Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ovo je Vaš topik i ne namjeravam ga ničim uzurpirati, iako ću ga iz radoznalosti pratiti, ali samo ću jedno komentirati:
    Ohrabrite se svi koji NISTE vjernici i nemojte slati djecu na vjeronauk u školi uopće, ovako samo svoju djecu zbunjujete, a mišljenja sam da zapravo štetite svima. Informativno (npr. za opću kulturu) o katoličkoj vjeri je vrlo lako naučiti iz dostupnih informacija na webu, iz knjiga itd...ako vam je važno da vaše dijete o tome nešto zna, ne mora ići na vjeronauk zbog toga, učite ga samo podjednako o svim vjerama.

Nema tu velike mudrosti, ili vjeruješ u Isusa ili ne (znam za termin "agnostika"). Danas su barem vremena kad možete slobodno biti što god želite bez osuđivanja okoline. Eto, ovo je samo poziv na krajnju iskrenost, a usput i poštovanje prema vjeri. Naravno, vi odlučujete.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj kate prvotno napisa Vidi poruku
    Danas su barem vremena kad možete slobodno biti što god želite bez osuđivanja okoline.
    Kate, helou, pa cijela poanta (kako ja to kužim) ovog topica i jest da baš i nisu (ovdje), ali ono... nadamo se i stremimo .

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Kate, helou, pa cijela poanta (kako ja to kužim) ovog topica i jest da baš i nisu (ovdje), ali ono... nadamo se i stremimo .
    Ja se ne slažem s tim. Ustvari djelomično bih se složila s Kate u dijelu gdje kaže da slobodno možeš biti što god želiš, no okolina uvijek svejedno što god da si uvijek nekako osuđuje. Takva nam je klima valjda
    No evo zaista ne vidim kako su oni koji nisu vjernici diskirminirani zbog toga što nisu vjernici. Ajde ovo sa vjeronaukom. Mislim da se tu više radi o nekakvoj neorganiziranosti nego o diskriminaciji. Da je u pitanju neki drugi predmet vjerujem da bi isto tako došlo do sličnih poteškoća u organiziranju nastave. Naravno, ljudi bi lakše podnijeli da im dijete sjedi npr. na informatici koju nije odabralo nego na vjeronauku, no u konačnici problematika je ista. Neorganiziranost ili slaba mogućnost za rješenje problema u školama, ali ne s ciljem diskriminacije.
    Ja se često osjetim ko izrod ako želim spomenuti da sam otišla u crkvu, čisto me bude sramota to spomenuti. Jako često susrećem na vrijeđanja, omalovažavanja vjernika u smislu da vjeruju u bajke i sl. Ok crkvi kao instituciji ja dosta toga zamjeram, no danas je pritisak medija ogroman i rekla bih da je omjer negativnog spram pozitivnog jako velik.
    Svi plaćaju porez, pa ok. Zakon je takav i donešen je onda kada je većina ljudi zaista odlučila da tako bude. Ja sam isto za smanjenje davanja, uostalom koliko primjećujem kao i većina vjernika. No postoje još mnoga davanja iz proračuna s kojima se ja kao porezni obveznik ne slažem, čak što više vjerujem da se većina vas ne bi složila pa onda i u tom slučaju možemo reći da smo diskriminirani.
    Na koncu, ne govorim za sve, ali dosta se jala i ružnih stvari da pročitati na ovom topicu. ne znam zašto su vjernici etiketirani kao netolerantni, a nevjernici kao ljudi otvorenog uma, tolerantni itd.
    Mislim da danas ljudi slobodno mogu biti nevjernici i da zbog svoga nevjerovanja neće biti diskriminirani, no ako sam pogriješila slobodno me ispravite.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •