Stranica 23 od 63 PrviPrvi ... 13212223242533 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,101 do 1,150 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ja se ne slazem s abcd mozda se djecu ne treba prisiljavat da odu slusat takvo predavanje, al treba ih poicat, hrabrit, razgovarat s njima, i uopce izbacit im tu religijsku zatucanost iz glave. Jako je tuzno,a i okrutno, da su bas osobu koja je prezivjela holokaust ponovo izopcili jer je drugacija od vecine.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Apropo Lustigovih predavanja, pljeskanja Srbima i Židova ubojica. Nekako smatram da djeca te stvari shvaćaju crno-bijelo. Doći pred djecu osnovnoškolske dobi i reći da ne vjeruje u Boga, vjerujem da je bilo šokantno za djecu koja su odgajana u potpuno drugačijem duhu. Slično kao primjer sa učiteljicom koja je izjavila da Djed Mraz ne postoji. Čini mi se da je tu zakazala suradnja između glavnih aktera - učitelja, roditelja i samog Lustiga. Možda je djecu trebalo unaprijed pripremiti na temu o kojoj će se govoriti, unaprijed popričati s njima o različitostima među ljudima i načinu na koji trebamo prihvaćati jedni druge. Što se Srba i Židova tiče, nikada neću zaboraviti jedan detalj iz svog djetinjstva. Najbolja prijateljica moje majke je Srpkinja, a povezane su i kumstvom. U to vrijeme je bio rat, i iako se u našoj kući nikada nije ružno govorilo o Srbima ja sam kroz prizore i izvještavanja iz medija stvorila u svojoj dječjoj glavi sliku da su to neki strašni ljudi koji nas ubijaju i pale naše kuće. Njih dvije su pile kavu i pričale, i mama je rekla neku riječ, a ja sam joj rekla : šta to govoriš, tako govore Srbi. Strašno se naljutila i natjerala me da se ispričam njenoj prijateljici, a meni je bilo jako žao jer uopće nisam ni razmišljala o tome da je ona srpkinja i da bi je to moglo uvrijediti. Moje dijete je nedavno prvi put vidjelo osobu sa cerebralnom paralizom i bilo mu je jako smiješno kako ta osoba hoda, upiralo je prstom u tu osobu i kroz smijeh govorilo : vidi kako hoda ! Da je slučajni prolaznik to vidio, vjerojatno bi pomislio kakvi su mu roditelji, kako se dijete ruga osobi s invaliditetom.
    Hoću reći da s djecom treba razgovarati, objašnjavati, pripremati ih, a ne možeš doći pred djecu i tako govoriti kao da govoriš odraslim osobama. Oni imaju svoj svijet koji su izgradili na temelju iskustva iz okoline, i treba ih na njima blizak način učiti da postoji i nešto drugačije od onoga što su oni redovito učili i gledali.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ako je za djecu osnovnoskolske dobi "sokantno" cuti da netko vjeruje u alaha, budu, krista, ne vjeruje ni u sta, ili vjeruje u razne sile, ratove zvijezda, ovo ili ono, onda s njihovim odgojem nesto debelo ne stima.
    nisam primjetila da je ovdje djeci osnovnih skola ista od toga sokantno.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    ako je za djecu osnovnoskolske dobi "sokantno" cuti da netko vjeruje u alaha, budu, krista, ne vjeruje ni u sta, ili vjeruje u razne sile, ratove zvijezda, ovo ili ono, onda s njihovim odgojem nesto debelo ne stima.
    Meni bi tada, u toj dobi, bilo šokantno, jer sam odrasla u maloj sredini gdje su svi redom bili bijelci, Hrvati, kršćani, štoveć... Ali dozvoljavam da sam odrasla u etnički prečistoj sredini, i da sam možda bila glupo, zaostalo dijete.. Za agnostike sam prvi put čula krajem srednje škole, ali nemam problema s time, prihvaćam ih jednako kao da sam čula za njih u kolijevci. Možda bi i druga strana trebala imati više sluha za one koji se nisu imali prilike susretati sa nečim drugačijim.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Hoću reći da s djecom treba razgovarati, objašnjavati, pripremati ih, a ne možeš doći pred djecu i tako govoriti kao da govoriš odraslim osobama. Oni imaju svoj svijet koji su izgradili na temelju iskustva iz okoline, i treba ih na njima blizak način učiti da postoji i nešto drugačije od onoga što su oni redovito učili i gledali.
    Razgovaraju valjda nešto. Ali što? Vjerojatno im govore ono što i gradonačelnica Knina.
    Pa im je onda teško prihvatiti da je netko preživio konclogor i nakon toga rekao "da nije bilo vjere, da nisam u tome našao utjehu, ne bih preživio", a da je drugi iz istih uvjeta zaključio "da ima boga milosrdnog on ne bi dozvolio ovakve strahote".
    A obojica imaju svoju osobnu dramu i osobnu interpretaciju te drame.
    To što su tvoji roditelji tumačili tebi, rehab, tumačim i ja svojoj djeci. Najbolja frendica moje kćeri (bez obzira što su zajedno jednom godišnje, u njezinoj glavi je najbolja) nije ni iste nacije, a o vjeri da i ne govorim, nije religiozna.
    One to nisu ni znale do ove godine, ko da djeca o tome pričaju,a kad je skontala, čudo neviđeno- zar netko ne vjeruje u boga?Stvarno?Ne ide u crkvu? Stvarno? Pa zašto? Kako?
    Djeca ne mogu da to ne gledaju iz svoje male, uske perspektive, iz svijeta u kojem oni žive.
    I kad im roditelj onda taj svijet ne raskrili i ne proširi, nego ga još suzi,
    onda dobijemo to što dobijemo.
    Ne bih rekla da je javni prostor kod nas kontra manjina, tu mislim na većinu medija i većinu novinara,
    ali je onaj intimni prostor, kvartovski, školski, obiteljski, uskogrudan i zatrovan.

Duduše, nije ni to jednako u svim sredinama i svim regijama, ona južna u tome prednjači.
    Rekla sam da neću više pisati, a jesam, nadam se da me neće nitko ništa pitati pa da opet ne pregrizem jezik.

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

osobno sam bila na Lustigovim predavanjima i smatram da je ok to što je on rekao i nije ok od ravnatelja što su otkazali gledanje filma. Čovjek je rekao što on misli i djeca trebaju naučiti poštovati tuđe mišljenje, tako ih i treba odgajati. Važno je da se nauči djecu da ne diskriminiraju druge ljude u nijednom pogledu, svi su ljudi jednaki, religiozni, nereligiozni, bogati, siromašni, židovi, kršćani. A svaka mlada osoba treba vidjeti taj film.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    To što su tvoji roditelji tumačili tebi, rehab, tumačim i ja svojoj djeci. Najbolja frendica moje kćeri (bez obzira što su zajedno jednom godišnje, u njezinoj glavi je najbolja) nije ni iste nacije, a o vjeri da i ne govorim, nije religiozna.
    One to nisu ni znale do ove godine, ko da djeca o tome pričaju,a kad je skontala, čudo neviđeno- zar netko ne vjeruje u boga?Stvarno?Ne ide u crkvu? Stvarno? Pa zašto? Kako?
    Djeca ne mogu da to ne gledaju iz svoje male, uske perspektive, iz svijeta u kojem oni žive.
    O tome ja i govorim. Djeca su trebala dobiti neko predznanje o onome što će se govoriti, a i sam Lustig se složio sa kritikom na izbor filma. Pitanje je i što su ta djeca prenijela roditeljima, vjerojatno je to zvučalo gore nego što je uistinu bilo. Imam osjećaj da je sve šlampavo odrađeno, a šteta, mogli su se lijepo upoznati sa Lustigovim likom i djelom, i onome što im je želio prenijeti.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ne bih rekla da je javni prostor kod nas kontra manjina, tu mislim na većinu medija i većinu novinara,
    ali je onaj intimni prostor, kvartovski, školski, obiteljski, uskogrudan i zatrovan.

:
    stanje jest bolje nego prije 15 godina, to svakako. ako 2000. godine i nisu nastupile bog zna kakve promjene, ono što se definitivno promijenilo i nije se vratilo nazad, je promjena retorike javnog mijenja. no i dalje čelnik najjače oporbene stranke izjavljuje što izjavljuje, da sad ne izvlačim.
    za svoju strategiju odabrao je dobro iskušani put stavljanja u centar kampanje svjetonazor. koji podsjeća na nedavnu prošlost.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Dobar point, Jabuka! Mislim da normalan vjernik u ljudima gleda ljude koji znaju ili ne znaju svoj posao, i više ili manje se slažu s njihovim životnim nazorima, i prema tome glasuju, biraju prijatelje, suradnike i slično. Kao i svatko drugi, ako je normalan.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

samo ti pisi nena.
    Posljednje uređivanje od seni : 28.09.2012. at 11:13

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Seni, Nena, Helen, slažem se s vama.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Razgovaraju valjda nešto. Ali što? Vjerojatno im govore ono što i gradonačelnica Knina.
    Pa im je onda teško prihvatiti da je netko preživio konclogor i nakon toga rekao "da nije bilo vjere, da nisam u tome našao utjehu, ne bih preživio", a da je drugi iz istih uvjeta zaključio "da ima boga milosrdnog on ne bi dozvolio ovakve strahote".
    A obojica imaju svoju osobnu dramu i osobnu interpretaciju te drame.

Duduše, nije ni to jednako u svim sredinama i svim regijama, ona južna u tome prednjači.
    Rekla sam da neću više pisati, a jesam, nadam se da me neće nitko ništa pitati pa da opet ne pregrizem jezik.
    Potpis.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ponekad kod nas bez problema itekako "imaju pravo glasa i izjašnjavanja" Hrvati, bijelci, a da nisu katolici.
    Koji su to?
    Konkretno, naš predsjednik i premijer (obojica su meni osobno super, zasad, ali nije tu bitno što ja mislim o njima).
    To su čelni ljudi države, a nisu katolici, dapače, nisu ni vjernici. Nemoguće da su njih birali samo ateisti, nema ih dovoljno u državi za toliko glasova.
    Ili to znači da kod nas možeš slobodno istupati s ireligijskim shvaćanjima samo ako si na vlasti?
    pa ne istupaju oni slobodno sa svojim ireligijskim shvaćanjima (što u biti i ne trebaju u pozicijama u kojima se nalaze). da, oni su se izjasnili kao agnostik (predsjednik) i (kasnije) kao ateist (premijer). konkurencija je bila tako očajna da su to čak mogli reći javno. i to bi bilo to. taman dovoljno da potvrdimo tezu da nismo netolerantno društvo, jer imamo nevjernike na najvišim pozicijama moći. istovremeno su ti nevjernici dovoljno pametni da znaju što im je dalje činiti (ako si žele osigurati još jedan mandat). jedno od prvih stvari je bila izjava da se vatikanski ugovori neće mijenjati. nio crkva se za sada baš nešto pretjerano ne dira. možda nema žderačine kod fiolića kao u doba hdz-a, ali eto, barem ih se ne dira, da ne bi crkva i njih dirala. ono gentleman's agreement. milanović stalno nešto prtlja s bogom u svojim izjavama da je to već degutantno za čuti. a ono o vjeri što je nedavno izjavio je također bilo potpuno promašeno. jedino gdje se milanović nešto kao prči je odlazak na mise. i tu dobije po tamburi. josipović je prilikom inauguracije izjavio (po meni potpuno nepotrebno) "tako mi bog pomogao" (ili nešto sl.) i inače sve hoda po jajima ili nalazi za shodno napadati pupovca.

to je moje skromno mišljenje.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    tu bi sad mogli ubaciti onu priču koliko bi škola trebala biti odgojna ustanova, kad već od roditeljske kuće nisu naučeni na različitosti ili barem osnovne informacije da svijet nije homogen.

ispada da je djecu više zblesiralo da lustig ne vjeruje u boga nego istetoviran logorski broj na njegovoj ruci. nevjerojatno. kao roditelj i učitelj takve djece bi se zamislila malo nad tom činjenicom.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku

ispada da je djecu više zblesiralo da lustig ne vjeruje u boga nego istetoviran logorski broj na njegovoj ruci. nevjerojatno. kao roditelj i učitelj takve djece bi se zamislila malo nad tom činjenicom.
    X

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

pa ne istupaju oni slobodno sa svojim ireligijskim shvaćanjima (što u biti i ne trebaju u pozicijama u kojima se nalaze). da, oni su se izjasnili kao agnostik (predsjednik) i (kasnije) kao ateist (premijer). konkurencija je bila tako očajna da su to čak mogli reći javno. i to bi bilo to. taman dovoljno da potvrdimo tezu da nismo netolerantno društvo, jer imamo nevjernike na najvišim pozicijama moći. istovremeno su ti nevjernici dovoljno pametni da znaju što im je dalje činiti (ako si žele osigurati još jedan mandat). jedno od prvih stvari je bila izjava da se vatikanski ugovori neće mijenjati. nio crkva se za sada baš nešto pretjerano ne dira. možda nema žderačine kod fiolića kao u doba hdz-a, ali eto, barem ih se ne dira, da ne bi crkva i njih dirala. ono gentleman's agreement. milanović stalno nešto prtlja s bogom u svojim izjavama da je to već degutantno za čuti. a ono o vjeri što je nedavno izjavio je također bilo potpuno promašeno. jedino gdje se milanović nešto kao prči je odlazak na mise. i tu dobije po tamburi. josipović je prilikom inauguracije izjavio (po meni potpuno nepotrebno) "tako mi bog pomogao" (ili nešto sl.) i inače sve hoda po jajima ili nalazi za shodno napadati pupovca.

to je moje skromno mišljenje.
    Mišljenja nam se ponešto razlikuju (kao i obično, dakle, ništa neobično)..

Istaknula bih boldano, što je i bitno, naravno da su slobodni reći o vjeri ili nevjeri, ali sve puno izvan toga ne priliči ljudima na tim položajima.
    Još da, ne daj Bože, izražavaju kakve nabrijane stavove kao ti ili mi, svejedno tko na forumu, zabrinula bih se i za njih i za nas sve, u cjelini. Kao što sam se brinula godinama, a i sad kad čujem gore spomenutog (cvijeto,jedva sam izdržala da se ne izjasnim, no evo ipak, prsti svrbe) ili one iz HDSSB-a.

To što netko s druge strane pretjeruje, ne znači da im treba biti uzor, ne moraš kopirati svaku sramotu i po njoj se ravnati.
    A postupanje prema (ipak) većini svoga naroda, koje je, kako se izjašnjava, religiozno, je čisto pristojno, razumno, prema Crkvi tipično politički, pragmatično.
    S Vatikanskim ugovorom neće se bakćati jer dobro upućeni u to kažu da je to jedan od većih "pameti nemam" poteza HDZ-a i jedan od najvećih uspjeha vatikanske diplomacije. Nisu tako nešto za sebe povoljno mogli isposlovati ni s katoličkom Irskom s početka 20 .stoljeća.
    Sa stajališta političara, koji po defaultu, žele ostati na vlasti, ne vidim razloga za motivaju da tako nešto iznimno teško krenu i mijenjati.
    U narodu masovnu potporu za to nemaju.
    Za razliku od potpore da se sredi gospodarska i socijalna slika.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

S ovim bih se složila, u nadi da samo "ispada" . Inače je žalosno, tragično, užasno ako je zaista tako.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ma ne budimo naivni, nije to zblesiralo djecu nego odrasle. Djeca prihvaćaju onako kako im je prezentirano. Tako je nama normalno bilo znati gdje je Jasenovac i što se tamo zbilo. Prošlo ljeto sam bila u koncentracionom logoru Dachau zajedno sa kćeri i vidjele smo puno Njemačke djece koji su došli u posjetu organizirano preko škola. Ne znam baš da li su se njihovi roditelji bunili :/
    Posljednje uređivanje od Bodulica : 28.09.2012. at 14:22

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Bodulica prvotno napisa Vidi poruku
    Ma ne budimo naivni, nije to zblesiralo djecu nego odrasle. Djeca prihvaćaju onako kako im je prezentirano. Tako je nama normalno bilo znati gdje je Jasenovac i što se tamo zbilo. Prošlo ljeto sam bila u koncentracionom logoru Dachau zajedno sa kćeri i vidjele smo puno Njemačke djece koji su došli u posjetu organizirano preko škola. Ne znam baš da li su se njihovi roditelji bunili :/
    Slažem se, nisu problem djeca nego odrasli.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

naravno, djeca su samo zrcalo društva... "jasenovac i gradiška stara" sve govori.

i ja sam bila u dachau. ta tišina i te poredane barake... užasno jezivo.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

naravno, djeca su samo zrcalo društva... "jasenovac i gradiška stara" sve govori.

i ja sam bila u dachau. ta tišina i te poredane barake... užasno jezivo.
    Da, strašno, ali korisno iskustvo
    U samom sklopu logora su i razne vjerske zgrade, znači tko želi i kome je potrebno može se i pomoliti. Mi smo u sinagogi pisale poruke na papiriće i ubacivali ih u nekakve otvore, a bile su to osobne želje i nadanja, a i dojmovi o onome čemu smo tamo svjedočili. Igrom slučaja je to bila sinagoga, iako smo obišli i druge religijske objekte u samom logoru.

Da se ponovno osvrnem na Lustiga...meni je u cijeloj toj priči najbitnija ona JA poruka. Znači, čovjek (koliko sam ja razumjela) nije rekao da Bog ne postoji već da ON osobno ne vjeruje u njega. Po meni je to bitna razlika. I ovakvim reakcijama koje je dobio je nažalost potvrdio da smo mi još daleko od vjerskih sloboda. Znači, primjereno je reći da Bog postoji i da se vjeruje u njega, a kad se pojedinac izjasni da osobno u njega ne vjeruje onda to nije legitimno i vrijeđa osjećaje "većine". Po meni, totalni nonsens.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

A evo nešto iz daašnjeg tiska zbog čega sigurno neće biti bojkota mise...
    http://www.novilist.hr/Vijesti/Svije...-stiti-Vatikan

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

aha, pronađen je krivac - zločesti mediji: link

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Jako zanimljiv tekst
    http://pescanik.net/2012/09/kognitivni-aparthejd/
    nemam sad vremena da komentarišem, samo želim da se pribeležim na temu.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa Vidi poruku
    Jako zanimljiv tekst
    http://pescanik.net/2012/09/kognitivni-aparthejd/
    nemam sad vremena da komentarišem, samo želim da se pribeležim na temu.
    Da, tekst je prilično zanimljiv i mislim da je vrlo slično situaciji u Hrvatskoj. Jedino mi se čini, koliko sam uspjela u ovaj kasni sat iščitati da kod vas nema organizirne vjerske nastave nego se ta tematka suptilno provlači kroz druge predmete. Ispravi me ako griješim

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Kod nas u školama je veronauka izborni predmet, kao i kod vas. Od prvog razreda. Jedino što postoji alternativa, drugi predmet koji se zove građansko vaspitanje (mora se izabrati jedan od ta dva). Tako da deca koja ne idu na veronauku, sa svojom učiteljicom (bar ovi mali, ne znam ko predaje u starijim razredima) imaju građansko vaspitanje. Samo nikako da ukačim šta se tu uči, rekla bih ništa.
    U Beogradu je uglavnom podjednak broj dece koja idu na jedan i drugi predmet, a ne znam za manja mesta.

Inače, upisala sam se na ovu temu a nisam ništa rekla o nama. Muž je ateista, ja lutam ponekad ali moja lutanja se ne uklapaju ni u jednu organizovanu religiju, za dete ne znam . Nismo venčani, nismo kršteni a ni dete nije, naravno. Pod jakim smo pritiskom porodice i okoline zbog toga. Naime mi imamo (ne)sreću da je deo i moje i muževe rodbine (ljudi koji su nam jako blizak rod) izuzetno pobožan (imamo i sveštenika), sa namerom da nas preobrate
    Sad kad je dete veće, naravno da se lobira preko nje, ona je jako prijemčiva za te sadržaje.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

apropos lustiga...Meni nije uopće primjereno u školi istupati pred djecom sa snažnim religioznim porukama u sekularnoj državi, ma kakve te poruke bile.
    Meni bi, recimo, kao ateistu, smetalo da u školu dolazi terrence malick držati predavanje povodom nekog filma i onda u "JA" porukama govori kako je bog divan i krasan i kako ne može ne postojati itd.
    Isto tako, mogu razumjeti zašto nekim roditeljima smeta ovakvo lustigovo istupanje. ako ćemo biti fer, budimo to u oba smjera.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

... josipović je prilikom inauguracije izjavio (po meni potpuno nepotrebno) "tako mi bog pomogao" (ili nešto sl.) i inače sve hoda po jajima ...
    morao je baš to reći jer je to službeni, ozakonjeni tekst prisege

Nakon predsjedničkih izbora 1992. godine, pobjednik predsjedničkih izbora Franjo Tuđman, polažući prisegu pred predsjednikom Ustavnog suda Republike Hrvatske Jadrankom Crnićem, intervenirao je u tekst prisege promijenivši dio teksta "na korist svih hrvatskih državljana" u sintagmu "na korist hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana". Na kraju prisege dodao je riječi "Tako mi Bog pomogao".[7] Sabor Republike Hrvatske je, neposredno nakon održanih predsjedničkih izbora, 27. lipnja1997. godine usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izboru predsjednika Republike, kojim se u članku 4. mijenja članak 49. Zakona o izboru predsjednika Republike iz 1992. godine u pogledu teksta prisege.[4]
    Kritike važećeg teksta predsjedničke prisege ponajviše se odnose na uporabu pojam "hrvatski državni poglavar", koji je izbačen iz teksta Ustava Republike Hrvatske 2000. godine, kao i u pogledu zazivanja Božje pomoći u završnoj sintagmi "Tako mi Bog pomogao."[7]
    http://hr.wikipedia.org/wiki/Inaugur...blike_Hrvatske

a to-situacija da u tekstu predsjedničke prisege stoji ta rečenica je, meni, neprihvatljivo ( zato neću biti predsjednica rh )

ovi loši alibiji za tolerantno društvo ( josipović i milanović ) su i na tom primjeru pokazali da ovu konkretnu baru neće talasati

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

hoćeš reći da bi ti roditelji kojima je smetalo lustigovo istupanje, isto tako postupili da se našao neki preživjeli holokausta kojem je vjera očvrsnula?

nego, proslavimo dan prava na bogohuljenje: link
    Posljednje uređivanje od mama courage : 30.09.2012. at 19:51

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

hoćeš reći da bi ti roditelji kojima je smetalo lustigovo istupanje, isto tako postupili da se našao neki preživjeli holokausta kojem je vjera očvrsnula?

Naravno da ne bi.
    Meni bi smetalo neko religiozno istupanje nepovezano s temom predavanja. Kao, vjerujem, i drugim ateistima. Na religiozno predavanje dijete vjerojatno ne bih slala, pa bi mi bilo krivo da ga takve poruke dočekaju tamo gdje smatram da je "sigurno" od raznoraznih doktrina. Nije li baš o tome ova tema, kako i gdje se provlače religiozne poruke tamo gdje ne bi trebale (u školi, na poslu, itd.)?

Ne bi li princip trebao vrijediti u oba smjera?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

prima, znam da je to ušlo u službeni dio, ali mog'o je josipović biti hrabar kao tuđman, pa samoinicijativno promijeniti tekst.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

MC, to sam i ja htjela napisati
    Jennifer, meni je strašno da "ja ne vjerujem" ili "ja vjerujem" izaziva sablazan.
    Mislim da bi škola trebala biti prostor u kojem se sluša kad drugi pričaju, propituje njihove stavove, razgovara o njihovim iskustvima... Škola mora biti mjesto razvijanja znatiželje, dijaloga, debate ako hoćete... A ne zgražavanja, ignoriranja, bojkotiranja.
    Recimo, ovo s Lustigom mogao je biti sjajan uvod u sat vjeronauka ili etike na kojem se razgovara o tome kako iskustva oblikuju stav prema vjeri, u sat razredne zajednice gdje bi se razgovaralo o (ne)vjerovanju, međusobnom odnosu vjernika i nevjernika, o tome koliko je vjera danas privatna ili javna stvar itd.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

pa nije uopce stvar u ja vjerujem/ne vjerujem. S tim nemam problem.
    Ali koliko sam shvatila, on se upustio i u logicko argumentiranje o nepostojanju boga (poznati argument zla u svijetu) te ga elaborirao.
    Meni to nije ok. Ja bi svoje dijete poslala na projekciju jer je ateizam dio mog svjetonazora, ali isto tako se moram zapitati bi li ga poslala da je argumentirao za nesto sto se ne slaze s mojim svjetonazorom?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno da ne bi.
    Meni bi smetalo neko religiozno istupanje nepovezano s temom predavanja. Kao, vjerujem, i drugim ateistima. Na religiozno predavanje dijete vjerojatno ne bih slala, pa bi mi bilo krivo da ga takve poruke dočekaju tamo gdje smatram da je "sigurno" od raznoraznih doktrina. Nije li baš o tome ova tema, kako i gdje se provlače religiozne poruke tamo gdje ne bi trebale (u školi, na poslu, itd.)?

Ne bi li princip trebao vrijediti u oba smjera?
    misliš? s obzirom na društvenu zbilju sumnjam da to pravilo pridonosi fer odnosima.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ok. let's agree to disagree.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ok.

...

s mojim svjetonazorom se slaže ono što spominje zuska. to je empatija prema žrtvi tj. prema tuđem mišljenju i iskustvu. treba znati prepoznati i poštivati osobu koja iznosi JA poruke koje su osobne i intimne, od osobe koja iznosi (kakve god) poruke koje su nasrtljive i bezobzirne i "prodiru" u tuđi prostor i identitet. to što sam ateistkinja ne znači da živim u vakumu, niti me svako spominjanje boga, pa i u školi, baca u očaj. pa nisam baš tako jednostavno štrikana.

na stranu što u sredini gdje je određen svjetonazor u takvoj ogromnoj premoći, da nema straha od bilokakve uzurpacije i podrivanja, a kamo li prevrata, je ovo roditeljsko bojkotiranje drugačijeg, pojedinačnog (a i kratkotrajnog) mišljenja (po meni) primjer uskogrude primitivne netolerancije (da se blago izrazim).

Isabella avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Jadranka
    Nego, jel vam smeta npr. kad nekom vjerniku kazete neku dobru vijest, tipa, rodila sam bebu, il pregled je prosao super, a oni ko iz topa, Hvala bogu. Ja nikad ne znam sto bi na to rekla pa kazem onako dalmatinski, a e.
    Meni to postapalica. A imam i jos jednu „isuuuuseeee“. A mogla bih isto tako reci „orhideeeejeee“ ili „petuuunijeee“

A što bi bilo da recimo u školi postoje 3 vjeronauka, katolički, islamski i pravoslavni.
    I da vjeroučiteljica katoličkog nenajavljeno ne dođe na sat. I recimo siječanj je i zima je tramvaj u snijegu i te fore... i nemaju kud s djecom. I onda da ne sjede po hodnicima jer je hladno, pola ih pošalju na sat islamskog, a pola na sat pravoslavnog vjeronauka.
    Kako bi to roditeljima djece koja pohađaju katolički vjeronauk izgledalo?

Nema veze, ne može škoditi...?
    Super pitanje. Mislim da svi znamo odgovor, hehe.

Mama courage
    prima, znam da je to ušlo u službeni dio, ali mog'o je josipović biti hrabar kao tuđman, pa samoinicijativno promijeniti tekst
    Mogao je, ali nije, jer on ipak dolazi iz SDP-a a sta nisu upravo oni jos za Racanova mandata dali dali sve od sebe da se umile Katolickoj Crkvi i koliko mi se cini to nastavljaju i sada? Da imaju muda vjeronauk bi vec ovaj mjesec bio tamo gdje mu je mjesto, u crkvi. Pogotovo sto se cini da se sa time slazu i vjernici i svi mi koji spadamo u kategoriju "ostali".

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ovo je Vaš topik i ne namjeravam ga ničim uzurpirati, iako ću ga iz radoznalosti pratiti, ali samo ću jedno komentirati:
    Ohrabrite se svi koji NISTE vjernici i nemojte slati djecu na vjeronauk u školi uopće, ovako samo svoju djecu zbunjujete, a mišljenja sam da zapravo štetite svima. Informativno (npr. za opću kulturu) o katoličkoj vjeri je vrlo lako naučiti iz dostupnih informacija na webu, iz knjiga itd...ako vam je važno da vaše dijete o tome nešto zna, ne mora ići na vjeronauk zbog toga, učite ga samo podjednako o svim vjerama.

Nema tu velike mudrosti, ili vjeruješ u Isusa ili ne (znam za termin "agnostika"). Danas su barem vremena kad možete slobodno biti što god želite bez osuđivanja okoline. Eto, ovo je samo poziv na krajnju iskrenost, a usput i poštovanje prema vjeri. Naravno, vi odlučujete.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj kate prvotno napisa Vidi poruku
    Danas su barem vremena kad možete slobodno biti što god želite bez osuđivanja okoline.
    Kate, helou, pa cijela poanta (kako ja to kužim) ovog topica i jest da baš i nisu (ovdje), ali ono... nadamo se i stremimo .

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Kate, helou, pa cijela poanta (kako ja to kužim) ovog topica i jest da baš i nisu (ovdje), ali ono... nadamo se i stremimo .
    Ja se ne slažem s tim. Ustvari djelomično bih se složila s Kate u dijelu gdje kaže da slobodno možeš biti što god želiš, no okolina uvijek svejedno što god da si uvijek nekako osuđuje. Takva nam je klima valjda
    No evo zaista ne vidim kako su oni koji nisu vjernici diskirminirani zbog toga što nisu vjernici. Ajde ovo sa vjeronaukom. Mislim da se tu više radi o nekakvoj neorganiziranosti nego o diskriminaciji. Da je u pitanju neki drugi predmet vjerujem da bi isto tako došlo do sličnih poteškoća u organiziranju nastave. Naravno, ljudi bi lakše podnijeli da im dijete sjedi npr. na informatici koju nije odabralo nego na vjeronauku, no u konačnici problematika je ista. Neorganiziranost ili slaba mogućnost za rješenje problema u školama, ali ne s ciljem diskriminacije.
    Ja se često osjetim ko izrod ako želim spomenuti da sam otišla u crkvu, čisto me bude sramota to spomenuti. Jako često susrećem na vrijeđanja, omalovažavanja vjernika u smislu da vjeruju u bajke i sl. Ok crkvi kao instituciji ja dosta toga zamjeram, no danas je pritisak medija ogroman i rekla bih da je omjer negativnog spram pozitivnog jako velik.
    Svi plaćaju porez, pa ok. Zakon je takav i donešen je onda kada je većina ljudi zaista odlučila da tako bude. Ja sam isto za smanjenje davanja, uostalom koliko primjećujem kao i većina vjernika. No postoje još mnoga davanja iz proračuna s kojima se ja kao porezni obveznik ne slažem, čak što više vjerujem da se većina vas ne bi složila pa onda i u tom slučaju možemo reći da smo diskriminirani.
    Na koncu, ne govorim za sve, ali dosta se jala i ružnih stvari da pročitati na ovom topicu. ne znam zašto su vjernici etiketirani kao netolerantni, a nevjernici kao ljudi otvorenog uma, tolerantni itd.
    Mislim da danas ljudi slobodno mogu biti nevjernici i da zbog svoga nevjerovanja neće biti diskriminirani, no ako sam pogriješila slobodno me ispravite.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pozdrav, dorotea, ne znam što ti odogovoriti a da već prije nije rečeno na ove 23 strane .

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Eh Dorotea, ne znam što bih više odgovorila da se ne ponavljam.

Nije problem samo u vjeronauku u školama iako je to jedan od većih kamena spoticanja. Činilo mi se da su prošla vremena kad je biti pravi Hrvat značilo biti i pravi katolik, ali bojim se da se još nismo makli dovoljno dalje od toga. Barem ne ovdje gdje ja živim. I istina, čujem puno ljudi gdje međusobno šapuću kako svećenici voze preskupe automobile, kako se grade velebna zdanja i sl., ali to se među samim vjernicima nekako tolerira. Kad ja npr. progovorim o tome (iako najčešće šutim) ispadam protivnica religije, mrzim sve što je vezano za Crkvu, proglašava me se u najmanju ruku izdajnikom cijele nacije.

Očigledno još nismo dovoljno ravnopravni ni za najbanalnije diskusije. I evo još što mene smeta....zašto ja kao pretplatnik javne državne televizije moram financirati i vjerske sadržaje koji me se uopće ne tiču... tipa mise nedjeljom, nekakve katoličke emisije i tako to. Mislim, imam daljinski pa mi nije problem prebaciti program, ali me ljuti što to sve ide iz đepova svih građana pa slagao se ti ili ne manje je bitno. Ako je toliko vjernika, zašto se ne financira poseban vjerski program pa neka ga prati tko hoće i koliko god hoće. Ovako bih isto tako očekivala i svaki tjedan emisiju o ateizmu ili agnosticizmu, praćenje javnih tribana o tim temama, a toga nema ni za lijek...I onda se opet neki čude što se mi tu nešto bunimo :/

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da ljudi ne šalju djecu na vjeronauk (a i na sakramente) po principu "nek se nađe, nikad se ne zna" (meni je neshvatljivo da na vjeronauk idu djeca koja nikad nisu kročila nogom u crkvu), možda bi se nešto i promijenilo s vjeronaukom u školi. U našem razredu samo jedna djevojčica ne ide na vjeronauk (cjenim te roditelje do neba!), a kladim se da barem 50% djece ide iz potpuno pogrešnih razloga, stihijski. Ja sam zahvalna da mogu imati vjeronauk u školi, čisto iz praktičnih razloga (zbog manje trke za nas jer bi svakako išla), ali mi je jasno da vama smeta i podržavam vas da to pokušate promijeniti. Da se skupi više djece, mogli biste organizirati neki jezik za njih ili nešto drugo...Mislim da je vrijeme da konačno stvari postavimo na svoje mjesto. Imate moju 100% podršku da se potpuno odmaknete od vjere, svi ćemo zbog toga biti i sretniji i iskreniji, da ovo stvarno bude vaš ireligiozan topik, a ne da istinski ateisti pričaju o "vjerskom" odgoju djeteta, apsurd. Na vjeronauku se uče životno važne stvari, mogu biti i opasne za vaše dijete ako mu niste svojim primjerom ukazali na puno toga. Ima vremena za vjeronauk, kad odrastu sami će naći svoj vjerski put, ako budu imali taj dar.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

" (meni je neshvatljivo da na vjeronauk idu djeca koja nikad nisu kročila nogom u crkvu), .
    tebi je nashvatljivo, jel.
    a što ti je točno neshvatljivo?
    strah i sumnja roditelja da će dijete biti jedino u razredu kome je mama zaokružila "ne" na pitanje pohađanja vjeronauka. a on mali prvašić, ionako zbunjen s početkom škole, nova sredina, ne zna što ga ionako čeka, oči one njihove širom otvorene kad ga ostavljaš ispred škole. i ajd ga ti sad takvog ostavi među kabanicama, kišobranima i cipelama dok su ostala djeca u razredu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da ljudi ne šalju djecu na vjeronauk (a i na sakramente) po principu "nek se nađe, nikad se ne zna" (meni je neshvatljivo da na vjeronauk idu djeca koja nikad nisu kročila nogom u crkvu), možda bi se nešto i promijenilo s vjeronaukom u školi.
    A da se vjernici priključe toj inicijativi, ziher bi se nešto promijenilo, a ne možda.

Da vjeronauk nije u školi i to usred satnice, svi takvi bi otpali, i vjerojatno bi se broj polaznika vjerojanuka dosta smanjio i totalno pročistio od ovih koji idu stilom "a neće čut ništa loše, ne mogu dolazit pa ga čuvat po hodnicima", ali bi to možda bilo na uštrb malo veće nepraktičnosti za drugi skup, plus, vjerojatno je Crkvi u interesu da rađe šire zahvati, nego manje.

Ili bi tako nešto bilo očekivati od vjerničke populacije ... neshvatljivo ? Zasad... onako kako leteći pratim, samo jedan se za to javno zalaže - don Grubišić.

A, koliko iz tvog posta iščitavam... to je interes sviju. Pa mi je onda... da se poslužim tvojom riječju, isto tako neshvatljivo kako samo mali broj ljudi njurga, ako je interes sviju da to ne bude tako. Očito nije interes sviju. Malo se sad igram uloge zaoštrenih argumenata, ali to ti je to. Jednako neshvatljivo, ako gledaš iz ove pozicije.... mislim... ako nikome ne odgovara da se vjeronauku lijepi ekipa "just in case".
    Posljednje uređivanje od ina33 : 03.10.2012. at 15:45

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Previše ima takvih koji se su se bojali da će biti jedini, ali netko mora započeti. Eto barem za drugi razred možeš to promijeniti, razgovaraj s drugim mamama, sigurno ih ima u istoj situaciji. Odvažite se!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa onda ne sjedi jedan na hodniku nego njih 4-5.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ohrabrite se svi koji NISTE vjernici i nemojte slati djecu na vjeronauk u školi uopće, ovako samo svoju djecu zbunjujete, a mišljenja sam da zapravo štetite svima.
    nije mi jasno zašto bi odluke manjine mogle štetiti svima? i zašto se samo manjina proziva da poboljšava svijet? gdje je doprinos većine? većini ne treba ni hrabrosti da bude ono što jest. i spominjanje isusa je indicij koji normativ vlada u društvu u kojem živimo, koliko to nekima još uvijek bilo neshvatljivo.

ne znam zašto su vjernici etiketirani kao netolerantni, a nevjernici kao ljudi otvorenog uma, tolerantni itd.
    ako se ne varam, većina nas ovdje navodi svoja osobna iskustva. počev od onih negativnih, koji nas tište, u kojima smo doživjeli neugodnosti od strane vjernika (ili neistomišljenika), obitelji, institucija i sl. sretne smo što smo dobile ovaj komadić virtualnog prostora gdje se možemo (prvo) izjadati onima koji će i bez puno objašnjenja znati o čemu govorimo, jer su najčešće slično prošle i slično osjećaju. u tim pričama promišljamo što nas je povrijedilo, pa u konkretnim slučajevima ne čudi da ispadamo tolerantnije, jer pričamo iz naše perspektive. to ne znači da u nekim drugim situacijama, prema nekim drugim manjinama (recimo romskim) nismo tj. ne ispadamo također na isti/sličan način neempatične, netolerantne, pune predrasuda ili čak i nešto gore, kao što su neki drugi prema nama. razmjenjujući naša iskustva, istovremeno ipak promišljamo ne samo o onima koji su nas povrijedili, nego i o vlastitom ponašanju. naša iskustva nam mogu pomoći (ako smo dovoljno zrele) da takvo ponašanje odbacimo i mi same kad smo u pozicijama moći, jer znamo kako diskriminacija boli.

p.s. šteta što se ovaj topic očigledno nikako ne može iskoristiti više od samog pronalaženja riječi gdje se možebitno vjernike vrijeđa. šteta što se ne može na tren dozvoliti da tuđe iskustvo bude prihvaćeno kao jednakovrijedno vlastitom.

edit: nekoliko postova mi je u međuvremenu uletilo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Super prijedlog, kate, a možeš se i ti uključiti za lobranje da vjeronauk nije usred satnice i u školi, pa ćemo doći na željeni ideal i neće biti samo 4-5, ne moraju se samo pogođeni okuraživat, očito i vjernicima smeta da neko bude "reda radi" - pa svi sretni!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 03.10.2012. at 15:48

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nama je jedan tjedan vjeronauk prvi sat, drugi tjedan nije iz ne znam kojih razloga nisu mogli napraviti da je prvi ili zadnji sat, ali su razmišljali o tome. Meni vjeronauk u školi paše , i OK bi mi bilo da je u npr. u vrijeme DB, pa da svi budu zadovoljni.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •