Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

budući da sam i sama imala (kratku) životnu fazu u kojoj sam u vjeri tražila utjehu i način da prihvatim gubitak meni tada najvažnije osobe u životu (jer je ona bila vjernik i njezinu sam smrt mogla prihvatiti samo kao privremeno odvajanje...), znam da ništa što djecu sada određuje i način na koji sada gledaju na svijet, nije vječno i trajno, nepromjenjivo. ma koliko dobro odradili svoj posao, vjeroučitelji ipak ne mogu od naše djece "stvoriti" vjernike za čitav život, niti je isključeno da će oni koji sada ne idu na vjeronauk postati fanatični vjernici...djeca će biti više ili manje zbunjena u tom (pre)ranom određivanju vjernik-nevjernik, ali će na kraju ipak sami odabrati svoj put, prije ili kasnije...
    a mene neće čuditi ako nas moja Šefica prisili na crkveno vjenčanje, ma, tko zna, za koju godinu ću možda otvarati teme poput pinguice...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Riječanka prvotno napisa Vidi poruku
    znam da ništa što djecu sada određuje i način na koji sada gledaju na svijet, nije vječno i trajno, nepromjenjivo. ma koliko dobro odradili svoj posao, vjeroučitelji ipak ne mogu od naše djece "stvoriti" vjernike za čitav život, niti je isključeno da će oni koji sada ne idu na vjeronauk postati fanatični vjernici...djeca će biti više ili manje zbunjena u tom (pre)ranom određivanju vjernik-nevjernik, ali će na kraju ipak sami odabrati svoj put, prije ili kasnije...
    Upravo ovo mene umiruje i opušta na ovu temu, baš si to super rekla.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

..djeca će biti više ili manje zbunjena u tom (pre)ranom određivanju vjernik-nevjernik, ali će na kraju ipak sami odabrati svoj put, prije ili kasnije...
    a mene neće čuditi ako nas moja Šefica prisili na crkveno vjenčanje, ma, tko zna, za koju godinu ću možda otvarati teme poput pinguice...
    najbolje si rekla, ništa ih ne određuje... a i ova zanesenost vjerom ne mora trajati vječno. kod moje male rođake je to na početku bilo vjerovanje, baka ju je od malena učila molitvi. prije nekoliko godina dok smo posjećivali jednu crkvu na moru, rekla sam joj da se slobodno pomoli, ako želi, da ćemo malena i ja prošetati po crkvi i dati joj to vrijeme, ali da sam ateistkinja i da ne vjerujem u boga pa se ne mislim moliti. djevojčica je bila toliko iznenađena da postoje ljudi koji ne vjeruju u boga da je zaboravila na molitvu. negdje od šestog razreda je počela opako sumnjati i dovoditi sve vjeroučiteljičine tvrdnje u pitanje, u sedmom se htjela ispisati (pa ju je najbolja frendica napala na pasja kola, da se ipak predomislila), i danas veli da više ne vjeruje nego što vjeruje.

dijete moje poznanice također je negdje u petom počelo sumnjati i zatražilo da ju se ispiše sa vjeronauka, da ona u to više ne vjeruje. a u prvom razredu je još mamu uvjeravala da sve što vide oko sebe je bog stvorio.

Ono što bih ja voljela je, čini mi se, prilično razumno: samo da se vjeronauk tretira jednako kao ostale izborne predmete. Konkretno, u školi mog sina, ako se na talijanski i informatiku ide u drugu smjenu, neka se ide i na vjeronauk. U školama u kojima se izborni predmeti raspoređuju u zadnje satove, neka tako bude za sve izborne predmete.
    Samo bojim se da je i ovo neostvarivo.
    neostvarivo je, jer u tim ugovorima točno piše da se vjeronauk (iako izborni) mora tretirati kao da je obavezni (znači mora u satnicu s obaveznim). da je izborni kao svaki drugi, u drugoj smjeni, mislim da bi posjećenost tog predmeta već drugačije izgledala. pa je i posljednjoj budali jasno zašto je ta odredba u ugovoru.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Nemam vremena bas puno pisati, ali koliko sam shvatila iz clanka nije ga nitko pitao nego je spontano u svom objasnjavanju sto je holokaust i njegovog osobnog prozivljavanja (i prezivljavanja) istog rekao i to da za njega bog ne postoji. Meni je to sasvim normalno i logicno da netko ako zeli javno izrazi svoj stav i svoja (ne)vjerovanja. Uostalom, i ja sam sklona u usputnom razgovoru ako nekako takva tema dodje na tapetu sasvim neoptereceno izjaviti da ne vjerujem u boga (iako ponekad cujem onu famoznu "pa moras u nesto vjerovati" recenicu na koju svaki put zelim odgovoriti "a zasto bi morala se oprostiti s razumom i logikom" ali se obicno suzdrzim).

Ono sto mi je strasno je da smo postali drustvo u kojem je moguce da se o necijem spontanom izrazavanju vlastitog nevjerovanja pisu novinski clanci! I da se na ovom forumu takvi istupi nazivaju "outanjem" (u smislu koliko je to postalo drustveno nepozeljno)...

Ako nista drugo, bar je to povod da se napisu i njegove druge recenice koje na zalost treba u ovom drustvu puno cesce spominjati - o holokaustu, o genocidu Zidova, pravoslavaca i Roma u Jasenovcu, o segragaciji u Vukovaru, o netrpeljivosti prema Romima itd itd itd...
    Posljednje uređivanje od sillyme : 27.09.2012. at 09:48

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku

Ako nista drugo, bar je to povod da se napisu i njegove druge recenice koje na zalost treba u ovom drustvu puno cesce spominjati - o holokaustu, o genocidu Zidova, pravoslavaca i Roma u Jasenovcu, o segragaciji u Vukovaru, o netrpeljivosti prema Romima itd itd itd...
    kakava je to segregacija u Vukovaru? nikad čula, vidjela niti doživjela.

što se Lustiga tiče, mislim da je upravo onako kako sam i prvotno zamišljala. ovaj mi članak daje najrealniji prikaz

http://www.tportal.hr/komentari/kome...l#.UHAf9xgu2Ac

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku

što se Lustiga tiče, mislim da je upravo onako kako sam i prvotno zamišljala. ovaj mi članak daje najrealniji prikaz

http://www.tportal.hr/komentari/kome...l#.UHAf9xgu2Ac
    u ovom prvom djelu mikić ima pravo, šteta što se o samom filmu i glavnom liku nigdje nije govorilo u novinskim člancima. mada ne bih se složila s temom koja je "vrištala", al' ajd de, to je njegovo viđenje.

ali ovo mi je zanimljivo...

ti, dorotea, stvarno vjeruješ u ovo: "No onda je nepoznat netko pronio glas da projekcije neće biti jer organizatori nisu stigli pa su djeca nakon škole naprosto otišla svojim kućama. Nije se dakle radilo ni o kakvome bojkotu roditelja, nego prije o nečijoj diverziji."

da je netko potpuno nepoznat, po školi prenio glas da projekcije neće biti i da učitelji i ravnatelj ni u jednom trenu nisu osjetili potrebu negdje i nekako provjeriti "glasine" koje se "šire po školi"? valjda je netko od učitelja bio zadužen da odvede djecu na projekciju? i onda se začuo neki glas i nitko od zaduženih učitelja, nastavnika, administracije, ravnatelja nije osjetio potrebu provjeriti kod organizatora ?!?

pa tko vodi tu školu, ravnatelj ili nekakav nepoznati glas?

a što ako se nepoznati glas drugom prilikom opet oglasi, recimo, uvjeri učenike da neće biti školskog izleta ili mise?

(ili, po ocjenama onih drugih - čitatelja 'liberalnog' svjetonazora – zatucani, primitivni, zaostali... kromanjonci)

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

mene od priče oko Lustiga više čudi da dorotea24 postavlja ovo pitanje.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

mene od priče oko Lustiga više čudi da dorotea24 postavlja ovo pitanje.
    pa evo opiši mi onda ti kako izgleda ta segregacija.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

pa evo opiši mi onda ti kako izgleda ta segregacija.
    ustvari da se ne igramo mačke i miša, predpostavit ćemo da ste se malo nespretno izrazile jer segregacija podrazumijeva nekakvo razdvajanje ljudi koji se kosi s načelima ljudskih prava. dakle, mene zanima jeste li vi uopće upoznate sa stanjem u tom gradu i znate li o čemu pričate ili ste to samo tako spomenule na temelju nečega pročitanogi sl.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

MC uhvatila si se oko nebitne stvari, taj netko može biti i sam ravnatelj primjerice. Poanta je da se ne radi o masovnom organiziranom bojkotu što vjerujem.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

MC uhvatila si se oko nebitne stvari, taj netko može biti i sam ravnatelj primjerice. Poanta je da se ne radi o masovnom organiziranom bojkotu što vjerujem.
    to baš nije nebitna stvar, ali, u redu, kužim sad na što si ti ciljala.

kad u ovakvom tonu postavljaš pitanje, jasno je svakome da odgovor i ne tražiš, pa teško da će ti itko i odgovoriti, a kamo li da će netko otvoriti dušu koji je tu segregaciju i doživio. to što ti nisi čula, vidjela i nisi doživjela ne čudi, ali i ne znači da je to argument da segregacija u vukovaru ne postoji (nije postojala).

ali evo nekoliko linkova:
    http://www.vecernji.hr/regije/za-djecu-hrvata-srba-vukovaru-nastava-istom-programu-clanak-452935
    http://www.h-alter.org/vijesti/hrvatska/barbara-kucica

http://vimeo.com/26673968

(mene bi recimo zanimalo kako u vukovaru žive one koje se ne izjašnjavaju ni kao hrvatice, ni srpkinje, ni kao vjernice).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •