Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Baš me zanima koliki postotak vjernika bi bio u Hrvatskoj da se uvede crkveni porez na dohodak? Da li bi se smanjio, jako ili malo, gotovo nemjerljivo malo?
    Nekako mislim da bi bilo najviše desetak posto smanjenja. Vjernik je vjernik, bez obzira na sve, zar ne?
    s jedne strane, mislim da bi bilo fer da se takvo što i kod nas uvede, a s druge, sjetim se knjige M.J. Zagorke u kojoj glavni lik komentiraa: Isus je jahao na magarcu, a svećenici se voze u kočijama (mercedesima), Isus je besplatno krstio, danas sve moraš platiti. pa mi onda ni taj porez nema smisla.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Pa u nas taj porez vec postoji, tj. postoje drzavna davanja crkvi, i to ide iz svacijih djepova. U Njemackoj valjda drzava crkvi daje samo te vjernicke pare sto je po meni sasvim u redu. A ovo s obavezom placanja, to me se puno ne tice, to je unutarnji problem kc i njenih clanova. Al ipak bi mi bilo drago da potez izazove kontra efekt, i da se i broj posjetitelja kc i ostvareni prihod drasticno smanje.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    U Njemackoj valjda drzava crkvi daje samo te vjernicke pare
    ma kakvi. njemačka financira svoje najveće dvije crkve i dalje.

evo vam link na video koji se temelji na knjizi koja opisuje kako država financira crkve. osim crkvenog poreza (i uštede troškova ubiranja tog poreza koji također ide preko države, negdje oko 1,8 milijardi eura kao i drugih sličnih troškova) u iznosu od 9,4 milijardi eura, država daje još 19,3 milijardi eura.

pod naslovom "lažno etiketiranje" ("etikettenschwindel") autor opisuje kako država (SVI porezni obveznici) u biti velikim dijelom financira crkvene ustanove poput religiozne vrtiće i škole, sam vjeronauk, caritas, bolnice, staračke domove, vojno i policijski duševnu pomoć i sl.

zašto "lažno etiketiranje" - jer sve pohvale za ove socijalne ustanove idu crkvama, a ne državi i državljanima. znači svi, bilo katolici, protestanti, pa i zločesti ateisti-kršćanofobi htjeli-ne htjeli financiraju katolički vjeronauk.

Datum pristupanja
    May 2007

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    ma kakvi. njemačka financira svoje najveće dvije crkve i dalje.

evo vam link na video koji se temelji na knjizi koja opisuje kako država financira crkve. osim crkvenog poreza (i uštede troškova ubiranja tog poreza koji također ide preko države, negdje oko 1,8 milijardi eura kao i drugih sličnih troškova) u iznosu od 9,4 milijardi eura, država daje još 19,3 milijardi eura.

pod naslovom "lažno etiketiranje" ("etikettenschwindel") autor opisuje kako država (SVI porezni obveznici) u biti velikim dijelom financira crkvene ustanove poput religiozne vrtiće i škole, sam vjeronauk, caritas, bolnice, staračke domove, vojno i policijski duševnu pomoć i sl.

zašto "lažno etiketiranje" - jer sve pohvale za ove socijalne ustanove idu crkvama, a ne državi i državljanima. znači svi, bilo katolici, protestanti, pa i zločesti ateisti-kršćanofobi htjeli-ne htjeli financiraju katolički vjeronauk.
    ovo je tocno, crkva se financira iz razlicith izvora u njemackoj iz vlatitih sredstava, preko sredstava svojih clanova, pa do crkvenog poreza uglavnom. ono sto svaka savezna drzava jos dodatno placa svojoj crkvi, bilo katolickoj ili evangelisitickoj ovisi od savezne drzave do savezne drzave. uglavnom najvise izdvaja bayern. bayern i hrvatska se po tom pitanju ne razlikuju, bayern je tradicionalno vrlo katolicki do te mjere da se nekad (vise ne toliko) katolicanstvo izjednacavalo sa biti bavarac, za razliku od ostatka njemacke gdje ostale savezne drzave placaju znatno manje i gdje su okolnosti po mnogo pitanja znatno liberalnije nego u tradicionalnom, zatvorenom, vrlo konzervativnom i katolickom bayernu.

razlika je medjutim velika u vjeronauku za razliku od hrvatske, ne postoji obvezatni klasicni vjeronauk (niti u bayernu) u sklopu skole, vec predmet religija gdje djeca uce o religiji opcenito sa naglaskom na njih tri krscanstvo, islam, judaizam. religijskih simbola po skolama i javnim ustanovama takodjer nema, kao ni pokusaja da se djeca ili bilo tko u javnom zivotu njemacke javno blagoslivlja, to bi znacilo ozbiljan problem i diskriminaciju.

u njemackoj sluzbeno zivi oko 8 milijuna stranca, a nesluzbeno jos toliko koji imaju nenjemacko podrijetlo, od toga samo u munchenu, glavnom gradu bayerna, sluzbeno je prijavljeno 20% stranaca.
    Posljednje uređivanje od moia : 26.09.2012. at 18:44

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •