nije mi jasno zašto bi odluke manjine mogle štetiti svima? i zašto se samo manjina proziva da poboljšava svijet? gdje je doprinos većine? većini ne treba ni hrabrosti da bude ono što jest. i spominjanje isusa je indicij koji normativ vlada u društvu u kojem živimo, koliko to nekima još uvijek bilo neshvatljivo.Ohrabrite se svi koji NISTE vjernici i nemojte slati djecu na vjeronauk u školi uopće, ovako samo svoju djecu zbunjujete, a mišljenja sam da zapravo štetite svima.
ako se ne varam, većina nas ovdje navodi svoja osobna iskustva. počev od onih negativnih, koji nas tište, u kojima smo doživjeli neugodnosti od strane vjernika (ili neistomišljenika), obitelji, institucija i sl. sretne smo što smo dobile ovaj komadić virtualnog prostora gdje se možemo (prvo) izjadati onima koji će i bez puno objašnjenja znati o čemu govorimo, jer su najčešće slično prošle i slično osjećaju. u tim pričama promišljamo što nas je povrijedilo, pa u konkretnim slučajevima ne čudi da ispadamo tolerantnije, jer pričamo iz naše perspektive. to ne znači da u nekim drugim situacijama, prema nekim drugim manjinama (recimo romskim) nismo tj. ne ispadamo također na isti/sličan način neempatične, netolerantne, pune predrasuda ili čak i nešto gore, kao što su neki drugi prema nama. razmjenjujući naša iskustva, istovremeno ipak promišljamo ne samo o onima koji su nas povrijedili, nego i o vlastitom ponašanju. naša iskustva nam mogu pomoći (ako smo dovoljno zrele) da takvo ponašanje odbacimo i mi same kad smo u pozicijama moći, jer znamo kako diskriminacija boli.ne znam zašto su vjernici etiketirani kao netolerantni, a nevjernici kao ljudi otvorenog uma, tolerantni itd.
p.s. šteta što se ovaj topic očigledno nikako ne može iskoristiti više od samog pronalaženja riječi gdje se možebitno vjernike vrijeđa. šteta što se ne može na tren dozvoliti da tuđe iskustvo bude prihvaćeno kao jednakovrijedno vlastitom.
edit: nekoliko postova mi je u međuvremenu uletilo.