Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anin prvotno napisa Vidi poruku
    I za kraj bih pripomenula kako me uvijek osupnu komentari vjernika o ateističkoj isključivosti, dok s druge strane ne znam nijednog vjernika koji je svom prvašiću pružio izbor pohađanja-nepohađanja vjeronauka!!
    u jednom razgovoru s jednim frendom (ne ide na mise/crkvu....) kada sam rekla da naša djeca neće ići na vjeronauk u školi (tada smo još imali opciju vjeronauka u crkvi) dobila sam pljusku riječima da ja svojoj djeci ne dajem izbor. kada sam upitala kakav je izbor imalo njegovo dijete koje je po deafultu upisano na vjeronauk odgovora nije bilo.

ova tvoja ideja mi se jako sviđa-ponudit izbor. ono što mene brine, za slučaj da se odlučimo pružiti im taj izbor i oni se odluče za vjeronauk, kad krenu sa pitanjima-ja njima ne znam dati odgovor. mislim, poznam ja materiju, ali moje osobno mišljenje je daleko od vjeronaučnog učenja i samim time bih ih zbunila. najviše zato se i držimo ideje da na vjeronauk ne idu.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Anin, bas si lijepo sve napisala, i bas si mudro postupila. Ne znam bi li ja mogla tako, ili bi mu samo rekla, ne ides i gotovo. Nekako ga ne zelim u tako njeznoj dobi izlagati svemu i svacemu. Al mozda je ipak bolje, dati im izbor pa neka sami odluce.

Val, pa nije bitno sto ne poznajes materiju, ti ces im reci svoje, vjerouciteljica svoje pa nek odluce sami.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Val prvotno napisa Vidi poruku
    u jednom razgovoru s jednim frendom (ne ide na mise/crkvu....) kada sam rekla da naša djeca neće ići na vjeronauk u školi (tada smo još imali opciju vjeronauka u crkvi) dobila sam pljusku riječima da ja svojoj djeci ne dajem izbor. kada sam upitala kakav je izbor imalo njegovo dijete koje je po deafultu upisano na vjeronauk odgovora nije bilo.

ova tvoja ideja mi se jako sviđa-ponudit izbor. ono što mene brine, za slučaj da se odlučimo pružiti im taj izbor i oni se odluče za vjeronauk, kad krenu sa pitanjima-ja njima ne znam dati odgovor. mislim, poznam ja materiju, ali moje osobno mišljenje je daleko od vjeronaučnog učenja i samim time bih ih zbunila. najviše zato se i držimo ideje da na vjeronauk ne idu.
    Mi smo svoju djecu pitali. Rekli su da žele ići. Koliko je to bila njihova autonomna odluka, teško mi je procijeniti. Već sam ranije napisala da smo mm i ja unaprijed dogovorili da djeca mogu odustati u bilo kom trenutku - ako im bude preteško, ako shvate da im se to ne sviđa... kako god. Eto, već šestu i petu godinu kažu da bi išli. Ne pridaju tome ovakvu emotivnu komponentu kao mi odrasli. Njima je vjeronauk samo izborni predmet, kao informatika i slično. Tek kasnije će vjerojatno drugačije razmišljati o svemu, ali mogućnost izbora im ostaje. Nikada ih ne bi prisiljavali. Tako da je vjeronauk slučajno ispao jedna od stvari o kojoj su djeca mogla odlučiti. Ne čini mi se da su zbunjeni bilo čime. Oni znaju da mama doma čita literaturu drugih kultura, znaju što je npr. feng shui, ponekad sa mnom vježbaju yogu i slično. Dileme vjerojatno dolaze kasnije, s odrastanjem. Kako će se na kraju formirati - nemam pojma niti je to moja odluka (ili moja briga ). Uvjerih se gledajući ljude oko sebe da nekima organizirana vjera treba kao hrana i voda, neke kojima je to smetnja a ipak vjeruju, mnoge ravnodušne, neke koji su tijekom života promijenili stranu i sve varijante između... Sve je to ok dok ne gazimo jedni drugima po prstima i ne uzimamo si pravo da zagovaramo ispravnost jednog puta. To je ono što želim naučiti svoju djecu - da svatko smije odabrati kako želi i da su svi ti izbori jednako vrijedni.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 14.09.2012. at 08:22

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Uvjerih se gledajući ljude oko sebe da nekima organizirana vjera treba kao hrana i voda, neke kojima je to smetnja a ipak vjeruju, mnoge ravnodušne, neke koji su tijekom života promijenili stranu i sve varijante između... Sve je to ok dok ne gazimo jedni drugima po prstima i ne uzimamo si pravo da zagovaramo ispravnost jednog puta. To je ono što želim naučiti svoju djecu - da svatko smije odabrati kako želi i da su svi ti izbori jednako vrijedni.
    Meni je ovo isto jako važno (koliko se mogu "objektivno" procijeniti).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •