, uopće mi je u čitavoj toj priči manje bitno i manje nekako upada u oči priča vjernik-nevjernik, nego više me bode taj sljedbenički mentalitet..tu se bome uopće ne razlikujemo od njemaca.
logicno, mentalitet je ostao isti samo se ime vjere promijenilo. ljudima treba nesto cega ce se bojati, nesto sto ce obozavati i nesto oko cega ce se moci osjecati mocno okruzen istomisljenicima. razlicitost i drugacije misljenje nisu pozeljni. razmisljanje svojom glavom ili apsolutno prihvacanje neceg sto ti je servirano kao apsolutna istina. nekad tito danas crkva, obrazac ponasanja identican. rezanje na one koji ne misle ko ti, sumnjicavost prema razlicitima, upiranje prstom i osudjivanje razlicitih.

druga vjere (ili nevjera), druga boja koze, razlicita seksualnost, razlicita frizura, tetoviranost... sve je dobrodoslo kao razlog za prozivanje i upiranje prstom. po potrebi neistomisljenike se i napada (cak i kad je u igri ljubav prema razlicitom nogometnom klubu). tako se stvaraju klinci koji ce ubiti nekog novog luku ritza