Riječanka prvotno napisa
Kad smo Mudraca upisivali u školu imali smo dvojbu, te odlučili da u 1. razredu ide (nismo i još uvijek ne smatramo da je dijete prije upisa u školu sposobno o tome odlučivati, ne zna ni što je predmet, pa obvezni ili izborni...u svakom slučaju to ne može, po nama, biti informirani izbor). Ispalo je i bolje no smo se nadali - vrlo je brzo počeo prigovarati, bilo mu dosadno, stalno su bojali onu radnu i sve u svemu, zahvaljujći vjeroučiteljici koja ga nije nikako motivirala, sadržaj ga se nije ni malo "primio". Od 2. više ne ide, a tek je sada, u 5. dobio satnicu u kojoj je vjeronauk uvijek prvi ili zadnji sat (trudili su se, ne kažem da nisu, prošle je god 3 od 4 sata bilo tako, dakle jedna "rupa" u dva tjedna). Neko vrijeme bio je jedini koji ne ide, a kasnije se priključila još jedna djevojčica. Nikakvih problema, koliko znamo, nije imao, odlično je socijaliziran, predstavnik razreda prve 4 godine (iako ne ide na vjeronauk, kao i naša država - preko 90% vjernika, a predsjednik agnostik...). Sve u svemu, njegov je izbor bio da ne ide, nakon što je probao (nismo htjeli efekt zabranjenog voća).
Šefica je druga priča - na nju smo htjeli primijeniti isti model, ali već vidim da će to ići malo teže. Pjesmice, obavijesti o blagoslovu torbe (u nedjelju, u crkvi, dakle sasvim korektno)..., sve upija i voli taj predmet. Prije par dana na TV neki prilog o nekoj pocesiji, a ona meni - i ti bi trebala tamo ići da malo naučiš o vjeri. Ima drugu vjeroučiteljicu i ta "zna što radi". Šefica je njoj već sve rekla o bratu i njegovoj kratkoj vjerničkoj karijeri, tako da, ako se ovo nastavi u ovom smjeru, iduće godine moram ukinuti pravo izbora i prisilno to prekinuti, bojim se da njen izbor ne bi bio nešto s čim bi se mogla nositi. Iako, moram priznati, učinila sam grešku u koracima, jer sam tek nakon potpisane suglasnosti shvatila da ČAK dvoje djece neće ići, da sam to znala ranije, bilo bi ih već troje...Mislila sam, ja imam razrađen model, kad evo...Iskreno se nadam da će se dok Zmajica krene u školu vjeronauk vratiti gdje mu je mjesto.