Stranica 21 od 63 PrviPrvi ... 11192021222331 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,001 do 1,050 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    I još raspela po školama! Pa time se treba pozabaviti.
    Kad smo već kod raspela, moram primijetiti da je razred mojeg sina jedini u tom hodniku (za druge učionice ne znam, nisam bila) u kojem nema raspela. Ne znam samo, je li to zato što su oni jedini razred s čak četvero ne-polaznika vjeronauka, ili je njihova učiteljica nešto širih nazora (ne znam doduše koliko ona na to može utjecati), ili je nešto treće u pitanju. Bilo kako bilo, meni je drago bar zbog tog detalja.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj kata.klik prvotno napisa Vidi poruku
    dali bi istoj toj prijateljici ili prijatelju bila vjenčana kuma kod matičara?
    Bih i bila sam.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Kad smo već kod raspela, moram primijetiti da je razred mojeg sina jedini u tom hodniku (za druge učionice ne znam, nisam bila) u kojem nema raspela. Ne znam samo, je li to zato što su oni jedini razred s čak četvero ne-polaznika vjeronauka, ili je njihova učiteljica nešto širih nazora (ne znam doduše koliko ona na to može utjecati), ili je nešto treće u pitanju. Bilo kako bilo, meni je drago bar zbog tog detalja.
    tanja_b, o kojoj školi se radi, ako nije tajna? (može i na pp). je li to možda ona kod placa?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

na jučerašnjoj tribini je voditeljica rekla nešto u stilu:

zašto je loše da se djeca već u mladim godinama susreću sa diskriminacijom:
    - jer će misliti da je diskriminacija normalna pojava
    - jer će odrastati u uvjerenju da se protiv diskriminacije ništa ne može učiniti
    - jer oni koji diskriminiraju će misliti da imaju pravo na to.

nadam se da ću jedno predavanje moći dobiti, pa ga stavim na net.

i rasprava je bila zanimljiva. prvo su se javili vjernici da objasne da nevjernici nisu diskriminirani obožavam rasprave koje započinju takvim konstatacijama. redovito se netko nađe, bilo da se radi o ovakvoj tribini, ili o tribini o nasilju nad ženama gdje se dušebrižnici prvi jave s većim monologom da u biti nema nasilja, nema diskriminacije, i ako i ima, da se to odnosi na sve ili na druge. onda su se javili objasniti da papa nije autokrat. i da u ateističkoj europi sve više ljudi pije psihofarmake, što je dokaz da su nesretni bez vjere. na to se javio jedan momak i rekao da se u africi pije jako malo psihofarmaka, što mora da je dokaz da su jako sretni vjernici.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    ili o tribini o nasilju nad ženama gdje se dušebrižnici prvi jave s većim monologom da u biti nema nasilja, nema diskriminacije
    Haha, da, to sam i ja primijetila na međunarodnim konferencijama o nasilju nad ženama. Predstavnice iz SAD-a i Austrije pričaju u stilu "borimo se već 30 godina, neke stvari su sada bolje, ali još uvijek postoje ogromni problemi", a onda predstavnici Irana (naravno, muškarci) vele "a mi vam nemamo takvih problema, kod nas nema nasilja nad ženama".

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

na jučerašnjoj tribini je voditeljica rekla nešto u stilu:

zašto je loše da se djeca već u mladim godinama susreću sa diskriminacijom:
    - jer će misliti da je diskriminacija normalna pojava
    - jer će odrastati u uvjerenju da se protiv diskriminacije ništa ne može učiniti
    - jer oni koji diskriminiraju će misliti da imaju pravo na to.

nadam se da ću jedno predavanje moći dobiti, pa ga stavim na net.

i rasprava je bila zanimljiva. prvo su se javili vjernici da objasne da nevjernici nisu diskriminirani obožavam rasprave koje započinju takvim konstatacijama. redovito se netko nađe, bilo da se radi o ovakvoj tribini, ili o tribini o nasilju nad ženama gdje se dušebrižnici prvi jave s većim monologom da u biti nema nasilja, nema diskriminacije, i ako i ima, da se to odnosi na sve ili na druge. onda su se javili objasniti da papa nije autokrat. i da u ateističkoj europi sve više ljudi pije psihofarmake, što je dokaz da su nesretni bez vjere. na to se javio jedan momak i rekao da se u africi pije jako malo psihofarmaka, što mora da je dokaz da su jako sretni vjernici.
    Zanimljivo . A propos psihofarmaka, mislim da moram ispraviti netočan navod, najmanje ih piju pripadnici scijentiologije .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    ta segregacija mi je potpuno neprihvatljivo rješenje.
    kužim što hoćeš reći, no ja ne doživljavam to tako, ajmo reći, drastično, već mislim da bi klincima tako bilo lakše.

iskreno, najrađe bih da se pokrene novi predmet (etika, štogod), ali za to, očito, nema šanse,
    pa mi se ideja da je nekoliko njih "u istoj kaši" čini bolja nego da je jedno po jedno dijete u pitanju.

no i to je, očito, nedostižno.

inače, meni je jasno da se neki roditelji lome i ne znaju što bi i da, ponekad, idu kontra jer dijete je dijete.
    obično sam bila crna ovca koja se borila i za sebe i za druge, ali voljala bih da se posljedice mojih borbi ne prelamaju
    preko leđa moje djece, barem ne još sad.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ne znam, ja to uopće ne vidim kao segregaciju. Po meni je to praktično rješenje. (ja na cijelo to pitanje vjeronauka i dalje gledam kao dijete, ne kao roditelj, jer mi je glavi bliže kad sam ja bila u toj ulozi nego kad će moje dijete biti. a, kao djetetu, bilo mi je jako važno da ima još barem jedna osoba iz razreda koja ne ide, s kojom se mogu družiti i da se ne osjećam baš kao jedan jedini uljez. a kad nas je u srednjoj bilo pola razreda na etici, napokon se nisam osjećala kao čudakinja).

A i ti nastavnici koji ne dovedu dijete sa sobom u zbornicu . Ja sam u osnovnoj puno puta s nastavnikom iz matematike u zbornici ispravljala zadaće ostalim razredima. Ne preko vjeronauka, izvlačio me sa ostalih predmeta

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj suncokret prvotno napisa Vidi poruku
    jesi ti svoje dijete na vjeronauk upisala kao vjernik, ili ?
    da je poželjelo ići i u drugom razredu dopustila bi mu jer ste vjernici, ili ?

ne kužim tvoje postove na ovoj temi, ali baš nimalo.
    Čitaj pažljivije, pa ćeš razumjet, al ni to neće pomoć ako si baš odlučila da ne razumiješ moje postove, no nema veze
    Ja sam objasnila već da je moje dijete imalo IZBOR, ono je samo odlučilo jednu godinu ići, a drugu, treću itd ne ići na vjeronuk..Ja ga nisam upisala na prvu godinu vjeronauka kao vjernik (gdje si to isčitala da sam vjernik), niti bi mu dopustila da vjeronauk pohađa u narednim razredima zato što sam vjernik (jer nisam) , već bi mu to dopustila oko bi ono (dijete) to željelo.. Eto, kako si već pitala, nadam se da sam sad ovo skroz pojasnila..
    Kada sam napisala da ne podržavam ireligiozne roditelje koji upisuju djecu na vjeronauk iz straha, mislila sam upravo na to - upise iz straha!
    Pri upisivanju mog djeteta, prve godine, te neupisivanju sljedećih, strah mene kao roditelja nije bio argument...

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

samo što nikad nećemo doći do tih troje - četvoro, ako netko ne učini prvi korak. :/ nečije dijete mora učiniti prvi korak, a čije bi to dijete onda trebalo biti? to je ono što moia i anin pokušavaju reći, čini mi se. ili barem eto ja pokušavam skrenuti pažnju na taj aspekt.
    međutim i anin je svom djetetu dala izbor i upisala ga u prvom razredu na vjeronauk. je li njeno dijete upisalo vjeronauk iz znatiželje, ili straha da ne bude jedino u razredi, ili nečeg trećeg-nevažno. nije mu rekla: ti ne ideš jer mi nismo vjernici.
    i moji imaju izbor, ako žele neka idu, ako ne, ne.
    a sigurna sam da je i kod drugih tako. ne vjerujem da postoje nevjernici koji tjeraju djecu na vjeronauk.

poanta je u tome da ta djeca ne bi trebala biti uopće u takvoj poziciji u koju su stavljena.
    i nisam za to da se stvari prelamaju preko leđa djece, ako ta djeca za to nisu spremna.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj suncokret prvotno napisa Vidi poruku
    poanta je u tome da ta djeca ne bi trebala biti uopće u takvoj poziciji u koju su stavljena.
    i nisam za to da se stvari prelamaju preko leđa djece, ako ta djeca za to nisu spremna.
    potpuno se slažem s tvojom prvom rečenicom. ne bi trebala, ali realnost je takva kakva je i svatko od nas donosi svoje odluke. moje mišljenje je da koju god odluku doneseš to se "prelama" preko dječjih leđa. i ako ga ne pošalješ na vjeronauk, pa je usamljeno izvan učionice (s raznim varijacijama sličnog iskustva, kao što smo vidjeli) i ako ga pošalješ, pa tamo sluša (i upija) sadržaj koji kao roditelj smatraš neprimjerenim, besmislenim, nepotrebnim, štetnim ili što god. dok mu istovremeno doma prenosiš svoj vlastiti stav o tom predmetu.

s druge strane, pripadam onim roditeljima koji odluku o odlasku ili neodlasku na vjeronauk ne prepuštaju volji djeteta. sad se neki mogu čuditi kako mogu biti tako grozna i autoritativna mater, ali eto, smatram da dijete njenih godina ne može još znati donijeti dovoljno zrelu odluku o tome (kao i o mnogim drugim stvarima tipa cjepljenje, odlazak u krevet i sl.).
    Posljednje uređivanje od mama courage : 18.09.2012. at 20:39

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pa istina, ako se odluka o pohadjanju vjeronauka prepusta volji djeteta, onda su u principu anin i Pcelica u istoj situaciji. Zasto ne? Dijete od anin je odlucilo ici jednu godinu. Mozda bi i Pcelicino dijete odlucilo ici i onda bi problemi bili daleko manji (pogotovo da uopce nismo znali koje su Pcelicine dvojbe). Ili bi rekla da ne zeli. I onda, usprkos sredini u kojoj zive, uopce ne mogu zamisliti Pcelicu da tjera kcer da ide nekamo gdje stvarno ne zeli.

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

s druge strane, pripadam onim roditeljima koji odluku o odlasku ili neodlasku na vjeronauk ne prepuštaju volji djeteta. sad se neki mogu čuditi kako mogu biti tako grozna i autoritativna mater, ali eto, smatram da dijete njenih godina ne može još znati donijeti dovoljno zrelu odluku o tome (kao i o mnogim drugim stvarima tipa cjepljenje, odlazak u krevet i sl.).

Ako si ti grozna i autoritativna, onda su svi roditelji koji upisuju djecu na vjeronauk bez pitanja (a takvi su skoro svi) isto tako grozni i autoritativni...ne - to je za tebe (kao i za njih) jednostavno nešto što za djecu odlučuje roditelj..

Ja sam se vodila time da je često zabranjeno voće najslađe, i onda bi taj vjeronauk u očima djeteta bio "big deal" i tako...ovako, vidjeli, čuli, isprobali, nema fame, nema vauuu što je to nepoznato na što svi drugi idu...i ipak je bolje radit nešto drugo, npr prepustit se slobodnim aktivnostima za to vrijeme

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    .

I još raspela po školama! Pa time se treba pozabaviti.
    Kod nas bila raspela do prije nekoliko godina, a onda je, ako nisam nesto pomijesala, stigao dopis da se raspela micu iz ucionica.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

potpuno se slažem i ja svoje nisam htjela upisati u prvom razredu, ali je mm imao dvojbi.tada bi to i lakše prihvatili-mi ne idemo i gotovo.
    ali da se mm i složio, ili da mi se dalo ustrajati na tome da ne idu (danas mi je žao što nisam), slušali bi i djecu. u smislu da bi ih upisali ako bi dramili i baš inzistirali, a ja procjenila da bi im bilo preteško nositi se s tim da jedini u razredu ne idu.
    pretpostavljam da bi i ti tvoju pustila da ide kad bi ona baš zapela i ako bi joj to bilo jako važno. i ako bi procjenila da će se ona teško nositi s tim. vjerojatno ne bi išla na štetu svog djeteta samo zbog vjeronauka.
    nisu sva djeca jednaka,a niti sve sredine.
    jednostavno ne bi trebali biti u situaciji da se u školi moramo izjašnjavati o vjeri. a mi odrasli bi se trebali pozabaviti time.

problem je još veći i time što u našim školama ustvari niti nema izbornih predmeta, za niti jedan izborni predmet nije osigurana alternativa za djecu koja taj predmet ne izaberu. bar je kod nas tako, niti za vjeronauk, niti za informatiku i strani jezik. tako da je to po meni problem s kojim bi se ministarstvo ozbiljno trebalo pozabaviti. ovako imamo izborne predmete, koji to ustvari nisu i djecu koja lutaju hodnicima ako na neki izborni predmet ne idu. a ni čekanje po knjižnicama mi nije neko rješenje. a da ne govorim kako već od 6. razreda imaju po 7 sati jer treba to sve potrpati u raspored.
    kad bi se uvela alternativa za sve izborne predmete i ukinulo da se izborni predmet održava ako je upisan dovoljan broj djece i s vjeronaukom bi bilo lakše.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kad smo Mudraca upisivali u školu imali smo dvojbu, te odlučili da u 1. razredu ide (nismo i još uvijek ne smatramo da je dijete prije upisa u školu sposobno o tome odlučivati, ne zna ni što je predmet, pa obvezni ili izborni...u svakom slučaju to ne može, po nama, biti informirani izbor). Ispalo je i bolje no smo se nadali - vrlo je brzo počeo prigovarati, bilo mu dosadno, stalno su bojali onu radnu i sve u svemu, zahvaljujći vjeroučiteljici koja ga nije nikako motivirala, sadržaj ga se nije ni malo "primio". Od 2. više ne ide, a tek je sada, u 5. dobio satnicu u kojoj je vjeronauk uvijek prvi ili zadnji sat (trudili su se, ne kažem da nisu, prošle je god 3 od 4 sata bilo tako, dakle jedna "rupa" u dva tjedna). Neko vrijeme bio je jedini koji ne ide, a kasnije se priključila još jedna djevojčica. Nikakvih problema, koliko znamo, nije imao, odlično je socijaliziran, predstavnik razreda prve 4 godine (iako ne ide na vjeronauk, kao i naša država - preko 90% vjernika, a predsjednik agnostik...). Sve u svemu, njegov je izbor bio da ne ide, nakon što je probao (nismo htjeli efekt zabranjenog voća).
    Šefica je druga priča - na nju smo htjeli primijeniti isti model, ali već vidim da će to ići malo teže. Pjesmice, obavijesti o blagoslovu torbe (u nedjelju, u crkvi, dakle sasvim korektno)..., sve upija i voli taj predmet. Prije par dana na TV neki prilog o nekoj pocesiji, a ona meni - i ti bi trebala tamo ići da malo naučiš o vjeri. Ima drugu vjeroučiteljicu i ta "zna što radi". Šefica je njoj već sve rekla o bratu i njegovoj kratkoj vjerničkoj karijeri, tako da, ako se ovo nastavi u ovom smjeru, iduće godine moram ukinuti pravo izbora i prisilno to prekinuti, bojim se da njen izbor ne bi bio nešto s čim bi se mogla nositi. Iako, moram priznati, učinila sam grešku u koracima, jer sam tek nakon potpisane suglasnosti shvatila da ČAK dvoje djece neće ići, da sam to znala ranije, bilo bi ih već troje...Mislila sam, ja imam razrađen model, kad evo...Iskreno se nadam da će se dok Zmajica krene u školu vjeronauk vratiti gdje mu je mjesto.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

S obzirom da se tema vratila na vjeronauk u školi, sad ću i ja nešto. Znamo da se, zbog ugovora s Vatikanom, vjeronauk neće tako lako iseliti iz škola, a netko je dobro primijetio da treba misliti i na vjeroučitelje koji bi onda ostali bez posla.
    Ono što bih ja voljela je, čini mi se, prilično razumno: samo da se vjeronauk tretira jednako kao ostale izborne predmete. Konkretno, u školi mog sina, ako se na talijanski i informatiku ide u drugu smjenu, neka se ide i na vjeronauk. U školama u kojima se izborni predmeti raspoređuju u zadnje satove, neka tako bude za sve izborne predmete.
    Samo bojim se da je i ovo neostvarivo.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Riječanka prvotno napisa Vidi poruku
    Kad smo Mudraca upisivali u školu imali smo dvojbu, te odlučili da u 1. razredu ide (nismo i još uvijek ne smatramo da je dijete prije upisa u školu sposobno o tome odlučivati, ne zna ni što je predmet, pa obvezni ili izborni...u svakom slučaju to ne može, po nama, biti informirani izbor). Ispalo je i bolje no smo se nadali - vrlo je brzo počeo prigovarati, bilo mu dosadno, stalno su bojali onu radnu i sve u svemu, zahvaljujći vjeroučiteljici koja ga nije nikako motivirala, sadržaj ga se nije ni malo "primio". Od 2. više ne ide, a tek je sada, u 5. dobio satnicu u kojoj je vjeronauk uvijek prvi ili zadnji sat (trudili su se, ne kažem da nisu, prošle je god 3 od 4 sata bilo tako, dakle jedna "rupa" u dva tjedna). Neko vrijeme bio je jedini koji ne ide, a kasnije se priključila još jedna djevojčica. Nikakvih problema, koliko znamo, nije imao, odlično je socijaliziran, predstavnik razreda prve 4 godine (iako ne ide na vjeronauk, kao i naša država - preko 90% vjernika, a predsjednik agnostik...). Sve u svemu, njegov je izbor bio da ne ide, nakon što je probao (nismo htjeli efekt zabranjenog voća).
    Šefica je druga priča - na nju smo htjeli primijeniti isti model, ali već vidim da će to ići malo teže. Pjesmice, obavijesti o blagoslovu torbe (u nedjelju, u crkvi, dakle sasvim korektno)..., sve upija i voli taj predmet. Prije par dana na TV neki prilog o nekoj pocesiji, a ona meni - i ti bi trebala tamo ići da malo naučiš o vjeri. Ima drugu vjeroučiteljicu i ta "zna što radi". Šefica je njoj već sve rekla o bratu i njegovoj kratkoj vjerničkoj karijeri, tako da, ako se ovo nastavi u ovom smjeru, iduće godine moram ukinuti pravo izbora i prisilno to prekinuti, bojim se da njen izbor ne bi bio nešto s čim bi se mogla nositi. Iako, moram priznati, učinila sam grešku u koracima, jer sam tek nakon potpisane suglasnosti shvatila da ČAK dvoje djece neće ići, da sam to znala ranije, bilo bi ih već troje...Mislila sam, ja imam razrađen model, kad evo...Iskreno se nadam da će se dok Zmajica krene u školu vjeronauk vratiti gdje mu je mjesto.
    smiješno mi je, jer ovakav scenarij predviđam i kod svoje "šefice".
    ja stvarno, ali stvarno kod nje ne vidim nikakvu mogućnost ako zapili da ide na vjeronauk, da joj se isto zabrani. da se nju ostavi na hodniku. ta bi valjda sama ušla unutra i potpisala sve što treba potpisati.

a i moj j je isto 4 godine bio predstavnik razreda, evo i petu izabralo predsjednika ateista. j čak nije ni agnostik

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

U ovakvim dilemama sam i ja - nikako ne želim efekt "zabranjenog voća" i bumerang pa da u pubertetu otkrije religiju "with a vengance" i postane ono što ja percipiram zadrtim tipom (a toga se grozim u svakoj domeni), a njoj su ti sadržaji zasad privlačni. Vidjet ćemo za koju ću se strategiju odlučit, bit će to vježba balansiranja, najvjerojatnije. Ja isto brijem da većina učitelja "ne zna što radi" pa da to neće biti toliki izazov, ali vidjet ćemo.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

budući da sam i sama imala (kratku) životnu fazu u kojoj sam u vjeri tražila utjehu i način da prihvatim gubitak meni tada najvažnije osobe u životu (jer je ona bila vjernik i njezinu sam smrt mogla prihvatiti samo kao privremeno odvajanje...), znam da ništa što djecu sada određuje i način na koji sada gledaju na svijet, nije vječno i trajno, nepromjenjivo. ma koliko dobro odradili svoj posao, vjeroučitelji ipak ne mogu od naše djece "stvoriti" vjernike za čitav život, niti je isključeno da će oni koji sada ne idu na vjeronauk postati fanatični vjernici...djeca će biti više ili manje zbunjena u tom (pre)ranom određivanju vjernik-nevjernik, ali će na kraju ipak sami odabrati svoj put, prije ili kasnije...
    a mene neće čuditi ako nas moja Šefica prisili na crkveno vjenčanje, ma, tko zna, za koju godinu ću možda otvarati teme poput pinguice...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

znam da ništa što djecu sada određuje i način na koji sada gledaju na svijet, nije vječno i trajno, nepromjenjivo. ma koliko dobro odradili svoj posao, vjeroučitelji ipak ne mogu od naše djece "stvoriti" vjernike za čitav život, niti je isključeno da će oni koji sada ne idu na vjeronauk postati fanatični vjernici...djeca će biti više ili manje zbunjena u tom (pre)ranom određivanju vjernik-nevjernik, ali će na kraju ipak sami odabrati svoj put, prije ili kasnije...
    Upravo ovo mene umiruje i opušta na ovu temu, baš si to super rekla.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

..djeca će biti više ili manje zbunjena u tom (pre)ranom određivanju vjernik-nevjernik, ali će na kraju ipak sami odabrati svoj put, prije ili kasnije...
    a mene neće čuditi ako nas moja Šefica prisili na crkveno vjenčanje, ma, tko zna, za koju godinu ću možda otvarati teme poput pinguice...
    najbolje si rekla, ništa ih ne određuje... a i ova zanesenost vjerom ne mora trajati vječno. kod moje male rođake je to na početku bilo vjerovanje, baka ju je od malena učila molitvi. prije nekoliko godina dok smo posjećivali jednu crkvu na moru, rekla sam joj da se slobodno pomoli, ako želi, da ćemo malena i ja prošetati po crkvi i dati joj to vrijeme, ali da sam ateistkinja i da ne vjerujem u boga pa se ne mislim moliti. djevojčica je bila toliko iznenađena da postoje ljudi koji ne vjeruju u boga da je zaboravila na molitvu. negdje od šestog razreda je počela opako sumnjati i dovoditi sve vjeroučiteljičine tvrdnje u pitanje, u sedmom se htjela ispisati (pa ju je najbolja frendica napala na pasja kola, da se ipak predomislila), i danas veli da više ne vjeruje nego što vjeruje.

dijete moje poznanice također je negdje u petom počelo sumnjati i zatražilo da ju se ispiše sa vjeronauka, da ona u to više ne vjeruje. a u prvom razredu je još mamu uvjeravala da sve što vide oko sebe je bog stvorio.

Ono što bih ja voljela je, čini mi se, prilično razumno: samo da se vjeronauk tretira jednako kao ostale izborne predmete. Konkretno, u školi mog sina, ako se na talijanski i informatiku ide u drugu smjenu, neka se ide i na vjeronauk. U školama u kojima se izborni predmeti raspoređuju u zadnje satove, neka tako bude za sve izborne predmete.
    neostvarivo je, jer u tim ugovorima točno piše da se vjeronauk (iako izborni) mora tretirati kao da je obavezni (znači mora u satnicu s obaveznim). da je izborni kao svaki drugi, u drugoj smjeni, mislim da bi posjećenost tog predmeta već drugačije izgledala. pa je i posljednjoj budali jasno zašto je ta odredba u ugovoru.

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    S obzirom da se tema vratila na vjeronauk u školi, sad ću i ja nešto. Znamo da se, zbog ugovora s Vatikanom, vjeronauk neće tako lako iseliti iz škola, a netko je dobro primijetio da treba misliti i na vjeroučitelje koji bi onda ostali bez posla.
    Kad smo već kod izbornih predmete i njihovog raspoređivanja u satnici, kod nas je vjeronauk u satnici uz ostale predmete, nekad prvi, nekad zadnji sat, a često u sredini, onako, slučajnom metodom postavljen, dok su ostali izborni predmeti, poput drugog stranog jezika i informatike (za peti razred) u ------- suprotnom turnusu!!!! Toliko o ravnopravnosti izbornih predmeta, na koje ide većina djece iz razreda. Dakle, dijete ujutro ode na 2 sata informatike, pa ima rupu od 2 sata, pa poslijepodnevnu nastavu (dijete od 11 godina)..I kažu, nema pomoći, to su izborni predmeti, niste ih morali upisivat..al bitno valjda da je vjeronauk našao mjesto u normalnom terminu

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

feed your head - o evoluciji

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Zanimljiv link - hvala! Ne kužim jedino onog nekog mutant-guštera i ne znam što je eugenika... a nisam sigurna uopće želim li s tim pollute my head, dosta mi je samo čut' o onome ajku, ljudima-gušterima i chemtrailsima. Spremam, doći će nam kad-tad na meni (a biće i ta eugenika).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 20.09.2012. at 13:34

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Eugenika ti je, u vrlo kratkim crtama, petljanje u evoluciju. Kontroverzno prvenstveno zbog nacista.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Eugenika ti je, u vrlo kratkim crtama, petljanje u evoluciju. Kontroverzno prvenstveno zbog nacista.
    A, zato nisam ni povezala kakve veze ima evolucija i kukasti križevi - i bolje da nisam, onda je bridge ta "eugenika", o kojoj ni ne želim znat više, očito je neko... a zastranjenje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.jutarnji.hr/katolici-koji...enata/1055207/

meni to izgleda kao da moras platiti clanarinu d bi bio punopravni clan drustva

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Baš me zanima koliki postotak vjernika bi bio u Hrvatskoj da se uvede crkveni porez na dohodak? Da li bi se smanjio, jako ili malo, gotovo nemjerljivo malo?
    Nekako mislim da bi bilo najviše desetak posto smanjenja. Vjernik je vjernik, bez obzira na sve, zar ne?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je to samo jos jedan detalj i cijeloj besmislici

prvo si je crkva uzela licencu da tumaci ljudima boga i da procjenjuje tko ce i zbog cega u raj a tko u pakao. kao veliko finale to se posredovanje sada treba i naplatiti

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku

prvo si je crkva uzela licencu da tumaci ljudima boga i da procjenjuje tko ce i zbog cega u raj a tko u pakao. kao veliko finale to se posredovanje sada treba i naplatiti
    Pa da! Trgovacka kuca za nebo, he he he.... A koliko li je samo ratova izbilo oko toga cija je licenca najbolja, odnosno jedina??!!!

Moj stariji sin sad uci srednjevjekovnu povijest Europe iz povijesti - karolinska drzava, ovo...ono...crkveni raskol... Gledam ja to i mislim si da se od Rima bas nista nije promijenilo. Robovlasnistvo mijenja oblik, oblici izrabljivanja su sve sofisticiraniji, ali u biti je ipak sve to isto.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

bit će da sam nešto propustila na vjeronauku. kad si je Crkva uzela licencu da ljudima tumači Boga? kako ona procjenjuje tko će u pakao, a tko u raj? ne razumijem jesi li vjernik pa te ljuti to plaćanje ili se kao ateist želiš izboriti za prava vjernika?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj zeljka231 prvotno napisa Vidi poruku
    bit će da sam nešto propustila na vjeronauku. kad si je Crkva uzela licencu da ljudima tumači Boga? kako ona procjenjuje tko će u pakao, a tko u raj? ne razumijem jesi li vjernik pa te ljuti to plaćanje ili se kao ateist želiš izboriti za prava vjernika?
    nemam pojma sto si preskocila ili ne na vjeronauku ali na topicu ti je promaklo ovo http://www.jutarnji.hr/katolici-koji...enata/1055207/

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

pročitala sam. ali, na pitanja mi ipak nisi odgovorila.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pročitala sam. ali, na pitanja mi ipak nisi odgovorila.
    cekaj, da li se sad ti ovdje salis pa ja to ne razumijem ili si ozbiljna?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

http://www.jutarnji.hr/katolici-koji...enata/1055207/

meni to izgleda kao da moras platiti clanarinu d bi bio punopravni clan drustva
    Ima bit da je i njima tanak proračun kao i Liniću.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

cekaj, da li se sad ti ovdje salis pa ja to ne razumijem ili si ozbiljna?
    ne šalim se. zašto bih se šalila?

čitam ovu temu otkad je otvorena i stvarno mi je zanimljiva. jedna sam od onih koje se nadaju da "znaju što rade", kako je rekla jedna forumašica. tj. vjeroučiteljica. i razumijem s kojim se problemima susreću roditelji koji ne upisuju djecu na vjeronauk i zašto ljudima smetaju križevi po školama. pitanje sam postavila jer ne razumijem zašto je na ireligioznom topicu postavljen link na odluku Njemačke biskupske konferencije koja se tiče vjernika...osim da se Crkvu ismije, popljuje...kao što se i dogodilo. kakve veze to ima s odgojem?

postavila sam ti pitanje jer si iznijela neke svoje činjenice. ponovila sam pitanje, odgovor opet nisam dobila.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Meni ovo o Njemackoj isto nije nesto napeto. Punoljetne osobe upoznate sa zakonom (ak znamo tu svi mi valjda znaju i oni) su se obvezali nesto placati i nisu placali i sad ih malo poticu da placaju (u sklopu generelnog pokreta utjerivanja poreznih dugova).
    OK, malo mi je smijesno kad zamisljam ispovjed gdje prvo ispod one pregrade moras gurnuti potvrdu iz porezne o uredno placenom porezu zadnjih 5 godina (valjda nakon toga dug zastarijeva, lol ) ali iskreno od svega toga mi je jedino interesantno jos jednom vidjeti potvrdu kako ima drzava gdje su ti porezi puno pametnije uredjeni nego kod nas, a mislim da i broj pripadnika odredjene konfesije se ocito puno redovitije azurira od 1x u 10 godina na popisu stanovnistva i onda vec godinu i pol ne mozemo dobit informaciju nazad... ja bi svima tamo dala otkaz (u statistickom zavodu).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne šalim se. zašto bih se šalila?

čitam ovu temu otkad je otvorena i stvarno mi je zanimljiva. jedna sam od onih koje se nadaju da "znaju što rade", kako je rekla jedna forumašica. tj. vjeroučiteljica. i razumijem s kojim se problemima susreću roditelji koji ne upisuju djecu na vjeronauk i zašto ljudima smetaju križevi po školama. pitanje sam postavila jer ne razumijem zašto je na ireligioznom topicu postavljen link na odluku Njemačke biskupske konferencije koja se tiče vjernika...osim da se Crkvu ismije, popljuje...kao što se i dogodilo. kakve veze to ima s odgojem?

postavila sam ti pitanje jer si iznijela neke svoje činjenice. ponovila sam pitanje, odgovor opet nisam dobila.
    nemam ti reci nista vise ovog sto je rekao george carlin

http://www.youtube.com/watch?v=MeSSw...eature=related (ENGLESKI)

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

nemam ti reci nista vise ovog sto je rekao george carlin

http://www.youtube.com/watch?v=MeSSw...eature=related (ENGLESKI)
    hvala ti na ovome! na takav način ne znam razgovarati. ali, zanimljivo mi je da tražiš poštivanje, a ne daješ ga niti malo. niti znaš argumentirano razgovarati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala ti na ovome! na takav način ne znam razgovarati. ali, zanimljivo mi je da tražiš poštivanje, a ne daješ ga niti malo. niti znaš argumentirano razgovarati.
    zbog toga sto mislim o kompletnoj prici sa vjerom i crkvom kao george carlin?

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ti možeš misliti o vjeri i Crkvi što god želiš. ali, o svom mišljenju ne razgovaraš argumentirano i s poštovanjem. na sva pitanja koja sam ti postavila mi nisi odgovorila.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

dobar je, pravi crni humor, sa puno istine...But He loves you. He loves you, and He needs money! He always needs money!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ti možeš misliti o vjeri i Crkvi što god želiš. ali, o svom mišljenju ne razgovaraš argumentirano i s poštovanjem. na sva pitanja koja sam ti postavila mi nisi odgovorila.
    uopce ne razumijem sto pokusavas reci

crkvu dozivljavam kao los cirkus, u cemu je tu problem? trebala bih sada linkati mise i analizirati rijec po rijec? pa nisam sa takvim idejama utrcala na topic o vjerskom odgoju i tamo napadala ljude sto tako razmisljaju. po mojoj logici time sam pokazala da mi je ok da ljudi misle sto god misle i nek vjeruju u sto god zele

ti si dosla na topic koji je kontra i kolutas ocima sto ja dozivljavam crkvu i cijelu pricu tu negdje kako to prica george carlin

u biti to sto radis i je u duhu cijele ikonografije, upiranje prstom u neistomisljenike

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

smijem se pojadati?

danas je kcer, kao i jedini razredni kolega koji ne pohadja vjeronauk, sjedila na satu vjeronauka, na kraju ucinice na podu. i igrala se. i sad smisljam neki dobar nacin da sutra nekako mirno i stalozeno PONOVIM da mi je to neprihvatljivo. kazemo 'ponovim' jer se prosle godine vec dogodilo jednom i obasnila sam da to ne zelim vise. radije neka ide u knjiznicu ili cak ako nikako drukcije neka sjedi na hodniku ili cemo obliznje baku i dedu zamoliti da prosecu s njom tih 45 minuta.

ima netko sprancu pomocu koje je to rijesio mirno i bez velikih halabuka?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

To se kod nas dešavalo prošle godine prvih mjeseci. Nekoliko puta zaredom sam išla u školu i spomenula to učiteljici kao neprihvatljivo. Na kraju mi je obećala da će ostajati u razredu "samo u krajnjoj nuždi" i zaista, u 2. polugodištu bili su u razredu možda još samo jednom.
    Nekako imam dojam da se preko toga htjelo prijeći jer u prijašnjim generacijama nikad nije bilo više od jednog učenika u generaciji koji ne ide na vjeronauk (iako me pedagogica na upisu uvjeravala u suprotno, ali dobro, bar me nije nagovarala da dijete upišem da ne bude jedino u razredu, kako sam čula da rade pritisak u drugim školama). Na kraju, rješenje s knjižnicom sad funkcionira, a što će biti kad knjižničarka bude na bolovanju ili u školi u prirodi, vidjet ćemo...

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

To je stvarno neprihvatljivo, kao ne slusa, a ipak slusa, a mora naravno bit i tiho. A tko joj je rekao da ostane u razredu? Ja bi otisla toj osobi i rekla joj, moja kcer nece ostajat na satu vjeronauka nego ce bit u knjiznici, na hodniku, s bakom i djedom. U nikakve rasprave ja ne bi ulazila, to je tako i basta.
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 25.09.2012. at 21:46

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj anledo prvotno napisa Vidi poruku
    smijem se pojadati?

danas je kcer, kao i jedini razredni kolega koji ne pohadja vjeronauk, sjedila na satu vjeronauka, na kraju ucinice na podu. i igrala se. i sad smisljam neki dobar nacin da sutra nekako mirno i stalozeno PONOVIM da mi je to neprihvatljivo. kazemo 'ponovim' jer se prosle godine vec dogodilo jednom i obasnila sam da to ne zelim vise. radije neka ide u knjiznicu ili cak ako nikako drukcije neka sjedi na hodniku ili cemo obliznje baku i dedu zamoliti da prosecu s njom tih 45 minuta.

ima netko sprancu pomocu koje je to rijesio mirno i bez velikih halabuka?
    anledo, svrha ovog topica je da se ovdje pojadaš. moj savjet je da bih to ipak možda pismenim putem učinila. onako fino, učtivo, ali ozbiljno. daj mi dan-dva vremena da ti pronađem šprancu

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

tnx. trebat ce ocito i meni i drugima jos koji puta.
    ipak, vec ujutro moram nesto verbalizirati, jer se bojim da bi se vec sutra mogla ponoviti ista stvar (dva dana za redom na rasporedu stoji 12,20 . 13,05 vjeronauk/slobodno vrijeme)

nesto sam izmedju tuge i bijesa

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Anledo, da li je morala sjediti na podu ili joj je to bilo dopušteno? Da li joj je bilo naloženo/dopušteno da se igra ili je ona našla načina da si sama skrati vrijeme? Zapravo, koji god odgovor na ova moja pitanja je ispravan je neprihvatljiv. I zbog nje i zbog klinaca koji idu na vjeronauk.

Svakako se obrati razrednici, ravnatelju, (kome već, nemam pojma, nemam dijete u školi)... Zbilja ne razumijem, ako im nisu u stanju organizirati nešto, zašto ne mogu sjediti u svojoj klupi i rješavati domaći rad iz nekog drugog predmeta ili čitati lektiru?

Ja bi u tom mirnom i staloženom obraćanju razrednici ili kome već, pitala što tim činom žele poručiti djeci koja idu ne vjeronauk: gle, ona ne mora slušati vjeronauk, ne mora učiti, pisati domaći rad... i još se može igrati. I to u učionici?
    Zbilja nemaju takta.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •